A jól megírt konfigurációs fájljaimat...

felhőbe mentem,
24% (49 szavazat)
optikai adathordozóra kíírom (akár több példányban),
0% (1 szavazat)
szinkronizált merevlemezekre írom,
10% (21 szavazat)
elküldöm magamnak e-mailben,
2% (4 szavazat)
kombinálom a fentieket valamilyen módon,
23% (47 szavazat)
másképp; leírom, hogyan csinálom,
8% (17 szavazat)
zseni vagyok, bármikor újraírom,
18% (37 szavazat)
nincsenek védendő konfigfájlaim.
12% (25 szavazat)
Összes szavazat: 201

Hozzászólások

Disztribúcióváltást kell csinálni egy szervergépen. Ilyenkor összeszedem a konfigfájlokat, és egyszerűen elküldöm magamnak IMAP E-mailen.
Felötlött bennem, más, hogyan óvja meg az ilyen állományait (nem feltétlenül újratelepítés előtt).

Van ez a backup nevű hülyeség, még csak foglalkozni sem kell vele, mert a rendszer a beüzemelés óta csinálja magától...

[x] nem optikai adathordozón tárolom több példányban
> Sol omnibus lucet.

a szöveges konfigokat érdemes verziókezelőben tartani
hasznos lehet visszanézni, hogy mikor mire baszakodtam át dolgokat

--
Live free, or I f'ing kill you.

Beállt szerver esetén elküldöm magamnak mail-en, így megmarad. A szerveren a napi mentés is menti a tömörített konfigot a környezet adta lehetőségek szerint (USB, NAS). De van rclone is felhövel...
pp

Git repoba megy, amiben nincs jelszó.

Illetve ansiblet igyekeztem használni az otthoni szervernél (nem vagyok üzemeltető, autodidakta módon kell mindig feleleveníteni emiatt).

Régen gondosan elmentettem, elraktam ezeket. De egy ideje olyan ritkán kellett elővennem (több évente), hogy a szoftver (pl Apache, Drupal, SQL szerverek) közben sok verzióval előrébb jár, és a legtöbbször tök máshogy kellett bekonfigolni, az egészet nulláról kellett megcsinálni. Szóval ma már nem mentek semmit, ha újra kell húzni, akkor ott a Google meg a Stack Overflow...
--
Csaba

Legacy megoldás: egy megfelelően védett host végigjár minden hostot és menti a config változást gitbe
Újabbak: terraform + ansible/schef/whatever. Ha valami nagyon ledöglik akkor felránt minden újra. Ha valamit változtatni kell azt nem kézzel, hanem fentiekben modositjuk majd apply.

Minden szerveren létrehozok egy könyvtárt, amibe az általam módosított konfogfájlokról készítek egy-egy másolatot. Ez a speciális könyvtár nem simán ömlesztve tartalmazza a konfigfájlokat, hanem a szülőkönyvtárak is benne vannak. A konfigfájlok módosított sorai fölé mindenhova egy szabványos kommentet szúrok be. Van egy szkriptem, ami periodikusan lefut, és újra bemásolja a konfigfájlokat ebbe a speckó könyvtárba, ha módosultak volna az utolsó bemásolás óta. Ilyen módon ez a speckó könyvtár szinte a teljes információt tartalmazza, amivel a telepítés után a szervert felruháztam. Ha kell, belépek ebbe a könyvtárba, megnézem a benne levő konfigfájlokat, rákeresek a szokásos kommentem szövegére, és gyorsan szinte teljes képet kapok róla, hogy mivel kellett megküzdenem a szerver telepítése során, illetve mit kell tennem, ha egy újonnan felhúzott Linuxot akarok az adott szerverhez hasonló képességekkel felruházni.

Lehet, hogy röhejesen hangzanak a részletek, de annyi a lényeg, hogy a "speckó" könyvtár neve mindig /usr/local/LOCALHOST, ezen belül a rendszerből bemásolt konfigfájlok a /usr/local/LOCALHOST/SYSSAVE alkönyvtárban vannak, és van itt még egy csomó más alkönyvtár is, pl. az általam írt szkriptek, szkriptrendszerek szintés saját alkönyvtárt kapnak, és onnan futnak, a src alkönyvtárban vannak a disztribúció repozitorajain kívül más forrásból beszerzett szoftvercsomagok forrásai vagy maguk a deb/rpm csomagok, stb. A teljes könyvtár mérete elég kicsi (jellemzően legfeljebb pár MB), és rendszeresen kimásolom a szerverről a teljes könyvtárt.

Új szerverek telepítésekor a konfigot gyakran korábban telepített gépek ugyanilyen könyvtárából legózom össze, tehát ezek a könyvtárak jellemzően megvannak a szervereken kívül is.

Kimásolom magamnak a saját gépre, ahonnan több helyre (másik gépem, home szerver) is szinkronizálódik illetve időnként mentődik.
--
"Sose a gép a hülye."

... 3 példányban! egy megy az irodai kartotéktárolóba, egy az irattárba, egy meg megsemmisítésre. Aláírni és lebélyegezni se felejtsd el sose :D

... mondjuk egy /etc/ssh/moduli szépen néz ki kinyomtatva :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

pendrive-on is tárolom, meg ftp-n is. meg helyi hálón más gépeken is. ...meg előbb-utóbb kiköt optikai tárolón is.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Samba szerveremre mentem, amiről heti 3 mentés készül (mindegyik külön fizikai helyen).

Minden servicehez, ansible-vel megoldott, per specifikált host konfigmanagement.
A yaml taskok és fájlok gitben, ami ha sajátrol van szó bitbucketbe megy, ha céges akkor a központi git-ben.
(azokról központi backup)

Nagyon régi, legacy fájlok (kicsit, vagy nem változó), rsync használatával havi rotációban mindig másik adathordozóra. (4 adathordozó a biztonság kedvéért)

Szijártó Zoltán
Aki tud az alkot, aki nem tud az csak szövegel.

Sajat szerveren levo git repoban tartom.

Milyen konfigokat? Van-e barmilyen valos erv arra, hogy ne gitben tarold, ha szerveren akkor valami konfig menedzsmentben, ha desktop, akkor valami dotfile repoban?