Változtatott 32 bittel kapcsolatos tervein az Ubuntu

Címkék

Az Ubuntu közleményt adott ki a nagy port kavart, 32 bites i386 csomagokkal kapcsolatos terveivel kapcsolatban:

Thanks to the huge amount of feedback this weekend from gamers, Ubuntu Studio, and the WINE community, we will change our plan and build selected 32-bit i386 packages for Ubuntu 19.10 and 20.04 LTS.

We will put in place a community process to determine which 32-bit packages are needed to support legacy software, and can add to that list post-release if we miss something that is needed.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Nem lennék most a valve helyében, mert ki kell találni, hogy miért is nem jött össze ez a binux gaming

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Lemaradtam valamiről vagy ez most hogy jön ide? Mi köze ide a Valve-nek meg a nem menő Linux gamingnek?

A Valve részéről most csak annyi lesz hogy kiadnak egy közleményt hogy marad az Ubuntu támogatás MERT a Canonical visszatáncolt a nyomás hatására.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Megítélésem szerint a valve elkezd visszavonulni a linux supporttól, hiszen az egész buli a steam machine/steamOS miatt volt, amit elbukott a valve. Ehhez pedig remek bűnbak volt a canonical 32 bittel kapcsolatos (azóta enyhített) terve, illetve egyéb is:

https://hup.hu/cikkek/20190622/a_steam_nem_fogja_hivatalosan_tamogatni_…

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Őőőő... Az hogy a Valve bejelentette, hogy az Ubuntu-t nem támogatja, mert a Canonical dobni készült a Steam működéséhez szükséges háttért, az nem azt jelenti, hogy a teljes Linux mögül ki akar(t) vonulni... Annyi volt és közölték is hivatalosan, hogy nem az Ubuntu lesz a fő platform, hanem egy másik disztribúciót helyeznek előtérbe. Mondjuk például a Debian-t, amire amúgy is épül a saját SteamOS.

Meg ott van a saját Wine verziójuk, a Proton. Azt is aktívan fejlesztik. Nekem nem úgy tűnik, hogy kivonulni akarna a Linux mögül. A hardvert elbukták az biztos. Azt már nem is nyomják.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

A valve nagy álma szerintem az volt, hogy be tud robbanni a konzol piacra, ehhez kellett a steamos, a proton, meg a mindenféle Linuxos support. Mostanra kiderült, hogy bukták ezeket a terveket. Marad tehát nekik a klasszikus Linux geek közönség: kérdés, hogy ez megfelelő vásárlóerőt jelent-e ahhoz, hogy fenntartsák az erőfeszítéseiket, vagy szépen visszavonulnak. Ha pedig visszavonulnak, nem azt fogják mondani, hogy "sajnos ezt elszúrtuk", hanem azt fogják mondani, hogy valaki más sajnos elszúrta. Ja, éppen ezt mondják.

"nem az Ubuntu lesz a fő platform, hanem egy másik disztribúciót helyeznek előtérbe. Mondjuk például a Debian-t"
Már látom is ahogy a valve részvények az egekbe ugranak ha ezt bejelentik :( Félre ne értsük, a debian nagyszerű rendszer, de mint gaming platform amibe pénzt kell öntei, hááát.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

A Valve rémálma inkább az volt, amit az MS azóta is időnként bepróbál különböző módokon (Windows S, nagyon-szupcsi-lesz-ha-a-teljes-értékű-OS-ed-önként-lebutítod-mert-bittonságosabb-lesz stb.): hogy az MS kitalálja, hogy csak a Store-ból lehet telepíteni cuccokat Winen és a Steam gyakorlatilag bukja az összes felhasználóját. És ez azért a mai napig ott van, elég, ha valamelyik feature update átbillenti a default-ot, hogy csak Store-ból lehessen alkalmazást telepíteni [kivéve persze az enterspájz, de enterspájz Win-re ritkán kerül Steam], a Steam azt is meg fogja érezni (nézd meg, mennyit küzd mondjuk egy Adobe, hogy a Reader lehessen az alapértelmezett PDF olvasó...).

Erre a szcenárióra "menekülési útnak" a SteamOS jó marad, ráadásul ha még dolgoznak "kicsit" a Protonon és tényleg összemérhető lesz a SteamOS/Linux - Windows kínálat és élmény, szerintem simán be fognak még próbálkozni a SteamMachine-al.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem csinálnak belőle Startert, mert _vissza_ lehet kapcsolni, csak véletlenül az lett a default és véletlenül pont a Home-nál. Ahogy véletlenül ha bejelentkezel egy MS fiókkal, akkor véletlenül (a kérésed, vagy bármiféle explicit user interakció nélkül) kapsz BitLocker-t a gépedre, mert csak. Mert biztos azért használsz MS fiókot, mert Biztonságot (tm) szeretnél [és nem azért, mert a nem-használatának a lehetőségét elég jól elrejtik...] - ha meg már úgyis van MS fiókod, a Store egy jó dolog, mert Biztonságos (tm).

Amíg az opt-out lehetőségét meghagyják, szvsz. nem támadhatók. Viszont egy Steam megérezné, ha az átlag usernek KB article-t kellene olvasnia, hogy hol tudja visszakapcsolni, hogy elinduljon a Steam telepítő. (BTW, ugyanígy bárkit térdre kényszeríthet az MS, ha simán véletlenül blacklisteli a SmartScreen-ben...)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

En most kcisit elvesztem az ervelesek kozott. OS === Gaming platform???? En ezt nem ertem.

A valve meg koszoni jol van a Protonnal es mar elvette a penzemet csomo win-es jatekert is, amit megelegedessel futtatok Linux-on. Szoval azt hiszem ha ez nem is sok, de kicsit tobb bevetelre tesz szert a Linux tamogatassal.

> - holnaptól csak egyetlen bolt létezik, a Windows bolt!

ezek nem tul komolyan veheto joslatok, itt a hupon divat ilyesmiket pufogtatni

valahogy megsem kezdi el egyik hupper sem shortolni az MSFT stockot, pedig ha barmelyik bejonne a sok karogas kozul, akkor siman nyugdijba mehetne abbol a penzbol

Az egy nagyon érdekes gondolatmenet lenne, hogy most, a Google Stadia, és a playstation, xbox saját streaming tervei mellett gond-e valójában az, hogy a Steam nem lett hardver forgalmazó, mennyire tudnak belépni esetleg streaming szolgáltatóként, ezzel gyakorlatilag nem sokat veszítve (a steam machine-okon olyan óriásit nem kaszáltak volna akkor se, ha jobban indul, egy kis mozgású piacon lettek volna 4. helyezettek).

Ráadásul van / volt nekik a SteamLink nevű dobozuk, amivel otthon tudtál streamelni a desktop gépedről a nappaliban a tv-dre és van nekik szoftveres steamLinkjük androidra és talán már ios-re is. Ezzel a Microsoft Xbox Scarlett irányában mozogank a streaminggel, picit előrébb is járnak ebben mint az MS, legalábbis már publikusan tesztelik a lehetőségeket :)
--
Desktop: Windows10 | Server: CentOS

Azok messze nem kavartak ekkora vihart. Most gyakorlatilag a teljes ipar megszólalt, hogy akkor fak jú ubuntu, és mostantól nem szeretünk, minden létező fórumon alternatív disztribúciók keresése indult meg. Még ha a szűk szubkultúrában úgy is tűnik, hogy a Unity-t mindenki utálta, a valóság az, hogy a legtöbb ember csak egy "meh" erejéig jutott vele.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Az a baj hogy a valve-nak nincs választása, nem "a kedvenc" disztróját fogja támogatni, hanem a legnépszerűbbet, vagy maximum a legnépszerűbb 1-2 -t, hiszen az hozza a legtöbb lóvét. Majd megreszelik ha a 32 bites cuccokat egy kicsit kevésbé szállítja a disztró, vagy breaking changek jönnek a kernelben. Kevés munka, jön a pénz. Csak az a baj hogy ha nem jön a pénz, vagy nem úgy jön, ahogy szeretnék, akkor majd hisztiznek, és inkább nem is csinálnak semmit :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ez nem kitétel, sose használtam MacOS-t. Viszont használtam sokféle ablakkezelőt (AfterStep, WindowMaker, GNOME 1.x, 2.x, 3.x, KDE 3.x, Xfce, Blackbox, Fluxbox, Unity), változó, hogy melyik oldalon és milyen ablakkezelő gombok voltak, de sose okozott nehézséget a váltás köztük. Biztos azért is, mert bár a családban nem én vagyok az egyedüli Linux felhasználó, de az aktuális ablakkezelők ritkán egyeztek.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Na, végre, csak észhez tértek. Persze felhívom az érintettek figyelmét, hogy továbbra sem lesz minden csomagból 32 bites, csak néhány törzscsomagból, amik függőségei a 32 bites legacy alkalmazásoknak. Magyarán 32 bit multilib support lesz, nem általános 32 bites support. De ez nem baj, Archon is így van megoldva, hogy a multilib tárolóban csak néhány fontosabb „selected” 32 bites csomag van, de az elég is szokott lenni tapasztalatom szerint azoknak a progiknak, amik ezt a fajta támogatást igénylik. Eddig még minden régi 32 bites, Linuxon elvileg elindítható játékkal tudtam játszani Archon, probléma nélkül, normálisan megy a Steam, Wine, stb..

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Lehetett volna közvéleményt is kutatni még a bejelentés elött, de az túl profi lett volna.

--
robyboy