Android/iOS TELJES újratelepítés

Fórumok

Üdvözlet!

Érdeklődnék, hogy van-e esetleg arra mód, hogy az android-ot/iOS-t teljesen újra lehessen telepíteni a mobil-okon/tablet-eken? Tehát nem gyári beállítások visszaállításával, hanem mintha pl: egy Linux-ot/Windows-t telepítenénk teljesen tisztán (boot-olás, formázás stb). Mintha ott lennénk a gyárban és feltelepítjük az eszközöket.

Előre is köszönöm a segítséget!

Hozzászólások

+1

Linuxot akartam már többféle eszközre is tenni, de ott akadt el a dolog, hogy csak belső tárolóból hajlandóak boot-olni ezek a kütyük. Akár androidos, akár ios van rajtuk :(

( szóval, tátott szájjal fogom figyelni ezt a topicot )

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Sasmung telefonoknál van egy külső program az ODIN, ami végeredményben teljes újratelepítést végez. Most Huaweiem van, itt is van lehetőség a gyári recoveryből feltenni a gyári rendszert, bár csak a régi rendszerhez van meg a telepítési csomag, a újabbakat csak OTA frissítéssel tudtam feltenni. Továbbá régebben az MTKs lenovo tabletemet is egy külső szoftverrel a 0-ról újra lehetett húzni.

az ODIN-nak van egy free implementációja, a Heimdall. akik esetleg nem windowson élik az életüket...

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

iOS -nel iTunesban megnyomod a "Restore iPhone/iPad" gombot. Ez lehuzza a teljes OS-t az Apple szervereirol, majd ujrahuzza a telefont.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Egyebkent szabad tudni, hogy mi a cel pontosan? :)

Miért szeretnéd ezt pontosan?
Eszközönként eltérő, hogy a gyári firmware imaget milyen módon tudod a telefonra felflashelni. Alapvetően a mobil operációs rendszerek (legalábbis az Android, de tudtommal az iOS is), teljesen másként működnek a tradícionális asztali operációs rendszerektől. Androidon alapértelmezésben az összes partíció, melyen a rendszer van (boot, rootfs, etc.) csak olvashatóan vannak felcsatolva, és az összes beállításod, telepített programod az RW módban felcsatolt 'data' partíción tárolódik. Amikor a gyári beállításokat visszaállítod, ez a partíció formázásra kerül, és mivel a rendszer partíciói csak olvashatóak, azokon nem történik változás, tehát ez egyenértékű azzal, mintha újraflashelnéd a teljes operációs rendszert.

Persze ez csak alapértelmezésben van így, rootolt, custom recoveryvel módosított rendszereknél a boot, rootfs és egyéb rendszerpartíciók is módosíthatók és módosítottak is.

> ez egyenértékű azzal, mintha újraflashelnéd a teljes operációs rendszert.

Apró módosítás: amikor újraflasheled az OS-t, akkor egyes gyártók egyes termékeinél végezhetsz apróbb módosítást: pl más méretű X, Y, és Z fájlrendszereket tartalmazó partícionálást állíthatsz be, ami esetleg üdítően hat a későbbiekben. (Pl. a ma már múzeumi őskövület számba menő Samsung Galaxy S2-n a gyári partícionálási séma eredményeként egy újabb Android verzió már nem fért (volna) fel. "Szerencsére" megálltak 4.4.2-nél, így a probléma csak CyanogenMod-dal (illetve LineageOS-szel) jött elő (akik ugye 7.1.2-ig támogatták), akik meg is oldották az átpartícionálást.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Ehhez érdekességek:

Az MTK-s telefonoknál, a scatter fájl módosításával lehet könnyedén particionálni (SP flash tool). Van egy Doogee telefonom, ahol a 8-as droid felrakásához a /data partíció átméretezése után létrehozunk egy /vendor partíciót, ami a 8-as droidok óta van.
(Gyárilag ezen a telefonon nincs /vendor partíció, a gyári hivatalos firmware a 6-os droid rá.)

A régi telefonoknál pl. a legendás ZTE Blade-en (Wayteq Libra) volt több variáció (gen1-2-3) is az átpartícionálásra.

Több gyári megoldás esetén nem lehet unlock nélkül használni a fastbootot. De erre van a Snapdragon EDL Mode, és MTK-nál a Meta Mode, amik segíthetnek a szoftvertégla telefonokon pl.

A poszthoz:

Az Androidos telefonokon nyilván nincs egységes módszer a gyári image-ek flashelésére, ez gyártó/hardverfüggő is lehet. A "TELJES újratelepítés" cím maga is félrevezető, mert a telefongyártók nem mindig teszik elérhetővé a régi firmware-eket, azaz lehet, hogy csak újabb, javított firmware érhető el (azaz a telefonod gyári állapota max. mentésből állítható vissza). Az Android rendszer újratelepítése gyakorlatilag a /boot, a /system, (illetve 8-tól) a /vendor partíciókhoz tartozó image fájlok visszaflashelését jelentheti (alapesetben), nyilván a teljes gyári firmwaret célszerű visszaállítani, mert a szoftververzió változása érintheti pl. a bootloadert, az alkatrészek firmware-it, stb. De maga az Anrdoid oprendszer a kernel indítása után elvileg linux kompatibilis (készítettem olyan ubuntut androidos tabletre 8 éve, amit az android kernele indított el, majd az ubuntura (linuxra) optimalizált újrafordított kernellel működött a gyári Android rendszer is aztán). Persze ez a módszer erősen függhet sok-sok tényezőtől.
Érdemes olyan vasat venni, amin működik a Dual Boot Patcher, azzal sok érdekességet lehet elkövetni, ha van elég tárhely. (Kb. ezt az appot előztük meg 7 évvel a fenti ubuntus-droidos tablettel, főleg, hogy SD kártyáról is bootoltam az ubuntut, és volt bootmenü :) )

Az Android telefonok között van némi különbség, de nagy általánosságban állítható, hogy a gyári szoftver visszaírható egy az egyben a gyári image -ekből (általában fastboot módban, vagy recovery -ben).
Viszont ha nem piszkáltad (root / custom recovery / custom rom) akkor nem is kell.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

"Mintha ott lennénk a gyárban és feltelepítjük az eszközöket."

Úgy gondolod, hogy a "gyárban" úgy telepítik fel az eszközöket, hogy next-next-finish?

--
trey @ gépház

Altalaban 2 (igazabol 3, de errol kesobb) mod van egy telefon (Androidos) eleresere.

1. Recovery: Ezt a gyartok arra talaltak ki eredetileg, hogy azokat a telefonokat, amik mar el sem indulnak, helyre lehessen allitani (innen a neve). Alapbol lehet torolni a legtobb keszuleknek innen a data, particiot, a cachet,etc... Systemet alapbol nem tudja bantani.

Namost ezt hasznaljak ki a custom ROM gyartok! Letrehoztak olyan custom recovery-ket amik sokkal tobbet tudnak (pl torolni a system particiot is, ami lehetove teszi, hogy masik romot telepitsunk, menteni a jelenlegi rendszert egy zip-be, ilyesmi.)

2. Fastboot: Ez mar egy melyebb dolog, ezzel mar sokkal tobbet lehet megtenni, pl ebben a modban lehet (usb-n keresztul) masik recovery-t (TWRP) folrakni, ebben a modban mar engedi irni a systemet, stb... Lenyegeben a hivatalos, PC-n torteno frissiteshez/ujratelepiteshez ezt a modot lehet hasznalni.

A gyartok a fastoboot modot gyakran korlatozzak, ami konkretan azt jelenti, hogy irasvedette teszik a bootloadert (locked bootloader). Ez miatt csak es kizarolag a gyari rendszert fogadja a telefon, nem lehet recovery-t cserelni, stb...

Vegul a haramdik modszer, amit a gyarakban is hasznalnak, az EDL ( csak Qualcomm-oknal) (Emergency Download Mode). Ilyenkor lenyegeben egy COM-portot nyitsz a rendszer taroloja fele, ahova azt toltesz fol, amit akarsz. En ugy tudom, a gyarban ezt hasznaljak.

Ugyanakkor a bootloader lock -ot általában ki lehet kapcsolni. Mondjuk kezd divat lenni, hogy tiltják és pénzért sem engedik. A Moto G4-emre még ingyen tudtam unlock kódot kérni a gyártótól, a Hua P9-emre már nem tudtam, mert a gyártó bezárta a lehetőséget, de a szürkepiacon tudtam venni kódot pár euróért.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene