Hajlandó lennék havi x összeget áldozni arra, hogy egy LineageOS-szerű rendszer támogassa az elavult androidos telefonomat

Címkék

x <= 1000HUF
38% (85 szavazat)
1000HUF < x <=2000HUF
16% (37 szavazat)
2000HUF < x <=5000HUF
4% (9 szavazat)
5000HUF < x <=10000HUF
1% (3 szavazat)
10000HUF < x
0% (1 szavazat)
Egyéb, leírom.
12% (27 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
28% (64 szavazat)
Összes szavazat: 226

Hozzászólások

Tekintve, hogy egy átlagos patreonos támogatásom is 2e fölött van, és a deezer, hbogo előfizetésem is valahol itt tart, 2e felettit adnék érte, ha tudnám, hogy valamilyen szintű security audit-on átesett, és van lehetőségem módosítani a forráskódot és használni.

Nincs elavult androidos telefonom, de, lehet, hogy a személyes nyomon követésem csökkentése érdekében váltanék egyszer a stock androidról és akkor áldoznék rá.

Egyértelműen nem költenék rá.
1 - Nem tudnak minden eszközt (normálisan) támogatni
2 - Amit lehet normálisan támogatni azt otthon is tudod buildelni/más is foglalkozik vele
3 - 2 évet minden elmegy, onnantól már csak a hardver avulása miatt is célszerű (lehet, ha van rá igény) váltani ellenben ha a vas erősödésére sincs igény akkor a kötelező security patcheknek elégnek kell lennie még 2 évre és 4 évesen már igen csak célszerű lecserélni.

return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

Tenyleg, termeljunk meg tobb elektronikai hulladekot, es dobjunk el rengeteg, egyebkent tokeletesen mukodo eszkozt. Tok jo otlet.

4 eves eszkozzel az esetek jo reszeben semmi gond nincs, azon kivul, hogy a gyarto nem akar tobbet foglalkozni mar vele. A legtobb eszkoz, amit hasznalok androiddal, vagy a hivatalos support vege fele jar (google pixel - szerencsere most elvileg nyert +1 evet a tamogatasi ciklusaban) vagy boven tul van rajta (nexus 5x, 9), es se teljesitmenyben, sem egyebkent nincs veluk semmi gond.

(Disclaimer a kettes ponthoz, igen, jo darabig magamnak bujildeltem a nexus 9 image-eket, amig nem volt hivatalos)

Szövegértés egyes, leülhetsz.
Nem beszéltem eldobásról. Én pl olyan félévente váltok és egyikből se szemét lesz hanem vagy családban marad olyannál akit nem kifejezetten érdekel vagy eladásra kerül.
Ha van rá igény akkor 2 évente célszerű cserélni. HA VAN RÁ IGÉNY. Amennyiben a felhasználó úgy ítéli meg, hogy még megy neki akkor a fenti verziókból válogathat. Na meg nagyrészt nem is fognak foglalkozni vele, hogy milyen verzió fut rajta. Biztonsági szempontból meg a Security Patcheket kötelezővé tette a Google.
Ergo ha valakit érdekel mi fut rajta és még megvan vele elégedve akkor buildeljen nyugodtan magának/használjon mások által buildelt rendszert.
Ha már nincs megelégedve a vassal sem akkor úgyis váltani fog.
Teljesen nonszensz a kérdés. Miért fizetni azért ami ingyen van?

return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

Azért engem mégiscsak érdekelne ma milyen igény az amit mondjuk egy 3-5 éves normálisabb droidos telefon nem tud kielégíteni.

Normálisabb alatt természetesen nem a gombokért kapható szolgáltatói sw -es játékokra gondolok. :-)

Az 5G, LTE-700, WPA3 kivételével, mert ezek még vagy 1 év múlva lesznek reális igények.

Én mindent (is) moilról/tabletről menedzselek. Konkrétan mindent. Van, hogy RDP-zek is róluk a szerverek menedzselése meg mindennapos. Sőt volt, hogy fejlesztettem is RDP-n keresztül egy tableten.
Nagyjából a zsemebe hordom az életem így én nem csak szoftveres de hardevres támogatást is várok ami azzal jár, hogy gyakran váltok, bármilyen apróság miatt.
Viszont ez egy apró réteg.
Az end userek 99%-a azt se tudja milyen rendszert futtatnak. A maradék 1% oszlik el azo kközött akik mindnre is használják és akik addig nyúzzák amíg él.

return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

Itt a listám
Pl a Huawei az EMUI miatt nem játszik állandó használatra és itt akkor jön a csavar, hogy cseréljek AOSP-re kellene a BL nyitás amivel ugrik a gari azt meg nem játszom be. Tehát marad a stock közeli vonal.
Ott meg mivel állandó használatban van a készülék ténylegesen bármiért lecserélem. Az utóbbi OnePlus-om mindössze azért cseréltem le mert fos volt a kamerája. A Samsung S8-am azért mert lassú(cska) volt. Van amit csak azért cserélek le mert ráunok. Mivel a mindennapom része így minden szempontból (számomra) tökéletesre hajtok.
De ahogy írtam ez is csak egy réteg.
Az említett készülékek ugyan úgy jók egy átlag end-usernek bármilyen mókolás nélkül még legalább 1-2 évig. Lényegen erre próbáltam rámutatni.

return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

A samuhoz képest a huawei emuija fasorban sincs ... mindjuk mindegy, mert a belakás lepucolással kezdődik. :D :D :D

A BL nyitás a HW garit nem érinti, viszont huaweinél most már tökmindegy, mert ~2018.05.24 óta nem unlockol.

Szerintem az is egy véglet hogy valaki csak úgy cserélgeti. Persze miért ne, de így már más megvilágításba kerül a 3 -as pontod. :-)

Igazság szerinte az EMUI 9.1 nekem sokkal jobban használható mint bármelyik Samsung fork. (Jelenleg van egy M5 10.80-as tabletem is)
A BL nyitás érinti a HW garit sok esetben, pl a Huawe és a Samsung is elzavar nyitott BL-el.
Huawei esetében is megoldható még a nyitás csak külső tool segítségével.

return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

Nekem nem a designnal van gondom (amúgy eddig az Xperia cseppmenüs cucca volt a legjobb), hanem az akku/alkalmazáskezeléssel. Vagy 4-5 helyen kell elmagyarázni a hül*e fejének hogy neeem, nem zárod be, neeem nem optimalizálod ki, igen, futhat a háttérben, igen, a képernyő kikapcsolása után is futhat a háttérben, ... de ettől még az alkalmazás simán elhalhat ha túl régi és nincs karbantartva (pl. CSIP).

Ha elzavar, beszéljék meg a fogyvéddel merre hány méter. Engem winyóval akartak elzavarni mert túl sok volt a power on hours, majd belátták hogy jobban járnak ha kicserélik.

Nem mondtam hogy a BL többé nem nyitható, csak macerásabb mint kérni egy kódot a gyártótól (pl. Sony, Xiaomi, ...).

Igen vannak ilyen hülyeségei az EMUI-nak, szerencsére egyre kevesebb. Bár nekem a Samsung féle agresszív memória menedzsment se jön be jobban. AOSP-t a népnek!

Sajnos szerepel az EULA-ban, hogy bármiféle szoftveres mókolással is garanciamegvonás lehetséges. A kód kikéreskor meg eddig is feltűntették a legtöbben, hogy ennek a használatával biza törlik az IMEI-t a garanciára jogosultak táblájából.

return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

Van az EULA meg van a törvény ... A Seagate eulájában is ott volt hogy szerintük max mennyi poh a reális, de egy sima szerződés nem írhatja felül a törvényt. Szóval amit tudsz érvényesíteni, az van. SW licensznél még el tud hajtani a gyártó főleg ha nincs helyben semmilyen képviselete ami viselhetné a következményeket, de HW -nél a képviselet, no pláne a bolt nem fog becumizni egy nagyobb bírságot ilyen hülyeség miatt.

Röviden : Teló full cserével is megáll az aktuális árnál vagy visszafizetik a vásárláskori összeget (mittomén' 50-100-150-200k -t), a bírság ritkán van milka alatt, ha pedig nagyon aratni akar a hivatal ... akik keres az talál ...

Nekem egy két éves telefonom van (OnePlus 5), és alapvetően még most is jól fut, ugyanakkor a barátnőm régi telefonja most adta fel karácsonykor, és kapott egy zenfone 5-öt. Voltunk kirándulni, ami estébe nyúlóan sikerült, és fényképezgettünk. Az én képeimen alig látszik valami, míg az ő képei olyan szépek lettek, mint ha még csak épp sötétedett volna. Pedig mát az OP5 képei is előrelépés volt az előző telefonom után.

A felső a Zenfone-al készült, az alsó az OnePlus-al, ugyanakkor, ugyanolyan fényviszonyok közt. (a fenti kép konkrétan azt ábrázolja, ahogy a lenti képet készítem)

https://i.imgur.com/8UbWYcl.jpg

Amúgy most lesz két éves a telefon, még rendszeresen jön rá update. Ráadásul Android 9 van rá hivatalosan, szóval nekem pont nem is kell költenem rá.
Még az Android 10 is jönni fog rá a gyártó által, szóval hamarabb fogom a hardver miatt lecserélni, mint a program support miatt.

A probléma az, hogy neki nem volt bekapcsolva a vaku, úgy kapta ezt a képet.
Két árnyékom is van a képen, az a köztéri világítás fénye miatt látszik (plusz az ő árnyéka is ott van).
Egyébként próbáltam közelről vakuval a fát fényképezni, de inkább csak rontott a helyzeten.

Egyszerűen ennyi a különbség az 1/2.8"-os 16 megapixeles, és a 1/2.55″-os 12 megapixeles szenzor között (amit éjjel tud 9 megapixelesként is használni), utóbbinál látványosan nagyobb felület jut egy pixelre, ami sötétben komoly előny.

Ekkora tér bevilágításakor egy mobiltelefon hátulján lévő ledes villanó amúgy sem érne sokat.
Itt a képen olyan részek is világosak, amik 8 méternél is távolabb vannak, ahhoz pedig egy közepes xenon vaku is kevés lenne.

Az látszott azért, hogy jobb de én komolyan azt gondoltam, hogy ő az előteret megvillantotta. Az 5T elég krumplinak hat, nem volt nála lényegesen nagyobb záridő? Illetve nálad egyébként volt HDR? Majd megnézem az én hármasom mit csinál a rendes géphez képest (mondjuk este nem nagyon csinál értékelhető képet, nem is szoktam ilyennel próbálkozni, de hogy a kamerája miatt nem cserélem le, az fix. Igazából amíg szét nem rohad a hw, megmarad szerintem :) ).

Mindkét telefon automata módban volt, próbálkoztam magasabb záridővel is, de nehéz volt mozdulatlanul tartani a telefont:

Itt látszanak a záridők is, meg minden ilyen adat 2-2 kép erejéig: https://photos.app.goo.gl/eH25b1QETijQx4gj6
Az Asus előnye igazából csak a nagyon sötét helyeken jött elő.

Nagy Péter
www.ddo.hu

A felvetés jogos.

Nekem az tűnik jobbnak, amelyik jobban játszik az, amit meg szeretnék örökíteni. Hiába van sötét, ha lefényképezek valamit, ott nem a fekete négyzetnek örülök.
Talán furának hangzik, de a fényképnél talán nem minden esetben az a jobb, ha pont azt látjuk rajta, ami a valóságban látható volt. Inkább azt jó látni rajta, amit a fotós mutatni akar rajta keresztül.
Bár ennél az esetnél nem is így van. Itt volt köztéri világítás (még ha gyenge is), és már hozzászokott a szemem a sötéthez, én inkább olyannak láttam élőben is, mint amit a világosabb kép mutat.

En azert megtisztelnem a foumozo tarsamat azzal, hogy nem irok ilyeneket. Nem azt mondom, hogy nalam nem szakadt meg el a cerna, de erre most nem volt szukseg. Amugy meg igy is, ugy is lehetett erteni, hogy valojaban mire gondoltal. Akkor o is valaszoljon egy fogalmazasbol egyes, ulj le mondattal? Oszinten minek a feszkot feleslegesen gerjeszteni? Na, ugye :)

Nekem eddig a saját és a családban lévő aktuális (Galaxy S széria) csúcsmodell telóim 3-4 évig voltak használva, volt amelyik a megvétel másnapjától Cyanogen/Lineage OS-szel, volt amelyik csak a gari lejárta/szoftver érerzhető elavulása után, de mindegyik megkapta a vérfrissítést. Nekem bőven megérne némi pénzt hogy a teló megkapja OTA a legújabb frissítéseket azután, hogy a "kötelező" köröket lefutotta a gyártó.

+1
Viszont az, hogy mekkora az az összeg, egy racionális döntés kell legyen. Ha 1-2 év alatt ráköltöm egy használható telefon árát, akkor jobban megéri lecserélni, mert
-gyorsabb lesz a hardver, jobb funkciókkal (pl. a jelenlegi lineageos-es galaxy s2-emben nincs NFC, bankkártya helyett így nem használható)
-ezt biztosításnak is tekintheti az ember: ha gyűjtöm a pénzt, ahelyett, hogy ráköltenék a meglevő telefonomra, akkor kisebb a veszteség, ha a meglevőt ellopják vagy leejtem és eltörik.

Hja egyértelmű, de ha csúcsmodellekről beszélünk, akkor mondjuk havi 1-2 ezer forint nem a "használható telefon árának a ráköltése". Nekem ez azért érné meg, mert nem kéne vele baszakodni... Nyugodtan rábíznám az egységsugraú juzerre, hogy frissítheti a telefonját OTA-n keresztül.

Manapság szerintem a nem csúcsmodellek is elég erősek, amikor megveszed. A csúcsmodell előnye inkább a minőség és a tartósság, de ha a gyártó nem támogatja elég ideig, akkor nem biztos, hogy megéri. Legfeljebb eltörik, amikor a user úgyis kidobja. Ami engem érdekel, hogy melyik éri meg jobban, csúcsmodellt használni 5-6 évig, vagy kétévente cserélni egy átlagos telefont.

Az a két év azért ma már nem feltétlenül két év, ami az elavulást illeti. A ~6 évvel ezelőtt kiadott Nexus4 hardvere (quad core, 2gb ram) simán megy ma is alsó-közép kategóriában. Sőt, még egy raklap telefont meg tabletet is árulnak ennél kevesebb rammal (1GB a belépő alja most).
Oké, a kijelző 720p, a kamera meg fos, de ezek nem mindenkinek fontosak.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

De ako 2019-ben NExus 4-et használ az vagy mókolja vagy nem érdeke a frissítés. Tehát egy usernek aki csak használja de amúgy sz@rik mindenre, ahogy a nagyrész ilyen. Tökéletes úgy is ahogy a Google hagyta.

return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

Egyeb, leirom: nincs elavult Androidos telefonom. Leginkabb semmilyen Androidos nincs.

Nem.
(Ez az opció miért hiányzik?)

A ha 2 ezer forint feletti összegek kicsit elrugaszkodottak a valóságtól.
Ha ezt inkább félreteszed, simán vehetsz újat 2 évente.

Egyébként nem hiszek abban, hogy egy n+1. cég(?) fog majd megváltást hozni, amikor a nagyok magasról leszarják, hogy mit szeretne a vevő/felhasználó.

Túl sok(féle) az olcsó vacak, túl gyorsan jönnek ki az újabb modellek, túl gyorsan nő egy-egy OS kiadás mérete.

Ezt a problémát így nem lehet megoldani.

Szerintem.

--
zrubi.hu

"Ezt a problémát így nem lehet megoldani.

Szerintem."

+1

Törvényhozói oldalról kellene elébe menni ennek az esztelen pazarlásnak. Kötelező garanciakiterjesztéssel, support kiterjesztéssel (pl. min. 5 év), és megfelelő környezetvédelmi termékdíjakkal, hogy azért ne legyen olyan olcsó a cserélgetés.

Egyéb, leírom. :

SW -ért havidíjat semmiképp (becsődöl a cég a sw meg megpusztul mert lelövik a cert szervert), viszont főverziónként egyszeri díjat már igen.

Az egyéb jelenti a NEM -et, igaz?

Mert én nem, és nem.
Igen, értem az igényt rá, és egyet is értek a koncepcióval, de én tudatosan más utat választottam.

Az én utam elfele tart az Androidtól, és közelebb visz a (majdnem) stock linuxhoz a telef... kéziszámítógépemen.
Ezt a célt konkrétan a Librem 5 segítségével várom, hogy elérem.

Patreon támogatást inkább Goldenlane -nek nyújtok, mert menő támogatni a művészetet. És mert bolondulok a könyveiért! :-)

A Librem5-öt én is nagyon várom. Az a baj hogy legalább fél évvel el vannak csúszva, ami sorozatgyártás megkezdését illeti. És ha ki is jön, én várni akarok vele legalább fél évet, hogy sok review jöjjön, meg ha valami nagyon el van vele kuffantva, az kiderüljön mielőtt túl nagy reménnyel megrendelem és elkezdem használni.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

A legfontosabb opció, a '0HUF' miért nincs a szavazásban? Így nem sok értelme van...
Én 1000 Ft körül hajlandó lennék áldozni rá, annál többet nem nagyon, mert 2 év alatt összejönne új telefon árának már érzékelhető része, úgy meg nem sok értelmét látom.

Most néztem, 33 530 főnek van LOS a Xiaomi Redmi Note 4 telóján. Ebből ha van 1000 fő, aki hajlandó havi 500 forintnyi összeget áldozni a dologra (szerintem ennyi lenne), az már 500 000/hó. Tekintve, hogy egy ilyen device támogatása szerintem nem full munkaidős dolog, még nyugati fizu mellett se lenne rossz buli... Mert unofficial (elvileg működő) legfrissebb LOS erre is van (mint ahogy szinte minden érdemben szóba jöhető telefonra), szóval a munka nagy részét a közösség ingyen megcsinálja, csak valamiért LOS oldalán nincs maintainer, aki felkarolja a dolgot.

Kár, hogy ez nem ilyen egyszerű. Ameddig a stock romot veszik sokan etalonnak, addig nincs is nagyon miről beszélni. Sajnos akinek nem a gyári android van a készülékén, azt sokféle hátrány érheti. Itt egy példa:

https://www.hwsw.hu/hirek/57442/google-android-lineageos-cyanogenmod-sa…

Egyébként legtöbb esetben a szoftverek ugyanúgy frissülnek csak az OS nem. Viszont (mint ahogy azt biztosan sokan tudják is) attól, hogy egy készülék "támogatott" még nem jelenti azt automatikusan, hogy megkapja mindig a szükséges frissítéseket. Sőt, nagy gyártók is sokszor sajnos semmibe veszik a biztonsági frissítéseket. Kiderültek olyan esetek is, amikor ugyan a verziószám változott és havonta jött a frissítés, de valójában semmi más nem történt a készüléken. Erre még rátesz egy lapáttal ha szolgáltatófüggő a készülék de szerencsére ez újabban talán már kevésbé okoz problémát. Szóval ha innen nézzük a dolgot, akkor még a támogatott(nak hazudott) készülékeken is érdemes lehet a csere.

Viszont nekem jobban bejönne egy ilyen UBTouch, Dex, PureOS szerű dolog.

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nem használok elavult telefont, 2-3 évente mindenképp cserélem.
Az előző telefonom nem tud 1080p-ben 60fps-el videot rögzíteni, rondább fotókat is csinált, lassabb is volt, minek szenvednék vele? A telefonom munkaeszköz, nem engedhetem meg magamnak, hogy egy téglát használjak _csak_ telefonálásra. Ha így lenne, még mindig a Siemens m35-ömet, vagy az Ericsson T10-et nyúznám.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

hat ez mitol lett ekezetes? koszi mindent lato kez! :)

--
neked aztan fura humorod van...

tiszta sor hogy retegigeny a biztonsagi frissitesek illetve a regi de meg jol mukodo keszulekek hasznalata, de ha az egyik nagy szoftverhaz meg tudja oldani hogy kb. 10 evig kapjon a termeke havi rendszeresseggel biztonsagi frissitest, akkor a telefon gyartok is megtehetnek a mai idotallobb vasak mellett, de tudjuk hogy miert nem fogjak meg ugy sem, ha ezert havidijat kernenek. arra volnek kivancsi hogy van-e letjogosultsaga egy ilyen szolgaltatasnak minden elonyevel es hatranyaval egyutt. ugy mukodne hogy a havidij befizetesekor a tamogatando keszulek tipusat is meg kellene adni, igy a karbantarto a tamogatasok aranyaban foglalkozna az egyes keszulekekkel, eleg tamogatas eseten a keszulek is meg lenne vasarolva, hogy release elott le lehessen tesztelni. havonta lenne 1 release - az aktualis biztonsagi frissitesekkel -, ami vagy tesztelt vagy nem tesztelt lenne attol fuggoen hogy van-e az adott teszt keszulek. a megfelelo minosegu release erdekeben fomusoridoban alkalmazott karbantartorol lenne szo.

--
neked aztan fura humorod van...

Szerintem simán működő konstrukció lenne a készülék alapú támogatás, ennél sokkal nagyobb hülyeségekre öntik két kézzel az aprót Patreonon emberek.
Én pl. konkrét célra adnék pénzt (mint fentebb is írtam, célnak megfelelő összeget), generic viszont nem szeretek tech cégeket támogatni. Túl sok olyat láttam már, ahol kint van a donate gomb, miközben mindenféle politikai agendára szórják a pénzt (outreachy programok és társai).

Egyéb, leírom.

Az eredmény se érdekel.

Nem fizetnék extra, a gyártótól várom el a támogatást.
--
Gábriel Ákos

Amíg van másik ingyenes, jól használható, addig nem.

Valamikor a HTC desire bravo, majd Samsung Galaxy S3 után megszűnt az, hogy rootolni akarom a telefonomat. Most Huawei P10 lite-al úgy gondolom, hogy minden működik. Az eddigi tapasztalat, hogy egyszerűen széthullik a telefonom, mire használhatatlanná válna az oprendszer miatt. Pl extra nagy karcok kereszbe kasul a kijelzőn, ütött kopott ház, nem működő nyomógomb, stb.. mire új telót veszek. Vagy csak megöregedtem közben.

A LineageOS-ből (Cyanogen MOD-ból) a Cyanogen Inc-el nagyon kiábrándultam. Nem fogok opensource fejleszteni egy oprenszert (plusz sokan fejlesztették azt, nem csak a pár fejlesztő, akiből a startup cég, a Cyanogen Inc elindult), amiből végül egy cég lesz, aki profit orientált, végül a commitjaid mellől a neved is elveszik két merge között.