"Hangtalan" szerverkét szeretnék

Fórumok

Szükségem lenne otthonra egy lehetőleg teljesen halk kis gépecskére, a mostani microserver helyett.
Kéne bele egy (lehetőleg nvme) m.2 ssd, és két darab sata (8-10T per darab) hdd.
A legnagyobb bajom a hdd-kel van, melyik az, amelyiknek a legkevésbé irritáló a hangja?
Aztán kéne valami ügyes kis ház is, aminek nem muszáj hogy passzív legyen, de bizonyítottan jól szabályozható legyen a házventilátora (Debian a preferált host os). Vagy valami termosztátos(?), "passzív", azaz nem az OS által idomított megoldás is megfelel.

Azt hiszem kb. ennyi az összes feltételem (ipmi, ilyesmi nem kell, bár nem sírok nagyon ha mégis van).

Hozzászólások

Nekem a hangtalan a full SSD. Az enyém teljesen kussban van, amióta csak SSD van benne. Amikor laptop HDD-kel ment, akkor is hallottam a seekelés hangját.

Persze, ez nem egy nagyteljesítményű szerver, hanem célfeladatot ellátó cucc.

--
trey @ gépház

Amiben hdd van az úgyis rezegni, seekelni, csiporogni fog. Éjszaka biztosan hallani fogod.
Más nem, de te igen :)

Teljes SSD-ből kell építeni. Mondjuk a 8-10 TB tárhely miatt ez nem járható. Esetleg karcsúsítani az adattömeget? Nem akarom presszúrálni, de mi az, ami ennyi helyet foglal?
Én a ~100 GB-os képek és videók mappát tavaly átdolgoztam. Képeken átmentem kézzel, ami nem kellett töröltem, ez kb. a fele. A maradékon jpegmini. (onlywindows)
Videókat pedig először selejtezni, majd tömöríteni. Érdemes a fekvőket és állókat külön batch-ban éjszakai menetben.
A 100 GB-ból nekem végül 2.2 Gb maradt többszöri nekifutásra és semmivel sem lett gyengébb a minőség, nem hiányzik egy kép sem.

Kettő darab ventilátor maradhat a gépben: egy a processzornak és egy a tápban.

Hosszú távra vennék gépet, és a jövőre nézvést jó lenne egy gondtól megszabadulni. Szóval kell a 8-10T. Pláne ha figyelembe veszem a jövőbeni terveimet.
A hang annyira számít, hogy nem mellette aludnék, meg próbálom majd elsózni a konyhába, de ha már le kell cserélni a vasat, akkor ésszel kéne cserélni.

Amúgy most tényleg elkezdtem töprengeni. A jelenleg valóban fontos adat, az kb. 1.5T. Ez az ami pótolhatatlan, ez van mentve három helyre is.
Ez még SSD-ből se lehetetlen méret. Valameddig kibírom a HDD+M.2 kombóval, és szép lassan migrálom a HDD tartalmát egy ilyen vagy hasonló tömbre: https://www.tweaktown.com/reviews/8542/asrock-ultra-quad-2-card-16-lane…
Vagy két ilyen tömbre. Megfelelő alaplap + zfs és jónapot kívánok.

Van némi anyagi vonzata, az tény.

Nezopont kerdese meg ugye ki mire hasznalja a gepet. Pl a work cache ssd-n nekem csak a preview-k elerik a 300GB-ot

Egy sima psd project 4-5 layer-el meg par mask hasznalataval 400-700MB korul foglal. Es ugye ezek csak kepek. Ugyanez videoban 10-20x ekkora is lehet.

NAS vinyok normal hdd-n csucsulnek plusz innen megy a sync google drive-ra.

Nem biztos, hogy számodra is járható út, de leírom, én mit csináltam:

Van egy NAS, amiben van egy kis hűtőventilátor és hdd. Ez ugyan nem hangos, de nem is hangtalan. Ezt egy olyan szobában tartom, ahol nem alszik senki, így nem zavar senkit, ha éjszaka mondjuk valami miatt mocorogna.

És van egy Raspberry Pi, ami szerverként működik. Ebben nincs mozgó alkatrész, szóval teljesen halk. Éjszaka sem zavaró.

Nézz egy hangszigetelt házat.
pl. Thermaltake Supressor vagy
Sharkoon Silent sorozat
stb...

Én kitettem a microservert az előszobába, a lépcső alatti szekrénybe. A kutyát nem zavar. :)

Ugyan nem hangtalan (rá kell tapasztani a fülemet a házra, hogy halljak valamit), de szerintem árban jó kompromisszum volt:

ASROCK N3700M
8GB DDR3-1600
2TB WD RED
128GB SSD
be quiet! PURE POWER 11 400W
A ház valami 6-7 ezer forintos csoda, de érdekes módon nulla szigeteléssel sincs hangja. Venti 1 van benne hátul, valamilyen nagyon halk Noctua, már nem emlékszem a típusára, de 5-10 ezer körül volt az ára. Ezt bios/uefi-ből lehet állítani, nálam auto, sose pörög 900 fordulatnál gyorsabban.

Most már vannak ennél sokkal jobb lapok, szintén kis fogyasztású (<15W) CPU-kal, DDR4 memória foglalattal.
Nekem itt egyedül a 2 sata csati kezd kevés lenni, ezért jövőre csere lesz.

Nem írtad, hogy mire kell, meg mikor legyen hangtalan. Nekem az kellett, hogy éjszaka ne zavarjon, ezért a rendszer, meg minden amihez hozzányúlhat magától ssd-re került, hdd meg random Toshiba lett, ezt ha nem matatom elaltatja, napközben meg a környezeti zajok elnyomják. Zalman Z1, Be Queit! táp, hűtőbordás integrált procis lap.

Gumis rögzítésű HDD és zaj csillapított ház, pl. FractalDesign, Nanoxia stb. Persze olcsó nem lesz.
Nem írtad a teljesítmény igényt, mire kellene, de vannak jó kis passzív hűtésű integrált CPU-s lapok, 4db SATA-val is. Be Quiet táp.
Még így is lesz hangja a 8-10 TB-os HDD-knek, és lehet idővel még változhat, hangosodhat is. Elvileg lehet állítani hdparm paraméterezéssel a HDD akusztikus jellemzőit. Talán ez is segíthet az alacsonyabb zajban.
A mai UEFI-kben igen jól szabályozható a ventilátorok működése. Én jelentős zaj mínuszt kaptam általuk az asztali gépemnél, a megfelelő állítások után.
De persze a tuti csönd ha a gépet ki lehet tenni a kamrába, garázsba.

nem, egy szerver attol szerver, hogy kiszolgalja a rabizott szolgaltatast a szukseges idoben.

ha pl kozponti renderelesre hasznalt szerver van, akkor abban jo esellyel nem alapszintu GPU lesz. Es siman el tudom kepzelni, hogy nincs benne raid, mert a fontos adatokat mondjuk egy NAS vagy mas redundans storage szolgalja ki.

Igazából akár az is lehet szerver, de igen, a server class HW általában azt jelenti, hogy jobban tesztelt, és megbízhatóbb, mint a sima consumer class HW.

Designating a computer as "server-class hardware" implies that it is specialized for running servers on it. This often implies that it is more powerful and reliable than standard personal computers, but alternatively, large computing clusters may be composed of many relatively simple, replaceable server components.
https://en.wikipedia.org/wiki/Server_(computing)

Nekem nem hangtalan, csak viszonylag csendes:
alaplap+proci+video Asrock j4105-itx
haz CM elite 110
memoria ddr4 so-dimm 2x4GB kingston
tap Seasonic M12II-EVO520
vinyo 2x WD red 4TB
system disk SSD

A tapnak meg a hazventinek is egeszen minimalis hangja van. Mondjuk osszel raktam ossze, szoval a nyari hosegben nem tudom mennyire lesz zajos.

1m-re ülve a NAS-tól azt hallom, amikor a leállított hdd felpörög.
Ha valami nagyon elkezdi tekerni, végignyálazza mondjuk egy find az egészet, az hallható.
Normál használat mellett a hdd-t nem hallom, inkább a NAS hűtőventilátorát (ha épp be van kapcsolva és magas fordulatot választ az automata).

Amikor hallom, az se irritáló, csak egyszerűen észreveszem, mert surrog egy kicsit, vagy seekeléskor kattan.

Ez egy 6T-s red, a NAS dobozában, de egyébként a NAS csak úgy pőrén áll a polcon, nincs közöttünk semmi más, ami tompítaná a hangját.

Tapasztalataim szerint halk gépet lehet építeni, de hangtalant nem nagyon.

A halk is eléggé relatív, mindenkinek más az ingerküszöbe.

Az viszint biztos, hogy gyári megoldást vagy nem találsz vagy nem akarod kifizetni.

Ha magad építed, akkor jól meg kell tervezni a ház belejében a levegő áramlást, és akkor kéves és halk ventillátorokkal elérhető, hogy a HDD legyen a leg hangosabb.

A HDD beszerelése ezen is sokat segíthet, ha vannak ilyen kis mini gumibakok hozzá. Ha ezekkel szereled fel, akkor nem adja át a regzéseit a háznak, így még halkabb lehet a végeredmény.

Én pl csináltam olyan gépet, amiben a CPU-n és a VGA-n is csak passzív hűtőborda volt (szép nagy mondjuk) de a gépházban megfelelően ármalott a levegő. Ehhez be kellett tömni néhágy gyári nyilást, és olyan táp kellett hozzá, ami a megfelelő irányba (kívülről befelé) mozgatja a levegőt. (Ez utóbbit találni mondjuk nem triviális.) Ezen felül egyetlen nagy (12cm) fordulatszámszabályzós házventi volt, ami kifújta a meleget a dobozból.

--
zrubi.hu

ami a hangot adja az a ventillator es a merevlemez
keves alacsony fordulatu ventillator kell, pl. egy 120-as a tapba es egy 120-as a cpura
ha mindenkeppen kell merevlemez akkor legyen wd red

--
neked aztan fura humorod van...

Tippre vettem egy WD külső lemezt, Ultrastar He-8 5400 8TB lakik benne, valami ilyesmi kéne neked is.
Még meghallgatom, de asztalon nem tűnt hangosnak.

A többire csak annyit hogy a HP SFF mellett nem tudok már aludni, egy HP 800 G1 Tower mellett viszont igen. Ha elfér én lejjebb nem adnám (itx meg egyéb mókolással) és nagyon olcsó is tud lenni.

Intel NUC + USB3 külső tokban HDD? Ez utóbbiakat leállítja, ha nem kell épp, NUC-ból meg van olyan, amibe belemegy egy M.2 SSD (régebbibe mSATA) és egy SATA is.

Bár a memória ezekben nem ECC, én pont emiatt tárolom a fontos adataimat egy Microserver+ZFS kombón (is).

--
ldm start-reconf primary

Nálam synology nas van 2 red hdd-vel a nappaliban. Sajnos hangos, behallatszik a hálóba. Este a google home lefekvéskor kikapcsolja, reggel be.

Ilyenem van:
https://hup.hu/node/161612#comment-2286474

A ház aljában van a két HDD. Úgy oldottam meg a zajtalanítást hogy a HDD-k egy alu lemezre vannak csavarozva, az alu lemez aljára pedig ragasztottam szilikonszivacs hab csíkokat, és szimplán le van téve a ház aljára. Totál csendben van. 1 venti van benne összesen.

2 gép ban ilyen táp/cpu hűtő configgal a hálóban, és NINCS semmi hangja.

a HDD sose lesz csendbe, hacsak nem altatod el.
en azt csinalnam, hogy bele egy jo nagy (512gb-1tb) ssd, arra menne a rendszer es minden amit gyakran hasznalsz. a hdd meg egy kulon share, rovid, mondjuk 10 perces sleep-re beallitva, es oda lehet archivalni, filmeket fotot stb, amit nem nezegetsz alvas kozben.

+1

Azzal a kiegeszitessel, hogy en ugy oldottam meg, hogy konyvtarakra osztottam, amim van
(fotok, videok, filmek, projektek, stb).

Es a fotokbol belyegkepeket (1600x1200-as) az ssd-n tarolok. Filmekbol is az elso 64MB-ot.
Projektekbol az autogeneralt cuccok a normal vinyon vannak.

Szoval minden "teljesnek" latszodik, de jo resze vinyon van.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én valamilyen "kocka" vagy NAS szerű házzal indulnék el, miniITX formátummal. A diszkek 2,5"-os WD Red-ek vagy hasonló Seagate NAS, procin valamilyen passzív hűtő, passzív táppal. A házikó elejében vagy végében pedig egy 12-14 centis venti mozgatná lassan a levegőt.

Ha 8T-s diszk, azok lehetnek halkabbak, mert Heliumosok és a fogyasztásuk kisebb, de mivel 3,5"-osak azért csodára nem számítanék.

Én annó halk otthoni szerverként az alábbi mellett döntöttem:
- passzív hűtésű integrált procis mini-ITX alaplap. Például ma valami ilyesmi.
- picoPSU-s doboz, konkrétan ilyet vettem. Kis mechanikai átalakítás és 2 db 3,5"-es diszk belemegy.

Ventillátor nincs, 2 db kisfogyasztású 3,5"-os diszk hűtés nélkül forog benne 7 éve.
Egyébként a 2,5"-os diszk halkabb és kisebb fogyasztású. Ez esetben 5 TB ma a felső limit.
SSD viszont zajtalan, bár még pár év kell hogy értelmes árban legyen a nagy kapacitású.

Hm, alakul ez, köszi!
Bár ennek az m.2-je csak wifihez jó, de persze találtam hasonlót, ami már pont olyan, ami nekem kéne. A házikó a problémásabb, hiába van légkondi, én kicsit azért parázok tőle hogy megfő a teknika. Még ha amúgy nem is feltétlen tervezem 7x24-ben járatni.

Alaplap nem fog a max 10 wattos TDP mellett megfőni. A diszkeket célszerű a külső alulemeznek nyomni, ami ekkor nagy felületre teríti szét a hőt.

Érdemes megnézni, hogy a diszk mennyit disszipál: https://www.wd.com/content/dam/wdc/website/downloadable_assets/eng/spec…
Egy 10 TB-os 3,5"-os 3 watt alatti alapdisszipációval megvan, írás-olvasás idején 6 watt alatt marad. Persze vannak többet disszipálók is.
A 2,5"-esnél, pl. WD Blue sorozatnál láthatod, harmadát disszipálja. A 2,5"-os diszkeknél is vannak többet disszipáló típusok.

És ha már adatlap: a környezetének hőmérséklete 0..65 °C között lehet, tehát bírja a meleget.

Nekem is hasonló konfigjaim vannak, hogy teljesen passzív legyen (0 db venti, 0db mozgó alkatrész)

Tanulsàgok:
- intel i5 T sorozatú procik brutàl jók, nagy teljesítmény mellett passzív hűtő bőven elég nekik.
- picopsu egy kicsit àtverés, 1 év utàn elpukkan, ha névleges teljesítményen hajtod.
- gigabyte DC tàplàlàsú alaplapjai szuperek, csak egy notebook tàp kell nekik, picopsu nem

Én is szívtam már ezekkel eleget. Mindig hangos lesz, mindig zavarni fog bármennyire is halk. Legegyszerűbb (és legolcsóbb) kirakni a konyhába. Csak egy hosszabb utp kábel kell, oszt csókolom.

Idén lesz melléképület felújítás, a következő nasom, egy kis fogyasztású integrált procis alaplap lesz, rendes gépházzal, és ventilátoros táppal, ezt szépen ki fogom rakni a nyári konyhába, így rohadtul nem fog érdekelni ha esetleg hangos lesz.
Legalábbis ez a tervem most, aztán még változhat.

Simán egy sok „fakkos” nas.
SSD-t bele aztán pár év múlva úgyis leesik majd az ára ezeknek. Lesz nagyobb gyorsabb olcsóbb blablabla…. bár 8-10 T öööö nem lesz olcsó meg akkor ez már raid :) Lehet várni kéne még fél évet, nagy árzuhanás van ezen a pályán…

Csak a hajónapló kedvéért: kicsit túlpörögtem a dolgot, a microserver se hallatszik át becsukott ajtó mellett. Úgyhogy egyelőre marad, egészen addig, amíg a memóriával elférek.

Nekem egy q6600-os esprimo van okosan eldugva a tv környékén, az a mindenesünk, torrent/nextcloud/nas/mediaplayer/amitelfelejtek csinál :) Csak cseppenteni kellett a csapágyakba egy kis műszerolajat, úgyhogy hangja nuku, pedig érzékeny vagyok rá. És stabilan fut mint a beton.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Kis fejlemény. Az 5 T-s disk kicsi lett, és került bele két darab 10 T-s.

A korábbi disk az egy WD50EFRX volt, ezzel semmi gondom nem volt, gyakorlatilag nem hallottam a gépet.

A két új, az WD101KFBX. Nos, "úgy" ennek sincs hangja, magát a zörgést, zakatolást nem hallom. Ám a gép a konyhában van, egy, a falra felfúrt polcon. Illetve ott volt, mert a pozicinálás hangja olyan mértékben áttevődött a téglafalra, hogy nem nagyon tűrtem hallgatni a hálószobában (a fal ellentétes oldalán ugyan, de pár méterrel arrébb). Folyamatosan hallatszott a ritmustalan dübörgés. Úgyhogy letettem a földre, egyelőre, de a por, felmosás miatt nem nagyon szeretném ott tartani, úgyhogy van fúrok a másik falra is polcot, vagy valami mást kell kitalálni :D

Én a klímának csináltam fali konzolt - gumi bakra került, amit külön vettem hozzá - nulla rezgést ad át a falnak..

A hűtős ismerős, amikor jött vákuumozni, mondta hogy lehet ám kapni kész konzolt - de amikor meglátta, azt mondta hogy ennyire azért nem profi :-) a bolti

szóval "gumibak"

For Whites Only meeting room!

Nincs olyan helyed, ahová beteheted a szerveredet? Máris csend lesz. Nekem egy négy lemezes nas-om van összesen 8Tb HDD-vel és soha nem hallottam még a hangját, mert egy rack-ban hever valahol a ház túlsó végén egy külön kis szobában. Az utp olcsó.

Szerkesztve: 2019. 12. 21., szo – 12:43

Én építettem több hangtalan gépet is régen. Integrált CPU-s alaplapot kell venni nagy passzív bordával, SSD bele, tápnak valami PicoPSU szerűség  és a házban legyen bőven fém. Én egy olyan házat használtam, ami pont úgy néz ki mint egy autós erősítő, full bordázott alumínium.

Nettó 100-130e Ft körül kijött egy ilyen gép néhány éve, most biztos olcsóbb lenne. Routernek, netezős gépnek, microservice-eknek tökéletes.

Egyedül a King* SSD-k hullottak, de azokat lecserelve örök élet + 1 nap. Ja és érdekesség, hogy M.2 SSD-k sokkal jobban melegednek, mint SATA-s társaik. Nem ajánlom őket olyan helyre, ahol nincs aktív hűtés. De hogy ez vajon miért van.. 

Azt nem is tudtam eddig.

Talán mert azon a csatlakozón nincs semmi hőelvezetés, és a hordozó NYÁK az alaplappal párhuzamosan közel ül -> Megáll ott is a levegő. A SATA-s cuccoknak meg van egy nagyobb háza, amit pedig valami fémhez hozzá szokás csavarozni, amin keresztül elvezetődik a hő?