Milyen NAS-t?

Sziasztok!

Keresek NAS-t ilyen feature-val:

* gigabites net csatlakozó
* tudjon raid 1 -et
* legyen benne smb megosztás
* legyen benne upnp szerver (okostévével akarnak tartalmat nézni rajta)
* lehessen rajta futtatni torrentet, lehetőleg valami értelmes web-es vagy androidos felületen amihez nem feltétlenül szükséges külső számítógépet használni (hanem mondjuk okos TV-t), és ez ne fogja le annyira a procit hogy annak más funkciója lássa kárát
* ne kelljen újraindítani naponta
* nagyon jó lenne, ha nem kellene személyesen is odamennem hogy beállítsam (plug and play) de ez nem komoly elvárás, csak "jó lenne" kategória

Nem nekem kell és nincs benne tapasztalatom. Azért kértek meg rá hogy válasszak én, mert én informatikus vagyok. Elsőnek a synology jutott eszembe, de abból is van 1000 fajta meg egyébként is, nem értek én mindenhez attól még hogy informatikus. :-)

Ha valakinek van tuti tippje, akkor ne tartsa magában.

Köszönöm!

Hozzászólások

DS216play vagy DS218, amelyiket olcsóbban megkapod.
Ha:
1. nem lesz re-encode (nem akarnak alapból UHD tartalmat mondjuk mobilon nézni)
2. nem akarnak csillió torrentet gigabit interneten tölteni/seedelni ahogy a csövön kifér

akkor jó lehet a DS21xj sorozat is.

Synologyhoz vannak _normális_ Android és iOS kliensek is, ezt nem mindegyik másik márka tudja.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Synology 2bay + WD red (de erre panaszkodnak 2-5 év után).
Synology ökoszisztéma a gagyi Zyxel után olyan, mint az iOS a Win7 után :)

70-100 ezres ARM-os Synologyk helyett én inkább a Qnap TS-251-et ajánlanám (alap, 1GB ramos változat).

Ár, sw minőség, méret ugyanaz (sőt alamivel még olcsóbb is). Viszont x86 alapú, és bővíthető a ram gombokért, valamint 2db ethernetet és HDMI-t is kapsz. A harmatgyenge arm-os NAS-okkal szemben, ez tulképpen egy micro PC. Ha dugsz rá egy monitort és egy usb billt, akkor azt telepítesz rá amit csak akarsz (de a Qnap OS teljesen jó, pariban van a Synology DSM-el).

Az a titka, hogy nem szabad a 2+ GB ramos változatot megvenni (nagyon drága), mert az 1GB-shez simán tudsz venni egy 4GB-s modult olcsón apróról, vagy keresel a fiókban. Sajnos mostanában ritka az alap változat, de hirtelen rákeresve lehet azért találni hazai kiskerben 67eFt-ért.

De az is 23-al több mint az említett Qnap. Én vm-ektől kezdve (még USB passthrough is van) a dockeren át mindent futtatok a TS-251-en, és még így is bőven sok a szabad erőforrás. Egy helyen használok Synologyt, ahol sok kamerát kellett kezelni, mobilappal, DVR-el, meg minden cullanggal. Ebben szerintem verhetetlenek, nagyon jól összerakták (cserébe drága is a licence hozzá).

Egyébként ha valaki annyira DSM fan, akkor az is jó lehet amit írsz, én inkább csak annyit mondanék, hogy jobb az x86 alap, mert sokkal rugalmasabb, jövőállóbb, mint ezek az ócska mobiltelefon hw-vel rendelkező arm-os izék (amikkel szintén nem lenne bajom, ha nem kérnének érte 70-100kHUF-okat).

Ajánlom az épített NAS-t Synology DSM-mel: Xpenology.

Magamnak én is épített NAS-t használok inkább. Olcsóbb, több dologra tudom használni mint egy gyárit, könnyebb javítani, bővíteni.
Másnak már attól függ hogy kinek, hová, mire, mennyi van rá.

Az Xpenology miben tudhat többet, miben lehet jobb mint egy Openmediavault, vagy FreeNAS? Frissítések hogy állnak vele?

Mondjuk az xpenology nem kevésbé hegesztős, mint az openmediavault meg a többi. Kezdve eleve a telepítéssel. Nekem is ez van saját vason (VM-ben fut több más VM mellett egy J1900-as 16GB-os kis házi szerveren). Szeretem a DSM-et (nagyon kéynelmes, jó gyári csomagokkal, plusz jó mobil appok vannak hozzá), de pl ezért nem upgradeltem még 6.x-re, mert nincs rá fél napom (vagy több, ha valami még beüt). Magától nem tudja az 5.x-et felfrissíteni 6-ra. Na pl ez az egyik része a support hiányának, meg ugye bizonyos gyári szolgáltatások csak regisztrált eszközzel mennek (pl a synology saját DDNS szolgáltatása). Én magamnak egyszer belőttem, megcsináltam, szeretem, de ha kényelem kell, akkor másnak nem javasolnám, inkább gyári megoldást. Az valamivel drágább, de csak be kell dugni és megy.

Én meg nem ajánlom. A topiknyitó nyilvánvalóan egy dobozos, összerakott, supportált, összecsiszolt terméket szeretne lerakni az asztal alá. Ha arra vágyna hogy összelegózzon egy olyan gépet ami halk, megfelelően erős és kicsit, plusz nem túl drága, majd utána napokig kalapálja rajta a szoftvert akkor azt kérdezte volna.

Mondom ezt annak ellenére hogy nekem is épített nasom van, csak nem kezdem el a saját világképemet ráerőltetni felhatalmazás nélkül a másikra.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nézegetem én is a témát mostanában.
Node 304-en kívül van még értelmes ház a 6-8 lemezes műfajban?
(mATX is játszik)

Miért jobbak ezek a kicsi házak ha már úgyis elköltünk házra 20-50 ezret egy házi szervernek? Csak azért mert kicsi a rendelkezésre álló hely? Amúgy ha lenne hely például egy ilyen vagy ehhez hasonlóhoz képest csak a hátrányaikat, kompromisszumaikat látom:
http://www.fractal-design.com/home/product/cases/define-series/define-m…

Vagy ha nem kell a zaj csillapított ház akkor egy ilyen 10 környékén és annyi.
http://www.coolermaster.com/case/mini-tower/elite-342/
Ha nagyon akarom még 8db HDD is bele fér.
Befér egy IKEA lack asztalka alá is belőle kettő. :)

"Miért jobbak ezek a kicsi házak ha már úgyis elköltünk házra 20-50 ezret egy házi szervernek? Csak azért mert kicsi a rendelkezésre álló hely?"

Igen, főleg azért mert kicsi, kis helyen elfér (pl tv alatt, polcon, stb). Nekem egy CoolerMaster Elite 110 van (mondjuk ebbe max 4 winyó megy), de ezt is nagynak találom, mert beleterveztek egy rendes tápot, ami nekem meg nincs (külső táppal megy az alaplapom). A táp helyett lehetne benne még 2 winyó hely, vagy ennyivel lehetne kisebb. De legalább csak 12e Ft volt ha jól emlékszem, és ahhoz képest igen minőségi darab.

Nem írtál le eget rengető követelményeket. Én a synology -t ajánlom, a legolcsóbb 2bay minden igényedet adja (persze amennyiben elég 2 disk).

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

HÁT.., ezeket a vékony műanyagból, pártized-milliméteres lemezből készült, véletekig könnyített megoldásokat, én megbízható adattárolásra kb. annyira tartom jónak mint gumicsónakkal "nekiesni" egy földközi-tengeri átkelésnek. :( - (Persze tudom, jó sokan megérkeznek a túlsó partra, olaszok, spanyolok hétről-hétre tapasztalják.) - A Syno-nál a 150 - 200 ezres kategória már strapabíróbbnak tűnik.

A baj az, hogy pl. a 2x8 TB-t nehezen tudnám SSD-ben finaszírozni. - Másrészt meg sokat írjuk, sokan határozott ellenzésem ellenére onnan-oda dolgoznak. (Ha vezérlőhiba miatt ekkora archív elszállna, nos az forintban nem is számszerűsíthető, inkább emberi munkaórákban, - meg is ölnének azonnal... Persze a NAS-ekről is készül mentés, de az soha nem aktuális. - az egyikről 5,5 TB a legutóbb 34 óra volt.)

A J sorozat a tipikusan otthoni használatra, olcsón, egységsugarú usernek tervezett eszköz.
Nekem van 213j-m, tökéletes arra amire használom (ül a pincében és offsite backupokat tárol).
Szerintem az OP-nak is tökéletesen megfelelne.

My other storage is an AFF A700 ;)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

OP, aztán mit vett a kedves ügyfél végül?
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Nem tudom mennyire számít alsó kategóriásnak, de Zyxel NAS326.
* gigabit ethernet
* raid 0/1
* smb/nfs/afp
* upnp/logitech media server
* transmission

Nekem többek közt egy QNAP TS-231P2 van többek közt, az szerintem mindezt tudja.
Évek óta használok több különböző típust is belőle, eddig elégedett vagyok velük. Bőven többet is tud, mint a fenti elvárás.