A Google díjat fog kiróni az Android készülékgyártókra Európában, ha azok nem telepítik az összes Google alkalmazást

Címkék

Reagált a Google az Európai Bizottság nyári döntésére, miszerint a Google uniós versenyszabályokat sértett azzal, hogy az okostelefon operációs rendszerek piacán lévő részesedését felhasználta a böngésző- és keresőpiacon lévő részesedésének befolyásolására. Az amerikai vállalat közölte az Európai Bizottsággal, hogy díjat fog kiróni az Android készülékgyártókra Európában, ha azok nem telepítik az összes Google alkalmazást az általa megkövetelt módon.

A Google dollármilliárdokat invesztált az Android operációs rendszerbe és a köré felhúzott ökoszisztémába és jelenleg is dollármilliókat költ ennek fenntartására. Hogy az operációs rendszer továbbra is ingyenes és nyílt forrású maradhasson, a Google megköveteli az eszközgyártóktól, hogy azok előtelepítsék azt a Google alkalmazásokat tartalmazó csomagot (Google Apps), amiből a vállalatnak komoly bevétele származik.

Az Európai Bizottság azonban úgy döntött, hogy a Google-nek be kell fejeznie a gyártók azon "illegális" presszionálását, hogy beépítsék a proprietary Google alkalmazásokat - kiváltképp a Google Chrome webböngészőt és a Google Search keresőt - az általuk szállított Androidba, mert az EU szerint ez gátolja a versenytársakat abban, hogy azok elérjék termékeikkel a fogyasztókat.

A Google erre azt reagálta, hogy vagy kell az ingyenes Android, de akkor a készülékgyártóknak telepíteniük kell válogatás nélkül a Google alkalmazásokat, vagy nem, de akkor a készülékgyártóknak (használati) díjat kell fizetniük a Google szolgáltatásokért (pl. Google Store).

A Google új licencpolitikájának főbb elemei:

  • Az Android ingyenes és nyílt forrású marad.
  • Azoknak az Android gyártóknak, amelyek az EU-ban árusítják a készülékeiket, mostantól lehetőségük van okostelefonokat és tableteket gyártaniuk zeró előtelepített Google alkalmazással, megfelelve ezzel az EU antitröszt szabályzótestületei által előírt szabályoknak.
  • Azoknak az Android gyártóknak, amelyek továbbra is szállítani szeretnék a Google Play Store-t és a többi Google alkalmazást - pl. Gmail, Maps, Drive, YouTube - fizetős licencszerződést kell kötniük a Google-lel.
  • Tipikusan kétféle fizetős licenc lesz: az egyik a Play Store-ral és a Google alkalmazásokkal, de a Google Search és a Google Chrome böngésző nélkül, és egy másik, ami mindent tartalmaz.
  • Az első nagy eséllyel jóval többe fog kerülni mint a második, mivel a nagy pénzt a Search és a Chrome hozza a Google-nek.
  • Nem kötelező mint korábban, de ha az Android készülékgyártók ingyenes licencet szeretnének, akkor szállíthatnak mindent úgy, hogy eddig, azon a módon, amiért az EU kirótta a bírságot.

Részletek itt.

Hozzászólások

Jól van, EU, ezt is szépen megcsináltad! :taps:

Értelme semmi sem volt, jól megkerülte a Google. Így kell valakinek magából hülyét csinálni.

--
trey @ gépház

Szerinted mit kellett volna szabalyozoi oldalrol tennie a szabad verseny es az europai polgarok erdekeben?

Megtiltotta az arukapcsolast, ahogy megtiltotta annak idejen a Microsoftnak is az IE kapcsan. Es ma hol van az IE? Pedig akkor mindenki azt mondta, hogy hat az IE nelkul nincs elet, mert az az egyelten bongeszo, amivel minden weboldal megy. Aztan meg megsem ugy lett. Nem csoda, hgoy a G ideges lett, es csapkod ossze-vissza maga korul, zsarol, hisztizik. Igen, kibujt a szog a zasakbol a nagy adakozo G, aki minden szuper dolgot inygen ad, megsem ingyenes? De erdekes.... Majd a G is rajon, hogy lesznek mas szereplok az europai piacon, akik nyujtanak szolgaltatasokat, es szepen le lesz cserelve az adatlopo okoszisztemaja, masik adatlopo okoszisztema(k)ra. A mai felhasznalok jellemzoen vegtelenul elvtelenek (adatlopas, gyerekmunka, kotnyezetkarositas nem szamit), es semmilyen szinten nem markahuek. Oda mennek, ahol a legegyszerubben jutnak az ingyen mannahoz.

"Szerinted mit kellett volna szabalyozoi oldalrol tennie a szabad verseny es az europai polgarok erdekeben?"

Amugy leginkabb semmit. Kocsog a Google, de az EU amit kert, annak ertelme nem volt.

iOS-ben meg a tobbi bongeszo is csak az applewebkites webview-kat hasznalhatja, Androidon a bugrokanak legalabb lehet masik engine-je.

A Google nem köcsög hanem fillérbaszó. Lazán megvehették volna az EU bürokratákat kilóra.
Az Apple legalább ilyenkor nem fukar, látszik is az eredmény. :-)

Én például a teljes Windows forráskódot akarom segédprogramokkal most és azonnal természetesen ingyen, magyar nyelvű kommentárral ellátva!
Keresek is gyorsan az EP képviselőt aki majd viszi ezt a témát Brüsszelben. :-)

Normális HUP-ot használok!

Nem allitottam, hogy az EU nyirta ki, csak azt, hogy akkor a tobbseg elkepzelhetetelennek tartotta nelkule az eletet. A jelenlegi logika, ami szerint az EU most rosszat tett, ervenyes lenne oda is. Termeszetesen az IE halalat nem az EU okozta, de egy ilyen rendlekezesnek azert nagy visszhangja van a vallalati korokben, es a fejekben indit el vakami szemleletbeli valtozast. Ha valami megszunik egyertelmunek lenni, az mar egy jo jel. Na meg az is azert egy fontos lepes volt, hogy a telepiteskor legalabb kapott a flehasznalo egy jelzest, hogy letezik mas is,ami szinten segitett a tobbi bongeszo elterjedeseben.

Tehat az EU dontese a szemleletvaltozast segiti elo. Ha lesznek nagyobb szamban androidos (vagy mas platformos) telefonok, amikre nem elotelepitve jon a G, es Gapps-ert licencdijat kell fizetni, vagy mondjuk lesz olyan gyarto, aki azt mondja, hogy tessek itt van ugyanaz a telefon ket opcioval, az egyik viszont dragabb, de a masilkban is megvan szinte minden: telefonkonyv, bongeszo, naptar, navi, stb. Akkor azert a user majd lassankent elgondolkozik ... foleg az ingyen ebedes horda...

Miert rolam beszelsz, miert nem a kerdesemre valaszolsz?

Ha az en telefonvasarlasi es -hasznalati szokasaimat szeretned tudni:
- Nem veszek draga es uj telefont, kifuto learazott modellt veszek, sot a hasznalt is elofordul.
- Telefont akkor cserelek, ha tonkremegy, nem akkor, a megtetszik valami.
- LineageOs-t hasznalok Gapps nelkul.
- Alapvetoen telefonalasra hasznalom, nagyon ritka, hogy barmi mast elinditanek.
- Szamomra az android egy hatalmas csalodas volt, meglepett, hogy ennyire szart sikerult csinalni linux alapokon. En ugyanis botor modon egy linux disztribucio jellegu dolgot vartam volna telefon kepessegekkel. (Talan a Librem 5 ilyen lesz, meglatjuk.)

Az en hasznalatomhoz nem kell okoszisztema, meg "ingyenesnek" beallitott adatlopo szolgaltatasok. Persze tudom, hogy a GSM szolgaltato is lopja az adataimat, de ez azert szigorubb allami felugyelet alatt van, mint az "ingyenes" szolgaltatok. Nem, ez sem nyugtat meg, de nem tudok remetekent elni, ezt sajna be kell vallalni. A tobbit viszont nem kotelezo.

Hat megengedtem magamnak azt a luxust, hogy egy arukapcsolas megtiltasaval kapcsolatban velemenyem legyen. A kerdesemre, hogy szerinted mit kellett volna tenni, nem valaszoltal, de szemelyeskedsz. Amugy mi a szart hasznalnek, ha nem okostelefont?! Tekintve:
- hogy nincs mas a paicon a nagyiphoneok kivetelevel
- mondjal alternativat, ahol legalabb 1000 nevjegyet tudok tarolni, es ezt menteni tudom es at tudom vinni egy kovetkezo keszulekre
- az evente nagyjabol osszesen tizszer elofordulo navi, mobil internet, ad-hoc fenykepezes, jelszotarolas zsebben, stb. igenyemet megoldja
- bizonyos keszulekekhez taviranyitokent szukseg van ra

De ehhez mind nem kell a csodalatos G. Viszont sok melo es pl. granciavesztes elkerulni a G szereto oleleset. Amugy az okostolefonban lennenek meg tovabbi erdekes lehetosegek, ha egy hasznalhato linux lenne benne.

Tehat ne minosits, ha megkerhetlek. A problemakor szerintem mindenkit erint, hiszen ha telefont akarsz, akkor okostelefont tudsz beszerezni, es ezzel bele vagy kenyszeritve egy oligopol piac altal diktalt feltetelrendszerbe.

"A kerdesemre, hogy szerinted mit kellett volna tenni, nem valaszoltal,"

Értelmetlen kérdésre? Miért kellett egyáltalán beleavatkozni?

Gyere fejtsd ki! De ne azzal a faszsággal gyere, hogy "mert az IE", mert össze se lehet hasonlítani. A Microsoft bevételét megcsinálja az op. rendszer árából. Kurvára nem ugyanaz a helyzet, mert a Google az op. rendszerért nem kért pénzt. A Google a bevételt főként a Chrome-ból és a Search-ből szerzi.

Te itt ingyen vacsorázol, miközben te zabálod az ingyen vacsorát (Android-alapú LineageOS), közben pedig tele pofával szidod azt, ami lehetővé tette neked, hogy telefon legyen a kezedben. Mert te szegény, neked nincs más alternatívád.

--
trey @ gépház

Kertem, hogy fejezd be a szemelyeskedest es a minositgetest. Meglehtosen meltatlan es kulturalatlan. Ha vannak erveid a pocskondiazas helyett, akkor mesled el, hogy miert ne kellene egy szabad verseny felugyelesere letehozott hatosagnak buntetnie az arukapcsolast. Pontosan azert avatkozott bele, mert ez a feladata. Tette a dolgat, helyesen. Miert is ertlemetlen a kerdes?

A G sajat dontese, hogy az andoridert nem ker penzt, raadasul open source alapokra epitette, tehat eleve csak a sajat hozzadott ertkeert kerhetne penzt. Azt egyebkent bizonyos keretek kozott megteheti, hat miert nem teszi? Pont azert mert az "ingyenesseggel" terjesztette el azt, ami az adatlopas eszkoze. Ezt nyilvan az EU is pontosan igy latja, ezert tiltottak meg neki hogy az ingyenessegen keresztul eroszakolja ra a "szolgaltatasait" a felhasznalokra. A platform elterjedtsege okan jelentos erofolenyben van es nyomast tud a gyartokra gyakorolni. Ha a piacon a nyomasgyakorlas eredmenyekepp dontoen G-s telefon van, akkor nyilvan ez egy karos arukapcsolas a fogyasztok es a szabad verseny szempotnjabol.

"Te itt ingyen vacsorázol,..."

Nem vacsorazom ingyen, hanem megoldom azt, hogy ne kelljen valami olyasmit hasznalnom, ami ellenkezik az elveimmel. Ha penzert adnak a lienageos-t vagy mas OS-t, ami fut a hardwaren, akkor megvennem. Ennyi. Megkerdeztelek, de nem valaszoltal, hogy mi az alternativa?

"... ami lehetővé tette neked, hogy telefon legyen a kezedben ..."

Na itt felrohogtem. Ne beszelj ekkora butasagot, hogy a G tette lehetove, hogy telefon legyen a kezemben. Magam is fejlesztettem annak idejen telefon firmwaret egy eleg nagy cegnek, szoval ez tenyleg nagyon vicces.

Azért ez annyira jellegzetesem magyar sztori, hogy pont a HUP-on ami de facto a magyar Linuxos hír, fórum, blog, stb. portál, pont ott van ennyi hisztérikus Google gyűlölő arc.
Az, hogy ma a Linux tényező, méghozzá megkerülhetetlen komoly tényező az IT-ban bizony igen nagy részben a Google-nek köszönhető. Nem idealizmusból, aktipistáskodásból, hanem rációból. A Google sikeres üzletet tudott építeni a szabad szoftverekre, elsősorban Linux alapú rendszerekre. Helyesen felismerték, hogy a siker fenntartásához támogatni kell azt a nyílt forráskódú világot amiből ők is profitálnak. Egyébként sok más cég is sok milliárdos üzletet épített Linuxra és nyílt forráskódra, mégis Google méretben közel sem adnak vissza annyit különféle támogatások formájában mint a Google. Saját nyílt forráskódú projektjei mellett, számtalan kis fejlesztőcsoportot felkarolt a Google és támogatott pénzzel, infrastruktúrával. Saját alkalmazottainál a fizetett munkaidejük 30%-át fordíthatják nyílt forráskódú fejlesztésekre. Ez a 30% már jóval azelőtt működött a Google-nél mielőtt az Apple nem szeretett bele szintén ebbe a 30%-ba csak kicsit másként. Az Apple nagy ötlete az alkalmazásboltban az app fejlesztőjétől levont 30% volt. Nem nem kárhoztatom őket sem, mert ez is egy jól működő modellhez vezetett.
Ugye mintha a HUP-on is ment volna a károgás valami "Linux desktop éve" flame csasztuska körül?
Nos ma a felhasználók IT eszközön eltöltött idejük nagyobb részét egy Linux alapú érintőképernyős rendszeren múlatják és nem Windows PC-n. Bő évtizede ez még álom volt. Vagy az sem, elérhetetlen utópia. Google nélkül ezek a dolgok nem lennének, az Linux világ pedig reménytelen küzdelmének sokadik felvonását folytatná a Microsofttal ahogyan korábban,... desktopon mindenképp.

Normális HUP-ot használok!

Hogy a Googlenek ennyi opensourceolt projectje van az nagy részt azért van, mert most a cloud terén vergődnének nagy erőkkel, de az 5% körüli részesedésük mellett nem tehetik meg, hogy vendor lockinoljanak saját megoldásra, mint ahogy egy Amazon vagy Microsoft megteheti. Nincs ezzel gond, de nem jószándékból foglalkoznak ezzel ennyit. De ennek meg az androidnak szerintem nincs túlzottan sok köze a desktophoz, ahhoz meg végképp nem, hogy a linux hogy áll szerver és embedded vonalon.

Huuu. Beleborzongtam. Te amúgy gondolom építettél már mind a három felhő szolgáltató rendszerében környezeteket? Nem VM-ek indítására gondoltam, hanem mondjuk managed szervizek használatával valami igazán szerteágazó és bonyolult rendszert.
Csak mert a vergődés igen messze van attól amit a gcp nyújt egyes területeken a másik kettőhöz képest.
Az meg hogy az AWS és az Azure csupa zárt forrású k8s-re, pythonra, xen-re épül elég nagy csúsztatás. Jó, a hyper nem tudom nyitott e.
Mindenesetre köszönöm a vicces hozzászólások. Mosolyt varazsoltál számos arcra. :)

A vergodes nem technologiai, hanem uzleti, mostanaban esett le nekik, hogy nem eleg az, hogy ok a google, ezt nem lehet elore feltelepittetni mint a 24. androidos appot, itt nyomulni kell az uzletert. Ennek reszekent lattam olyan sales anyagot, aminek masodik vagy harmadik kiemelet pontja volt kb 20 szolgaltato felsorolasa, ahol ugyan azt meg lehet venni, mint toluk, erre utaltam annal, amit az os projectjeikrol irtam.

Azurrel nem, de volt project ami ket ev alatt harom cloud providert megjart, ket kevesbe ismert utan aws-en kotottek ki, most gcp-sen dolgozok, de volt kozben IBM is. A kicsiknel jobb a gcp, de aws rugalmasabb es tobbnyire olcsobb, a support meg kanyarban sincs googlenel, az egeszen erzodik a "jobban tudjuk mi kell neked" filozofia. Ja es a javas sdk-k borzalmasak, mintha egy halom, munkahelyeet sosem latott egyetemista irta volna egy olyan beadandora, amiben minden "fortelynak" szerepelnie kellene, amit a prof tanitott. Es van meg par cifra dolog, de az mar nem annyira public.

"Pontosan azert avatkozott bele, mert ez a feladata. Tette a dolgat, helyesen."

Azt, hogy mennyire helyesen tette a dolgát, majd jelentsd ki a fellebbezés után. Ha a fellebbezésnek nem adnak helyet. Mondjuk nincsenek illúzióim.

Adatlopást emlegetsz többedjére is. Gondolom ezt bizonyítani is tudod. Tudom, hogy népszerű rigmus ez manapság, de majd légyszi valamivel ezt támaszd alá.

"Nem vacsorazom ingyen, hanem megoldom azt, hogy ne kelljen valami olyasmit hasznalnom"

De, azt csinálod. Ha a Google nem csinálta volna meg azt a "szart" (tele a mondandód minősítéssel), akkor te nem használnád ingyen. Ezt pedig abból finanszírozza, ami ellen te itt ágálsz.

--
trey @ gépház

"De, azt csinálod. Ha a Google nem csinálta volna meg azt a "szart" (tele a mondandód minősítéssel), akkor te nem használnád ingyen. Ezt pedig abból finanszírozza, ami ellen te itt ágálsz."

Kerlek mondj alternativat.

1. iOS -> uyganugy adatot gyujt, a keszulekek tularazottak
2. Andorid -> adatot gyujt, nem vagyok vele kifejezetten megbekelve muszakilag sem
3. LineageOS -> nem gyujt adatot, ettol meg a muszaki alapjai megegyeznek az Androiddal, theat nem igazan az amit szeretnek
4. ???

Igen a LinageOS-t hasznalom, de nem azert mert ingyenes, hanem mert a lehetosegek kozul ezzel tudok egyutt elni. Ezert ezt ugy beallitani, mintha ingyenleo lennek, meglehtosen rossz izu es fals. Vettem dobozos SuSe-t, megvettem a Synology-t, tamogatok idonkent open source projekteket, de egyebkent tamogattam anno a HUP-ot is, tehat szoktam idonkent aldozni az ingyen elerheto szolgaltatasokra is. Ha egyebkent penzt kernenek a LineageOS-ert, valoszinuleg megvennem, ha nem lenne mas alternativa (azert valoszinuleg, mert igazan vagyok elgedett vele).

Az adatlopast pedig mar kifejtettem itt:
https://hup.hu/szavazasok/20180929/algoritmikus_kormanyzas_reszedrol_jo…

"Kerlek mondj alternativat."

Az előbb, amikor azt mondtam, hogy a Google beletette a kezedbe a telefon OS-t, kinevettél. Pedig a LineageOS-t közvetetten a Google tette a kezedbe. Egyik oldalon kilátástalanságról beszélsz, hogy nincs mit használnod, máskor meg nevetsz, hogy nehogy a Google legyen már az egyetlen, ami beteremtette neked a jó világot. De. Ha a Google nem csinál Androidot, nincs sem CyanogenMod, se LineageOS. Ez tiszta sor. Neked kellene alternatívát mondanod, hiszen te nevettél.

"Igen a LinageOS-t hasznalom, de nem azert mert ingyenes, hanem mert a lehetosegek kozul ezzel tudok egyutt elni."

Köszönd a Google-nek, ami kijelentette, hogy az alap Android ingyenes és nyílt forrású marad. Ez az alapja annak, hogy neked a kezedben jövőre is LineageOS legyen. Azt, hogy ezt neked és a LineageOS közösségnek ingyen tudja adni, nagy szerepe van annak, hogy a bevételeit megcsinálja a Search és a Chrome párosból Androidon.

Csak szeretném jelezni a rácsodálkozóknak, hogy én még emlékszem arra, hogy még csak éppen hírek jöttek arról, hogy a Google mobiltelefon OS-t fog piacra dobni, a Google már akkor jelezte, hogy az ingyenességnek az ára a reklámok lesznek. Azok pedig az ő szolgáltatásaiban fognak megjelenni többnyire. Nem nagyon értem a 10+ év után rácsodálkozást erre.

"Vettem dobozos SuSe-t, megvettem a Synology-t, tamogatok idonkent open source projekteket, de egyebkent tamogattam anno a HUP-ot is, tehat szoktam idonkent aldozni az ingyen elerheto szolgaltatasokra is. "

Dicséretes, de nem tartozik a témához.

"Ha egyebkent penzt kernenek a LineageOS-ert, valoszinuleg megvennem, ha nem lenne mas alternativa (azert valoszinuleg, mert igazan vagyok elgedett vele)."

Még egyszer. Nem lenne LineageOS a Google nélkül.

"Az adatlopast pedig mar kifejtettem itt:
https://hup.hu/szavazasok/20180929/algoritmikus_kormanyzas_reszedrol_jo…"

Ezeket max. te hívod adatlopásnak. Ha ezek valóban megállnának a bíróság előtt, Amerikában már perek százai indultak volna anyagi haszonszerzési céllal.

--
trey @ gépház

Sajnos a GPL világában ez nem egyértelmű, számtalan példa van a GPL feltételeit nem teljesítő vállalatokra.

Úgyhogy, kösz Google!

(Biztos vagyok benne, hogy a Google ezen a téren is tudna fejlődni, de az a borzasztó hisztéria, amit köré rittyentettek egyesek az elmúlt években, az egyértelműen olyan trolloknak köszönhető, mint a Microsoft és társai, amik jelenleg szivacsra harapva próbálnak dörgölőzni a nyílt forrású közösséghez.)

--
trey @ gépház

De azt is a Googlenek koszonhetem, hogy gyakorlatilag nincs alternativa. Pedig jo volna. Es en nem kertem a Googletol semmit, nincs mit megkoszonnom. Ha adni akar adjon, ha nem, akkor nekem ugyis jo. Az "adakozas" nem nekem jo, hanem neki, mert ez biztositja az uzletet.

Ha a szemelyes adatiad a beleegyezesed nelkul idegen kezbe kerulnek, ott taroldonak es feldolgozzak oket, akkor azt nem tudom minek hivjam. Persze nem vagyok jogasz, de a hetkoznapi nyelven valaminek a jogosulatlan elvetelt lopasnak nevezik.

Igen, mert a Google vette meg a Nokiát és tette tönkre. Nem, nem a Google-nek köszönheted, hanem az impotens versenytársainak - pl. Microsoft -, ami kepesztett-kapálódzott-felvásárolt-nyomorba döntött, de így sem volt képes megfelelő ellenfélként fellépni.

És nem azért, mert nem volt Bing kereső Androidra. Nem. Azért, mert nem volt képes időben kapcsolni, mert szar szabályokat hozott az OS-ével kapcsolatban (csak ilyen, meg olyan hardverre lehet a Windows Phone-t tennie az OEM-eknek stb.

Semmi köze ennek ahhoz, amit te itt erőltetsz.

Persze bebukva, hátulról feltüzelve az EU-t egyszerűbb lenne visszatérni a versenybe, mint innoválni, eredeti dolgokat letenni az asztalra stb.

Évekig röhögtem a tehetetlenségükön, kifigurázva hogyan hoznak rosszabbnál rosszabb döntéseket, hogyan fúj el mellettük az idő szele. Hogyan esnek negyedszerre, ötödszörre ugyanabba a hibába. Voltak itt, akik tapsikoltak hozzá, ilyen ügyi, olyan ügyi, de valójában egy rakás szerencsétlenség volt. Ahelyett, hogy a felhasználók igényeit szem előtt tartották volna, mindenféle elbaszott - csempe - koncepciókat erőltettek.

Az idő ítéletet mondott a csempe szarok felett, gyakorlatilag hírmondójuk nem maradt.

--
trey @ gépház

Sem a Microsoft, sem az elfuserlat telefonja nem hainyzik. Egyszer volt csak hozza szerencsem, akkor elborzadtam. De microsoftos termekeket eleve fenntartassal fogadom, mert nem sok olyan termekukhoz volt szerencsem, amiben oromom lett volna.

De a Microsoft-Nokia vonalon kivul azert volt mondjuk nehany igeretes dolog, amiknek nem igazan sikerult megvetniuk a labukat a piacon. (Jolla, Ubuntu Phone, stb.) Nekem ezek (vagy az ehhez hasonlo) alternativak sokkal erdekesebbek. De ha nem lehet hosszabb tavu szoftver supportra szamitani, akkor nem jelentenek valodi alternativat. Talan a Librem 5-bol lesz valami, az a koncepcio jonak igerkezik.

Igen ez igaz, de ilyen ok-okozati osszefuggest en nem is veltem felfedezni. A Google nem azzal tudja kiszoritani a versenytarsakat, hogy penzt keres a GApps-el, hanem azzal, hogy az Androidot ingyen adva sikerult elterjeszteni, es most olyan pozicioban van, ahol a hardware gyartokra nyomast tud gyakorolni.

Hogy miert pont az Android terjedt el ennyire, annak talan az is az oka, hogy jo utemben erkezett a piacra es jol megragadta a felhasznalok igenyeit, es a legtobbekenek megfelel. (Nyilvan en a keves kivetel koze tartozom, de ez nem szamit.) A hardware gyartok meg boldogok voltak, hogy nem kell oprendszert fejleszteni. (A Sasmung azert meg probalkozott egy ideig a Badaval, de aztan feladta.)
Ez a helyzet ma is fennall, viszont ettol meg fontos a verseny, es azt nem szabad megengedni, hogy a legerosebb szereplo nyomast gyakoroljon a hardware gyartokra, igy biztositva a sajat paiacat. Ha egy OS ma nem tud a nagyobb gyartok termekeire bekerulni, vagy egy GApps-nak valamilyen modon konkurens szolgaltatast kiszoritanak arukapcsolassal az Andorid platformrol, akkor nincs eselye a piacon, es ez korlatozza a versenyt.

Tehat lehet, hogy az eddigi konkurensek mind rosszabbak voltak, es megerdemelten buktak, de azt a helyzetet nem szabad megengedni, hogy ne lehessenek konkurensek, vagy ha vannak is teljesen eselytelenul induljanak.

Értem. Tehát ha minden szar, mert kretén gyártók nem tudnak 1-ről a 2-re jutni, akkor az egyetlen működő valamit pusztítsuk el szabad verseny felkiáltással, nehogy működjön már valami rendesen.

Nagyon jó kis hozzáállás!

El kéne ezt olvasnod:

https://www.blog.google/around-the-globe/google-europe/android-has-crea…

"Today, because of Android, there are more than 24,000 devices, at every price point, from more than 1,300 different brands, including Dutch, Finnish, French, German, Hungarian, Italian, Latvian, Polish, Romanian, Spanish and Swedish phone makers."

Jól korlátozták a versenyt!

--
trey @ gépház

Bocsi, de az Android sem működik rendesen. Még most is az n+1. faszságokkal kell szopni. Hol a SDkártya hozzáférést, hol a wifi band állítását hotspot módban, esetleg az USB mass storage mód kivétele. Épp mi tetszik nekik, vagy épp mi a célja a G-nek.

Bocsi, de ha van egy kupac fosod azt te formázhatod 24000 alakba ugyanúgy egy kupac fos marad.

Az a baj, hogy a kész OS miatt a gyártók nincsenek ösztönözve az innovációra. Az nem innováció, hogy minden modellciklusban teszünk nagyobb memóriát, processzort és kamerát, esetleg eltüntetjük a keretet.
Nem utolsó sorban, a Google ezzel meghatározhatja, hogy az emberek mire használják a telefonjaikat. Észre kellene venni, hogy 10-15 évvel ezelőtti PC-kel versenyképes hardverek vannak az emberek zsebében, és töredékére lehet használni mert az átlag user csak vendég rajta és irgalmatlanul korlátozva van. Arról nem beszélve, hogy az Android App ökoszisztéma iszonyatosan toxikus. Gyakorlatilag, 90%-ban a felhasználó adatainak ellopása és követésére van az egész kihegyezve.
Nem, nem a versenyt korlátozzák, szimplán megfojtják.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Arra tudod használni, amire megengedték, hogy használjad. Olyan ez amikor ott a zsebedben a Leatherman, de te csak a fogpiszkálót használhatod belőle, az összes többihez bele kell flexelned.

Mint felhasználó, fenntartom a jogot, hogy fosnak nevezzek egy olyan terméket ami megkeseríti az életemet. Az informatika tele van kreténséggel. Ezek egy része implementációs hiba, egy része tervezési hiba, és egy része szándékos trehányság. Ebből az implementációs hibát el tudom viselni. De azt nem, mikor átgondolatlanságból, vagy épp szándékosan tesznek tönkre korábban működő dolgokat. Különösen irritáló, ha mindezt teszik egy olyan környezetben ahol mint felhasználónak esélyed sincs a hiba kijavítására.

Miért is mellébeszélés? Miért van tele a fél net olyan triviális dolgokkal tele mint, hogy képtelen a legnagyobb és legelterjettebb mobil operációs rendszer fileokat átvinni USBn a legnagyobb és legelterjettebb asztali operációs rendszerre? Ez minek a mérőszáma? Miért van, hogy egy mobil operációs rendszer folyamatosan, irgalmatlan mennyiségű felhasználói adatot küld ki? Vagy ezek az apróságok nálad a minőségnek a mérőszámai?

Azt kell belátni, hogy az Android sikeressége mögött nem technológiai, hanem igen komoly pénzügyi döntések állnak. Olyan döntések, amiknél te, mint felhasználó hülyének és balfasznak vagy nézve. Szerinted, miért hagyják elárvulni a gyártók a saját készülékeiket?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Te itt téged irritáló, szélsőséges bugokról beszélsz. Ha ez bármit is számítana, se Windows, se iOS sem semmi nem lenne az európai piacokon. Ha az alapján szelektálna az EU, hogy csak bugmentes szoftvereket tűrne meg, akkor vehetnéd elő a négyzetrácsos füzetet meg a ceruzát.

30 elemes listát tudnék írni neked arról, hogy nap mint nap mire használom tökéletesen az androidos telefonomat, olyan klasszikus dolgokra, amit mobiltelefonra találtak ki.

A 30 elemes listában nem szerepel USB eszközök kezelése, fájlmásolás, SD kártyázás (sose volt olyan Android telefonom, amiben SD kártya volt) meg egyéb, okostelefon felhasználás szempontjából érdekes peremtevékenység.

Az, hogy neked fogalmad sincs, hogy mire lehet egy okostelefont hatékonyan felhasználni, az nem az okostelefon hibája, inkább a tiéd.

--
trey @ gépház

Milyen szélsőséges bug az ha a telefon önhatalmúlag csak 5GHz-en indít hotspotot és nem lehet átállítani 2.4GHz-re, mert kivették a menüt? Jah, bocs, ez biztos feature...

Kíváncsi vagyok erre a listára. Komolyan. Csak ne kerülje el a figyelmedet, hogy ott van az okos kifejezés a telefon szó előtt.

Van fogalmam hogyan lehet hatékonyan használni egy mobiltelefont. Csak meglepő módon szeretném kiaknázni a telefonomban lévő erőforrásokat, ha egyszer már a rendelkezésemre áll. Meg nem szeretném a mobiltelefonommal mozgatott adatokat nem megosztani még n+1 féllel.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A te hibád, hogy az okostelefont nem úgy akarod használni, ahogy azt megtervezték. A drótos kommunikáció már a múlté. A fájlok megosztását neked nem telefonra dugott adathordozókkal, hanem online kellene megoldanod. Ez a koncepció lényege. Te érted félre az egészet.

--
trey @ gépház

Hmm, nem arról volt szó, hogy a okostelefon lényege az, hogy kibővítse a hagyományos telefont hatékonyabb felhasználás és adatcserélés érdekében? Nem az lenne a lényege, hogy egy generikus OS-el megoldja a platformok közötti átjárhatóságot és eltörölje a firware implemetálásának erőforrásigényéből adódó limitációkat?
Ott is ahol nincs net vagy térerő? Vagy esetleg 0-ra fogyott adatkapcsolatnál? Vagy talán kötelező a mobiltelefonnak az összes hardveres funkciójához adatkapcsolattal rendelkeznie?
Miért kellene online megoldanom? Miért kellene 2-300MB-nyi mérési adatot, szenzor logot kimozgatnom a felhőbe? Különösen, ha ezek érzékeny adatok? Hmmm?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem tudom neked mit jelent az okostelefon, de nekem nem eszméket, hanem napi ügymenetet megkönnyítő személyi asszisztenst elsősorban. Bevallom neked őszintén, a 10+ év okostelefon használat alatt egyszer nem jutott eszembe, hogy a kezemben tartott készülék valamiféle firmware implementálás és átjárhatóság miatt lenne.

Sokkal inkább olyan dolgok miatt, mint a kurva gyors fizetés az üzletekben és hasonló földhöz ragadt dolgok.

--
trey @ gépház

Technikai oldalon, pedig csak ez az egyetlen ok ami miatt az Android létezik. Pont az volt a cél, hogy egy egységes platformot teremtsenek, ahol hardvermegkötések nélkül lehet harmadik fél alkalmazását futtatni. És pont ezt a lőcsöt szopták be a gyártók. Android előtti időben a gyártónak full OS stacket kelett kézben tartania, és a fejlesztőknek kismillió Java és készülék limitációt kellett észben tartaniuk. Jelen pillanatban, a legrosszabb esetben is csak néhány kernel drivert és szemcukorkát kell reszelnie a gyártónak, a többit ingyé/occsóért cuki szalaggal kapják.

Te, mint user, egy utolsó senki, egy balek vagy a telefongyártók szemében, akit ott kopasztanak meg ahol csak érnek. Ha nem a pénzeddel fizetsz (extra szolgáltatások használata és vásárlása), akkor fizetsz az adataiddal.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem érzem magam jobban baleknek okostelefon ügyben mint például autóügyben vagy más használati tárgy ügyben. Nálam ezzel a "fizetsz az adataiddal" dologgal rossz helyen kopogtatsz, nem vagyok vérprivacy-s. Nyilván egészséges mértékben érdekel, de ha engem kérdezel, inkább fizetek az "adataimmal" mint a pénzemmel. Előbbiért a boltban nem adnak kenyeret, nem nyaralhatok, nem nyír meg a fodrász stb. utóbbiért pedig igen.

Majd egyszer kipróbálom a boltban, hogy egy pendrive-ra lementem a böngészési előzményeimet és megkérdezem mit adnának érte. Szerintem rám hívnák a mentőt.

--
trey @ gépház

Ha nem érzed magadnak baleknak, az azt jelenti, hogy jól csinálják. T'od vannak akik fizetnek, hogy egy domina belevizeljen az arcukba és a mellükre tekerjen egy brióst. Az elégedett mobilfelhasználó is ilyen, csak ő nem tudja/nem akarja tudni, hogy egy travi dominának fizetett és extraként a végén még meg is csapkodják az arcát a pélóval.

T'od a legszebb, hogy amikor majd szép lassan kifut alólad a munkahelyed, mert csuklóból fizettél az adataiddal akkor elgondolkozhatsz rajta, hogy megérte-e. Ugyanis a filléres kis adatokból állnak össze az olyan üzletek, amikkel egy-egy semmi közepén lévő ország teljes iparágait lehet gallyra tenni.
Gondolj csak bele, tudnátok versenyezni, ha a mondjuk valamelyik nagy cég úgy döntene, hogy ők hirtelen idetelepítenek 4-5 masszív adatközpontot és "ráállnának" (t'od, a klasszikus zsebbe boríték módon) a teljes üzleti és közszféra kiszolgálására? Szerinted, miből fizetné ki annak a költségét? Bizony, a te eladott böngésző előzményedből. Meg abból a reklámbóól, amiért külön fizetsz a mobilszolgáltatónak, hogy letölthesd.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A dolog sajnos nem digitalis. Nem ugy van, hogy egyszer csak hopp vilagvege, azt' trey elmegy birkapasztornak. Na meg persze mindenki mas is, mert mas lehetoseg ugyse lesz. Csak kerdes, hogy honnane lesz ennyi birka.

Annyira egyebkent nem a vilagvege lett felvazolva, csak mondjuk egy kellemetlen scenario. Na most ezekbol meg van sok. Tehat addig, amig eljon a vilagvege, meg eleg sok szivast lehet bekaszalni. En is hive lennek, hogy ennek nem kene olyan nagy teret adni, de tudom, hogy a kisebbseghez tartozom.

Konkretan eleg sok olyan adatfelhasznalas tortenik, amik problemasak, de nem hiszem, hogy ez szamodra ujdonsag lenne.
- Cambrideg Analytica, fake news -> valasztasok befolyasolasa
- Totalis allami megfigyeles pl. Kinaban
- Penzuygi adatmozgasok felterkepezese, kapcsolati halok felterkepezese -> no a kiszolgaltatottsag

De hogy egy egeszen konkretat es aktualisat is mondajk: az UNIQA biztosito tesz olyan ajanlatot, hogy ha egy appot telepitesz a telefonodra, amivel megfigyelhetik, hogy vezetes kozben telefonalsz-e, kedvezobb tarifat kapsz. Nyilvan csak a telefohasznalatot figyelik ...

Senki nem vilagvegerol beszelt, csak negativ hatasokrol. Azok pedig vannak. Nehany ezek kozul irritalo, bosszanto, nehany effektiv anyagi veszteseget vagy mas hatranyt general, nehany pedig akar jelentosebben is negativan befolyasolhatja az eletkorulmenyeidet.

De nem kivanlak meggyozni. Csak annyit akartma hozzafuzni, hogy nem volt szo vilagvegerol.

Ha ilyenektől tartanék, akkor nem interneteznék (jaj, megtudják ki vagyok), nem kommentelnék 17 éve az internetre (jaj, kiderült, hogy nem a baloldalra húzok), nem vezetnék ilyen weboldalt (jaj, lehet, hogy keresztbe tettem valamelyik gyártónak), egyáltalán nem tartanék mobiltelefont (jaj, a mobiltelefon egy nyomkövető eszköz) és sorolhatnám még hosszasan.

17 évnyi blogbejegyzés, írás, komment áll rendelkezésére annak, aki be akar engem profilozni. Komolyan azt gondolod, hogy ezek után foglalkoztat a Google vagy bármelyik más adatgyűjtő?

--
trey @ gépház

Nah, akkor Googlezes nélkül:
Norc.ro - megölve a Gmaps által. Vicces módon nálunk még rendeletet is hoztak, ami korlátozta az ilyen jellegű fényképező autók közlekedését, aztán valahogy mégis mehettek a streetview kocsijai...

iwiw.hu - megölve a facebook által.

protonmail - Erősen megkérdőjelezhető manipuláció a cég Google-ben történő rangsorolásában.

Aztán volt még egy dél-afrikai helyi cégadatbázis, aminek a komplett publikus adatbázisát leleechelte a google.

Arról nem beszélve, hogy a facebook hibás reklámmegjelenítési/nézettségértékelési algoritmus miatt több száz újságíró és marketing író veszthette el állásást.

Ez csak a jéghegy csúcsa. Kijössz egy új szolgáltatással, vagy csak épp nyitni akar a terület felé valamelyik nagy, és már be is darálták a munkahelyedet, veled együtt.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Jaj, hát tényleg kemény, hogy cégek mennek csődbe nap mint nap! Persze az mind az adatlopás miatt van, nem azért mert mondjuk az iwiw egy rakás szar volt a Facebookhoz képest (emlékszem még a sok siránkozásra, hogy mitől olyan ótvar lassú, hogy használhatatlan).

Az iwiw nem azért döglött meg, mert a Facebook bedarálta (szerintem a Facebook nem is tudott a létezéséről), hanem azért mert egy rakás szar volt. Szemben ezzel a Facebook meg működött, megfelelő tőkét tudott bevonni, megfelelő műszaki fejlesztéseket csináltak stb.

Csúsztatás amit írsz.

--
trey @ gépház

Az iwiw egy kicsit más történet. Nem a Facebook darálta be, hanem a pénzéhes tulajdonosa. Eleinte egészen ígéretes volt. Aztán nem volt elegendő pénz a fenntartására, így megvette beolvadt a Telekomba. A Telekom ahelyett, hogy tett volna alá rendes vasakat, inkább telenyomta hirdetéssel*. Így aztán még lassabb lett. Azt nem tudom, hogy a hirdetésekből befolyó bevétellel mi lett, de az biztos, hogy az iwiw fenntartására nem sok juthatott belőle.

A kérdés csak az, hogy az iwiw a Telekom hozzá nem értése miatt fuccsolt be, vagy szándékosan tette tönkre a Telekom. Ja, és a Telekom az a cég, amelyi nem képes a saját ügyfélszolgálata alá elegendő teljesítményű szerverparkot biztosítani. Annak ellenére, hogy szerverparki szolgáltatásaik is vannak.

*: Az iwiw-vel kb. egyidőben egy online hirdetéssel foglalkozó cég is „beolvadt” a Telekomba.

Segítek értelmezni az írtakat:
A norc.ro esetében egyértelmű, hogy nyomásgyakorlás volt a G részéről a kormány felé. A google túl tudta élni a kormányzati tiltást, a norc nem. Ez veletek is megtörténhet, ha egy időre korlátozzák a cégetek jogállását. Egy google túlél 2-3 évet, egy kis cég nem.

iwiw esetében nem volt növekedési pálya és elhibázott volt a fejlesztés üteme. Ezt még túlélték volt, de ezzel párhuzamosan futott fel a facebook a kelet-európai régióban. Egy nagy cégnek általában jelentősebb fejlesztési tartalékai vannak, könnyebben von be a tőkét.

protonmail - Itt egyértelmű volt a piaci erőfölénnyel való visszaélés. Egyedül a protonmail masszív PR tevékenységének köszönhető, hogy a botrány elkerülése végett a Google visszakozott.

A dél-afrkai cégnél a dolog pikantériája az volt, hogy a cég fizetett (mobiltelefonos feltöltést) a cégeket beajánlóknak, tehát pénze volt az adatbázis felépítésében. Mikor a G Business megjelent a régióban masszívan elkezdték leechelni a cég publikus felületén keresztül a céginformációkat és mikor lekorlátozták a tengerentúli hozzáféréseket és limitálták a letöltések számát, capchat alkalmaztak, akkor megbíztak egy helyi alvállalkozót, hogy naponta 8-16-ig emberrel leecheljék az adatot.

Amire rápróbáltam világítani, hogy az icike-picike lokális mocsarad addig biztonságos és addig piacképes, amíg nem jön egy jóval nagyobb sertés és ki nem basz belőle. Különösen, ha te hízlalod fel ezt a sertést.
Azzal, hogy "az adataim nem érnek semmit", "nincs mit felhasználni ellenem", "Google jócég, mert ingyé' adja az Androidot" mentalitást tolják az emberek hosszútávon saját maguk ellen dolgoznak.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az a baj, hogy megint sarkítasz. Azzal kezdtem, hogy egészséges szintig érdekel a dolog, afölött a vérkedés nem.

Természetesen te is vérkedhetsz, csak nem tudom mit keresel akkor az interneten. Nekem egy kicsit viccesnek hat a privacy DOOM próféták érvelése interneten keresztül. Egy barlangban kéne laknod, onnan terjeszteni az igét, hogy ez hiteles legyen.

Akkor meg nem jutna el senkihez :(

--
trey @ gépház

Internet != Google
Internet != Facebook
Internet != Cookies
Internet != Gesture following
Internet != Invisible pixels
Internet != Javascript tracking
Internet != Personal Profiling
Internet != Corporate censorship
stb.

Értem én, hogy addig érdekel a dolog amíg kényelmes neked. Értem én, hogy csak addig a szintig foglalkozol az összefüggésekkel amíg úgy érzed, hogy téged is érint. Ilyen az átlag ember. T'od az a fajta akinek "hirtelen megszűnik a munkahelye".

Csak a probléma az, hogy a DOOM jellegű dolgok nem úgy történnek meg, mint a tankönyvekben.
Kicsit elkanyarodva, mindenki fel szokott háborodni, hogy a németek, miért nem vették észre, hogy milyen borzasztó dolgokra képes és milyen szörnyű dolgokat tesz a nácizmus? Azért, mert hosszú ideig azt hitték, hogy ez nekik jó lesz. Mert hosszú ideig tényleg jó volt nekik. Bármit le lehet tolni az emberek torkán, ha elég lassan adagolod és közben elhiteted velük, hogy az jó lesz nekik. Ezért fontos a verseny, ezért fontosak az alternatívák, mert ráébredhetnek az emberek, hogy ami van az mégsem jó.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Értem én. Balosok szerint a Mészáros tör a munkahelyemre, az alufólia sapkások szerint a Google, a félbolond konteósok szerint a gyíkemberek...

Én pedig úgy döntöttem, hogy azzal húzom a váratlant, hogy beleszarok. Nem nagyon érdekelnek ezek a fenyegetőzések.

Legrosszabb esetben, ha már semmim sem lesz, akkor vesztenivalóm sem. Na, akkor kezdjenek el rettegni.

--
trey @ gépház

Bovitenem a 30 elemes listadat azzal, hogy nyaralaskor minden este atmasoltam a fenykepezogep SD kartyajarol a kepeket OTG kabelen a telefonra kotott USB-s SD kartya adapter segitsegevel a telefonban levo microSD kartyara, majd onnan a szinten OTG kabelen a telefonra kotott USB stickre, hogy legyen mentesem. Mukodott.

Sic Transit Gloria Mundi

Előttem van ez a kábeldzsungel és eszközkavalkád a nyaralás közepén, de az azért megvan ugye, hogy a költő úgy álmodta meg ezt, hogy a telefonnal csinált képeidet nem kábeleken, hanem hálózaton és nem offline eszközökre, hanem online felhőbe fogod menteni?

--
trey @ gépház

A telefonnal keszitett kepeim azok online felhobe mentodnek (mondjuk hazi uzemeltetesu Nextcloud az a felho, de reszletkerdes). Itt most a fotogeppel keszitett 26 giganyi (raw + jpeg) keprol van szo (mobiltelefon nalam meg nem valtotta ki a fotogepet), amit roamingon meg mindig draga lenne szinkronizalni, valamint a hegyi kempingben nem is igazan volt olyan terero, hogy ez mukodhessen. Amugy a kabeldzsungel az 1 darab OTG kabel, az eszkozkavalkad pedig 1 SD kartya adapter es 1 USB stick. Igazabol elso alkalom volt, hogy ilyen jellegu mentest keszitettem, ezt is csak azert, mert nyaralas elott jarta meg egy ismerosom, hogy jonehany kepet elveszitett a fenykepezoben tonkrement SD kartya miatt.

Az ok igazabol nem fontos. A lenyeg annyi, hogy gond nelkul mukodott a dolog, es nem kellett egy plussz laptop-ot vinnem magammal csak ezert. Ha mar okostelefon :}

Sic Transit Gloria Mundi

Nem pont azt jelentené a verseny, hogy én dönthetem el, hogy mikor mire akarom tölteni a képeimet? Ne a költő találja ki, hanem én. Pláne, hogy ott van az a szerencsétlen USB a telefon alján, tehát csakis akarat kérdése engedélyezni a szoftverben. (Nekem működik is a kábeles áttöltés, mindig úgy csinálom, nem tolok semmit felhőbe.)

Aprócska döccenő a sztoriban, hogy a telefonod ez esetben mass storage driveként kezelte a fényképezőgépedet, a telefonra kötött SD kártya olvasódat és az USB stickedet is.
Az általam említett probléma, hogy az új telefonok nem támogatják, hogy USB kliensként történő csatlakoztatáskor USB mass storageként kezelje a host a telefont, ehelyett a szarul implementált MTP-t erőltetik.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Sajnos a mass storage vs MTP problémája mindössze annyi, hogy amíg mass storage módban külső eszköz fér hozzá a telefonod memóriájához és/vagy SD kártyájához, addig a telefonod nem, megelőzendő a konkurrens írást egy arra nem felkészített tárolón. Az MTP pont ezt küszöböli ki. Adott esetben rossz implementációval, ezért a sok szívás. De erre nem a mass storage mód a megoldás, hanem az implementáció (akár alapoktól) újraírása, szélsőséges esetben lecserélése egy jobban működő, de hasonló elvű megoldásra.

Az USB mass storage-nak az lenne az ára, hogy csak az SD kártyát látod, és a telefon belső memóriáját meg nem éred el gépről. Ugyanis azt nem választhatja le, miközben arról fut a saját oprendszere. Plusz az SD kártya nem lehet mondjuk ext3, csak fat, mert különben a windows nem látja. És akkor még a titkosított tárhely problémáját nem is említettük.
Egyébként az MTP windows alatt tényleg szívás, de KDE alatt nekem jobban működik, mint a régi USB-s módszerek.

Nem teljesen világos, hogy melyikre "miért is", ezért tételesen:

"Az USB mass storage-nak az lenne az ára, hogy csak az SD kártyát látod, és a telefon belső memóriáját meg nem éred el gépről. Ugyanis azt nem választhatja le, miközben arról fut a saját oprendszere."
Ennek alapvetően az az oka, hogy a belső memóriáról fut az oprendszer, USB mass sotrage esetén pedig nincs párhuzamos hozzáférés a tárhelyhez, így a teljes belső memóriát nem lehet láthatóvá tenni, amíg a telefon párhuzamosan be van kapcsolva. Ha többfelé particionálják a belső memóriát, és kijelölnek egy adat könyvtárat, ami mondjuk FAT32 particiójú, akkor azt el lehetne érni. Ekkor viszont 4Gb-os fájlméret korlát lesz rajta, ami a mai 4K 60FPS videórögzítés mellett már nem csak elméleti hátrány. (nálam 10 perc videó 6240 Mb lett, így például videórögzítésre ez a hely már nem javasolt)

Plusz az SD kártya nem lehet mondjuk ext3, csak fat, mert különben a windows nem látja.
A Windows 10 alapértelmezetten csak a FAT12, FAT16, FAT32, exFAT, NTFS, és ReFS fájlrendszereket támogatja. A korábbi windowsok esetén ez a lista változó, de egyik sem támogata alapértelmezetten az EXT fájlrendszerek egyikét sem. Külső driver EXT3-hoz ugyan létezik, használom is, de nem az igazi. Problémás neki sok olyan fájlnév beolvasása, ami linuxon nem jelent gondot.

És akkor még a titkosított tárhely problémáját nem is említettük.
Az android által használt fájl, vagy a korábbi blokk alapú titkosítás sem támogatott windows alatt. A FAT32 fájlrendszer semmilyen natív titkosítást nem támogat.

Egyébként az MTP windows alatt tényleg szívás, de KDE alatt nekem jobban működik, mint a régi USB-s módszerek.
Windowson sokszor blokkolja a másolás a hozzáférést, nekem a fókuszt sem engedi néha elvenni a másolás ablakról. Linuxon ugyanakkor KDE alatt gond nélkül megengedte, hogy több műveletet is sorba állítsak, az sem zavarta, ha közben bezártam a fájlkezelőt, a másolás ment tovább a háttérben. (Ez Windows 7 tapasztalat, a legfrissebb Windows 10-el még nem próbáltam).
Azt pedig, hogy jobban működik, arra mondtam, hogy volt már rá példa, amikor telefonnal timelapse videót csináltam, és kezdett betelni a memória. Meg tudtam oldani, hogy a telefon folyamatos videórögzítése mellett rákötöttem egy laptopot, és a korábbi videókat, áthelyeztem közben a gépre. Így felszabadult elég tárhely, hogy a videó ne szakadjon meg. Ugyanez USB mass storage esetén lehetetlen lett volna.

Az NTFS-t és az exFAT-ot azért nem említettem egyik esetben sem, mert ezek mind licencköteles megoldások a microsoft felé. Ezen kívül az exFAT ugyanúgy nem alakamas titkosításra. Az NTFS linux driverei pedig eddigi tapasztalataim alapján lassabbak is, mint az EXT fájlrendszeré, ezért valószínűleg a telefonok sebessége is romlana.

Nagy Péter

Zavart érzek az erőben. Emlékeim szerint már a 80-as években léteztek olyan háttértáttól futó operációs rendszerek amik képesek voltak a betöltődésük után háttértár hozzáférése nélkül működni. Sőt, léteztek olyan operációs rendszerek amik már megoldották a konkurens írás problematikáját. Hogy is van ez akkor a telefonok cutting edge operációs rendszereivel?
Nem, a faszkalap vagy az OS vagy host írja a telefon memóriáját elv mögött két dolog állt:
1. A korai mobil processzorokban dedikált mass storage kontroller volt behuzalozva ami miatt kvázi SDkártya olvasóvá degradálta a telefont amikor élő USB kapcsolatot látott.
2. A korai mobil processzorok teljesítménye és azok OS-ei nem voltak elég szofisztikáltak a konkurens íráshoz.
Mellékszál, hogy minden mobil OS gyártónak a törekvése, hogy minél több adatot toljál fel a felhődbe, ezzel is pénzt termelve nekik és a szolgáltatóknak.

A mass storage mód nem korlátozza a kártyaméretet és megengedi, hogy bármilyen filerendszert telepíts arra. Ahogy írtad, a Windowsos oldalon van exFAT és NTFS is. A jelenlegi telefon processzor és memória teljesítményeknél könnyen létrehozható bármilyen virtuális filerendszer. Innen kezdve a kártya filerendszere mellékes.

A filetitkosítás dettó ugyanez a kategória és mass storage drivert nem érinti, mert az egy réteggel lejjebb van.

A exFAT és NTFS filerendszereknél ugyanúgy kell fizetni, mint ahogy a FAT32 utáni 0,5 USD/berendezés liszenszdíjat is fizetni kell. Ezt szopta be a Motorola és TomTom is.

Szóval, a helyzet az, hogy a telefongyártók, jó szokás szerint, a probléma megfelelő orvoslása helyett inkább egy újabb problémát csináltak.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Hát, a korai oprendszerek közül volt, ami képes volt erre, de azok nem is futtattak párhuzamosan több alkalmazást, és az egész oprendszer elfért 64KB RAM-ban.
A konkurens írás problémáját pedig mindkét félnek meg kell tudni oldani. Nem sokat ér, a a mobil meg tudja oldani, miközben a desktop OS meg nem, amiről használnád. (Mellesleg pont erre jó az MTP)

Most, hogy már a háttérben futó alkalmazások vannak, nem járható út, hogy minden app és az oprendszer is betölt egy az egyben ramdisk alá, és még a futáshoz is ram-ot használ, mert 16 giga ram kéne az alsókategóriás telefonokba is.
És ez nem csak az oprendszer hibája, a 300 megás facebook messenger és társai is zabálják a ramot. Arról nem is beszélve, hogy sok program fájlt is ír futás közben (pl: logol, vagy temp állományra van szüksége).
Persze ha le tudunk mondani a háttérben futó appokról, meg a futó teljes értékű oprendszerről, akkor ez ma is járható út: ADB-vel a telefon fájlrendszere fastboot mód alatt felcsatolható MTP nélkül most is.

A mass storage mód nem korlátozza a méretet, a filrendszer típusa korlátozza. A licencdíjat pedig nem a FAT32-re, hanem a VFAT-ra fizette a Motorola, a FAT32 védettsége már lejárt. (A VFAT kell pl a FAT32 alatt a hosszú fájlnevekhez).
De ezek szerint akkor a FAT32 sem lenne jó, ha nem akarsz licenckötlségeket pluszban a készülékre.

A fájl titkosítást pedig sajnos rosszul tudod, fájlrendszer szinten van (EXT4 vagy F2FS kell hozzá), csak hardveresen támogatott a legtöbb modern készülékben: https://source.android.com/security/encryption/file-based
Hardveresen az egész blokk titkosítása azért problémás, mert a telefon bekapcsolása után az alapvető funkciók sem tudnak működni (pl ébresztés), ha a telefon az ébresztés idejét is titkosítva tartja. A fájl alapú titkosítással elegendő csak azt az adatot titkosítani, aminek értelme is van, és nem mindent. Így gyorsabb és energiatakarékosabb a rendszer, ha nem kell minden temp állományt kódolni/dekódolni, csak amiben érzékeny adat lehet.

Nem a hardware gyartok versenyet korlatozza az Android, de ezt fentebb leirtam.

" If you prefer other apps—or browsers, or search engines—to the preloaded ones, you can easily disable or delete them, and choose other apps instead,"

Jol hnagzik, csak sajnos nem (teljesen) igaz. Ha leszedhetned GApps-ot es G account nelkul hasznalhatnad a telefont, akkor lenne igaz. Addig az Android platform arrol szol, hogy barmit valasztasz, miden ut Romaba vezet.

Attol egyebkent nem fog elpusztulni, hogy versenyeznie kell.

Én: Több ismerősöm is használja az androidos telefonját G account nélkül
Te: Elofordulhat olyan gyarto, ahol ez megteheto, jellemzoen azonban tudomasom szerint nem

Hol állítottam, hogy rosszul tudod, és el lehet távolítani? Azt állítottam, hogy rosszul tudod, bárki használhatja az androidos telefonját G account nélkül, nem csak néhány kiváltságos.

En:
" If you prefer other apps—or browsers, or search engines—to the preloaded ones, you can easily disable or delete them, and choose other apps instead,"

Jol hnagzik, csak sajnos nem (teljesen) igaz. Ha leszedhetned GApps-ot es G account nelkul hasznalhatnad a telefont, akkor lenne igaz. Addig az Android platform arrol szol, hogy barmit valasztasz, miden ut Romaba vezet.

Te:
Több ismerősöm is használja az androidos telefonját G account nélkül

És mi a következtetés? Hogy nem kell G acc. az androidos telefon használatához. Én ezt mondtam a kezdetektől.
Ha nagyon zavar, hogy még mindig ott van egy alkalmazás, amit nem használsz, és félsz, hogy bármit csinál a háttérben, letilthatod. Igen, nem tudod uninstallni, és? Működni attól még nem fog.

Tehát de, igaz, tudod G nélkül használni a telefonod, akkor is, ha mindenáron be akarod bizonyítani, hogy nem, csak az istenített LineageOS-eddel.

Ezennel befejeztem a vitát, ugyanis olyan állítások mellett nem tudok érvelni, amelyeket más ad a számba.

Tehát az Android versenyt és megélhetést hozott hardver oldalon minimum 1300 cégnek, meg kiesést a Microsoftnak. Illúzióink ne legyenek, hogy nem a Microsoft van a feljelentés mögött.

Nem válaszoltál a kérdésre. Mikor érkezik a versenytárs? Mit segített ez a büntetés?

Elmondom: semmit. Azon kívül, hogy a végfelhasználót szopatták meg, ha a Google licencdíját a gyártók ráterhelik a vásárlókra.

Ezt NEM ÍGY kellett volna.

--
trey @ gépház

Bocsánat, de nem én kapok kurva nagy zsetonokat mint EU tisztviselő és szakértő, hogy kitaláljam mit és hogyan kéne csinálni.

Én annyit látok, hogy ez egy lófasz, egy látszatcselekvés, amit megint a felhasználóknak lesz rossz.

Mit kellene? Legyen elég vér a faszukban és helyezzenek kilátásba a Google-nek totális import tilalmat az androidos készülékekre, ha nem enged.

De nem lesz vér a faszukban, ugyanazt a szar látszatcselekvést csinálják, mint az összes többi más téren.

Szánalom az egész.

--
trey @ gépház

> Mikorra várható a versenytárs felbukkanása?

Ha versenyt szeretne latni barki szoftveroldalon, akkor blobmentesse kellene tenni az androidot.

Amig azert irnak android emulaciot, hogy a hardver valahogy megszolaljon, addig verseny sose lesz, csak a trend utan futas.

Es ez a hardvergyartok hibaja. Mondjuk a google is benne van (hogy nem koveteli meg), de miert tenne? Ot nem okolhatjuk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azért, mert a nagy terv az volt, hogy majd a Google meghátrál. Helyette bevezetett egy díjrendszert. Nem fogja kényszeríteni a gyártókat a Google Apps előtelepítésére.

Egyszerűen díjat fog kiróni a gyártókra, amik nem teszik fel úgy, ahogy szeretné. A cégek pontosan tudják, hogy az Android egyik erőssége az integrált Google szolgáltatásokban rejlik. Az userek 99%-a pedig ezt is várja.

Hülyék lesznek majd olyan telefont gyártani, amit 40 dollárral többe kerül, plusz az ügyfelek nem találják rajta a jól megszokott dolgaikat. Kevesebbet drágábban? Nem nagy túl sikeres üzletpolitika.

Mivel a Google nem kötelezi a gyártókat, nehezen lehet ebbe beleállni. A Google joggal kér pénzt a szolgáltatásai használatáért.

Így az EU a bírsággal - ami egyébként kurván nem jogerős, fellebbezés alatt áll - mellélőtt.

Ahogy feljebb írtam, szerintem a Google-t egy teljes import tilalommal lehetett volna megfogni. Ahhoz meg túl gyáva az EU.

--
trey @ gépház

A search és chrome nélküli csomag pénzbe kerül, a minden nélküli android meg nem, tehát nem igaz, hogy a teljesen google mentes drágább lenne, illetve az sem világos, hogy mennyi a felár a kisebb csomaghoz képest.

A lényeg, hogy most van arra lehetőség, hogy pl a Microsoft bekopogtasson a Samsunghoz, hogy ne google searchet, hanem binget telepíts a telefonjaidra, fizetjük a felárat. Vagy a Xiaomi azt, hogy a kínai storeját (?) kiterjeszti EU-ra, és kihoz olyan szériát, amin az van. Mindezt úgy, hogy mellette árulhat továbbra is teljes g csomaggal telefonokat, ha nem jön be a kísérlet, akkor visszatáncolnak. A rootolási ismeretekkel nem rendelkező felhasználók meg végre választhatnak, hogy fizetnek-e extrát azért, hogy a g ne szerezze meg az adataikat.

Az importtilalomnak meg nem lenne értelme, mert nem az android a célpont, hanem a hozzá kapcsolt szolgáltatások. Ez a megoldás erre jó, azt esetleg még megvizsgálják, hogy a két csomag árazása rendben van-e, de a lényeg ezzel is teljesül.

"a minden nélküli android meg nem,"

Te most komolyan számításba veszed a teljes Google mentes - értsd: nem lesz Play Store - Android telefonok piaci létjogosultságát? Max. vérinformatikus körökben.

Az emberek miért akarnának fostalicska Binget a telefonjukra? Az emberek Google Search-et akarnak, mert az működik.

"A rootolási ismeretekkel nem rendelkező felhasználók meg végre választhatnak, hogy fizetnek-e extrát azért, hogy a g ne szerezze meg az adataikat."

Huh, az emberek 0.1%-a nagy piaci célterület ám!

--
trey @ gépház

"Te most komolyan számításba veszed a teljes Google mentes - értsd: nem lesz Play Store - Android telefonok piaci létjogosultságát? Max. vérinformatikus körökben."

Ne a jelenlegi, torzított viszonyokból indulj ki. A Play Store hiánya nem jelenti, hogy nem lehet rajta más store, ha nem is holnap, de akár két év múlva.

"Az emberek miért akarnának fostalicska Binget a telefonjukra? Az emberek Google Search-et akarnak, mert az működik."

Bocs, azt hittem ismered a példa koncepcióját.

"Huh, az emberek 0.1%-a nagy piaci célterület ám!"

"There is no reason anyone would want a computer in their home." Meg ugye iphone se kellett addig senkinek, amig ki nem jöttek vele. Btw a "rootolási ismeretekkel NEM rendelkező felhasználók" szerintem kicsit nagyobb halmaz mint 0.1%.

"Ha lesznek nagyobb szamban androidos (vagy mas platformos) telefonok, amikre nem elotelepitve jon a G, es Gapps-ert licencdijat kell fizetni, vagy mondjuk lesz olyan gyarto, aki azt mondja, hogy tessek itt van ugyanaz a telefon ket opcioval, az egyik viszont dragabb, de a masilkban is megvan szinte minden: telefonkonyv, bongeszo, naptar, navi, stb."

Kínai körutazást ajánlok. Ott láthatsz úgy egy milliárd Android mobilt előtelepített Google appok nélkül. A nyelvet átállítva még az ékezetes betűk is működnek rajtuk. :p

Normális HUP-ot használok!

Számomra ez totál érdektelen hír.

Remekül meglennék a opengapps nékül is, ha nem lenne egy-két csoportmunka cucc google drive-on a kollégáimmal.

A f-droid repok egyre jobban. Térképre osmand és maps kiváló. Némelyik google apptól szétbasz az ideg, pl a google térkép, amit évek óta nem használok telefonon.

> Én is tök jól meglennék az EU nélkül. Hamarosan ki is képünk, hurrá! :-)
Azt az örömködést én is megnézem majd, de jó messziról. :)

> Mit adtak nekünk a rómaikat!? És mit adott a Google?!
Felsorolni sem lehet - ezért akkor nekem már kötelező a gappsot használni, vagy isteníteni a patria potestas intézményét?

> Az azért megvan, hogy Android forráskód nem önmagát fejleszti a bioenergiával fenntartott öko-szerverfarmon?
Tulajdonképpen pedig de, már ha azt nézzük, hogy az ökoszisztéma néhány darabkáját a Google sem házon belül fejlesztette - hanem megspórolva néhány mérnökórát újrahasznosított egy csomó mindent nyílt forráskódú projektekből. Emlékszem, eltartott egy ideig, amíg a Google a linux kernelbe visszacsorgatta a saját módosításait, megszüntetve ezzel a gpl feltételeinek megsértését. Szóval van lineageos, vannak telefonok amik támogatják. Így adott a lehetőség, hogy kivonjam magam a gapps kötelező telepítése alól, vagy épp kicsipegessem a nekem tetsző cuccokat és mondjuk shelter segítségével izoláljam őket.

A Google megszüntetheti a fiókomat, ha akarja, már ha én nem fogom hamarabb. ;)

"Azt az örömködést én is megnézem majd, de jó messziról. :)"

Már csak pár hónapot kell aludnod és meglátod. De különben irónia volt, ezek szerint nem jött át.

"Felsorolni sem lehet - ezért akkor nekem már kötelező a gappsot használni, vagy isteníteni a patria potestas intézményét?"

Hol olvastál te olyan Google licencszerződést, hogy neked mint végfelhasználónak kötelező gappsot használnod?!?!?!

"Tulajdonképpen pedig de, már ha azt nézzük, hogy az ökoszisztéma néhány darabkáját a Google sem házon belül fejlesztette - hanem megspórolva néhány mérnökórát újrahasznosított egy csomó mindent nyílt forráskódú projektekből. Emlékszem, eltartott egy ideig, amíg a Google a linux kernelbe visszacsorgatta a saját módosításait, megszüntetve ezzel a gpl feltételeinek megsértését. Szóval van lineageos, vannak telefonok amik támogatják. Így adott a lehetőség, hogy kivonjam magam a gapps kötelező telepítése alól, vagy épp kicsipegessem a nekem tetsző cuccokat és mondjuk shelter segítségével izoláljam őket."

Az Apple BSD kódokat használ macOS és iOS nevű operációs rendszereiben. Az most annyira kipellengérezett böngésző motorját az Apple ugyanúgy a nyílt forráskódú KDE világból vette magához mint a Google. Sőt az Apple Safari forkolta magának először a KHTML-t WebKitté utána jött csak a Google a Chrome-mal. Nos egy iPhone tulajdonos hol tudja megtenni ezeket a dolgokat amiket itt felsoroltál?
Hol tud egy Apple user letölteni olyan alternatív rendszert az iPhone-jára mint te Lineageos formájában?
Hogyan tudja egy iPhone user száműzni az Apple alkalmazásboltját, hogy alternatív forrásból szerezze be mindennapi betevő applikációit?
Ja igen, jailbreak, amivel kapásból ugrik a garancia az aranyáron mért szifonról. Ezzel szemben ugyanez Androidon egy érintés a settingsben és máris lehet külsős forrásból akár Google független alkalmazásboltból telepíteni az appokat. Android mobil garanciája ezek után is megmarad. Még meg is könnyítette az ilyen alkalmazásboltok dolgát a Google a közelmúltban azzal, hogy elég az alternatív appboltot egyszer engedélyezni mint külsős forrást, utána az onnan telepített appokra nem kell akkor sem, ha visszaállítod az ismeretlen források tiltását.

"A Google megszüntetheti a fiókomat, ha akarja, már ha én nem fogom hamarabb. ;)"

Döbbenetes, hogy mik vannak! Ha megszünteted a fiókodat ajánlom figyelmedbe a Google Takeout szolgáltatását, amely segítségével letöltheted az összes ottani adatodat. Kíváncsi lennék, hogy a nem is létező európai alternatíváknál vajon lenne-e hasonló takeout szolgáltatás ha úgy dönt a user, hogy odébbállna.

Normális HUP-ot használok!

> Már csak pár hónapot kell aludnod és meglátod. De különben irónia volt, ezek szerint nem jött át.

Átjött, sőt még egy másik réteget is felfedeztem a mondandódban, de nem érdekel sem az irónod, sem az iád.

> Hol olvastál te olyan Google licencszerződést, hogy neked mint végfelhasználónak kötelező gappsot használnod?!?!?!

Akkor mit akartál mondani két hozzászólással előbb, az EUs iróniáddal, meg hogy a Google nem ingyen fejleszt? Továbbra is kötöm: engem nem zavar, ha a G pénzt kér a Gappsért, tegye. Az, hogy ez az EU hatására történik, vagy más miatt, nekem mindegy.

Apple azért 'kicsit' más. Az apple telefont gyárt/kínál, amelynek 'elválaszthatatlan' része az iOS és csatolt részei. A Google csak a saját maga által brandelt/gyártott készülék esetében állítható párhuzamba az almás céggel, szerintem. Minden más Android vendor esetén inkább már a Windows és a pc gyártók viszonylatában tudom elképzelni a dolgot.

A persze megint más kérdés, hogy a legtöbb telefongyártó is megéri a pénzét: Sony, Samsung, Xiaomi egykutya a gyári szarjaikkal...
Az EU helyében végigbasznám mindegyiket jó zsíros bírsággal, amíg el nem jön az idő, hogy a végfelhasználó is dönthet arról, hogy melyik alkalmazásboltot akarja és mi maradhat a telefonon a gyártó által tukmált szarokból.

Elég megnézni, egy pár éves átlagos androidos szutykot, ami a folyamatosan hízó és futó google és egyéb vendor applikációk miatt használhatatlanra lassul.

Na erre iszok egy jó erős házi Isiászt! :-D

Különben már korábban megírtam Brüsszel nem tudja hol a helye. Úgy erősködnek mint a szubszaharai bennszülöttek a hegyes dárdáikkal a lőfegyverekkel felszerelt fegyelmezett Brit hadsereg ellen. Az EU egy informatikai nulla. Ha Google bezárja az ájrópai bazárt, akkor le lehet kapcsolni a villanyt. Jön a retró '90-es évek.

Normális HUP-ot használok!

Szoval mostmar nem csak a piaci folenyevel, hanem penzugyi presszionalassal, zsarolassal, vedelmi penz fizetesevel fenyegeti a Google azokat a gyartokat, akik esetleg meg ellenallnanak neki.

Felelmetes, hogy mit meg nem engedhet maganak egy kvazi monopoliumban levo vallalat egy fel kontinenst kitevo allamszovetseggel szemben. Nem Orwell, hanem Gibson vilaga latszik megvalosulni.

De most kellene egy valag penzt beleonteni, forkolni az Androidot es csinalni egy EU-s valtozatot, aztan a Google mehet a sunyiba az adathalasz, zart forraskodu walled-gardenjevel.

Én a csicskáztatás irányát fordítva látom. Itt van egy vállalat, aki a szuper mobil OS-ét ingyen, nyíltan odaadja neked, és egy másik, aki nagyon durván lezárja a sajátját. Az EU pedig a nyíltság miatt támadja az előbbit. Ennek mi értelme? Nem látom, hogy ez mitől jó a fogyasztóknak, akiket elvileg védenek.

Jajj, szegény Apple , mindjárt küldök nekik egy kis adományt :D
Én az EU helyében inkább azért verném az asztalt, hogy EU-ból adat ne menjen USA-ba, ha biznicelni akar itt, akkor EU-s adatokat itt kezeljen egy külön leányvállalata és pénzen kívül más ne áramoljon az anyacéghez.

Nagyon hülyén értelmezed a dolgot. Nem a nyíltság miatt támadja, hanem azért, mert a felszínen nyíltnak (jónak, odaadónak, átláthatónak) állítja be saját magát, miközben ennek a nyíltságnak busás ára van, méghozzá a felhasználók kényszerített függővé tétele a telefonokon futó Google termékektől. Tehát az árat ismét a felhasználók fizetik meg azzal, hogy korlátozzák őket a felhasználói szabadságukban és megvetetnek velük minden szart, amire a G alkalmazásokban megjelenő reklámok ráveszik őket.

Már az önmagában tenyérbemászó, hogy kvázi az Android forráskódjának bezárásával fenyegetőzik burkoltan, amennyiben nem kapja meg az extraprofitját. Ettől függetlenül, magát a platformot se mondanám annyira nyíltnak, mivel a Google bármikor ellehetetlenítheti azokat az alkalmazásokat, amik nem tetszenek neki (Play Store), sőt a forkokat is úton-útfélen próbálgatja állandóan eltaposni, minden lehetséges technikai eszközzel, különféle korlátozásokkal.

Sokkal korrektebb lenne, ha mindenki azért fizetne, amit használ. Én a Gmailt is kötelezően fizetőssé tenném, mert sokkal korrektebb évi 40 Eurót (havi ~ 1000 Ft) kicsengetni nekik, mintsem ennél jóval többet elköltetni a felhasználókkal a szükségtelen, arcukba reklámozott vadbaromságokra. Persze, ennél jóval olcsóbb is lehetne, ha csak azokat a szolgáltatásokat kínálnák, amikhez értenek is (pl. csak mail fiókot), nem mindenféle újrafeltalált kereket, ami annyit tud, hogy böngészőből fut egy JavaScript-ben összetákolt bloated felülettel és csiligány material designnal megbecstelenítve.

Milyen függőség?!
Ott a teljes Android forráskód szabad licenc alatt.
Tessék lehet csinálni Európában is Google mentes Androidot. Meg lehet írni az alternatívákat a Google appjai helyett, fel lehet állítani szervereket Emailtől kezdve térképen át App-bolting és videómegosztóig.
Ja, hogy brüsszeliek kompetenciaszintje ennek már közelében sincs. Azt sem tudják hol kellene belekezdeni. De a szájtépés az megy. Csak sajnos azon kívül semmi más nem.

Normális HUP-ot használok!

Ne csináljunk már úgy, mintha a google szolgáltatásai akkora technológiai bravúrok lennének, mert nem azok. Az egyetlen, ami nehezen pótolható, az a play store, de az sem épp a tech know-how miatt. Na de azt csak csomagban kapod a többi szarral együtt, ráadásul ha kijönnek egy újabb szarral, az is megy fel kérdés nélkül. Az

EUrópai versenyképes alternatíva nincs a piacon.
Vagy ha szerinted igen akkor hol rejtőzik az EU Youtube alternatíva, EU Gmail alternatíva, EU Gmaps alternatíva, EU Vaze alternatíva, hogy csak pár naponta európaiak százmilliói által használt Google szolgáltatást említsek?? Ilyen bohóckodásokkal mint a Indavideo meg freemail ne gyere, mert ezek pár percen belül összeomlanának ha a Youtube vagy Gmail csak magyar forgalma megjelenne náluk. A minőségbeli különbségekről nem is szólva.
Azzal sem valószínű, hogy előbbre lenne az EU, ha Brüsszel erőlködésének köszönhetően megjelenne az EU-ban a Baidu, Rutube, Yandex és a többi kínai vagy orosz Google alternatíva. Érdekes módon arrafelé léteznek ezek a Google alternatívák.

Normális HUP-ot használok!

És egész pontosan miért kell _egy nagy_ szolgáltatóban gondolkodni?

Egyébként a felsorolásban egyedül a YT a kakukktojás, ott ugyanis nem a platform az értékes, hanem a tartalom, amit megjelenítenek rajta (lásd még: mennyire próbálkozott pl. a Twitch felvásárlásával a G, oszt nem jött nekik össze, pedig ott sem a szerverpark vagy a technológia volt érték)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Youtube tartalmat ki is kell tudni szolgálni. Tárolni kell a naponta pár száz terabyte videóval gyarapodó tartalmat. Ezt ki kell szolgálni például európai userek százmillióinak ignyeit általában full HD-ban, sőt egyre inkább 4k-ban. Sok sok apróság amit ma természetesnek veszel, hogy működik de sok google rendszermérnök sok munkaórája fekszik benne. Továbbá a szolgáltatást nyújtó szerverfarmokat sem egy zacsi ropiért adták. És ott vannak még az üzemeltetés költségei. Youtube mellett a többi Google szolgáltatásra sem sikerült európai alternatívát írnod. A Rainbow Garage Betéti társaság OSM térképeket használó tuti navigációs alkalmazása nem lesz jó mert nem szeretnék eltévedni, és ezzel a húzással már az Apple is felsült pár éve. A forgalmi dugókat is szeretném elkerülni olyan színvonalon ahogyan a Vaze szolgáltat. Email szolgáltatásból pedig 15GB kell ingyen és 1TB havi 10 Euróért. Hozzá Google hatékonyságú keresővel, mert ha egy tíz éve írt vagy fogadott emailemet keresem, meg is akarom találni.

Normális HUP-ot használok!

Azért a YT-től nem kell hasra esni. Ugyanezt megugrotta a Netflix és a Twitch is, annyi nehezítéssel, hogy utóbbi ezt élőben (ahol ugye nem tudod azt csinálni, hogy nézettségi adatok alapján georedundánsan előre leküldöd helyi cache-kbe). De ha a globális skálán történő stabil kiszolgálást keresel: a CloudFlare is megoldotta, és ők se kugli... (és még kismillió másik példát lehetne hozni)

Azt a napi pár száz terabyte videót pedig 1) nem feltétlenül egy platformnak kéne felszívnia és 2) a platformon nem úgy kell indítani, hogy legyen egy évre elég tárhelyed napi pár száz terával számolva, mert évek telnek el, mire a napi pár száz tera összejön - egyszerűen felhasználók hiányában.

És ott vannak még az üzemeltetés költségei.

Amit természetesen a G a két szép szemedért vállal be helyetted, még véletlenül sem azért, mert a _te_ eszközödhöz kötött megjelenítőn levő _elvileg_ a te tulajdonodban levő pixeleket értékesíti... a _te_ adataiddal együtt.

A Rainbow Garage Betéti társaság OSM térképeket használó tuti navigációs alkalmazása nem lesz jó mert nem szeretnék eltévedni

iGO navigation, tessék. Van kategória az OSM (egyébként folyamatosan javuló) és a GMaps-en kívül is (btw, meg lehet nézni, hogy melyik térképrészletet kitől licenszeli a G, ugyanúgy lehet tőlük venni bárkinek).

A forgalmi dugókat is szeretném elkerülni olyan színvonalon ahogyan a Vaze szolgáltat.

A nevét se tudod, de példának tökéletes. Oké. Egyébként egy izraeli faszi kezdte el, a G felvásárolta. És a térképadatokon kívül kb. csak felhasználók kellenek hozzá.

kell ingyen a saját és _a kontaktjaim_ (akik mondjuk nem használnak G terméket) adataiért cserébe

fixed that for your

mert ha egy tíz éve írt vagy fogadott emailemet keresem

Újfent: miért kell hasra esni egy full-text indextől?

--
És egyébként ez az egész EU-s bírság pont erről szól: a G azzal, hogy megszerzett egy piacot (kereső), sorban tarolja le az összes többit (levelezés, reklám, telefon, böngésző, videómegosztás, fájl tárolás/sync stb., egyre hosszabb a lista), mert a saját szarait pillanatok alatt le tudja tolni az egész világon: megnyitod a 15GB "ingyen" levelezésed, kapod az arcodba, hogy "jaj-de-hát-nem-krómot-használsz-pedig-az-milyen-jó", próbálsz elküldeni egy levelet és kapod az arcodba, hogy "jaj-de-nagy-ez-a-fájl-inkább-mentsd-a-drive-ra" és beütöd a "Google hatékonyságú Gmail keresőbe", hogy viagra, mert keresel egy két évvel ezelőtti különösen viccess spamet és pár órával később kapod az összes oldalon a potencianövelő reklámot, mert _te_ lettél a termék és mivel _mindened_ ott van, nem tudsz egy másik szolgáltatóhoz átmenni (_több_ másikhoz már tudnál, de hát látod, neked minden ugyanattól kell, mert.... csak? merthogy erre még nem válaszoltál)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

iGO navigation mint használható navi?
E sor olvasásától lebuktam, hogy HUP-ozok - mert úgy röhögtem. Idéznék egy Bosznia-Horvátország vonulatában szervező iroda honlapról: "Az általános navigációs programnak ne higyj, mert hazudik."
Elkövettem a hibát, hogy iGO-ban bíztam (here-t is kipróbáltam közben) Boszniában. Úgy bevitt minket a nemzeti parkba, mint a huzat. A másik egy (állítólag) évek óta bezárt határátkelőhöz vitt.

Forgalmi dugók kapcsán: Mindegyikhez kell a felhasználói hozzájárulás (már amelyik tudja), s itt tekinthetjük felhasználónak a piaci szolgáltatókat is, mint a BKK, vagy a taxis cégek.

Hogy miért kell hasra esni egy fulltext indextől? Mert nincs másik rendszer, ami tudná normálisan, normális tempóval. Egyébként egy pici megjegyzés: Elég komoly munka kell egy normális FTS rendszerhez, egy nem publikus, valódi FTS szerverhez, amit "pártíz" ember használ, a gépigény (build and search): 8 Mag, 32 GB ram (64 GB ajánlott) és RAID 5-ös SSD tömb (minimum), de RAID 10 bizonyos részeihez jobb. Mekkora infrastruktúra kell egy google-nél szerinted? (Ami "majdnem ingyen" van. Ugye?)

Az meg, hogy ugyanattól kell miért gond? Ha a több másik sem egyenként, sem egységes környezetként (ami nem létezik ebben az esetben) nem éri el azt, amit itt, így, működően megkapsz? Ha MS környezetben kapod meg ugyanezt, akkor már nincs semmi baj? Pontosan egyanez a helyzet ott is, csak "picit" bénábban.

„De most kellene egy valag penzt beleonteni, forkolni az Androidot”

- Van akinek nincs sok pénze, de vannak ötletei arra nézve, hogy a sok pénzzel rendelkezők mire költsék a pénzüket.
- Van akinek sok pénze van, és arra akarja költeni a pénzét, ami – szerinte – megfelelő nyereséget termel majd. (Időnként azért tévednek is.)

Az első kategóriákba tartozók úgy tudják meggyőzni a második kategóriásokat, hogy leteszik eléjük a tuti ötletüket gazdaságilag alátámasztó számításaikat. Mert nyilvánvaló, hogy a második kategóriába tartozók valahol elszámolták magukat. Különben már maguktól is megtették volna ezt.

Gazdasagilag elonyos letorni a nagyszaju multi szarvat azzal, hogy ha nem jatszik szepen, akkor elveszed a jatekat. Forkolod az Androidot, implementalod a szolgaltatasait, 1-2 eves atmeneti perious utan csak az EU Store-on keresztul lehet EU-s keszulekre alkalmazast letolteni, a Google Store szerverei fele indulo kapcsolatok blokkolva lesznek.

Nem veletlen baromi ovatos Kina beengedni barmilyen nagy nyugati multit. Itt most az EU-nak kell az asztalra csapnia, es azt mondania, hogy eddig es ne tovabb.

+1 Kina okosan nem engedte letarolni a piacat. Ott nem is hianyoznak a Google szolgaltatasai, mert vannak helyi alternativak, amiket foggal-korommel vedenek (az mar mas kerdes hogy ennek elsodlegesen nemzetbiztonsagi okai vannak). EU azonban mar nagyon el van kesve a korlatozassal. Ez olyan mint a mogyorovaj, kapja a sok gyerek a Nutellat es egesz eleteben ezt a cukrozott kakaos keszitmenyt tartja majd finomnak, mikozben kaphatott volna valodi mogyorovajat es akkor felnott koraban is azt fogyasztana.

Egyébként olyan ez mint a Brexit. Az britek szernék kicsemegézni, hogy mit tartanak meg, és mit nem. Az EU pedig nagyjából a „mindent vagy semmit” elvet vallja. Azaz, például nem akarják, hogy az áruk/szolgáltatások szabad áramlása mellett a munkavállalók mozgása korlátozva legyen.

Most a Google mondja azt, hogy mindent vagy semmit, és az EU (a gyártók nyomásának engedve) szeretné, ha mindenki kedve szerint válogathatna a szolgáltatások közül.

Azért az EU alapelvét összehasonlítani egy cég privát érdekeivel elég merész, pláne, hogy az EU konzisztensen a piaci versenyt tartja szem előtt mindkét esetben.
(Mondjuk engem eléggé zavar, hogy nem tagállamok is megkapják a 4 szabadságjogot és még a szuverenitásukról sem kell lemondaniuk, de ez már más történet.)

Nem igazán értem, hogy miért probléma az, ha egy gyártó telepíteni akarja a Play-t akkor még néhány másik Google alkalmazást is telepítenie kell?
Az én telefonomon Google One van itt fel sem merül, hogy ne legyen rajta tucatnyi zömében hasznos Google alkalmazás, aminek nagy része törölhető.
Azt viszont nehezen viselném el, ha tucatnyi letörölhetetlen zömében haszontalan Samsung és Microsoft alkalmazás legyen rajta mint minden Samsung telefonon.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

> Nem igazán értem, hogy miért probléma az, ha egy gyártó telepíteni akarja a Play-t akkor még néhány másik Google alkalmazást is telepítenie kell?

Eleg hasonlo ahhoz a problemahoz, amikor az IE letorolhetetlen volt Windowson. Akkor is volt, hogy sokan nem ertettek, hogy mi ezzel a problema. :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Igaz is meg nem is, tény hogy bárki csinálhat google nélküli androidot, forgalomba is hozhatja viszont ha szeretne olyan telefont is csinálni amin vannak google cuccok akkor az összes többinek is olyannak kell lennie, tehát nem csinálhat google nélkülit a kénye kedve szerin.
Roviden: Az összes google bloat lesz VAGY az összes google nélküli és a kutya se veszi meg (pár ezer/tízezer nem számít, csődbe megy előbb-utóbb).

Itt az idő, hogy új rendszert fejlesszen Európa kizárólag EU-s felhasználásra. Make Europe great again!

--
robyboy

Az EU jelenlegi állapotát figyelembe véve, ez egy never ending story lenne. Ott tart az EU, hogy kerítést meg kapukat nem tud építeni :D :D

Komolyra fordítva, önmagában egy operációs rendszer a lófasszal egyenlő. Itt egy ökoszisztémát kéne összehozni, az meg a Microsoft-nak sem sikerült. Ötödszörre sem.

--
trey @ gépház

Nagyobb probléma, hogy Trump bejelentette, hogy ismét nukleáris fegyverkezésbe fog az U.S.A. mivel az oroszok nem tartják be a korábbi megállapodást.

Új hidegháború veszi kezdetét, ahol egy szikra elég lesz majd ahhoz, hogy kitörjön a 3. világháború.
Érdemes megnézni a The Day After c. filmet, ráhangolódásképpen :) 1983-ban -és utána sem- vetítették ezt itthon legjobb tudomásom szerint.

--
robyboy

Nem az a baj, hanem az, hogy az alkalmazásfejlesztőket nem fogod tudni meggyőzni, hogy fejlesszenek a te áruházadba. Nem fognak megtanulni egy új rendszerre fejleszteni, kevés user-nek nem invesztálnak bele munkaórát.

Ördögi kör. Amíg kevés az user nem lesz alkalmazás. Amíg nincs alkalmazás, nem lesz több user.

Mondom, ezt az ördögi kört a Microsoft próbálta megtörni többször, belebukott mindannyiszor.

--
trey @ gépház

Ez igaz egy ceg eseten.

Viszont, ha az EU azt mondja, hogy 2022-tol csak az EU Store-n keresztul lehet Android alkalmazast letolteni (+3rd party), Play Store blokkolva lesz, akkor azert eleg sokan migralnanak. Feltolteni megegy aruhazba nem egy nagy problema, ha az azt jelenti, hogy hozzafersz a vilag egyik legnagyobb piacahoz. A cegek kicsik ehhez, nincs ekkora gazdasagi erejuk, azert nem tudnak sikeres alternativ store-t uzemeltetni.

OpenStreetMap?

"The OpenStreetMap Foundation is a company limited by guarantee, registered in England and Wales on 22 August 2006."

Mondjuk ja, most valnak ki, azert foldrajzilag meg europai marad :)

StreetView-ra ott az a roman ceg, nem jut eszembe a nevuk. *

A Galileo 2019-2022-ra osszeall. Le lehet valni a GPS-rol, ha beletol az EU egy kis toket, akkor a fenti ketto otvozesevel + Galileo meg is van az osszeuropai navigacios platform.

YouTube-ot lehetne inditani az IndaVideo alaplain pl. Na jo csak viccelek, de ott van az a magyar ceg, akik streamelessel foglalkoznak, a hogyishivjak. Na nem nem az, ok csak itt voltak, de koltoztek egesz cegestul nyugateuropaba :) A masik**. Halacsy is benne van egy ket eleg komoly projectben, az o kornyeken is erdemes lehet korbe nezni, hogy milyen kreativitas van azert europan belul.

Szerk:

* Norc?
** UStream

Decentralizáltan nem lehet ezekre építeni. Erre létre kellene hozni egy európai vállalatot, ezeket felvásárolni, összehangolni, közös roadmap-ek alapján fejleszteni.

Ehhez rengeteg erőforrás, szerver, ember, fejlesztő kell. Egy idő után jönne a kérdés, hogy ennek a fenntartását miből kéne finanszírozni.

Jönne a dilemma, hogy vagy fizetős (én, aki Kínából rendelt telefonomon használom a Google szolgáltatásait és leszarom az EU vergődését, kiröhögném), vagy ingyenes, hasonló konstrukcióban mint ahogy a Google adja.

El is jutottunk oda, hogy akkor meg minek.

--
trey @ gépház

Olyan esetben, ha addig mergesedik a viszony, hogy pl. a Google Maps servereket blokkolni kell, szerintem vagy egy tucat europai startup rohanna ra egyszerre a felszabadult piacra, komoly innovaciot kivaltva. Mondjuk nem hiszem, hogy ez bekovetkezik a kozeljovoben, de sajnos nem az esz hianya, hanem a Google kvazi monopoliuma miatt nem tudnak uj cegek felemelkedni.

Jó volt látni az érveléseid. De az életképességük az már igen csak kérdéses. Szilícium völgy ezek szerint neked nem mond semmit?! Ha tetszik, ha nem ebben európa nagyon-nagyon kicsi. Az internet valóban határok nélküli. De az azt meghatározó cégek pedig a völgyben vannak. Meglehet próbálni felvenni a kesztyűt a google és társaival. De ehhez az európa összes internetes cége kevés. Még ha csak a google-lenne az ellenfelük. Én 2005 óta vagyok google account tulajdonosa, azóta sem találtam megfelelő alternatívát a szolgáltatásaira. Pedig biztos lehetsz benne kerestem. Nem hiába használok nyílt forrású rendszert.
Az általad felsorolt "alternatívák" pedig egytől egyik, vagy futottak még kategória. Vagy szimplán befuccsoltak anyaga és technológia szinten egyaránt.

Már nincs minek megismétlődnie. Nem maradt EUrópai mobilgyártó, ahogyan már régóta nincs EUrópai PC gyártó, fényképezőgép gyártó... stb.
Természetesen a részegységipar is le lett építve nullára. Az egykor Siemensből Infineon-ba kiszervezett majd onnan Qimonda-ba kiszervezett európai dram gyár egy évtizede semmit nem termel. Természetesen nincs EUrópai cpu soc gyártás sem. Az utolsó NovaThor chipek nem sokáig húzták a Nokia halálugrása után. De már a Lumia korszakban Qualcomm-ra cserélte a Nokia az európai gyártót. Windows csak Qualcommon indult el.
Szóval lehet itt erősködni de EUrópa jelenleg annyira tényező ezen a területen mint a Kongói Demokratikus Köztársaság.

Normális HUP-ot használok!

Ertem. Szoval blokkoljuk a google maps-et es majd egyszer valamikor a tucatnyi startup sok evnyi bohockodas es penzegetes utan talan kepes lesz 200+ fele alkalmazast lerakni az asztalra a "valasztas szabadsaga" jegyeben, amivel majd 200+ fele keppen nem lehet elnavigalni fele olyan jol sem, mint a google maps-el. De vegulis jol megmutatjuk. Es hat itt vegulis az a lenyeg, hogy jol megmutassuk. Szerintem is mutassuk meg mennyire tokosek vagyunk!!!

Akkor tehat szerinted jobb, ha egy politikai szervezet mogmondja, hogy "csak ezt csinalhataod, vagy megbaszhatod a telefonodat", mint ha egy multi azt mondja, hogy csinalj amit akarsz. (rafuznek arra, hogy van store nelkuli android, szoval...)

Nekem valahogy borsodzik attol a hatam, hogy egy politikai szervezet altal iranyitott valamit hasznaljak csak kotelezo jelleggel. De van akinek ez bejon. Fel is vonul meg ilyenek. :D

ez igaz, csak a probléma az, hogy ezen állapot legfőbb féke szeretett Orbánod illiberáciája. érdemes lenne konzisztensnek lenni, és ha már az EU egységét meg balfaszságát ócsárlod, akkor meglátni azt is, hogy mitől bűzlik a hal. hogy ki vétózik (vagy lengeti be ezt) folyamatosan, ki miatt kell plusz erőforrásokat lekötni ahelyett, hogy a fontos dolgokra koncentrálnának, ki az akivel mindig csak a baj van stb.

komolyra fordítva a szót, akkor lesz itt bármi, ha az EU alapvető dolgaiban meg tudnak egyezni, és egyes - nyomorult - felek a saját belpolitikai érdekük miatt ezt nem áldozzák be. amikor az a pár mindenkori renitens rádöbben (vagy rádöbbentik őket, ld. most a briteket), hogy egységben az erő. addig marad az eu is egy tohonya mammut, meg a Google is egy vagdalkozó, erkölcsi hulla, profitszivattyú cég.

Hevi, a Lineage OS , Gapps telepítésének mellőzésével is fork.(?)
Vagy minőségibb forkra gondoltál?

Nem az OS-t kell forkolni, hanem a Play Store-t, meg a tobbi Google szolgaltatast. A problema az, hogy a Google azt mondja, hogy nem lehet Play Store-od Chrome nelkul, ezt meg errefele arukapcsolasnak hivjak, es azt nem szeressuk. Pont azert, hogy a nagy multik ne tudjanak visszaelni az erofolenyukkel, es egy adu asz szolgaltatassal letarolni mas szegmenseket is.

Dollár tíz-száz milliárdok kellenének ehhez. Egy olyan EU vezetéstől, amiben kriptaszökevények ülnek.

Kb. olyan, mint amikor Bernie Ecclestone-nak magyarázták az F1-ben, hogy miért kellene a 2000-es évek végén áttérni HD kamerákra, meg komolyabb grafikákra és nem értette.

--
trey @ gépház

Akkor telepítsék "elő" az ilyen alkalmazásokat letörölhető módon.
Akinek nem kell a Google Chrome az törli és telepítheti a többi hú de pöpec android only böngészőt, vagy a Mozillát, vagy az Operát! :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerintem az EU ha akarja nagyon meg tudja szívatni a Google-t, ha az ilyen trükkökkel akarja elkerülni a versenyszabályokat. Lesz itt még büntetés.

Ezért? Milyen alapon? Hogy a Google pénzt kér a szolgáltatásaiért? Ez milyen EU-s törvényt sért? Ez egy olyan lépés volt a Google-től, amit az EU szépen vörös fejjel kénytelen végignézni.

Jól kibaszott a polgáraival, a készülékgyártók ha továbbhárítják a licencdíjakat, akkor a vásárlók nem fognak örülni. Ha pedig a vásárlók nem örülnek, akkor majd szépen megrendelik Kínából a termékeket, a cégek bezárják az EU-ban az üzleteiket és képviseleteiket.

Nagyszerű ötlet volt!

--
trey @ gépház

Nem ezért, majd másért, szerintem jobban rájuk szállnak.

"Jól kibaszott a polgáraival" - Ezt úgy írod, mintha köteleznék a Google-t, hogy licencdíjat fizettessen a partnereivel. Olyan nagy érvágás lenne, ha első indulásnál az androidos eszköz megkérdezné, hogy kérsz-e Google csomagot vagy anélkül használod a készüléked?

A legtobb maganszemely/ceg nem rendel Kinabol egy rakas ok miatt. Valaki meg webshopbol sem, ha nincs bolt mogotte vagy nem eleg nagy a ceg vagy ha 1-2 napnal hosszabb a szallitasi ido. Raadasul mivel a legtobben eron felul veszik a telefont, ezert inkabb reszletre veszik dragabban a szolgaltatonal (vagy beepitve busasan a havidijba). En ettol a kinai dologtol nem felnek.

Europaban ugyis sokkal dragabban adjak a telefonokat, altalaban EUR=USD arfolyamon, szoval licenc dijak ekkora haszonkulccsal eltorpulnek. Persze nem ertem miert is valasztana barmelyik ceg ezt a konstrukciot, Windows N-t se vett senki..

Itt lenne már az ideje a Microsoft, Google, Facebook, Apple után, hogy valami értelmes, biztonságos új informatikai szofverkultúra kezdjen el kifejlődni.

Kurvára unom, hogy mindenki hazatelefonál, meg, hogy az Internet 75%-a is szemétdomb.

--
robyboy

Adott egy cég, ami a semmiből kemény munkával nagyra nőtt. Adott a többi, ami nem akar ennyi időt és munkát belefeccelni, ezért ugrik bejelentgetni, hogy visszaél ezzel-azzal. Hát komolyan mint a dedóban bazmeg.

Van egy termék, a GoogleApps (vagy most épp mi a bánat a csomag neve), ami fizetős, miközben az alapot ingyé viheti mindenki. Hol a probléma?

--
openSUSE 42.2 x86_64

Ezt nem értik meg sokan. Az európai cégek fejleszteni, költeni nem akarnak. Csak a bevételre fáj a foguk. Amit eddig kiadtak a "kezükből" az pedig szimplán kutyagumi. Én kifejezetten szeretem az alternatívákat és élek is velük. De ez nem túlzottan igaz a google szolgáltatásaira. Mert szimplán nem találni megfelelő alternatívákat. Sem minőségben, sem funkció gazdagságban.

Ez várható volt.

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Csak nehogy kimenjen az adóhatóság a keménykedő adónemfizető google-hez :)

Az Európai Bizottság azonban úgy döntött, hogy a Google-nek be kell fejeznie a gyártók azon "illegális" presszionálását, hogy beépítsék a proprietary Google alkalmazásokat - kiváltképp a Google Chrome webböngészőt és a Google Search keresőt - az általuk szállított Androidba, mert az EU szerint ez gátolja a versenytársakat abban, hogy azok elérjék termékeikkel a fogyasztókat.

wtf, milyen versenytársakat ?? Böngészőnél még csak csak értem, de a google search (gyak. google.com) nem igazán.

Húzzák elő a kártyát mint anno az MS IE esetben, dobja fel a teló boot után, hogy ugyan milyen böngészőt / keresőt szeretnél használni, azt ennyi.

Versenytársak ..

FYI-ba rejtett subscribeként: azt a kártyát anno az MS vállalta önként, akkora faszság fel sem merült az EU oldalán... (btw, a bing pl. egész használható kereső, de a G is csak az összes undorító profilozás miatt jó... egyszer próbáld ki, hogy belépés nélkül, mindig privát böngészőablakból keresgélsz és tiltod az analyticset, adsense-t és többi G spyware-t, hirtelen pont annyira lesz releváns a g keresője, mint a bing, sőt...)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Miért akarnék belépés / bármi egyéb mód nélkül keresni a googleban ? Nem ez a rendszer lényege? Persze, beszippant és elviszi az adataidat / más egyéb "telemetriáid*".

btw Üdv a hup.hu telemetriának <-

Remek. Nem akarok ilyesmit csinálni. Használni akarom a keresőt és a lehető leghatékonyabban, bing-et nem igazán használtam, de ki fogom próbálni.

Csak nekem tűnt fel, hogy pont a címmel ellentétes amit a google csinál.
A kiherélt Android lesz az gyártóknak az EUn belül eladott készülékein ingyenes és a Google egyéb termékeiért kell felárat fizetni.
Én örülnék ha eltűnnének a google szolgáltatásaim a telefonokról, hiszen jelen pillanatban is folyamatosan picsog a telefonom, hogy a letiltott Google Szolgáltatások miatt nem tudnak futni az alkalmazások (ez ordas hazugság, mert ugyanezek az alkalmazások remekül futnak), picsog, hogy nem tud felhőbe szinkronizálni (pedig ki van kapcsolni), stb.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A forrásként linkelt cikk is ellentmondásos azzal kapcsolatban, hogy a szolgáltatásokért kell-e fizetni, vagy azért, ha nem terjesztik az androiddal a chrome-t. (Szerintem a fordítás az egyik ilyen pontot meg is fordította, de mindegy is.)

Én az eredetiből sem tudom kihámozni: https://www.blog.google/around-the-globe/google-europe/complying-ecs-an…

Főleg a

Since the pre-installation of Google Search and Chrome together with our other apps helped us fund the development and free distribution of Android, we will introduce a new paid licensing agreement for smartphones and tablets shipped into the EEA.

rész gyanús nekem. Valaki beszél itt angolul?

Lassítsunk! A teljes bekezdés így szól:
"Second, device manufacturers will be able to license the Google mobile application suite separately from the Google Search App or the Chrome browser. Since the pre-installation of Google Search and Chrome together with our other apps helped us fund the development and free distribution of Android, we will introduce a new paid licensing agreement for smartphones and tablets shipped into the EEA. Android will remain free and open source."

Magyarán a Google mobile application suite-ról le lesz választva a Chrome és a Search app, és azt lehet liszenszelni. Maga az Android továbbra is ingyenes és open source marad.
Magyarán kaphatsz kiherélt Androidot ingyen.
Kaphatsz Androidot play-el, store-al, whateverrel, de a bevallottan kémprogramok nélkül ha fizetsz.
Kaphatsz fullos Androidot kémprogramokkal, valószínűleg ingyen.

De az a rész is odabasz:
"We’ll also offer new commercial agreements to partners for the non-exclusive pre-installation and placement of Google Search and Chrome. As before, competing apps may be pre-installed alongside ours."

Nagyjából: Fizetünk azért, hogy a konkurens alkalmazások telepítése előtt megkérdezze a telefon, hogy a user akarja-e aktiválni a már előretelepített kémprogramot.

Őszintén, az egész bagázs megérett egy kanna benzinre és a felgyújtásra.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

én a guglinak szurkolok. Az android mindenkinek elérhetővé teszi az ámitástechnikát. Aki régi motoros az tudja mit jelent Bécsig menni egy kibaszott számítógépért.

Gugli nélkül mindenki fizethetne 600 ezer királyi magyar forintot egy okos tellóért Timmynek. Hülye EU.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"Gugli nélkül mindenki fizethetne 600 ezer királyi magyar forintot egy okos tellóért Timmynek."

- Sokan fizetnek is.., - több év alatt többet is, - és ha a G. fizet az "Almának", hogy alapértelmezett kereső lehesen a iOS-en, akkor annyival már kevesebbet..?

Nem csak hardvert de rendszert is, - amihez csatlakozik az ember, - saját jól felfogott érdekében, - választania tudni kell. - (És van az úgy néha, hogy az ember az "elhulló állományhoz" csatlakozik, bár ezt a döntésnél még nem tudhatja. Háborúban ez elég gyakran megesik, kiváltképp ha a "pilátus a krédóban" résztvevő, azt sem tudja merre vannak a frontok, melyik irányból lőnek többet.)

Nem egészen értem, miért baj, ha a google a play store használhatóságát a Chrome meglétéhez köti. Az én telefonomon is fenn van a Chrome, de használni nem használom, arra ott az Opera. A Chrome meg csak egy ikon, amivel nem foglalkozom. Az lesz a baj, ha köteleznének a Chrome használatára. Jó, tudom, hogy sok alkalmazás stikában használja a háttérben webes megjelenítéshez, de ez meg kit zavar...?

Meg egy alkalmazás, ami a háttérben is futhat, és mellesleg az OS alkalmazás tűzfala nem engedi megtiltani a háttérben futtatást. Bármi másra meg tudod tiltani, erre nem. A háttér adatforgalmazást meg tudod tiltani neki, de az csak elodázza a dolgot.

Azt zavarja, aki nem szeretné a saját személyes dolgait a Google kezére adni, hogy aztán reklámot gyártsanak neki abból, hogy éppen az Arenaban szarik.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Tegyék be mind, leszarom, csak lehessen leszedni ezeket a presinstalled appokat. :)
--
"Sose a gép a hülye."

Nos, a sok fenti hülyeséget olvasva valahogy senkinek nem merült fel a legkisebb eldugott agyában sem az európai Jolla nevű cég a SailfishOS-szel ami ugyanúgy kér licencet az oprendszeréért, bár keveset, és szintén futhatnak rajta a nagyonhiányolt androidos cuccok bármikor. Van saját store-ja, meg ott van az Fdroid, Aptoide, az oroszok szarja is ha kell, és totál GGL mentesen tud futni ha kell gyárilag, probléma nélkül.

Ilyen mértékben szidni az EU-t, csak és kizárólag a profitot érdeklő multicégek ellenében tényleg olyan mintha a jelenleg épp a hajléktalanokat bűnözőként kezelő „országvezető” kft-nek hinnénk. Persze van itt olyan hozzászóló is, a főnököt is ideértve.

Nem vagyok EU fan, viszont ebben az esetben nem tudom őket hibáztatni, mert ez egy fenyegetőzés, és erőlködés feléjük. Az adócsaló multi nemhogy visszakozna, még keménykedik. Csak emlékezzünk, Al Capone sem abba bukott bele, hogy megölt, megöletett egy rakat embert, hanem az adócsalás miatt, úgyhogy lehetne befognia az adattolvaj gógelnek.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@

Ne röhögtess. A Tabletről többször leírtam már ide az egész sztorit, biztosan olvastad, hiszen most is előkerestél egy kommentemet a témában.

Bármelyik crowfunding szerencsejáték, mert sohasem biztos a végeredmény.

Nomeg, azóta olyannal foglalkoznak amihez tényleg értenek, és nem tudják őket átverni, ami pedig a szoftver.

Ugye a gyártó/befektető ellopta szinte az összes tabletjüket, és árulták Alin olcsóbban, ebbe közel belerokkant a cég, nem tudták elküldeni a cuccokat a crowdfundingosoknak, és mai napig a te hozzáállásod kering a neten.

Ne legyél már ennyire komolytalanul vagdalkozó admin.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@

Nem tudtam nem személyeskedésnek venni az általad linkelt kommentemet, kifacsarva az eredeti értelmezését az akkori mondandómnak. Elnézést, ha jogosan kifogással illettem a munkádat, csak emlékeztetett a 24/7 listázós arcra a stílus, pláne, hogy most is sértegetésbe torkollott a második mondatod, merthogy én nem röhögtetem ki magam.

Egykor a Nokia volt a legnagyobb telefontémában, nem csak Európában, és az alkalmazottak értelmesebbjei odavándoroltak, így simán lehetne ellenfele, ha az ilyen indokolatlan, általad is terjesztett negatív propagandát nem tolná a tájékozatlan média, esetleg felé fordulna támogatóként az EU, mint ajánlott alternatíva a gyártóknak.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A fő probléma (ahogy legtöbb esetben), hogy az EU számára a legfontosabb: beszedni az aktuális sápot, aztán mehet úgy minden, ahogy eddig - pont mint a Facebook esetében. Ha tényleg tenni akarnának valamit, akkor "csak" annyi lenne a dolguk, hogy olyan törvényeket hoznak, ami tiltja az árukapcsolást, tiltja az adatok olyan felhasználását, amire a felhasználó direkte nem adott engedélyt (például átadását XY cég részére, vagy lokáció eltárolását IP cym alapján vagy bármi egyéb. Nem a Facebook-ra vagy a Google-re vagy az Apple-re szabva hanem minden egyes cégnek amelyik az EU területén ténykedni óhajt.
Rögtön mehetne olyan törvény is, hogy adózni abban az országban kell, ahonnan a bevétel származik. Ha a Facebook / Google letarolja a magyar reklámpiacot, akkor ne Írországban vagy a Kajmán szigeteken adózzon utána, ha Magyarországon. Az Osztrák hirdetései piac miatt meg Ausztriában.
Csak ugye a politikusoknak sokkal jobban jön egy kis büntetés, egy kis ejnye-bejnye, néhány látszólagos intézkedés és kitömött zseb és pár évig rendben vannak a dolgok.

A te elképzelésed szerint hogyan tartatnák be a törvényt? A cégvezető azonnali és nyilvános kivégzésével?

Merthogy most az van, hogy van olyan törvény, ami tiltja az árukapcsolást, ami tiltja az adatok nem megfelelő kezelését stb., de mivel még nem lehet máglyára küldeni az összes C*O szintű kugli/faszbúk/... gyökeret, ezért sajnos jobb híjján bírságolás megy.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

> Rögtön mehetne olyan törvény is, hogy adózni abban az országban kell, ahonnan a bevétel származik.

EU finance ministers from 10 countries on Saturday threw their weight behind a plan to start taxing the revenues of digital giants like Google, Amazon and Facebook, which have been accused of paying minimal tax to their treasuries.

The plan would force major tech firms to start paying a tax on revenues in any country where they do business, instead of being taxed on profits that they currently report in often low-tax countries.

https://www.politico.eu/article/ten-eu-nations-back-new-plan-to-tax-dig…

--

Facebook has said it will start booking advertising revenue in countries where it is earned instead of re-routing it via Ireland, although the move is unlikely to result in it paying much more tax.

https://www.theguardian.com/technology/2017/dec/12/facebook-ad-revenue-…

Árukapcsolást tiltó törvény van, tehát nem kell hozni. Az adatok felhasználását tiltó törvény szintén van, úgy hívják jelenleg, hogy GDPR. Amit most látunk, az az, hogy az EU úgy gondolja, hogy a törvényt be is kell tarta(t)ni, és ezt próbálja. Jól, vagy rosszul, ezt majd a jövő megmutatja.