-1^2018 az mennyi is?

Hetedik osztály, bevallom én elbuktam. :)
+1-et mondtam

Később jött a másik kérdés, hogy (-1)^2018 mennyi?
Most kellett megtudnom, zárójelezni kell a negatív számot.

Hozzászólások

Némelyik programnyelvben/környezetben -1, némelyikben 1 az eredmény. Két iskola van. Az egyik szerint a hatványozás erősebb, mint a kivonás, így -1 az eredmény. A másik szerint az unáris „-” teljesen más, mint a kétoperandusú „-”, és minden műveleti jelnél erősebben kötődik, így az eredmény +1.

Nézd meg a negatív számokon a modulót, ugyanez...

Micsoda megtiszteltetés! :)

Még úgy tanultam általánosban - emlékem szerint - hogy a negatív számot a pozitív szám -1 -szeres szorzásával kapjuk. Mondjuk akkor meg hogyan lesz a művelet kivonás?

Na, rákerestem az unáris operandusra

Az egyoperandusú, ún. unáris operátor a C#-ban (és sok más programozási nyelvben is) a minusz jel, mint előjel. A -12-ben szereplő minusz jel jelentése: a rákövetkező numerikus értéknek váltsunk előjelet.

Ebben az alakjában sokan nem tekintik tényleges operátorjelnek, azt gondolván hogy ez nem operátor, hanem szerves része a számnak, a minusz-tizenkettőnek. Igen, de az alábbi kódban máris más színben tűnik fel a dolog:

int a = 12;
int b = -a;

A -a kifejezésben már nehéz bemagyarázni, hogy ez szerves része az a változónak. Ezért (és inkább ebben a szituációban) tekintjük a '-' jelet műveleti jelnek, mely egyetlen operandusú, egyetlen értékre vonatkozik, és pozícióját tekintve az érték előtt áll.

Egyelőre megfeleltünk az elvárt eredménynek.

ez tipikusan felvételikbe való szopatós feladat

Hint: A "-1" előtt van egy láthatatlan szám. :)

Arról nem beszélve, hogy ilyen edge casek magyarázatánál nem annyira érdemes az általános iskolai definícióra hivatkozni, ott azért egy kicsit nagyobb arányban esik latba, hogy 8 évesen megértsd, hogy mi az a negatív szám, mint hogy szabatosan megalapozza a főiskolai diszkmatot mondjuk.

Semmi baj. :)
Akkor úgy mondom, hogy a negatív szám a pozitív szám mínusz egyszerese. De igen, látom, hogy ez nem magyarázza meg a (-1)-et. :)

De valahogy neki kell állnom érthetően elmagyaráznom a gyereknek, mert a suliban nem teszik meg.

Itt egyértelműen leírják, hogy előjel vagy műveleti jel a mínusz jel.

A mínuszjel és a pluszjel előjelek, ezek a számokhoz tartoznak, például –3, +4, –12, +6. A számokat az előjelükkel gyakran zárójelbe tesszük, hogy ne tévesszük őket össze az összeadás és kivonás jelével: (–3), (+4), (–12), (+6).

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/matematika/matematika/matematika-5-oszt…

Ez alapján akkor a -1^2018 = +1 és a (-1)^2018 is = +1

"De valahogy neki kell állnom érthetően elmagyaráznom a gyereknek, mert a suliban nem teszik meg."

Ne így.

Javallanám a nullától való távolságot, meg a számegyenesen mutogatva lépkedést. Le lehet tenni elé azt a szép hosszú papír számegyenest is, és adni a kezébe valamit, amit fizikailag pakolhat.

Na, beszállt a Wolfram Alpha is a buliba:

-1^2018 = -1

(-1)^2018 = +1

Ez alapján a mínusz jel nem szerves része a számnak, az az ellentétes előjelűre változtatás.

Termeszetesen -2019 vagy -1, attol fuggoen, hogy a ^ bitenkenti xor vagy hatvanyozas.
(-1)**2018 pedig 1.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

a végeredmény attól függ, hogy a kitevő páros, vagy páratlan
ha páros, akkor -1
ha páratlan, akkor +1

[ Falu.me ]

Itt nem ez a fontos. A szopatás lényege a feladatban, hogy a negatív előjelet a szám részének tekintjük-e, vagy nem, de akkor utóbbi esetben a hatványozás a magas precedenciája miatt megelőzi.

Az egész kérdés elméleti. Tipográfiailag (bocs, de most bölcsészmérnöki értekezés következik) a kivonásjel nem úgy néz ki, mint a negatív előjel. Utóbbi kicsit felette van a középvonalnak, és a hossza is nagyobb, mint a kivonásjelé. Tehát a -1 nem úgy néz ki, mint a −1. Ez persze nem minden szoftverben, meg betűtípussal látszik, meg kell hozzá Unicode-támogatás is, ami ellen múltkor többen ágáltak a HUP-on. Épp ugyanúgy különbség van a két jel között, ahogy a írógépes és nyomdai (smart) idézőjel között. A lényeg, hogy −1²⁰¹⁸ = 1, akkor is ha a matektanárnéni azt hiszi, hogy ő most rettenet beszopatott mindenkit. Ezért különösen fontos, hogy aki mindenképp szemétkedni szeretne, előbb nézzen utána alaposabban dolgoknak, és csak utána leckéztessen bárkit is.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

a matektanárnéni azt hiszi, hogy ő most rettenet beszopatott mindenkit
Az a baj, hogy a számológépek úgy működnek, ahogy a most "cikizett" matektanárnéni. Azaz praktikus beleverni a diák fejébe, hogy ha "mínusz egynek" valamely hatványát (főleg ha párosat) akarja számolni, akkor a "mínusz egyet" bizony zárójelbe rakja, és csak utána nyomja a hatványozás gombját (nem egyszer láttam olyat, hogy másodfokú egyenlet egyik megoldása a megoldóképlettel egy negatív szám, és az ellenőrzés során meg csak nem stimmel).

De teljesen egyetértek, hogy az egész kérdés inkább elméleti.

>Most kellett megtudnom, zárójelezni kell a negatív számot.
A zárójel az sosem árt. Rontja az olvashatóságot, de aki több nyelvet használ az biztosra megy.

attól függ, hogy veszek vagy eladok

----------------------------------
szélsőségesen idealista, fősodratú hozzászólás