IP Kamera

Sziasztok!

Régóta olvasom a fórumot, nemrég döntöttem úgy, hogy aktív tagja leszek a közösségnek. Ez az első posztom, melyben szeretném a segítségeteket kérni.
Mivel a környékünkön elég gyakorivá váltak a betörések, szeretnék saját magam egy (kültéri) IP Kamerát beszerelni a biztonság érdekében, amely a bejáratot figyeli.

Az elvárásaim:
- Linux alól tudjam nézni a kamera képét (!!!)
- mobiltelefonról tudjam nézni a kamera képét (Android/iOS)
- tudjon rögzíteni időzítve, jó minőségben (minimum 1MPx)
- Mozgáskor aktiválódjon csak a felvétel
- WiFi
- Éjszakai felvételi mód

Nézegettem a kínálatot, és van is egy IP kamera, ami szimpatikus.
A kamera képét linux alól RTSP -n keresztül tudnám fogni, az ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint. A kamera webes felülete elvileg Linux-al nem kompatibilis,
viszont azt javasolták, hogy a kamera mobil applikációjával is el lehet végezni az egyszerűbb beállításokat.

Érdekelnének a tapasztalataitok, ajánlataitok, hogy Linux alatt mennyire van nehéz dolga az embernek, ha biztonsági kamera üzemeltetésről van szó.

Hozzászólások

Szia!

Ubnt kamerakat hasznalok, az altalad emlitett kriteriumokat tudjak. Ubnt.com
Bocs a szukszavusagert, telefonon potyogok.

+1
az ujabbak mar infrasak, de nekem jobban bevalt a regi szeria plusz kulon infralampa kombo, mivel ha a kamera korul vannak az infra led-ek akkor az osszes bogar odarepul es allandoan aktivaljak a mozgaserzekelest. igy meg a lampat 1-2 meterrel odebb szerelem, es ez kivedve, plusz a nevetseges kamerankenti 9-12 led helyett egy 2500ft-os infra lampaban van 48 led (mondjuk azokat en meg kicsereltem joval nagyobb fenyereju es kicsit szelesebb szogu led-ekre tovabbi kb 1000ft anyagkoltseggel). na meg mivel odebb van a lampa igy eleg jo eles arnyekot vet ejszaka is ami tovabb segiti a pontos mozgaserzekelest.

szoftver: kell hozza egy szerver (linux vagy win) amin fut a progija. annak webes felulete van, de a legujabb verzio mar csak chrome-ot szereti (megy massal is, nezni lehet de vannak beallitasok amik ugy nem mukodnek), lehet akarmennyi es akarmilyen alaku, kulon allithato erzekenysegu motion detect zonat letrehozni. iphoneon ios8 kell az appjukhoz de amugy eleg jol mukodik az is. van rtsp streamje is, 3 kulonbozo felbontasban.

ellenben nem wifi-s (ami amugy mindegy mert a tapot ugyis oda kell vinni tehat a kabelezest nem uszod meg, ellenben PoE-s tehat eleg egy szal utp a kameraig)
na meg a tplink stb kinai vackokhoz kepest eleg draga is :( (eloszor TL-SC3171G kamerat vettem, de nem egy kategoria az unifi-kkel, kepminoseg ossze se hasonlithato, 2 naponta lefagy, motion detectje nem mukodik, 10 sec alattt feltorheto stb)

A'rpi

"ha a kamera korul vannak az infra led-ek akkor az osszes bogar odarepul es allandoan aktivaljak a mozgaserzekelest"

+1!

Minden este 2 homályos csápot látok az infrás kamerák képén, amíg nem világosodik ki annyira h. az infra kikapcsoljon és elszálljanak a bogarak

--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Felteszem nem ez lesz a megoldas amit szeretnel (gondolom off the shelf megoldast keresel), de azert megemlitem.

Nekem egy egy Raspberry Pi van erre a celra egy PiNoir kameraval, amire egy motion-t tettem fel. Van hozza egy infra reflektor, ezzel kb. 4-3 metert be lehet vilagitani.

Egy NFS-re tolja a kepeket (mozgasnal ~10fps, egyebkent 1 percenket snapshot), a felbontas az altalad emlitett 1M korul van (azt hiszem magasabb felbontasnal mar problema volt, hogy lelassult). Emellett real-time is lehet nezni a kepet, pl. bongeszobol.

A tavolrol valo elerest OpenVPN-nel oldottam meg.

Naponta kb. 1GB-nyi kep jon ossze, ezeket ket hetig tarolom, a regebbieket torlom.

A Raspberry Pi bent van (tehat kb. szobahomersekleten mindig), a kamera viszont kint, nagyjabol egy eve megy, nem volt vele gond, birta a telet es a nyarat is.

Szegenyember megoldasa, de mukodik. A Pi + kamera manapsag kijon 50USD korul, meg persze esetleg Wi-Fi adapter, tap, ilyesmi kellhet, ha nincs otthon. Illetve doboz / burkolat, de az nekem nem kellett.

Eleg rugalmasan konfiguralhato.

/sza2

En tobb kameraval probaltam, mukodtek. Nem emlekszem van-e specialis kovetelmeny (pl. UVC kompatibilisnek kell lennie, ilyesmi). Ha v4l2-kent mukodik mas Linux alatt, akkor szinte biztos, hogy RPi-jal is menni fog. A sebesseg lehet meg kerdes (illetve az elerheto felbontas kielegito framerate mellett).

Ez azert dontottem a PiNior mellett, mert ha RPi-hoz ar / ertekben ez tunt legjobbnak. FullHD felbontas eleg draga USB-s kameraban meg mindig. Nyilvan azert a PiNoir sem professzionalis cucc.

/sza2

Nekem négy Foscam van a helyi hálómon.

- Linux alól tudjam nézni a kamera képét -> böngészővel egyesével bejelentkezve
- mobiltelefonról tudjam nézni a kamera képét (Android/iOS) -> többkamerás szoftver
- tudjon rögzíteni időzítve, jó minőségben (minimum 1MPx) -> 640x480, csak ennyi
- Mozgáskor aktiválódjon csak a felvétel -> aktivizálódik, küld e-mailt preview-val, saját szerverre (FTP) tölti a képeket
- WiFi -> van, de én nem szeretem, a kábel biztosabb
- Éjszakai felvételi mód -> ok

Win. alatt Explorellel bejelentkezve lehet többkamerás képet is nézni egy böngésző ablakban.
Win. alatt saját többkamerás szoftver is van hozzá.

A gyártó saját dyndns-t biztosít.

Típusok: Foscam FI8904W és Foscam FI8905W.

+1
FI9805W-eket használunk otthon is, viszont a Linux-os adminisztráció kicsit bajos volt, mivel már a loginkor le akarja tolni a windows-only plugint a böngészőre, ami nélkül nekem a login prompt sem jött be egészen.
Ettől eltekintve korrekt feature-setje van a kamerának.
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 14.1 | 3.10.84-janos

Nekem is foscam-ok vannak, 5 db FI9816P. rtsp stream nézhető, ftp-re tud küldeni, viszont admin felülete az Linuxon nem használható, de mobillal feléleszthető, és utána cgi parancsokkal adminolható. Az olcsósága miatt választottam ezt a tipust, beltéri ugyan, de kültéren kibírta a telet. Az adminjáról ennyit: http://fellegis.hu/informatika/dokumentumok/foscam/foscam.html

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Sub

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Javaslom ezt a kettőt olvasd el:

http://hup.hu/node/138380#comment-1831964
http://hup.hu/node/138443#comment-1836512 (Ez alatt két hozzá szólással van egy link ezt s érdemes elolvasnod)

Még azt tenném hozzá, hogy ezt a 30 - 50 ezer forintot elsőre nem biztos, hogy kamerára költeném, sokkal inkább biztonsági ajtóra, az legalább kint tartja azt akit nem akarok, hogy be jöjjön.

----
올드보이

Nevetséges összegekért kapsz kis DVR dobozokat, minimális áramfogyasztással, guglizz rá, érdemes.

köszönöm az eddigi hozzászólásokat, végül a topicban már említett Wansview NCM-621W kamerát választottam, hamarosan beszámolok a tapasztalatokról.

Hali!
Nekem Foscam 9821W van otthon.
Én wifi-t használok hozzá, de lehet kábellel is. A kamerában van SD kártya + a zoneminder is tud rögzíteni. A feltettem a kamerára a leújabb FW-t, azóta használhatóbb, a gyári, régebbi FW kicsit fapados volt. Tud mindenféle értesítést, dinamikus DNS-t, motion detectiont. A win-es progival gyakorlatilag minden funkció állítható + több kamera is felvehető vele. Összelőhető bármilyen szabványos dobozos cuccal is, ha nem akarsz keccsölni a linuxal. 2 streamet tud egyszerre kezelni, különböző felbontással.

Rögzítés SD-re, Linux + zoneminder (+ régi telefon + régi webkamera) 3 kamerát kezel
Telefonon (Android) Foscam gyári progija + zmview
Win-en saját SW vagy IE+plugin
Zoneminder jól használható webes felületről is.

--
TH

Sziasztok!

Négy kérdésem lenne, ami részben ide kapcsolódik:

1. Hogy van megoldva a jelzés az IP kamerának, hogy rögzítsen? Tehát a bejárati ajtóra kell szerelni valami érzékelőt, amit kulccsal deaktiválok? Vagy hogy oldom meg, hogy csak illetéktelen behatoláskor rögzítsen, ha én jövök be kulccsal, akkor ne?

2. Mi helyzet áramszünet esetén? Rakjam szünetmentes tápra az egészet? Mi van, ha nincs internet az áramkimaradás miatt?

3. Mi van, ha észreveszik a kamerát és elviszik?

4. Mi helyzet a naplementével, napfelkeltével, vagy ha egy galamb árnyékot vet az ablakon át és megváltoznak a fényviszonyok?

Hol tudok ezeknek jobban utánanézni?
Köszönöm.

Sakk-matt,
KaTT :)

1. Be tudod állítani, hogy az IP kamerád, vagy az NVR-ed (videorögzítőd) milyen események bekövetkezte esetén rögzítsen. Bizonyos IP kamerákon / NVR-eken van alarm input/output csatlakozó, ezekre rá tudod kötni a riasztó rendszeredet, és ha az zárja az alarm input-ot, akkor már indul is a felvétel. Tehát a riasztóra kell kötni, nem az ajtón valami érzékelőre.
2. Igen, érdemes szünetmentest használni. Ha nincs épp net, akkor csak a helyi rögzítés fog menni (az NVR-ben lévő vinyóra, és / vagy az IP kamerában lévő memóriakártyára), az élőkép, az FTP-zés, emailes riasztás nem. Ha ez nem elfogadható, akkor szerintem szóba jöhet esetleg egy olyan router, ami ilyenkor képes mobilnetre váltani.
3. Ha fenn áll a veszély, hogy a kamerát / rögzítőt kinyírják, akkor kell a netes FTP-zés, vagy a távoli rögzítés (IP kamerát távoli NVR is tud rögzíteni, de figyelni kell, hogy elég nagy legyen a felfelé irányuló sávszélesség), és több, egymást "bevédő" kamera kell, így a legyilkolás folyamata is felvételre kerül, megnövelve ezzel a károkozó beazonosításának esélyét.
5. A kamerákban lévő, képanalízisen alapuló mozgásérzékelés tényleg túl megbízhatatlan ahhoz, hogy mondjuk a riasztórendszeredet rábízd, a felsorolt esetekben simán előfordulhat, hogy hibásan beriaszt, vagy épp nem riaszt be, amikor kéne. Vannak viszont dedikált passzív infra szenzorok, amiket az IP kamerára, vagy az NVR-re tudsz kötni (kültéri is létezik, csak elég drága) és vannak PIR szenzoros IP kamerák is, amelyekben ez gyárilag benne van.
Ezek a cuccok az élőlények testhőjének infra tartománybeli kisugárzását érzékelik, mint ahogy a predator csinálta a schwarzi ellen (meg más hasonló megoldások is vannak amúgy, amiket nem ismerek különösebben), és így már elfogadható pontosságúak.

Sziasztok!

Egy újabb kérdés vetődött fel bennem.
A kamera lehetőséget biztosít, hogy az élőképet ha szeretném, megkapom jpg-ben, egy belső.ip/snapshot/0 címre hivatkozva, ez eddig rendben is van.
A kérdésem az lenne, hogy egy online streaminghez hasonló megoldást hogyan lehetne végrehajtani a lehető legkisebb terhelés mellett?
Nem szeretnék steam szervert üzemeltetni, egyéb megoldások érdekelnének, hogy mondjuk egy weboldalba beilleszthető legyen a kamerám élőképe.

Mindenféle megoldás érdekel!

Új topic indítása helyett először megpróbálok kommentet írni

Keresek IP kamerát az alábbi paraméterekkel akár dome, akár bullet kivitelben:
8mm-es optika
SD kártya
WIFI
3MP+
Ára 30-50.000 forint közt (ez flexibilis)

Kinéztem egy Hikvision DS-2CD2155F-IWS 5MP kamerát 8 mm-es lencsével, de 8-12 hét a postázás. Hátha tud valaki idehaza értelmes alternatívát.

Sziasztok.

Az miért nem jó megoldás, hogy veszel egy szettet, nvr + IP cam, egy kis kábelezés,- ezek a kamerák már mind poe-s, aztán jó napot. Minden van hozzá : mobil kliens, hozzáférés böngészőn keresztül, külön windows-os kliens stb.
pl.: Uniview, Dahua, Hikvision, DVC.

Geovision, Vivotek már drágább,

pl.: https://alfadigital.hu/uniview_kamerak_es_rogzitok/unv_ip_kit/unk_ip_kit
vagy : alphasonic.hu, főleg vivotek, de alacsonyabb árban dvc, ami hasonló mint a dahua, hikvision.

Az nvr már tud poe-t, csak kábelezni kell, kép minőség rögzítés beállítása, aztán kész.

UI.:
amire jól beállítasz akár csak egy otthoni kamerarendszert, hogy minden jól menjen, azért az nem két perc, el lehet töközni vele rendesen, akkor is ha van tapasztalatod, és csak ezzel foglalkozol.

Kamerák infrásak, az nvr-ben be tudod állítani a mozgásra történő rögzítést.
Én már raktam fel univiewból több rendszert, szerintem teljesen korrekt, csak ajánlani tudom. Ugyanúgy a dahua, dvc is ok. Ha egyéb dolog érdekel, keress nyugodtan, van tapasztalat.

Szerkesztve: 2020. 05. 16., szo – 22:38

Több topicot átolvastam, de maradtak bennem még kérdések.

Van egy kertem, hegyoldalban, autófeljáróval, ami kacskaringózik a teraszok között. 150 méter hosszú, 50 méter a szintkülönbség a két vége között. Ház a hegy tetején, de általában nem alulról szoktunk feljönni, hiába van bejárat.

Sajnos valaki úgy gondolta, betör hozzánk. Még csak félútig jutott, egyelőre még csak egy automata fali tömlőt vitt el.

Infrastruktúra: középen, lent, és fent van áram, azonban sok a fa.

Mit tanácsolnátok? 

Ezeket néztem, jóságban is kb ez a sorrend szerintem: 

https://www.alfadigital.hu/kamerak-es-rogzitok-125/uniview_kamerak_es_rogzitok/unv_ip_kit/unk_ip_kit
https://www.ezvizlife.com/us/product/c3w-ezguard/841
https://edigital.hu/kamera/global-ptz-vezetek-nelkuli-kulteri-kamera-p652423
https://www.emag.hu/4-db-wifi-full-hd-biztonsagi-kamera-vezerlokozpont-td-wf-hd-4p/pd/DLWKQ1BBM/?X-Search-Id=e6e823fa39e72880edfa&X-Product-Id=45161004&X-Search-Page=1&X-Search-Position=12&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

Mi kellhet nekem?

PoE? Lentre, a bejárathoz kell vagy 100 méter kábel.

Autonóm kamera? Ekkor azonban az áramot is el kell oda vinnem... Wifi meg nem biztos, hogy stabil ilyen messziről.

Egy jó mozgásérzékelős lámpa? Lehet, napközben törtek be... Nem járok le arra, nem veszem észre...

allitolag erre a problemara a kutya a legjobb megoldas :)

amugy attol hogy felrax egy halom kamerat, mar nem fognak betorni? vagy gondolod a kamera kepe alapjan a rendorok barmit is fognak csinalni? (nem, nem ernek erre ra, mert a dudalo tuntetoket es a velemenyt iro kommenteloket kell buntetgetniuk, ha epp nem traffiznak)

csak azert kerdem, mert tobb ugyfelunknel is voltak betoresek, lopasok, erosen kamerazott irodabol, raktarbol, volt jo minosegu felvetel is az elkovetorol, megse tortent egyik esetben sem semmi erdemleges :(

Ha szeretsz FPS-t játszani akár telefonról és megy a DIY:

PTZ pod-ra szerelt kamera mellé szerelt emelt nyomású paintball puska acélmagos gumilövedékkel. És hogy észrevedd, mikor kell vadászni, arcfelismerő bekötve a riasztóba.

Amúgy meg ha nem szoknak oda, engedd el. Ha be akarnak menni, be fognak :(

Én ezt vettem pár napja:
https://www.amazon.co.uk/Reolink-Security-Outdoor-Surveillance-RLK8-410…
297 GBP, csak ne felejtsd bekapcsolni vásárláskor az akciós vouchert.
Egyszerű a beüzemelése, az éjszakai videó lehetne jobb, de összességében szerintem elfogadható a minősége

https://youtu.be/_vZcR8PQ5RE?t=101

Jó nagy telek lehet, érdemes lenne tenni pár dummy kamerát és mozgásérzékelő lámpát is.

Ház a hegy tetején
Éppen ilyet keresek... esetleg nem eladó? :)

Szerkesztve: 2020. 05. 17., v – 18:41

Nekem egyelőre egy ilyen működik: https://kameradepo.hu/ip-kamera/kulteri/fisotech-b-2-4-mp-3-6  (15 ezerért. FullHD-s)
Van Wifis változata is.
Ez ftp-re vagy mailben is tudna küldeni képet riasztás esetén.
Szünetmentes árama van kivezetve hozzá, kb. 15m-ig lát éjjel. Egy raspi gyűjti a képeket:
A.) mozgás esetén videó készül, (1920x1080)
B.) mozgás esetén képsorozat is készül, (1920x1080)
C.) egész napos timelapse videó készül. (1920x1080)
A raspi-n motion fut (szünetmentesen), egy 64GB-os pendrive-ra gyűjti az anyagot, 5 percenként szinkronizál az otthoni szerverrel. A raspit ssh-n publikus kulccsal, csak egy gépről lehet elérni. Időnként törlöm az anyagot, még nincs automatizálva. A router is szünetmentesen van, ami fél órát bír, nekem elég.
Hamarosan lesz még több kamera is.
Bárhonnan VLC-vel laptopról/mobilról nézhetem.

Riasztó is van.

Egyelőre nekem nem sikerül, valamit bénázok, vagy nem ismeri, pedig a fisotech kiválasztható.
Mobilról VLC-vel szoktam nézni, el van mentve a link:
rtsp://noipcímem:portom/user:felhasználónév&password:jelszavam&channel&…;

Igazság szerint nem vacakoltam egyéb applikációkkal (amit a leírásban találtam az sem működött,) hanem mindig a vlc-t indítom, aztán a "folyam" ugrik fel a megjegyzett linkkel és rákattintok, kész.

Szerkesztve: 2020. 05. 18., h – 23:46

Sziasztok,

Külső kamerákat szeretnék felszerelni, 4 vagy 5 darabot (+plusz egy belsőt). NVR helyett egy FreeNAS alapú rendszerrel kötném össze. 

Milyen kamerát (PoE-s) illetve switch-et ajánlotok hozzá? Eddig Foscam-ba gondolkodtam a kamerák tekintetében, viszont a hozzászólásokat olvasva elbizonytalanodtam.

 

Egyébként a foscam-hoz használtok fali kötődobozt? Kell az hozzá?

Thx

Z

Érdekelne engem is IP kamera:

  • nem kell PoE-s legyen;
  • mindenképpen ethernetes;
  • nem kell feltétlenül full HD, de szép (elfogadható :)) képe legyen;
  • éjszaka/sötétebb időben is adjon elfogadható képet;
  • saját rendszert fogok fejleszteni köré, így nekem csak annyi kell, hogy a JPG/H264 streamet könnyen le tudjam szedni róla;
  • 4-5 db, max ár olyan 20-25000Ft/db;
  • bírja az időjárást (kültéren lesz, falon, tető alatt);

kösz!

Szerkesztve: 2020. 05. 19., k – 15:14

nem kell PoE-s legyen;

Ha van kedved szerelni ok, egyébként macera, kábelezhetsz, Például utp kábelnek túl nagy az ellenállása  a 12 V-hoz és a 6-7 watthoz, - akár 8-10 ohm is lehet a ház sarkáig, 

kamera kap 9 V-ot, passziv poe-val. 

saját rendszert fogok fejleszteni köré, így nekem csak annyi kell, hogy a JPG/H264 streamet könnyen le tudjam szedni róla;

ONVIF-es kamerák.  H264-hez képest H265 fele annyi helyet foglal, H265+ pedig fele annyit mint 265. Amit esetleg spórolsz kamerán, elköltöd lemezre.

Cső kamerák szebb képet adnak dóm kamerákhoz képest, cserébe dóm "vandálbiztosabb".