Instant zabkása - ócó/egészséges/gyors reggeli 136 Ft-ért? WTF!

és még csak most fedeztük fel.

100ml vizet bögrében 1 percig mikróba, utána beleönteni a port, pl.:

http://cornexi.com/termekeink/zabkasak/

várni 2 percet, utána akár szürcsölni is lehet a bögréből reggelire és bőven nem éhes az ember ebédig

előny:
- gyorsan elkészül
- nincs halom mosogatnivaló utána
- 136 Ft!
- mi még?

hátrány
- fémes zacsiban van, ami megy a kukába, dunno h. mennyire körny. barát, kit mennyire érdekel
- nagymennyiségben meghajthatja a embert
- mi még?

Hozzászólások

Oszt milyen ízű? Nekem a reggelinél (meg más étkezésnél is) ez igen fontos szempont :)

"és még csak most fedeztük fel."
és még csak most fedezted fel. :)

Én mostanában két szelet kacsa vagy libazsíros deszkával (+ egy kis só, piros paprika) indítom a napot. Szerintem olcsóbb és finomabb :P

[ Falu.me, Tárhely, Domain, VPS ]

100g-ban 20-25g cukor. Az "egészséges"-t nyugodtan teheted idézőjelbe. (ok, van amelyik részben édesítőszerrel van, abban kevesebb a cukor)

Ugyanezt megcsinálhatod magadnak otthon. Fél kiló apró szemű zabpehely 199 Ft.
Hogy mit teszel még hozzá az rajtad múlik (chia mag, aszalt ez meg az, diófélék, kókuszreszelék, stb).

Én olyat szoktam, hogy: zabpehely, pár szem dió/mogyoró, fahéj(por), kis édesítő szer, 2 csepp vanília aroma, tej -> mikró. Vagy mikró sem kell csak kicsit beáztatni.

" "Vagy műzlit... "
Mondjuk azokkal is az a baj, hogy tele vannak hozzáadott cukorral."

Átalában igen. De a fentebb említette boltokban(meg talán a spárban) lehet találni kilós kiszerelésben jó minőségüt.
Amilyet én szoktam abban csak aszalt gyümölcs formájában van cukor.(pl.: mazsola vagy banán)
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

huhh jó drága, de hát kell a pénz a marketingre.
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Ez tele van cukorral, és kevés benne a fehérje, bár egy nem sportoló irodistának elég lehet.

Részemről maradok a sajátnál: egy almát összevágok, serpenyőben kókuszzsíron átsütöm. Közben feltörök 2 tojást, abba beleborul 1 adagoló kanál zabpehely, és egy adag fehérje, összekeverem. Ezt ráborítom az almára, és kb egy édes, süti szerű cucc lesz belőle. Én 6-7x eszem egy nap, ezzel elvagyok a következő kajáig.

-

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

spar nagyszemu zabpehely 500g 229ft ~ 6 adag (80g/1pohar) = 40ft/adag
2 bogre viz, egy tucat mazsi + 1 banan/alma = gyumolcsos zabkasa ~ 100ft
0% szar, 0% finomitott cukor, 0% vegyianyag, 100%egészség

Egy időben 3-4 jól megtermett töltött káposztával indítottam a napot.

Mostanában a reggeli nálam vagy tojás, vagy kenőmájas, vagy valami jófajta száraz kolbász (pl gyulai) 4-5 szelet rozskenyérrel, vagy olíva olajos kenyér. Természetesen az 1-2 gerezd fokhagyma, vagy fél lilahagyma, torma stb... még jön hozzá. És így is megéhezem 9-10 körül.

Nem tudom, hogy lehet ilyen madáreledelen elleni ebédig...

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

A kolléga ezt írta:

"várni 2 percet, utána akár szürcsölni is lehet a bögréből reggelire és bőven nem éhes az ember ebédig"

Mondjuk ha a reggeli 11:50-kor van az ebéd meg 12:00-kor akkor talán kihúznám ebédig ezzel a kajával is.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

mai falusi reggelim: sult kolbasz, majas hurka, tarajra sutott szalonna, tukortojas, hagyma, kakao, kifli: ami csak lehet haztaji. utana celra lottem ~350-et majd ebed (ezt csak keresre reszletezem, kb kinzas lenne). a lowcost bio szarod utan 20-nal nemigen lottem volna tobbet :D bar ez nem igaz teljesen: le sem nyeltem volna a cuccod, mert elhanytam volna magam nyitasra tole. sry :/

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hát ez az, ha az ember élőhalott szinten vegetál, akkor elvan ezekkel a magvakkal is, de ha testi vagy szellemi teljesítmény kell oda azért valami értékes TÁPLÁLÉK kell.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Igen. többek között. A koleszterin és a zsír nagyon fontosak a jó egészség megőrzésében. Igen többek között a szív egészségének megőrzésében. Férfiaknak meg pláne kritikus, hogy megfelelő mennyiségű és minőségi zsírhoz/koleszterinhez jussanak hozzá. Csak, hogy egy apró példát mondjak, koleszterin nélkül nincs tesztoszteron, tesztoszteron nélkül egy férfinak nincs jó egészsége. Meg kell nézni a mai müzlin nevelkedett tápos csirkéket. Annyi férfiasság van bennük, mint egy 6 éves kislányban.

Na de mindegy, epic a témában még ha vicc is:

https://www.youtube.com/watch?v=D2fYguIX17Q

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

"Annyi férfiasság van bennük, mint egy 6 éves kislányban."

Amikor ilyen mondatokat hallok, mindig eszembe jutnak azok a (moldvai) táncházas jelenetek, amikor tesztoszterontól duzzadó emberek teljesen kétségbe vannak esve, ha nem tudnak két lány közé beállni egy körtáncban, vagy - horribile dictu! - valaki merészelni kikéri kettő ilyen közül a lányt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A kajában jó a koleszterin. Például tojássárgájában, vagy szalonnában. A vér koleszterinszintje alig korrelál a bevitt zsírral, ellenben a szervezet szabályozza az általános egészségi állapot függvényében.

A "jó" koleszterin lehet magas, magasabb szint is egészséges, mint a mai elfogadott határérték.

A "rossz" koleszterin (LDL) magas volta valóban problémára utal (és az igazán jó értéke alacsonyabb a mai elfogadott határértéknél is), azonban direktben csökkenteni értelmetlen. Az okát kell megszüntetni, ami éppenséggel többnyire a sok szénhidrát, illetve az oxidált és transz-zsírok fogyasztása. (Persze lehet más oka is.)

Én így tudom.

A vita még el sem kezdődött, érvek nincsenek. (Én sem írtam :-)

Linkekkel Dunát lehet rekeszteni. Arra is vannak linkek amit én írtam. Ez nem érv.

Nyilvánvaló, hogy a vizsgálatok, tanulmányok jelentős része hazugság, vagy tévedés. Hogy melyik része az, azt a felhasználó feladata eldönteni. Mindenki saját felelősségére táplálkozik.

Persze, nem is állítottam, hogy nem kellene telített zsírokat fogyasztani. A szárazföldi állatoknak is van olyan, de nem mindegy a tartás módja. A legelő szarvasmarhában például jóval több az omega-3, mint a táposban.

A növényi omega-3-nál pedig az állati és a halbéli jobban hasznosul. (Mert az omega-3 sem egy konkrét anyag még, hanem egy anyagcsalád, aminek nem mindegy a pontos összetétele.)

Ebből kb a tojás meg a kakaó fedezte azt a kalória/tápanyag igényt, ami a kis íjászkodáshoz kellett, a többi felesleg. Én ezeket nem tudnám megenni rendszeresen, pláne ilyen kombinációban és mennyiségben. Pedig én is sportolok, de pont ezért odafigyelek, hogy ne egyek sok szemetet.

100g zabpehelyben kb 25%-kal több kalória van, mint mondjuk a felsorolt kajáid közül 100g májas hurkában, vagy kolbászban. De a lényegi különbség a részletekben van, a kalória egy dolog, a tápérték meg egy másik dolog: a zabpehelyben egy csomó energiát adó lassan felszívódó komplex szénhidrát van, fehérje ugyanannyi, mint a hurkában/kolbászban, rost, minimális zsír (telítetlen zsírsavak), nulla koleszterin, vitaminok (B1, B2, B3, B6, E), ásványi anyagok (cink, vas, magnézium, kalcium). Mondjuk nincs hurka íze, de ez megint egy más kérdés.

A zabot nagyapám a lónak adta, ő meg a fentiekhez hasonló "vacak" koszton élt. Ő is tette a dolgát, meg a ló is, nem volt semmi probléma belőle :-) A "sok szemete" kifejezés meg bőven illik a zabpehelyre, meg a többi "korszerű", élelmiszernek nevezett (vegy)ipari termékre.

"Ha a tehéntrágyának jobb lenne a tápanyagtartalma, akkor azt ennéd?"

Nem. A tehéntrágya nem élelmiszer. Itt 2 élelmiszerről volt szó. A zabkása egy étel. Lehet te is ettél már zabpelyhet más formában (pl valamilyen kekszben), vagy zabliszt formájában péksütiben/kenyérben. De kérdezek mást: tejbegrízt ettél már? (az meg búzadarából van)

"ezek az adatok nem támasztanak alá semmilyen tényt azzal kapcsolatban, hogy melyik a szemét"
Pedig a tények makacs dolgok.

Ja, nézd meg azt, aki csak az íz alapján táplálkozik. Ilyenekből lettek a többnyire túlsúlyos, inzulinrezisztens, aztán cukorbeteg, szívbeteg nyuggerek. De már sok 30-as is, aki pizzán meg kólán él. Én évek óta reggelire 10-15 dkg zabpelyhet eszem (natúr, nem a cukros fajtát). Még élek.

Ők legalább eljutottak a nyugdíjaskorig, a te "Még élek" mondatod nem annyira meggyőző :P
Komolyra fordítva, az élelmiszer-tudománynál kevés ellentmondásosabb van. Az elhízás komoly probléma, de van arról statisztikád pl., hogy a vegánoknál milyen százalékban vannak hiánybetegségben szenvedők? Elhiszed, hogy nincs olyan étrend, ami mindenkinek megfelel?

Senki nem mondta, hogy a "finom" egyenes következménye a "jó". Van finom és jó műzli, amit élvezet elfogyasztani, van jó, de pocsék élvetzeti értékkel bíró műzli (madártáp), és van rossz, akármilyen élvezeti értékkel bíró keverék (madártápnak se...). Nekem fontos, hogy ízletes legyen, ahogy az is, hogy "jó", azaz beltartalmi értéke alapján hasznos legyen.

Ahogy néha hasznos egy jó zsíros töltöttkáposzta is, ahogy azt pár éve egy komplex belgyógyászati szűrésen a hasi ultrahang után mondta a dokinő - az epénknek ugyanis szüksége van arra, hogy dolgozzon, és hogy időnként erősebb terhelést kapjon. Na a műzli - madártáp vonallal ez nincs :-) Ha viszont van egyensúl a kettő között, akkor jó a szervezetnek.

Ezzel mondjuk egyetértek, a növényi fehérje nem olyan jó, de itt a fehérje csak egy a sok tápanyag közül. Ha állati fehérjét akarok, akkor sem hurkát meg szalonnát eszek, hanem mondjuk csirke vagy pulykamellet, amiben a magas fehérje tartalom mellett gyakorlatilag nulla a zsír.

Egyébként, hogy csak a tényeknél maradjunk. A zab nagyon hasznos táplálék. Hetente lehet párszor fogyasztani kiegészítésképpen. Tényleg tele van értékes vitaminokkal és nyomelemekkel. A "baj", ha valaki kizárólag ilyeneken él és megvonja magától a sokkal értékesebb tápanyagokat.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

"megvonja magától a sokkal értékesebb tápanyagokat"

A hurkaban milyen értékesebb tápanyag van?

"A "baj", ha valaki kizárólag ilyeneken él és megvonja magától a sokkal értékesebb tápanyagokat"

Én nem vonom meg magamtól az értékes tápanyagokat, erről nem volt szó. Az hogy reggelire sokszor eszem zabpelyhet, az nem megvonás. Az hogy nem eszek reggelire zsírban tocsogo disznótorost (pláne nem rendszeresen) az sem megvonás, inkább tudatosság.

Mert te biztos szántani jársz a határba...másfajta fizikai munkát végzek, fontos, hogy földművelés legyen?
De a nagy sértődöttségedben csak az nem jött át, hogy a zab egy igencsak kiváló táplálék, ha már a ló is viszonylag jó bőrben tud lenni tőle. Meg hogy annak idején az állatok egészségére jobban odafigyeltek, mint a sajátjukra (a pipa meg a pálinka ugye).

A lónak jó táplálék, az embernek viszont nem biztos. Sőt. A pipázós-bort/pálinkát meg nem vető ősöm köszöni szépen, közel 90 évig élt. És dolgozott. Fizikai munkát, nem is keveset.

Én a konyhába/étkezőbe enni járok, olyan élelmiszert, amit élvezet megenni, ami finom, ami az elvárt gasztronómiai élményt is nyújtja. Ugyanis az étkezéshez nálam ez is hozzátartozik. Egy pohár zabtrutyinak az élvezeti értéke nagyjából a kórházi próbareggelvel mérhető össze.

"Én a konyhába/étkezőbe enni járok, olyan élelmiszert, amit élvezet megenni, ami finom, ami az elvárt gasztronómiai élményt is nyújtja."

Hogy neked nem tetszik/ízlik valami, az ugye még nem biztos, hogy másnak sem. Az meg pláne nem következik belőle, hogy nem is jó táplálék.
Ez nagyon gyenge érvelés. Kb olyan mintha egy egyébként nagyon praktikus autóra azt mondanád, hogy az nem autó, mert neked nem tetszik a színe. Ízlés dolga, izlésen meg hülyeség vitatkozni. Egy kaja tápértéke egy mérhető parameter, ami független attól hogy épp a kedvedre való vagy nem.
Van aki spenótot nem bírja megenni, de attól még tudjuk, hogy a spenót egészséges.

Azt írtam, hogy "sokszor", nem azt, hogy minden esetben. És az elhízás (meg a kapcsolódó betegségek) esetében az étkezési szokás az okok egyik része - a másik, hasonló, vayg még fontosabb probléma az életmód, az alacsony fizikai terhelés, a mozgásszegény, maximum kanapésportos életvitel.

Nem attól fog valaki dagadt disznóvá szétfolyni, hogy sokat eszik, hanem attól, hogy többet, mint kéne.

Azaz lóeledel, a'la natúr. Korpával, az azonlévő összes szeméttel-kosszal együtt. Itt és most az instant "beleszórom a vízbe és már ihatom is" zabtrutyiról folyik a vita, ami ugye nem lázas, nem köhög, nincs baja, ergo egészséges - de hogy egy komplett, változatos reggelit helyettesítene, nos, az azért messze áll az igazságtól...

Kivételek mindig vannak. Én meg az egyik szintén gazdálkodó nagyapámat nem is ismertem, mert 40 éves kora körül meghalt. Ő is dolgozott. Nyilván mindenki olyan 90 éveseket ismer, akik meg is érték azt a kort. Akik nem, azokról nem beszélnek.
Amúgy ízlések és pofonok, ha megnézed, más kultúrák más-más kaját tartanak ízletesnek, és attól, hogy hasznos a beltartalma, még nem feltétlenül kell fos izűnek lenni (valóbam, a vízzel kutyult zab, az madáreledel, de mással is lehet ám keverni, amivel viszont ezerszer jobb lesz, mint a szokásos párizsis zsemle).

Na ha a zab trutyi, akkor a párizsi mi, ha nem élelmiszeripari melléktermékből összekotyvasztott vizes pép? Nem is értem, minek vesznek az emberek ilyet, a színhúsnak kerül annyiba kilója, mint ennek a maradékból készült rúdnak. A zab alapból értékes tápanyagokat tartalmaz, abból csinálhatsz jó minőségű és finom kaját, a szart viszont hiába tuningolod, abból már csak szar lesz.

Sok szempontból táplálóbb a színhúsnál az állatok többi része. Ezért egy minőségi párizsi, ami nincs felütve szójával, búzával, egyéb vacakkal, az egészséges és tápláló étel.

A feleségem tud szerezni olyan marhapárizsit, amiben csak marha és fűszerek vannak. A héja alatt vastag kocsonyaréteg áll. Nyam-nyam. Ünnepi eledel. Ahogy minden más is, amit eszünk :-).

Elmondom, micsoda, bár az élelmiszerkönyv vonatkozó részét te is megkereshetnéd... A vörösárut döntően húspép (legalább 51%, ezen felül legfeljebb 10%-nyi, csontokról mechanikusan lefejtett hússal). Fehérje legalább 11%, zsír legfeljebb 23%, satöbbi - itt megtalálod részletesen.
A fele tehát húspép, a többi döntően laval-rost (részlegesen zsírtalanított zsírszövet), ami gyakorlatban darált szalonna, amiből nagynyomású gőzzel kivonták a zsír jelentős részét. Ezt nevezheted "mellékterméknek", de gyakorlatbanugyanaz, mint a tepertő - csak az egyik kíméletes, alacsonyabb hőmérsékletű (gőz), a másik durvább, magasabb hőmérsékletű (saját zsírjában sütés) feldolgozás végén keletkezik.

Ja, egyébként ne hidd, hogy a gyorspácolt/füstölt cuccokba a páriszi húspépjénekalapanyagához képest válogatott húsok kerülnek... A másik, hogy penészedő szalámikupacnak elég egy étolajos csutak,és mehet ki a boltba, úgyhogy...

És mégegy... A teljes kiőrlésű gabonának a külsejét szerinted hogyan,miként tisztítják meg a feldolgozás során/előtt? Na...? Akkor miért is esik évente néhány fuzáriummal szennyezett tétel a nébih látókörébe...?

Ahhoz képest meg egy csirke, vagy egy pulykamellfilé meg 2x annyi húst tartalmaz, fehérje 20%, és még olcsóbb is. Kicsit zsírosabb húsok, mint a comb, még olcsóbbak. A szalámi is ugyanez a kategória, csak annak még horribilisebb ára van, annyiért már remek marhasteak alapanyagot is kapni. És egy rendes húst is meg tudsz úgy fűszerezni, hogy gasztronómiailag orgazmus állapotába kerülsz, míg egy párizsi az csak párizsi marad. Végül is gyorskaja, gyorséttermi szinten is van a tápértéke.

A húsfélékre húsként, a hentesárukra meg hentesáruként tekintek - egyik a másikat nem helyettesíti az étrendben (A dinnye sem helyettesíti a tököt...). Nem azt mondtam, hogy csúcskaja egy olyaan termék, ami 51% húsból készült, hanem azt, hogy azt is lehet élvezhető ételként fogyasztani. Tudod, de gustibus... Satöbbi. Lehet, hogy egy instant zabos vízbetrutty is ízletessé tehető, de azilyen instant dolgok inkább "ipari" termékek, mint akár egyik-másik jól összerakott virsli vagy épp párizsi.

Szóval szerinted a zabos trutyi (gyakorlatilag egy feldolgozatlan, tápanyagokban gazdag élelmiszer) szerinted az ipari termék (betakarították meg felaprították, ennyi az ipari benne, az ízesítés meg lehet szar is, jó is), az agyonfeldolgozott, gyakorlatilag maradékból készült virsli meg párizsi a "természetes", és nem elhagyható az ember étrendjéből, aha. Mondjuk egy sportolót, akinek a kaja nem csak gasztronómiai élmény, hanem a teljesítményhez is elég sok köze van, megkérdeznél, hogy mi erről a véleménye, kíváncsi lennék a válaszra. Jóízű zabos kaját enne-e inkább minden nap, vagy virslit. (Egyébként megint kevered az ízélményt a táplálkozásilag hasznos dolgokkal. Lehet a virslit jóízűen enni igen, attól még simán elhagyható az étkezésből, attól nem lesz bajod, ha holnaptól nem eszel egyet sem).

Sehol nem írtam ilyet, csak azt, hogy az alapvetően takarmányként funkcionáló zabot adják el "hűdeegészséges" instant (amiben van 40-60% zabpehely, ezen kívül cukor, édesítőszer, aszalt gyümölcs, más gabonamagvak pelyhesítve/őrölve, cukor, tejpor, aroma, stb. változó arányban) reggelihelyettesítő termékként.

Az meg külön vicc, hogy 65gramm/tasak termékre odaírják, hogy "jelentős növényi fehérjeforrás" vagy hogy "magas rosttartalma miatt hosszabb ideig telítettségérzést okoz, így támogatja a diétát".
Hatvanöt gramm, aminek 40-60%-a zab, azaz akár 39 grammnyi zab is lehet benne... Na akinek ennyitől teltségérzete lesz, az meg is érdemli...

A "gyakorlatilag maradékból készült virsli" 51%-ban húsból (lásd a hús definíciója az élelmiszerkönyvben, nem maradék, a csontozóban ugyanúgy dolgozzák fel/kapják szét a féldisznót, ugyanis ott nem tudni, mi lesz a húsból, amikor átkerül a sajtolóüzem emeletére, ahol beleborítják a méretes darálókba) készül. Persze, a laval rost tekinthető "maradék"-nak, hiszen a zsírkészítés "maradéka" - darált, zsírtalanított szalonna. Nem kell rágni, és zsírbevitel szempontjából is kedvezőbb,mint a szalonna :-)
Nem mondtam, hog nem elhagyható, hanem azt mondtam,hogy meg lehet találni az étrenben a helyét. Sportolásnál is, meg kanapén tespedésnél is. Nekem ott van az étrendemben, ahogy a minőségi műzlik is, meg a jobbfajta szalámik, vagy épp egy-egy szelet rántott husi.

(Ja, az aszalt gyümölcsöket ne nézd meg, hogyan, miből, miként készülnek...)

Eleg dobbenetes, hogy a virsivel pedalozol a az egeszseges kaja mellett. 51 szazelek hus? Lol. Van fogalmad arrol, hogy mennyi mestersegesen eloallitott osszetevo van a virsliben amitol olyan ize lesz amilyen? Szerinted az jo az emberi szervezetnek? Bezzeg a zab csak lonak valo.... Atya eg.
______________________
Arnold Schwarzenegger movie quote of the day

Példálózik a fene... csak előkerült, hogy parizer, arra írtam, hogy az is belefér az étrendbe, ha nem esik túlzásba a fogyasztója, és nem minden nap azt zabál.
A postban szereplő 40-60%-nyi zabot tartalmazó, 65gramm/zacsi instant trutymóban szerinted mennyi szemét van? A zabbal belekerült ez-meg-azon felül... Bár amekkora adag, nem oszt, nem szoroz, ez is igaz - viszont tótzicsi, hogy két megálló múlva (jobb esetben) már éhes lesz tőle az ember...
Azt is írtam, hogy a zabot nagyapám a lovaknak adta, de azt nem, hogy _csak_ a lovaknak való - de hogy 39 gramm zab meg 26gramm egyéb "egészséges" hozzáadott valami megfelelne egy reggelinek, nos, azt illendően körberöhögi minden értelmes ember.
Értő olvasás lenne való itt neked meg másoknak is, de azt sajnos nem tanítják - persze a lovak sem tudnak olvasni - lehet, hogy pont a zab miatt...?

ha a kezedbe adnek egy 75 fontos ijat azert azt megneznem hanyszor huzod ki pont ugyanugy nemi lowcost mokuseledel utan. maradjon a husz, az is csak oldasi sokkal majd halal. kanyarban sincs 350+. ui a vesszokert oda is kell menni 25+ meterre kb 45x - majd vissza. sok szerencset :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Majd kiprobalom. Legutóbb -még tavasszal - nem tudom hány fontos ijjal lőttem, de a tulajdonosa meglepodott hogy szépen kihuztam és kitartottam. (magyar íj volt, de nem kassai féle). Technikam nulla, pedig az sem ártana (nem íjászkodom).

Ennyi erővel én is mondhatnám hogy gyere és csinálj végig velem egy keményebb konditermi edzést. Annyi kolbászt eszel előtte amennyi jól esik. Nyilván nem beírnád a felét sem, sem sulyokban, volumenben, intenzitasban, mert neked meg ebben nincs rutinod.

Még mindig nem érted hogy a lowcost mokuseledelnek csúfolt kajaban több a hasznos tápanyag és energia, mint a zsírban tocsogo disznótoros reggelidben, szóval pont annyira ment volna a célba lövés, csak nem ettél volna egy csomó felesleges zsírt és nem bofogtel volna fokhagymásat.

nem kell meglepődni azon, ha párszor szépen kihúzod - bár kétségtelenül nem kézenfekvő feladat. de az íjászat annak a sportja, hogyha kell egymás után kétszázszor is beállsz milliméterre ugyanolyan pózba újra és újra - majd ugyanúgy oldasz újra és újra. egy 75 fontos íj amikor teljesen kihúzod (falig) esetenként 90 fontig megy, ami által a fenti mutatvány a pontossága miatt nem túl egyszerű - még egy 25 fontos gyerekíjjal sem. szóval eme sportnak ez a jellege nem túl férfias. a fentiek miatt a sportolók versenyeken szőlőcukorral, energiatartalmú folyadékkal, csokival és egyebekkel pakolják fel a zsebeiket. szó nincs vízben oldott lócsemege-reggeliről, de tényleg.

nyugodtan mondhatod mit csináljak, van benne nem túl laza 15 éves múltam, meg egyéb helyeken más. szóval "nyilván" nem bírnám blablabla, csak kérlek hagyjuk már ezt a látatlanban elkövetett és téves keménykedést - bár ez utóbbi nem teljesen neked szól, lásd fentebb :)

zsírban tocsogó disznótoros: ez egy eléggé oktalan általánosítás, meg is leptél vele. a hurkánk és kolbászunk töltése az én feladatom a feleségemmel együtt, esetenként a disznósajt készítése is gömböcben. baromi szerencsés vagyok **: anyósomék falusi lakhelyéről disznóhús, kacsa-, baromfi-, tojás, zöldségek mind az asztalon vannak. tudom mi miből és hogyan készül, alkalomadtán az én közreműködésemmel. ellentétben a jajj de egészséges lóeledellel, aminek tisztaságát az garantálja amit a csomagolóüzemben ráírtak (ahhaha). és amit abban a vízben oldasz fel, ami részben szennyvízből és kemikáliák segíségével tesznek fogyasztásra alkalmassá.

**mivel minimálisra tudom szorítani a bolti élelmiszer igényemet. nem is teljesen igaz, hogy minimálisra - de mindenképpen az átlag alá. jó mélyen. amikor majd nem lesznek anyósomék, akkor nem tudom miképpen fogom megoldani.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"nyugodtan mondhatod mit csináljak, van benne nem túl laza 15 éves múltam, meg egyéb helyeken más. szóval "nyilván" nem bírnám blablabla, csak kérlek hagyjuk már ezt a látatlanban elkövetett és téves keménykedést"

Te kezdted ezt a faszméregetést azzal, hogy nyilván nem tudok egy íjat kifeszíteni (és nyilván azért, mert reggelire zabpelyhet -is- eszem). Csak erre reagáltam. Mindenki mást csinál, nem lehet ezeket összemérni. Van akinek egy maraton rutin, de nem tud íjászkodni, vagy fekve kinyomni 150 kilót. Van aki meg utóbbit tudja, de nem fut 40 kilométereket. Más meg pingpongozik, 'oszt abban jó.

"zsírban tocsogó disznótoros: ez egy eléggé oktalan általánosítás, meg is leptél vele. "

Nem érzem oktalannak. Az szép dolog, hogy magad csinálod és ismert forrásból, de attól még a disznó az disznó, és -leszámítva a legszárazabb részeit, mondjuk egy szűzpecsenye az azért nem rossz- elég zsíros. A kolbász meg a hasonlók meg kevert jellegük miatt pláne zsírosak. Ehhez hozzá jönnek még a szokásos magyaros elkészítési módok, amikor még a szalonnát is zsírral kell locsolni, hogy jó legyen.
De megeszem a sült kolbit/hurkát én is, csak nem része a mindennapoknak, inkább alkalmi jelleggel és mértékkel. Azt meg nem értem, hogy valaki miért fasza(faszább)gyerek attól, hogy benyom reggelire egy komplett disznótoros menüt. Mert eléggé ez jött le, magas lóról kezdted fikázni azt, aki máshogy gondolja.

azért nem tudod feszíteni normális kaja nélkül, mert oldási sokkod lesz. észre sem veszed talán, de jó eséllyel lesz. ha mégsem, akkor huszadjára már szimplán csak nem leszel pontos, holott éppen ki tudod húzni még vagy százszor. nem faszméregetés, akkor 120 fontos harci íjat írtam volna aminek felajzása is esélytelen erre szolgáló céleszköz nélkül. kicsit hülyén kerekítettem okés, de a vízben oldott zabreggeli szerintem erre teljesen alkalmatlan. lásd a végén.

"Ehhez hozzá jönnek még a szokásos magyaros elkészítési módok, amikor még a szalonnát is zsírral kell locsolni, hogy jó legyen"
ez is egy romantikus általánosítás, főleg a bevezetőben említett rém egészséges reggeli mellé alkalomadtán járó fosás után. az is oda van írva.

nekem majdnem mindegy ki mit eszik, a baszlatásomra adott baszlató választ is befogadom - de én egyelőre nem kérek rendszeresen zabálmot. majd háború idején talán. amúgy az lehet a mérvadó, hogy keresünk valami tök átlagos fizikai munkát végző tagot és megkérdezzük, hogy egy pohár vízben oldott dara megfelel-e reggelire.

ui te se kerekíts pls, hiszen nem azt írtam hogy nem húzod ki, hanem "azt megneznem hanyszor huzod ki pont ugyanugy"

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"azért nem tudod feszíteni normális kaja nélkül, mert oldási sokkod lesz."

Akkor most goto 10;
A normális és normális mennyiségű kaja nem biztos hogy azt jelenti, amit te annak gondolsz, érzel, mert abban benne vannak adott esetben a rossz megszokások, környezet, hagyományok stb.
Egy átlagos felnőtt napi kalória igénye egy jól behatarolhato dolog, a tápanyag igény szintén. Adott terheléses, sporthoz szintén belőhető. Az, hogy ezt már a reggelinél túl lövöd +2000 kaloriával, az nem biztos hogy jó. Nem biztos hogy 2 bögre zabpehely - maradjunk ennél- nem lenne elég az ijászkodáshoz. Csak nem ezt szoktad meg és van egy prekonepciód. Az éhség érzet is becsapós, mert ha mindig fullra zabalod magad, akkor ezt szokod meg, és a kevesebbet kevésnek fogod érezni. Az érezni itt fontos szó, mert valójában tápanyag igény szinten nem biztos hogy kevés amit annak érzel. Ezért van annyi kövér ember.

"keresünk valami tök átlagos fizikai munkát végző tagot és megkérdezzük, hogy egy pohár vízben oldott dara megfelel-e reggelire."

Lásd a fentieket. A szokás nagy úr, ezért ki fogja röhögni a zabot. De ha kicsit tudományosan kozelited meg a dolgot, akkor belátható, hogy ha adott munkához x tápanyag kell, akkor be lehet helyettesíteni a szál kolbász helyére bármit, ami ugyanazt az energiát tudja biztosítani. Akár olyat is lehet ami tápanyag (érték) szinten többet ad, vagy jobb arányban, mint a kolbász. Ez ilyen egyszerű. Nem étel, hanem tápanyag szükségletünk van.

Elvileg a kolbász helyett jó egy adag élelmiszervegyipari kutyulmány lötty, valóban. Aki csak ezért eszik, az meg is érdemli...
És mielőtt... Ha olyan terhelési körülmények adódnak, akkor én is tolom a powerbar-t, gélt, izót, de ez azért extrém eset, olyan, amikor az emésztésemnek kell segíteni azzal, hogy könnyen hasznosítható anyagokkal dolgoztatom. Mondjuk 60-70kilométer "séta" után, amikor még 30-40 kili hátra van.

"élelmiszervegyipari kutyulmány lötty"

Zabpehelyről volt szó. Ez kb olyan, mintha a búzára mondanád, hogy élelmiszeripari kutyulmány, miközben vígan eszed a finomított lisztből kutyult fehér kenyérrel a kutyult kolbászt húskészítményt.
Az senki nem mondta, hogy mindenkinek ízlik, meg azt sem, hogy valaki állandóan ezt eszi. De simán része lehet egy jó étrendnek.

A táplálékkiegészítők megint más téma.

Pontosan: a mérték, és arányok, ez a lényeg. A teljes kiőrlésűnél meg az, hogy a magok teljesen tiszták legyenek (fuzárium toxin az pl. gyakorlatilag nem kerülhető el, csak a mennyisége kérdéses), mert ugye a természetes mérgek is mérgek, hát még ha némi vegyszermaradék is adódik hozzájuk. :-P

Kenyérként általában kovásszal, normális lisztből sütött kenyeret (v)eszek (Van benne 1-2-3-néhány adalékanyag abban is, de részemről a "belefér" kategória.)
A kolbász az élelmiszerkönyv szerint készítve azért nem annyira kutyulmány - abból is lehet jót és "tisztát" (összetétel: hús, szalonna, paprika, só, kömény, és egyéb fűszerek) venni - általában ez a célom, de pl. a nátrium-nitrittől sem kapok agyérgörcsöt, ha ott virít a cimkén - ahogy giros-t is eszek, amiben pl. jóval több nitrites só van, mint egy átlagos kolbászban.

Hozzá szoktam tenni azt is, hogy a géneken is múlik nagyon sok minden: egyik ősöm közel 90 évig élt, evett mindent, amit anno a paraszti életben elérhető volt, itta a saját borát-pálinkáját, a pipa meg "ki nem esett a szájából" fiatal korától kezdve... A másik meg pont az elletéte volt, mostani szóhasználattal élve egészségesen élt (ételek, ital csak módjával, dohányzás maximum passzívan), és nem érte meg a hetvenet se.

"Nem étel, hanem tápanyag szükségletünk van"

jajj de jó lett volna, ha ezzel a gondolattal kezded: akkor talán be sem szállok egy posztnál többre, annyira idegen tőlem. én szeretek élni, jól érezni magam, jókat enni, inni stb, próbálok kényelmesen a (nekem) jóra törekedni. nem vagyok bohém és még nem is vagyok tatakorban, de a patikamérlegen és célszerűen adagolt hozzávalók már most sem az én világom. el sem tudom képzelni mi lesz később. a Mátrix első részének egyik űrhajós jelenetében egy automatából eresztik a hoki-jellegű "ételt". nah, idáig én biztosan nem fogok eljutni.

de ahogy most ezeket leírtam, akkor a tőlem ellentétes végre a vízben oldott darát képzeltem. csak azért írom le, mert az általad linkelt kaja jöhet, azt simán el tudom képzelni. ennél többet nem tudok hozzátenni. hacsak ennyit nem: amint azt megfigyeltem egy átlagos, kiöregedett falu telis-tele van 80 év feletti önellátó emberekkel. kert, ház, állatok stb mind belefér, még a templomba és a boltba is eljutnak. önerőből. mégsem tudják mi fán terem pl. a koleszterin [és most egy nagyon demagóg felsorolást kellene idelöknöm arról, hogy mit nem tudnak még].

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"jajj de jó lett volna, ha ezzel a gondolattal kezded: akkor talán be sem szállok egy posztnál többre, annyira idegen tőlem. én szeretek élni, jól érezni magam, jókat enni, inni stb"

Én is szeretek. Amiről beszélünk, az a 2 véglet. Az egyik véglet a patikamérlegen kimért tápanyag, a másik véglet az állandó "magyaros" zsíros étrend és túlzabálás. A 2 véglet között meg van millió lehetőség/átmenet az egészséges(ebb) táplálkozásra.
Az, hogy pl kerülöm a zsíros kajákat, vagy hogy reggelire zabpelyhet -is- eszem, nem jelenti, hogy nem eszek mást/jókat. Ez ráadásul már ízlés meg megszokás kérdése is, hogy mi a "jó". Csak egy disznózsíron hízlalt kultúrában nehéz elmozdítani az embereket abba az irányba, hogy akár egy zöldköretre azt mondja hogy "jó". A zabpehely megemlítése itt is zsigeri fikázást indított be. Mert az nem kaja.

Odafigyelek, hogy mit eszek és hogy ne vigyek be (túl) sok felesleget. Én is meg tudok enni fél kiló kenyeret szalonnával, kolbásszal, hagymával reggelire. Aztán van az a fasza telítettség érzés, ami az embereknek egyfajta örömforrás (biztos endorfin termelődik ilyenkor). Csak kérdés, hogy ez végsősoron jó-e az egészségednek, meg egyáltalán minek a szükséglet többszörösét betolni.

"amint azt megfigyeltem egy átlagos, kiöregedett falu telis-tele van 80 év feletti önellátó emberekkel"
A halálozási statisztikák mást mondanak. A férfiak 60 körül már hullanak, mint a legyek és vezető halál okok között vannak az elhízással kapcsolatos (szív és érrendszer, stroke, vérzsír, magas vérnyomás, stb) problémák.

És azt a jóval nagyobb szükséges energiaigényt vajon mivel fedezték a jobbágyok? Biztos kolbásszal, meg szalonnával? "Mibű?" Vagy inkább zab meg kukoricakásával, meg kenyérrel laktak jól és nagyobb ünnepeken jutott egy kis húsféle is?

--
"I would rather have questions that can't be answered than answers that can't be questioned.'

--Richard Feynman

á dehogy. azt írtam, hogy a nyitó üzenetben említett szarral nemigen tudnék rendesen lőni naphosszat. több egyéb okból is zabáltam be rendesen reggel, aminek (csupán) egyik oka egy kezdő szinten tartott élvhajhászat.

amúgy vártam, hogy valaki +1-et lök utánad. szerencsére immár hiába - meg is lepődtem, hogy általában milyen jól megy a szövegértelmezés itt helyben. váó!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Sajnos sok embernek fogalma sincs a helyes táplálkozásról. A hurka/kolbász max ketogén diétában OK, sajnos többnyire hulladék kaja. A zab (nem a zabpehely, amit teletolnak minden szarral) teli van értékes tápanyagokkal. Megfelelő mennyiségű/minőségű húsokkal, tojással, szénhidrátokkal, zöldséggel, gyümölccsel kiegészítve tökéletes táplálék. Sajnos itthon nincs hagyománya ennek, kell még pár nemzedék.
Mielött megszólnál, gyerekkorom óta edzek mindenfélét, 109kg vagyok, de izomból. És kb évente 2x eszem hurkát, malac húst plö kerülöm, mert nem ad minőségi fehérjét. A 75 fontos ijadat valószinű úgy töröm darabokra, ahogy jólesik. :) Egy laza 15-20km hegyi erdei túra meg sem kottyan, 9 óra alatt körbetekerem a balcsit (tudom, versenyzők fele annyi idő alatt megteszik, de ők nem nyomnak ki 180 kilót fekve).

jajj de kemény vagy hallod! úristen, egy max 3mm vastag falécet darabokra tudsz törni ahogy jólesik? ejha, az már majdnem általános iskolai erőnlét :D

igazából leszarom hány kiló vagy, én ebből a rémes keménykedő baromságból másfél évtized után már kinőttem szerencsére. hiába nyomtunk 150-el szériában, az utolsó széria vége nem is hasonlított a nyitó nyomáshoz. na ilyen nincs az íjászatban, illetve ha előfordul, akkor az csak nullskilles lövöldözés valami értelmezhetetlen indíttatásból.

"teli van értékes tápanyagokkal"
te ott voltál amikor feldolgozták és csomagolták, vagy ezt hogy? meglehet, hogy az én defektem de én a negyedét sem hiszem el semmilyen élelmiszerről - már ami a csomagoláson fel van tüntetve. ami a nyitásban van említve, el sem tudom képzelni milyen körülmények között nyomnám le a torkomon, legalábbis rendszeresen.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Oké, van ez a próbareggeli jellegű lötty, de enni mit eszel?

Gyors, egészséges, olcsó! Maximum kettőt lehet választani! De méginkább csak egyet.

Végigolvasva a hozzászólásokat muszáj megállapítanom (ismét), hogy a fórumozók jelentős része mindenhez IS ért, többek között profi dietetikus és orvos.

Van egy rossz hírem: tkp. a paleós srácoknak van igazuk, csak kicsit szektásan tolják. Az ember nem gabonaevő. A zab és a hasonlók a lónak való, ő tudja rendesen megemészteni. És ebbe most mindenféle kenyér is beleértendő, mert az is gabonából van. Az ember a szénhdirátoktól zsírt épít föl és inzulinrezisztanciát. A zsírszövet gyulladást okozhat és áttételesen egyéb betegségekhez vezet.

A koleszterinmítosz az utóbbi években bukott meg, mint följebb írták, kell a normális hormontermeléshez is. Az érfalakra lerakódó zsírról is már egy jó ideje pedzegetik, hogy baktériumok okozzák, nem a táplálékkal bevitt zsír.

Jó lenne, ha mindenki kicsit tanulna és utánaolvasna friss kutatási eredményeknek, mielőtt nagy pofával elkezdi osztani az észt.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

"hogy a fórumozók jelentős része mindenhez IS ért, többek között profi dietetikus és orvos."

De szerencsére itt vagy te, aki helyreteszi a dolgokat :D Kár, hogy leírtál egy csomó féligazságot.

"Az ember nem gabonaevő."
Az ember mindenevő. Már a kőkorszakban is ettek gabonaféléket. De miért csak a gabonáról beszélsz a szénhidrátokkal kapcsolatban? Szénhidrát gyakorlatilag mindenben van. Zöldség, gyümölcs, gombák, hüvelyesek, stb. Azt mondod ilyeneket sem evett soha az ember és nem is kéne ilyesmit enni?

"Az ember a szénhdirátoktól zsírt épít"
Ez így ebben a formában nem igaz. A szénhidrátok a szervezet elsődleges energia forrásai. De eleve többféle szénhidrát van, mindegyiket máshogy dolgozza fel a szervezet. Az, hogy mennyiből lesz végeredményként glikogén és jut el pl az izmokba vagy az agyba, és végül mennyi felesleg(!) raktározódik zsírként, az nagyban függ attól, hogy milyen szénhidrátot (egyszerű/összetett, gyors/lassú felszívódású), milyen mennyiségben (felesleg?) és mikor eszel, és hogy ez hogy igazodik az életmódodhoz (mozgás).

"A koleszterinmítosz az utóbbi években bukott meg, mint följebb írták, kell a normális hormontermeléshez is."
Nem bukott meg semmi, mert soha senki nem mondta, hogy nem kell koleszterin a szervezetnek: van egy normális koleszterin szint. Ami a normális fölött van (pláne sokkal), na az nem jó. Ez meg összefüggésben van azzal, hogy mit eszel.
Azért gondolom azt nem mondod te sem, hogy egy eleve elhízott embernek nem árt a napi többezer kalóriányi telített zsírsav, amit magához vesz kaja címén? Vagy kell neki a normális hormon háztartáshoz? Mondjuk így meg lehet ideologizálni a felesleges zabálást.

"Az érfalakra lerakódó zsírról is már egy jó ideje pedzegetik, hogy baktériumok okozzák, nem a táplálékkal bevitt zsír."

Ja, a zsírnak semmi köze hozzá..

A gabonák az egyik lehető legrosszabb táplálékféleség az embernek, csak az utóbbi ~10e évben kezdtük el enni, a letelepedett és a földművelő életmód eredménye. Ahol hamarabb meghonosodott, ott jobban hozzászoktak az emberek (pl. a Földközi-tenger medencéje), de igazából mindig is egészségügyi problémákat okozott.

A letelepedett, földművelő, gabonát termesztő életmódnak nem élettani, hanem civilizációs haszna van: nagyobb szociális struktúrákat lehet így kiépíteni és ugyanakkora területen több embert el lehet látni élelemmel, mint halász-vadász-gyűjtögető életmóddal. Ez szükséges volt a városok és később a nagyobb birodalmak kialakulásához. De azok az emberek nem éltek egészségesebben.

A nagyobb agy és a fejlettebb idegrendszer mind annak köszönhető, hogy őseink rengeteg állati fehérjét ettek, többet, mint más majmok. A szénhidrát ritka és értékes csemege volt (pl. szezonálisan, amikor a gyümölcsök beértek), emiatt a szervezet nincs fölkészülve arra az óriási mennyiségre, amit manapság visz be egy ember a "modern" étrenddel. Ez hasonlít az SMTP protokoll és a spam problémájára: az eredetileg tervezett rendszer nem tudja kezelni azt, ha elárasztják emaillel.

A szénhidrátok csak bizonyos fajta és nem elsődleges energiaforrásai a szervezetnek. SEMMILYEN szervnek nincs szüksége szénhidrátokra az agyon kívül, de miatta sem kell bevinni, mert a máj tud szintetizálni. Minden más szépen elműködik ketonokkal, amit a fölépített zsírból szintén a máj állít elő. Amikor egy ősember napokig koplalt és kiürült minden szénhidráttartaléka, akkor összeesett és meghalt vajon?

A szénhidrát durván hízlaló hatásáról és az inzulinrezinsztanciáról meg teljesen fölösleges, hogy én tartsak kiselőadást, amikor ezt egy orvos sokkal jobban el tudja mondani:

http://burnfatnotsugar.com/

Az érfalra rakódó plakkról meg itt egy 12 éves tanulmány, de keress rá, jópár találatot kapsz ("bacterial plaque cardiovascular system"):

https://www.sciencedaily.com/releases/2005/03/050329134246.htm

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Az a baj, hogy kiforgatod a szavaimat. Nem mondtam ,hogy _sok_ szénhidrátot kell enni. Azt sem mondtam, hogy szar szénhidrátot kell enni. Szénhidrát fogyasztás még a ketogén diában is javasolt.

"A szénhidrát ritka és értékes csemege volt (pl. szezonálisan, amikor a gyümölcsök beértek)"
Persze. Gyakorlatilag mindenben van szénhidrát. Zöldségekben, gyökérzöldségekben, hüvelyesekben, stb. A mennyiségről lehet vitatkozni. Gyümölcsök meg éghajlattól függően az évnek minimum a felében vannak. Az meg megint egy érdekes feltételezés, hogy rengeteg húst ettek. Akkor ettek húst, amikor sikerült a vadászat (egyébként meg gyűjtögető életmódot folytattak).

"A szénhidrát durván hízlaló hatásáról.."
Olyan nincs, hogy valami "durván hízlal". Ez eleve egy baromság. Akkor hízol, ha több kalóriát viszel be, mint amit elégetsz. Az, hogy a felesleget(!) miből viszed be, az mindegy. Ha nem viszel be felesleget, akkor nem hízol.

Szar, ugye, amikor a saját fegyvered fordítják ellened? :D

A leveles zöldségek oké és a gyümölcsök kis adagban.

A "calory in-calory out" elméletet meg már régen cáfolták, a szénhidrátok sokkal-sokkal rosszabbak a szervezetnek, mint ugyanazt a kalóriamennyiség zsírban. Keress rá, nézd meg a lenti linkeket, de úgyse fogod, mert a hitedet "támadtam" meg. Azért segítek, pl.:

https://www.marksdailyapple.com/7-common-calorie-myths-we-should-all-st…

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

ami durvan hizlal az a zsir es nem a szenhidrat.
a zsir minden bevitt gramja 9kaloria, mig a szenhidrat 4kaloria/g.
raadasul ott van meg a kaloria suruseg is.
a zsirok foglaljak el a legkevesebb helyet a gyomorban, mig a feldolgozatlan magas szenhidrattartalmu etelek (zoldsegek,huvelyesek,krumpli,stb) eltelitenek es a gyomorban levo "szenzorok" jelzik hogy tele vagy, jol laktal.
a husok es mas zsirban tocsogo etelekbol pedig meg ennel..

Ha tényleg érdekel, akkor leírom. Két kulcsmomentum van:

* A szénhidrát diffúzióval jut be a vérbe gyorsan, szabályozatlanul, a zsír pedig aktív transzporttal lassabban, szabályozottan. A szabályzatlan felszívódás miatt a vércukorszint ingadozik, először magas lesz, aztán pedig túlszabályozódás (a szabályzó túllövése) miatt túl alacsony. A magas vércukorszint veszélyes, és ha a glikogénraktárak tele vannak, akkor az egyetlen mód a csökkentésére a zsírszintetizálás. Ellenben a zsírral akár azt is megteheti a szervezet, hogy fel sem veszi a belekből, magától nem szivárog át a vérbe.
* A zsíros, fehérjedús ételtől hamarabb megkapjuk a jóllakottság érzést, illetve az tovább tart. Szalonnából nem lehet akármennyit enni, kólából viszont simán lecsúszhat ebéd mellé egy liter. Zsíros étrendhez adaptálódás után (ami pár hét) elmarad az étkezés után 1-2 órával jövő energiaminimum, és emiatti pánikszerű nassolás, zabálás is. Emiatt a legtöbb ember erőfeszítés és kalóriaszámlálás nélkül magától fogy, ha magas zsírtartalmú étrendre áll át egy átlagos étrendről.

Amúgy ebből az is levezethető, hogy aki képes tudatosan korlátozni magát, rendesen mozog (kiüríti a glikogénraktárait), és lassabban felszívódó szénhidrátokat eszik (tehát nem szőlőcukrot), vagy csak annyit amennyit épp fel tud venni az izomzata, az sokáig elkaristolhat sok szénhidráttal és kevés zsírral is. Az átlagember viszont hízik a szénhidráttól azonnal.

Fontos azt is tudni, hogy alacsony szénhidrát, és magas zsír étrend mellett az ember anyagcseréje egy másik módra áll át. Ebben az üzemmódban (ketogén, legalábbis időnként előforduló ketogén periódusok) sokkal ritkábban is elég kajálni, jól el lehet lenni akár napi egy étkezéssel is. A legtöbb ember ezt nem is ismeri, és valóban hetekbe telik amire "bejáratódik" ez a rendszer, addig kellemetlen. Ezért van az, hogy a legtöbb ember el sem tudja képzelni, hogy mondjuk reggeli nélkül létezni tudjon.

"A szénhidrát diffúzióval jut be a vérbe gyorsan"
Csak egy fajta szénhidrát van, ami így jut a vérbe: a szőlőcukor (glükóz/dextróz). Minden mást előbb feldolgoz a szervezet és glikogénné alakít (a glikogén feleslegből meg zsír lesz - ezért kerüednő a túl sok és/vagy gyors felszívódású szénhidrát).

"A szabályzatlan felszívódás miatt a vércukorszint ingadozik, először magas lesz, aztán pedig túlszabályozódás (a szabályzó túllövése) miatt túl alacsony."

Ez csak a gyors felszívódású szénhidrátokra igaz. A lassúak -pl pont a zabpehely- nem dobják meg a vércukor szintet (alacsony glikémiás index), lassan és egyenletesen szívódnak fel, ezért ehetik pl cukorbetegek is.

Egyébként a gyors felszívódású szénhidrátoknak is megvan a helye, pl egy edzés után az izmok glikogén raktárait gyorsan helyreállítják/feltöltik, ebben a megemelkedett inzulin szintnek is komoly szerepe van.

"Amúgy ebből az is levezethető, hogy aki képes tudatosan korlátozni magát, rendesen mozog (kiüríti a glikogénraktárait), és lassabban felszívódó szénhidrátokat eszik (tehát nem szőlőcukrot), vagy csak annyit amennyit épp fel tud venni az izomzata, az sokáig elkaristolhat sok szénhidráttal és kevés zsírral is."

Jéééé, tehát akkor nem baj, ha zabpelyhet eszek, ha ez egy tudatos étrend része? :)

Nekem nem baj, tőlem eheted :-).

Mivel kisebb a glikémiás indexe a többi gabonánál, és ha nem szennyezett, akkor nem allergén, ezért nem a legrosszabb választás. Én a nem tiltott, de nem is preferált alapanyagok között tartom számon. Ha valaki megkínál mondjuk zabból készült glutén és cukormentes süteménnyel, azt megkóstolom. De otthon nem főzünk zabbal, mert vannak számunkra jobb alapanyagok.

Igazából amiért viszketett a tenyerem, hogy muszáj beledumálnom, az a zsírfóbia volt. Sem az elhízást, sem az érrendszeri betegségeket nem a zsír okozza. Ez az orvostudomány nagy tévedése (vagy hazugsága) volt, ami a mai napig kísért a köztudatban.

Ah, remek, ezek szerint nem csak a madáreleség-hívőket sikerült triggerelnem, hanem egy paleós hópihét is. :D

Bocs, komolyra fordíva a szót: a paleó túl dogmatikus, nem veszi figyelembe, hogy az evolúció folyamatosan zajlik, nem állt meg a kőkorszakban az ember. Én pl. fogyasztok tejterméket is - ha már megvan bennem a genetikai mutáció, hogy felnőttkorban is meg tudom emészteni, akkor miért ne használjam ki? A paleósok ezt elutasítják, mondván, hogy az ősember ilyet még anno nem tett.

A gabonával hasonló a helyzet, tudjuk fogyasztani, de ettől még nem egészséges.

Mindazonáltal nem kételkedem abban, hogy sok esetben a paleó jelenti az optimális táplálkozást. Sőt, pl. Dr. Tóth Csaba munkáját olvasva tudom, hogy ők a cukorbetegségek kezelése terén értek el sikereket a paleó-ketogén étrenddel, ami még "szigorúbb".

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Szállj már le a magas lóról, tisztelettel kérdeztem, mert nem találtam a különbséget! Pont ugyanazt gondoljuk, és még így is bepöccensz? Semmi lelki érintettség, zaklatottság, triggereltség, ne parázz. Csak tudni akarom, tisztázni a különbségeket.

Paleósból sokféle van, mivel ez nem egy dogma. Nincs kanonizálva sem, mivel ahány "hívő" és "próféta", annyifélét mond. Ez abból adódik, hogy nagyon kevés az egzakt adat, illetve sok az ellentmondás is. Nem gőzgépek vagyunk, nehéz részletekbe menően mindent biztosan megismerni. De azért az alapokban nagyjából egyetértés van, és éppen ezekre az alapokra építkezel te is, úgy látom. Ami nem meglepő, hiszen a paleo a táplálkozástudomány hamisítatlan eredményeire épít. Az lenne meglepő, ha egy tájékozott ember eltérő eredményre jutna...

Jajj nekem, már megint mit eszek?? Sehol egy tepsi hurka-kolbász, sehol egy fél kilós szalonna szelet :( Remélem azért lesz erőm holnap felkelni, a délutáni edzésről nem is beszélve.

okoska!

a zabpehely 100g-ja 10g rostot tartalmaz..akarcsak a gyumolcsok ha nyersen, feldogozatlanul fogyasztod oket tele vannak rostokkal. a rostok biztositjak a folyamatos es moderalt felszivodast illetve a mereganyagok felvetelet a beltraktusban es a kivezeteset a szervezetbol.
a zabpehely raadasul a jobb fajta(oldodo) rostot tartalmaz ami kimeletesen tisztitja a belet is.

ha fingod nincs a taplalkozastudomanyrol akkor ne hujitsd az emebereket!

Fönt már bedobtam egy linket, amit nagyon ajánlok mindenkinek, hogy nézze meg, mert igen érdekes és közérthető módon elmagyarázza, hogy a szénhidrátok az inzulin "segítségével" hogyan hízlalnak. Én is ebből értettem meg.

Emellett még, aki elég nyitott újra, annak szívesen ajánlom a következő blogot:

http://roguehealthandfitness.com/

Nem beszéllek rá, nem kell elhinned, próbáld ki. Én megtettem több tanácsával is és nekem bejött.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”