Ubuntu 17.10

Címkék

Hozzászólások

Mikor tervezel frissiteni? :D

Udv.

Nézegetem... nézegetem... eléggé béta szaga van a dolognak, majd talán a 18.04-re kiforrja magát.
Most érzem azt, hogy az elmúlt évek fejlesztései mintha nem érződnének, ez a Wayland + Gnome Unity-utánzattal eléggé kezdetlegesnek tűnik.

Most gonosz leszek: mi lenne, ha az Ubuntu megmaradna a konzolnál, aztán a fork-ok szépen megoldják azt, amit a Canonical nem tud?

Tök jó rendszeralap, de maga a diszto egyre gagyibb.

--
robyboy

Miért gagyi? Ez azért elég erős jelző. Szerintem LTS-eket érdemes összehasonlítanod. Ezek köztes developer snapshot-ok. A 12, 14, 16-os mind remekül összerakott rendszerek. Apróságok mindig lesznek mindenhol, de ha kicsit madártávlatból nézed, akkor nagyon egyben van szerintem.

LTS tényleg okés, de ez nem az. Ezért ismét a rácsodálkozás. Tudtommal a köztes verziókat sem bétaként emlegetik, pedig tényleg azok (inkább).

Annyira LTS-t használok, hogy az a Debian Stable. Abban még sosem csalódtam. Nem akar forradalmi lenni, szépen fejlődik, jó lassan, de nem kell pár évente újratanulni, stb... stb... nem okoz meglepetést, vagy tényleg csak nagyon ritkán.

--
robyboy

Én este léptem meg egy Ubuntu 17.04 -> Ubuntu 17.10-es frissítést. Legnagyobb meglepetésemre gond nélkül lefutott és nagyon gyorsan. Igaz ennél nem sok 3rd party repo-t használtam, az is segíthetett, bár elvileg frissítéskor azokat letiltja, nem tudom, hogy az számít-e. :)

Itt az idő újra ránézni... Lightdm GDM helyett, Gnome 3.26 Wayland alapokon, Unity-s kinézet. Kíváncsi vagyok a sebességére.

Majd elfelejtettem, ismét jobboldalon vannak az ablakvezérlő gombok.

--
robyboy

Wayland alapokon

Ez azt jelenti, hogy amihez van opengl / opengl-es driver, akkor az gpu gyorsítással képes kezelni a felületet?
Pécén ez nem annyira nagy dolog, de az arm alapú cuccoknál az x11 volt a desktop halála, mert senki sem ír hozzújuk x11 drivert. De opengl szokott lenni.

"update-manager -c" Ez nem talál új verziót.

A másik lehetőség:

$ /usr/lib/ubuntu-release-upgrader/check-new-release-gtk
/usr/lib/ubuntu-release-upgrader/check-new-release-gtk:30: PyGIWarning: Gtk was imported without specifying a version first. Use gi.require_version('Gtk', '3.0') before import to ensure that the right version gets loaded.
from gi.repository import Gtk
WARNING:root:timeout reached, exiting

Ha nem egy haladó felhasználó szemszögéből nézem, akkor szerintem nem triviális, márpedig annak kellene lennie. Kitehetnék akkor a kulcsokra mutató linket. A user honnét tudja meg hol kell kulcsot keresni? Milyen oldalon néz utána? És az miért lesz megbízhatóbb és jobb eljárás mintha az Ubuntu kitenné ezt az infót a saját oldalára?

Szerintem több oldalról lehetne javítani rajta. De persze ez nem kritika, csupán hiszem hogy ha akadálymentesebbé és egyszerűbbé teszik az ellenőrzés lehetőségét, akkor az mindenkinek jobb.

Abban egyetértek, hogy nem magától értetődő. Mindössze arra próbáltam kilyukadni, hogy a forrás hitelességének ellenőrzésének céljából *technikailag* egy fokkal jobb. A https-ben a TLS csupán a szerver-kliens közötti kapcsolat transport rétegét védi. Ettől még a szerver esetleges feltörése esetén módosíthatják a tartalmat, vagy ha nem a "fő" site-ról töltöd, akkor még további szereplők is belepiszkálhatnak.

Amúgy itt egy leírás, azt nem tudom, hogy bárhol be lett-e linkelve a letöltőoldalon.

https://help.ubuntu.com/community/VerifyIsoHowto

Egyetértek nem kezdő szemszögéből. Viszont ha az infrastruktúrát feltörik, akkor mindegy, aláírják a privát kulccsal a patkolt verziót :)

Kezdő szemszögéből macerás a GPG. Eleve nem fogja érteni az asszimetrikus titkosítást. Egy sima SHA ellenőrzést még könnyen el tud végezni, jó lenne azért azt is megtámogatni HTTPS-el.

felraktam. Elég idegesítő a fejléc, amit egyelőre még nem tudtam teljesen kikapcsolni, mert a hide top bar fent van, de thinderbirdben és firefoxban még mindig ott egy plusz fejléc sor.

Igen, LTS-ek valóban rendben vannak.

--
robyboy

Xubuntu 17.04 frissítve 17.10-re. Soha még ennyire bonyodalommentes frissítésem nem volt. Csomagok letöltésével együtt volt kb 15 perc az egész egy gen.3-as i5-ös laptopon. Minden működik, minden JÓL működik.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Mindig elcsábulok, újra is újra, mintha a Szent Grált keresném, de sosem találom sehol, viszont mindig visszatérek a Debian Stable + XFCE -hez. Öregszem, nem kell a csicsa, a változás, de kell a stabil, gyors működés. Nem komálom azt sem, hogy pár évente elfordulnak a fejlesztések általában. Tetszik a Budgie, de megy GTK-ról Qt-re. LXDE szintén. KDE-t mindig átgyúrják. MATE kezd Windows-osodni a hülye kompozit animációival. És még sorolhatnám...

--
robyboy

Kábé egy hónapja használom. Maradtam a (most már nem default) X11 + Unity 7 kombónál.

Számomra szembeötlő változások, melyek a használhatóságot jelentősen befolyásolják:

+ Gtk+ appokban a kijelölt szöveg drag'n'dropolása megjavult. (Zestyben nem pont a kijelölt szöveg, hanem valami picit más dragelődött, és például nem látszott tisztán hogy hova dobom le, így pl. textareában két mondat sorrendjének felcserélésére nem volt használható.)

+ Fixálódni látszik az a bug, hogy a Caps Lock gombom visszajelző LED-je kábé naponta megadta magát, nem váltott többet a következő suspend (vagy mi a rák)-ig.

o Továbbra is random elszállogat a pulseaudio, pont mint a Zesty-ben, ezért ismét visszaraktam a Yakkety csomagjait.

- Rapszodikusan vagy működik, vagy nem a synaptic (billentyű lenyomásakor touchpad letiltása egy időre). Mivel jó nagy touchpad-em van, és rajta fekszik a jobb hüvelykujjam töve gépeléskor, ezért ez a feature kritikus számomra. Ha nem működik, egy közepes hosszúságú mondatot nem bírok úgy végiggépelni, hogy ne ugorjon el közben két-háromszor valahova máshova a kurzor. Workaround-ként virtuális konzolt váltok oda-vissza, suspendelem a laptopot és újraélesztem, kilövöm és újraindítom a syndaemon-t, előbb-utóbb valamelyik (még nem tiszta hogy melyik) megoldja.

- Billentyűzetkiosztás váltására eddig gond nélkül ment az Alt+Shift, tetszőleges sorrendben leütve a két billentyűt. Most a Shift+Alt (Shift előbb) megy stabilan, de a számomra kényelmesebb Alt+Shift sorrend csak rapszodikusan. Pedig még azt is beállítottam, hogy odafele irányban az egyik, visszafelé a másik váltson (két kiosztás közt ugyebár az iránynak semmi jelentősége), de így sem.

- Nem megy az Fn+0 kombó (suspend) a lock screenből.

- Újfajta display manager (tudom, lightdm helyett gdm). Az eddigi alapből az én nevemmel jött föl, csak a jelszót kellett begépelnem; az újban ki kell választanom egérrel. Mire rájöttem, hogy azért nem megy a kattintás, mert a dm-ben még nincs engedélyezve a "tap to click"... (Szerintem amúgy a régiben ez is ment, amikor felhasználót vagy ablakkezelőt váltottam tesztelésből.)

Én ilyen egyszerű lélek vagyok, nekem nem a hiper-szuper legújabb menőségek kellenek, hanem az alapvető usability. Na és ez megint észrevehetően hagy maga után kivetnivalókat sajnos.

Hogy inditod a unity-t? Nekem onnantol, h frissitettem, nem engedi kivalasztani, nincs ra opcio. Igy nalam minden idok legfosabb release-et sikerult osszerakniuk:)
A gnome3, a wayland meg az egesz szarkupac elbujhat a unity mogott. Hozza jon meg az uj network manager, a firefox szarsaga meg hasonlo aprosagok.
Vetekszik a hasznalhatosaga az OS X-evel.

A gdm eseten nekem csak el kell kezdeni gepelni a pw-t. Nem az van nalad is?

Nagyon sajnálom az Ubuntu-t, sokkal jobb sorsot reméltem neki az elején, amikor megjelent. Egészen a Gnome2 dobásáig egy jól összerakott rendszer volt.
Ott kezdődtek a problémák, amikor elkezdték a fejlesztéseket házi megoldásokra pazarolni, ráadásul rossz döntések alapján. Az első tökönlövésük a Compiz+Unity volt, ami leforgácsolta a felhasználói bázisukat is. Mire ez a kombó használhatóvá vált, áttértek Gnome3 alapokra, Upstart, mittomén, teccikérteni.

Most azt látom, hogy egy erőltetett fejlesztési terv mentén dobják piacra a félkész distro-ikat, és nem látom a jövőt, nem tudom, hova tart ez az egész, mi a céljuk?

Én a helyükben megmaradnék a konzolos alapnál, aztán mindenki azt csinál belőle, amit akar, mint pl. az Archlinux-nál. Vicc, hogy pl. a Mint vagy akár a független Solus pár emberkével a hátuk mögött, töredék idő alatt fejlettebb felhasználói felületet összeraktak, mint a Canonical - most már 13 éve.

Sosem felejtem el, amikor a Gnome2 megszúnt létezni, a ráépülő Fuduntu Linux is megszúnt, azzal a megállapítással, hogy az egy Gnome2-re épülő distro volt, slussz.
Sajnáltam a Fuduntu-t, mert nagyon jó kis rendszer volt, de becsülöm a döntésüket, mert így megmaradt a jó rendszer emléke, ahelyett, hogy azon keseregnék, hova süllyedtek.

Kiegészítés: azt látom, napjainkban egyre többen nyergelnek át GTK-ról Qt-re. LXDE, Budgie. Több helyen olvastam is az indoklásokat. Ha így haladunk, akkor a Qt lesz a kvázi szabvány Linux alapokon, és nem is biztos, hogy ez baj. Mondom én, aki sosem szerettem pl. a KDE-t.

--
robyboy

> A gdm eseten nekem csak el kell kezdeni gepelni a pw-t. Nem az van nalad is?

Nem, talán mert több user is van a gépen. Lilás alapon középen van egymás alatt felsorolva a 4 felhasználó, kattintani kell arra amelyiket kérem (vagy fel-le nyilak), meg egy "Not listed?" opció. Alul középen Ubuntu logó, felül gnome shell-t idéző fejléc.