Vélemény I5 4460 1150

Fórumok

Sziasztok!

Szerintetek megéri még venni 1150-es alaplaphoz I5 4460-os procit 30 ezerét vagy ennek a platform-nak már vége?

Jelenleg Intel Pentium Dual G3220 -as om van.

Hozzászólások

Miért nem i7? Sandy vonalon nézegetem őket és elég elérhető (néha nagyon). ebay.de?

> ... vagy ennek a platform-nak már vége?

Már miért volna vége? Hasonlítsd össze a benchmarkját az 5-6-7. generációs, hasonló i5 procikkal. Még a 7. generáció is csak kb. 15%-kal gyorsabb.

Szerintem is megéri, de egyetértek az előttem szólóval, i7-esre menjél rá. A platformnak ugyan vége, meg csak DDR3-at támogat, de még jó sok évig elég lesz a teljesítménye kimaxolt procival, RAM-mal, és esetleg beújított videókártyával.

Én is most fogom egyik laptopban lecserélni az i5-3340M-es procit i7-3740QM-re, persze egyik fórumon lebeszéltek róla, szerintük nem nyernék vele sokat (csak a TDP keretet lépném át +10 W-tal, ami miatt jobban melegedne, meg throttlingolna), de ha már elérhető árban van, kimaxolom, azért mégis csak számít a több cache meg a +2 fizikai mag és a +4 szál, potom 84 fontot vastagon megért már így a látatlanban. Olcsóbb ez a fajta bővítés, mint teljesen új gépet venni, vagy új platformra váltani, teljesítményben meg nem marad el a legújabb 7-es generációtól, csak néhány %-kal.

Nem véletlenül léptem meg egy másik laptopnál is i5-2520M-ről i7-2620M-re váltást. Eredetileg 2640M-eset akartam, de azt nem lehetett kapni, és +200 MHz-es órajelkülönbséget kivéve ugyanaz a proci. QM-es és HM-es, valódi négymagos procik nem játszottak, az X-es ThinkPadekbe rá van forrasztva a proci az alaplapra, csak komplett alaplapostól cserélhető, de 20 ezerért megérte kimaxolni, még ha nem is volt jelentős előrelépés.

Sőt, laptopoknál az új U-s procik még lassabbak is, mint a régi M-esek, mivel az alacsony fogyasztás miatt durvábban visszavágták a teljesítményüket.

Az eBayen az i7 47xx-es procik 100-200 font között mennek használtan, szóval 100 környékén ki lehet fogni, csak ne legyen szénné tuningolt példány. A 4790K-s a legdrágább, de még azt is ki lehet fogni ilyen ársávban. Árulnak újakat is, dobozosan, de azok 300 fölött vannak, az neked nem érné még meg. Mobil procit annyiból könnyebb vanni, hogy azt biztosan nem tuningolták szénné.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Miután az elmúlt években (mondjuk öt évben) nem nagyon nőtt egy adott kategórián belüli notebookok teljesítménye, ezért az egyedüli lehetőség, ha a régi 2 magosat kicseréled egy 4 magosra. Ott érezni fogsz sebességnövekedést. Egy ivy bridge m-es mobil prociról egy skylake u-sra váltás (mondjuk i5-3320m-ről i5-6300u) konkrétan észrevehetetlen teljesítménynövekedést jelent (10% körül leszel), de ha beteszel egy i7-3740qm-et az i5-3320m helyére... nos ott bőven tapasztalni fogod a teljesítménybeli növekedést, mert 4 fizikai mag 2 helyett azért nagyot dob.

Szerintem nagy átlagban nem is a több mag hozza a gyorsulást majd (jó az is, ha támogatja a játék, meg forráskódból fordításkor), hanem hogy a QM-es prociknál a freki (alapfreki és turbo) is magasabb, több a cache is magonként, emiatt már egy szálon is lényegesen erősebbek, ennek mindenhol kéne érződnie. Főleg játékokban lenne jó a több fps, mivel reményeim szerint jobban kihajtja a nagyobb CPU-erő a beépített GPU-t, bár ezzel néhány szaki nem értett egyet a másik fórumon, szerintük csak jelképesen nő majd az fps. Meglátjuk, de már előre borítékolom, hogy lassabb nem lesz. Egyedül a +10 W-os TDP emelkedésétől tartok (35 W-os proci cserélődik 45 W-osra), mennyire bírja majd a hűtés, bár az elég masszívnak tűnik.

Azt is tudom, hogy a kolléga asztali gépet bővített, nem laptopot, ezt a laptopos témát csak azért hoztam fel, hogy még laptopban is érdemes meglépni az ilyen bővítést, asztali gépnél meg pláne.

Az U-s procik viszont nem hogy előrelépés kategóriába mennek, hanem kifejezetten visszalépésnek minősülnek teljesítményben az M/QM/HM-es procikhoz képest. Architekturálisan hiába fejlettebbek, az alacsony fogyasztás (mindössze 15W TDP keret miatt, amibe még a GPU-nak is bele kell férnie) miatt nagyon vissza lett vágva a teljesítményük. Ezek az ultralow voltage procik ultrabookokba valók, ahol a papírvékonyság miatt nincs hely rendes hűtésnek és a nagy akksinak, így muszáj beáldozni a teljesítményt. Az alacsony fogyasztáson és a hosszú akkuidőn kívül van még egy előnyük: a GPU erősebb bennük, mint a korábbi generációk M-es procikban, bár ez is kérdőjeles, mert a visszafogott teljesítmény miatt nem biztos, hogy ki tudja magát futni az újabb GPU. Nyilván csak akkor érdekes, ha nincs a gépben normális dedikált kártya.

Nem egészen értelek. A nehéz szétszedésre gondolsz? Laptopja válogatja. Egy Dell Latitude-ba teszem be, nagyon jól és könnyen szerelhető lapos. Onnan tudom, hogy már egyszer újrapasztáztam a procit, csak az alját kell leszerelni, és könnyen hozzá lehet férni a procihoz és a hűtőhöz. Annyi, hogy most nem csak újrapasztázom, de a proci is cserélődik. Ma meg is jött a proci épségben, de majd csak hétvégén vagy pénteken lesz időm beszerelni.

A Thinkpad X220-at viszont tényleg teljesen szét kellett szedni, még pasztázásnál is, mert ott csak úgy lehet hozzáférni a procihoz. Abba sem halt bele senki, nem kell hozzá szervizes elektronikai zseninek lenni, egy csavarhúzó és egy minimális műszaki érzék elég hozzá. A titka az a laptopszerelésnek, hogy előtte meg kell nézni kézikönyvben vagy videókon, hogy mire kell figyelni szétszedéskor, meg minden szükséges csavart ki kell csavarni (nem szabad bennefelejteni), és a műanyag füleknél óvatosan kell kipattintani, hogy ne törjenek le. Plusz ha nagyobb alkatrészeket emel ki az ember, akkor azokat is óvatosan kell kiemelni, mivel alatta sokszor szalagkábel van, amit még külön le kell csatlakoztatni, ha nem ügyel erre valaki, könnyen elszakadhat.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Upgrade proci beszerelve, de megszívtam. Nem megy vele a gép, be sem kapcsol már a képernyő sem (led-ek mennek, meg a hűtés is felsűvít kb. 2-3 mp-re). Visszaraktam bele a régi i5-ös M procit, de már azzal sem megy, hiába van belelockolva a proci rendesen a foglalatba, meg a hűtő rendesen újrapasztázva felszerelve. Épp úgy meg sem mukkan, aksiled sem villog le vészjelzést. Szerintem megmurdelt az alaplap.

Hivatalosan a lap csak két magos, 35W TDP-s procikat támogat, de nem hivatalosan mennek benne a 4 magosak (45W TDP-sek), a neten nem egy ember írja, hogy használja ezt a lapost i7 37xxQM, vagy i7 38xxQM-mel. Mindent jól szereltem be, nem is kellett szétszedni hozzá a gépet, csak a hátuljáról két takarólemezt lecsavarozni. Elvileg BIOS-t kellett volna frissíteni előtte, de nem az volt a gond, visszatett procival sem megy már. Elég kellemetlen bukó, még az a szerencse, hogy nem a fő gépem.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Nyilván nem annyira egyszerű mint egy desktopban, de azért egy üzleti gép szétborítása nem annyira nehéz. Pl. a viszonylag nehezen szerelhető T420-amat évente egyszer újra pasztázom, kb. negyed óra szétszedni és ugyan annyi összerakni, miközben azért elfogy egy sör is :)

Én is ilyen dilemmában voltam. Ugyan ezen két procival. Végül is majd nem az i5 árában szereztem egy egész 1366-os dell workstationt 6 magos xeonnal, ssd-vel és egy 500GB-s hdd-vel.

i5-öt nem mostanában vennék, szerintem a közeljövőben esni fog ezeknek az ára, most még rohadt drágák ahhoz képest, hogy mit tudnak.

Egyetértek. Most kijött a Ryzen, az Intel is tolja ki a fejlesztéseket meg a több magot, így a használt cumók még olcsóbbak lesznek. Plusz az Intelnek egyébként is elege van, hogy a saját régebbi termékeivel is kell versenyeznie, mert a tikk-takkozás miatt alig fejlődtek a procik generációk között, és ezért mindenki a használtakat veszi, nem az újat.

Ennek ellenére 5 ezer különbözetért én nem várnék vele, ha nincs rá nagyobb anyagi keret és a 30 ezer az abszolút felső határ, akkor érdemes megvenni most az i5-4460-at. Pentiumról váltva mindenképp nagy előrelépés lesz.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Megvettem. Nagyon fasza. Ég és föld a különbség