Desktop OS-ek piaci részesedése | 2009 január - 2017 május

Egyik friss címlapi híren felbuzdulva úgy gondoltam, én is kipróbálom magam az újságírás nemes szakmájában.

---

Jó reggelt! Kezdjük a mai napot azzal, hogy ránézünk arra, hogyan alakult a desktop OS-ek piaci részesedése az elmúlt években világszinten:

:)

Hozzászólások

Rendkívül jó első cikk! Gratulálok! :)

Erosen hanyatlik!!!4444! A windows desktop napjai meg vannak szamlalva ( 3072 ) :D

Mi történt 2016 és 2017 között ami az unknown csoportot erősítette és a windowsból vett el ezáltal?

A százalékos arány csalóka.
Nem ártana mellé egy másik grafikon, amin a desktop piac mérete is látszik, mert tudtommal évről évre zsugorodik, ahogy a smartphone/tablet piac nő. Vagy egy abszolút grafikon, ahol nem százalékban, hanem felhasználók számában van megadva az Y tengely.

Értem. Mindenesetre azt fenntartom, hogy csalóka, mert a zsugorodó desktop piac miatt saját magához képest nem 10%-ot esett hét év alatt a win, hanem valószínűleg jóval többet. Ezért lenne jó egy abszolút statisztika, ami azt mutatja, hogy hány user használja, nem azt, hogy hány százalék.

De szép is lenne, ha a Linux feljebb tudná tornászni magát, de erre -valljuk be öszíntén- szinte semmi esélye nincs.

--
robyboy

A magam részéről mindent megteszek ezért. Az összes olyan ismerősöm, akinek én telepítettem a gépét, Fedorát használ. A statisztikát nézve viszont úgy tűnik, kevés ismerősöm van. :)

Egyébként miért volna szép? Nem vagyok arról meggyőződve, hogy jott tenne a desktop Linuxnak, ha sok r<1 sugarú felhasználó nyafogása következtében csökkenne a testreszabhatóság, a scriptelhetőség, elfedésre kerülnének a technikai részletek a felhasználó elől, s máris úgy érezném magam, mintha lenne egy ingyenes Windows előttem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na ezért nem lesz a Linux Desktop platform, mert a sok szaki nyafog, hogy nem kellene rendes fedőt rakni a lábasra, ha ők szoptak a gőzben, szopjon más is.
Miért fájna egy még a Windowsénál is egységesebb felület, ami mindennapi használatra feleslegessé tenné a szkriptelgetést, túrkálást, kézi kernelpöcsölgetést?
A Vi-s témában is ugyanezt érzem. Ahelyett, hogy minél stabilabb, egyszerűbb, könnyen tanulhatóbb megoldások felé mennénk, hogy a számítógép ne a probléma, hanem a megoldás legyen egy csomó problémára, ehelyett megy a felhasználók hülyének beállítása.

Na ezért nem lesz a Linux Desktop platform, mert a sok szaki nyafog, hogy nem kellene rendes fedőt rakni a lábasra, ha ők szoptak a gőzben, szopjon más is.
Miért fájna egy még a Windowsénál is egységesebb felület, ami mindennapi használatra feleslegessé tenné a szkriptelgetést, túrkálást, kézi kernelpöcsölgetést?

Úgy látom régen láttál Linuxot. A népszerű desktop Linux disztrók telepítése és használata semmivel sem bonyolultabb, mint a Windows-é, sőt bizonyos dolgok egyszerűbbek is (pl. programok telepítése, frissítése); szkriptelgetést, túrkálást, kézi kernelpöcsölgetést egyáltalán nem kell végezni (de lehet).

A Vi-s témában is ugyanezt érzem. Ahelyett, hogy minél stabilabb, egyszerűbb, könnyen tanulhatóbb megoldások felé mennénk, hogy a számítógép ne a probléma, hanem a megoldás legyen egy csomó problémára, ehelyett megy a felhasználók hülyének beállítása.

Abban a szálban sem voltak képesek megérteni az említett felhasználók, hogy a Vi-jal nem találkoznak, csak az adminisztrátorok találkozhatnak vele; a felhasználók csak kényelmes, grafikus szerkesztőkkel találkoznak.

Nem elég rég láttam, és azért még mindig sok a macera a legtöbb disztróban, ha nem direkte hozzá választanak gépet. Amúgy nem a Linux-ot akartam leszólni, valóban, ha nem fut bele az ember valami hülyeségbe vagy nincsenek spéci igényei, akkor tényleg gyorsan felhúzható egy Desktop környezet, de volna még hová fejlődni. Inkább a másik kollégával szerettem volna vitatkozni, a hozzáállása tekintetében. A Vi-t hagyom, a sudo apt-get install mc vagy a yum install mc nálam az alapértelmezett :) , utána már boldogulok.

Mihez kell direkt gépet venni? Én nemigen találkoztam még olyannal linux alatt, hogy drivert kellett volna összevadásznom és telepítenem (bocs, kicsit füllentettem, egyszer kellett egy broadcom wifi-hez). Mi egyszerűbb? Egy csomagkezelőben kattintani kettőt és fent van az áhított program (nem, nem kell apt-get meg yum, van mindenhol grafikus csomagkezelő is), vagy azt is összevadászni netről? Ha valaki feltesz egy LinuxMint-et, Ubuntu-t, Fedora-t, mit nem tudsz vele csinálni? Alapból szinte minden megvan benne, ami egy hétköznapi számítógép használathoz kell (böngésző(k), levelező, irodai alkalmazások, grafikus program, zene és videólejátszó, torrent, fájlkezelő), még csak nem is kell külön telepíteni az alkalmazásokat.

Pedig sok szaki mondta ezt régebben, hogy gépvásárlásnál jobban figyelni kell, és kevesebb gondunk lesz Linux alatt. Adott disztrón milyen videókártya támogatott, mihez kell vadászni zárt meghajtót, ha kell a sebesség is, adott wifi cumó működik-e alatta vagy az is feketelistán van a zárt FW miatt ésatöbbi.

Vegyük a videót. Én pl gyakran futottam olyanba, igaz nem mostanában, hogy szerettem volna filmet nézni, ok, VLC vagy még régebben Mplayer+frontend lehúz és viola. Csakhogy gyakran futottam bele megjelenítési gondokba, ami lehet mást nem zavar, engem viszont nagyon.

Ha ezek az ismérvek, ne is legyen a Linux soha rendes desktop platform! A rendes fedővel az a legfőbb baj, hogy ki mondja meg, mi a rendes, mi annak az ismérve. Olyan még nem volt, hogy valami úgy működjön, ahogyan azt én szerettem volna. Honnan is tudná azt a fejlesztő, én mit szeretnék? Viszont a Linux van annyira rugalmas, hogy van lehetőségem arra, hogy összeszögeljem azt, ami nekem jó. Legyen alapértelmezés, az működjön jól, de bele lehessen nyúlni a rendszerbe.

Olyan Linux, amelyről álmodsz, létezik. Ez az Android. Volt a kezeim között androidos tablet, sikítva menekültem tőle. Egy semmire sem jó vacak, azt kell megszokni, amit lenyomnak a torkodon és kész.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem neki az Ubuntu for Android jött volna be. De sajnos a Canonical ambíciói az égig nőttek és inkább Ubuntu Touch felé vette az irányt, ami mára be is dőlt. Hasonló megoldások ma is vannak kisebb fejlesztőktől.
Magán az androidos érintőképernyőn pedig Remix OS. Vagy ha már megvan az Android tablet akkor valami ilyesmi.
De a Google utálat könnyen felülírja a praktikus érveket.

Nézd, nekem akkor jönne be, ha az automatikusan induló alkalmazások közé bármit felvehetnék, lenne egy mceditem, abban írhatnék egy shell scriptet, kedvemre faraghatnám a promptot, és így tovább. Nem volt a kezemben annyi ideig androidos cucc, hogy kifigyeljem mindenét, de olyanba belefutottam, hogy valakinek adtam egy URL-t, és nem tudott ellátogatni vele az adott oldalra. Teszem azt, http://valami.hu/alkönyvtár, aztán jól nem tudnak mit kezdeni vele. Persze, lehet, hogy csak digitális analfabétizmus, ezt nem tudom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az Ubuntu for Android egy teljes desktop Ubuntu volt az Android mobilon szolgáltatások integrálásával. Az Ubuntu desktop megjelenítéséhez csatlakoztatni kellett egy monitorhoz és valamilyen egér és billentyűzet is kellett. Tehát mcedit és minden ami Ubuntun működik azon is működik. Vannak megoldások arra is, hogy a tablek képernyőjén jelenjen meg a desktop Linux. Általában VNC megoldással mert Androidos mobilok többségénél nincs xorg driver. Wayland idővel megoldja ezt a problémát is.
Ott még nem tart a dolog mint Chromebookon, ahol croutonnal teljes desktop Linuxot tudsz használni. Mondjuk a ChromeOS jóval közelebb van az Androidhoz. Lényegében az is egy módosított desktop Linux.
Az mcedithez egyébként is kell legalább fizikai billentyűzet. Virtuális billentyűzettel egyszerűen nem állnak kézre a desktop linuxos programok.

"ha az automatikusan induló alkalmazások közé bármit felvehetnék"

Androidon más az alkalmazások koncepciója, nem igazán van értelme ennek ott.

"lenne egy mceditem, abban írhatnék egy shell scriptet, kedvemre faraghatnám a promptot, és így tovább."

Ezt viszont minden további nélkül megteheted, csak szerezz egy termiál emulátort. Ott van egyékbént a terminal ide, ami ad egy értelmes környezetet mc-vel, mindennel, amit lehet használni mindenféle jóságra. Nyilván kell szeretned egy billentyűzetet a kényelmes használat érdekében, de nem ezen múlik, hogy adott-e a lehetőség.

"valakinek adtam egy URL-t, és nem tudott ellátogatni vele az adott oldalra"

Azért ez erősen user error kategória. Ha van egy url, legrosszabb esetben begépeled a böngésző címsorába. Android alkalmazások közt van egységes copy paste, tehát ki tudja másolni, értelmes appok felismerik az url-t, tehát tud kattintani, szóval fogalmam sincs hogy nem sikerült neki megnyitni.

Lehet, félreértelek, de ha például nekem szól a kérdésed, akkor mondom. Használok olyan alkalmazást, amelyik nem dokkolódik az értesítési területre, van egy alltray nevű valami, azzal dokkolom. A firefox és thunderbird sqlite adatbázisait kitakarítom, elindítom a davmailt és a conkyt. A háttérbe forkolok egy függvényt, amelyik annyit csinál, hogy ha háttérképet cserélek, ezt észreveszi, és a conky feliratok alatt sötétebb és szürkésebb hátteret hoz létre. A .conkyrc-ből szedi ki a koordinátákat. Ha nincs .conkyrc, akkor nem bántja a háttérképet. Értelemszerűen a módosítottat azonnal alkalmazza is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem a Windows bonyolultabb a Linux-nál. Vegyük a Registry-t, a Powershell-t, a GPO-t, AD-t, szolgáltatásokat, fájlrendszert, akármit. Egy rohadt nagy, szerteágazó, millió Feature-t tartalmazó kódhalmaz, amiben simán el lehet veszni. Az csak a látszat, hogy klikk-klikk.

Szóval nem azon múlik, hogy melyik rendszer a hegeszthetöbb...

--
robyboy

Épp, hogy nem bonyolultság kell, hanem nyitottság. Meglegyenek a beavatkozási pontjaid. Bármikor ír az ember akár egy bash-ben futó daemont, amelyet a systemd indít. Vagy egy autostart scriptet, ami aztán tényleg bármit csinál. Vagy nálam például egy beeső e-mail incrond-n keresztül triggerel egy scriptet, amelyik a levélben lévő infó alapján módosítja a hosts file-omat, s újraindítja a hálózatot, így tudok névvel hivatkozni távoli gépekre úgy, hogy nincs dinamikus dns regisztrálva. De megcsináltam azt is, hogy egyes programok esetében csak rájuk kerüljön a fókusz, ne induljon új példány, ha már futnak egy példányban, s a nevükre hivatkozva indítják őket. Persze, ha még nem futnak, akkor elindulnak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Elhiszem. Ez egy olyan mailcím, amelyről soha senkinek nem küldtem semmit, ide soha más levél nem jött, mint a karbantartott gépekről automatikusan küldött technikai infók.

De tegyük fel, a rossz fiúk gépére ssh-zok be. Illetve nem, mert kulcsos auth-ot használok, és fel fog tűnni, hogy jelszót kér, akkor meg csak gyanút fogok, hogy mi van már. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én arról beszéltem, nekem mire van szükségem, s arról, hogy ne is legyen a Linux desktop Android 2. Olyan, amit nagy számban lenyomtak a felhasználók torkán, s nem igazán konfigurálható, már van. Na, ilyen nem kell.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem értek egyet. Mindenképp jót tenne a Linuxnak, ha r<1 sugarúak is tömegesen használnák, több szoftver és driver készülne rá, több pénzt invesztálnának bele. Attól még nem lenne kötelező a nekik szánt hülyebiztos disztrókat használni.

Én a legtöbb ismerősömnek Windowst tettem fel otthon, mert azt kérték. Mindig fel szoktam ajánlani, de azért nem erőltetem a Linuxot, mert bár jobb lenne egy csomó embernek, de úgyis windowsos programokat akarnak használni, csak azokat ismerik. Plusz ha valami elcsesződik a gépen, akkor nem csak engem tudnak nyaggatni, Win Pisti minden sarkon akad, aki meg tudja nekik buherálni. Linuxnál járna mind vissza hozzám, ha elnyomkodott valamit vagy valamit nem tud feltelepíteni vagy elindítani. Ennek ellenére volt már nem egy ismerős, akinek Linuxot tettem fel, mert elegük volt, hogy a Windows állandóan belassul és összevírusozódik. Amikor Linuxot teszek fel ilyen embereknek, akkor a Mintet preferálom, mert az a legkezdőbiztosabb, mindenhez van GUI-ja, meg az ubis csomagok és ppa-k is jók hozzá, így erre elérhető a legtöbb csomag. Más disztrót csak akkor teszek fel, ha nagyon gyenge a gép.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

"Nem értek egyet. Mindenképp jót tenne a Linuxnak, ha r<1 sugarúak is tömegesen használnák, több szoftver és driver készülne rá, több pénzt invesztálnának bele. Attól még nem lenne kötelező a nekik szánt hülyebiztos disztrókat használni."

Nem, cserébe a legtöbb fejlesztés ebbe a hülyéknek szánt verzióba menne, lásd a mostani állapotot, hány program csak deb csomagként érhető el, és hány van ubuntura optimalizálva, és ott támogatva.

Nem beszélve arról, hogy a linux azért malware mentes (nagyjából) mert nem igazán éri meg rá írni. Amint tömegek használják...

Viszont lehet hogy olyan jó Linux lenne belőle mint az Androidból lett. Ingyen felhasználták a Linuxot, cserébe kaptunk milliárdnyi eszközt amit kb kidobhatunk, mert frissítés nem jön rá, más rendszert nem tudunk rakni rá mert, le van zárva, zárt kódú a driver, stb.

Android szvsz csak használt a Linuxnak. Az android eszközök egyre nagyobb részén már rendszeresen frissül az Android. Amelyiken nem, azok többségére is van LineageOS. A zárt nem frissítő gyártók lassan de biztosan kiszorulnak a piaci versenyben. A kínai Xiaomi már a harmadik mobilgyártó lett, mert minőségi mobilokat gyárt és rendszeresen frissíti az Androidot. Úgy érte el a harmadik helyet, hogy az országok többségében nem is szerepel a mobilszolgáltatók kínálatában.

Nekem Redmi Note 3 (Special Edition) Global van, azt februárban vásároltam és már két frissítés jött rá.
A Tiédnél elvileg ez a legfrissebb verzió: V8.2.1.0.LHNCNDL (MIUI8)

Kínai verzió nem igazán jó, mert nem kompatibilis némely Európai mobil hálózattal.

Elvileg júniusban jön az Android 7.0 (MIUI 9) frissítés a Xiaomi telefonokra (remélhetőleg Redmi Note 3-asokra is), de biztosra csak a Mi5-re ígérték.

Jajj, nemá!

Hogy fogom elküldeni melegebb éghajlatra a sok 10+ éves sulinetes fostalicskával rendelkező ismerőseimet, ha megkeresnek hogy építsek XP-ből várat?

Eddig a "sose használtam xp-t, nem értek hozzá, lassan 20 éve hogy linuxot használok" szövegre lekoccoltak.

--
http://csuhai.hu

forrás ?

Mert van olyan grafikon is ami simán kihozza a JózsikaDisztrót piacvezetőnek :)

Elég jól látható hogy melyik OS-en kell manualban megkeresni a beépített szövegszerkesztőből történő kilépést.

Neked ez miért fáj egyébként? Mert Microsoft alkalmazottként azt megértem, hogy a WinMo/WP, IE pofára esése a vezető helyről, vagy a Bing sok csillió reklám, kenőpé jutalom/jutalék/ösztönzőpénz nem is tudom minek nevezzem kifizetése után sem jut sehova az valamennyire érint.

Ahogy nézem, a Windows sem felfele tör, inkább ereszkedik.

--
trey @ gépház

Engem igazán érdekelne, hogy ezeket a statisztikákat mi alapján állítják össze, hogy mérik megbízhatóan?

Off: Én például sose gondoltam, hogy az átlag usernek Unix való... Talán majd ha a systemd-OS-ból kiszedik a Unix utolsó nyomait is, az lesz az alternatív desktop rendszer?

Pár apró gondolat:
- Nem is tudtam, hogy az iOS desktop rendszer :D
- Vajon mi lehetett az a titokzatos "Unknown" ammi 2016 végén már-már OS X-i magasságokba jutott?

[ Falu.me, Tárhely, Domain, VPS ]