MATE unmount

Fórumok

Sziasztok!

Linux Mint MATE-ban ("mátéban") Caja 1.16.1 a fájlkezelő. A Caja-ban hogy lehet egy pendrive, vagy SD kártya egyik partícióját unmount-olni? Csak az "Eject" parancsot találtam a menüben, az viszont kiadja az egész USB-s eszközt, ha több partíció van rajta, akkor mindet. Más, okosabb fájlkezelőkben van külön "Unmount", meg külön "Eject" parancs.
Előre is köszi a tippeket!

Hozzászólások

terminálban

$ sudo umount [a pendrive adott particioja ahova be van csatolva]

Bocsánat, elfelejtettem írni, hogy megfelelő menü parancs híján kézzel csinálom terminálban.
Csak az macera, mert 2 lépés (1 a mountpoint kitalálása, a másik meg az umount), és gondoltam, hátha valakinek sikerült elővarázsolnia a menüből valami olyasmit, ami pl. a Nemo-ban van, meg a Nautilus-ban volt.

Igen, csak figyelj, hogy a terminálban nem fog menni az unmount parancs, csak az umount!

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Újabban így csinálom terminálban:

udisksctl unmount -b /dev/sdb1 (ha az sdb1-et akarod unmountolni)

Eszköz eltávolítása:
udisksctl power-off -b /dev/sdb (persze egy-egy sudo mindegyik utasítás elé kelleni fog)

Egyébként ezzel kapcsolatban van nekem is egy kérdésem, vannak eszközeim, pendrive-ok főleg amik egy sima guiból történő eject, illetve biztonságos eltávolítás után automatikusan újracsatlakoznak. Más eszközök nem. Megint mások ha terminálból vannak unmountolva és eltávolítva akkor ritkábban vagy nem csatlakoznak újra maguktól (de ez elég hektikusan működik...). Elég zavaró mert leválasztom az eszközt, és mire kihúznám a gépből újra megnyitja őket a rendszer, ami ugyan Debian, de ugyanúgy Mateval. Mit tudok ezzel tenni, azon kívül hogy kikapcsolom a pendrive-ok automatikus felcsatolását (ami meg egyébként elég kényelmes funkció)?

--
Debian 8.8 Jessie, Android 6.0.1 Marshmallow, OpenWrt 15.05.1 Chaos Calmer, Armbian 5.24, Free MC Boot 1.953+OPL 0.9.78-DB, Boyue C60 20140410 (Gentoo)