Windows Subsystem for Linux - WSL System Calls

A Microsoft nemrég bejelentette "Bash Ubuntun Windowson" megoldását, amely lehetővé teszi natív Linux ELF64 binárisok futtatását a Windows Subsystem for Linux-on (WSL) keresztül. Ezt az alrendszert a Microsoft Windows Kernel csapat alkotta meg és elég nagy figyelmet kapott. Az egyik leggyakoribb kérdés, amelyet a csapat kapott, hogy ez a megközelítés miben különbözik egy hagyományos virtuális géptől. A Microsoft egy blogbejegyzés sorozatot indított, amelyben áttekintést ad a WSL-ről, illetve más vele kapcsolatos kérdésekre is választ ad.

Elérhetővé vált a cikksorozat harmadik része:

Korábbik cikkek:

Az aktuális cikk elolvasható itt.

Hozzászólások

ZSH-t fogadnék el Windowsra nagyon szivesen :)

Üdv. bnv

Szerintem jobb lenne, ha a Windows csak a saját binárisai körül sertepertélne :)

Eddigi nyitasai korulbelul a perekrol, a fenyegetozesrol szoltak, a technologiak megfojtasarol, protokollok szetcseszeserol. Engedtessek meg par embernek, hogy ne annyira bizzon a Microsoft-ban ezek utan.

En nem szoktam semmit elhinni bemondasra. A tettek beszelnek. Egyelore a Microsoft-ot a tetetei alapjan itelem meg. Jelenleg olyan sotet ezzel kapcsolatban a jovokepem, mint a barlangi beka seggen levo szardarab ejfelkor.

Majd bebizonyithatja, hogy nincs igazam. Ha tudja...

Érdekelne mitől félsz. Megveszi a Canonicalt Elop-nak és az tönkreteszi? Zsarolja a Canonicalt és szétveri a disztribúcióját? Holnaptól Windows 10 GUI lesz az Ubuntuban? Tényleg érdekelne, hogy mitől félnek az emberek ebben az esetben.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Szerintem az M$ elég sok etikátlan és aggasztó dolgot tett a közelmúltban.

Kezdjük a Windows 10-zel. Ráerőlteti ugye magát a 7,8-as felhasználókra. A Windows Update-et nem lehet letiltani. Furcsa módszerrel több ezer váltakozó IP címen várja a kikémkedett adatok a felhasználókról...

A Windows Phone-os user-ek eléggé megszívatták. Kb. 3x indult újra platform. Néha még az a telefon se kapott frissítést, amire azt ígérték, hogy fog. Most meg ha jól tudom megszabadultak az egész Windows Phone-os üzletágtól.

A nagysikerű Xbox 360 után, az X1 kb. egy TV átjátszó lett

A docx szabvány kapcsán sokat mókoltak az ECMA-val együtt, hogy az OOXML nehezen implementálható szabvány legyen.

Most ennyi jutott szembe

Értem amit és miért írod, de a példákkal az a problémám, hogy saját termékeikről írsz, itt most meg egy másik, tőlük elméletileg független cég termékéről van szó. Saját Windows, saját Windows Phone és saját Xbox, azt csinálnak amit akarnak vele, de a Canonical esetén gondolom nem így megy. Vagy szarabb lesz az Ubuntu, mert W10 alatt is használható?

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

"When you convey a covered work, you waive any legal power to forbid circumvention of technological measures to the extent such circumvention is effected by exercising rights under this License with respect to the covered work, and you disclaim any intention to limit operation or modification of the work as a means of enforcing, against the work's users, your or third parties' legal rights to forbid circumvention of technological measures."

Ez a rész biztos tökre kompatibilis a Windows kliens EULA-val :P

Kérdés, hogy kinek a licence számít egy linkelt kód, illetve az az által meghívott rendszerszintű API-knál, főleg, ha az operációs rendszer szolgáltatásait használja.

(Mondjuk gyanú esetén pont leszarnám.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem tudom. Valójában az sem értem pontosan, mit értesz linkelt kód alatt? Azt, amikor GPL kód és nem GPL kód van dinamikusan vagy statikusan összelinkelve?
Azért nem látom miért lenne itt gond, mert ugyanaz a helyzet, mint akármilyen GPL app Windowson való futtatásánál, nem?

Üdv,
Marci

Nem vagyok jogász, de szerintem, ha egy termék része lesz akkor már nem ennyire egyértelmű. :)

Ha leszállítasz mondjuk egy samba kiszolgálót, úgy hogy tökmindegymilyen OS szinten limitálod, hogy max 5 konkurrens kapcsolat lehet, valószínűleg megsérted-e vele a fenti pontot. (az én értelmezésem szerint :))

Á bocs. Telefonról írtam, és előre megnyitottam azokat a hozzászólásokat, amire válaszolni akartam. Aztán a végére úgy rémlett, hogy ez is a telemetrikás topichoz tartozik. (Hogy legális-e egyáltalán belenézni disassemblerrel egy szoftverbe).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Arra gondolsz, ha a Photoshop meghívja az msvcrt.dll valamelyik rutinját, akkor az msvcrt.dll licence számít-e, vagy mennyiben szól bele, hiába más, mint mondjuk a Photoshopé? Csak egy példa, nem olvastam el a licenceiket.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Visszamenőleg is be lehet zárni valaminek a forrását? Komoly a kérdés, nem vagyok jogász. Miért nem forkolja valaki az utolsó kiadott verziót? (Java-terén teljesen laikusként: miért nincs alternatíva?)

Amúgy érdemes elolvasni ezt a threadet, a srácok szerintem elég jól rátapintottak a lényegre. Ha a Microsoft megtartja a RoboVM-et, az majdnem biztosan pereskedéssel járna. Ha veszítenek, akkor buknak egy csomó pénzt, ha pedig nyernek, akkor megmentettek egy olyan terméket, ami a Xamarint kannibalizálja.

"Visszamenőleg is be lehet zárni valaminek a forrását?"

Lásd az Oracle vs. Google vitát arról, hogy használhatja-e a Google a GPL licenc alatt lévő Java API-t. Azé a forrás, aki képes dual licencet adni hozzá.

"Amúgy érdemes elolvasni ezt a threadet, a srácok szerintem elég jól rátapintottak a lényegre."

Ahja: "Google kills a project and this place erupts with comments about how evil Google is. Microsoft kills a project and it's Oracle's fault. Hilarious."

"megmentettek egy olyan terméket, ami a Xamarint kannibalizálja"

Még csak erről sincs szó, sokkal kisebb piac a RoboVM, szimplán köcsögség volt.

Geci Microsoft; hany ember elcseszett eletet teszik tonkre.

Bar a van rajta vagy nincs rajta meg mindig eleg jo indok lehet, ha eppen fustszurosen vagy siman kinalgat.

Erdekes, kivancsi vagyok mikor fog meni opengl/opencl ill. hang meg ilyesmik.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.