Szerver csere, mikor?

Fórumok

Sziasztok,

Döntéshelyzetbe kerültem, és mint a tétova rovarok: mitévő legyek...

Adott egy szerver: intel s5500bc alaplap, benne 2db Xeon E5620 2.40GHz, 8GB rammal, raid1 rendszer, raid1 webkontent. web, mail.
2011 augusztusában lett indítva, azóta megy, smartd szerint 39768 órája a diskek. Ne számold ki, ez most 4.5 év.
Mivel már freezelt rajta minden és hamarosan egy uj szolgáltatást kéne rajta inditani(korszerű backenddel), no meg a diskek is cserések, két lehetőséget látok:1. Új szerver az igényeknek megfelelően, nyugisan feltelepít, beállít, szerverterembe bevisz, utp átdug, és vélhetően jó. A cserés gépet meg el lehet adni. Nincs nagy magic.

2. Régi gépben csak HDD csere, egyik este bevonulok két pizzával, diskcsere, az előtte valo napon letesztelt install script meg felhuzza a gépet, vélhetően egy éjszaka alatt megvan. Itt a kérdés, hogy érdemes-e kockáztatni, vagy lassan (barokkos tulzással) ugyis feladja az alaplap? Ha ezt a rendszert mondjuk ujra 4-5 évre tervezi az ember, akkor már 8-9 éves alaplap/proci/memória lesz benne. Oké, hogy az új gép is elszállhat....

update: mégegy eszembe jutott:

3. egyik proci/egyik memória kivesz a mostanibol(talán eldöcög), alaplapot ujat vesz, procit memót beletenni, feltelepíteni, bevinni, majd betenni a másik procit, memót, házba kicserélni a lapot, és kész.

Mi a jó döntés?

Hozzászólások

RAID0 esetén kétszeres az esélye az adatok sérülésének, azonnal cserélném RAID1-re.

közben a 3 ötlet meg is bukott, olyan socketű alaplapot mán ugyse találok ujat. :(

------------------------
Jézus reset téged

Esetleg dedikalt szerver berlese?

Nekem olcsobban kijon igy hosszabb tavon mint venni egy vasat +hosting.

Nem vagyok a Hetzner uzletkotoje, affil programban se veszek reszt, es bizonyara van jobb ISP is :) De komolyan, ott van a fenti linken kb minden: ami Neked kell, az AFA-val egyutt 69 EUR havonta (~21e HUF), amiben benne van a vas + aram + net (garantalt 200 Mbps es napi 1TB OK) + HW csere max par oran belul ha gond van. Ez 5 evre kb 1.3M HUF -- amibol egy fityinget se fizetsz elore es a HW csere eseten se Te allod a cechet.

Ennyiért biztos nem vacakolnék saját szerverrel, de úgy látom, hogy te ezt már eldöntötted. :)

Eddigi tapasztalatom szerint 10 év után kezdenek meghibásodni a szerver alkatrészek elöregedés miatt, amennyiben nincs bennük mozgó alkatrész. HDD esetében ez az idő valamivel rövidebb. Én nem cserélnék, inkább vennék használtan gombokért egy hidegtartalékot.

Lásd még:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bathtub_curve

ha 5 évre veszek egy vasat, és mondjuk most 600e ft, akkor az 10000 / hó. számításaim szerint, ha minden más így marad, akkor 360e fttal drágábbra jövök ki 5 év alatt ha gépet bérlek.(oké itt kapok 1G-t...) Nyilván ez lenne a bérbeadó haszna, vagy több... Tényleg lehet azt mondani, hogy akkor nincs a vassal bajom, de rettenetesen bosszantó lenne, ha miattuk szállna el adat, vagy lenne plusz munka, restore, stb. mert megtörténhet. mert gari aztán tényleg nincs semmire


------------------------
Jézus reset téged

Bérelt gépnél:

Nem kell egyszerre kifizetni sok pénzt, ellenben a végén többet fizetek.
Elméletileg nincs bajom a vassal, de ha mégis, ki tudja hogy jövök ki belőle. Mikor oldják meg, hogy oldják meg, mennyit kell viaskodni.
Egyedi konfig nehézkesebb, költségesebb lehet.
Végén úgyis enyém a felelősség. Senki nem fogja megtéríteni az esetleges károkat, ha lesz.

Ha a bérelt konfigot veszem meg:
Egyszerre kell kifizetni az árát.
Saját felelősségem minden. Rajtam áll, hogy menjen.
Baj esetén nem gond a tájékoztatás :D

Namost ezek "ipari cuccok", erre vannak kitalálva. Ha jó eséllyel elmennek ezek hiba nélkül 5 évet, olcsobb ha az enéym, cserében nagyobb a rizikóm(enyém a plusz költség, ha baj van).

de aztán fixme.


------------------------
Jézus reset téged

Architektúra kérdése is.

Biztos, hogy a hét minden napján és a nap minden órájában 100 százalékig kihasználod-e azt a hardvert, amit vettél? Ha a válasz nem, akkor vehetsz olcsóbb és kisebb szervert, az igényeknek megfelelően on-demand skálázod és csak azért fizetsz, amit ténylegesen használsz.

Nézd meg a grafikonokat, hogy mekkora az erőforrások grafikonjai alatti terület és ez hogy aránylik a teljes kapacitáshoz: a nem használt erőforrásokat feleslegesen fizeted.

Ez nálam szerintem nem igaz. Egy termelés ütemezésnél ezresével generálodnak az sql query-k. Akkor kihasználom a szervert, sőt lehetne erősebb is. Minden más esetben 10% alatt vagyok, de nekem megéri az elpazarolt erőforrás, mert nem tétel a cégem életében és olykor valóban szükség van rá. Továbbá a B2B jelleg miatt H-P 8-16-ig van terhelés nálam.

Szerintem vannak esetek, amikor a kihasználtság kb olyan, mint a magánrepülő birtoklása. Azért, mert van nem kell még éjjel-nappal repülnöm, de azért mert ritkán repülök, ne kelljen már eladnom, mert nem optimális a birtoklása. Azt gondolom, hogy a birtoklás nem csak az optimumról szól, van még kisszáz motivációja az egyénnek arra, hogy emelett dönt.

Mivel ez volt már "vita" köztünk, így nem várom el tőled, hogy meggyőzzelek, de talán nem lenne ördögtől való annak elfogadása, hogy vannak ilyen emberek is.

Nem tudom mire gondolsz. Informatikával oldom meg a cégem szervezettségét. Az informatikai megoldásokat én csinálom. Ez a munkám. Ezzel keresem a pénzem. Senki más területén nem tevékenykedem operatív, informatikát leszámítva kizárólag stratégiai vezetést végzek.

Itt a hupon divat ezt benézni nálam. Tudom, hogy végtelen öröm forrás lenne teóriádat igaznak látni, ami valahol téged emelne fel önön szemedben, de sajnos az van, hogy ha zavar bennem téged valami, annak oka van és az ok nem én vagyok.

Vizsgáljuk meg állításodat olyan formában, hogy kivesszük belőle a feltételezést, majd benchmarkingoljuk.

Ha versenytársaim _bevezetik_ a LEAN-t, én fél éven belül lehúzhatom a rolót.

vs

Toyota a második VH óta tolja, mégis lehet még más márkájú autót kapni.

Ahja, mert semmi említésre méltó nem történt azóta az autógyárakkal kapcsolatban, ugye? A Saab-ot és a Volvo-t nem vették meg például a kínaiak, a GM sem ment csődbe, nem volt összeolvadás a francia gyárakat tekintve... :)

Szinte az összes most is versenyképes autógyár lean módszerre tért át 15-20 éve. Amelyik nem, az bizony lehúzta a rolót az utóbbi évtizedben.

Ez _csak_ a béreltre igaz, mert megvásárolt szervert nagyon nehéz darabjaiban óránként megvenni és eladni a igények szerint.

A "mekkorát béreljek" kérdésre azt lehet válaszolni, hogy meg kell nézni a metrikákat és az alapján kiszámolni azt, amivel a minimum igények teljesíthetőek és megnézni, hogy az egyes erőforrásokat és szolgáltatásokat tekintve milyen terhelések érkeznek és azok mennyire skálázhatóak horizontálisan és vertikálisan.

Amúgy szerintem hasonló a gondunk, a téma nyitása legalábbis ezt tárja elém.

Nekem jelenleg egy 4 éves R310-es Dell-em van. Emiatt a dilemmánk közös. Fixen van az irodámban két darab tartalék HDD a szerverhez. (Eddig egyet kellett cserélnem, amit a lentebb írt SIM-mel együtt cseréltem). Így a DELL Support nem a szerverből vitte el a HDD-t, hanem az irodámból, de legalább nem volt egyhetes izgalom. :) Halkan megjegyzem nem tetszett annyira nekik, a kifogásuk az volt, hogy így honnan tudják, hogy rossz. Mire én: úgy, hogy rá van írva! :P Elfogadták ezt a megoldást. :))
A "javítás" összköltsége ennek a műveletnek 2 munkaóra volt, mert el kellett menni a XVI-ból a X.-be (Docler). Persze szívhattam volna akár mással is, de akkor sincs baj, mert a cég telephelyén van egy rakat Dell 2850 őskövület, vész esetén átállok arra (max 10 perc kiesés) és veszek egy új szervert a hostingba vagy megjavíttatom.

A fenti dilemmát magamban ideiglenesen úgy zártam le, hogy vélhetőleg az imént leírt megoldásom a leggazdaságosabb. Amikor belerakom a szerverbe a következő tartalék HDD-t, akkor már csak egy db marad nekem, na akkor fogok szervert venni. Addig nem.

1. nem 6000ről van szó. 60 x 6000ről. (kb)
2. ha vasat adnak, akkor a vasat nem kell tutujgatni.
3. ha jo vasat veszek, azt sem kell tutujgatni. ha meg 5 év alatt egykét alkalommal fel kell menni, így jártam. felfogható a plusz kiadás a bérlésnél biztosításnak is, amit köszönöm nem kérek.
4. a sw-t igyis-ugyis tutujgatni kell. tehát mindegy min fut.
5. a "kevés fizetős szolgáltatás" meg a "keveset fizetnek a szolgáltatásért kevesen" (erre gondolhattál) az nem ugyanaz. de ez legyen már az én bajom.


------------------------
Jézus reset téged

Az adott konfig, amire itt többen hivatkoztok és hazai beszerzés, rendesen áfával, akkor kb. 150eFt / db a CPU, az igényelt memória kb. 40eFt. A Supermicro pedig eléggé low-cost server nem is ismerem igazán, de ha ez Intelből lenne akkor 500-700eFt a ház, alaplappal, LSI Raid vezérlő + management és egyebek (kiépítéstől függően)

Azért ez távol áll attól, amit mondtál hogy ~ 3M HUF

p.s.: A 2x 500GB merevlemezzel nem számoltam, de megkockáztatom nem számottevő tétel

én 5 évig akarnék használni egy ilyen gépet, akkor 700e/60hó az 11600 ft mondjuk bruttóban. ha 46ezerért akarnak adni egy gépet, abbol nemtom 15ezer a net meg az áram, akkor marad rajta 31e ft. neki. ami nálam is maradhatna. 1-2 évre kéne vas, vagy a 3ra, elgondolkoznék. a díjkülönbözetért meg megéri a kockázatot vállalni, ha romlik valami.

------------------------
Jézus reset téged

Neked egy vps (normalis helyen, nem ilyen tucathelyen ahol sokszorosan overbookolva van valami dzunka gep!) lenne az idealis.
Nem a tarhely a draga amugy (plane ha nem kell ssd hanem eleg ha egy soklemezes sas tombon vagy), hanem inkabb a memoria masodsorban a cpu. De 4-6 vcore es 8GB eseten ez nem veszes. Persze itt is vannak minosegi szintek, lehet vps- szolgaltatni rendes szerveren es rendes storage-n meg servernek es storagenek kinevezett dzsunkapc-n is ami nem birja az iops-t meg nem ecc ram van benne, stb.

ha szerver bérlésről van szó, kétlem, hogy egy 3.5milliós gépet bérlek. mikorra termeli az ki magát, ha ennyiért adja. vagy hülye, vagy nem 3.5 millios.
vps megoldáson még lehet gondolkodnom.

most pl a 4 raid lemez mellett van benne még 2, ami backup. vpsnél a nagytárterület is drága.

ha valakinek megéri szervert nekem bérbeadni hosszu távra, akkor nekem is megérhet magamnak bérbe adni. 5-6 év mulva az én "elhasznált" bérleményemet már nemigen reklámozhatja... szerintem.

------------------------
Jézus reset téged

Megint csak egyetértek a logikáddal.
Természetesen, ha vélelmezzük, hogy a bérbeadó tud számolni, mert ekkor már nekünk, mint bérlőnek számolni is felesleges.

Ha pedig megéri, mert hülye aki bérbe adja, akkor meg azért nem bérlem ki, mert a hülyék veszélyesek is és kockáztatnám vele a vállalkozásomat.

hat ja.
ezen a hosszu hetvegen harmadszor allt meg a pont ilyen parameteru contabos virtualis vasam, support ennyit birt kinyogni :

"Thank you for your information.

Unfortunately we can see the host system did a restart again. We are currently investigating this issue and will contact you once we could fix the issue.
"

azota varom, hogy fixeljenek, feloraval ezelott megint eltunt, ellensegemnek sem ajanlom.

Nekem is volt állásidőm DO-nál (mentésből kellett visszaállnom), Vultr-nél (hajnalban többször is megdöglött a fizikai gép, délután meg rossz IP-t adott DHCP-n: http://www.netdiag.hu/wdFull_daily_HU.asp?d=160224&i=1481), Contabo-nál (másfél órán át tartó hálózati hiba) és még a korábbi helyeken is (Integrity VPS, nem sikerült a shrink, mentésből kellett visszaállnom).

Ennyi pénzért ennyi jár, viszont nem nekem kell törődnöm a hardverrel és a többi dologgal... még emlékszem azokra az időkre, amikor hardverhiba volt és fél napokat szívtam az alkatrész vadászattal, a memóriabővítéssel, a hálózattal, a hosting céggel, szerver cserével, tranziens és rejtélyes hibákkal, és a többi dologgal. Nem kívánom vissza, nem rosszabb a rendelkezésre állás, mint a saját egy darab vassal, sőt.

nem mondom, hogy sosem ejszakaztam valamelyik hosting ceg szerelohelysegeben, de sajat vasat kb. 24 oran belul mindig meg tudtam oldani, most 3 napja varok, hogy a support eletjelet adjon, es 15 percenkent nezem a gepet, hogy nem indult-e megint ujra.
most epp 1 ora 49 perc az uptime... hat kis*.*om.

hah. eletjel.
>>
We understand your concern and we will do everything in our power to stop these interruptions and ensure stable operation again. A maintenance has been scheduled for tomorrow morning to address the issue. We kindly ask for your continued patience in this case until then.
<<

nem vagyok jo angolbol, de ha jolertem majd holnap foglalkoznak vele.
vazz. ennyi ido alatt vonattal kiertem volna Munchenbe, megszerelem, iszom par sort es meg haza is jovok.

mondjuk ha kritikus alakrész bukik, akkor a saját vasnál is rizikós. mikorra lesz? vagy mezeivel potolható amig lesz? de mivel saját gyereked, jobban törödsz vele, mondhatánk menedzseresen hogy prió1. prió nulla. itt meg látszik, hogy majd hónap.


------------------------
Jézus reset téged

"nem vagyok jo angolbol, de ha jolertem majd holnap foglalkoznak vele."

Jah.

"ennyi ido alatt vonattal kiertem volna Munchenbe, megszerelem, iszom par sort es meg haza is jovok."

Ezért kíváncsi lennék arra, hogy kis hazánkban mit tudnál tenni saját szerver esetén, ha most szombaton megdöglött volna a tápod és szerda reggelig nem tudnál venni sehol... :)

Egyébként pénzben kifejezve mennyit buksz egy órás álláson?

a polcon annyi potalkatresz mindig volt/van, hogy ket-harom napra megtamasszam a hibas vasat, valo igaz volt mar ugy is hogy nem volt, akkor meg a helyi erok kisegitettek az eppen problemas motyoval, amit aztan annak rendje es modja szerint szepen kiszamlaztak :D)

a contabon nem en bukom sokat, hanem az ember, aki kitalalta, hogy odaviszi a webaruházát. en csak hallgatom, hogy "jajj a SEO helyzet romlik" es hasonlok, talan ez rongalja nagyobb mertekben az idegeimet.

Ha veszek egy szervert akkor kb 2 hónapig nem kap PROD feladatot csak hajtom (a PROD többszörösével) a szomszéd szobában. Ha túl élte, mehet élesbe.
Ezzel a módszerrel én megúsztam sok szopást. Jelenlegi szerveremnél is csak 1x voltam a 4 év alatt, mert kicseréltem "benne" az USB modemet és a SIM-et , ugyanis egy kollégám lemondta az előfizetést, mivel nem tudta azonosítani a SIM-et. :)

ps: és kijön 30e hufból.

ez nem jellemző, de előfordulhat, hogy menni kell. 5 év alatt egyszer kellett menni, pont fél éve, diskhiba miatt, meg egyszer mentem más miatt, és ránéztem. de ha fizetnék 5 év alatt 360ezret pluszba, akkor eccer sem kéne menni. ennyiért inkább bemenek párszor.


------------------------
Jézus reset téged

en azt mondom, hogy uj szerver.
vegyel korszeru, E5 Xeon alapu gepet, legalabb 10-szer gyorsabb lesz mint ez es raadasul jo ha negyed annyi aramot eszik.

na jo a tizszer tulzas de legalabb dupla olyan gyors.
biztos vagyok mert vannak regi E5620 -as, X5460-as, stb. gepek is a kornyeken, meg uj E3-1220 (ez is k. gyors!!!!!!!!) es E5-2620 gepek is, ez hat khm., a regi E5620 es X5460 olyan ezek mellett, mint a 15 eves nokia telefon az iphone62 mellett...
E5 utan E5620 gephez nyulni olyan erzesed van, hogy ki kene b.szni a kukaba ezt a lassu szart.
es aramot sokkal kevesebbet eszik egy E3/E5 konfig.

de amugy igaz, vehet E3-at is siman.

54xx és az 56xx szériát fogyasztás szinten kár egy lapon emlegetni. A tapasztalatom szerint pont az 55xx-es széria után kezdtek figyelni a fogyasztásra, ami nem is annyira processzor függő, hanem táp+architekturális. :) Az E3-1220 persze hogy jóval gyorsabb, hiszen 3GHz-en megy a 2,4 helyett. :)

Az E5-2620 2GHz-es 6 magos és 95W-os TDP-s, míg az E5620 az 4 magos és 2,4GHz-es és 80W-os TDP-s. Mindkettő 32nm-es, csak közöttük váltott az intel mikroarchot. Az E5-öknél nagyon nem mindegy egyébként, hogy az alapról, v2-ről vagy v3-ről beszélsz, mert igen komoly eltérések lehetnek: http://ark.intel.com/compare/64594,83352,75789

vagy vegyel egy VPS-t ami korszeru E5 Xeon procin fut, es nincs semmi dolgot. talan meg olcsobban is kijossz.

rákerestem az ebayen a procira, 5-6e ftért adják. elszomoritó. alaplap szór, de az is occo.

Akkor új kérdés van, hol érdemes szervert vásárolni? Kompletten, vagy összerakni? Ez is összerakott gép.

------------------------
Jézus reset téged

Szia.
Nekem is ez a serom van. én csak a delta tápegységtől félek benne, de még faszán megy. a leirásban 100000óra van írva, így úgy vagyok vele amig megy megy. Én kicseréltem a vinyokat ssd-re, mondom biztos ami biztos. Az alaplap már nincs nagy forgalomban, de még lehet kapni, csak drágán. 90ezer. úgy döntöttem én:
-vinyok újakat
-építettem egy amd fx gépet tartalékra (1x6 core) de úgyan azt a tempot tudja. (sajnos a technika elöregedett a szeró felett. a tartalék gép 80 ezer volt, de ugyan azt tudja XD)
-a régi szerot használjuk, de a tartalék készen ál virtuális gép futtatására mivel minden este a régi átmásolja a fontos fájlokat az új "gamer" pcre.

Ha van pénz, 5 évente érdemes szervert cserélni. Ha már cseréled, akkor virtuálisba telepítsd, mert legközelebb csak át kell tenned a VM-et az új gépre, és nem kell gyökölni vele.

Az 1. verzió annyi módosítással, hogy nem UTP átdug, mert ha ennyi mindent migrálsz, tuti, hogy valami nem megy, és hosszú északa elé nézel. Helyette beszélj a szerverteremmel, adjanak egy hónapra egy plusz helyet és szépen apránként migráld át a szolgáltatásokat. Ha okosan csinálod, egyből bevágod őket egy-egy konténerbe (pl LXC) és akkor legközelebb könnyebb lesz a migrálás. Ugyanezzel a mozdulattal érdemes elgondolkodni egy konfiguráció-menedzsment szoftveren is, ha még nincs. Ja és ha nincs értelmes, gyorsan visszaállítható mentésed, azt is oldd meg. :)

Persze azt is lehet, hogy veszel új diskeket, kicseréled az egyiket, megvárod a RAID resyncet, majd beteszed a másikat is. Persze egy biztonsági mentés után.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

Ilyen akciót 5 éve csináltam. Nem hagyott bennem mély nyomot, hogy katarzis lett volna. Ellenben fél éve a diszkelszállás miatt..., na az igen :) Amugy ez meg van csinálva eccer, utána már nemigen van tekergetve, ujitgatva. frissitések is csak ami feltétlenül szükséges. never touch a woking system elvét vallom.

------------------------
Jézus reset téged

Azért ott sem minden fenékig update... Ismerek olyat, aki a két- illetve háromhavonta ütemezett, plusz sürgős/kritikus javítás ASAP frissítési renden is csodálkozott, mondván náluk khm. ennél jóval ritkábban frissülnek a gépek (úgy évente...).

Egyébként meg banki rendszerek esetén sokszor nehezebb a frissítéseket végigverni a teljes szervezeten, mint máshol. De jól tálalva azért (szinte) minden megoldható.

Szervercsere, ha megteheted.
Péntek reggel halt meg egy 2010 óta 7/24-ben működő, rajta 4db virtuális géppel menő Dell PowerEdge 200 masina. Alaplap, vagy proci szállt, rebotol, de a virtualizációt kikapcsolgatja, disk bírta volna még.
Szombaton megjött az új masina 5 év garival.
Egyébként pont a Dellnél lehet garanciakiterjesztést venni, volt már, hogy hálókártya kiment, lejelentettem, szervizes leutazott vidékre és alaplapot cserélt.

Ha használt szervert vásárolnál, akkor servershop24.de, nagyon jól kezelik, hamar itt van a cucc (2 nap kb, de van express szállítás is) és abszolút nem kapnak szívrohamot egy-egy garanciális cserével kapcsolatban (tudsz venni garanciát használt cuccra, valamint alapból van is valami, azthiszem minden esetben kiírják) annyi, hogy a visszaküldés nem olyan olcsó mint amennyiért megkapod. DHL-el küldik a lomot nagyon korrekten becsomagolva. Sok ügyfél financiális okokból ezt szokta választani, akikkel kapcsolatban állok. Telefonon is, eddig kb 20-30 alkalommal beszéltem velük angolul, kb 2 alkalom volt amikor nem tudott az ügyfélszolgálatos annyira beszélni, de ott meg le leveleztem velük. Egy dolgot nem vettem és nem is fogok tőlünk venni, az pedig disk, abból csak újat. Ki lehet fogni a jó cuccokat, és nem csillagászati áron.

+1

a visszaküldés pedig érték függő, nekünk már küldenek ingyen DHL kupont ilyenre (sőt egy idő után már előre elküldik a garis cuccot, nem kell megvárni amíg odaér a hibás, bár gondolom ez is attól függ, hogy mennyit vásárol ott az ember). És pre-fail diszket is legarizzák, sok helyen (használtnál off course) nem szokták.

Tovább gondolkodva arra jutottam hogy talán a leggazdaságosabb és legbiztonságosabb döntés a meglévőből venni még egyet (használtan) hidegtartaléknak.

"Szerver csere, mikor?"
- Ha gyenge a vas. Ezt nem olvastam ki a nyitó hozzászólásból.

Rugalmasan bövíthető vasat kell venni, amit kezdetben 1 CPU, később 2 CPU. RAM pedig bőven tolható bele. Így bőven elvagy vele.

És egyáltalán nem törvényszerű, hogy megpusztuljon a gép.
Nem egy gép van a kezem alatt ami 10 éves. SAS diszkek pedig bőven 50-60 ezer üzemóra felett is köszönik, jól érzik magukat.

A második cpu beszerzése és behelyezése mindig rizikós dolog mivel jó esetben is használtan lehet majd csak vbeszerezni ha már kell a plusz erő, ha meg nem akkor egy új vas áráért.

Igaz, hogy sokáig elmennek a régi szerverek, de az ügyfeleid tudják, hogy az új szerver árát minden évben kifizetik villanyszámlára a 10 éves vackok után?

Fogyasztásban hasonlók.
Találomra megnéztem a kedvencemet: Xeon E5620, E5645
+ egy korábbi beszerzést: E5405
+ egy random korszerűt (ha tévedtem, javítsatok): Intel Xeon E3-1275 v5
Mindegyik 80W-os.
Teljesítményben 2-3x erősebb az új E3-as, ami 2015-ös kiadás.

Ha elég a teljesítmény, így szerintem sok esetben nem indokolt az 1M Ft-s kiadás. Mert ugye szerver 1000-ért veszel, mint azt korábban kitárgyaltuk.

Valóban nem. :) Leírok egy konkrét mérési adatot, mert ez a "sokszoros" téma ez sokkk... :)

- HP DL380 G8 alapkonfig 1db kisebb CPU-val, 1db memó modullal és 2db 10k RPM 300GB hddvel: 60-70W körül eszik alapjáraton

- HP DL380 G7 alapkonfig 1db E5620-al, 2db 8GB memóval, 2x146GB 10kRPM + 4x500GB HDD-vel: 80-90W-al (talán még a 95W is megvan) megy alapjáraton

A G7-ben a 460W-os platinás tápok mentek. A 4x500GB önmagában 16-20W-os extrát, amit ha kivonunk rögtön nem oltári a különbség. Azt gyanítom, hogy igazi különbség akkor lenne mérhető ha fullosan pörgetve a teljesítményt (price/W) vetnénk össze gépeket. Ha a gép csutkára van hajtva, akkor viszont meg kell termelnie azt a pénzt amiből vigan üzemel, illetve az adott évenkénti cseréjét. Az is igaz lehet, hogy egy durva E5 v3-al kiváltható lehet egy dualsocket X56xx-es konfig is akár, csak győzze fizetni az ember a CPU-t és ott a TDP is simán 130-140W-os: http://ark.intel.com/products/81713/Intel-Xeon-Processor-E5-2690-v3-30M… :)

nem egzakt meres, de valamit sejtet.

van az irodaban ketto darab 1000VA APC Smart-UPS.
ezekre regebben ra volt dugva egy sun x4150 ket procival (valamilyen E vagy X xeon volt), 32GB RAM-mal, 8 darab 10k rpm SAS lemezzel.
az ups-ek fele terhelest jeleztek ha idle volt a gep.
make -j32 buildworld alatt meg 2/3-3/4 terhelest mutattak.

ma ennek a helyen _ketto_ darab ibm x3500 M4 van, mindkettoben dual xeon E5-2620 v2, egyikben 32GB ram es 8x15k rpm SAS, a masikban 64GB ram es 2x2,5" sata lemez.
mindketto ra van dugva mindket upsre, ugye.

nos, az upsek a ketto gep idleben negyed alatti terhelest mutatnak(!), mindket gepet fullon hajtva is alig megy negyed terheles fole.

(jol, a sun x4150 -es az tenyleg rgebbi, kb 6-8 eves gep.)

JELENTOS kulonbseg van a modern es a regebbi gepek aramfogyasztasa kozott.
ha hostingban van tobb geped, akkor is kiugro a kulonbseg. allitom, hogy a modern E3/E5 Xeon alapu gepek kevesebb, mint fele annyi aramot zabalnak - haromszor akkor szmitasi teljesitmeny mellett. (nyilvan pl. a merevlemezek is modernebbek lettek, a tapegysegek is hatekonyabbak, stb.stb.)

Az X4150-es E5100 és E5300-as Xeonokkal ment és FB-DIMM-mel: https://docs.oracle.com/cd/E19121-01/sf.x4150/820-1852-13/doradi-overvi…

Pont azt írtam, hogy a G5-ös HP-k (E53xx és E54xx Xeonok) után jött a G6-okkal (E55xx) az óriás váltás és a G7-el (E56xx Xeonok) talán még fejlődtek picit. Egyrészt rámentek a tápok hatásfokára (alaphangon 80plus goldos táppal kaptad a cuccot és nem 800W-os, hanem csak 460W-os) és az egész rendszerre is, míg ez korábban nem volt így. Ha egy DL360 G5-öt csak úgy simán bekapcsoltál, akkor 250W-ot felszippantott és ha használni is akartad az 400W-ig felment simán, de láttam olyan DL380-at ami az ILO indulása után rögtön (tehát csak a 230-at kapta meg) máris 200W körül kért. Természetesen a fejlődés folyamatos és javul az energia hatékonyság, de akkora hatalmas ugrást nem látni, mint akkor volt.

TÖBBFÉLE gépem van hostingban, PONTOSAN tudom mennyit fogyasztanak és mi van bennük, sőt még monitorozom is. Sőt még hiteles mérővel is lemérjük elhelyezéskor. Ezen kívül a puszta kiváncsiság okán is többféle konfigban méregettem gépeket, hogy pl. mennyit számít egy RAID vezérlő vagy a több diszk vagy a külső hőmérséklet.

Most jut eszembe, hogy X3550M3-as IBM is van hostingban. :) Ez olyan havi átlagban 200W körül van 6x4GB memóriával, 2xE5630-al, a hw raid kártyával, 5db sff sas hdd-vel (2db 15k-is is van) és mondjuk látható terheléssel, de nem komollyal. Az IPMI-n keresztül te is tudnád figyelni a konkrét fogyasztásukat és rögtön látnád mi a helyzet.

"Az X4150-es E5100 és E5300-as Xeonokkal ment és FB-DIMM-mel: https://docs.oracle.com/cd/E19121-01/sf.x4150/820-1852-13/doradi-overvi…"

na most megnéztem, az enyében még Xeon X5460 3.16Ghz van. nem mai darab. pont pár napja átmenetileg beraktuk üzembe, mert keleltt egy esxi rajta kettő windows. ilde fogyaszt 250 wattot az ilom szerint. :)

"TÖBBFÉLE gépem van hostingban, PONTOSAN tudom mennyit fogyasztanak és mi van bennük,"
nekünk 3 racknyi gépünk van, a fenti sun -tól kezdve M3-as ibm eken át a legújabb E5 -ös procis gépekig, valamit storagek meg minden.
plusz irodai szerverek meg játszós szerverek.
valamennyicske rálátásom azért nekem is van. :)

"Az IPMI-n keresztül te is tudnád figyelni a konkrét fogyasztásukat és rögtön látnád mi a helyzet."
ha kérem megmondják a teremből egzaktul is, annyit nem ér nekem az egész hogy 200+ gép ipmi -jét figyelgessem.

konklúzio: a modern gép kevesebbet fogyaszt, ebben úgy látom egyetértünk. :)

"Ha a gép csutkára van hajtva, akkor viszont meg kell termelnie azt a pénzt amiből vigan üzemel, illetve az adott évenkénti cseréjét."

Ööö... izé... nem azért vesz valaki szervert, hogy használja? A nem használt szerver erőforrás feleslege ablakon kidobott pénz.

Nem feltétlenül jelent állandó csutkára hajtást, az hogy valaki használja a gépét. Van akinél poliszi (akár belső, akár külső hatásra), hogy legyenek az adatok saját vason, van akinek pedig inkább megéri egy izmos gépet venni a hektikus terhelés miatt mint skálázgatással foglalkozni. Másrészt, ha mondjuk hostingot adsz a gépen, akkor a havi 2e nettót fizető juzer miatt keletkező havi 3e-s villanyszámla növekedés nem túl gazdaságos. :)

Szerk: Egy DL360 G5 alapjáraton annyit evett, mint egy DL360 G7 kellemesen megpakolva és bőven meghajtva, a teljesítményük pedig ég és föld. No ekkora ugrást E5-el csak komoly beruházással érsz el jelenleg. Aki megteheti az persze vegyen vadi új szervert szépen fullosan garival, ez vitán felül van.

"Nem feltétlenül jelent állandó csutkára hajtást, az hogy valaki használja a gépét. Van akinél poliszi (akár belső, akár külső hatásra), hogy legyenek az adatok saját vason, van akinek pedig inkább megéri egy izmos gépet venni a hektikus terhelés miatt mint skálázgatással foglalkozni."

Ó, igen, de erre találták ki a mindenféle virtualizációs és HA megoldásokat, hogy tényleg csak csúcsidőben fusson a száz gép közel száz százalékon, és utána öt gép fusson közel száz százalékon, ne pedig száz gép közel öt százalékon. És még akkor is lehet értelmes feladatot találni az éppen malmozó gépeknek, ha az ember egy kicsit gondolkodik és átszervezi az architektúrát és a különválasztja a feladatokat sürgősség és fontosság szerinti mátrixba.

Voltam már jó pár olyan cégeknél, ahol "a pénz nem számít" volt a vezérelv a CAPEX kapcsán, aztán persze az OPEX más zsebnek fájt... volt, ahol megvették a 32 magos gépeket a RAC alá, aztán persze alig volt kihasználva, mert csúcsidőben se nagyon használt két magnál többet, a következő évben pedig szívta a fogát mindenki, hogy mennyibe kerül a licenc és inkább nem fizették ki évekig.

Ott indultunk, hogy szeretne egy darab szerver lecserélni az illető egy vélhetően nem világcég alatt. A HA megoldáshoz akkor már legyen vmi sztorázs, legyen külső backup, legyen sokminden, ja akkor már megint millióknál vagyunk. :) Lehet virtualizálni, lehet sokmindent építeni, de ez már az a vonal, ami a fizikai rétegen túl van.

"Ott indultunk, hogy szeretne egy darab szerver lecserélni az illető egy vélhetően nem világcég alatt."
vs
"Van akinél poliszi (akár belső, akár külső hatásra), hogy legyenek az adatok saját vason, [...]"

Mind a kettőt Te írtad, döntsük már el, hogy most akkor melyik... mert egygépes kompániákra nem jellemző ez a fajta policy, a kemény adatvédelmi előírásokkal rendelkező cégekre meg nem jellemző az egy gép... :)

Ezt én értem... csak amikor az ember külső vagy belső indíttatású policy előírásokról és adatkezelési szabályokról beszél, az messze nem az egyfős cég egy darab öt éves szerveréről szól, ezért reagáltam nagyvállalati környezetre jellemző dolgokkal. Aztán ezek után számon kérni rajtam az egyfős kompániát eléggé fura... :)

Nem. :) Egy csomó néhány fős cégnél találkozom ilyennel, hogy X okból dedikált gépet akarnak és jó esetben is csak VPS jó nekik a szeparáció miatt. További ok lehet, hogy extra nagy kapacitás kell nekik és az olcsóbb dedikált gépen. Ezzel szemben van sok nagyvállalat ügyfél akinek simán jó a VPS, bár nyilván nem a szupertitkos belső cuccaiknak veszik. Sokan még colocba se teszik ki, nemhogy bérgépre vagy ilyesmire. :) Olyan nagy(obb) vállalat is van, aki bevállalja a használt vasat a meglévő 2 másik ugyanolyan mellé. Egyrészt mert az 5-6k EUR-os új vashoz rögtön szívgyógyszer kell mellékelni a jóváhagyáskor, másrészt mert diszk keretből és egyebekből a két meglévő típushoz van alkatrész. (Hogy egy 50+ fős cégnél egy sok évre szóló 5-6k EUR-os beruházásnál miért kell szívgyógyszer az már egy külön téma, bár pont a régi gépek használhatóságát mutatja, hogy nemnagyon halnak meg és a management nem találkozik ilyen hibákkal...)

Az egészből azt próbáltam kihozni, hogy attól, hogy egy gép "régi" még nem feltétlenül kell lesajnálni és nem feltétnül 3x jobb nála egy mai.

"Az egészből azt próbáltam kihozni, hogy attól, hogy egy gép "régi" még nem feltétlenül kell lesajnálni és nem feltétnül 3x jobb nála egy mai."

Biztos az én állításaimmal vitázol? Mert végigolvastam a szálat, amihez hozzászóltam, és nyomát nem láttam annak, hogy lesajnáltam volna a régi gépet...

"Az egészből azt próbáltam kihozni, hogy attól, hogy egy gép "régi" még nem feltétlenül kell lesajnálni és nem feltétnül 3x jobb nála egy mai."

neked ilyen régi gép fetisizmusod van amugy?

"Egyrészt mert az 5-6k EUR-os új vashoz rögtön szívgyógyszer kell mellékelni a jóváhagyáskor, "

aki igy van az viszont akkor menjen a szemettelepre, sun x2100/2200 kategorias gepeket ugy odaadnak neki hogy inkabb fizetnek csak vigye el.
aztan szivjon vele o.

"bár pont a régi gépek használhatóságát mutatja, hogy nemnagyon halnak meg és a management nem találkozik ilyen hibákkal..."

de ha le kell cserelni a gepet mert mar keves, vagy tul regi, nehogy mar masik hasznalt gepet vegyunk helyette :)

Nálunk van hasonló füttyfürütty, pedig marha sok gépünk nincs. De mivel nagy cégeknek dolgozunk be, alkalmazkodnunk kell hozzájuk.

Persze mókás amikor az állati komolyan előadott nagyívű előírások után kinyögik, hogy akkor az adatcsere FTP-n fog menni, és nada olyasmi hogy sftp urambocsá' VPN. Na mindegy.

Ahja, órákat tudnék mesélni a komolyan előadott banki IT biztonsági előírásokról, aztán az egész olyan, mint amikor van retina szkenner, aztán fél méteres acél ajtó, aztán testüreg motozás, aztán még egy fél méteres acél ajtó, aztán UV sterilizálás, majd tenyérlenyomat ellenőrzés, aztán az ember belép a gipszkarton falú szobába és a szúnyoghálós ajtón át beengedi a kutyát a hátsó kertből.

Értem én mit akarsz és alapvetően igazad van, de ma már nincs akkora különbség, mint régen a P4-es korszakban.
Max ha sok szerver van, egy korszerű szerverre össze lehet virtualizálni az általam említetteket, HA tényleg kell erőforrás / áramot akarsz spórolni. Kérdés mikor térül meg a beruházás és bírd ki a további "nekem a legújabb processzor kell" vágyad, amíg legalább nullás nem lesz a mérleg :)

Nem védeni akarom a védhetetlent, hehe, de azt érdemes beleszámolni, hogy amit a szerver fűt hőt, azt le is kell hűteni, a nyilván nem 100% hatásfokú légkondival. A gyárban pl. ezért is kapcsolgatom ki azokat a gépeket amik egyrészt épp nem kellenek másrészt meg egyedül löknek 20%-ot az UPS-en :D

Hajjaj. :) A szó amit keresel az entry-level. Van a DELL-nek és HP-nak is megfelelő szériája megfelelő gari opciókkal és igen, ECC memóval. A prociválaszték általában Pentium (igen az újfajta lóend), i3 vagy Xeon, mert ezekben van ECC memória support.

http://www.dell.com/hu/kis-es-kozepvallalat/p/poweredge-t20/pd

http://www8.hp.com/hu/hu/products/proliant-servers/product-detail.html?…

Igaz nincs redundáns táp, meg talán extra az out-of-band management, de majd felméri magának a vevő hogy mire van igénye.

"Igaz nincs redundáns táp, meg talán extra az out-of-band management, de majd felméri magának a vevő hogy mire van igénye."

nos, melyikkel érhető el nagyobb rendelkezésre állás?
egy dupla tápos szerverrel, hotswap vinyókkal - jelen állás szerint (HP-nál kb 800e nettó nagyker)
(legyen E5 4-6 magos)
vagy
két darab entry server, HA-ban.
E3 cpu-val - kb féláron

némi teljesítmény-különbség lehet, de sok esetben az E3 sincs kihajtva.

Hoho. :) Amelyikre az erősebb garit veszed, különösen ha csak 1 géppel csapatod, szóval gyorsan számolj hozzá legalább 1db 3 éves NBD garit. :) Ezeket a minigépeket szerintem olyannak szánják, aki vesznek 1 db ilyet és nagyon boldogok vele, ahol mégis ilyenből csinálnak egy miniclustert azok ügyesek és roppant költséghatékonyak.

Sajnos ott szokott megcsúszni, hogy egy idő után ráeröltetik az adminra, hogy mivel úgysem állt meg még a cucc, ezért még ugye elfér ez meg az rajta. A kezdeti ellenállásból sokszor az lesz, hogy jó akkor még megy, de szól (valójában ír persze) az admin, hogy akkor bukta a HA.

"a burtto felmillios alap uj szervert ne nevezzuk mar "szerver"-nek szerintem. :)"

Egy szervert miért ne nevezzünk szervernek? :)

Amúgy én erre a megmondásra reagáltam: "Igaz, hogy sokáig elmennek a régi szerverek, de az ügyfeleid tudják, hogy az új szerver árát minden évben kifizetik villanyszámlára a 10 éves vackok után?"

És erre jött ki nekem bruttó félmillió villanyszámlára 1,5 kW átlagos fogyasztás_különbség_. (Bruttó 40 Ft-os árammal számolva 1,42 kW, ha el nem számoltam.)
Ha drágább vasat veszel, akkor ez csak nagyobb lesz.

Szóval szerintem ez a villanyszámlás dolog 1:1 arányban jellemzően nem igaz, belépőszinten különösen nem.

Az persze más kérdés, hogy ha sok régi vasad, akkor azt érdemes néhány modern szerverre konszolidálni (preferáltan valami HA megoldással), és ezt a villanyszámlán is nagyon megérzed.
De 1:1 arányban az éves megtérülés szinte kizárt.

Nekem 10x NVMe-s SuperMicrok tetszenek épp. :)

http://www.supermicro.nl/products/system/1U/1028/SYS-1028U-TN10RT_.cfm

http://www.supermicro.nl/products/system/2u/2028/SYS-2028U-TN24R4T_.cfm

A fogyasztás bajnokok örömére Titanium minősítésű tápokkal, bár a 2U-sban az 1600W-os tápokat kicsit overkillnek érzem. :)

jok azoka supermicrok, neztem en is. :)

ez a bm-stor cucc https://bm-stor.com/index.php/storage-servers/r420m2-all-flash.html
azert keltette fel az erdeklodesemet, mert elso ranezesre elegge rendben van ar-ertek aranyban! :)

45 ezer dollarert van benne:
- 24x 400 Gb SAS SSD
- KETTO server node, egyenkent dual Xeon E5-2680v3(!!!) (azert a 2680 -as eleg combos! es 12 magos, tehat EGY server nodeban van 24 fizikai mag, es KETTO server node van! :), egyenkent 256GB DDR4 REG ECC, mindkettoben 2x128GB SSD OS drive, egyenkent 2x10Gbit.
- mindezt 2U -ban.

Tehat 2U -ban van 45 ezer dollarert 24x400GB SAS SSD, 4x Xeon E5-2680(v3) - osszesen 48 fizikai mag (+HT), 512GB DDR4 REG ECC RAM, 4x128GB SSD os-drive, 4x10Gbit.
45 ezer dollarert mindezt szerintem elegge rendben van... :)

hm.
tudnam hasznani... :D

Nem is néztem elsőre, hogy ez ilyen dualnode-twin cucc. Nagyon komoly. :) Minden esetre a PSU hatásfoka érdekes lehet, főleg mivel duplanode.

Osztán nehogy megkapd valakitől hogy a 2680v3 régi, mert már bő másfél éves ám. :) (http://ark.intel.com/products/81908/Intel-Xeon-Processor-E5-2680-v3-30M…)