Uj webfejlesztoi forum

Sziasztok!

Sokat gondolkoztam, mielott ugy dontottem, hogy megirom ezt a forum temat. Aztan lehet sokan majd megakartok skalpolni, de vallalom.

Gondolom mindenki tisztaban van a Weblabor jelenlegi szomoru sorsaval. Jomagam, es masok is tobbszor felvettuk az uzemeltetokkel a kapcsolatot, hogy szivesen tarsulnank, besegitenenk a fejlesztes es tartalomgyartas teruleten is. Azonban mindig elutasito valaszt kaptunk, nem kell segitseg, megoldjak, meg egy kis turelmet kernek. 1 eve irtam eloszor nekik, es 1 ev alatt gyakorlatilag egy egyszeru mobil nezeten es egy ingyenes ssl-cert telepitesen kivul nemsokra jutottak.

En tudom es megertem, hogy nekik ez csak hobbi, es a kozossegert tesznek mindent, de sajnos az elmult idoszak pont nem ezt tamasztja ala. Nem tamadni akarom oket, de ha a dolgok ilyen utemben haladnak tovabb, lassan vegleg eltunhet a hajdan nagy weblabor.

Eppen ezert mar regota torom a fejem, hogy jo lenne egy uj, nullarol felepitett webfejlesztoi kozosseget, forumot letrehozni, folyamatosan frissulo tartalmakkal, temakkal, forumokkal.

Hatalmas munka lenne ismet nullarol felepiteni, es fenntartani egy kozosseget, de ugy gondolom, hogy a belefektetett energia idovel megterulhet. Meg ha nem is anyagi szempontbol.

Ha Te is hasonlo velemenyen vagy, esetleg gondolkoztal mar hasonlo portal inditasaban, irj nekem itt, vagy dobj egy mailt a progwebhu kukac gmail.com email cimre.

-------
Update

Letrehoztam egy slack csatornat, aki csatlakozni szeretne itt megteheti: https://progweb.hu/nbsp_slack.php
------

Udv,
Daniel

Hozzászólások

Szia,

én is megjártam ezt az utat a Weblaborral, és ugyanez a véleményem. Neki is kezdtem egy ilyen projektnek, de egyedül azért nem egyszerű: nbsp.hu

Száz szónak is egy a vége: én csatlakoznék.

+1, sokszor felajanlottam mar a segitsegemet a Weblabornak, mind anyagiakban, mind munkaban, Adam soha nem akart rola hallai. A Webtudorral megprobaltunk valami ujat alkotni, azonban sajnos meglehetosen egyedul meloztam rajta. Ha ez egy komolyan gondolt probalkozas, akkor termeszetesen allok rendelkezesre.

Sztem egyebkent egy "magyar stackoverflow" lenne a jo. Nezelodtem is ebben az iranyban, de nem talaltam ertelmesen mukodo szoftvert.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

Sziasztok!

Már a webtudorral kapcsolatban is felmerült egy fórumposz erejéig hogy szívesen segítenék, csak sajnos megfelelő felszerelésem és kapcsolataim hiányában ez elmaradt.

Egy szó mint száz, én is nagyon szívesen segítenék ezekben a projektebben ha megtaláljuk a módját :-)

Részemről komolyan gondolt, illetve régi nagy vágyam, de szembesülnöm kellett vele, hogy egyedül nem fog menni. Leírom mim van most, mikkel tudnék még hozzájárulni, illetve mik az ötleteim, és ha páran csatlakoznátok, én szívesen belevágnék:

- adott ugye a jelenlegi domain, mögötte egy VPS-el, és egy Laravel 5 alapú motorral (Wordpress és hasonló irányba nem nagyon mennék el, már próbálkoztam vele, a célnak tökéletes, de ha új dolgokat akar az ember belerakni, akkor jöhet a gányolás), ebben jelenleg egy RSS olvasó van, ami a külföldi engineering blogokat listázza, egy cikkszerkesztő markdown alapokon, amit még ki kell faszázni, illetve egy
jól elrejtett facebookos belépés.

- van pár cikkem, blogbejegyzésem, amiket a jelenlegi formájukban/helyükön nem tartanék meg, szívesen átmigrálnám ide

- és adott olyan 100 körüli cikk ötletem különböző témakörökben, amiket az utóbbi hetekben szedtem össze, hogy majd egyszer jól megírom ide

Ha kialakul emögött egy komoly kezdeményezés, akkor szívesen hozzájárulok az oldal motorjának lefejlesztésével,
anyagi ráfordításokkal a marketinghez, tartalomgyártással, illetve igény esetén az üzemeltetéssel is.

Az ötletek pedig:
- kezdeném a témákkal, a Weblabor "óta" elég sok olyan dologra igény lett, amire azelőtt nem (és itthon szakemberhiánny van belőle), szóval a fejlesztésen felül szerintem érdemes lenne devops, data science/big data, és ux témákban is publikálni

- a jelenlegi oldalon van egy cikkek, egy blogok (külföldi engineering blogok listázásával), és egy események (hazai v. akár külföldi események listázásával) menüpont, ez kiegészülhetne még egy állás szekcióval, egy stack overflow szerű fórummal, céges és személyes profilokkal

- a moderálandó/lektorálandó tartalmak gyártását a lehető legegyszerűbb formára hoznám, bárki tudjon tartalmat írni mindenféle szívás és plusz kellemetlenség nélkül. Továbbá a lektorálás folyamatát teljesen transzpaenssé tenném, hogy a szerző tisztában legyen azzal, hogy például mikorra fog publikálódni a cikke

- normális keresőmotor (ElasticSearch?), illetve valamilyen minimális recommendation engine, hogy a tartalmakat meg lehessen normálisan találni, és ne a címlap legyen az egyetlen valamilyen értékkel bíró felület

- ez még csak nagyon képlékeny szinten, de offline eventek szervezése, egyrészt meetupok, másrészt pedig workshopok (sok olyan szakmai téma van, amikhez esélye sincs hozzászagolni olyan embereknek, akik kisebb cégeknél /webstúdióknál dolgoznak, így ezeken a területeken nem is tudnak fejlődni, pl. nagy terhelésű rendszerek, vagy big data)

- aktív közösségépítés, cégek, adott témákban szakértők felkeresése, ...stb

- korszerű(bb) design

egy "magyar stackoverflow" lenne a jo

lajk, szolj ha keszen van. A .hu domain meg szabad :-)

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

1. ne kelljen szethackelni a webszervert ahhoz hogy mukodjon, valamilyen szabvanyos megoldassal induljon el. Legyen a telepiteshez egy olyan doksi, ami leirja hogy hogyan kell mukodesre birni a cuccot anelkul, hogy egy specifikus linux disztrot hasznalnek.

Ami jo:

- nginx + PHP-FPM sajat usernev
- Apache Tomcat vagy Jetty
- Esetleg Ruby, de annak nem vagyok nagy baratja.

Ami nem jo:

- ha nem lehet ele nginxet tenni proxynak.
- .htaccess-el akar barmolni valamit
- root hozzaferest akar a DB-hez
- kulso programokat akar futtatni valamilyen uton-modon
- custom telepitoscript van hozza es nem telepitheto maskent
- irdatlan hosszu max_execute_timeoutot akar
- stb stb

2. Jol meghatarozott konyvtarakba akarjon irni, ne akarja a sajat kodjat felulirni. (Frissites kivetelevel.)

3. Legyen ertelmes user kezelese, amibol kesobbiekben ki lehet nyerni a usereket egy migralashoz adott esetben, lehessen integralni

4. Legyen ertelmes adatkezelese, lehessen belole kinyerni az adatokat egy kesobbi migralashoz.

5. Tamogasson ertelmesen kinezo URLeket.

6. A default telepitesnel ne legyen bun ronda / ne essen szet az egesz oldal (meglepoen sok ilyen van).

7. Legyen meg a lehetoseg a nyelvesiteshez, idealis esetben rendelkezzen magyar nyelvesito file-al

8. Lehessen valamilyen szinten testre szabni, logot feltolteni, stb.

9. Ne legyen olyan a kodja mint a falra hanyt zoldborso, mert az altalaban nem csak ronda, hanem lukas is.

+1 jo lenne, ha az uj tagok tartalmait lehetne elomoderalni es visszajelezni a usernek, hogy eleve minosegi kerdesek keruljenek ki, ne a "nem mukodik a weboldalam, mi a baj?" jelleguek.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

+1 Ezt kiteszem a falra, olyan szépen összeszedted :)

Kiegészítés:

1. a saját, belső hivatkozásait vagy
a) kezelje relatívan (webszerver vagy alkalmazásgyökér szinten - mindegy)
b) ha abszolút hivatkozást használ, azt kezelje protokoll megjelölés nélkül (aka: //www.domain.tld/mittudomain/bla/bla)
2. legyen benne egyszerű az update (vagy shell szinten, vagy adminfelületen, de ne kelljen a customizált css/js fájlokat újrabogarászni egy update után, mert a fele nem működik)
3. ha PHP a kód, és virtual server szinten admin módban le van tiltva néhány php_ini állítási lehetőség, ne sírjon, hogy neki 1GB memória kell, mert a koder úgy gondolta, hogy mindent izomból kell megoldani.
4. nem alapfeltétel, de igen nagy pozitívum, ha lehet hozzá szerverszintű optimalizálást csinálni (Google ModPageSpeed pl.)
5. szintén nem alap, de ha pluginelhető, akkor legyen hozzá recaptcha modul (főleg login-hoz) - és ne belehákolni kelljen.
6. biztos van még :)
--
PtY - www.myonline.hu, www.westeros.hu

Update: feldobtam, be is confoltam. Ha megfelel, lehet bele tolni a kérdéseket. Cikkek, ilyesmi, mehet a Webtudorra, a kettő összekötését majd megoldom ha befut.

Ha befut és a közösség óhajtja, beadom mindkét projektet egy nyílt döntéshozatali rendszerrel működő egyesületbe/alapítványba igény szerint.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

http://www.question2answer.org/translate.php
Ez alapján nem nagy kunszt. Szerintem nekiállunk, aztán lesz belőle valami. Majd merge-ölünk legfeljebb, ha már nincs transifex.

Szerintem legyen tegezős - nem szeretem a magázós weboldalakat, főleg, ami első sorban egy kisebb közösségnek szól :)
--
PtY - www.myonline.hu, www.westeros.hu

jah, odáig én is eljutottam.

csak nem tudom, hogy van-e valami tool erre (transifexet is ebből a topicből tudom), ami fel tudja olvasni az adott map-et. vagy van szebb ötlete valakinek a githubos megoldásnál?

ha mást nem, ma este/holnap feldobom githubra az egészet, és neki lehet fogni.
--
blogom

Szerintem van olyan CMS, amihez van plugin, ami beintegrálja a tartalmat a q2a-ból.

http://www.question2answer.org/qa/48622/integrating-with-joomla-3-4
http://www.question2answer.org/wordpress.php
http://qa-themes.com/forums/topic/drupal-q2a-sso

Ez csak nagyon hevenyészve, jobban körbe kell járni.

--
PtY - www.myonline.hu, www.westeros.hu

Ok koszi, de szerintem hangoljuk ossze a cselekedeteket, ne lovoldozzunk bele a nagyvilagba, mert akkor csak kaosz lesz belole. A legjobb az lenne, ha egy kommunikacios csatornan megtargyalnank, hogy mit szeretnenk, es ehhez ki mit tud belerakni. Slack pl mindenkinek megfelelo platform? (slack.com)

"bar azert ott eleg sok az egysegsugaru user."

Az uj site-ot is betalalnak ezek, akik kilepenk az egysegsugaru kategoriabol, azok inkabb angol oldalakat hasznalnak.

"gyebkent miert akarunk magyar stakoverflowt? az angol pont jo mindenre, amire kell..."

+sok

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Az utóbbi időben a prog.hu is egyre használhatatlanabb irányba halad. Régen tök jól pont kézre esett a lényeg, a fórum részlet és lehetett nyomkodni. most görgetni kell, keresni a sok-sok cikk beharangozó között. Mintha szándékosan lenne elrejtve a lényeg.
Már egy ideje le is szoktam róla, pedig nagyon kedveltem korábban.

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="/sites/all/themes/wl/highlight/SyntaxHighlighter.css"></link>[/qoute]
Ez azért gáz egy weblabortól nem, még ha csak 'így készül' is. Bár a hiba az eredeti oldalon is ott van.

A 3 hónapos cert-et nem értem, de biztosan van rá logikus magyarázat.

Az X-Powered-By HTTP fejlécre nincs mentség. Annak ellenére, hogy pl. az SSL beállítások korrekt módon lettek megcsinálva.

Az ötlet amúgy jó, de kinek van erre ideje - lehet, hogy nekik sincs most épp, és emiatt lassul a dolog. Karácsony van, meg Szilveszter/Újév, vagy mifene :)
--
PtY - www.myonline.hu, www.westeros.hu

"Az ötlet amúgy jó, de kinek van erre ideje"

Nekem lenne, csak egyedül nem látom értelmét, egy idő után elfogy a lendület, ha nincs erősítés. :)

"lehet, hogy nekik sincs most épp, és emiatt lassul a dolog. Karácsony van, meg Szilveszter/Újév, vagy mifene :)"

Ez a dolog három éve húzódik náluk. :)

Értem én, sőt, pont fordítva van. Csak amikor van huszonix css hivatkozásotok HTML szabvány szerint, egy meg XHTML szerint, az elég viccesen néz ki egy böngésző szemszögéből.
Sőt, ha ragaszkodsz az XHTML standardhoz, akkor:

In HTML the <link> tag has no end tag.
In XHTML the <link> tag must be properly closed.

Azaz, így viszont összes többi rossz :)

Szerk:
Ám de hülyeségeket írok. XHTML-ben is a letzárás így van: '/>', nem pedig úgy, ahogy fentebb, azaz mégiscsak rossz. Hint:

HTML: <link rel="stylesheet" type="text/css" href="/sites/all/themes/wl/highlight/SyntaxHighlighter.css">
XHTML: <link rel="stylesheet" type="text/css" href="/sites/all/themes/wl/highlight/SyntaxHighlighter.css" />
ROSSZ: <link rel="stylesheet" type="text/css" href="/sites/all/themes/wl/highlight/SyntaxHighlighter.css"></link>
--
PtY - www.myonline.hu, www.westeros.hu

Ebben sajnos nincs igazad. XML-ben (es ezzel XHTML-ben is) a tag lezarasa mindket fele keppen tortenhet:

Empty-element tags may be used for any element which has no content, whether or not it is declared using the keyword EMPTY. For interoperability, the empty-element tag should be used, and should only be used, for elements which are declared EMPTY.

SHOULD, nem pedig MUST. Azaz: ajanlott.

Mindazonaltal a Weblabor HTML kodjanak a validsaga nem oszt es nem szoroz a tartalmi problemaival kapcsolatban.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

Az a MUST nem az a MUST :)
Azt írja csak, hogy az XHTML-ben le kell zárni a tag-et - ellentétben a HTML-lel.
Amit viszont írsz, hogy le lehet zárni a tag-en belül _is_ és kívül _is_ külön záró tag-gel, az OK.
Ettől még a FF source-view pirossal sikít miatta, mert nem következetes a kód.
Tartalmi kérdésekben nem tudok mit mondani, mert nem igazán jártam arra régebben (sem), így ebben nem ítélkezem, de a többség véleményét elfogadom, bármelyik oldalt is erősítse :)
--
PtY - www.myonline.hu, www.westeros.hu

XML-ről beszélünk, a két szintakszis ekvivalens. Ettől még igazad van, csúnya, hogy inkonzisztens, és a HTML-interoperabilitás miatt a link esetén az önlezáró forma lenne az ajánlott. De túl sok ilyen inkonzisztencia van a mostani kódban ahhoz, hogy egyenként ki legyen gyomlálva.

+1, valami közösség nem ártana. A tartalomfejlesztésbe én is beszállnék, mind szerzőként, mind szakmai/nyelvi lektorként (gondolkodtál azon, hogy lektorált cikkek jelenjenek meg?)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Tartalmi szinten egy tipp, mint a DO community: https://www.digitalocean.com/community/ - van sok hasznos tutorial is

Hasznos lehet még egy IT-s állásportált beletenni, ami, ha kinövi magát - még pénzt is hozhat - akár fedezi üzemeltetést / további fejlesztéseket