Videó kódolása(+crop 16:9 -re) + felirat beégetés

Fórumok

Sziasztok!

Van egy relative okos tv-m,ami minden formátumot szépen lejátszik,de a nagyítást bénán csinálja,meg a
feliratok megjelenítésében sem túl erős.Ahogy utánaolvastam a doksiknak,ez az elkövetkezendő 10 ezer évben
nem fog megváltozni új firmware telepítése esetén sem.

Ami idegesítő,hogy alul-felül a két fekete csík hatalmas,szeretném a kb. a 20%-át levágni a hossznak(nem baj,ha a kép széléből egy kicsit levág).A cél a 16:9 -es képarány,vagy másképpen fogalmazva,ne legyen alul-felül hatalmas fekete csík.
Valamint egy olvasható feliratot is be akarok égetni a filmbe.

Kb. ennyi lenne,köszönöm.

Hozzászólások

Ha windows-t használsz, akkor javaslom a handbrake-t.
Ha linuxot akkor "mencoder scale" a kedvenc keresődbe. Bár belegondolva ez hülyeség, a crop fog kelleni szerintem :)

Pl.: http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/en/menc-feat-rescale.html

Nem próbáltam ki, nem tudom hogy ez mennyire torzítja a képet. A scale cserélhető crop-ra is, hátha úgy jobb lesz, de esetleg semmi nem fogja lejátszani :)

Te nem nagyítani szeretnél, hanem elbaszni a képarányt. Pontosabban fogalmazva az a feladat, hogy a meglévő filmet 16:9 képarányra (full HD tv-t feltételezve) kell croppolni, majd le kell kódolni.

ffmpeg -i -vf crop=1280:720 -c:v libx264 -c:a copy out.mkv

a crop filterben a 1280:720 helyett számold ki az értékeket az eredeti videó képaránya / felbontása függvényében.

Köszi,hogy felvilágosítottál :) Tényleg fogalmam sincs ezekről a dolgokról.FFmpeg már nincs benne a 14.04-ben,úgyhogy feltettem a Handbrake-t,azzal csináltam meg.Csak rá kell kattintani a kis tv ikonra,aztán ott lehet croppolni,ha valaki ilyesmire akar vetemedni,nem kell hozzá nagy szakértelem.

Köszönöm mindenkinek,aki megpróbált segíteni.A Handbrake nem működött,mert nem égette bele a fontot a filmbe,csak az mkv-ba tette bele.

A végső megoldás a mencoder lett,idáig jutottam vele :

mencoder ch.mp4 -vf crop=1000:528 -o ch2.mp4 -sub ch.srt -subcp utf-8 -subfont-text-scale 3.3 -oac pcm -ovc x264 -x264encopts bitrate=1000 pass=1 nr=2000

Ez már levág egy tetszőleges darabot a hosszból(1280-ból),meg beégeti a feliratot is.Most már csak az "-x264encopts" paraméterein kell egy kicsit gyúrnom,hogy ne tartson 1 évig a kódolás,meg a minőség is tűrhető legyen.Végre lassan nem kell egy 30 centis sávot nénzem a 100x centis tévén.Kicsi kompromisszummal számomra így élvezhetőbb.

javaslat: --preset=fast vagy --preset=ultrafast és bitráta helyett --crf=20 vagy --crf=18 attól függően, hogy milyen minőséget akarsz és menyire gyorsan.

Az első kapcsoló a sebességre van hatással a második a minőségre. (Ha nagyon-nagyon gyorsan kell akkor --preset=ultrafast)

Köszi.Kipróbáltam,elég jó minőség.Annyi még zavaró,hogy egy 1.1gb-os file-ból lett 3gb,de ha így marad,az sem nagy baj.Ráadásul az előző alkalommal elírtam a végét,most így néz ki :

mencoder jr.mp4 -vf crop=1000:528 -o output.mp4 -sub jr.srt -subcp utf-8 -subfont-text-scale 3 -oac pcm -ovc x264 -x264encopts preset=fast:crf=18

Majd kipróbálom,hogy módosítok az értékeken.Ha valakinek van jobb ötlete,jobb parancsa,ne hezitáljon.

Jól értem, hogy a 2.40:1-es, mozis képarányt szeretnéd croppolni 16:9-re?

Nincs semmi baj vele,ha az jobb,akkor használom azt.Ahogy írták,most már avconv néven fut a repókban.

mencoder jr.mp4 -vf crop=1000:528 -o output.mp4 -sub jr.srt -subcp utf-8 -subfont-text-scale 3 -oac pcm -ovc x264 -x264encopts preset=fast:crf=18

Ha a fentihez hasonló parancsot tudsz írni avconv-al,ami jobb eredményt produkál,írd le nyugodtan.

(Bocs,ez lajos22-nek ment.)

Nekem van fent mind3. ffmpeget scriptekkel használom, avconv a kdenlive-nak kell, mencoderrel meg régebben etettem a kamerám "raw"-ját.

Eredményt nem tudom jobbat produkál-e, de ffmpeggel szoktam hasonlókat csinálni. Ha csak simán felírat égetés van, vagy hangsáv csere, akkor csak másolom a videó sávot, és nem tömöríti újra.

Amúgy nem arra gondoltam, hogy neked van bajod, hanem, hogy kivették. Majd utána esett le, hogy az avconv is ugyanaz.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64