Kontroll

Bar rengeteg hivo van itt (meg mindenhol mashol), aki meg mindig ujjong barmire, amit a Google kitalal a meglevo elterjedt, de facto technologiak helyett, hogy megoldja a nemletezo problemakat, es meg mindig keptelen osszekotni a pontokat a hatterben, ne aggodjunk: az egesz tovabbra sem szol semmi masrol, minthogy izombol lenyomjak mindenki torkan a sajat foztot. Nyilvanvalo, hogy az elterjedesi idoszakban minden szep es jo, kulonben nem terjedne el. Nem letezo hatalommal nem lehet visszaelni, ezert elobb kell a penetracio. Ezzekkel az ugyes huzasokkal nem lesz gond, hiszen az ero egyre tobb teruleten megvan hozza. A Google uralja a:

- kereso piacot
- e-mail piacot
- bongeszo piacot (a kinai zombi IE6-ok hordajat nem szamitjuk)
- mobil piacot
- online media piacot
- online reklam piacot

Igy hirtelen. Amikor az egyszeri consumer mondjuk videot akar nezni (ami igen tekintelyes resze az interneten toltott idejenek), azt egyre gyakrabban a Google eszkozen, a Google bongeszojebol talalja meg a Google keresojen keresztul, majd a Google site-jan, a Google formatumaban nezi, mikozben a Google hirdetesei ugralnak fel, es a Google social site-jan keresztul kommentel. Hamarosan mindezt raadasul a Google sajat halozatan keresztul teheti majd meg. De a hivok meg mindig nem ertik meg, hogy ez milyen orditoan nagy hatalom. Sot, neki mennek mindenkinek, aki ellenkezik, hiszen az ilyen szerintuk az emberiseg szemete, aki gyuloli a szabadsagot.

A fentiek alapjan a Google igazabol kvazi barmit csinalhat, hiszen "megszopsz, vagy megszöksz" elven ugyis behodol mindenki. Emelle eleg odadobni valami buzzword-ot, e.g. "patent free", "open source", "beta", "invite-only", vagy barmi hasonlo, teljesen primitiv marketinghuzas, es a hivok nemhogy ellenkeznek, hanem egyenesek kovetelik.

Ezert tortenhet az, hogy a Khronos OpenCL-jet kibasszak az ablakon, es az egvilagon senkit nem zavar, hogy mindent lehet ujrairni barmi elony nelkul; ezert lehet az, hogy a Jabber kompatibilitast szinten kibasszak az ablakon barmi erdemi ellenkezes nelkul. Es barmilyen meglepo (sajnos mar nem az), a hivek meg ezek utan is ujjonganak, mert a lenyeg az, hogy a kepek 39%-kal kisebbek legyenek, nekunk, ertunk, a fejlodes nem allhat meg, esatobbi.

Na de nem kell izgulni a regi linkeken, nem fogyunk ki cikkekbol, mert ha mar kontrollrol van szo, maris itt a legujabb csemege:

YouTube to block indie labels as subscription service launches

Igen, jol latjatok, ez mar nem a terjedesi, hanem a szopatasi fazis. Ha mar mienk a piac 95%-a, akkor vegre eljon az az idoszak, amikor azt csinalunk, amit akarunk, hiszen aki nem hodol be, az kimarad a bulibol, irrelevanssa valik. Oruljunk hat ismet, jon az innovacio.

A folosleges koroket fussuk le. A primitiv veglenyek kedveert igen, MS alkalmazott vagyok, hiszen akinek nem tetszik a Google strategiaja, az csak MS alkalmazott lehet. A meg primitivebbek es/vagy autistak kedveert pedig az elobbi mondat szarkazmus volt.

Pussz.

Hozzászólások

popcorn bekeszitve. Btw. nekem sem tetszik pl. a google egyre novekvo hatalma, es ami minel nagyobb, annal konnyebben no tovabb. Most eppen egy urcegbe szallt be, a vegen meg eljutunk a Tomorrow never dies c. Bond filmhez, amikor a mediacezar majdnem kirobbantja a haborut UK - China kozott just for fun. Nyilvan nem parhuzam a film storyline-javal, de nem olyan regen a dominikai hadsereg Costa Ricaba tevedt a google maps alapjan...

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

Bármily meglepő számomra is, jelen pillanatban egyetértek veled.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Én is ezt ugatom már évek óta, de állandóan le vagyok majdnem mindenhol hurrogva. Ehhez képest az MS kiskutya p.csája volt anno, amikor ment a cirkusz körülötte.

Az is igaz, hogy nem Google jókor és jó időben fedezte fel az online szolgáltatásokban rejlő lehetőségeket, de nagyon elpofátlanodtak. Engem csak az érdekelne, hogy ők nem sértik meg az amerikai tröszt ellenes törvényt?
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

"Ehhez képest az MS kiskutya p.csája volt anno, amikor ment a cirkusz körülötte. "

Arról az MS-ról beszélünk, aki vagy 20 éve trónol a szoftver piac több szegmensében (mint pl desktop OS vagy Office szoftverek) és mindig mindent megtett (és megtesz), hogy ez így is maradjon? Az az MS, aki még manapság is sakkban tartja és megsarcolja a piac többi szereplőjét az ezer éves "egérkattintás" szintű szabadalmaival?

Ha róluk van szó, akkor szerintem itt még mindig a google a kismiska.

"ment a cirkusz körülötte" - ha a browser cirkuszra gondolsz, akkor az a helyzet, hogy ha az MS-t anno nem basztatják az előretelepített IE miatt, akkor még mindig 90% fölött lenne az IE felhasználók aránya, és ami a lényeg: verseny nélkül. A Chrome és a FF picit máshogy ért el komoly részesedést. És még most a chrome magas részesedésével sem olyan egyoldalú a browser piac, mint akkor.

Igen, erről az MS-ről. Mert oké, hogy megsarcolják a fél világot, mert csak az ő szoftvereivel tudsz bármilyen hivatali ügyet intézni (... stb., standard szólamok), de az még a kisebbik rossz ahhoz képest, hogy a kugli hozzáállása az, hogy ha nem teszel aktívan ellene, akkor ő megfigyelhet és profilozhat téged, még akkor is, ha nem veszed igénybe a szolgáltatásaikat (analytics, ugyebár). Ha pedig egy szolgáltatását igénybe akarod venni, akkor szép lassan tolja az arcodba a többit is (lásd: YT - G+). Az egyik a pénzedet lopja, a másik a privát szférádat.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

de az még a kisebbik rossz ahhoz képest,

+1

ill. a civilizaltabb orszagokban (most nem a karpat-medencei banankoztarsasagra gondolok) egyre inkabb az a modi, hogy az allamigazgatas nyilt formatumokat hasznal, ill. allnak ra at gozerovel. Es szepen, lassan eljutunk oda, hogy az MS lesz a "joceg", amelyik a gugel ellenes koalicio elere all...

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

"hogy ha nem teszel aktívan ellene, akkor ő megfigyelhet és profilozhat téged, még akkor is, ha nem veszed igénybe a szolgáltatásaikat (analytics, ugyebár)"

Nem tudom mekkora titkot árulok el, de: a neten mindenki megfigyel (ha nem teszel aktívan ellene), nem csak a gugli.

Ha nem veszed igénybe a szolgáltatásikat, akkor maximum anonim adatokat tudnak gyűjteni, ahogy teszi azt millió más webes stat szolgáltatás, amikkel roskadásig tele vannak a weboldalak. Mindig mindenki tudni akarja mikor, hányszor jársz egy weboldalon, mire kattintasz, honnan jössz, hova mész, stb. A google analytics előtt is gyűjtötték az adatokat, meg akkor is gyűjteni fogják, ha holnapután megszűnik a gugli.

Egyébként az egész post nem erről szólt. Csúnya dolog a monitorozás, meg a privát szférában való turkálás, de itt most szimplán a piaci dominanciáról volt szó. Ebből a szempontból nem látom miért rosszabb az egyik nagycég mint a másik nagycég, mikor mindegyik ugyanazt csinálja, ugyanarra törekszik a saját területén.

Mármint arról a piaci dominanciáról, amivel visszaélve midenkinél hatékonyabban és pontosabban tud monitorozni? És lehet, hogy a neten nagyon sok mindenki megfigyel, de az analytics tracking kódja szinte mindenhol ott van.

És a kugli ezen felül játsza azt, hogy nyílt protokollokkal elterjeszt egy saját szolgáltatást, aztán amikor elterjed, bezárja. Ami tényleg ugyanaz a színvonal, mint az MS-féle csinálunk zárt/saját formátumokat (vagy nyílt protokollokat, amiket csak kicsit törünk meg), ha meg visszafejtenék/a publikált leírások alapján implementálnák mások is, akkor majd csinálunk egy másikat.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Egyébként az egész post nem erről szólt. Csúnya dolog a monitorozás, meg a privát szférában való turkálás, de itt most szimplán a piaci dominanciáról volt szó. Ebből a szempontból nem látom miért rosszabb az egyik nagycég mint a másik nagycég, mikor mindegyik ugyanazt csinálja, ugyanarra törekszik a saját területén."

Ne felejtsük el az IE6 hegemóniát, ami évekre lelassitotta a webes technológiai fejlődést. Furcsa módon amikor az IE(6) hosszú évekre 90+%-os penetrációval birt, valahogy nem akaródzott fejlesztenie a böngészőt a nagytesónak.

--
arch,xubuntu,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

Nekem kb egy szinten van a Google es az MS: MS probal midnent megtenni hogy kikerulhetetlen legyen a Windows es az Office (es ha rajta mulna meg sok minden mas is az lenne, de ennel a kettonel sikerult mai napig), de a Google is mindent megtesz hogy kikerulhetetlen maradjon a Youtube (ha publikalni akarsz valamit, muszaj oda), Linux esteen a Chrome (uj Linuxos flash player csak ppapi-hoz van), etc.. Nekem ez a ketto ugyanaz a jelenseg, ugyanannyira es ugyanazert utalom mindkettot, es a termekeik is hasonloan szarok (A saxus altal emlitett youtube upload es comment rendszer kb pont oylan szar minosegu szoftver, mint anno volt az ie6, bugmennyisegben is es ux szempontbol is).

Sokan utaljak az Apple-t, de nem ertem hogy lehet egy olyan ceget az MS-nel meg a Google-nel jobban utalni, akinek egyetlen termeket se kotelezo hasznalnod, ha nem akarod (nem, nincs olyan Apple termek amit nem kerulhetsz ki, es igy lett nagyobb vagyona az MS-nel es a Google-nel, oket ezert tartom tobbre).

(nem, nincs olyan Apple termek amit nem kerulhetsz ki, es igy lett nagyobb vagyona az MS-nel es a Google-nel, oket ezert tartom tobbre)

Ja, igen, leszámítva, amikor szándékosan úgy standardizálnak dolgokat, hogy az megtörje egy másik évek óta futó rendszereit és a hozzájuk kapcsolódó ajánlásokat, aztán dependeltetik rá a saját nyomtató szerverüket, hogy az azt futtató másik rendszer se legyen out-of-the-box kompatibilis a konkurencia évek óta létező ajánlásaival. [és igen, a .local végződés beszüntetése leginkább migrálás]

Vagy leszámítva, amikor rájönnek, hogy a saját-utas protokoll megoldás mégse működik, és nekiállnak megtörni a minden más rendszeren már-már jól működő protokollokat.

És természetesen ha ezt egy FOSS szoftver csinálja, akkor jön az 1%-ra hivatkozás, ha a hasonlóan 1% körüli Apple csinálja ezt, akkor ez bug a másik két rendszerben és alkalmazkodjanak.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Azert ezt elegge nagyitoval kellett keresni egy ritkan hasznalt feature nagyon melyen, hasonlitsd mar ossze azzal amikor uzletpolitikai okokbol sokmillio user (atlagos geptulajdonos/internetelofizeto) sziv, hogy egy onzo vallalatnak sikeruljon a vendor lock-in es majdnem mindenkinek az o termeket legyen _kotelezo_ hasznalnia (Az MS-es es a Google-os pelda ilyenebbek voltak joval).

Es ami az SMB-t es a Sambat illeti azzal mindigis voltak bajok, sose neveztem volna jo protokollnak, van egy kozepvallalat ceges Windows-os halozatan ket gep, amirol evek ota nem jottunk ra, hogy miert nem tudnak bizonyos fajlokat egymasrol elolvasni (csak ok ketten es csak nehany fajllal jatszak ezt, mindketto Windows, Linux+Samba nincs is azon a halon).

De ennek ellenere: balfasz IT-sok es protokolldokumentacio-analfabetak minden multinal vannak. Sot, meg csak multihoz se kell ehhez menni, nemelyeknek egy szabvanyos xml is raketatudomany akarhol.

Az elsőt nem kellett különösen keresgélnem, volt "szerencsém" belefutni. A másodikat szintén nem, mert ma olvastam. És igen, az SMB protokoll tényleg gáz, hányingerkeltően sok párhuzamos verzióval, nem kell hozzá az epül, hogy még jobban elbassza. De nekik muszáj volt pont annyit módosítani rajta, hogy a két a de facto implementációval teleszemetelt fájlrendszer kapj.

Viszont: a második valóban nem akkora nagyságrend, az elsőnél viszont letagadhatatlan a szándékosság: az RFC-ben szóról szóra leírják, hogy MS hálózatokban bevett gyakorlat a használata (és mellesleg Mac OS 9-en is). Vagyis volt egy döntéshelyzetük: az ő 1%-uk, ami kb. egy frissítéssel orvosolható lett volna, szemben rengeteg céges hálózattal.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"nemelyeknek egy szabvanyos xml is raketatudomany akarhol."

Ne rohanjunk annyira messzire, egy szabványos CSV is eléggé az. Mondjuk, ott, ahol regexppel akarnak mindent olvasni az arra fejlesztett függvénykönyvtár helyett, ott mit is vár az emberk...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"a Google is mindent megtesz hogy kikerulhetetlen maradjon a Youtube (ha publikalni akarsz valamit, muszaj oda)"

Mi az hogy muszáj? A youtube olyan mint a levegő vagy az ivóvíz, nem lehet nélküle élni? Nemár.

Ez a te döntésed. Ha akarod használod, ha nem akarod nem használod. Ennyi. (Ráadásul login nélkül is lehet jutyubozni, maximum nem kommentelsz. Publikálni meg lehet vimeora is például.)

Nem a guglit védem (a G+ integrációt rühellem), csak nem értem az ilyen szintű függést. Szerintem semmi sem kötelező. Én pl a facebooknál döntöttem úgy, hogy kösz, de kösz nem. Nem kell, nem használom, nem része az életemnek. Le is van tiltva minden fb domain a hosts fájlomban, sehol a weben nem jelennek meg az FB komment boxok (ahol ilyen van, oda nem írok, ennyi), profil boxok, like gombok stb. És nem haltam bele.

Szerintem ugyanezt a guglival is simán meg lehet csinálni, van másik kereső, van másik email szolgáltatás, minden, tecsőt meg maximum nézed login nélkül.

"Publikálni meg lehet vimeora is például."

Aha, csak csinálsz egy híresebb videot, amire utána emlékeznek és megkeresnék két hónapra rá videocím alapján, nem találják meg, mert a blogodat csak linkelték nekik akkor, de a címet a youtube-ra írták be mert emlékeznek hogy az a jó cucc valami video volt. Önmagában az a tény, hogy valamit a youtube keresője dob ki, 10x vagy akár 100x annyi nézőt is jelenthet hosszú távon, mint ha egyéb videomegosztóra (pl. vimeo) töltenéd fel. Csak hogy egy sikeres magyar példát mondjak: Rossz PC játékok sorozat. Hiába szerették a srác bolágját, rakás embernek amint törölték a srác accját, sokkal kevesebb nézője lett, a blogját alig ismerték, az indavideo keresőjébe senki nem írta be az amúgy sikeres videóinak a címeit, stb. (persze így is volt olyan jó hogy nézzék bőven elegen).

Szóval de, a Youtube megkerülhetetlen, ha videot akarsz terjeszteni, hiába létezik vimeo, meg sok egyéb. :( És pont azért szomorú hogy ekkora hulladék és még hús-vér emberekből álló customer service-e sincs.

Azért nem értem az érvelésed, mert úgy érvelsz a youtube ellen, hogy tulajdonképpen 90%-ban dicséred. Az egyetlen negatívum amit eddig mondtál az az, hogy az új G+ komment rendszere nem tetszik.

Kicsit olyan ez, mint a Brian életében a "Mit adtak nekünk a rómaiak?!" rész (vigyázat, tecső link ;)). A csatornázást, vízvezetékeket, szőlőt/bort, gyógyászat, oktatás, stb.. De akkor is a kurva anyjukat! -- érted...

Szerintem ez úgy működik, hogy ha valaki videót akar megosztani, akkor mérlegelhet. Tedd a mérleg 2 serpenyőjébe a rossz G+ komment rendszert és azt a rakás előnyt, amit nyújt (nézettség, kereshetőség, stb stb) a többi videómegosztóhoz képest. Tökéletes szolgáltatás nincs.

Baszki, keress már utána, hogy miért volt ordas nagy kibaszás ez a komment rendszer (és a vele járó notification rendszer, üzenet rendszer, stb. elbaszása) mindenkinek, aki a youtube-t egy picit többnek használta, mint mondjuk simán videónézés.

Nem egy ember, aki youtubera publikál készített erről írást, videót.

Attól, hogy tégen hidegen hagyott (és hozzáteszem, én sem a legaktívabb kommentelők egyike vagyok), attól még sokak számára olyan, mintha a kommentelést szüntetted volna meg a hupon. Vagy tetted volna FB kommentdobozzá.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

The big picture:

""These surveillance programmes have undoubtedly saved many lives and have helped to ensure a high level of security, both throughout the western world and elsewhere.

"But there may also be suspicion in some quarters that this type of surveillance has had collateral objects and effects, including the preservation and reinforcing of American global political and economic power."

The case will be mentioned in the high court in two weeks before the issue is sent to the European court."

http://www.theguardian.com/world/2014/jun/18/facebook-personal-data-nsa

"Amikor az egyszeri consumer mondjuk videot akar nezni (ami igen tekintelyes resze az interneten toltott idejenek), azt egyre gyakrabban a Google eszkozen, a Google bongeszojebol talalja meg a Google keresojen keresztul, majd a Google site-jan, a Google formatumaban nezi, mikozben a Google hirdetesei ugralnak fel, es a Google social site-jan keresztul kommentel. Hamarosan mindezt raadasul a Google sajat halozatan keresztul teheti majd meg. De a hivok meg mindig nem ertik meg, hogy ez milyen orditoan nagy hatalom."

en itt logikai bukfencet erzek. Az egyszeri consumert kiszolgalja. Neki jo amit a kugli vele tesz. En nem google bongeszoben nezek nem youtube videot. Engem nem zavar.
Orditoan nagy hatalom: ez valaki ellen iranyul? Ellenem ugyan nem sokat tud tenni, a consumernek is maximum kinyalja a segget.
Az ipar tobbi szereploje ellen teszi amit tesz? Ezen kene aggodnom nekem? Ez komoly?

"Ellenem ugyan nem sokat tud tenni, a consumernek is maximum kinyalja a segget."

Kurvára nem. Ott van a Google+. Nem akarom, nem kérem, ki akarom hagyni az életemből teljesen. Erre a Youtube-n keresztül letolja a torkomon, hogy csak azért is. Az, hogy közben mennyire kúrták el a Youtube komment rendszerét, azt most nem kezdem el feszegetni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Anno volt egy pletyka, miszerint ha a G+ accounthoz nem valódi adatokat adsz meg, akkor szó nélkül törlik/törölhetik, amennyiben ez kiderül.
Az is komoly veszteség lehet, ha "csak" a mindenhol megadott postafiókod elvész. De ha pl. fizetős alkalmazásokat, szolgáltatásokat vesztesz...
Szóval ez a G+ több okból is gáz, nem csak azért, mert csak...

Nem arról van szó, hogy nem kommentelek. Hanem arról van szó, hogy volt egy jól használható komment rendszer. Aztán a Gaygle gondolt egy merészet, mert nem ment a G+, ezért letolta a YT-n keresztül mindenkire a G+-t. Közben elkúrták teljesen a komment rendszert (pl. nem lehetett látni egy csomó ideig, hogy ki kire válaszol, ha ráböktél nem történt semmi, stb.)

Na meg lehetett olvasni eleget azok között, akik sokat publikáltak YT-n, hogy számukra még használhatatlanabb lett a platform. Lehet, hogy egyszeri userként a legtöbb ember leszarja ezeket, csak valahol mégis ők állítják elő a tartalmat a YT-re és pont ezeknek a szájába szart bele még nagyon a Google. Effektíve azoknak, akikből élni próbál.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Nem arról van szó, hogy nem kommentelek. Hanem arról van szó, hogy volt egy jól használható komment rendszer. Aztán a Gaygle gondolt egy merészet, mert nem ment a G+, ezért letolta a YT-n keresztül mindenkire a G+-t."

ez az elkurtak mar joval kozelebb all az igazsaghoz, mint az, hogy csak ugy lenyomja a torkodon. Azon gondolkodtal mar, hogy nem a te torkodra faj a google foga, hanem a sajat userei kedveert integralja ossze a sajat szolgaltatasait? Teged ez pontosan annyibol erint, hogy mas logot latsz. Ez muhiszti, kerlek alassan.

Ez vajon erofolennyel valo visszaelesnek szamit?

"Az számíthatana erőfölénnyel való visszaélésnek, ha különböző előadóknak/kiadóknak különböző feltételeket határoznának meg. (IANAL)"

Amihez egyébként minden joga megvan. Üzleti életben ezer+millió olyan dolog van, ami pl. forgalomhoz kötött.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Jó ez a Windows+IE sipákolás is picit unalmas azért. Meg lehet szépíteni az emlékeket, de a Netscape egy idő után nagyon nem tudott semmi újat felmutatni, miközben azért az IE fejlődött szépen.

Régen én is rühelltem az IE-t és inkább Netscapeztem, de aztán rá kellett jönnöm, hogy az IE elhúzott mellette. Más kérdés, hogy utána konkurencia híján nem is nagyon fejlődött tovább egy ideig.

Szóval azért az NS nem azért vesztette el az első böngészőháborút, mert az MS beleintegrálta az IE-t a Windowsba, hanem azért, mert szimplán szar volt. A Windows Media Playert is beleintegrálták a Windowsba, mégis mindenki WinAmpot használt annak idején.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hamarosan a robotika-piacot is uralni fogjak, es ha jol emlekszem banyaszni is akarnak aszteroidakon. Persze barmi juthat arra a sorsra, mint a google wave, de ezek azert nem hobbiprojektkent indultak.