[Megoldva] ESXi vhost fizikai lemez használata

Fórumok

Sziasztok!

Keresgéltem a neten, de nem igazán kaptam választ.
Lehetséget olyat csinálni ESXi 5.5 verziójával, hogy egy fizikai lemezt odaadok nyersen egy az egyben egy virtual gépnek?

A cél az, hogy ha a disket kiveszem a gépből és beteszem egy másikba (nem ESXi), akkor arról az adatok (egyszerűen) visszanyerhetőek legyenek.

Ahogy ez a kép mutatja
https://communities.vmware.com/servlet/JiveServlet/showImage/2-1986294-…
a Raw Device Mapping szürke.
A neten még arról is szó volt, hogy LUN-t kell létrehozni, ekkor a fenti opció kiválasztható. Ez esetben gondolom más oprendszer számára olvashatatlan lesz a lemez.
Kezdő vagyok a témában, tehát nem tudom jót mondok-e :)

Lehetséges a fenti cél elérése? Ha igen, akkor hogyan?

üdv: redman

Hozzászólások

Köszi!

Megcsináltam a lépéseket, de aztán a végén, amikor ki kellett volna tallózni az elkészített imaget, akkor nem látszott. Hiába adtam neki kiterjesztést (*.vmdk,*.dks,*.raw) nem látta az image-t.
Ez azt jelentené, hogy a lemez a cikk elején az első két feltétel egyikének vagy mindegyikének nem felene meg?
Egy Samsung 300GB-os SATA diskről van szó, ezzel kísérletezem most.

Arról, hogy a feltételeknek megfelel a lemez, hogy lehet megbizonyosodni?

- The candidate device must support SCSI Inquiry Vital Data Product (VPD) page code 0x83, which is used to directly address and communicate with RDM devices. For more information on SCSI sense code, see Understanding SCSI Check Conditions in VMkernel logs during rescan operations (1010244).
- The candidate device must export a global serial number, which enables the ESXi/ESX host to uniquely identify the device for use as an RDM.

http://www.redman.hu

En ugy emlekszem anno ezt a leirast talaltam : http://blog.davidwarburton.net/2010/10/25/rdm-mapping-of-local-sata-sto… - tok ugyanazt irja le, de ha jol lattam, a VMware KB-s cikk 5. pontja es ennek a 8. pontja kozott van egy nuansznyi kulonbseg :-) - hatha az segit. (Nem csinaltam meg vegul, igy csak elmelet.)

Szvsz ennek - és az ilyen hasonló (vélt) 'igényeknek' a probléma nem megfelelő megközelítése a háttere.

Azt írd le, ami a valós igényed, és akkor arra lehet megfelelő javaslatod adni.

Sokféleképpen meg lehet oldani hogy egy adott VM hordozható legyen, az RDM viszont NEM erre való!

Ha simán VMFS-re pakolod a VM-et, akkor:

- Szinte bármilyen gépre telepíthető ESXi - ami alá be tudod tolni a diszkedet.
- Készíthetsz róla másolatot (clone) - és ezt beteheted másik ESXi, vagy akár egy VMware Player alá is...
- de ha csak az adatok kellenek, akkor sokkal ésszerűbb a rendszeres (file level) backup ;)

De használhatsz NFS-t a VM-ek 'tárolására', ami egyéb helyről (OS-ről) is elérhető lehet...

--
zrubi.hu

A gép egy otthoni HP Microserveren van.
Nem éles, ami alatt azt értem, hogy szeretnék rajta fontos dolgokat tárolni, de a rendelkezésre állás az nem fontos. De ez a téma szempontjából nem is érdekes.
A cél az, ahogy írtam is: egy olyan adatlemezt létrehozni, amin csak adatokat (nem oprendszer) szeretnék tárolni (*.jpg, *.mkv, *.mp3 stb), amit ha kiveszek ebből a gépből és beteszek egy másik gépbe (nem ESXi, hanem mondjuk egy mezei Linux), akkor az adatok egy mountolás után olvashatók legyenek.

Végső cél: ha egy lemezzel megy, akkor kettővel is mennie kell. Így a virtuális géphez (linux) hozzáadva a két nyers lemezt RAID 1-et szeretnék létrehozni.

Miért nem teszem ezt a microserverben levő RAID vezérlővel? Az sajnos egy FAKE raid, amit az ESXi nem támogat, szóval így egyszerűbbnek látszik, ha működik.

http://www.redman.hu

Vannak bizonyos eszközök, pl. SATA diszkek, amiket az esxi nem enged, hogy RDM-gal odaadj egy vm-nek. Erre van workaround, amivel megoldható a dolog, de amolyan "hátulról mellbe" megoldás, a vmware nagyon nem ajánlja, és nem ok nélkül. Ez a trükk működik, kipróbáltam tesztrendszeren. De éles környezetben való használatát jó szívvel nem tudnám javasolni. ha jól emlékszem a szerző is csak a home labor-ban szórakozik vele.

Azt nem is figyeltem. Csak azt, hogy Zahy ugyanezt linkelte be. :)

amikor én keresgéltem, akkor a vmware álláspontja kb. az volt KB-ben, hogy "ördögtőlvaló", nem támogatott. Most meg már csak annyit mondanak rá, hogy default le van tiltva, mert a helyi vezérlők nem felelnek meg a hardverkövetelményeknek és nem hatékonyak? Hm...

Köszönöm a segítséget, megoldottam. Nagyon jól működik, a lemezen lévő adatok megmaradtak (bár ez nem volt feltétel).

A megoldás tehát a következő linken érhető el
http://blog.davidwarburton.net/2010/10/25/rdm-mapping-of-local-sata-sto…

Ami fontos: az parancssori "image" képzésnél figyelni kell, hogy legyen a fájlnak .vmdk kiterjesztése, különben nem lehet kitallózni majd a datastore-ból.
Ezt sajnos a vmware oldalán nem írják, ezért nem sikerült nekem először.

Köszi mégegyszer mindenkinek!

üdv: redman

http://www.redman.hu