[Megoldva] Okostelefon tanakodás. Blackberry, HTC, STB.

Fórumok

Sziasztok!

Nagyban tanakodok, hogy milyen telefont is hozzon a Jézuska. A döntés nem egyszerű. Egy biztos, térerő okokból kizárólag T jön szóba és van náluk pár jónak tűnő telefon, tűrhető áron de tapasztalatom egyikkel sincs.

Amit szeretnék, jó sebesség, hosszabb távon használható teljesítmény, szoftveres támogatottság és ne legyen túl nagy tepsi.

BlackBerry Z10
Egyetlen negatívum, hogy nincs benne FM rádió. A nexusok esetében kizáró ok volt, de ez BB.

HTC Desire 500

Samsung Galaxy Xcover2 Elfogyott a szolgáltatónál decemberben és emelt áron van ismét 53 -- > 66 LOL.

Alcatel OT IDOL Gyenge cpu.

UPDATE:

Nokia Lumia 625

Szerintetek?

Oli

Hozzászólások

A BB Z10-el van valakinek tapasztalata? Használja valaki?

Köszönöm. Ez fontos infó. Kipróbálni se4hol sem lehet, készleten egyik szolgáltatónál sincs, stb.

Mit mondanak, miért olyan rossz? Én a végtelen lagg és fagyások miatt dobálom az Xperia U telefonomat, néha már minden telefonálás előtt inkább leveszem az aksit mert hamarabb betölt újra mint megnyitná a telefonkönyvet :D

MTK vagy Snapdragon között kell dönteni egyértelműen a Snapdragon. Megkockáztatnám hogy egy 2 magos Snapdragon odaveri a 4 magos MTK procis telefont. A GPS is stabilabb és pontosabb a Snapnál.

+1

Jöttek most kínából ilyen MTK csodatelefonok 4 magossak 1.2-1.5GHz esek. A benchek szerint akkora a teljesítményük mint az én 2 magos snapdragonomnak. Plusz van olyan ahol pl a 3G teszt le se fut. Mondjuk az is igaz hogy ~35k ért sokat nem kell várni :>

Fedora 19, Thinkpad x61s

Nokia 100 néhány ezerért. Nagyon okos, tudsz sms-ezni, beszélgetni vele, naptár, lámpa, fm rádió is van benne. Sokáig bírja az aksi és lényegesen tartósabb eszköz, mint az ennél jobb tudású eszközök. A Nokia 101-es verzióba már sd kártyát is rakhatsz, ami zenehallgatásra is jó már.
Az a baj az általad gondolt okostelefonokkal, amire van IOS, Android, Win Phone stb, hogy 5-10 évente cserélheted, ha nem előbb. Vagy mert elromlanak vagy mert idejét múlttá vállnak. Sok pénzt nem fektetnék beléjük, hacsak nincs dögivel. Ha úgy érzed, hogy hosszú ideig akarod használni, akkor legyen már strapabíró is, azaz por, víz és ütésálló, ami 20-30 ezer Ft-tól kezdődnek felfelé.
Illetve érdemes tisztában lenni, hogy valóban mennyire fogod használni. Hiszen amennyire kihasználsz egy telefont és a benne lévő lehetőségeit, annyira is lesz csak értékes neked. Én tudom, hogy amit akarok, laptopon vagy tableten elintézek. Régen egy alaptelefonon böngésztem, amire azóta már nincs szükségem, mióta ritkán utazok.

„…ha elavult lenne, akkor vettem volna?”
Ezek szerint igen.

„Akkor árultak volna?”
Persze, mindent eladnak ami eladható.

„Ugyanolyan korszerű, mint bármilyen telefon a piacon.”
Igen annak számított ez a felszereltség olyan 15 éve.

A telefonnal szemben támasztott vásárlói igények nagyon erősen megváltoztak és lehet hogy te leragadtál technológiailag, de az nem azt jelenti hogy ezeknek az elvárásoknak nincs alapja. A mini számítógép feeling nem pusztán komfortérzeti kérdés. Mikor több eszköz jó tulajdonságait ötvözik egyben azzal pénzt, időt, energiát takarít meg a vásárlónak.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Ma is nagy igény van egyszerű, kevés tudású telefonokra, van erre jó kereslet is.
A másik, hogy ha egy olyan telefonba akarsz bezsúfolni mindenféle funkciót, amit telefonálásra használsz, annak nem biztos, hogy jó vége lesz. Elég ha rendszerszinten összeakad valamivel vagy hardverrészek vesznek össze egymással, lehet hogy telefonálni sem tudsz majd éppen. Nem csörög ki, nem szól a hang, nem működik a mikrofon stb. Egy egyszerű telefon megalkotásához nem kell sokminden, megy az elég jól. De viszont minél több funkció, minél több programkód van benne, annál több mindenre kell figyelni.
Nem véletlenül van az, hogy a régebbi telefonok szoftveresen és hardveresen sokkal jobban, sokkal tovább bírták, mint a maiak. Sőt talán a használatuk is sokkal egyszerűbb a maiakhoz képest.
Én a magam részéről azért veszek csak egy sima telefont, mert az jobban bírja, kevesebb a gond vele. Inkább veszek külön mondjuk tabletet, nem baj ha tönkremegy. Legalább továbbra is tudok telefonálni, a hvásnapló és sms-ek is megmaradnak és elérhetőek számomra. De ha egy okostelefont veszek és hirtelen tönkremegy, akkor már bajban vagyok, a telefon funkcióit nem tudom használni, elérhetetlen vagyok, senkit sem tudok vele felhívni.
A telefon szerintem az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz és nem keverném ezt össze más dolgokkal, amik veszélyezteti azokat a dolgokat, amitől a telefon telefon.

Annyira forgattam el, hogy épp hogy lássam a kijelző, szóval elég jól elforgattam. 90%-ban ugyanazt láttam. Idős emberek is használják, nekik a látásukkal szokott gond lenni. Akármilyen napsütés volt, megnyomtam a piros gombot és jól olvasható volt az idő és dátum.
Nyilván nem olyan részletgazda a grafikája, hogy most mindenki kapkodni fog utána, mert hű de gyönyörű. Nem is ez volt a legfontosabb szempont.

Az igaz, hogy az andoid szoftver onli megoldása iszonyatos. Szaggat az fm rádió, képtelenség telefonálni vele vagy hívást fogadni ha fut a böngésző. Lag-lag hátán stb.

Az okoskodó telefonok, ráadásul az android szolgáltatás fókuszú fejlesztése ellenetetés a korábbi minőség orientált fejlesztésekkel ellentétben. Így a htc és az apple által életre hívott paraméterek az elsődlegesek, olyanok meg hogy 3-4 nap üzemidő már másodlagos. Viszont egy teszkós élelmiszer bevásárlás áráért lehet olyan telefon kapni amivel hihetetlen szolgáltatás csokorhoz lehet hozzájutni.

Azért ne keverd össze az alja kategóriát a minőséggel.
Egy 20kHuF értékű telefontól nem kell csodát várni, ha nem akarsz problémát szánj többet rá.
A drágább készülékeknél azért már nincs olyan probléma, hogy Szaggat az fm rádió, képtelenség telefonálni vele vagy hívást fogadni ha fut a böngésző satöbbi.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Hát ezt nem tapasztaltam a kínai csodánál. Chrome böngészőben több mint 30 oldal, közben 3d játékkal játtszom, hívás van, játék leáll, kijelzi a hívást, egyből felvehető, ha vége, szépen visszaugrik a játék. Vagy akár játék helyett navigációt is írhatnék.
Szóval annyira nem mondanám szarnak, csak kell neki megfelelő erőforrás.

Az pedig Nokia. Nokia esetén kisebb a meghibásodás, ahogy én észrevettem. A kapott fülesem is jól bírja még, amit Nokia 100-hoz kaptam tartozéknak.
Ennek ellenére ha kis különbség is van, mintha a kisebb tudásúak jobban bírnák a kiképzést hosszútávon. Viszont dicséretes az, hogy a Nokia igyekszik oda figyelni, hogy ne legyenek gond a készülékeikkel.

Vegul mit vettel?

Baratnom BB Q5-ot kapott karacsonyra, elotte egy iPhone 3s volt es most nagyon orul, teljesen elegedett vele.
Az igaz, h elsosorban telefonnak hasznalja es csak kicsi reszben barmi mas.

tompos

Ha neten vásárolsz és nem tetszik, akkor 8 nap alatt visszakérheted pénzt.
Lehet, hogy 3 napon belül is vissza viheted bármilyen boltba, ha gondod van és visszatérítik az árat. De itt nem tudom, hogy ez a hibásakra vonatkozik csak. A 8 napos webes esetben elég a szubjektív véleményed is, plusz visszajuttatod a cuccot.

Feleségem augusztusban kapott egy Lumia 620-at. Meglepően jó, sőt nagyon jó a WP8.
Gyors, nagyon logikus. Most már elég sok program is van rá, legalábbis én még mindig találtam megfelelő alkalmazást...
Szerintem nem lenne rossz választás. Valószinüleg a következő telefonom Lumia lesz.

BB Z10-et használ valaki itt a HUPon?

Z10 reszemrol nincs (ill. vki nekem emlitette maganban, hogy neki Z30 meg egy masik BB es nagyon szereti mindkettot), de ma egy telefonalas erejeig kiprobaltam egy Q5-ot es kristalytiszta volt a hangja.
Persze ez csak 1 hivas volt, de hosszabban is ki fogom majd probalni. Tovabba a felhasznaloja (baratnom) szerint logikus a menurendszere, a Nexus4-esemhez kepest mindenkepp (azt nehez lenne alulmulni). Elotte iphone 3S volt neki.

t

Van itt egy bármilyen BB 10-es OS-t futtató eszköztulajdonos?

A BlackBerry egy másik számot is mondott, eszerint a végfelhasználók kezébe 4,3 millió okostelefon került, ezek jelentős része még a korábban az ellátási láncban felhalmozott raktárkészletekből származik. A 4,3 millió telefonból 3,2 millió futtatta a cég BlackBerry 7-es operációs rendszerét.

http://www.hwsw.hu/hirek/51512/blackberry-okostelefon-2013q4-penzugyi-j…

Biztos hogy haldokló? Android alkalmazások futtathatóak rajta. Az OS fejlesztés alatt áll. Vagyis halott nehezen lesz egyhamar.

Az aondoidos márkák szépen szégyelljék magukat mert nagyon ritkán adnak ki frissítést a telefonokra ha egyáltalán kiadnak ...

Nem életem végéig tervezek vele, csak 2 évre maximum. Viszont sosem használtam még ilyen telefont, ezért érdekel nagyon, hogy ki igen.

Hirtelenjében lett egy tökéletes állapotú Lumia 520 rém olcsón. A nagyon gyors ui és a rendszer gyorsasága nagyon tetszik. Ami még nagyon hiányzik, microsim, vpn, flash és led villanó.

Bár nem Z10-em van, hanem Q10. Én nagyon tudom ajánlani, mégpedig a következők miatt:
-6 e-mail fiók folyamatos szinkronizálással 1,5 napig lazán elmegy (folyamatosan bekapcsolt wifivel)
-baromi gyorsan lehet rajta gépelni, a szótanulója 1-2 héten belül megtanulja a stílusodat és releváns javaslatokat ad.
-type&go olyan mintha tracker app futna benne, de sokkal kifinomultabb, a 1s-en belül hozza az eredményeket (32Gb-s kártya + 16gb belső memória mellett)
-hangminőség kiváló
-fejlesztői módban futtatja az androidos apk-kat, ez január végén a következő op.rendszer frissítéssel hivatalos lesz. Eddig egy alkalmazásba futottam bele ami nem ment, ez pedig a Google Keep volt.
Egyszóval munkára termett cucc. Ja van rádio nobex app (free), nem kell neki headset, nélküle is megy
-5 hónap alatt 3x indítottam újra

Hátrány:
-Nincs openvpn támogatás, ezért más alternatíva kell pl. stongswan, márha egyáltalán kell a VPN.
-A gyári térképet Google mapsra kell cserélni
-Kamera lehetne jobb, de a korábbi pl 9900 telefonjaikhoz képest bőven jó.

Nekem Q10, Paromnak Z10 -e van, csakis jokat tudok roluk mondani, az OS (BB10) betonstabil, folyamatos fejlesztes alatt all es alighanem jelenleg a legjobb smartphone OS, aki ezt lehurrogja, azert teszi mert meg nem hasznalt BB10 -et :-)

--
FBK

A tanakodás még mindig nem ért véget. Megpróbálom hamarosan összeszedni az okokat.

Az android kiesett mint telefon OS, igaz, tökéletes munkaeszköz, tableten mindig hozzá fogok tudni jutni.

Ami a versenyben maradt:
Lumia 625.
Mégis csak nagyon jó ez a tepsi. Az egész telefon nagyon rendben van, persze a pár hiányossággal együtt.

BB Z10.
Szerencsémre a hétvégén levitték az árát a kéknél, úgyhogy ismét labdába rúg. A szőrös elefánt áruházban rózsaszínnél ki van állítva egy bekapcsolható példány, már nyomkodtam és fogom is. Összességében lenyűgöző de van pár kérdésem:

Mennyire jellemző a lefagyás a készülékre?

Mennyire mennek rajta az áruházon kívülről érkező androidos alkalmazások?

Lehet-e rádió nélkül élni? Van válasz, igen. Kell hozzá venni egy kék fogas sony fm rádiós headsetet borsos áron.

Konkrétan 625-ös Lumiával nincs tapasztalatom, de itt párszor írtam már a HUP-on, hogy a Lumiák szerintem nagyon jók, nincs meg az a gányolt érzés bennük, mint egy csomó androidos cuccban. (Persze, biztos ott is van kivétel.)

FM-rádió... Az egy érdekes kérdés. A 625-ben tudomásom szerint van, illetve az én 920-asomban is, de használni még egyszer sem használtam. Attól függően, hogy akarsz-e ilyesmire költeni, a Deezer, és hasonló szolgáltatások elég jók a maguk 8-10 dolláros árukért. Tud a telefon storage-re szinkronizálni is (androidon és winphone-on tuti, máshol nem tudom), így nem eszi meg a netcsomagod. Érdemes ezen is elgondolkodni, ha nem zárod ki alapból a "zenéért fizetni" gondolatot. :)

A páromnak 625-öst vettünk és van vele tapasztalat. Érződik a felső/alsó kategória egy picit, de bevillan a felsőből is kevés. Nagyon Nokia, úgy működik ahogyan kell, gyorsan, remekül, amit vállalt azt tudja is. Nincs böngészés közben lag miatt felvehetetlen hívás, percek alatt megnyíló alkalmazások, stb. A deezer meg benne a van a kékek olcsó díjcsomagjában is. A rádió nem a zene miatt kell, a műsorok miatt, de max stream rádió lesz belőle.

Igen, egyfülest már szerencsére nem. De ez a nagy füles tényleg jó nem csak hang hanem anyagminőségre is.
Sennheiser fülesek az összehasonlítási alapom, azok fizikai minősége egy közepes kínainak felel meg de maximum, a hangminőségük meg 5000 alatt kifejezetten kínosan szarok. Ez egy HD 203-al bőven egy kalapban említhető.

Gondolkodtam az FM rádió hiányáról. Mivel faluból járok a fővárosba dolgozni, így csak az utazásom végén tudom hallgatni azt a rádiót amit szeretnék. Az ottani országosok hiánya nem fog összetörni (MR1, MR2, MR3, MR_DANKO, Class, Music) Az első kettőt néha hallgattam, de a többit nem is tervezem.

Így a dolog úgy áll, hogy ma BB Z10-lesz belőle. Telenor smarttarifa extra 1 díjcsomaggal (2790ft/hó))35 000 HUF ért. Kimagaslóan nagy, 500Mb adattal :D Deezer hozzáféréssel.

Tegnap nem lett belőle, talán ma lesz.

Tegnap elmentem a szőrös elefántba a rózsaszínhez. Az ottani készülékkel kapcsolatban egyetlen aggasztó dolgot tapasztaltam, ha lezártam a képernyőt akkor nagy eséllyel az sötét is maradt és csak egy reboot segített rajta.

Van valakinek bármilyen ellenjavallata a BlackBerry Z10-el kapcsolatban?

Nem tudom, én azt vettem észre, hogy amíg a BB büszkén csücsült a céges telefonok trónján, addig elhaladt fölötte az idő, más gyártó is csinált már jó céges telefont. Én pl a Nokia E72-t szoktam agyba-főbe dicsérni, de ez nyilván mindenkinél más. Viszont a BB-nél fennáll a veszélye, hogy egyszercsak felvásárolódnak és akkor annyi a támogatásnak. Annyira lemaradtak a konkurenciához képest, hogy azt lehetetlen épeszű idő alatt behozni. Azzal, hogy androidos programok futtathatók nagyrészt rajta, elveszti azt az előnyét, amit eddig képviselt, Androidos programok telepítésével sorra kerülhetnek bele az exploitok. Én tisztelem a BB-t, akinek volt, imádta, de azóta lecserélte Androidra/Winphonera/iPhone-ra. Ki kellene venni az Androidos programok támogatását, viszont ennyi idő alatt felhúzni legalább egy Windows Phone méretű áruházat és megtölteni a leghasznosabb/legfontosabb alkalmazásokkal lehetetlen. Sakk-matt.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

A tanakodás véget ért. A korábban aprópénzért vásárolt Lumia 520-ast fogom használni. Alapvetően minden zsebben elférő telefonos igényt kielégít. Színes kijelző kamera, satöbbi :D A 625-nél meglepően de jobb a kamerája, villanó nem hiányzik mellőle, a front kamera hiányát meg túlélem és ha valami történik a telefonnal, percek alatt túlélem a vesztességet.

A szolgáltató váltást elhalasztottam, mert amikor felhívtam a pirosat, hogy lemondjam a másik előfizetésem, közöltek velem egy olyan díjcsomagot hogy máris nem érdekel a térerő gond, ha valaki fontosat akart megtalál, ha nem akkor úgyis neten ír.

És hogy miért nem a kék és nem z10? Egyszerű a válasz, mert valami nem stimmel a kalkulátorok írójának mentális képességeivel.
Az interneten megrendelve új ügyfélként 38000ft körüli áron lehet átvenni a készüléket. Néhány akármilyen adata megadása után! Viszont nekem lett volna számhordozás is az ügyben, ezért befáradtam az egyik boltjukba és felvezettem mit szeretnék. Mert ez csak személyesen megy.

Néhány gombnyomás után a hölgy közölte, hogy 89 000ft forgalmi előleget szernének tőlem kérni mert új ügyfél vagyok, amihez ha hozzáteszem a 35000 ft készülékárat nagyon szép összeg jön ki, főleg, hogy a készülék függetlenül 60 000ft és a kinézett díjcsomag havi 2790ft-os tételével számolva azt akarták, hogy előre fizessek ki 31 havi telefonszámlát amit 4 hónaptól lebeszélhetek :D Szerencsétlen hölgyet is kiröhögtem és azóta is ezen röhögök :D