Bitek, gombok, meg ilyenek

Sok mindent rám lehet fogni, de azt nem igazán, hogy a trendeknek megfelelően cserélgessem a kütyüimet, illetve vegyek meg minden okosságot, amit csak a marketingesek kitalálnak. (Nem vagyok a „célcsoport” úgy általában, na.) Valami ilyesmi áldozata nálam a jelenlegi hordozható kütyüs mánia is. Például nem tudtam olyan feladatot találni, ami miatt must have lenne számomra egy tabletta©®™.

Cserébe még mindig aktívan használom az N900-am, és igen, meg vagyok vele mobilnet nélkül. Ez a másik ilyen történet, valahogy nem lelkesít ez a „legyünk a nap 24 órájában onlájn”, meg „szórjuk a nagyvilágba az információkat magunkról ha kell ha nem” életstílus. A „tároljuk a felhőben minden adatunkat” gondolattól meg egyenesen kiráz a hideg. Szerintem a világon én vagyok az egyetlen, akinek a gépe boot után nem csatlakozik automatikusan, „kézzel” kell a hálózatot bekapcsolni. És igen, sikítok attól a trendtől, hogy a Desktop-ot összekeverjék a netes / felhős dolgokkal. (Szponzored báj eNeSÁ... Az elmúlt hónapok megfigyelési botránya is számomra elég érdekes. Annak ellenére, hogy a média – mondjuk úgy – foglalkozott a témával, valahogy az embereknél nem hogy a biztosítékot nem verte ki, hanem jóformán még az ingerküszöbig sem ért el. És még néha olyanoknál sem, akik valamennyire informatikával foglalkoznak. De a legszebb, hogy vannak akik még meg is magyarázzák, hogy ez „nekem jó”. Hát... De ez itt off.) Emiatt bukott nálam az új KDE / GNOME páros is, egyelőre maradok az Xfce-nél. Remélem ők nem akarnak ámokot futni.

A sztori fő szála egy (a mai trendeknek megfelelően) elavult, régi cuccról szól, a kékségről. Az egyik ügyfél, amikor meglátta nálam, nemes egyszerűséggel „elnevezte” Barbie-laptopnak. Tehát továbbra is ő az áldozat:

Ezt fogom most „széjjel tuningolni”. :) Amikor meglett, már akkor panaszkodtam a billentyűzetre, vagyis annak a kiosztására. Amikor az „ipart” kezdtem, akkor nem hogy ritka volt, hanem egyszerűen nem létezett olyan, hogy magyar kiosztású billentyűzet. Számítógépes legalábbis. (A hazai gyártású TVC-ről, Primo-ról, HT1080Z-ről és társairól most nem beszélünk. :) Meg az írógépek is más kategória.) Emiatt én azóta az „US” kiosztást favorizálom, de ilyet (ma már) jó esetben is csak rendelésre lehet beszerezni. De rendelni most is rendelhetek. A gép még rendben, akkor elég lesz a billentyűzet is!

Íbéj rulez, Hongkongból pikk-pakk megérkezett a pakk. Mi a különbség a két billencs között? Az F2-F3 másodlagos funkciója máshogy van szitázva, ez a billentyűzet cseréjétől nem fog másként működni. Fel lehetne cserélni a kettő között a két gombsapkát, de minek? Ezenkívül más különbséget nem találtam (persze a vártakon kívül). Mostanában többet foglalkoztam „jó régi” cuccokkal, kb. 5 ilyen billentyűzetből ki is jönne a régiségekben lévő anyagmennyiség... Hihetetlenül „semmiből” vannak ezek megcsinálva, de tényleg. A gépben magában is látni néhány részen szó szerint papír vékonyságú anyagokat. Ennél csak akkor lehetne olcsóbb, ha sima érintésérzékeny panel lenne. Persze kitalálták már azt is, de ami annak idején a Primo-nál is használhatatlan volt, az most is az. :)

De ha már a „billenőt” kiszedem, akkor a gép alja is jöjjön csak le, úgyis akarok ott is matatni:

Mit is keresek erre? A jobb oldalon lévő hűtés kitisztítása sem árt, de a cél most abban a szép fém keretben van:

Merthogy a terv az, hogy a (fenti) régi lassú HDD helyett kap egy (lenti, használt, de ismert előéletű) SSD-t. Életem első SSD-s „élménye” lesz, kíváncsian várom.

Túl sok különbség nem látszik, de a lényeg már benn van a vaskeretben. Az első kérdés, hogy működik-e az elképzelés (sima egyszerű történet, miért ne tenné?):

Összerakva, a KB végre „US” kiosztású, a HDD meg SSD-re cserélődött. (A kijelző meg még mindig sminktükör.) Közben települ az aktuális (12.3) openSUSE. Eredetileg Fedora-t használtam, de valamelyik verzióval problémáim akadtak. A SUSE-t meg úgyis ki akartam próbálni „RPM, túl idegen nem lehet” alapon. Egyelőre marad... A zypper ugyan még nem áll kézre (leginkább a nevét felejtem el), de szerencsére túl sokat úgyse kell abajgatni parancssorból. Működik minden, a webkamerától kezdve a kártyaolvasóig bezárólag (ami eddig nem volt használható). (Ja, a mikrofont még azóta se próbáltam. :) ) Illetve a BT csak részben működik, valami hiánya van még neki. De egyelőre nem érdekes.

Ez lett a végeredmény, partíciók EXT4, discard, noatime, némi hely kihagyva. Mivel „kicsi” (64G) az SSD, így a Windows7 Starter™ repült. Eredetileg azért hagytam meg, mert „milyen jó, ha éppen kell, kéznél van”. A két év tapasztalata: körülbelül 3-4 alkalommal volt rá szükségem. Egyik esetben sem sikerült megoldanom azt a feladatot, amit kellett volna (valószínűleg User Error, aláírom...), így csak „hamis biztonságérzetet” adott a jelenléte. Nem fog hiányozni.

Első SSD-s élmények: gyorsan bútol. :) Még gyorsabban áll le. Működik a hibernálás, de nem érdemes használni, mert mire betömöríti a memóriát a diszkre íráshoz (gondolom...) lejár a munkaidő. A háttértár az gyors ugyan, de a processzor maradt az N550-es Atomhulladék. A csomagok frissítése is maradt a reumás csigához hasonlítható sebességű, hála a deltaRPM használatának. (Ott a csomagok újra generálása sok ki/becsomagolással jár, ami szintúgy CPU limites.) Érezhetően fürgébb a darab, össze se szabad hasonlítani a tányéros háttértárral, de ez akkor is csak egy netbúk. Ja, mintha (érzésre) jobban bírná akkumulátorról a gyűrődést. (Az SSD gondolom már inaktív állapotban is kb. annyit fogyaszt, mint a HDD leállítva.)

Eddig minden tetszik. Csak hogy fogok én ékezetes karaktereket írni, ha éppen kell? Ez a kérdés nem csak a „Barbie-Laptop” esetén érdekes, hanem az asztali konfignál is. Jelenleg az „US, international” deadkeyes verzióját használom, de ez egyrészt lefoglal két billentyűt, másrészt a dupla hosszú ékezetes karakterek hiányoznak. Kellene valami jó megoldás.

Jó szórakozás ez... Igen, kicseréltem a „HU” kiosztású billentyűzetet egy „US” kiosztásúra azért, hogy utána szívhassak az ékezetes karakterek bevitelének megoldásával. Nóóóórmááááális Maaaaargit? :)

Hirtelen két régifajta megoldás jutott az eszembe, az egyik a jó öreg plus/4 magyar kiosztásúra „hekkelt” billencse, a másik meg az AMIGA bill. kiosztása. (Csak hogy itt is legyen egy kis retró...) Az első változatnál a kis/nagybetűk külön gombokra kerülnek, ez valahogy kilóg a jelenlegi logikából, a CapsLock működése (meg a shiftes rész úgy általában) érdekes kérdéseket vet fel. Ráadásul 18 billentyű helyét kéne megjegyezni (áéíóöőúüű, illetve ezek nagy változata), de azért ez sincs elvetve. A második változat az AMIGA, az jelenleg így néz ki:

(Első a sima, második a SHIFT-es, harmadik az ALT-os, negyedik a SHIFT+ALT-os.) Ebből az alsó két kép a lényeges, az FGHJK billentyűk funkciója az érdekes rajta. És igen, ez pont az, ami a jelenlegi deadkeyes megoldás, csak itt nincs „ellopott” billentyű. AMIGAOS alatt a gyorsfunkciók nem az ALT, hanem az AMIGA billentyű segítségével hívhatók elő, így ott az ALT fennmaradhat egy másodlagos SHIFT funkciónak. Linux alatt az ALT foglalt, de ahhoz (mármint az ALT-hoz) nem ragaszkodok, az egyik (leginkább bal oldali) SUPER-t (S1) erre simán elhasználhatom. (Ahol használódna, azt tuti át lehet állítani, de nekem az a gomb valahogy „nem kopik”.) Illetve a dupla hosszú ékezetek az eredeti kiosztáson sincsenek meg, de ha már mókolni kell, belefér az ilyesmi is. (Az `^~ jelek bármelyike lecserélhető, de akár befoghatnék még egy gomb-kombinációt is erre.) Ez a megoldás már tetszik, legyen ez az „A-terv”. Vajon meg lehet-e csinálni? Lehet-e olyan deadkeyt definiálni, ami önmagában nem az? :) Ez nem is kérdés, mert van olyan kiosztás jelenleg is, ami így működik. De ha ezt én kitaláltam, vajon más nem csinálta-e meg már régen? :) A kereső most nem volt a barátom; valahogy nem találtam olyan kulcsszavakat, amire értékelhető találatokat kaptam volna.

A helyzet: kész kiosztást nem sikerült találnom, csináljunk akkor sajátot! Egyelőre elég a grafikus felület alatti működés, ehhez az /usr/share/X11/xkb könyvtárban kell nézelődni. Itt a következő könyvtárak vannak:

  • /compat
  • /geometry
  • /keycodes
  • /rules
  • /symbols
  • /types

Ami most fontos lesz, az a /symbols könyvtár, abban vannak a kiosztások. De belenézve van egy xfree68_vndr (xfree68? :) Jah' persze: 680x0...) könyvtár, azon belül meg egy amiga nevű fájl. Ezek szerint mégis megcsinálták ezt már? Hát, majdnem... Ebben az alap meg a SHIFT-es működés van csak definiálva, ami nekem kéne, az hiányzik. (Valószínűleg ez a 68K-n / PPC-n futó Linux / X kiosztása, nem az a célja ami nekem kellene. Nem úszom meg...)

Akkor mókoljunk. Van egy régebbi leírás az xkb konfigurálásáról (nem kevés oldal), ebből tökéletesen látszik, hogy eléggé el van ez a móka bonyolítva, cserébe – valószínű – bármit meg lehet vele csinálni. Először meg kéne érteni, hogy a kiosztást definiáló fájlokban mit is látok? Az „US” kiosztásban van például egy ilyen sor:

  key <AE01> { [ 1,  exclam,   exclamdown,   onesuperior ] };

Látszólag ezek lesznek a lényegesek. Az <AE01> lesz az a billentyű, aminek a definícióját tartalmazza a sor. Ezek a „nevek” a billentyűk megnevezései, az, hogy mi merre van, azt a /geometry könyvtárban levő fájlokból lehetne kideríteni. Ebben a könyvtárban a „billentyűzet modellek” „képe” van szövegesen leírva, ennek a segítségével tudná az xkbprint legenerálni egy PostScript fájlba a billentyűzet képét. (A fenti xkb doksi szerint a /geometry része az X-nek a leginkább használaton kívüli...) Sajnos nincs xkbprint parancsom, úgyhogy ezt most nem tudom kipróbálni. De a doksi segít, a pécés alap kiosztásról van benne egy kép:

Ezen látszik, hogy az <AE01> az 1-es billentyűt takarja, ami a Q fölött van (tehát nem a numerikus részen). No, de a sorban a többi az micsoda? Egy billentyűhöz 4 fajta „funkció” rendelhető, de erről is van egy szép kép:

A „szintet” (Level) kapcsolja (alapesetben) a SHIFT billentyű, a „csoportot” (Group) meg valami más. A „HU” kiosztásnál például a jobb oldali ALT, ami ott az AltGr. (Hála a Type5-ös billencsemnek most már azt is tudom, hogy ez az Alt Graph rövidítése. :) ) Van két szint, van két csoport, 2*2=4, a sorban ezért van négy „funkció” definiálva az adott billentyűhöz. Tehát (még egyszer) van ez a sor:

  key <AE01> { [ 1,  exclam,   exclamdown,   onesuperior ] };

A szögletes zárójelek között van a 4 fajta „funkció”, az első a sima gombnyomás, a második a SHIFT-es, a harmadik az AltGr-es, a negyedik meg a SHIFT+AltGr-es. De ezek NEM sztringek, hanem unicode értékek (ha mindent jól értek...), de a fenti példa elég messze van bármilyen számtól. (Na jó, az 1 talán az...) Ezeket a „szövegeket” egy táblázat alapján behelyettesíti számokká az X. Vagyis az xkbcomp, ez „fordítja le” a kiválasztott billentyűzetkiosztást az X számára emészthető formátumra. Ez a „fordító” ezeket a „szövegeket” behelyettesíti a megfelelő számokkal. Azt, hogy miből mit kell csinálni, az /usr/include/X11/keysymdef.h fájlból veszi. (Ez a fájl tele van #define XK_... 0x.... típusú sorokkal. A fenti példában szereplő 1 így van definiálva: #define XK_1 0x0031.) Ha valami kérdés merül fel a „megnevezésekkel”, ez a fájl nagy barát... :) Ezeken a „neveken” kívül itt meg lehet adni direkt hex értékeket, 0x01...... és U.... alakot látni a „gyári” kiosztások között. Nekem a „neves” verzió jobban tetszik, így – majd – maradok annál. Két kérdés maradt vissza, az egyik a sima ékezetes betűk definiálása, erre egy jó példa a „HU” kiosztás:

  key <AC11> { [ aacute,  Aacute, ssharp ] }; 

Ebben az aacute jelöli az a betűt, amin van egy balról jobbra dőlő ékezet. De nincs itt semmi ördöngösség, az aacute ill. Aacute értéke definiálva van a keysymdef.h-ban (0xE1 = „á”, 0xC1 = „Á”). A másik kérdés a deadkey megvalósítása, erre pont az „US” deadkeyes kiosztásában is van példa:

  key <AC11> { [dead_acute, dead_diaeresis, apostrophe, quotedbl ] }; 

Ez az aposztróf billentyű definiálása, ez sem tűnik űrtechnikának. A dead_acute szintén egy szám, a keysymdef.h-ban van definiálva, ott megtalálható az összes „deadolható” „ékezet” neve. (Hogy a dead_acute + a sorból mi alapján rakja össze az „á”-t (meg a többit) az xkb, annak egyelőre nem kerestem utána, de tulajdonképpen most nem is érdekel, ennyi infó elég.) A példában látszik, hogy a dead_... funkciót bármelyik „szintre”, bármelyik „csoportba” be lehet rakni, így simán definiálható ez a funkció egy billentyűre másodlagosként is, nekem meg pont az kell. Az AMIGA kiosztásához 5 fajta „ékezet” tartozik, a „HU” kiegészítéshez meg kell még egy, a dupla vessző:

  • acute: ó
  • grave: ò
  • circumflex: ô
  • tilde: õ
  • diaeresis: ö
  • doubleacute: ő

Ha a név elé odaírom a betűt, akkor megkapom az ékezetes karaktert (ezzel a plus/4 kiosztás simán elkészíthető), ha meg dead_-dal kezdem, akkor sima deadkeyes funkciót kapok (ezzel meg az AMIGA-féle kiosztás fog működni). Mi kell még egy saját kiosztás elkészítéséhez? (Lelkesedés... :) ) A leíró fájlnak van egy speciális formátuma, egy-egy kiosztás-résznek van neve (ezzel lehet rá hivatkozni, illetve egy kiosztáson belül „be lehet include-olni”), tartozhat hozzá leírás, lehet rejtett (kiosztásnak nem lehet kiválasztani, csak máshová „be-include-olni” (Hogy lehet ezt lefordítani?)), lehet ez az alapértelmezett (Ha nincs „-variant” megadva, akkor ez lesz az alap, mivel egy fájlban több fajta kiosztás is szerepelhet!), stb.

Már majdnem minden infó megvan, egy hiányzik még: hogyan lehet a „csoportválasztó” billentyűt megadni? Erre a „HU” kiosztásban (is) van példa:

include "level3(ralt_switch)"

Ez a sor a level3 fájlból (ami szintúgy a /symbols könyvtárban van) beilleszti az ralt_switch részt. A level3-ba belenézve, nem biztos, hogy akarom én ennek a működését érteni... :) De szerencsére itt van több fajta definíció is, ezek közül ami érdekes lehet:

  • ralt_switch: Jobb oldali ALT (AltGr) vált
  • lalt_switch: Bal oldali ALT vált
  • alt_switch: Mindkét ALT vált
  • lwin_switch: SUPER1 (Bal oldali WIN) vált
  • rwin_switch: SUPER2 (Jobb oldali WIN) vált
  • win_switch: SUPER1 ill. SUPER2 is vált

Van még jó pár ezeken kívül, de engem most csak két fajta érdekel:

  • include "level3(ralt_switch)": Jobb oldali ALT (AltGr) fog váltani
  • include "level3(lwin_switch)": SUPER1 (Bal oldali WIN) fog váltani

Akkor a terv össze is állt, ideje megvalósítani. Lesz egy uscbm nevű kiosztásdefiníciós fájlom. Ezt úgy lesz érdemes felépíteni, hogy lesz egy alap kiosztás blokk szintváltó billentyűk nélkül, ez lesz az origami („ORIGinal AMIga”. :) ). A „kapcsolható” kiosztások meg ezt húzzák be, plusz a megfelelő szintváltót. A meló nagy része az AMIGA kiosztáshoz tartozó kódok, illetve azok neveinek „kitalálása”, szerencsére ISO8859-1 kódolást használ az OS eredetileg, így csak meló van vele, nehézség szerencsére semmi. Az elkészítésről sok mindent nem lehet írni, az összes billentyű karakterkódja alapján a keysymdef.h fájlból ki kellett keresni a megfelelő „nevet”, majd a táblázatba a megfelelő billentyű szintjére / csoportjába beírni. Végül is elkészült... Egy „érdekes” „karakter” lett, az AMIGA+N kombinációra előjövő 0xAD-s jel, ami SHY (Soft Hyphen) néven „fut”. Ez egy olyan „kötőjel”, ami alapból nem jelenik meg, de a szöveget kiíró szoftver itt „el tudja vágni” a szavat. (Gyakorlatilag azokat a pontokat lehet a szóban megjelölni vele, ahol szabályosan el lehet választani.) Na, ezt a kódot így AMIGA alatt nem láttam még működni.

Az eredeti kiosztása az alfanumerikus résznek így elkészült, viszont a „többi részt” nem piszkáltam. Tehát a funkcióbillentyűk, a numerikus blokk meg a kurzorvezérlők maradtak a Linux alatt megszokott működésűek. A fenti képernyőképen levő elrendezést nézve is látszik, hogy az AMIGA gyári billentyűzetén nincs Home, End, PageUp, PageDown billentyű. Ezen funkciók a SHIFT + kurzornyilakkal érhetők el, de Linux alatt ez általában a kijelölés, ezt nem akarnám elrontani.

A plus/4-es kiosztást ugyanígy összeraktam, már csak azért is, mert semmi bonyolultság nincs benne. Viszont itt csak az ékezetes karakterek lettek beillesztve, a többi „jel” (PETSCII karakterek) – érthető okokból – kimaradt. Ez amúgy is csak érdekesség.

így most van 5 kiosztás, amiket így lehet „kézzel” „betölteni”:

  • setxkbmap uscbm -variant amiga_s1: AMIGA kiosztás, SUPER1 a váltó (default)
  • setxkbmap uscbm -variant amiga_altgr: AMIGA kiosztás, AltGr a váltó
  • setxkbmap uscbm -variant amiga_hux_s1: AMIGA kiosztás, a „J”-s funkció cserélve duplavesszőre, SUPER1 a váltó
  • setxkbmap uscbm -variant plus4_hux_s1: plus/4 kiosztás, SUPER1 a váltó
  • setxkbmap uscbm -variant plus4_hux_altgr: plus/4 kiosztás, AltGr a váltó

Az amiga_hux_s1 kiosztás lett az, amit alapból használni fogok, ebbe „belemókoltam” a dupla vesszős ékezeteket, a J gomb ~ ékezete lett lecserélve ˝ ékezetre. Ez amúgy egy minimális kavarodást okoz azért... Eredetileg az AMIGA egy ISO8859-1 kiosztás szerint készült karakterkészletet használ, de ebbe nincs benne a magyar dupla ékezetes négy betű (őŐűŰ). A megoldás az ISO8859-2 szerinti karakterkészlet, természetesen van ilyen a géphez, eddig semmi probléma. Ebben a négy dupla ékezetes karakter helye a lényeges. Az őŐ a õÕ helyén van, viszont az űŰ az ûÛ helyére került. Még véletlenül se ugyanannak az ékezettípusnak a helyére, éljen a konzekvencia. :) De ehhez – tudtommal – nem készült olyan billentyűzetkiosztás, ami deadkeyes lenne. (Természetesen „HU” kiosztás van, de az a megszokott QWERTZ...) Így ezt a karakterkészletet az „US” billentyűkiosztással lehet használni, ami „nem tud róla” hogy milyen készlet van betöltve, csak a billentyűkhöz a megfelelő számú karaktert rakja ki. Így esik meg „az a csúfság”, hogy az őŐ beviteléhez a J-hez tartozó ékezetet kell használni, az űŰ-höz meg a H-t. Na, én maradtam most mindkét betű esetén a J-nél. Körülbelül kettő perc volt visszaszokni erre az ékezetírási megoldásra (nem gondoltam volna), de az űŰ-höz még gyakran a H-t nyomom... :) De sebaj. Ez így akkor is tetszik.

Ezenfelül van még egy módosítás, a Soft Hyphen karaktert kivettem (lett helyette :) ), mivel ez egy kicsit „veszélyesnek” tűnik. (Az „eredetiben” ott maradt, csak a „HU”-s változatban cserélődik.) Az általam mostanában használt gedit beíráskor meg se jeleníti (valójában csak „jól működik”), de a szövegbe bekerül. Ha egy ilyen kódot belecsempészek véletlenül valami programkódba, lehet vakargatni a fejet hogy miért nem fordul / fut...

Már csak az alapértelmezett kiosztás beállítása van hátra... Fedora alatt ez mi sem egyszerűbb, az /etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf fájlban van az X alatt használt alap billentyűzetkiosztás, amit a system-setup-keyboard eszközzel lehet állítgatni. Ezt a fájlt nemes egyszerűséggel kézzel átállítottam. (”XkbLayout” ”uscbm” illetve ”Xkbvariant” ”amiga_hux_s1”. A GUI-s konfiguráló valami miatt „nem találja” a most készített kiosztást, de ez most nem érdekel, egyelőre nem jártam utána az okának.) Ezek után már csak azt kell megoldani, hogy a DE ne akarja átállítani. (Xfce billentyűzetváltó kisalkalmazást le kell szedni a tálcáról, illetve a billentyűzet beállítás / elrendezésnél hagyni kell a rendszer alapértelmezés használatát.) SUSE alatt a DE átállítása ugyanez, az X alapértelmezett kiosztása az /etc/X11/xorg.conf.d/90-keytable.conf fájlban van. CentOS alatt is ugyanerről szól a DE-s rész, viszont nekem (még?) van xorg.conf-om. Oda beírva a megfelelő dolgokat viszont nem működik. :) Remek. A megoldás itt is az /etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf fájl létrehozása lett (idemásoltam a Fedora alattit), ezek után már jó. Érdekes...

Ide a végére rakhatnék egy képet az ÁRVÍZTŰRŐ TÜKÖRFÚRÓGÉP feliratról, de – azt hiszem – ezt nyugodtan kihagyhatom. Nem ez a lényeg, hanem maga a billentyűzetkiosztást definiáló fájl, amivel ez elérhető. (Illetve az X konfigurációs fájlja, hátha más is jár úgy mint én...) A „kalapálás” közben azért pár kérdés felmerült bennem. Például ezeket a kiosztásfájlokat miért nem lehet „előre” „lefordítani”? Ha nem az X indulásakor kellene a gépnek ezzel dolgozni (és vajon hány ilyen trükk lehet még...), időt lehetne megtakarítani. Az is igaz persze, hogy így az én dolgom most könnyebb volt, mivel nem kellett külön felpakolni a fordításhoz szükséges környezetet, mert ez az alap működés része. Mindenesetre elegánsnak nem tartom...

Konklúzió: hogy én ezt hány éve (!) meg akartam már csinálni... Kellett hozzá, hogy kicseréljem a kékség billentyűzetét (Már csak a tükrös monitort kéne kicserélni benne egy mattra, de amennyibe kerülne, annyit nem ér...), és ettől megjöjjön a lelkesedés. Igazán hasznát ráadásul nem is ott veszem, hanem az asztali cuccon. Persze ettől még jókedv, öröm meg minden! :)

„Irodalom”:

balagesz

---

2013.10.24.
2014.12.14. setxkbmap -variant példák javítása
2019.12.10. D8.

Hozzászólások

subscribe

----------
[GB ≠ GiB] [MB ≠ MiB] [kB ≠ kiB] [1000 ≠ 1024] [Giga ≠ gram] [Mega ≠ milli] [Kelvin ≠ kilo] [Byte ≠ bit]

Deltarpm-re javaslom gyors internet elérés esetén a /etc/zypp/zypp.conf fájlban: download.use_deltarpm = false, nálam egy szintén "atomgyors" gépnél bevállt.

Üdv.

Köszi, ez bekerül a Tippek-Trükkök közé. (Azzal azért tisztában vagyok, hogy a deltaRPM elsősorban nem nekem jó, hanem az RPM szerver sávszélességigényét / terhelését csökkenti. Másodsorban előny ez nekem a kisebb sávszélességigény / adatmennyiség miatt. De látni érdekes értékeket. Van amikor a rendesRPM méretének a 10%-a alatti a deltaRPM forgalmazott adatmennyisége.)

már múltkor gondolkodtam rajta hogy asszem kéne egy ilyet bepötyögnöm az írásaidra hogy : subscribe :)