Tévé 17 év után

Mint a címből is látszik, igen régen nincs a közelemben tévé. A maiakhoz egyáltalán nem értek, nem vagyok tisztában a fogalmakkal sem. Gyermekeim közül az idősebb iskolába megy, így lassan jó volna, ha látna ilyesmit (eddig monitoron nézett dvd-ket, azaz nem műsorhiányos, hanem szeretném, ha lassan megkapná a világunkban való eligazodáshoz szükséges híradó/reklám/egyéb mocsok adagját).

Amit szeretnék:
digitálisan sugárzott ingyenes magyar csatornák
valamilyen ingyenes adásokat fogó parabolaantenna (nyelvtanulás végett)
sambás megosztásokon elérhető saját DVD-tár használata (otthoni NAS-ok: NAS200, DLINK DNS 323 és 320)
és az egészet tudja kezelni egy hatéves kislány

Mi mindenre van ehhez szükségem? Ti milyen rendszert állítanátok össze? Kérlek, hogy segítsetek az agymenéseitekkel.

Hozzászólások

En a TV vonalra mondanek par szot:

LG Monitor-TV -t vettem, speciel egy 19" -s darabot, ami nekem eleg, de neked valoszinuleg keves lesz, erdemes huszonpar colban gondolkodni.
Maga a cucc egy rem egyszeruen kezelheto dolog, grafikus csilivilli menuvel, kepes fogadni digitalis tv-hez valo kartyaolvasot is (alapbol nincs benne), illetve HDMI/DVI/VGA/SCART/koax lukakkal van teletuzdelve, plusz kepes pendrive-rol kepet/hangot lejatszani (videot nem), viszonylag olcso megoldas. Mivel kepes koax kabelt is fogadni, igy akkor is erdemes lehet megvenni, ha perpill csak sima kabeltv kolbaszol a kornyeken.

Egyebkent ha nem vagyok nagyon igenyesek, akkor a legtobb kabeltv szolgaltato mar digitalisan kozvetiti az adast, akar az is eleg lehet.

Idevago info, hogy a tv2 es az rtl a sajat hiradoit kozvetiti a honlapjukon.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Az enyem nem jatszik filmeket, igy ez engem nem zavar, van egy BluePanther Syvio-m ami a media center funkciojat tolti be, ezen ugyan nincs AC3 hangkodolas tamogatas, de a Popcorn Hour firmwarevel teljesen kompatibilis, azzal lehetne. Mivel nekem azonban nem hianyzik a dolog, igy siman csak ignoraltam a dolgot. A sima sztereo hang nekem boven eleg.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Ha van másik eszköz amivel lejátszod a filmeket akkor nincs semmi gond.
Nekem is elég a sima sztereo, de ha csak dts hang van a letöltött filmen akkor semmilyen hang sincs a tv-men. De megoldhatom, mert igyekszem ac3 kódolású filmet letölteni, ha meg csak dts-t sikerül akkor átkonvertálom a hangsávot.

Ja, igen, DTS hangra gondoltam termeszetesen.

95%-ban DivX/XviD filmeket toltok le, mert sok filmet nem torlok le, miutan megneztem, mert maskor is meg szeretnem nezni. Ami lemezbe van meg (marmint ilyen korong), ahhoz van egyreszt lejatszom, masreszt igyekszem a fontosabbakat atkonvertalni - ha DTS van benne, akkor DivX-be, ha nincs akkor sima ISO-ba. A lemez sajnos mulando.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

sambás megosztásokon elérhető saját DVD-tár használata

Na ilyen nincs tévében, legfeljebb külső media playerrel.

Igen, nekem is ilyen van. Előnye (a médialejátszóknak úgy általában) hogy nem kell a TV sokszor hiányos médialejátszási képességeire hagyatkozni (nem, DLNA sem megoldás mindig), általában mindenevőek, általában van rájuk alternatív (gyárinál jobb) firmware.

Hátránya lehet valakinek a még egy távirányító (bár a WDTV Live-é pont egy kisméretű, jó kialakítású valami).
(Szerk.: WDLXTV firmware-rel - amit én is használok - tudod használni az Eiri plugint, amivel a TV távirányítóval tudod a médialejátszót is irányítani:
http://wiki.wdlxtv.com/Eiri
Az újabb lejátszók már tudnak HDMI-CEC-t, pl. Raspberry PI-n futó XBMC-t tudsz a TV távirányítóval vezérelni, ha a TV is ismeri a szabványt).

Már nem gyártják, de 10-15e között kapsz használtan. Vagy van ezer másik féle :)

A témához hozzászólva: nekünk van TV-nk de nem nézünk magyar csatornákat (monduk külföldit se), így a gyerekek által nézhető tartalmak is szűrve vannak. Magyar műsorokat általában letöltjük, ha van olyan, ami érdekel valakit (és érdemes).

Jaj, s amit nem kérdeztem, mert annyira nyilvánvalónak tűnik... Innentől a tv-csatornákat is innen nézem ugye? Azaz ebbe dugom az eddig tvre dugott settopboxot is, igaz? Mint ahogy a régi szép időkben a (VHS)videó-n váltottam csatornát, és a tvn tulajdonképp csak hangerőt állítottam.

Off. Bocs a flamebait miatt, de nem bírtam ki.

Eddig azt hittem, hogy akik nem TV-znek, azoknak nem hiányzik, jól megvannak nélküle. Tényleg megéri ezt feladni és ráadásul a 6 éves kislányod kezébe adni a távirányítót?

Nálunk sincs tévé és elég sok kisgyerekes családot ismerek, ahol szintén nincs. A tévé XX. sz-i lejárt lemez.

Nem mondom, a Da Vinci tényleg nem rossz ovisoknak és kisiskolásoknak, kisebbeknek esetleg Minimax. De ezeknek a műsora kapható boltokban is. A többi tök érdektelen. Kormányszolgálati adókat SPB TV-n is lehet nézni, ha annyira hiányzik.

2. osztályba járó lányomra és az óvodás fiamra azért rendesen rácsodálkoznak a pajtikák, hogyaszongya olyan nincs, hogy tévé nélkül élni. Az, hogy nincsenek valamivel képben, max. délutánig tart, amikor felvetik a kérdést, és együtt utánajárunk, ha utánajárós a dolog.
De inkább fordított a helyzet: tévé híján ők vannak olyan ismereteknek (és a kezdetektől olyan szókincsnek) a birtokában, amivel ők húzzák a tévénézőket előre, amikor megosztják velük. És nem tudok nem párhuzamot vonni a tévé hiánya, és a nagyobbik gyerek - lány létére - előkelő helyezéseire a matematikaversenyeken.

Ettől függetlenül éppen be készülünk ruházni valami hazugságládára, de a motiváció nem az, hogy azonnal tudjanak az aktuális 15 perces hírről és hírességről, hanem hogy természetes legyen az, hogy valaki idegen nyelven beszél (persze a youtube ebben eddig is sokat segített -- bár lett volna ilyen 30 éve!).

Ez kb olyan ma, mint 10-20 éve a rádió volt,
ma inkább az a büdöstojás, akinek nincs facebook profilja meg nem instagramozik.
Az már rég volt, hogy a TV volt az unikum... talán magunkból indulunk ki? :) Ez már a következő generáció ... a babazsúrokon pisloghat csak az ember, hogy miket nem nyomnak már ezek az ifjoncok :)

Én is csatlakoznék a cáfolókhoz. Nekem soha nem volt TV-m, nem is hiányzik. A gyerekeim még sose panaszkodtak, hogy büdöstojások, pedig 6., 4., 2. osztályokba járnak, és jövőre a legkisebb is kezdi az előkészítőt. Ami trendi és beszédtéma az osztályban, azt megnézik a youtube-on.
Én is inkább azt látom, hogy a mai iskolásoknak inkább a facebook a státus, de az is inkább pár osztállyal feljebb, nem elsőben.
Csaba

"Nekem soha nem volt TV-m, nem is hiányzik."

Nekem hiányozna. Tegnap HD-ben élőben néztem:

- Formula 1
- MotoGP
- Snooker VB (Eurosport 1 és 2)
- London maratoni

továbbá ezen nézem a helyi foci- és kézicsapat meccseit. Szeretem a Discovery-t, elaludni pedig az Doctor G-re tudok a legjobban.

Tuti, hogy ezeket nem nézed a interneten ilyen minőségben.

Azt mondjuk sose értettem, hogy egyesek miért érzik magukat felsőbbrendűnek attól, hogy kinyilvánítják nyilvánosan utálatukat a TV felé. Közben meg 9gag meg hasonló szánalom oldalakon töltik idejük nagy részét.

--
trey @ gépház

Tuti, hogy ezeket nem nézed a interneten ilyen minőségben.

Nem akarlak kiábrándítani (tudom, nehéz is lenne), de ezeket akkor se nézném, ha lenne TV-m.

Azt mondjuk sose értettem, hogy egyesek miért érzik magukat felsőbbrendűnek attól, hogy kinyilvánítják nyilvánosan utálatukat a TV felé. Közben meg 9gag meg hasonló szánalom oldalakon töltik idejük nagy részét.

Mi az a 9gag? Nem utálom a TV-t, csak nem nézem.

Csaba

A Formula 1-et, a MotoGP-t és a Snooker VB-t én is nézem FullHD-ban TV készüléken, de "felvételről".
A labdajátékok nem érdekelnek, így azokat nem nézem, nem azért, mert a neten nem jutnék hozzájuk.

A TV-ben csak a mesecsatornák, vagy az ismeretterjesztő csatonák "mennek".
Azért van egyáltalán kábelTV nálunk, mert az Internetet árukapcsolással csak a TV-vel együtt tudom megvenni.
Simán tudnánk TV(adás, nem készülék) nélkül is élni, nem létszükséglet.
A TV előtt passzívan, haszontalanul eltöltött időt hasznosabb dolgok végzésére lehet fordítani.

openSUSE 12.3 x86_64, vagy ami éppen jön.

"Azért van egyáltalán kábelTV nálunk, mert az Internetet árukapcsolással csak a TV-vel együtt tudom megvenni."

Tehát most azért nézed, mert "rohadjak meg azért is nézem, ha már fizettem érte"?

"Simán tudnánk TV(adás, nem készülék) nélkül is élni, nem létszükséglet."

Senki sem állította, hogy létszükséglet.

"A TV előtt passzívan, haszontalanul eltöltött időt hasznosabb dolgok végzésére lehet fordítani."

Úgy érted, hogy a fent említett dolog (fizettél érte) odakényszerít és helyette nem tudsz hasznosabb dolgokat végezni?

--
trey @ gépház

"Tehát most azért nézed, mert "rohadjak meg azért is nézem, ha már fizettem érte"?"

Mondtam egy szóval is, hogy nézem?

"Senki sem állította, hogy létszükséglet."

Nem állítottam, hogy ezt bárki is állította.

"Úgy érted, hogy a fent említett dolog (fizettél érte) odakényszerít és helyette nem tudsz hasznosabb dolgokat végezni?"

Úgy értettem, hogy sok családban letámasztják a gyereket a TV elé, addig sem kell foglalkozni vele.
Ez a gyerekeken többnyire meg is látszik.
Nem én nem tudok hasznosabb dolgokat végezni, - mivel mint említettem, nem is nézem, - hanem a környezetemben is van olyan gyerek, aki az általam elítélt bulvárszart tekinti etalonnak, mert azt látja/hallja otthon egész nap, náluk arra van igény, amit a TV ki is szolgál.
Ha a ValóVilág (bocs, ha rosszul írtam, vagy már más a sláger) és hasonló sztárok bámulása helyett az Anyja/Apja foglalkozna vele, az ő szókincse és világról alkotott elképzelése is átlagon felüli lehetne.

Szerk.: Én nem fogom Retekklub "hiradó"-val, meg faszbúkkal szennyezni a gyerekemet akkor sem, ha ettől nem lesz "trendi".
Még a mesecsatornákon is mennek olyan "mesék", amik nálunk tiltólistán vannak.

Pl. nem nézünk reklámokat sem, pedig olyan jó kis zombis, farkasemberes, vámpíros és egyéb gyerekeknek való reklámok mennek már a Minimaxon is!

openSUSE 12.3 x86_64, vagy ami éppen jön.

Látom valami felhúzott. Érdekes, hogy én sportról beszéltem többnyire, te meg nekiálltál fröcsögni bulvárszarról. Valami komplexus lesz ez.

"Még a mesecsatornákon is mennek olyan "mesék", amik nálunk tiltólistán vannak."

Jézusom. Az internetet is monitorozod majd nekik?

--
trey @ gépház

Ha felhúzott volna bármi is, az maximum az lehetett volna, hogy olyan szavakat adsz a számba, amikre én még csak nem is gondoltam.

"Az internetet is monitorozod majd nekik?"

Ha monitorozás alatt tartalomszűrést értesz, akkor amíg én felelek a fejlődéséért, addig természetesen igen.

openSUSE 12.3 x86_64, vagy ami éppen jön.

A végén még kibújuk a troll belőled :) De pontosan így van. Én akkor akarom nézni, amikor nekem van kedvem / időm rá, nem akkor, amikorra a műsorszerkesztők berakták, tökmindegy hogy milyen tartalomról van szó. Az ifjabbik generáció szerintem csak mosolyog magában, ahogy mi csak bambuljuk a tévét és nézzük amit belénk diktálnak és nem azt, amit és amikor mi akarunk nézni. Korábban nem volt elegendő elérhető szabad tartalom, mára ez már itthon is kezd megváltozni, fejlett országokban pedig netflix és társai... Nyilván a Bartókot is van aki be-bekapcsolja még manapság ha egy kis komolyzenére vágyik mindenféle gondolkodás nélkül, de a TVcsatornák is egy szűkülő rétegnek felelnek már csak meg... és azért mert valakinek ez jó, és egyre több embernek meg nem, azért nem kell dühösnek lenni...
Azért félni nem kell, ahogy a rádiónak úgy a jelenlegi TV csatornáknak is marad majd hely a nap alatt, de nem úgy, ahogy eddig :)

" Én akkor akarom nézni, amikor nekem van kedvem / időm rá, nem akkor, amikorra a műsorszerkesztők berakták, tökmindegy hogy milyen tartalomról van szó."

Élő sportközvetítést élőben akarom nézni. Egyébként már feltalálták azokat a rögzítőeszközöket, amikkel bármikor nézhetők a tartalmak és tetszés szerint kiszűrhetők a reklámok / faszságok. Majd ha az interneten lehet annyiért annyi műsort nézni és olyan minőségben, mint a kábeltv-n és mindenhol lesz megfelelő sávszélességű internet is akkor eljön az a jövő, amiről beszéltél. Addig nem.

"Az ifjabbik generáció szerintem csak mosolyog magában, ahogy mi csak bambuljuk a tévét "

Nincs ezzel semmi baj, mert én is röhögök rajtuk, hogy mit lehet napi több órát a Faszbook, meg Ask.fm és hasonló szarok előtt eltölteni. Más korosztály, más hülyeség ;)

--
trey @ gépház

"Azt mondjuk sose értettem, hogy egyesek miért érzik magukat felsőbbrendűnek attól, hogy kinyilvánítják nyilvánosan utálatukat a TV felé."
- mert így kompenzálják a kisebbrendűségi érzésüket :)
Nekem pl. nincs facebook-profilom. Utálok is mindenkit, akinek van. Nekem is lehetne, de kényelmesebb a saját balfaszságomat erélyként beállítani, mint csinálni egyet. De egy idő után már el is hiszem magamról, hogy én vagyok az okos hogy nincs, és nem az akinek van :)
--
zsebHUP-ot használok!

Én nem látom, hogy felsőbbrendű lenne (vagy annak akarna tűnni), csak azt, hogy nem használ valamit, ami már úgyis lassan csak speciális esetben lesz jó valamire. Minek terhelni és fecsérelni a saját és/vagy a gyermekeid életét valamire, ami (bár néha hasznos időtöltés, elismerem) legtöbbször csak feleslegesen van bekapcsolva (ismétlem, Neked hasznos, nekem pl. nem)? Ilyenek példaként a reklámok, idióta/erőszakos hírek, stb...

Hány hozzászóló "utálja" vajon a TV-t, és hányan nem használják csak úgy egyszerűen, mert minek?

nekem tvkartyam van, es amikor itthonvagyok egesz jol elvan a kep a sarokban, ha tortenik valami -- mittomen f1-en elozes, vagy az aktualis meccsen gol, -- akkor kinagyitom az ismetlesre.
de ma jonnek a cimborak az FCB - FCB meccsre, ilyenkor kitesszuk a kepet a masodlagos monitorra, ami jelen esetben a projektor, hogy a hatso sorbol is jol lathatoak legyenek a tortenesek :D)

+1

Ezt a tv iránti gyűlöletet én sem értem. Azt még szerencsére Te választhatod ki, hogy mit szeretnél nézni benne, ehhez van egy roppant egyszerű eszköz: távirányító. Bár az tény és való, hogy van rengeteg műsor, amitől lábrázást kapok, de a kábeltévé szolgáltatónak hála, 100 csatorna közül válogathatok kedvemre és ha még így sem lelnék nekem tetsző műsort, még mindig nézhetek saját filmeket.
Ugyan még nincs gyerekem, de ha lesz, nem fogom eltiltani tőle, viszont segítek neki helyén kezelni a benne látottakat.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Én megtanítom a lányomat lepofozni az iskolában azt, aki büdöstojásnak nevezi, mert nincs TV-je.
Jó erőben van a kislány és nem is szoktunk rászólni, amikor az őt ért provokációra a maga módján válaszol.

Bár időnként cikis a dolog, mert 3 évesen legutóbb nyilvános helyen hangosan "lebuzizta" azt a kislányt, aki kétszer is belérugott. Természetesen hatott, mert a kislány abbahagyta, többen pedig körülötte a szívükhöz kaptak.

Megdícsértük, mert olyan fizikai ereje van, hogy egy ütéssel lecsapta volna a másik kislányt, de ő bölcsen és megfontoltan inkább szóban fejtette ki a véleményét.

Engem állandóan püföltek kicsinek és mindig elmenekültem a konfliktusok elől.
Leköpdöstek, megrugdostak én meg nem mertem visszaütni, mert ezt nevelték belém. Mert kikaptam, amikor az engem ért sérelmeket megtoroltam.

Megvetettek, mondván hogy gyáva vagyok és még agresszívabban köpdöstek.

Tudod, a gyermekének az ember jót kíván. Az egyik rokonom később elmesélte, hogy fiam, nem baj, ha megvernek, az a lényeg, hogy te is álljál helyt és okozzál valamit a másik embernek. Legalább olyan sérülést, hogy legközelebb majd átgondolja, hogy neked menjen-e.

Ahelyett, hogy hagytam volna, hogy rugdossanak és köpdössenek, egyvalakit ki kellett volna választanom, akinek a pofájába köpök, miközben rondán beszélek és rúgom, mint aki megveszett. Ennyi. Nem baj, ha vesztek, az a lényeg, hogy én is osszam lelkiismeretesen.

Arra akartam célozni, hogy neki mániája az "üssünk vissza"-mentalitás, amin többen ki is akadtak, nem biztos, hogy ezt szeretnéd magadnak. Tudom, hogy te Csab vagy, emlékszem még sok másik hozzászólásodra, többször nem értettünk egyet :-). Offtopicot berekeszteném, magánban folytathatjuk.

Úgy látom, átcsaptunk Unixból pszichológiába. Teljesen jó az eseted, jól mutatja, hogy a gyermekvilágban nagyon rossz stratégia, ha valaki teljesen "birka". Egyébként ugyanígy nem jó ennek a (spontán vagy túlkompenzálás miatti) ellentéte, a teljesen "bika", aki mindenkinek nekimegy. Ez ugyanis ugyanúgy egy viselkedési kényszerpálya, ami igen szar irányba viheti el az embert.

Sem az egyből magas jelszint sem a mindig alacsony nem jó, a lineáris karakterisztika (=normális viselkedés) a nyerő a mi társadalmunkban. Ilyenkor egy-két kóstolgató incidenst leszámítva teljesen teljesen nyugis az ember élete a suliban. Így aztán az embernek csak neutrális és pozitív kapcsolatai vannak. Ez utóbbiak a haverok, akikkel felhőtlenül lehet focizni, bringázni, kockulni, stb.

A "nyugodtan oszthat rendesen" - ahogy leírod - nem hangzik lineáris karakterisztikának, hanem kis triggerre maximális reakciónak. Ez azért nem jó, mert általában az eleje inkább kóstolgatás szokott lenni, és egy határozott, de nem túl durva reakció örökre le is zárhatja ezt úgy, hogy az illető innentől csak a neutrális kapcsolatok közé kerül, amiből még akármi is lehet. Ha a válaszreakcióból nem érti, hogy álljon le, akkor persze jön a szép kis adok-kapok, de az iskolai konfliktusok azért általában elég finoman szoktak lezárulni.

Engem mindennap megvertek az iskolában és állandóan kék-zöld folt voltam.
Megrugdostak, leköpdöstek nap mint nap, meg bőrlabdával 10m-ről belémlőttek, hasbarúgtak,... Ezek voltak számomra a finom iskolai konfliktusok.

Ez kizárlólag a wacha-féle észlényeknek normális, de a gyermekemnek nem fogom mindezt a hülyeséget továbbadni.

Ha megtámadják, nyugodtan védekezzen, üthet is. Lehetőleg minél hangosabban, hogy a tanárokat is irritálja. Amikor engem vertek, akkor a tanárokat rohadtul nem érdekelte a dolog. Csinálják nyugodtan. Ha az egész iskolát szétordítottam volna förtelmes szitkokkal, akkor esetleg odafigyeltek volna arra, hogy velem mi történik.

Hát, szekvenciális hálózatnak számítok memóriával. Az elmúlt kiszólás nem a bemenetre való válasz volt, hanem bemenetek sokaságára adott reakció. Nyilván abban igazad van, hogy nem érted, hogy egy szokásosnál is sokkal gyengébb inputra hogyan kaptál ilyen outputot, de kérlek nézd át a szekvenciális hálózatok működését.

Magyarra fordítva amikor valamit leírok és úgy gondolod igazam van, akkor nem szólsz hozzá. De amikor úgy látod nincs igazam, akkor igen. Eme viselkedés mód azt a képzetet kelti bennem, mintha kizárólag kötekedni akarnál.

:)

Így többé-kevésbé oké, értem a nézőpontod, de nem osztom.
Amúgy csak azt a részét nem tartom jó dolognak, hogy egy három éves (vagy legalábbis igen kicsi) gyereket erre nevelj, hogy üssön vissza, rúgjon, stb. Mikor fogja ezt otthon is alkalmazni (pl. testvérekkel)? Mikor fog fegyvert fogni? Szóval érted. Inkább beszélni vele, beszélni többi szülővel, stb.

Van gyermeked?

Mert ugye a gyermekek nevelésénél a felhasználói kézikönyvet és az elméleteidet kidobhatod a kukába. Sajnos minden ember más és a saját gyermekemről még senki sem írt User's Guide-ot.

Csomó könyvet olvastunk, hogy mit lehet csinálni, ha a gyermek nagyívben tesz a fejedre és bunkózik. Fenyítés nem használt, beszélgetésre nem figyel,...

Két év küzdelem után jöttünk rá, hogy az udvariasság hiányzott neki. Mióta figyelmes és udvarias vagyok vele, ő is kedvesebb.

Amikor a szülő és a gyermek között konfliktus van, akkor az esetek zömében nem az a megoldás, hogy leülünk és elmondjuk neki a tutit, hogy hogyan kellene élnie. Ez a konfliktus is kétoldalú volt. A gyermek nem viselte el, hogy nem adják meg neki a kellő tiszteletet, ezért bunkózott.

Legalább annyira neveli a gyermek a szülőt, mint mi őt.

Azért így kicsit megint más ha megvédi magát. De te fentebb azt írtad, hogy megverte mert beszólt neki. Az nem ugyan az, hogy védete magát, mert megtámadták. Én csak arra céloztam, hogy verbális agresszióra, tetlegességgel válaszolt. Amúgy ez valahol a nevelő (ovónő) sara is, mert közösen el kéne rendezniük, de ha nincs alap arra hogy megbeszéljék akkor persze nincs min csodálkozni sajna :(

Közben elolvastam mi volt veled a suliban, így már érthetőbb és sajna ott is igaz, hogy a tanárok nem tették helyre a verekedőket. Illetve a gyermeked sulijában is hagyják ezt. Persze ez a csúfolodó gyerek szüleit minősíti a legjobban, és az tény, hogy azzal nem nagyon lehet mit csinálni (ugyan akkor ez nagyon bosszantó). Én is csak remélni tudom, hogy normális közösségbe kerül az én gyerekem.

A legfurább persze az, hogy a gyereknevelést mint olyat sehol sem tanítják, pedig mekkora felelősség. Aztán csodálkozunk ha jópár ember nem tud mit kezdeni egy gyerekkel. :(

Még mindig jobb, mint az a gyerek, aki meg se tanul kiállni magáért, rosszabb esetben azért, hogy az önző szülőnek mindig igaza lehessen. Igen, a legnagyobb hiba, amit a szülő elkövethet, az az, hogy a gyereke nem tanul meg kiállni magáért, ettől Csab még nem lesz tökéletes szülő, de legalább egyvalamit már jól csinált.

Amúgy, most mi is a baj? Az,hogy a gyerek intelligens módon, a tettleges agresszióra csak verbálisan válaszolt?
Vagy hagyni kellene mindenkinek szótlanul, hogy rugdossak?
Vagy pontosan mit is kellett volna tennie? Komolyan érdekel.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Szia!

Mennyi a kereted rá?
Én a Samsung UE32 / UE40 szériában nézelődnék EH5300-tól felfelé.
De ajánlok neked jót, ha megmondod mennyid van rá :)

Üdv. bnv

3 éve vettem tv-t. Az elején királyság, mert mindent lejátszik. Utána kódolgatás, most raspberry pi van előtte. Elérek vele mindent, és megy a youtube is. A tv távirányítója alapból viszi. Szóval én ha ma vennék tv-t akkor csak azt nézném, hogy minél nagyobb és szép képe legyen. A többire egy fillért sem áldoznék mert egy pár év múlva úgyis elé kell dugni valami lejátszót.

Kezdetben a TV-hez antenna csatlakozó volt, utána megjelent a VGA csatlakozó, jött a Scart, a 3 éve vett TV-ben már DVI is volt, jelenleg meg HDMI van.

Sajnos egyáltalán nem biztos, hogy az 5 évvel ezelőtti TV-n az új kütyük menni fognak. A Raspberry Pi-n például RCA és HDMI van. Ebből az RCA használható 5 évvel ezelőtti TV-ken, vagy méreg drágán vásárolsz egy átalakítót.

5 év múlva egy új tévé árának néhány százalékáért megveszed a Raspberry Pi (vagy MK802, ...) akkori verzióját, aminek lesz olyan csatlakozója, amivel rá tudod dugni az akkori új tévére.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

8 éves Panasonic TV-men 2 darab HDMI csatlakozó van. Igaz, csak 1.1, de ez bőven elég a TV által tudott 1080i-hez. 5 éve már csak a nagyon low-end kategóriás készülékekben nem volt HDMI (http://en.wikipedia.org/wiki/HDMI - 2007-ben az eladott készülékek 90%-ban volt ilyen csatlakozó).

Szóval _annyira_ gyorsan nem változnak a dolgok.

Szerintem 2 lehetoseged van.

1: Veszel valami olcsobb fajta tv-t, mindenfele smart funkcio nelkul, ethernet legyen rajta, igy UPnP-vel elerhetoek a halozaton megosztott filmek (nekem special egy Samsung UE46EH5300 van, ez mondjuk smartos, lehet neked egy kisebb valtozat is eleg, a 32"-os verziot 100.000Ft kornyeken lehet megvenni), tamogatja a DTS-t, ezzel nem lehet gond.

Viszont ami ezzel gond lehet, hogy samba sharet onmagaban nem tud, de mivel UPnP-t talan tudhat a NAS (ezt meg kellene nezni), igy az megoldott. DVB-T-vel sem lehet gond, ha tavol vagy a toronytol, felraksz egy kisebb antennat es mehet, ha par km-es korzetben, akkor egy 6 centis antennaval megy (nalam igy megy). (mindigtv.hu-n meg tudod nezni milyen csatornak vannak, pl euronews is angolul meg meg par nyelven, 6 eves gyermekednek pont jo lesz a hirek nemetul :P)

2. Otlet amit meg lehetne, hogy ha ethernet nelkuli tv-t veszel akkor veszel hozza egy HDMI-s kis Androidos sticket ami tudhat samba sharet (persze ahhoz megint kell valami ethernetes usb-s kiegeszito) ha ez a keres (bar ezt en nem tudom megerositeni, hogy ez mennyire hasznalhato megoldas)

Remelem segitettem
Z

Pl: MK809 II vagy III. Bar az androidos stickekbol lehet talalni mar 1 millio fajtat, olcsobbat, dragabbat, ez az MK egy ismertebb.

Ugyan az MK809 wifis, ki tudja, hogy egy nagyobb bitrataval rendelkezo HD movie mennyire megy vele, ajanlott egy USB to Ethernet:
http://lightake.com/detail.do/sku.1_Port_USB_Network_with_3_Port_USB_HU…

Ne vegyél TV-t, már a gyerekeid kortársai is utálják, akkor néznék le a kicsit, ha nem lenne jutubja meg nem tudná eltáncolni a Gangnam Style-t, az senkit nem érdekel már, hogy csak másnap torrentezte le a barátok közt új részét, nem élő adásban nézte.

Igen, ez az Európai Unió legnagyobb problémája is jelenleg, hogy a nép alig néz TV-t. Milliárd euróért egyes csoportok felvásárolták a médiát, hogy befolyásolják a politikát, a társadalom szokásait, de a fogyasztók elmentek az internet felé. Jó sok pénzt befektettek, eredmény meg semmi.

Vannak pártok is Magyarországon (nem egy!), melyeket az internet emelt magasba, teljesen függetlenül attól, hogy volt-e fősodrású média a hátuk mögött, vagy sem.

Jelenleg a médiát birtokolni nem jelent már korlátlan hatalmat, sőt az említett csoportok befolyása a történésekre egyre kisebb.

Magyarországon komplett interenetes médiabirodalmak fejlődtek ki, függetlenül a főáramtól, amelynek hatékonysága legalább olyan jó, mint a TV-s, vagy a nyomtatott sajtóé. Nyilván ez elég sok érdeket sért, ezért születnek egyre-másra az internet korlátozásáról szóló törvények mindenütt az unióban (és sajnos itthon is).

"Jelenleg a médiát birtokolni nem jelent már korlátlan hatalmat"

Ahol olyan keveset fektetnek az oktatásba mint itthon, ott sajnos de. És az internetes sajtó szerinted nem a média része? Egy hvg-s cikk is megváltoztathatja pl. a választó műsorát, nem csak egy RTL híradó. És 40 év fölött még mindig többen nézik a TV-t, az "internet pártok" (Jobbik és LMP pl.) csak a fiatalok körében lett nagyon népszerű.

Az internetes sajtóban megjelentek termékek, amelyek teljesen függetlenek a főáramú médiától (pl. kuruc.info). A kuruc.info olvasótábora a második legnagyobb internetes újság Magyarországon, tehát egyáltalán nem lehet elhanyagolni.

Kizárólag technikai oldalról nézve a kuruc.info egy professzionális újság. Nem véletlenül a második legnépszerűbb és azt is nehezen tudom elképzelni, hogy arrafelé ingyen dolgoznának. Mármint relatíve kevés ember tölti a szabadidejét azzal, hogy arab újságok cikkeit fordítja magyarra.

A médiaszakemberek pénzbe kerülnek, márpedig amit a szélsőjobb csinál, az minden, csak nem hobbi újságírás. Ha belegondolsz, a HirTV-t Pörzse Sándor csinálta meg, utána kilépett és a Jobbikban folytatta.

Szerintem professzionális újságírás ingyér nincs, legfeljebb a megrendelőt még nem ismerjük.

Ez sehol nem zárja ki azt, amit mondtam, ellenben amit eggyel feljebb írtál, azt úgy érzem sikerült megcáfolnom. A lényeg: nem csak hogy nagyon ritka a politikai pénzektől függetlenül politizáló sajtótermék, de még a választók voksát is tudja ma Magyarországon befolyásolni, akár internetes médium, akár TV-s médium.

Hogy a fenti vitázások mellett a témához is hozzászóljak:
Szerintem csak azért, hogy ne nézzék ki az osztálytársak, nem érdemes TV-t venni, azon tapasztalataim szerint kevéssé múlik a dolog, persze nyilván iskolán is múlik. A hírekről, stb.-ről meg szülőn keresztül általában sokkal hatékonyabban tud informálódni a gyerek.
Másrészt meg ha kellően le van kötve, akkor igénye sem nagyon merül fel, hogy TV-t nézzen. Persze, a szülőnek többet kell ekkor foglalkoznia vele, nekem annak idején szerencsém volt, így neveltek.

Amikor a szülő azt állítja, hogy 3-6 éves gyermekének kell a TV, (iPad, okos-mobil, Xbox, PS3, stb.) akkor igazából lehet magának sem vallja be, de Ő ácsingózik rá legjobban. 17 TV-mentes év után, azt hiszed valami kimaradt az életedből? Kényelmesedünk, vagy már javában tart a szellemi leépülés? :-)

Két gyermeket neveltünk fel párommal és huszonéves korunkban döntöttünk el, mi szeretnénk megválasztani esténként mit "fogyasztunk". Mozi, stb. Ma már "panel" van, media-lejátszó van. Több ezer filmet néztünk meg ilyen módon azóta is. (Csak konzerv és semmi élő, de az legalább jól megválasztva. Ha egy film másfél óra, azt senki ne törja ketté hülye reklámok miatt. (Majd én megteszem akkor magamnak, ha ez valamilyen okból mégis szükséges.)

Esténként vagy hétvégeken reklámokra, undorító és elrettentő televíziós hang és fény effektekre, még annyira sincs szükségem mint a gyilkossági, baleseti, politikai-háborús hírekre és borzalamakra. Magamat és a gyermekeimet ettől megkíméltem, nyertem nekik naponta az átlaghoz képest több órányi időt "okosságokra". Ma mindkét gyerekem szociálisan és gazdasági oldalról is felnőtt, nagyon szépen élnek, családjuk van és egyébként orvosok.

Tehát én nem a TV mint műszaki produktum ellen vagyok. Csak a hülye televíziós műsorokat érzem egy műveltségi szint felett alapvetően lealacsonyítónak. Az kulturális fogyasztás irányítását és az ezen keresztül az emberek manipulálást elutasítom. A reklámokkal a mindenáron fogyasztásra ösztönzést is. - (És nem, nem érzem magam emiatt felsőbbrendűnek, amiatt sem, hogy már legalább 10 éve alapértelmezetten Opera böngészőt használok, de látom ennek előnyeit is.)

Csak azért írom le, mert úgy érzem a Te gyermekednek is szüksége van időre, hogy értelmes, művelt felnőtté válhasson. Minden olyan lehetőséget ahol szabadon választhat a kedvenc időtöltést illetően, add meg neki. Jól megválasztott játékokkal, vagy egyszerűen a számára "fogyasztható tartalmakkal" finoman még befolyásolhatod is a felismert tehetsége irányába. Esténként meg a TV nézés helyett családi élet legyen. - Olyan gyorsan felnőnek, hogy észre sem veszed. A TV csatornák gyakorlatilag közétek állnak. Lopják a közösen és örömmel eltölthető időt. Pedig manapság egyébként is nagyon kevés van belőle. A szülő hasson elsősorban a gyerekére, ne a hülye TV műsorok. Ehhez meg sok közösen és interaktívan eltöltött időre van szükség. (Ma már tudom, hogy nincs is annyi a földön összeségében.)

http://www.fpo.hu/termek_1148_A_C_Ryan_Playon_HD2_halozati_HD_medialeja…
- Én egyébként ilyet használok, és már a gyerekeim is. Imádjuk a jó filmeket. Nem tudom ma még elérhető-e, de a Blu-ray emelt szintű (Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio) hang szabványain kívül mindent játszik. Sima 5.1-el a Blu-ray rippet is, bár ezt indokolatlannak tartom a méretei miatt. A HD egyes filmeknél sokat tud hozzátenni ezt aláírom, de alapvetően (pl. 42"-nál) egy jó filmet szívesen nézek DVD minőségben is. (Számomra a 5-8 GB filmenként a minőséghez maximálisan elegendő. Ennél nagyobbakat másolni, mozgatni fölösleges időtöltés.)

A LED TV meg jó nagy legyen. Vásárláskor vigyél egy általad kedvelt DVD-t az üzletbe, és játszasd le az eladóval mindegyik szóba jöhető panelon. Amelyik a legjobban tetszik azt vedd meg. De azt is vésd az eszedbe milyen DVD player-ről vagy erősítőről ment. Mert arra esetleg még majd szükséged lehet...

"Amikor a szülő azt állítja, hogy 3-6 éves gyermekének kell a TV, (iPad, okos-mobil, Xbox, PS3, stb.) akkor igazából lehet magának sem vallja be, de Ő ácsingózik rá legjobban."

Köszönöm, hogy helyettem is a lelkembe látsz. Most már tudom, hogy tévét AKKAAROOOK! (nem.)

"Esténként vagy hétvégeken reklámokra, undorító és elrettentő televíziós hang és fény effektekre, még annyira sincs szükségem mint a gyilkossági, baleseti, politikai-háborús hírekre és borzalamakra." - Nekem sem. De ha még soha nem lett volna ilyenem, akkor lenne.

Sportot hol nézel? Hol néztek a gyerekeid?

Az ajánlást köszönöm, és kérdés, hogy szerinted azért nem látom a specifikációban a samba kezelését, mert
-vak is vagyok
-annyira alap az ilyen cuccoknál, hogy bele sem írják
-nem tud ilyet
?

TV-t mint megjelenítő eszközt, nem kellene nélkülöznöd, csak a TV-csatornák elérését nem kéne erőltetni. (Bár aki 17 évet kibírt nélküle, az napok alatt rá fog jönni a bekötésektől számítva, hogy oda a családi béke és a családi élet. Azaz a bekapcsolástól számítva, a "távvezérlő kattingatásos csatornaváltós" vagy csak "háttér TV-s" müködés idejét az életedből naponta nyugodtan lemínuszolhatod. Néha lesz egy-egy sport közvetítés ami biztosan jól fog esni, de az meg a többi családtagnak nem feltétlen... Egy szóval "háború" lesz rövidessen, - de ne legyen igazam.

- És akkor jön a következő, a "minden családtagnak legyen saját TV-je" verzió. Családon belüli szeparálódás, és néhány év múlva a gyereked már csak "a múlt héten találkoztunk egyszer, amikor pénzt kért" kategóriába fog esni. - és ismét ne legyen igazam...)

Még egy mondat magam mellett: A TV csatornák problematikája ti., hogy az életeteket kell a műsorok időponjához igazítanod. Nem is hiszed ez mekkora teher egy család életében. Persze az más, ha katonás pontossággal, a szükséges családon belüli egyeztetésekkel, be tudod a TV-s estéket is osztani. Szerintem ez csak "parancs-uralmi" rendszer mellett működhet hosszabb távon és a többiek a családon belül meg csak "elszenvedik" azt.

Tud, bármilyen Linux és Windows alapú hálózati hátértárat betallózhatsz vele, az USB2-es lehetőségek mellett. Természetesen vannak nem video formátumok, amelyek, - ha a könytárban véletlenül "ráállsz" - megfektetik. *.psd, *.cdr, mit tudom én még mi. Filmeket minden féle általam próbált kódolásban lejátszotta a jelzett kivétellel, - hangot és feliratot is. (*.mkv melletti feliratfájl nekem még nem ment.) De nagyon "sokféle" anyaggal etettem már. A Popcorn lejátszók, a DUNE változatok, - kétszer ilyen áron, - sokszor problémásabbak a "mindenevés" szempontjából.

Nekem a TV-m monitor is egyben. Nyilván ez behatárolja a méretet, mert TV-nek elég kicsi, monitornak meg már meglehetősen nagy. Fizetünk havi 1200-at a UPC-nek, az pedig még belefér abba, hogy ha hetente egyszer bekapcsoljuk a TV-t, akkor látjuk. Néha a feleségem ha véletlenül jó filmet talál, akkor nézi.

Interneten szoktunk filmeket nézni, sok film a youtube-on is fenn van.

Nagyon szép a TV képe, szóval ha éppen játszom, akkor tökre lehet élvezni.

Tudom, hogy nem a kerdesedre valaszolok, de vehetnel helyette egy androidos tabletet. Felteszed ra a mar emlitett SPB TV-t, es kaptal egy olyan szerkezetet, amin lehet TV-t nezni (magyarokat meg mindenfele kulfoldit), filmet jatszani (mondjuk VLC-vel a belso tarabol vagy sd kartyarol vagy netrol vagy helyi nas-rol), netezni, informalodni, jatszani, meg minden egyebet.
Ha nem akarod megszabni, hogy mit nezhet, igy biztos nem fogod - ha akar felre tud vonulni vele. Es amig a TV csak a TV musorra meg filmekre jo, ez sokkal flexibilisebb kutyu.

Attol ne felj, hogy TV nelkul nem fog tudni informalodni: sokszor volt olyan, hogy a szuleim emlitettek valami hirt (TV-ben lattak, naluk folyamatosan megy), de en tobbet tudtam rola, mert en a neten neztem utana. A hiradoban elmondanak valamit, es ha erdekel, ott nem tudsz melyebben utananezni. Neten igen. Ha politikai hir, meg tudod nezni, hogy a masik oldal mit gondol az esetrol (vagy az erintett felek). Ugy alakult, hogy nalunk nincs fuggetlen TV (aki annak hazudja magat, altalaban a ballib vonalat kepviseli), szoval ha partatlanul akarsz tajekozodni, erdemes tobb oldalrol megtenni. Ha egyaltalan nem erdekel, akkor neten siman el tudod kerulni. TV-s hirblokkban max. nem figyelsz oda amig a szamodra lenyegtelen hir van, neten ezt atugrod vagy meg sem nyitod.
Raadasul egy csomo olyan blog/youtube lista van, ami felveszi a versenyt a TV adokkal.

--
The programmers of tomorrow are the wizards of the future. You know, you're going to look like you have magic powers compared to everybody else. -Gabe Newell

Minthogy most épp leginkább a médialejátszó egység + butatévé megoldás tetszik, arra kérlek Benneteket, hogy ajánljatok butatévéket.

Még egy kérdés: ha tulajdonképp csak monitort vesz az ember, akkor a set-top box elég mellé, és a kettő együtt ad TV-t? És a set-top boxok HDMI-vel csatlakoznak a TV-khez?

És még egy: egy ilyen termékmegnevezésben "Samsung Monitor 22" T22B300 TV Tuner LED" mi a halált jelent a TV-tuner? Ezt hívják monitorTV-nek? (nekem a tv tuner még az a kártya, amit a számítógépbe tettem)

Köszönöm.

Abba a Samsungban DVB-T es C tipusu TV Tuner van (igen, gyakorlatilag azt valositja meg mint a tv tuner kartya, amit a szamitogepbe tettel) Ebbe eleg beledugni egy antennat es nezheted a MindigTV-t, vagy elofizetsz kabeltv-re es akkor azt. Muholdat nem fogsz tudni csak settopboxal, mert ahhoz DVB-S kellene.

Én megértem a hipszter lelkiválságát amikor ilyen köznépi dologgal nyaggatják mint TV előfizetés, de azért az internet (Google) segít, mielőtt témát indítanál...

DVB-C (kábel), DVB-T (földfelszini), DVB-S (műholdas), DVB-H (mobil)
Ezekből a DVB-T és DVB-S -re gyúrhatsz. De lehet jobban jársz egy kábelszolgáltatótol rendelt csomaggal, van idegennyelvű csatornakinálat is...

Ami meg az intrát illeti, az pénz és igény kérdése. De jó hálót (nem wifi!!) is rakj alá, mert anélkül sokra nem mész.

Köszönöm, hogy megismerhettem a hipszter szót.

Köszönöm, hogy most már tudom, hogy lelkiválságom van. Ígérem, az első adandó alkalommal pszichológushoz fogok fordulni.

Nem indítottam "TV előfizetés" témát. Látod, ahhoz, hogy megértsd ezt, még Google sem kell.

Elmondani, hogy mire jó a Google, nem kell hozzászólnod, mert annyira ügyes hipszter vagyok, hogy elmondani nehéz: amikor a múltkor nem tudtam, mire jó a Google, megnéztem a bing-en.

Ha zavar, hogy kérdezek, miért válaszolsz? (erre válaszolhatnál, ez bizonyosan nincs fenn még a neten)

"Ami meg az intrát illeti, az pénz és igény kérdése." - Nem mondod!?

18 éve vörös bort iszom általában tisztán, nyáron száraz fehéret fröccsnek. Mostanában szemezgetek a komlószörppel. Mit gondolsz melyikkel hűtsem a torkom ezen a nyáron?

A pszichológia ezt a jelenséget egy információ feldolgozási hibának ismeri el, úgy hívja döntésképtelenség.

ezek a vidéki pszichológusok mindig is gyanúsak voltak nekem :) ennél szigorúbb már csak a vidéki állatorvos, aki úgy igazit meg egyik kézzel egy farfekvéses bornyút, hogy közben a másikkal a gazda által elé tolt kerítésszaggatót gargalizálja (akarom mondani: analizálja)...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

szegeny gyerek. nem eleg trauma neki az iskola, meg nezheti utana a huvelygombareklamot is :)

A'rpi