Raspberrry Pi mire képes?

Tudom, tele van a net vele, hogy milyen jól lejátszik HDMI-n, de én inkább apache miatt vennék esetleg egy málnát.

Tudom, van specifikációs oldala is, hallomásra gyenge, ám azért csak bizgeti a csőrömet: 1-2 oldalt elbírna apache-al? Érdemes rá beruházni webfejlesztés céljából?

Ha van itt valaki, akinek már van ilyenje, az írja már meg legyen szíves, mennyire használható pl. egy Drupalos oldal megépítésére, vagy ilyesmi...

Köszönöm.

Hozzászólások

Nem az oldalak száma számít, hanem a terhelés. Tehetsz rá 50 oldalt is, ha nem nézi meg senki, illetve napi több százezres látogatás már egy átlagos szervernek is gondot jelenthet. Aztán továbbmenve: Mi kerül rá? Statikus HTML és nginx jó kombináció, de ha LAMP-ot akarsz rá, akkor nyilván jóval kisebb terhelést bír el. Arról nem is beszélve, hogy milyen az a PHP kód…? :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

A Drupal szerintem felejtős, vagy maximum nagyon minimális bekapcsolt modulszámmal és nagyon kis látogatottság mellett.

Saját php-re már inkább alkalmas lehet, ha nincs mögötte túl intenzív adatbázis használat.

Nem értem, miért nem az asztalidon/notidon fejlesztesz?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Van egy málnám, hát tényleg nagyon gyenge. Nem erre való. Apache lefogná a fele memóriát, mi maradna a Drupalnak. Médialejátszónak (xbmc) ellenben tökéletes. Hd videó közben 5-10 % a terhelés. Felesleges ilyet venned ha nem a videókártyát akarod kihasználni. Illetve próbáltam a webcam + motion párost arra is kiválóan alkalmas, de a cpu és a memória miatt elég sok mindenre nem alkalmas. Sztem desktopnak sem.

Mondjuk non-stop futtatni valami alaplinux+wine alatt egy netet használó és távoli szervert esetenként monitorozó, néha egy-egy mailt küldő 20 megás exe-t gondolom alkalmas lenne...
Nekem ilyesmire kellene...
Hasonló elvű cucc mint a flash játékok botja...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

subscribe

addicionalis kerdes: nginx+php-fpm nem lenne jobb otlet?

a gep arabol veszel ramot. aztan fogsz egy virtualis gepet, es elpompogsz rajta, 100x gyorsabban es boldogabban, mint ezen a vackon.

Ja, csak hogy most minden gyártó az ARM-ből próbál megélni, most hirtelen mindenki azt hiszi, hogy hopp, egy 4-6-9-1600 mhz-s kütyü 128M-1G rammal célhardverekkel megtámogatva, hogy egyáltalán képes legyen ilyenekre, mint HD videó, egyből hopp kiváltja töredék áron az x86 teljesítményét.

Aztán valahogy mégsem.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

De kevesebbet fogyaszt. Es ahol nem a CPU a bottleneck, ott siman atvehetik az x86-os szerverek helyeit a jovoben (mint pl. memcache node, storage node), de csak akkor, ha a jelenlegi nevetseges belso buszok sebesseget x86 szintre fel tudjak tornaszni.

A middleware-t tovabbra is x86 fogja csinalni, legalabb meg 5 evig.

" ha a jelenlegi nevetseges belso buszok sebesseget "

:) Igen, erre mondjak, hogy nem bele, hanem melle es utolag belerakta...

"kevesebbet fogyaszt"

Persze, csak amikor tobb lesz korulotte a ram, disk az altalad emlitett temakorben akkor majd kiderul, hogy a 256x1W db (most csak mondtam valamit) helyett egyszerubb lett volna 2x60W TDP-os CPU-t berakni.

Egyelore meg azert messze van attol az ARM, hogy desktop PC vagy nagyteljesitmenyu szerver legyen belole. Ami meg mostansag van, az is inkabb kiserletezes egyedi igenyekre.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

„Egyelore meg azert messze van attol az ARM, hogy desktop PC vagy nagyteljesitmenyu szerver legyen belole.”

A Raspberry Pi honlapját átnézve, csak arra találtam utalást, hogy oktatási célból hozták létre. Nem akarták a fenti két célt megvalósítani. Így aztán ezt, mint hiányosságot felróni az RPi-nek igen furcsa.

Hogy ne csak az Rpi-t nézzük: A mostanában megjelent kütyük (például: IPPEA, MK801) mindegyikének tervezésekor egy-két határozott cél tűztek ki. Ezek között nem szerepelt a desktop PC-k és a nagyteljesítményű szerverek leváltása.

Az már egy más kérdés, hogy egy RPi például alkalmas lehet egy házi (csak otthonról elérhető, ebből következően kis terhelésű) webserver megvalósítására. Például bevásárlólista kezelése, házi receptgyűjtemény megosztása, CD/DVD/... katalógus kezelése. Ezekhez még külső merevlemez sem kell, elegendő egy 4--8 GByte-os SD kártya. Esetleg ezekkel a feladatokkal párhuzamosan egy mpd szervert is ki tud szolgálni, ha teszünk mellé egy 100-200 GByte-os merevlemezt. A fogyasztás még külső merevlemezzel is 10 W alatt lesz zenehallgatás közben. De már ez is túlhalad a tervezők eredeti elképzelésén.

Az más kérdés, ha valaki azt vizionálja, hogy ezzel old meg otthon mindent, akkor pofára fog esni. De erről nem az eszköz, hanem a használója tehet. Az nem a csirketenyésztő hibája, hogy a csirkének nincs homár íze. Sőt, erről még a csirke sem tehet, hanem a hibát az követi el, aki a rákízű csirkére vágyik.

De szerencsére egyszerű a helyzet:
- Akinek olyan otthoni feladatai vannak, amiket 1--2 RPi (vagy hasonló) készülékkel meg lehet oldani, az vegyen 1--2 RPi-t.
- Akinek olyan feladatai vannak, amikhez ezek a kütyük nem elegendőek, azok vegyenek nagyobb tudású készüléket.
- Aki anélkül vesz kütyüt, hogy felmérné a vásárlás előtt a feladatra való alkalmasságot, és a vásárlás után derül ki a tévedés, arra mondhatjuk azt, hogy megfizette a tanulópénzt.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

"Egyelore meg azert messze van attol az ARM, hogy desktop PC vagy nagyteljesitmenyu szerver legyen belole. Ami meg mostansag van, az is inkabb kiserletezes egyedi igenyekre."

Pont erre a gépre gondoltam, mikor ezt írtam.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nekem tegnap jott meg az RPi! :) OpenElec-kel tokeletesen lehet hasznalni medialejatszonak, a legtobb formatumot mindenfele akadas nelkul jatsza! Na de en nem ezert vettem! :) A Debian Squeeze imaget probaltam meg. Az picit alapbol lassu volt. Pl. egy egyszeru csomagtelepites is megakasztotta. Nem volt veszes, de nem vagyok hozzaszokva, a "sebesseghez". :D (Az OpenElecnel sem ereztem a sebessegmamort... Csak hogy tiszta legyen a kep.)
Mint ahogy tobben is javasoltak, Apachet nem erdemes rajta eroltetni, igaz nincs vele tapasztalatom, de latom nagyjabol mire kepes a ketyere. Pl. OpenElec: Youtube HD video nezegetes utan, 2 percig vartam, hogy reagaljon valamire. Nem tudom mekkora loadot produkalt, de az nem emberi volt! :D

--
http://www.flickr.com/photos/mizyhun/

Hat van meg mit csiszolni az xbmc-n ahoz, hogy normalisan menjen az rpi-n... Sokan hasznaljak, tehat valoszinuleg normalisan tweak-elve lesz a kod ra.
A kernelben az arch implementacio egy hulladek, amit osszetakoltak hozza (gyorsan dobjunk ossze valamit, hogy menjen alapon volt elkeszitve szvsz) ...
Tudom, hogy ido hianyaban jobbat nem lehetett alkotni. Lassan megfelel az elvarasoknak ez is, es majd bekerul a cucc a fo agba.

Szerintem minden eszkoznek megvan a maga helye. Nekem evek ota muzsikal otthon, egy ARM9 alapu "home server", jelenleg debian 6 szaladgal rajta. Az 500 Mhz-s processzorat tamogatja 128 mbyte ram, es 512 mbyte nand. Mivel az 512 nand keves, ezert a /usr es a /var a ketto sd foglalatbol az 1ikbe rakott 4 gigas sd kartyan foglal helyet. Az egesz doboz gigabit etherneten lep kapcsolatba az otthoni halozattal. Kakaot egy kulso usb-s hdd 5/12 volt kombo adapterenek 5 voltos agarol kap, valamint errol az adapterrol eszik a sata portra kotott hdd, es az usb portra kotott scanner is. A gep a hdd-t ftp protokollon 30-35 mbyte/seccel teszi olvashatoval, afp protokollal 25-30, es smb protokollal 10-12 mbyte/sec.

Tovabba a rakotott scanner a scanbuttond segitsegevel "halozati" scanner (ertsd: odamegyek, berakom a papirt, megnyomok 1 gombot a scanneren, majd halozati megosztasrol leszedem). Mivel van a lakasban halozati nyomtato (hp, es ethernet), ami nem tud airprintet az ios eszkozokhoz, igy ezen a cuccon fut a hozzavalo cups, ami lehetove teszi, hogy ios eszkozok nyomtassanak a nyomtatora.

A mediacenter pchez (xbmc) pedig tvheadend backendet nyujt, hddre rogzitesi lehetoseggel, jelenleg itt rogzitem, az m3d adasat.

Ha eppen nem hasznalom a hddt es a scannert, akkor kevesebb aramot fogyaszt mint az upc modem, vagy a routerunk.

Mar gondolkodtam azon, hogy le kellene cserelni valami modernebb eszkozre, de a piac nincs tele olyan cuccokkal, amiken 2-4 sata port, es gigabit ethernet is van.
---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Sziasztok!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mivel járnék jobban? Egy Open/DD WRT -s routerrel vagy egy Raspberry PI -al a következő feladatokra: Backup, Torrent, DLNA/XBMC, FTP/SMB, SSH + esetleg valamilyen media center, ami 5.1 -es rendszerre lenne kötve és a vinyón lévő zenéket játszaná le + a jövőben hálózati nyomtató (gyakorlatilag egy mini otthoni szerver)

Az ötlet röviden annyi lenne, hogy a számítógépen való torrentezést kiváltsam + tudjak hova backupolni SSD -ről + ha már van rá lehetőség, akkor streamelni a letöltött videókat (2 noti, hamarosan 2 okostelefon és 1 analóg TV). Van most egy 250 gigás 2.5" -os noti vinyó, azt tenném rá. Persze a különböző szolgáltatásokat csak okosan használva, a kis erőforrás miatt (azaz nem mindent egyszerre).

Streamelésnél alapvető gond ugyebár a kis erőforrás, ergo az on the fly konvertálás kiesik, de az véleményem szerint teljesen részletkérdés, mert notiról/TV -ről használnám leginkább, okostelefonnal max fájlokat érnék el.

Az a gondom, hogy azt nem tudom, hogy melyiknek lenne elég I/O kapacitása ... a routereknél gondolom a routolás bánhatja, de a PI -nál meg az USB -k és a LAN port ua buson csücsül, így nem vagyok benne biztos, hogy tudna egyszerre torrenttel tölteni + streamelni.

Szerintetek?

szerk: most gondoltam bene, az analóg TV -t csak a PI -al tudnám használni => +1 a PI -nak

Ilyen célokra inkább agy atom/brazos. Én most xbmc-t leszámítva kb erre használom a hp microserveremet. Mondjuk az analóg streamet még mindig nem üzemeltem be.
Egyébként routerrel van némi tapasztalatom tp-link 1043nd-n futtattam transmission+vsftpd-t. A sebesség kb 6MB/s volt a routerről dróton (torrent sebességet nem tudok, lassú volt a netem), és elég gyakran lehalt a wifi, amíg ennyi feladatot látott el. A vezetékes rész viszont elég stabil volt.

Igen, szemezgettem én is egy hp microserverrel korábban. Ott nincs gond erőforrással és i/o -val biztosan, bár az is igaz, hogy nem ugyanaz a kategória se árban se fogyasztásban (ami szerintem még fontosabb is, mint az ár hosszú távon). Nekem meg ez nem olyan nagy álmom, hogy ennyit áldozzak rá.

Úgy tűnik, hogy várnom kell még 1 picit, hogy mit tudnak kihozni a PI -ból :) Már találtam olyat, aki tett extra bordákat rá és ha jól emléxem a hivatalos oldalon a FAQ -on olvastam, hogy elvileg lehetne húzni is (ők mintha 800 Mhz -t írtak volna, amit még alapból elbír, hátha lehetne 1 picit tovább vinni a bordákkal)

szerk: köszi a routeres infót, kb ugyanilyeneket olvasgattam korábban is :)