Játékok Linuxra gyűjtemény

Változik majd ettől valami?

Hozzászólások

lejatszodik ugyanaz, mint a Flash Player levaltasanal. Egy jol bevalt zart rendszert lecsserelnek egy szar nyiltra. Az uj web eddigi tejesitmenye nem tul kecsegteto a Linux szempontjabol se :(

O relative ertette, nem effektive. Volt a mukodo zart forrasu cucc, olyan amilyen, de azert amit vinnie kellett, azt tobbe-kevesbe vitte is. Aztan voltak az ingyenes alternativak, amiket gyakorlatilag senki nem hasznalt, mert tobb baj volt veluk, mint a zarttal. Ilyen kontextusban kicsit mast jelent a kommentje.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Más informatikai multik is követhetnék a példáját!
És az utóbbi időben egyre több probléma volt a flash-sel, amivel legjobban természetesen az Adobe volt tisztában. A notebook akkumerítés egyik bajnoka a flash, az androidos változaton sokat javítottak de problémák vannak ott is bőven. Manapság amikor az alacsony fogyasztás fontosabb szempont mint korábban a cpu teljesítménye, megnőtt a korábban is létezett probléma súlya.
Egyébként sem a flash hanem a hozzá kapcsolódó fejlesztőeszközök jelentik az üzletet az Adobe-nak.

Normális HUP-ot használok!

Az a baj a Linuxszal, hogy nagyon szet van toredezve a platform. Mar eleve az se mindegy, hogy deb vagy rpm, aztan innentol a dolgok csak hatvanyozodnak. A meglevo szabvanyokat se koveteli ki senki, ha valahol nincs, hat nincs, berakjuk a "nem szabvanyos" tag ala, de nincs promotalva, hogy csak a szabvanyos linux a jo linux. Az userek tobbsegenek fingja sincs arrol, hogy mi az az LSB, vagy jo-e az, ha valamit tamogat az FSF.

Ha a Linux moge odaallna par nagy ceg, es kezbe venne az iranyitast... talan lehetne belole valami. De igy, hogy mindenki csak a sajat Linuxat csinalgatja... keves eselye van.

Szerver rendszernek tokeletes, de a desktop meg mindig sok kivannivalot hagy maga utan. En nem realizalom, hogy ez belathato idon belul valtozni fog.

En inkabb azt mondanam, hogy bizonyos Linux variansok sikeresek lesznek - de maganak a platformnak az aranyai nagyreszt nem fognak valtozni. Mint ahogy az Androidot se a Linux tette sikeresse.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

"Az a baj a Linuxszal, hogy nagyon szet van toredezve a platform. Mar eleve az se mindegy, hogy deb vagy rpm, aztan innentol a dolgok csak hatvanyozodnak. [...]
Ha a Linux moge odaallna par nagy ceg, es kezbe venne az iranyitast... talan lehetne belole valami. De igy, hogy mindenki csak a sajat Linuxat csinalgatja... keves eselye van."
Vagy csak egyszerűen nem kell a legutolsó pistike féle Linux alapú rendszert is figyelembe venni, csak keveset, esetleg egyet, a Valve jól csinálja, hogy nem akar minden Linux alapú OS-el tökéletesen működő szoftvert fejleszteni, hanem fogták az Ubuntut, annak is a hosszú távon támogatott verzióját és arra fejlesztenek. Habár ezesetben helytállóbb lenne az oldalukon a "Linux" megnevezést és a logóját "Ubuntu"-ra és annak logójára cserélni.

=Λ=

Reszben. Viszont az ilyen jellegu valasztasokat mindig a felhasznalok szivjak meg. Mert gondold el, van olyan ember, akinek a gepen az openSUSE jobban mukdik, mint az Ubuntu barmikor, az mit csinaljon?

Szerintem a nagyobb disztroknak eszre kellene venni, hogy ennek a nagy rivalizalasnak csak vesztesei vannak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

> Mert gondold el, van olyan ember, akinek a gepen az openSUSE jobban mukdik, mint az Ubuntu barmikor, az mit csinaljon?
Ugyanazt, mint amit eddig bármelyik Linux felhasználó. A konzumer szegmensbe szánt disztrók közül egyáltalán van az Ubuntun kívül olyan ami rendelkezik hosszú távon támogatott kiadással? Megelőzve a bajt: a Debian-t kérlek ne hozd fel, az szerintem nem konzumer disztró, de még csak nem is desktop, és még csak tervezni se lehet vele előre.

> Szerintem a nagyobb disztroknak eszre kellene venni, hogy ennek a nagy rivalizalasnak csak vesztesei vannak.
Nem hiszem, hogy a disztrók közös döntése az, hogy a Valve - és ahogy észrevettem sok más Linuxra is fejlesztő stúdió - egy relatíve fix környezetre - Ubuntu LTS - szeretne fejleszteni.

Kiegészítés:
Plusz nem gondolom azt, hogy a Red Hat, Canonical, SUSE fő célja a Linux elterjesztése, sokkal inkább a saját op.rendszerüké.

=Λ=

"A konzumer szegmensbe szánt disztrók közül egyáltalán van az Ubuntun kívül olyan ami rendelkezik hosszú távon támogatott kiadással?"

Miért, az Ubuntu rendelkezik hosszú távon támogatott kiadással?:
https://access.redhat.com/support/policy/updates/errata/

5 év vagy 13 év, nem mindegy...

--
http://csuhai.hu

Lehet félreértelmeztem, hogy mire érti a konzumer szót, viszont RH-ból is van Desktop verzió, nem is drága ha jól emlékszem - most nem néztem utána hogy konkrétan mennyi. De ha valaki drágálja, akkor ott van a Scientific Linux és a CentOS, RH-el megegyező életciklussal.

--
http://csuhai.hu

Mert a Steam célközönsége a konzumer szegmens, nem az enterprise, ezt én is elismerem annak ellenére, hogy az asztali (értsd: elsődleges, aminek mindig jól működőnek kell lennie) gépemen Scientific van, nekem is jó lenne egy tökéletesen működő Steam rá, de ez szerintem nem reális elvárás.

=Λ=

Hala istennek az Ubuntun kivul is van elet a foldon, letezik peldaul a SLED is, mely egy hosszu tamogatasu SUSE desktop.

A Valve-t nem is hozta fel senki rajtad kivul, en altalanossagban beszeltem.

A kiegeszitesre: igen, pont ezen koptatom a billentyuimet: ez a gond. Az egysegesedessel mindenki csak nyerne.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nem is feltetlen az UI-rol van szo. A Windows-t is rengetegen szethekkelik kinezetileg, szoval...

Ami inkabb problemas, az a mogottes rendszer. Egy Fedora nagyon sok ponton maskepp mukodik, mint egy ugyanugy RPM alapu SUSE. Pedig nagyjabol hasonlo elveket kovetnek, tehat nagyjabol hasonlonak kellene lenniuk, megse igy van.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nem a cégeken múlik, hanem a szabványokon, és hogy a disztribútorok kövessék azokat. Ami érdekes, mert ezzel pont a linux sokszínűségét kellene megölni. Beállhat akármennyi gigavállalat is linuxozni, ha nem szabványosítják a csomagkezelőktől elkezdve az ablakkezelők API-ján keresztül a csomag-függőségekkel bezárólag (ez utóbbi a legeslegfontosabb, igazából az első elintézni való lenne), addig nem érdemes desktopon linux térhódításról beszélni.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

lock.

Az Android pont nem a Linux kernel miatt sikeres, hanem azert, mert 1. olcso, 2. egyszeru kezeles, 3. relative egyseges programozoi API, ezert konnyu ra alkalmazast fejleszteni, 4. Aki Android esztkozt ad ki, az csinal is drivert a hardverhez.

A GNU/Linux operacios rendszereknel altalaban nem egyszeru a kezeles (sw update utani inkompatibilis dolgok, a libek kozotti inkompatibilitasrol orak hosszan lehetne meselni (X szoftvernek az XYZ verzio kell, masiknak meg masik stb), nincs egyseges programozoi API, a gyartok pedig nem igazan adnak ki direkt GNU/Linuxos eszkozoket desktop felhasznalasi celbol, van 1-2 kivetel.

A Windows sikere is abban rejlett, hogy egyszeru volt a kezelese, az API-k 20+ evre visszamenolegesen kompatibilisek, es megvan a gyartoi tamogatas.

A Linux disztribuciok sehol sincsenek ezen a teren. Az Android sikere sem azon mulik, hogy Linux alapu. Ha akarna, BSD alapu is lehetne.

Mese, fud, mese, fud.
Csak a szokásos.
Elméletben lehetett volna bsd is az Android kernele, vagy csinálhatott volna egy sajátot a Google, akár villamosból is kalapálhatták volna DE a valóság az, hogy Linux az Android kernele.
Ennek következménye, hogy akár egy gnu/linux is optimálisan futhat egy Android eszközön (pl.: Ubuntu for Android). Egy Intel-es Androidon megoldható, hogy a Steam játékai is működjenek ha nem high-end gamer pc a minimális gépigény.
Tök véletlenül a Google másik os-ének, a Chromeos-nek is Linux a kernele. A Chromebook jelenleg első az Amazon eladásai szerint megelőzve az unalomig reklámozott Windows 8 notebookokat a Microsoft zászlóshajó Surface (Pro)-t is beleértve.
Lehetséges, hogy csak a vakvéletlen folytán szivatják szarrá a Microsoftot éppen Linux alapú termékek, én úgy gondolom ez mégsem véletlen.

Normális HUP-ot használok!

Reagalnal valamit a hozzaszolasra is? Senkit nem erdekel az Android, ellenben az, hogy Linuxon meg mindig nincs sehol stabil API, illetve nehezkes a kezelese desktopon, az teny.

A ChromeOS meg egy konkret disztribucio. Hat nagyon remelem, hogy legalabb onmagaval kompatibilis.

De ettol meg a Linuxban nem lesznek stabil API-k, illetve nem lesz egyszeru a kezelese. Es a frissitesi problemak is megmaradnak. Egyiket sem cafoltad meg ervekkel.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Az első sorban megtörtént a reagálást ha elkerülte volna a figyelmedet.
Gondolom ismered a Documentation/stable_api_nonsense.txt tartalmát, tehák a "Linuxon meg mindig nincs sehol stabil API" kijelentésed teljesen értelmetlen, mintha azt írnád: még mindig nem mikrokerneles a Linux.
A ChromeOS elsődlegesen web-orientált rendszer, annyira kompatibilis amennyire egy böngésző "kompatibilis" lehet a webtartalmakkal. Ami a natív részét illeti a Newlib biztosítja az állandóságot a Chrome 14-től.

Normális HUP-ot használok!

Te meg remelem tudod, hogy a hosszutavu sikert a stabilitas hozza el. A kernel fejlesztoknek lehet, hogy jo a stable_api_nonsense, de valahogy akik epitenenek a Linuxra, nem igazan orulnek ennek. Nem is terjed rohamosan.
A Linux kernel kozel 20 eves, sikeult 20 ev alatt elernie kb. 1.2% reszesedest a teljes PC piacon. Yeah! 20 ev alatt 1.2% tenyleg nagy eredmeny.
Megsugom, a Windows 8 mar leelozte a Linuxot, pedig hat az egy fujfujfuj szar rendszer.
Most 1.72%-on all.
http://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=…

Kicsit le vagy maradva. 20%-ra esett a Windows részesedése még a Linux részesedése kétszer ennyi.
A stable_api_nonsense pedig csak az örök rookie helyi "informatikusoknak" okoz megoldhatatlan problémát. Sokat látni belőlük a hup-on. :)
Gabe Newell látod meg tudja oldani ezt a fogas kérdést pedig a játékok nem tartoznak a folyamatosan fejlesztet szoftverek közé. Szép üzletet csinál a Valve ma is régi játékok eladásából, nem vennék félvállról ezt a problémát ha valóban probléma lenne.

Normális HUP-ot használok!

A Microsoft le sem szarja azt, hogy most mar mas computing device-ok is vannak. MEgsugom, ez a 10% ugy jott ki, hogy beleszamolnak minden eszkozt, ami "computing device": osszes tablet, telefon (igen, meg a Symbian es a bada meg a BB is), laptop, ultrabook, asztali gep, minden.
1997-ben csak a szemelyi szamitogepeket mertek.
Ugy nem lehet statisztikakat osszehasonlitani, hogy az egyiken mast mersz, mint a masikon.

Olyan ez, mintha azt mondanank, hogy huha, a kozlekedesi eszkozok piacan nagyon szarul megy a Toyotanak, pedig volt a legnagyobb autogyarto. A Toyota koszoni, jol van.

Azert fals ez a statisztika, mert altalaban akinek van okostelefonja, tabletje, annak van melle egy masik komplett szamitogepe is, ami vagy laptop, vagy asztali gep.

Az ismeroseid koreben hany olyan embernek van tabletje, akinek nincs melle mas szamitogepe? Ugyanez a kerdesem okostelefonnal is.

A Microsoftnál nálad józanabban látják a valós folyamatokat. Nem véletlenül tettek fel mindent arra, hogy elmossák a PC és a tablet közötti határt. Csak ott hibáztak, hogy a Windows 8 nem sikerült versenyképesre a konkurenciával szemben. Most pedig már Android és iOS van szemben a 20%-nyi Windows-al. A Symbian, BB eljelentéktelenedett. Az Android és iOS eszközöket az PC alternatívájaként használják. Nem véletlenül lett a Forbes magazinban cikk erről. Nem egy bulvárlapról van szó, ha nem ismernéd.

Akinek ma van notebookja az nem cseréli még az ios vagy android mobilját, tabletjét cseréli és ez nagyon meglátszott a mostani karácsonyi eladási adatokon. Sokan már nem is fognak több windows notebookot venni mert egyre nagyobb szerepet kap a tablet a mindennapi használat során. Mellettük alternatíva a chromebook, macbook, hamarosan az okos tv, hc játékra a Steam Box.

Normális HUP-ot használok!

" A Chromebook jelenleg első az Amazon eladásai szerint megelőzve az unalomig reklámozott Windows 8 notebookokat a Microsoft zászlóshajó Surface (Pro)-t is beleértve."
Adjuk ossze az OSSZES Windows-os PC-t es az osszes Linuxos PC-t, es maris meglatod, hogy attol, hogy a Chromebook az elso az eladasokban, meg mindig sehol nincs a Linux.
De hogy Chromebook-kal egy kategoriaban levo dolgot nezzunk: adjuk ossze az osszes Windows-os ultrabookot es nezzuk meg, hogy hogyan teljesitenek az osszes Linuxos ultrabookkal szemben.

"Lehetséges, hogy csak a vakvéletlen folytán szivatják szarrá a Microsoftot éppen Linux alapú termékek"
Microsoft bevetele 2012Q3-ben: 18Mrd dollar
Microsoft bevetele 2007Q3-ban (az Android elott): 14 Mrd dollar.

Ekozben a Google bevetelei igy alakultak:
2012Q3: 11.5 Mrd dollar (amibol 10.8 a reklamok - 93%, 666 millio pedig minden mas egyeb - Google App, App engine, minden cloud szolgaltatas es az Android)
2007Q3: 4.2 Mrd dollar (csak a hirdetesek a beveteli forras).

Na, ennyire szorongatja meg az Android a Microsoftot es "szivatja szarra".
A Google sem az Androidtol lett nagy ceg, hanem attol, hogy egyre tobben nezik a hirdeteseiket, foleg a Google.com oldalon, ugyanis latszik a reportbol, hogy a 10.8Mrd dollarnyi bevetelbol 7.7Mrd a Google.com oldalrol jon, a maradek jon a Google networkbol - google.hu/de/co.uk/stb.
Az Androidbol szarmazo reklambevetelre 2013 egesz evere 1.2Mrd dollar saccolnak, azaz tervuk szerint a reklambevetel 2%-a lesz Android bevetel (2013-ra a teljes arbeveteluket 65 milliard dollarra becsulik). Lasd itt: http://www.businessinsider.com/googles-android-ad-revenues-2012-4?op=1 es itt: http://investing.businessweek.com/research/stocks/earnings/earnings.asp…

Ennyire szivatjak a Microsoftot, akiknek a bevetelnek tobb mint fele nem az asztali Windowsokbol meg Phone-bol jon, hanem a Servers and Tools es a Business Division-bol, azaz SQL Server, Dynamics es hasonlok meg az Office.

Nyugodtan nezz utana, a "microsoft earning" es "google earnings" kifejezesekre keress ra es elemezd.

Ja, es a Surface Pro meg meg sem jelent, nem tudom, miert soroltad itt fel.

"Ennek következménye, hogy akár egy gnu/linux is optimálisan futhat egy Android eszközön (pl.: Ubuntu for Android). "
Meg jo, hogy az Ubuntu for Android nem a sima Ubuntu lesz Androidon, hanem egy Android MELLE telepulo valami - azaz kell neki az alap Android rendszer, de nem tudhatjuk, hiszen nincs meg rola image, es ha lesz, akkor kezdetben egy telefon lesz tamogatott, a Nexus 4. Ezt nem neveznem annak, hogy "akar egy gnu/linux is optimalisan futhat egy Android eszkozon". Foleg ugy nem, hogy a "desktop convergence" modhoz quad-core Cortex CPU kell, minimum 32GB belso tar es minimum 1GB RAM, ahogy itt le is van irva: http://www.ubuntu.com/devices/phone/operators-and-oems
Szoval a csucskategorias Android keszulekekre korlatozodik a dolog.

Hiába magyarázod a Microsoft elégtelen bizonyítványát, a Windows Ultrabookok csapnivalóan teljesítenek:
http://hup.hu/cikkek/20121229/az_oem-ek_elegedetlenek_a_windows_8_irant…
http://hup.hu/cikkek/20130113/nem_viszi_windows_rt_keszulekeit_a_samsun…
A Windows 8 megjelenése óta 21% a visszaesés az előző év azonos negyedévéhez képest.

Normális HUP-ot használok!

Kit erdekel, hogy csapnivaloan teljesitenek? A Microsoftnak ez nem fo beveteli forrasa ugy, ellentetben a Nokiaval, ahol a fo bevetel a telefonok.

Megsugom, 2012 elott 0 db sajat szamitogep termeke volt a Microsoftnak, megsem halt ehen. Ha ez az uzlet sme jon be neki, akkor is marad meg jopar gyarto, aki szepen Windows licencet vasarol. Meg Office-t.

A Microsoft akkor lesz bajban, ha az emberek nem veszik majd meg munkara az Office-t, az SQL Servert, a Visual Studiot, a Dynamics CRM-et. Ezekbol van a fo bevetel.

A Windows 8 annyira gyenge, hogy mar most tobb felhasznaloja van, mint Linux user.

"A Toyota anyira gyenge, hogy mar kevesebb motorral hajtott jarmuben van benne, legyen az auto, motor vagy eppen repulogep."
Az utolso statisztikad ennyit er.
Ertsd mar meg, hogy almat hasonlitasz kortevel.

Olyan piacon ne hasonlitsd ossze a Linux piaci reszesedest a Windows-zal, ahol a Windows nem szerepel, mert nem arra terveztek, pl. NAT-dobozok (aka home routerek).
Ez olyan, mintha azt mondanank, hogy Usain Bolt jo futo, de semmit nem er, mert Michael Phelps jo uszo es tobb olimpiai aranya van.

Hiába próbálsz csúsztatni, valószínűleg magad is jól tudod elsősorban az android és ios eszközök nyomták le a windowsokat 20%-ra. A 42% goog-ban szerintem nem sok nat-doboz és router szerepel. Ezt a kihívást pedig annyira komolyan veszi a Microsoft, hogy mindent egy lapra feltéve tabletes rendszerré változtatta a windows 8-at. Szerintem ott hibáznak, hogy azt a Metro-t nyomják ami egyszer már megbukott a windows phone 7-el.

Normális HUP-ot használok!

"valószínűleg magad is jól tudod elsősorban az android és ios eszközök nyomták le a windowsokat 20%-ra."
Minek a 20%-a? Mindig mondd meg, mihez viszonyitasz, mihez mersz. A Goldman Sachs kimutatasa tobb pontos is becsapo, megvezeto, hogy elerjek, hogy ezt mutassak ki.

Na, akkor nezzuk meg az eredeti cikket, es elemezzuk egy kicsit az abrat:
http://seattletimes.com/html/microsoftpri0/2019853243_goldman_sachs_mic…
Ez az eredeti cikk, a Forbes oldala (ami egy blogger oldala, nem hivatalos Forbes editorial) ezt hivatkozza.
A cikk kiemeli a kovetkezot:
"[Update 12:58 p.m.: I asked Goldman Sachs about what happened in the 2004-2005 time frame -- as seen in the above chart -- that made Apple's vendor share jump, Microsoft's share plummet and the "other" category to go from zero to 29 percent. Goldman Sachs replied that it has to do with more mainstream adoption of non-PC consumer computing devices but declined to elaborate beyond that.]"

Azaz a Goldman Sachs nem magyarazta meg, mi valtozott a meresben 2004-2005 kozott, ami ezt a hatalmas valtozast okozta, csak annyit, hogy 2005 utan mast mer, mint 2005 elott.

Nezzuk meg, 2005-ben mi volt az Apple sikertermeke: az iPod, 42 milliot adtak el belole, elotte 2 evvel meg csak 2 milliot. Forras: http://www.apple.com/pr/products/ipodhistory/
Azaz 2005 utan elkezdtek a digitalis zenelejatszokat is szamolni, legalabbis erre utal az, hogy 2004 elott egyetlen "Other" kategoria sem jelentkezett, pedig volt rengeteg digitalis zenelejatszo, nem csak az iPod. Ugyanigy erdekes a Google szerepeltetese 2008-tol az Androiddal, okostelefonok 2001-ben is voltak mar (a Nokia eszkozei peldaul), BlackBerryk meg 2003 ota leteznek, megsem szerepelnek a statisztikakban a 2000-2005 oszlopokban.
Es persze az is iGaz, hogy az iPodokon nem iOS volt, az iOS 2007-ben mutatkozott be, az elso olyan iPod, ami iOS-t futtat, az iPod touch volt. Az iPod Touchokon kivulo iPod-ok most sem iOS-t futtatnak, pedig az Apple eladasaibol az iPod tobb, mint a Mac, lasd: http://www.apple.com/pr/library/2012/10/25Apple-Reports-Fourth-Quarter-…
"The Company sold 4.9 million Macs during the quarter, a 1 percent unit increase over the year-ago quarter. Apple sold 5.3 million iPods, a 19 percent unit decline from the year-ago quarter."

Szoval 2008 ota megint mast mer a grafikon, mint 2000-2005 es 2005-2008 kozott.

Innentol kezdve az egesz chart ertelmetlen, az egyes oszlopok nem ugyanazt a piacot merik.

Ugy konnyu egy statisztikabol azt kiolvasni, amit te szeretnel, ha te alakitod az adatokat tetszolegesen varialva az eppen mert mennyiseget (esetunkben a Goldman Sachs).

Amugy ha elolvasod a Forbes blogposztot, akkor az elso bekezdes pont ezt mondja:
"Now it’s absolutely true that who has what percentage share of a market does depend on what you’re defining as being the market. I, as a risible example, produce 100% of the world’s supply of Tim Worstall articles. My actual market share of the wider journalism market is more consistent with my actual training as a journalist: rather closer to none."

Egyreszt azt, hogy a piaci reszesedes azon mulik, mit tekintesz a piacnak, masreszt az iro bevallja, hogy o nem ujsagiro. Plane nem Forbes alkalmazott, csak "contributor", nezz utana Tim Worstallnak, o egy sima mezei blogger, akinek van lehetosege a Forbes oldalan irnia.

Azert szep latni, hogy elvileg intelligens, ertelmes embereket siman meg lehet vezetni egy kis statisztikai csalassal.

Még a Microsoft felsővezetését is megvezették ezek a "kis statisztikai csalások". :) Saját Surface gépcsaládot is bedobnak.
A felhasználói szokások változnak ha tetszik neked ha nem. Azon lehetne vitatkozni, hogy 2005-ben megjelent új eszközök mennyiben váltották ki a windows pc-t de ez már úgyis a múlt. Ma 2013-ban az új eszközök (már nem is annyira újak) egyértelműen kiváltják a windows pc-ket. Megváltoztak a felhasználói szokások, a 'számítógép' előtt eltöltött időből egyre nagyobb szeletet hasít ki a tablet és az okostelefon a windows pc kárára.

(Ha markánsan más a véleményed, próbálj te is blogolni erről a Forbes.com-on :p)

Normális HUP-ot használok!

"Ma 2013-ban az új eszközök (már nem is annyira újak) egyértelműen kiváltják a windows pc-ket."
O, tenyleg. El is felejtettem, majd a munkahelyen szolok, hogy ki lehet dobni az osszes workstationt, jo lesz nekunk egy iPad a fejlesztesre.
A GraphiSoftnak szolt barki is, hogy ideje lenne portolni az ArchiCAD-et iOS-re, mert az epiteszmernokok at fognak allni Nexus 10-re?
A sok fotost es nyomdai elokeszitorol nem is beszelve.
Foleg akik megbizasos munkaban dolgoznak, sajat geppel es nem cegnel. Rengeteg freelancer van. Ok valoszinuleg Samsung Galaxy Note 2-n fognak arculattervezni.
A filmstudiosoknak szolt valaki, hogy a Premier Pro felejtos, majd jon valami jo kis videovago alkalmazas az App Store-ba?

Az otthoni felhasznalok nagy resze eddig is warezolta a Windowst, azaz a Microsoft szamara egy nem fizeto felhasznalo volt. Ha ezek a felhasznalok warez Windows helyett Linuxot fognak hasznalni, abbol a Microsoft beveteli oldalan semmi nem fog meglatszani, csak az egyik 0 helyett egy masikat konyvelnek el.

A karacsonyi idoszakrol annyit, hogy valoban csokkent a Windowsos laptopok eladasa az USA-ban, de az egesz consumer electronics is csokkent az USA-ban.
11%-os Windowsos csokkenes, 7%-os consumer electronics (amiben viszont nincs benne a tablet, a Kindle es a telefonok) csokkenes.
https://www.npd.com/wps/portal/npd/us/news/press-releases/black-friday-…

A mobil/tablet piacrol meg nincs jelentes, hogy mikent teljesitettek a holiday seasonben.

Tipikus rétegvásárlók, számuk eltörpül az átlagos vásárlókéhoz képest.
(Premier Pro inkább félprofi kategória, nagy filmstúdiók nem használják. Hollywood és a Linux kapcsolata ismert és már nagyon régóta virágzó kapcsolat. Ennyi OFF talán belefér.)
Az otthoni felhasználók nagy része eddig _sem_ warezolta a windowst. Magyarországi üzletek mellett nézz be néha más országok üzleteibe is. Azoknak az országoknak a boltjaiban amelyek valóban nagy piacot jelentenek csak gyári os-el telepített gépek vannak. A windowsból Microsofthoz befolyó bevételek kis részét teszik ki végfelhasználói vásárlások, a pc gyártóktól jön a licencbevételek jelentős része.

Normális HUP-ot használok!

"Az otthoni felhasználók nagy része eddig _sem_ warezolta a windowst. Magyarországi üzletek mellett nézz be néha más országok üzleteibe is. "

Mondjuk csak Kinat meg Indiat es a posztszovjet allamokat, a Fold lakossaganak nagy reszet teszik ki. Meg mondjuk Afrika. A legtobb szamitogepfelhasznalo Azsiaban van. Kinaban tobben interneteznek, mint az USA teljes lakossaganak masfelszerese.
A legalacsonyabb piracy rate az az USA-ban van, 20%.
http://www.nationmaster.com/graph/cri_sof_pir_rat-crime-software-piracy…
Ebben a statisztikaban nem csak Windows van, de elegge jo kepet mutat.

"Azoknak az országoknak a boltjaiban amelyek valóban nagy piacot jelentenek csak gyári os-el telepített gépek vannak. "
Ez egy tautologia, mert amit mondasz, ezt jelenti: "ahol sokan veszik a szoftverunket, ott sokan veszik a szoftverunket".
Gondolj bele, mit mondtal. Azt allitod, hogy ahol a MS szamara nagy a piac (=sok Windows licencet ad el), ott sok Windows licencet ad el. Wow.

A piac mérete és a lakosság nagysága között nincs egyenes arányosság de ezt szerintem te is jól tudod. USA 20%-ban elsősorban alkalmazások vannak nem az operációs rendszer. Crackelt konzolokra letöltött játékok is benne vannak a 20%-ban, annak is inkább kényelmi okai vannak. Nem lehet ott kapni PC-t operációs rendszer nélkül, akkor minek warezoljanak rá windowst??? Macbookra nem jellemző, hogy windowst warezolnának rá, amennyire népszerűtlen a win 8 az upgrade warez sem divat. De lehet, hogy most többen fognak win 7-et "warezolni" a gyári win 8-as notebookra. :)

"Ez egy tautologia, mert amit mondasz, ezt jelenti: "ahol sokan veszik a szoftverunket, ott sokan veszik a szoftverunket".
Gondolj bele, mit mondtal. Azt allitod, hogy ahol a MS szamara nagy a piac (=sok Windows licencet ad el), ott sok Windows licencet ad el. Wow."
Ez pedig amit te írtál vanitas sententias. :)
Egyrészt azt írtam "valóban nagy piac" nem pedig azt, hogy "MS számára nagy piac". Másrészt ha már MS számára nagy piac az működhetne úgy is, hogy mindenki megveszi az os-nélküli pc-t majd vesz mellé egy windows-t amit otthon feltelepít magának.
De nem erről van szó hanem arról, hogy a boltban vagy Windowszal vagy OS X-el vagy pedig egy ideje ChromeOS-el együtt kap gépet a vásárló. (Tabletnél és okostelefonnál fel sem merül az os-nélkül árult eszköz) Annak kell köröket futnia aki a kasszától való távozás után vissza akarja téríteni a windows árát mert más os-t akar használni. Felesleges warezolni ha gyárilag rajta van az os a gépen.

Normális HUP-ot használok!

A Linux egy kernel, igen, de azert feltetelezek annyi intelligenciat benned, hogy kepes vagy kiertelmezni a kontextusbol, hogy nem a kernelre gondolok, hanem a GNU/Linux-ra. De lehet, hogy tulsagosan sokat feltetelezek rolad.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Én is feltételezek benned annyi intelligenciát, hogy ilyen értelmetlen mondatokat nem írsz le józanul: "Felejtsuk mar el az Androidot, koze nincs a Linuxhoz. Linux kernel fut rajta"
Az a tény, hogy az Android kernele Linux egyáltalán nem mellékes. Ez teszi lehetővé, hogy akár Gnu/Linux disztribúciók is fussanak _ugyanazon_ a Linuxon (a kernelen) amit az Android is használ.

Normális HUP-ot használok!

Ha ettől jobban fogsz aludni: http://hup.hu/cikkek/20130102/video_ubuntu_telefonokon
Egyébként egy szó nem volt arról eddig, hogy Android nélkül kellene futnia. Szerintem pont az a nagyszerű abban, hogy az Androidnak és Gnu/Linuxnak is Linux a kernele, hogy egyszerre futhatnak ugyanazon az eszközön ugyanazt a kernelt használva.

Normális HUP-ot használok!

Ertsd mar meg, hogy az Ubuntu for Android nem egy klasszikus GNU/Linux disztribucio!
Nincs benne Xorg, nem fog rajta futni az OpenOffice.
A fejlesztesi lehetosegek kimerulnek a QML+C/C++-ban es a HTML5+JS-ben.
Ugyanugy, ahogy Android alatt is van NDK meg SDK meg WebView.

Nem lesz GTK+ es hasonlok.
Nem a szokasos Linux alkalmazasaidat fogod ezen futtatni, hanem a kulon Ubuntu SDK-ra irt alkalmazasokat.
Utananeztel, hogy mi is ez az Ubuntu for Android?

Mondom, mutass peldat arra, hogy egy szokvanyos GNU/Linux disztribuciot tudok futtatni egy felsokategorias, alapvetoen Androidos telefonon, mondjuk GIMP-et es LibreOffice-t hasznalva. Meg mondjuk Firefoxot. Es VLC-t.

Ne tereld a temat, nem ezt jelentettek be januarban.
Hint: mindket video tavalyi, tavaly majusi es februari techdemok. Azota sok ido eltelt.

Azota mast jelent az Ubuntu for Android.
http://www.ubuntu.com/devices/android/features-and-specs
Itt hol van LibreOffice?
http://www.ubuntu.com/devices/phone/app-ecosystem Itt pontosan leirak, hogyan lehet ra fejleszteni: ha azt akarod, hogy midnenfele Ubuntu alatt menjen a szoftvered (PC, Phone, TV), akkor Ubuntu SDK-ra programozol, nem pedig akarmilyen Linux libre.
Az Ubuntu SDK pedig: HTML es JS ill. C/C+ es QML.
Legalabb olvasd el azt, amit az Ubuntusok irnak.
Itt van a fejlesztoknek szolo oldal: http://developer.ubuntu.com/get-started/gomobile/
Hol van itt GTK+? PulseAudio? SDL? Meg minden mas GNU/Linux alatt megszokott dolog? Sehol.

Nekem ez teszik, hogy ilyen nehezen tudtok zöldágra vergődni afölött, hogy tulajdonképpen mi is a Linux - én úgy látom, hogy épp ez a sikerének kulcsa.

Ha akarom, akkor telefon, játékkonzol, karóra, médialejátszó, NAS, hűtőgép vagy épp PC. Mind-mind más szoftver stack, de a fejlesztéseket többé-kevésbé átveszik egymástól, virágzik az egész FLOSS ökoszisztéma. A 2-4-8-x%-os PC desktop részesedés nem a Linux szent grálja. Nyilván új kapukat nyitna, de ez nem az a győzelem vagy halál küzdelem.

Örülök a Linux sikerének, de mégse tudok azonosulni jevgenyij álláspontjával. Talán épp a különböző interpretáció miatt. Vagy ilyesmi.

Ezt az Ubuntu allitja, a ket rendszer egymas mellett fut, az Ubuntu is az eszkozhoz tartozo Androidos kernelt hasznalja:
"Ubuntu for Android drops in cleanly alongside the rest of Android"
"Thanks to tight integration with the Android service layer, the transition between the two environments is seamless,"

"Ubuntu for Android requires minimal custom hardware enablement, allowing fast and cost-efficient core integration. It requires a core based on Android 2.3 (Gingerbread) or any subsequent version.

"Ubuntu and Android share the same kernel. When docked, the Ubuntu OS boots and runs concurrently with Android. This allows both mobile and desktop functionality to co-exist in different runtimes."

http://www.ubuntu.com/devices/android/features-and-specs

Ez az Ubuntu for Android.

Az Ubuntu for phone-s mast jelent, beneztem. Meg jo, hogy az Ubuntu sajat weboldalan a ket projekt kozott osszevissza crosslinkelgetes van.

Osszefoglalva: Az Ubuntu for Android egy olyan, Android MELLETT futo Ubuntu-varians.
Az Ubuntu for phones pedig egy olyan onallo OS, amin HTMl5+JS vagy C/C++ es QML-ben lehet programozni, Ubuntu SDK-ra.

Egyik esetben sem igaz, hogy barmilyen GNU/Linux el fog futni ezeken az eszkozokon. Peldaul azert, mert nincs Xorg drivere a telefonos GPU-knak, az Android nem Xorgot hasznal, es az Ubuntu for phones eseten a Canonical kijelentette, hogy az Androidos driverek lesznek jok, nem kell mas. AZaz az Ubuntu for phones nem XOrgot fog futtatni.

En meg mindig nem latom, hogy attol, hogy van Ubuntu for Android meg Ubuntu for phones, miert igaz az, hogy tetszoleges GNU/Linux disztro el fog futni az Androidos keszulekeken.

Már írtam neked, nemcsak a Canonical fejleszt mobilokra gnu/Linuxot. Webtop már korábban is létezett, előbb Debiant később Ubuntu gnu/Linuxot használt a canonical közreműködése nélkül. Ennél a telefonos hw grafika xorg drivere is megoldott. Olyan android eszközöknél ahol nem áll rendelkezésre gpu-t támogató xorg ott is működik bármilyen gnu/Linux csak a grafikus megjelenítéshez más megoldást, például vnc kell igénybe venni. Egy gnu/Linux disztribúció működésének nem szükséges feltétele az adott eszközön gpu-t támogató xorg. Ubuntu mellett Debian, Suse, Arch, Fedora disztribúciókat telepítő alkalmazásokat ma is találhatsz a Play-en. (Több disztribúciónál az arm változat nem is hivatalos)
Az Ubuntu for Android és Ubuntu Phone közötti eltérések fő oka, hogy még az utóbbinál különösen ügyelni kell az alacsony fogyasztásra, jelenleg igen hosszú akkuidőt tűztek ki célul a Canonical-nál, addig az előbbinél megengedhető nagyobb energiafogyasztást produkáló alkalmazások futtatása is mert úgyis dokkolt, konnektorra kötött használatra lett kitalálva. Dokkolt állapotban full desktop mode Ubuntu Phone-nál is elérhető a high-end hardveres mobiloknál.
Szerintem a mobilos full desktop továbbra is geek rétegigényt elégít ki. Az átlagember számára kényelmesebb megoldást is kínál a Google egy külön Chromebook formájában ráadásul a Laptop dock árában, az egységes fájltárolásra pedig ott van felhős szolgáltatása. Külön Chromebook mellett függetlenül lehet telefonálni az Android mobillal, még Laptop dock használat közben ötletes de körülményes módon kell megoldani a bejövő hívások fogadását. A HD Multimedia dock-ban már több lehetőséget látok azért mert sokkal olcsóbb a Laptop dock-nál és a nagy tv képernyők desktopként való használatára ma még nincs bevett módszer. De ez is inkább rétegigény, csak geekek mellett a power-userek fantáziáját is jobban megmozgatja.
Az 'Androidnak köze nincs a Linuxhoz' téves állítás cáfolása miatt mentem bele ennyire részletesen a témába, nem azért mert ebben a megoldásban látnám a közeljövő új domináns full desktop megoldását. Szerintem ebből is egy érdekes vita, párbeszéd alakult ki.

Normális HUP-ot használok!

Linuxon -és lassan máshol is- el lehet felejteni a letölthető install kiteket, nem is érdemes ilyen szempontból vizsgálni. Ha a szoftver licence nem korlátozza a szabad terjesztést és felhasználói igény van, akkor a disztribútorok/közösségük maguk fogják integrálni azt és a függőségeit. A nem korlátozó licenc alapja az in-app payment, ami Steamen, játékokban életképes modell. Ezt a modellt működés közben most a bináris driverneknél látjuk (leszámítva az in-app paymentet persze).

A klasszikus, korlátozó licencű kereskedelmi szoftverek terjesztése marad problémás.

Hat ez a vagy igen vagy nem. Sajnos disztribuciofuggo, hogy mit integralnak es mit nem. Ott van peldaul a Gentoo, nagyon sokmindent integral, meg olyat is, aminek korlatozo a licence, mert megoldottak, hogy a kecske es a kaposzta is rendben legyen. Ugyanakkor nagyon kevesen kovetik a peldajukat.

De meg a szabad szoftverek kozott is eleg nagy a szoras, hogy ki es mit integral.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

A lényeget már leírták az első válaszban: "Vagy csak egyszerűen nem kell a legutolsó pistike féle Linux alapú rendszert is figyelembe venni, csak keveset, esetleg egyet, a Valve jól csinálja, hogy nem akar minden Linux alapú OS-el tökéletesen működő szoftvert fejleszteni, hanem fogták az Ubuntut, annak is a hosszú távon támogatott verzióját és arra fejlesztenek."

Szerintem a gnu/linux akkor fog elterjedt rendszernek számítani ha egy átlag Ubuntu felhasználó azt sem fogja tudni mi az a deb vagy rpm.
Az Androidon apk van, na és? Aki nem informatikus vagy nem warezol valószínűleg nem is találkozik vele.

Normális HUP-ot használok!

Most lett felkapott a Linux? Hány éve használsz otthon routert? Desktop OS szegmens kivételével mindenhol ott van a Linux valamilyen formában...

-------------------------
Trust is a weakness...