Újabb játékok érkeznek a Steam-en keresztül Linuxra

Címkék

Ron Gilbert (Maniac Mansion, első két Monkey Island) a Twitteren jelentette be, hogy hamarosan (a tervek szerint január 23-án) érkezik a Steam-en keresztül Linuxra a Cave:

A The Cave mellett az Eador: Masters of the Broken World fejlesztője, a Snowbird Games is bejelentette, hogy játéka elérhető lesz Linuxra. A fejlesztők blogjukon arról írtak, hogy Gabe Newell szavára nem lehet nem odafigyelni, így dedikált csapatot állítottak a Linux, Mac port készítésére. A játék tavasszal érkezhet az összes platformra egyidőben:

Részletek itt.

Hozzászólások

Hmmmm. Egész jól néz ki. Ha adnának hozzá idő bónt, még játszanék is vele.

"Recent Gabe Newell’s statements made us rethink our plans one more time. If this man puts Linux to such a high priority then we should pay our attention to this matter more closely already at this point."

nagyon helyes... :D

Én a Red Orchestra 2-t várom. Ha lesz Linuxos, akkor pá-pá vindóz.
---------------------------
Oszt jónapot!

4 éve vettem a laptopomat ATI kártyával. Azóta annyit sikerült csak elérni a driverrel kapcsolatban, hogy az én kártyám már nem támogatott, a legacy driver-t meg majd ígérik egyszer, valamikor, később. Azt hiszem meguntam a várakozást. Az nVidia-nál legalább látom hogy a linux driver nem csak egy szükséges rossz, hanem komolyan gondolják.

----------------
(:> )B

Nekem jockey-commont szeretett volna felrakni a steam. Magatol lecsereli a video kartya drivert sajatra?

Ezek csúcsjátékoknak számítottak a maguk korában. És most nem ezek jönnek Linuxra hanem a mögöttük álló Ron Gilbert csinál egy modern hasonló stílusú játékot. A Maniac Mansion, első két Monkey Island referenciának A kategóriásak még akkor is régiek. Sokan hiányolták ezt a stílust és messze nem elégített ki minden igényt a mindent elárasztó fps stílus.
A régi legendás játékok, játékstílusok modernizálása ma divat méghozzá mainstream divatirányzat. A Prince of Persia csak androidon milliós eladásnál tart. Sorra jönnek hírek Double Fine Adventure (Tim Schafertől, korábban: Monkey Island, Day of the Tentacle), Wasteland, Elite, Larry stb. régi klasszikus játékok modern verzióiról. Sokan nem is játszottak (életkoruk miatt) az eredeti játékokkal de hallottak róluk mégis meg szeretnék ismerni ezeket a játékokat akár emulátorban de újraírva modern grafikával is.

Normális HUP-ot használok!

Ez tök jó, de a tényeken nem változtat, hogy az igazán nagy, AAA címeket egyelőre nem jelentették be Linuxra. Ha már a PoP-t említetted, akkor mondjuk az Assasin Creed sorozatot és társait. Azért a M. M.-t és a M.I.-et ne állítsuk már úgy be, mintha itt lenne a kánaán. Elindult valami, de még egyelőre attól is nagyon messze vagyunk, hogy egy szinten lehessen emlegetni az OS X-es és a Linuxos játékkínálatot, nemhogy a Windowsosat, vagy konzolosat!

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Nem provokációból kérdezem, tényleg érdekel.

Egy céget tényleg ilyen dolgok mozgatják, hogy köpnek a kilencvenakárhány százalékos userbase-re, akik Windowst használnak, és egy baromi költséges fejlesztés költségeit a userek töredékén (aka linuxot használók) vasalják majd be? Vagy ők lesznek a fehér lovag, akik inkább elkönyvelnek egy masszív veszteséget, csak hogy megbüntessék a Gonoszt?

Ne legyen igazam, de egy exkluzív cím nem hinném, hogy elég lenne a felhasználók tömeges áttérítéséhez; addig viszont vagy 1000 dollár lesz egy példány, vagy el lehet búcsúzni a pozitív mérlegről.

(De fixme, biztos van itt valaki, aki jobban ért a játékpiac működéséhez.)

Egyelőre nem biztos, hogy Linux-exkluzív lesz. Az sem biztos egyáltalán, hogy lesz. Ha az lesz, lehet, hogy a Linux-exkluzív azt jelenti majd, hogy csak a Valve linuxos konzoljára jön ki. Ha csak arra jön ki, akkor nagyon sokan fognak linuxos Valve konzolt venni (nem is fogják tudni / nem is érdekli őket, hogy linuxos, mint ahogy az sem érdekli az embereket, hogy mi fut az Xbox-on vagy a PS3-on). És már meg is jöttünk, hogy hol az érdeke a Valve-nek.

Olyat meg nem egyet láttunk, hogy egy-egy cím mondjuk PS3-exkluzív (Uncharted, Killzone, Journey, Metal Gear Solid 4 stb.) volt. Ez nem új a nap alatt.

--
trey @ gépház

"Egy céget tényleg ilyen dolgok mozgatják, hogy köpnek a kilencvenakárhány százalékos userbase-re"

Pénz, pénz és mégtöbb pénz.

MS beletúrt egy boltot a W8-ba, ez csípte a Valve szemét, innen kezdve az MS a főgonosz. Egyébként szarna magasról Gabe Nevell más platformokra. Érdekes mód egészen addig, míg nem kezdtek el ilyesmikről szivárogni a hírek, Nevell bácsiban éltek még a jó öreg MS-es emlékek... :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A kilengvenakárhány százalékos windows userbase nagy része olyan pc-t jelent ami alkalmatlan komolyabb hardverigényű játékokra (Intel gpu). A munkahelyi windows pc-ken legfeljebb pasziánsz szintű játékok megengedettek. A konzolok számítanak fő játékplatformoknak és a Steam Box is egy konzol lesz, de ez nem lesz zárt mint a többi konzol. Mivel a Valve konzolja Linux rendszerű lesz a Steam Box játékok futni fognak bármely ubuntus pc-n ami megfelel a hardver követelményeknek.
A Microsoft nem tette lehetővé, hogy fussanak az Xbox1-re írt exkluzív játékai Windows-on mert akkor nem vették volna az új konzolját. Pedig az Xbox 1 lényegében belül pc volt. Innen nézve Valve-nál csak előny lenne, hogy alacsony az Ubuntu pc-k száma, nem fogja csökkenti a Steam Box eladásokat. De sem az eladott Steam Box-ok száma fog számítani hanem az aktív Steam userek számának növelése. Ha pedig valaki, vagy akár egy pc gyártó maga is épít Ubuntu + Steam pc-t azaz Steam Box klónt azzal csak támogatja a Valve-ot. Itt már a Steam online boltja az érték és nem a szigorúan védett konzol. Illetve az egyedi kontrollert valószínűleg mindenképp a Valve-tól kell majd beszerezni az Ubuntu + Steam pc-khez is.

Normális HUP-ot használok!

Az egy!
Ja, várj! Még egy sem! Vagy lemaradtam valamiről?
Egyébként honnan veszed, hogy Linux exkluzív lesz?

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Oké, imádtam annó ezeket a játékokat, és életkoromból adódóan az eredeti vasakon játszottam őket. Mint ahogy sokan, én is nosztalgiával gondolok vissza a hangulatukra, a játékélményre.
Ugyanakkor mindig eszembe jut az is, hogy a mostani felnövő generáció ingerküszöbének ez már kevés. Nem tudom, hogy mennyi olyan potenciális vásárló maradt, akiknek ezek a rétegjátékok örömet tudnak szerezni.

A második játék a Steam Greenlight-on keresztül került be a Steam-be. Az azt jelenti, hogy a közösség szavazta be, vagy a közösség kérésére a Valve megkereste a fejlesztőcéget, hogy a játékot kínálhassák a Steam-en keresztül. Igényt elégítettek ki.

This game has been Greenlit by the Community!

The community has shown their interest in this game. Valve has reached out to this developer to start moving things toward release on Steam.

--
trey @ gépház

Igaz, CS:S -től van Source, 1.6 és korábbi verziók valóban nem, de azok nem is jöttek Mac-re sem és amúgy is, játszik még valaki velük...?

Akkor máshogy írom: a Source-motoros játékok (teljesség igénye nélkül: CS:S, CS:GO, HL2 sorozat, DOD:S) jó eséllyel Linuxon is megjelennek utólag, ahogy Mac-en is tették.

1.3 óta játszottam velük, de új kiadásnál előbb-utóbb én is mindig haladtam. CS:GO-val már alig toltam, de tudtam róla, meg is van véve. Nem gondoltam, hogy ilyen sokan maradtak a régieknél. 1.5-höz ragaszkodást még értettem, mert a Steam eleinte sokaknak nem jött be, de hogy még mindig az 1.6-tal játszanak legtöbben, az nagyon meglep. Szerintem az újak is legalább olyan jók.

Will Black Mesa be ported to Xbox360, Mac or another platform?

At the moment Black Mesa supports only PCs powered by Microsoft Windows operating system [9]. No support for Mac or port for Xbox360 (although the Xbox360 controller is supported [10]). Linux will be supported only if developers could port the codebase over easily [11].

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™