Az OEM-ek elégedetlenek a Windows 8 iránti eddigi lanyha érdeklődés miatt

Masami Yamamoto, a Fujitsu elnöke pénteken arról beszélt riportereknek Tokióban, hogy a Windows 8 iránti eddigi érdeklődés gyenge. Az AllThingsD cikke szerint a Fujitsu vezetőjének megjegyzése előtt az Asus-tól és az Acer-től is hasonló csalódott hangok jöttek. Érdekes ez annak fényében, hogy S. Ballmer, a Microsoft vezetője októberben még arról beszélt, hogy az új OS fogadtatása hihetetlen és az amerikai viszonteladók, hardvergyártók nagyon lelkesek a fogadtatás miatt. A The Wall Street Journal arról ír, hogy a Windows 8-as érintőképernyős laptopok gyengén kezdtek. A cikkben idézik az Asustek Computer Inc. pénzügyi vezetőjét, aki azt mondta, hogy a Windows 8 iránti igény nem valami nagy jelenleg. A The New York Times szerint a Windows 8 nem hozta meg a várt lökést az eladásokban, nem hozta meg az emberek étvágyát arra, hogy új PC-t vegyenek.

Hozzászólások

According to NPD, stores in the United States sold 13 percent fewer Windows devices from late October, when Windows 8 made its debut, through the first week in December, than in the same period last year.

- forrás

U.S. retail sales of devices running Windows fell 21 percent from a year earlier in the four weeks after Microsoft released Windows 8 on Oct. 26, according to a Nov. 29 report by Port Washington, New York-based NPD Group Inc.

- forrás

Ha a karácsonyi szezonban ez a helyzet, az nem valami jó hír a Microsoft számára.

--
trey @ gépház

Azért ahogy az idézetekből is kitűnik, hogy a win8-as device-ok, laptop, tablet, hibrid..stb., kicsi a kereslet.

ami szerintem érthető is. mert kb 3 verzió van.

- az érdekesebbek még nem igazán kaphatóak
- nagyon drágák
- és a kettő együtt :D

pl win8RT nem annyira vonzó, mikor lesz win8 pro-s tablet, ami azért több mindenre használható, én sem vennék RT-set, de a inteles win8-as deviceon esetleg elgondolkoznék.

aztán ott van az Asus Transformer Book, zseniális kis kütyü, pár helyen lehet már kapni, pl Olaszországban, csak az 1500 eurót kicsit sokallom érte.

majd bővül még ez a piac, annyira nem temetném még, de azért nem is biztató...

Azért azt se felejtsük el, hogy válság van az egész világon. Ha 1--2 éve vett valaki egy laptopot Win7-tel, és a munkája elvégzésére (vagy az otthoni szórakozásra) elég, akkor nem fog venni egy újabb gépet csak azért, mert Win8-cal adják. Sőt, a meglévő gépén sem valószínű, hogy lecseréli a rendszert.

Továbbá az MS vásárlói táborában nem annyira jellemző az „azonnal kell nekem az új verzió” életérzés. Az Apple ezt ügyesebben csinálja.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Még egyszer, csak hogy tiszta legyen: tavaly (2011) október végétől december elejéig több windowsos gépet adtak el, mint idén (2012) október végétől december elejéig.

Tavaly is volt válság, ráadásul tavaly nem is jött ki semmi új. Idén is van (?) válság, kijött a W8, mégis kevesebb fogyott.

--
trey @ gépház

Mindenhonnan azt lehet hallani, hogy egyre kevesebb PC fogy.

Nem lehet emiatt?

Tavaly mondjuk nem vettünk karácsonyra gépet, de mondjuk 2 éve a fiam kapott egy Netbookot XP-vel. Idén két Nexus7-es tablet került a családba.
Simán el tudom képzelni, hogy más családokban hasonló dolgok történnek, és win8-as laptop helyett androidos vagy apple tabletek kerültek a fa alá.

"Mindenhonnan azt lehet hallani, hogy egyre kevesebb PC fogy.

Nem lehet emiatt?"

Valóban, egyre kevesebb fogy. Az okok közül ismerünk néhányat. Tablet, smartphone, iOS, Android.

Viszont a Windows gépeket gyártók pont azt várták, hogy a Windows 8 megjelenésével ezek a csoffadt PC eladási adatok egy kissé megszépülnek. Ez nem történt meg eddig. Erről van szó.

--
trey @ gépház

"Nem lehet emiatt?"

Kevered az okot és az okozatot. Nem azért fogy kevesebb Windows mert kisebb az igény a PC-re, hanem azért fogy kevesebb PC mert kisebb az igény a Windows-ra. A Windows 8 radikális átalakításának (a korábbi verziókhoz képest) pont az volt az oka, hogy az új igényeknek megfeleljen a rendszer. Ez úgy tűnik, hogy nem sikerült, sőt elképzelhető, hogy lassan a nagyvállalatokat is elbukják ezzel.

Bocs de nekem itt ellenvéleményem van. Igaz, ezen véleményem, elismerem, nem holmi széleskörű felmérésből származik, de abból igen, amit a környezetemben látok. Ez pedig az, hogy igenis senki nem vesz már PC-ket csak laptopokat.

Definíció: Ebben a hozzászólásomban "PC" alatt olyan számítógépet értek, ami áll valami nagy randa dobozból, amit tipikusan az asztal alá gyömöszölnek be, van hozzá egy külön monitor és külön billentyűzet, egér, stb, esetleg más perifériák is.

"Laptop" alatt pedig most értek az egyszerűség kedvéért minden olyan hordozható számítógépet, aminél egybe van építve a képernyő a billentyűzettel és a "csipekkel" azaz a központi egységgel és memóriával, meg az egérrel (touchpaddal). A billentyűzet lehet "virtuális" is, azaz a cucc lehet érintőképernyős is.

Szóval mostanában, úgy látom, mindenki (a fenti definíciónak megfelelő) "laptopot" vesz. Én is. Régen alapos előítéleteim voltak a laptopokkal szemben. Mert a billentyűzete nem alkalmas komoly munkára, mert nagyon melegszik, túl drága, kicsi a HDD-je és a RAM-ja (abban az árkategóriában amit megengedhetek magamnak), sérülékeny, stb. Nos, ez igaz is volt akkor. Mostanában azonban egy jó laptop már megfizethető azoknak is, akik nem kőgazdagok. Azaz az én anyagi lehetőségeimnek is. S az ismerőseim is kb ebben a "gazdagsági rétegben" vannak. És a mai laptopok (legalábbis némelyikek) már nem melegszenek nagyon, nem annyira sérülékenyek, stb.

Nem vitás, egy laptop még mindig drágább mint egy ugyanazt tudó PC. Ellenben roppant előnye hogy hordozható, hogy nem zajos, nem foglal el sok helyet... És nem is kerül nagyon sokba, ha az ember nem a legújabb kütyüt veszi meg, hanem valami viszonylag régebbit. Lehet hogy azért a pénzért megvehetne egy sokkal modernebb PC-t, de mégis a laptop mellett fog dönteni, a felsorolt előnyök miatt (hordozhatóság stb), mert hiába lenne az azért a pénzért megvehető PC-ben több memória, nagyobb HDD, netán gyorsabb processzor, de ő azt úgysem tudná kihasználni, neki megfelel a laptop kapacitása is, de így az legalább hordozható, könnyű, nem zajos, stb.

Legalábbis mindenkitől a környezetemben efféle érveket hallottam. És igazuk van. Én is laptopot fogok venni ezentúl. Persze megnézem mifélét. 120% hogy Lenovo lesz. Akkor is ha drágább. A T60 meggyőzött, most is azt használom. Hiába régi, gyakorlatilag ugyanannyit tud mint a régi PC-m, és tökéletesen megfelel mindenre ami nekem kell. Még a billentyűzete sem olyan rossz, de különben is vettem hozzá egy wireless USB keyboardot, s így már eszméletlen luxus, "csúcs ez az érzés"! De mert számítógépbuzi vagyok, veszek majd egy új gépet hiába nincs rá szükségem, de az is Lenovo lesz és T-széria. Valszeg T400. Nem a legújabb, de az van a számomra megfizethető kategóriában, s arról sok jót hallottam. És messze többet tud az is mint amire szükségem van, mert mondom nekem a T60 is elég igazság szerint.

No és a legtöbb ember így van ezzel. Legfeljebb néhány elvakult gamernek kell a PC. No meg azoknak akik szervert akarnak csinálni.

A PC iránti érdektelenséget fokozza, hogy divatja van a laptopok közt a mindenféle érintőképernyős szarságoknak, amik ugyan semmire se jók csak utazás közben internetezni esetleg egy-két ebook elolvasására, nincs is bennük merevlemez csak valami SSD hogy könnyebbek legyenek s tovább bírja az aksijuk, szóval én semmi pénzt nem adnék efféle vacakságokért, de hát ez akkor is divat, s a sok divatmajom ilyesmit vesz magának meg a gyerekeinek. Na de ez sok pénz, azaz aki ilyesmire költ, az nem fogja lecserélni a régi PC-jét egy újabbra, mert senkinek sincs akármennyi pénze.

Na most aki laptopot vesz, azok jelentős része nem érintőképernyőset vesz mégsem, egyszerűen mert régebbi laptopot vesz, mert azok olcsóbbak. Ezekre nem jó a Win8. Ha modern laptopot vesz, azon se mindig win8 van. Ha az is van, lecseréli valami régebbi winre. Én így látom a helyzetet.

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Tok mindegy, mert en PC alatt nem az asztali gepeket ertettem. Amugy meg a notebookok elterjedesenek az oka a Core Duo korszak volt amikor is a notebookok es asztali gepek kozotti kulonbseg lenyegesen lecsokkent. Ma mar megint eredemesebb lenne asztali gepet valasztani, de a userek elszoktak tole es mar igenyuk sincs igazan ra. Egy rendes asztali sem zajos egyebkent.

Nem feltétlenül csak a Core Duo az oka, egyszerűbb feladatokra a tablet korszak előtt a kisebb teljesítményű notebookok voltak a nyerők, mivel mobilisak, kevés helyet foglalnak (könnyen elpakolhatóak), kevesebbet fogyasztanak. Még ma is megvan ezen kis teljesítményű notik létjogosultsága szerintem, ugyanis lehetnek olyan feladatok, amiket tabletről nem lehet elvégezni, pc-ről igen, de nem kell hozzá nagy számítási teljesítmény.

Persze, de emlékeim szerint 2006 környékén terjedtek igazán el a notik, mert a több mag miatt volt egy hirtelen ugrás teljesítményben, miközben a szoftver oldalon nem volt jelentős változás. (Továbbra is Win XP volt mindenkinek.) Így akkor olyanoknak is megfelelt egy olcsóbb notebook akiknek addig nem. Abban persze sántít a dolog, hogy a korábbi Pentium M-ek (sőt, azok celeron változatai is) jóval szebben teljesítettek mint az asztali társaik azonos órajelen. Így igazából a folyamat hamarabb elindult, de az én tapasztalatom (ismerősök új gépei, és a sajátom is) az volt, hogy akkor átlag embernek bőven elérhetővé vált a notebook mint elsődleges gép.
Mára már megint nagy szakadék van teljesítményben, és megint egyre több embernek ajánlok asztalit, de mára már megszokták a hordozható gép kényelmét.

Imho a notik elterjedését nagyon megdobta az Asus az EEE PC sorozattal, mert a földbe döngölték vele az árakat, és így már nem megfizethetetlen luxus lett a hordozható gép, hanem csak egy kis kényelmi fokozat, amennyit kiadtak érte az emberek.

Teljesítményben szerintem sosem versenyezhettek az asztali társaikkal, ahova erő kell, oda ma is nagyház, nagyhűtő szükséges. Mindig mosolygok azokon, akik jönnek lapossal videót vágni, de az idejük felét a gép előtti várakozással töltik.

"Imho a notik elterjedését nagyon megdobta az Asus az EEE PC sorozattal, mert a földbe döngölték vele az árakat"
Ez biztos is.

"Teljesítményben szerintem sosem versenyezhettek az asztali társaikkal, ahova erő kell, oda ma is nagyház, nagyhűtő szükséges."
Igen, de egyre kevesebb dologhoz kell ero, es amihez meg mindig kene, ott is mar sokan megszoktak, hogy nincs. Lasd videovagas. Nem is tudja, hogy lassu, mert evek ota nem is hasznalt mast.

Ahol viszont erő kell ott egyre nagyobb (pl videóvágás a felbontás növekedése miatt), ami miatt lassan megint nem fér be elég erő a laposokba. Játszani persze lehet, de attól még nem lesz produktívabb :-)

Cloudban történő munkával talán ki lehetne váltani sokmindent, de 2 monitoros laptopból se sok van még a piacon.

Most karácsony előtt vettem egy Windows 8-as laptopot és jelenleg még szokom, de elsőre szörnyű a kezelése. Nem touchos a képernyője, szerencsére. Persze lehet fog változni a véleményem használat közben, de elsőre nem tetszett. Valahogy semmi sem esik kézre. Tény, nagyon designos, meg a bolt is lehet érdekes, de valahogy öszvér még a desktop és metro együttese. Tudom, természetesen nem tudhatja minden program a metro felületet kezelni, így az desktop-ként megy, de ettől még furcsa.

És persze secure boot-os a lelkem, ami miatt most a Linux secure boot-os lehetőségeit nézem.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Öcsém vett most karácsonyra egy laptopot magának, először Win8-al. Aztán mivel sem a játékai nem futottak, sem a kezelőfelület nem esett kézre neki, 4 nap múlva inkább visszaadta a Win8-at. Annak ellenére, hogy eddig mindig ellenállt a linuxnak, csak hát én a többi gépen otthon azt tartottam, most ő kérte, hogy legyen Win7+Linux kombó. Win7 a játékokhoz, a linux meg csak netezni. Sajnos a Win8 rengeteg Win7 alatt jól futó alkalmazást nem futtat, ez legalább olyan zavaró, mint az XP-Vista átálláskor.

Nagy Péter
www.devengine.hu

van otthon egy spartan 3e starter board, majd megint próbálkozom vele.
Nem lehetne az ISE-t megkerülni valamivel?
Konkrétan azt szeretném ha nem kéne projektekkel dolgoznom, hanem használhatnám a bevált makefile+emacs megoldást. Az is jó ha csak az ISE-t lehetne shell-ből vezérelni.

De igen, úgy tudtam USB-ről bootolni és lementeni az érintetlen merevlemezt. Mivel az irány ha jól érzem a secure boot elterjesztése, inkább Linux oldalon nézem milyen lehetőség van rá. Elméletileg van, shim, csak időm nincs jelenleg foglalkozni vele.

Update: Kicsit foglalkoztam vele. Tehát shim-et nem hajlandó betölteni sem pendriveról, sem külső DVD-ről (Fedora 18 TC4, Ubuntu 12.10). Minden esetben közli, hogy a policy nem engedi a betöltését. Nem tudom minek a milyen policyjére gondol, vagy hol tudom állítani. A legszebb, hogy a saját maga által létrehozott Win8 recovery USB-ről sem tud bebootolni UEFI üzemmódban, egész pontosan már nem látja bootolhatónak sem. Az általam próbált dolgokat legalább a boot menüben lehetett látni, igaz nem tudtam indítani az előbb említett hiba miatt.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Némi keresés után rátaláltam a megoldásra. Jelszót kell adni a BIOS-nak és akkor pár menü feléled, például a Secure Boot kikapcsolási lehetősége is és egyből töltődik bármi UEFI, de nem SB cucc (Ubuntu 13.04-et próbáltam). Szerintem ezzel a megoldással a külső egységeknek is adhatok jogot és nem írja ki a security policy hibát az SB bekapcsolása esetén sem.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Biztos vagyok benne, hogy a Vágási 95 is reklám volt. A Szomszédok egyébként is tele volt bújtatott fizetett hirdetésekkel. Van egy rész ahol az erdész kap egy új Lada Nivát - pont úgy néz ki mint a korábbi Niva - dicséri, hogy ez az új Niva mennyivel jobb mint a régi és 'ez megy magától'. Nem tudom melyik rész, fent van az összes az MTV oldalán.
Juli és Gábor kozmetikai stúdiója is egy mini tv-shop volt minden részben.
______________________
Normális HUP-ot használok!

A Metro (tudom, már nem így hívják) pont akkora tévedés asztali gépen, mint a Gnome3 meg a Unity.
A céghez (kórház) jött 5db W8-as gép, a problémánk meg az, h. kinek adjuk, mert a kolleginák mind kiakadtak, h. ez mi?! Nekik ugyan oda ne rakjuk, inkább szenvednek tovább az 5-6 éves (dög lassú) XP-s gépeikkel! Persze lehetne erőszakoskodni, de az még sosem vezetett jóra...

> BERUS
Motor: Aptosid 2012-01

Sajnos ez már csak így van mindennel az életben: idős rugalmatlan emberek sohasem szeretik a váltást, bármiről is legyen szó (kivétel az 50 éves asszonyt leváltani a 24 éves pipire, az teljesen rendben van).
A windóz 8 sikerét nem frusztrált, rosszul fizetett, technikával csak a nyűg szintjén érintkező embereken (itt a példában kórházi dolgozókon, gondolom állami és nem privát?) kell lemérni. Adjátok oda valami értelmes(ebb) fiatalnak a társaságban, talán értékelni fogja.

Úgy gondolod, hogy valójában kapkodnak a vásárlók a Win8 gépek után valójában 50%-al nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest és 80%-al nőtt a gyártók profitja? Csak azért hamisítják meg a gyártók maguk a statisztikákat úgy, hogy 10% - 20% visszaesést mutassanak az eladási statisztikáik mert zabosak a Microsoftra azért, hogy beállt a gyártók közé a Surface gépeivel. Aha, igen ez nagyon valószínű.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Vista körből kimaradtam, még mindig XP-t használok desktopon, de emlékeim szerint az XP és a Vista között kinézetre nem volt jelentős különbség, ott inkább a mindenre rákérdezek védelem és a meghajtók hiánya ami visszafogta az embereket. Itt (w7->w8) meghajtó szinten még nem tudom hogyan állunk, inkább a kinézet és kezelés különbözősége ami zavaró. Nálam biztos, de ahogy olvasom a metro keveseket győzött meg.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Viszont az XP és a Vista között nem csak a kezelésben volt különbség, hanem sajnos a minőségben is. Aztán jött a 7, ami megint egész kikalapált lett. Valahogy igazolódni látszik, hogy minden második sikerül nekik.
Jó, jelen esetben azért radikális a változás, ez persze, hogy riasztó az embereknek (ugyanez van most a Gnome területén is, aki megszokta a régi metódust, nem szívesen vált az újra). Ettől függetlenül a 9 már biztos kelendőbb lesz, addigra a hw park is kicserélődik, az emberek ott is igényelni fogják a "pöccintést".
Ergo most generálják a fogyasztói igényt a következő évekre.

Leginkább kockákon.
A többieknek mint tartalom fogyasztóknak elég egy tisztességes tábla.
A jobbára eddig feleslegesen megvett x86 hardwarek most már nem lesznek megújítva.
Az ARM/Win8 vonalon meg úgy tűnik ,hogy drágák a termékek.
Ott most kellett volna jönni a gyártóknak , jó árú termékekkel,legalább egy 15-20% elterjedségig.

A Warez Pistik túl vannak dimenzionálva a magyar köztudatban. A nagy, sok bevételt hozó országokban eleve csak os-el együtt lehet gépet venni, nincsenek mezítlábas pc-k mint Magyarországon. Ott egy Warez Pisti legfeljebb letörli a gyári Win8-at mert nem tetszik neki és telepít a helyére torrentről Win7-et anélkül, hogy utánanézne jár-e esetleg downgrade jog a gyári Win8 mellé. Ezzel nagy kárt nem okoz.
A nagyfogyasztók már évek óta csökkentik a céges informatikai kiadásaikat. Érződik is ennek a hatása a pangó pc eladásokon. A Windows 8 nem hozott akkora technológiai extrát amiért a nagyfogyasztók tömegesen halasztották volna el vásárlásaikat a Win8 megjelenésére várva. Utoljára ilyen kiváró jelenség a Windows Xp megjelenése előtt volt. A BYOD sem véletlenül népszerű és támogatott vállalati oldalról is. Nem kell költeni dolgozói eszközök cseréjére és még boldogabb is a saját - általában Apple és nem Microsoftos rendszerű - gépével a dolgozó. Bár ez ma még inkább mobilokra és tabletekre jellemző, de a saját notebook sem fog kimaradni a sorból.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Ismerősöm most vett egy Packard Bell-t a Tesco-ban, 85 ropiért, vagyis a gyereknek karácsonyra. 25-én telefonál, hogy kéne rá valami operációs rendszer, mert nincs rajta, csak valami Linux. Hmmm, mondom, azzal azért használható. Megnézem, hát valami Linpus van rajta. De nem ám grafikus felülettel!!! Sima parancssor, még mc sincs rajta.

Máshoz papíron DOS-t adnak, amin a rejtett állományokon kívül összesen van egy command.com. Azzal sem tudsz sokat csinálni. Amit nem értek, hogy akár Linux, akár DOS vonalon létezik ingyenes, amit fel lehetne pakolni, legalább valami látszódjon amikor elindítod, ne csak egy prompt. Persze nem egy überbrutál full install, mert ehhez gondolom nincs emberük, de valami minimál lehetne. Van egy valag live rendszer, ami felrakható. De így is viszik a gépeket, minek erőlködjenek vele.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Jellemző magyar kép az infós polcról.
Az a fő baja a Linuxnak, hogy még alap márkavédelem sincs megszervezve körülötte. Ha csak engedéllyel lehetne 'Linux' nevet felhasználni mint például a 'Firefox'-nál akkor nem ilyen formában találkozna az egyszeri júzer a Linuxal, mert más nevet kellene használnia a trehány Tesco beszállítónak és nem az lenne a konklúzió, hogy: A Linux Dos-micsodás szar!
______________________
Normális HUP-ot használok!

purger.

fyi a PB formálisan Acer, a Linpus innen. semmi pénzért nyilván szrt vett a cimborád, nincs mit magyarázni. mondjuk pl. ajándéknak gyerek részére nyilván célszerű.

fyi2 lehet fikázni (valaha én is tettem), de a "valami Linpus" megfogalmazás leginkább a purger. emellett van X11, csak be kéne állítani. mc Ubuntuban van alapból? szerencsés dolog vagy sem mind1. üzletről van szó: óccsó' gép.

"ismerősöm vett egy (trógerfos) kocsit bazmeg' újonnan egy! miska vót' de nemhogy örülnék ennek a fostalicskának.. ..mitadég hót' szar valami idegen benzin volt benne ráadásul csak fél liter, így az első benzinkútig ment csak, hát hívtam is vkit is jöjjön már egy kannával segíteni"

megveszi xy a SZART de azt sem tudja mit, majd jön a brühühü. pl. a freedos mivel lenne jobb??

nem fikázásból írtam. komolyan nem. de kb pont ennyi értelme volt a soraidnak.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Az az érzésem, hogy a Linpus nem a PB anyacége, az Acer miatt került rá. Ez egy magyarországi szokás. Noname doboz PC-től mindenféle notebook típusig lehet találkozni vele persze grafikus desktop nélkül, virtuális terminállal odabaszva a polcokra. Feltételezem a Linpusnak van egy változata amit percek alatt rá lehet hányni a PC háttértárára, meg desktop környezet nélkül kevesebb adatot kell felmásolni. Ugyanezek a géptípusok a határ túloldalán oem windowsal kaphatóak gyakran még olcsóbban is.
Az Acer netbookokkal hivatalosan adott Linpusnak piszok jó desktopja van, jól igazodik a kicsi képernyőmérethez, kényelmesen lehet kezelni.
______________________
Normális HUP-ot használok!

sorjában:

-a Linpus nem "cég", olyan értelemben semmiképp sem, mint az gondolod
-nem a PB anyacége: ezt nem tudom értelmezni sehogyan sem
-Mo-n szokás: WTF?
-virtuális terminál fckyeah
-rá lehet hányni stb: "futószalagon" tucatjával írják fel az image-t a háttértárra, talán még a HDD-ket gyártó üzemben. időbe sem kerül, kb 10mp lehet fajlagosan kb.100db HDD esetén. ha azt goldolja bárki is, hogy egyesével írják és spórolnak a bitekkel akkor az nevetséges
-ha 85e Ft bruttóért mutatsz nekem akár csak PB & Tuskó pároshoz hasonló notebookot legális Windows társaságában nem is tudom mit csinálok. mutass már egyet lécci, szőrös románszar vagy bangladeshi rituális célú törzsi vuducucc is lehet!

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Nehéz nyelv a magyar! :) Szóval sorjában:
"-a Linpus nem "cég", olyan értelemben semmiképp sem, mint az gondolod"
Ez a mondat: 'Az az érzésem, hogy a Linpus nem a PB anyacége, az Acer miatt került rá' a következőket jelenti:
1. A PB (Packard Bell) anyacége az Acer. 2. Nem az Acer miatt került Linpus a PB gépre. 3. Szerintem.

"-Mo-n szokás: WTF?"
Sajnos. Csak úgy simán fuck nélkül.

"-virtuális terminál fckyeah"
FYI Bizony ez a neve annak dos-micsodának a linuxon. Virtual console néven is ismert. Ha Viola Zoli liunx szakkönyvéből tanultad az informatikát akkor 'mélyterminál'. Fuck ebben sincs, komoly hiányérzeted lehet ha már mindenhol azt látod. :)

"-rá lehet hányni stb: "futószalagon" tucatjával írják fel az image-t a háttértárra, talán még a HDD-ket gyártó üzemben. időbe sem kerül, kb 10mp lehet fajlagosan kb.100db HDD esetén. ha azt goldolja bárki is, hogy egyesével írják és spórolnak a bitekkel akkor az nevetséges"
Ha találkoztál volna magyar pc üzlettel 'muka' közben nem látnád ilyen rózsaszínben a világot. :)
A gyárból ezek a gépek Windowszal jönnek ki. De lehet, hogy van egy kelet-eu-ba termelő selejt-sor ahol megspórolják ezt is.

"-ha 85e Ft bruttóért mutatsz nekem akár csak PB & Tuskó pároshoz hasonló notebookot legális Windows társaságában nem is tudom mit csinálok. mutass már egyet lécci, szőrös románszar vagy bangladeshi rituális célú törzsi vuducucc is lehet!"
Évek óta lehet kapni ilyen árszinten netbookot. Láthatod a Linux és Windows változat közötti nem túl nagy árkülönbséget is. Mára a Linuxszal előtelepített netbookok szinte eltűntek, a netbook sem népszerű már de magyar hipermarketekben még el lehet adni a több éves típusokat is. Vasdobozos pc is kapható ilyen áron.
______________________
Normális HUP-ot használok!

a Linpus technológiát bitorol, nevezetesen Fedora vagy RHL-forkolt kereskedelmi terjesztésben utazik kezdetektől fogva (többek között). az Acer már jó ideje egy keresztmegállapodás szerint (jellemzően) a budget kategóriáira húzza eme rendszer light verzióját worldwide (sokkal több gépre hosszú évek óta, mint azt a wiki említi). az Acer így gépet ad a legalsó szegmensbe operációs rendszerrel, miközben nincs szó Windowsról. cserébe pl. az Acer-nél regisztrálhattad a light rendszered amivel megszerezhető volt a teljes verziós Linpus. ázsiai terület kivételével ez kb mindenütt bukovári, de hülye lett volna kihagyni a lehetőséget ami által gyakorlatilag 0$ befektetéssel tesz eleget a "gépet oprendszer nélkül nem" elvárásoknak. az idővel pozíciót veszítő Acer a térdre rogyott PB bekebelezésével átültette a gyakorlatot ezekre az egyébként testidegen masinákra is, erről van szó mindössze: költséghatékonyság, meg pár egyéb előny.

mivel a Linpus technológiát "bitorol", teljesen értelmetlen és zagyva már a tagadás is, miszerint a Linpus nem anyacége az Acer-nek és csoportjának, majd ezzel tovább magyarázni bármit is.

mivel worldwide gyakorlat, így a szokásos "magyar módi" stb szöveg elég gyenge. további anyagi könnyítésként ezesetben csak a billentyűzetre kell ügyelni a lokalizációnál, párszáz/ezer gép bekerül a konténerekbe, majd hazai példánkból indulva a disztribútor adott területre beérkezteti a megfelelő EAN kódjával. tehát billentyűzeten felül sem csomagolásban, sem pedig másban nem különbözik mondjuk a szlovák verzió a HU-tól. szlovákot helyettesítheted bármivel.

az érintett gépek ezen Linux verziója soha a büdös életben nem volt Windows-al kiadva, azok más HDD-t kaptak és nem került be sosem Linux rendszert tartalmazó HDD (esetleg a gyárilag elég ritka holló Dual-boot esetén, de az más téma, ott a Windows a fajsúlyos). példában csak Linpus teljesít szolgálatot: ez adott és előre szabott darabszámban kerül ilyen "ócska" és európai ember számára nagyjából értéktelen SW körtéssel forgalomba. költségek okainál fogva (esetünkben) az Acer a gyártósorra bízza (vélhetően a bekért HDD gyártósorára) a Linpus által rendelkezésükre bocsátott ISO felírását.

mivel egy nokedli gépet vásárló akárkitől indultunk ki, aki azt sem tudja mi a GUI és úgy általában a linux, a szöveges interfészt térden állva könyörgöm ne bonyolítsuk virtuális terminálra, bőven elég a terminál mint rendszerkonzol.

valamint mivel notebook-ot kértem ne szórakozzuk netbookra, mert a kettő között van egy nüansznyi eltérés. ha netbook, akkor általad linkelt roncs ára alá tudunk menni akár felére is, de nem erről van szó. ezért a troll indikátor (bár smiley fűszerezéssel, de ez sem számít), nyilván tudod mit kértem és nyilván tudod mit linkeltél.

tapasztalataimat hadd ne "fogjam" saját magamra, mert a munkám és a hivatkozások unalmasak már nagyon, hadd hárítsak most másra: mondjuk a hazai legnagyobb disztribútorokra.

ja egyébként buék így nap végére, megyek én is iszok keveset, hátha beérlek.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Érdekes, amikor ezt valaki linux-ra vagy Libre Office-ra írja, akkor mindenki azzal van elfoglalva, hogy munkavégzésre hátrányosan hat, amíg megtanulja az új felületet és ezért (sem) éri meg migrálni LO-ra és/vagy linux-ra ott, ahol gyakorlatilag bőven elég lenne a böngészésre és szövegszerkesztésre használt gépeken egy linux meg egy LO.
A te nézőpontodból, akkor megáll az is, hogy a rengeteg rugalmatlan ember (meg rendszergazda) miatt támogatunk egy külföldi multit, amikor ezer más dologra is felhasználható lennének a milliárdok...
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Azt is vedd figyelembe, hogy a tényleges munkát nem az osen, hanem az azon futó szoftveren végzik. Vagyis nem ugyanaz a kategória pl. egy office migrálás és egy os migrálás. Előbbi esetben mindegy, hogy os migrálás is történik-e, biztosan romlik a produktivitás, amíg meg nem szokja a felhasználó az új környezetet (viszont utána javulhat is). Utóbbi esetben árnyaltabb a kép, hiszen az os által szállított szoftverek használata nagyjából kimerül programok elindításában, fájl- és ablakkezelésben. Ez azért a munka kis részét teszi ki, és bár ezt is meg kell szokni, nem biztos, hogy a produktivitás rovására menne. (Hozzátenném, hogy emiatt ha valaki windowson multiplatform programokkal dolgozik, akkor számára pont ugyanannyira megerőltető egy windows -> linux migráció, mint egy win7 -> win8 upgrade.)

Én egy idős (22 éves) rugalmatlan (felváltva használok több különböző Linuxot különböző DE-kel, Windowst, néha még almás dolog is jár a kezemben) ember vagyok.
Kb. 2 hete végleg elpusztult a közel 3,5 éves Win7 telepítésem. Mivel msdnaa-ban úgyis minden ingyér' van, egy "miért is ne?" felkiáltással Win8-at tettem a helyére. Oldalakon át sorolhatnám, hogy mik a nyűgjeim vele, egészen apró kényelmetlenségektől a belőlem "fuck you microsoft" gondolatokat kiváltókig. Pedig én aztán tényleg abszolút nyitottan álltam a dologhoz.
Amint lesz kis felesleges időm, takarítom le a fenébe. Csak még azt kell kitalálnom, hogyan tudom megtartani a mellette levő XP-t.

idős rugalmatlan emberek sohasem szeretik a váltást, bármiről is legyen szó

A váltást azok az emberek / társaságok nem szeretik (főleg a kényszerű váltást), akiknek / amelyeknek nagy (anyagi, idő-, szervezeti / személyes) befektetéssel létrejött egy stabil munkakörnyezete, amely a termelésben, pénzkeresésben részt vesz. A gnome3 shell, a systemd, a win8 új felülete ugyanaz a kategória: az addigi tanulásba, testreszabásba ölt erőfeszítés (= pénz) megy a kukába.

frusztrált, rosszul fizetett, technikával csak a nyűg szintjén érintkező embereken

lol?

Természetesen kell a haladás, de jókora átfedést (átállási időt) kell hagyni a hagyományos, beüzemelt környezet és az újdonság között. Vannak gyártók, amelyek extra díjért extra hosszú támogatást nyújtanak régebbi termékeikhez (esetleg az új terméket a régebbi felülettel is megjelentetik), és vannak vásárlók, akiknek ezt jobban megéri kifizetni, mint a váltással túl korán (vagy egyáltalán) vesződni.

Az én munkaasztalom nagyjából úgy néz ki, mint 2000-ben (icewm, nedit, xterm, firefox). A firefox változásai nem voltak túl vészesek (vagy sikerült megszoknom).

"A gnome3 shell, a systemd, a win8 új felülete ugyanaz a kategória: az addigi tanulásba, testreszabásba ölt erőfeszítés (= pénz) megy a kukába."

Létezik egy olyan dolog, hogy Concorde-effektus. Persze ez nem azt jelenti, hogy az az idő kárba veszett, ami a meglévő rendszerek megtanulására lett fordítva, de nem szabad figyelembe venni annak költségét akkor, amikor migrálásról van szó.

Nem tudtam, hogy a Concorde-effektust ezen a néven formalizálták (köszönöm az ismeretterjesztést!), mindenesetre szerintem mást jelöl.

A Concorde-effektusnál van egy pont, ahol egyértelműen látszik, hogy nem váltani (vagyis az eredeti elképzeléshez ragaszkodni pusztán az addig beleölt energia miatt) hosszú távon veszteséges lesz. A régi verzióhoz ragaszkodásnál erről nincs szó, a folyamatosan termelő rendszer nem fog szétesni csak azért, mert valami új megjelent. (Még kevésbé "vesszük észre" visszamenőleg, hogy "jé, eddig nem is termelt".)

az az idő [...] ami a meglévő rendszerek megtanulására lett fordítva [...] nem szabad figyelembe venni annak költségét akkor, amikor migrálásról van szó

Migrálás nélkül egyszeri betanulási költségről van szó (= az eredeti bevezetés költségéről), migrálással pedig kettős költségről (eredeti + új). Nézőpont kérdése, hogy a kétszeres költség esetében az eredeti betanulást nevezzük kárbaveszettnek (én ezt tettem a korábbi hozzászólásomban), vagy az újat nevezzük felesleges pénzkidobásnak (mert a rendszer váltás nélkül is termel tovább).

A váltás természetesen elkerülhetetlen (vagy legalábbis kifizetődő) időnként. Általában megéri ritkábban váltani; a bevezetés/betanulás költsége lineárisan amortizálódik a hosszabb időintervallumon, viszont csak szub-lineárisan nő major release-ek kihagyásával.

Jelenjen meg pl. négy évente egy major release.


év  bevezetett verzió  betanítás, becsiszolás
                       költsége
--  -----------------  ----------------------
 0                  N                      K1
 4                N+1                      K2
 8                N+2                      K3
12                N+3                      K4

A [0, 12) balról zárt, jobbról nyílt intervallumban három release-t vezettünk be, K1 + K2 + K3 költséggel. Ha kihagyjuk az N+1 verziót:


év  bevezetett verzió  betanítás, becsiszolás
                       költsége
--  -----------------  -----------------------
 0                  N                      K1
 8                N+2                      K3'
12                N+3                      K4

Akkor ugyanebben a [0, 12) intervallumban K1 + K3' költségünk volt, ahol

K3 < K3' < K3 + K2

vagyis az N+2 betanítása drágább N után, mint N+1 után (nagyobb az ugrás), de az N --> N+1 bevezetés (K2) kihagyásával ennél többet spórolunk meg.

Ez a rész pontatlan a szócikkben: 'míg végül biztonsági problémák okozták a repülőgyár vesztét'
Concorde repülőgépgyár sohasem létezett a francia és angol Aérospatiale és BAC gyártották, ráadásul az utolsó Concorde gép az 1980-as évek elején készült el. Utána csak karban tartották az addig elkészült 14 darab Concorde gépet.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Az első mondatod, szerintem, ebben a formában nem helytálló. A HOVD kedvenc desktop környezet topikban kialakult vita hatására feltettem az egyik gépemre a Gnome Shell-t. Azt kell hogy mondjam, hogy ez eddig az egyetlen olyan környezet, amely képes megvalósítani minimális kompromisszumokkal azt, amire semelyik más nem képes, hogy egyformán jól lehessen használni bármilyen eszközön, azaz hagyományos PC, notebook vagy éppen touch screenen.
Ennek ellenére szép, újszerű, intuitív, kb. 5 perc alatt megtanulható a kezelése, egyáltalán nem nehézkes. Néhány apró buggal találkoztam, de ez sem az alapkoncepciót, sem a megvalósítást nem minősíti negatívan.
Az igazsághoz tartozik, hogy tableten még nem láttam működni, szóval arról csak elképzelésem van, de ránézésre elméletileg nincs különbség az "egerészés" és az "ujjazás" között :)
Ehhez képest a (nevezzük úgy) Metro ui nevetségesen gagyi, múltszázadi kinézetével, hagyományos desktopnak alkalmatlan, így "vissza" kell váltani a win7 szerű kinézethez, emiatt gyakorlatilag megintcsak két különböző felületről beszélhetünk.
A Unity pedig igazából nem tudom, hogy mi. Semmi olyan nincs benne, ami a tabletes használatot segítené, hagyományos desktopon viszont kényelmetlen, konfigurálhatatlan valami. Többször nekifutottam, használom is egy gépen, de maradok inkább az évek óta bevált XFCE-nél. Ez viszont nem alkalmas tabletre, pc-n viszont szerintem kenterbe ver mindenm más gde-t.
Ennek fényében szerintem ha valami jól használható (jobban mint az elődje), akkor azt használni fogják, függetlenül attól, hogy a kinézete és/vagy a kezelése mennyire másabb mint a korábbiak. Lesznek persze negatív hangok, örök elégedetlenek, de ezek hamar elhallgatnak. Ha viszont a változtatás öncélú (win8 desktopon), akkor sokan fognak sokáig anyázni (jogosan).

A Unityéról mindenképpen. A legnépszerűbb disztró alapértelmezett környezete (habár a "fiatalabbak" közül való). Ennek ellenére nem sikerült túlságosan megszerettetni. (nem csodálom mellesleg).
A GS tudtommal semelyik disztróban nem alapértelmezett, utólag feltenni egy meglévő rendszerre pedig nem ugyanaz. Ráadásul meglehetősen visszafogottan "reklámozzák", ezért a legtöbb embernek eszébe sem jut kipróbálni. Kíváncsi lennék, hogy a szavazók közül hányan használták hosszabb- vagy rövidebb ideig. Én például nem, ezért az én szavazatom nem minősíti a GS-t.
A Gnome2 fejlesztésének leállítása változtathatott volna ezen valamelyest, de mivel mégis viszik tovább a G2 vonalat mások, ezért ez sem számít igazán.

Az Ubuntu sem lesz sokáig a legnépszerűbb disztró ha továbbra is így erőlteti a Unity-t. A GS szerintem a legdemokratikusabb desktop környezet, mert pont egyformán szar egeres - billentyűzetes, touchpad-es, és érintőképernyős környezetben. :)
______________________
Normális HUP-ot használok!

Akkor ezért nem úgy lett kiírva a szavazás, hogy * gnome 2 / mate?

A GNOME egyébként még fejleszt a gnome2-be, vagy már csak a gnome shell-be?

Mondjuk tök mindegy, mert valóban a GNOME termékek vezetnek (ahogy már sok éve mindig), azonban az érdekes, hogy az aktuális GNOME termék, a gnome shell még a dobogón sincs (második éve már).

(mint ahogy a unity sem (igaz csak egy hajszállal) amit meg az ubuntu tolna személyesen)

Az Unity, ahhoz képest, hogy csak egy disztribútor szállítja, elég szépen szerepel. Az Unity csak Linuxon és csak Ubuntu-n érhető el. A GNOME, KDE, Xfce stb. pedig BSD-ken, Solarison, Linuxon, Linuxon belül is számtalan terjesztésen. Persze, tudom, ekézni kell. Ettől függetlenül ezek tények. Ha olyan rossz lenne, ahogy egyesek állítják, 1%-ja sem lenne.

--
trey @ gépház

Biztos, hogy nem olyan rossz, de nem is olyan jó, mint ahogy egyesek állítják. Ez mindenre igaz.

De az is egy verzió lehet(verzió-rosszindulatú), hogy a gnome több éves vezetéséhez - és a unity jelenlegi jó eredményeihez is - az ubuntu járul hozzá, amely a windows-mac világon kívül a legsikeresebb alternativa (tény).

Olyan lehet ez mint az ie6 esete. Rengetegen használták, mert az akkoriban legelterjedtebb win xp-ben az volt a default. Az xp felhasználók egy részének ezért az volt "a böngésző".

Ebben a verzióban tehát a gnome és unity szavazatok egy része abból ered, hogy az alternativ rendszereket használók jelentős része azt kapja most(unity), vagy azt kapta korábban és ott leragadt/még nem váltott(gnome2).

Ha az elkövetkező években az unity megelőzi a gnome2-t(mate-t, és xfce-t is, majd a kde-t is) az megerősíti ezt a verziót, de nem igazolja, attól még lehet, hogy téves, mert azt a verziót(verzió-jóindulatú) is megerősíti, hogy az unity egyre jobb és pusztán ezért választják azt kedvencnek. De inkább a két verzió együttesen állhat az igazsághoz közel(verzió-semleges).

Szerintem ez a szavazás egy felhasználói szempontú szavazás. Hiába GNOME a GNOME 2 és a GNOME Shell is, a felhasználó számára totálisan más desktop a kettő. A KDE 4 is sokban már mint a KDE 3, de az nem egy alapjaiban újragondolt desktop. A MATE-val a külön útra tért a GNOME 2 ezért helyes volt külön kategóriába tenni a kettőt. Az is jól látszik, hogy mennyivel népszerűbb a GNOME 2 pedig a GS nem ebben az éveben jelent meg.
______________________
Normális HUP-ot használok!

A hozzászólásom megengedő szellemű és elméleti jellegű volt. (Az első Fedora 16 bejelentkezésem után 30 másodperc elég volt annak megállapításához, hogy a gnome shell számomra használhatatlan; innentől az "egyformán jól lehessen használni bármilyen eszközön" már csak elméleti traktátus tárgyát képezhette részemről.)

Viccesnek lehet vicces érvelés de a számok makacs dolgok ugye. A számok azt mutatják, hogy a vásárlók kevésbé kedvelik a Windows 8-at mint elődjét. Lehetséges, hogy a lanyha érdeklődés mögött ott van a Merto ui hűvös fogadtatása, lehetnek más okok is a háttérben. A visszaesés (10% - 20%) tény.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Még túl korai megállapítani, hogy siker vagy bukás a Windows 8, ez egyelőre még csak nem is körvonalazódik. Szerintem most az a legérdekesebb, hogy fog alakulni a kereslet a Windows 8-as tabletek iránt.

Desktopon elég sok tényező a Windows 8 ellen szól, főleg az, hogy a Windows 7 egy nagyon jól sikerült operációs rendszer (2015. január 13-ig támogatva), és a "hybrid boot"-on kívül nincs igazán más újdonság amely miatt érdemes lenne váltani. Ráadásul itt van rengeteg lusta és/vagy ostoba felhasználó, aki nem képes feldolgozni semmilyen komolyabb változást a felhasználói felületen. (Nézd meg pl. a Unity körüli hisztit egyes Ubuntu felhasználók körében, de lehetne sorolni a példákat: Gnome3, MS Office 2007, ...)

A tabletek sikerénél meghatározó tényező az első hónap eladási adata. Annál már több telt el a Microsoft saját Windows 8 tableténél és harmatosan az eladások.
A dobozos Windowst is kapkodták a vásárlók (az OEM-ek mellett) a Windows 7-nél volt még a Mammutban is volt éjjeli win vásár. Most nem látni ilyeneket. A kritikák is negatívak.
A bértollnokokon kívül szinte mindenki szidja a Windows 8-at.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Mikor írtam, már akkor is éreztem, hogy lesz olyan, aki félreérti. Pedig egyszerű, két különböző dologról van szó, csak egy mondatba sűrítve. A kedvedért átfogalmazom:
A Metro ui alkalmatlan hagyományos desktopra. Emellett a nevetségesen gagyi, múlt századi (patchwork) kinézete még elég siralmas is szerintem.

Egyébként ez az idei első kommentem, szóval mindenkinek Boldog Új Évet kívánok!

Oem win8:Adott egy samsung win8 al előre telepítve.i5,4GB ram,hd4000,geforce610,stb
Adott kamera app ami megy tökéletesen,ha amikor elindítom engedélyezem neki kamera,mikrofon használatát.(Tiszta sor,ellenkezőját nem próbáltam hogy tiltásnál mit produkálna).Beépített samsung s camera app elinditom reflexből rákattintottam a tiltásra és nem tudtam sehogyse életre kelteni.Lépten nyomon kifagyott a beállítások menüre nem birtam rákattintani nem érzékelte.Aztán nagy nehezen market belogolás;s camera install(még mindig semmi).uninstall;install és ment.Nem találtam opciót hogy kilépjek a marketből amibe belogoltam számomra ez furcsa de betudtam tudatlanságomnak.

Ie explorer elindít.www.flightradar24.com;pilota nézet ;google earth beépülő kell.rábökök telepíti a desktop módban.NULLA azaza nulla visszajelzés mitcsinál egyálltalán elindított e valamit.(Ugyanez marketen.Ahol már 2sodik probálkozásra sikerült elérnem a folyamat ábrát hogy letöltés;telepítés folyamatban,kész látszódott.)
Ie alt+f4-el bezár.ujraindít,betölti oldalt>pilóta nézet töltsem le a google earth beépülőt.(sajnos itt feladtam)

Slusszpoén:Azért kicsit furán néztek rám amikor ezután beírtam bing keresőbe hogy vimeo és 3-4pucér csaj ott vigyorgott képernyőn.(Tudom cseréljem le keresőt)

Benyomások:Lomhább volt mintha egy win7-et raktam volna fel rá,félreértés ne essék nekem produktív munkába nem férne bele hogy azokat a szép színes csempéket lessem két alkalmazás indítás között.(Tudom használjam desktop módot,tegyek fel classicshellt)
De én kiakartam használni azt a szerintem hasznos feature amit ugye a méretezhető multi window jelent.(remélem jól írtam)

Összegezve:
- volt egy modern app, amely nem az elvárásaid szerint működött (nem kideríthető az információkból, hogy OS vagy App gond volt)
- Nem tudtad (vagy tudod), hogy egy modern app-ot - mint például az áruház - hogyan kell bezárni.
- Volt egy Modern IE élményed, amelynél a modern IE nem az elvárásaid szerint működött.
- Slusszpoén: nem várt találatot kaptál egy keresésre.

A Windows 8-ban a modern felület új és senki sem születik úgy, hogy minden funkcióját azonnal tudja, vagy éppen minden korlátozását azonnal ismerje. Ha egy iPAD-et használsz, először meg kell tapasztalnod, hogy nem működnek a flash-es oldalak, aztán, ha utána nézel, az okát is megismered. Így van ez más helyzetben a modern IE-vel is. Itt éppenséggel többnyire működik a flash, viszont beépülő modulokat nem fogad, azok a hagyományos felületbe kerülnek. Ez történt a Google Earth plug-in-nel is.
Egyébként konkrétan a flighttrader elérhető alkalmazás formájában is.

A modern appokat - az okostelefonokhoz hasonlóan - nem kell bezárni, de ha nagyon szeretnéd, akkor könnyen utána tudsz nézni, hogyan kell.

"félreértés ne essék nekem produktív munkába nem férne bele hogy azokat a szép színes csempéket lessem két alkalmazás indítás között". - A feltételes módból arra következtetek, hogy valójában nem sokat használtad a Windows 8-at. Nem kell szép színes csempéket nézni, ha nem szeretnél.

Üdv:
Lepenye Tamás

"Összegezve:
- volt egy modern app, amely nem az elvárásaid szerint működött (nem kideríthető az információkból, hogy OS vagy App gond volt)
- Nem tudtad (vagy tudod), hogy egy modern app-ot - mint például az áruház - hogyan kell bezárni.
- Volt egy Modern IE élményed, amelynél a modern IE nem az elvárásaid szerint működött.
- Slusszpoén: nem várt találatot kaptál egy keresésre."
Ebből nekem az jött le hogy maguk az alkalmazások se kiforrottak,az áruházból való kijelentkezés okozott gondot jelentse ez nálad "kilépést".
Appokból tudom beidegződés de szeretem ha nem futnak/vagyis nem futnak se nem látom őket multitask ban.

Második bekezdés:Köszi ezt nem tudtam,minden nap tanul valamit az ember.

Már próbáltam szineket variálni egyszinűre,kilőni csempék nagy részét csak mint írtam nekem így érintő kijelző nélkül nem oké!:)Mindig tapogatná az ember több ismerős próbálta meg alapból:)

A földfelszínen sok okból kifolyólag nem célszerű gurulnia:

- akadályozná a földfelszíni közlekedést
- nagyon de nagyon dulván védeni kéne a síneket mind az emberektől, mind az állatoktól, mert szétégnének
- a sínvédelem (baszom nagy fal) még jobban akadályozná a közlekedést, mint simán az 5 percenként járó szerelvények

(egyébként pedig a metró kisbetűvel íródik, nagybetűvel kezdeni mindenféle random főnevet csúfr germanizmusnak számít)

Most is közlekedik földfelszínen Metró-szerű jármű HÉV néven. Nem égeti szét az embereket, állatokat. Csak annyi a titok, hogy felülről kapja az áramot. :)
Britannia déli részén a vasúthálózat úgy lett kiépítve, hogy a vonatok a sínből kapják az áramot de nincsenek ezért szénné sült tetemek a vasútvonalak mentén. Még az autós kereszteződéseket is megoldották.
______________________
Normális HUP-ot használok!

A HÉV-nél még a bicikli is Metró-szerűbb, sőt, METRÓ-szerűbb, ha már.

A HÉV ugyanis a büdös nagy semmi közepén/szélén közlekedik, a metró meg a bicikli meg metropoliszok belsejében/alatt. Így metróval eljuthatsz olyan helyekre, mint pld.: Corvin-negyed, amit ha HÉVvel akarnál megközelíteni át kéne menned néhány lakótelep közepén. (inkább segítenél megtalálni a leginkább város közepén levő metró-megállót)
Annyi embert szállítva, mint amennyit a metró szállít a HÉV nem lenne célszerű a városok közepén.

Britannia déli részén valószínűleg sokkal több ploblémát okoz, mint Mo-n a vasutak, de nem ismerem, ha legközelebb Britannia déli részén járok utána nézek.

Az ugye megvan, hogy a metró az nem földalatti vasutat jelent, csak városi vasutat? (Metropolitan railway).

Így metró Magyarországon a földalatti, a metró és a HÉV is, vagy mondjuk Párizsban a métro és az RER, Londonban a tube és a vonatok, São Pauloban a Metrô és a CPTM

S.Ballmer mindig ezt a 'oriasi siker a termek' dumat nyomja, akarmi is a valosag.

Tabletet vesznek a magánemberek, a cégek IT kiadásai meg takarékra vannak állítva. Ismerek olyan nagyvállalatok, ahol azidén volt win7 migráció...

- amíg a telefonom felbontása nagyobb, mint egy átlag laptopé
- amíg az érintő kijelző a súlyával megegyező arany árában van
- amíg aki beleszokott a "klasszikus" Win kinézetbe, nem szokik át
- amíg a "fasza lesz nektek" felkiáltáson kívül mást is tudnak majd mutatni
- amíg a csempéken kívül mást is fel tud mutatni a Win7-hez képest egy átlag felhasználó számára

Addig ne csodálkozzanak az eredményeken.

>amíg a telefonom felbontása nagyobb, mint egy átlag laptopé

Nagy +1. Kb minden komponens fejlődött, a laptopokat viszont még mindig 1380x768 felbontással adják. A függőleges felbontás (768 képpont) mióta is nem növekedett? Annyi változott, hogy a 768 képpontra most ráírják, hogy "HD". Merthogy filmnézéshez ez már HD-nek számít. Ha valakinek ennél nagyobb felbontás kell (hogy pl egy weboldalból látszódjon is valami, vagy a 15 colos képernyőn ne pixeleket nézzél), akkor súlyos felárak vannak.

Hát ez az. Gondolom felrakják egy HDD-re ezt az un. Linux rendszert, aztán dd. Hogy miért nem egy ubuntu/Fedora/Suse ...stb-t nem raknak rá? A kérdéses notebook-ra kb. 500 Mb driver-t kellett letölteni, hogy Windows 7 üzemeljen. A gyerek amúgy autista, nem akartam kínozni azzal, hogy felrakok a notebook-ra egy linux-ot, de nem fog menni a Duke Nukem, Wow...stb.

Marketing első vastörvénye:
1. AZ INDULÁSI VEZÉRPOZÍCIÓ TÖRVÉNYE
"Fontosabb elsőnek lenni, mint jobbnak."

A Pc-k piacán a windows volt az első, mégpedig nagyon. Annak ellenére hogy egy rakás jobb (méghozzá sokkal jobb) operációs rendszer létezik, mint a windows mégis elsők. Igen ám de elindultak a kütyük, és piszok módra feltörtek. Itt az első az google/apple volt (nem tudom ki volt a nyerő). A lényeg, hogy lehetnek gyakorlatilag bármennyire zseniálisak ez a piac már nem igazán az övék. Desktopon a win8 pedig kifejezetten sz@r.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Mondjuk igen, maradjunk annyiba hogy az én szemszögemből nézve. :) Elismerem ez így _bátor_ kijelentés. Valóban nem egy korrekt mértékegység. De a marketing vastörvényének működése erősen megfigyelhető.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Én mindig is azt gondoltam, hogy a Win7 megcsinálja azt az MS-nek, amit annak idején az XP. Tudniillik most 10 évre ez lesz az elterjedt oprendszer, és nagyot kell szakítani ahhoz, hogy ebből kimozdítsa a piacot. Hát a Windows 8 nem nagy szakítás.

--
http://neurogadget.com/

Troll on: Still more popular OS than Linux. :)

Teljesen máshogy mérte a Goldman Sachs 2004 előtt mint 2005-től, ez a grafikonon is jól látszik és a seattletimes kérdésére is csak kitérő választ adtak. Innentől mehet a kukába az összehasonlítás.

Értem én, hogy iPod mánia, de ennyi erővel a korábbi MP3/MP4 lejátszókat is belevehették volna az "Other" kategórába, mert végülis szórakoztató elektronika és nem MSFT, nem AAPL, nem GOOG, és akkor mindjárt nem 9x%-ról indult volna az MS.

Amennyiben süket vagyok és vak, nomeg lenyúzták a bőrömet, úgy előfordulhat hogy nem kaphatok információt a világból. Szerencsére amíg nem, úgy lehetőségem van minden élő emberhez személyesen odamenni és egy sör vagy egy erős, szembe sütő reflektor mellett kivallatni, hogy mit szeretnek.

Persze a népszerű, népszerűbb, népszerűség stb szavaknak inkább kevesebb, mint több közük van a
- nagymennyiségű ipari felhasználáshoz
- más termékekkel együtt szállított, árukapcsolt eladásokhoz

http://oxforddictionaries.com/definition/english/popular?q=popular
,,1liked or admired by many people or by a particular person or group:"

nem az elterjedtséggel, hanem a kedveltséggel, megelégedtséggel függ össze. Márpedig ez utóbbit egy olyan termék esetén nem igazán tudod elterjedtséggel mérni, ami majdnem kizárólag más termékkel együtt kapható.

A Win 8-nál ez másik termék amivel együtt kapható a Pc. A Pc eladásai a béka segge alatt vannak a Win 8-nak köszönhetően.
A kizárólagossággal kapcsolatban nincs igazad mert a Windows 8 kapható dobozos upgrade csomagban magában is, illetve van "System Builder" SKU csomagban önállóan.
______________________
Normális HUP-ot használok!

Nem egyformán látják az OEM gyártók és a piaci elemzők a helyzetet:

"Touch machines are actually selling above expectations," said Bob O'Donnell, a program vice president at IDC. Forrás

Gerry Smith (Lenovo's president of the North America region): The industry did underestimate touchscreen demand, he admitted. But people are still buying PCs -- at least from Lenovo. In addition, sales of premium-priced computers are growing faster than other PC segments, he said. "Lenovo's a little different from other companies," Smith said. "We're still seeing strong growth and a strong premium to the market overall...And this quarter, we're seeing strong growth across all product segments." Forrás

Üdv:
Lepenye Tamás