Thinkpad T42 + Windows 7

Elöször is jelezném, hogy ez a blog bejegyzés csak úgymond saját publikus jegyzetként jött létre. Továbbá mások megsegítésére, ha valaki hasonló hibába/problémába futott volna bele.

Többedszeri nekifutásra sikerült megfelelöen feltelepíteni a Windows 7-et egy Thinkpad T42-re (legalábbis eddig úgy néz ki). (Yupéééééé! :)

Ennek a Thinkpad-nak hivatalosan nem támogatott az ATI 9600-as VGA kártyája Win7-ben. Azonban némi trükközéssel megoldható a VGA driver telepítése. Igaz, AERO így sem lesz, de ez annyira nem is fájó egy ilyen hardveren :)
A többi, hiányzó driverröl (pl: audio, wifi) csak röviden annyit, hogy vagy az internetröl a hivatalos gyári oldalakról letölthetö (pl: intel.com), vagy szintén a "saját lemez"-es megoldással használható az XP-s driver is.

A windows telepítése után alapban a szokásos "generic VGA" kártya driverrel müködik a Windows. Ezzel használható a számítógép, de már a web böngészése közben akad a görgetés, a játékok, 3D-s alkalmazások használatáról (használhatatlanságáról) nem is beszélve.

- Az IBM gyári XP-s VGA drivere a "saját lemez"-es megoldással feltelepíthetö a Win7-re, amivel látszólag minden müködik, de idövel kék képernyökhöz vezet a használata.
A BlueScreen-es hibaüzenet valami ilyesmi:
ati3duag.dll
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
A kék képernyös újraindulások oka ezzel a driverrel sokak szerint a Java-val hozható összefüggésbe, de elöfordul a blue screen-es hiba Flash videókat tartalmazó weboldalak esetén is (föleg full screen-es videó nézésekor), így nem valószínü, hogy csak a Java okozná a hibát.

- A jobbnak és egyelöre müködönek is tünö megoldás az oldapps.com-ról letöltött 9.1-es Catalyst "driver" telepítése.
A catalyst driver listája itt található: http://www.oldapps.com/ati.php
A 9.1-es (Vista-s) Catalyst-ban még megtalálható a Radeon 9600 (/X1050) drivere, ugyanakkor a drivert a régebbi változatokkal ellentétben már Vista-hoz adták ki. A Vista-s driverek meg általában megfelelöen müködnek Win7 alatt is.
A Catalyst drivert úgy telepítettem, hogy a letöltött catalyst telepítö exe-t elindítottam, majd miután végzett a telepítö és driver fájlok kicsomagolásával, bezártam a telepítöt.
Az eszközkezelövel a Catalyst által létrehozott mappában megkerestem az inf fájlt (c:\ati\support\9-1_vista32_dd_ccc_wdm_enu_74233\driver\packages\drivers\display\lh_inf\cl_74233.inf), amit a driver frissítésénél szintén a "saját lemez"-es megoldással adtam meg a rendszernek.
A müvelet végén a Windows kérte a gép újraindítását, amit kivételesen nagy kegyesen meg is tettem :)
Újraindítás után az "új" driverrel már elindult a GTA Vice City :) , egyelöre még nem dobott hibát böngészö használata során sem a gép. Elalvás után megfelelöen visszatér a képe is, ellentétben más driverekkel. Szóval egyelöre jónak látszik :)

A következö majd valamikor egy Thinkpad T41-es lesz. Abban Ati Radeon 7500-as VGA káryta van, ami szintén okozhat majd egy kis fejfájást, de a fentiek tükrében talán már annak megfelelö telepítésére is van esély. (Eddig szintén a random blue screen-t kellett elviselni Win7-el ezen a gépen is)

Hozzászólások

T4x és R5x sorozathoz van intelligens dokkolóm, ha kell. ebbe tehetsz ~tetszőleges VGA-t, thinkwiki által ajánlott & tesztelt VGA-k a linken. más VGA-val is megy, de PCI sínbe illő 3D HW az nem túl gyakori.

van még beépített tápja, ubay foglalata ~DVD-írónak stb, 2db PCMCIA rendel stb. elég finom darab. lényeg itt: http://www.thinkwiki.org/wiki/ThinkPad_Dock_II

6e Ft-ért nem kell egy ilyen? igazából nem csak egy darab van, kulcsaik megvannak.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Bövíteni nem akarom már ezeket a gépeket HW ügyileg. A Ram most elég bennük amire kell, de ha nagyobb bajuk van akkor inkább kuka, ha nem tudom olcsón beszerezni hozzá az alkatrészt valahonnan.
Egy dokkolóval nem tudnék igazán mint kezdeni, illetve nem használnám ki, de azért köszi az ajánlatot.