Saját tableten dolgozik a Nokia

Marko Ahtisaari, a Nokia vezető tervezője ideje felét harmadát azzal tölti, hogy tabletet tervez a Nokia számára. Ezt a szakember maga nyilatkozta a finn Kauppalehti Optio magazinnak. Stephen Elop, a telefongyártó vezérigazgatója elmondta, hogy a tablet kategória érdekes a Nokia számára, de hangsúlyozta, hogy a számos riválistól eltérő megközelítéssel kell nekiállniuk, ha fel akarják venni a versenyt az Apple termékével. A várakozások szerint a finn cég az év folyamán Windows 8-at futtató saját tablettel áll majd elő. A részletek itt.

Hozzászólások

Ha tényleg eltérő terméket akarnak, akkor egy MeeGoo tabletet kellene csinálniuk :)

Biztos. A Windows kernel technologiailag egy rakas szar, alsobbrendu a kivalo, bugmentes Linux kernelhez kepest, ezt is tudja mindenki. Egy GPU-driver crash eseten pl. az utobbi szepen eltavolitja a kernelbol, az X siman visszavalt VESA-ra, mig az elobbi fekete kepernyovel elhasal. :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Hiszen mar most is alapvetoen a technikai szinvonal dont a mobil operacios rendszerek kozott, semmikepp sem az elerheto alkalmazasok szama, peldaul.

Windows 8 Arm alkalmazások száma legfeljebb a Meego-val van versenyben. Androiddal és pláne iOS-el szemben versenyképtelen.
Ha pedig Intel Pc-t vágnak szerencsétlen táblába hamar le fog merülni az aksija. A Windows Pc alkalmazások táblán való használata nagyon kényelmetlen, egérre és nem érintőképernyőre lettek tervezve. Ezért a Windows Pc alkalmazások sem képviselnek komoly vonzerőt egy Win 8 tábla mellett.

Visszafordítok win-fanboy-ból:
Bukóban: találtam egy számot, amiben kisebb, mint a vetélytársai : több nagyságrenddel kevesebb Metro alkalmazás mint a konkurenciánál; a piaci részesedés 1% és 2% között és tovább esik. (gyorsan szervezzetek egy irc konferenciát, és végre találjatok legalább egy számot ami a Microsoft mellett szól :-)
troll: személy, aki nem ért velem egyet. : Ms Windows Fanboy aki évek óta nem veszi észre, hogy egy Unix-portálon troll-kodik. Itt pedig biztosan akad pár személy aki más véleményen van.
kisfiú: jellemző szóhasználat azoknak, akik szeretnék az ún. "kúl" imidzset mutatni, és nagyon csúnyán elrontják. : gyermeklelkű álmodozók, akik annak a Microsoft-nak csápolnak amit a normális átlagember sohasem szeretett, legfeljebb elviselte a termékeit.

Szóval egy időutazó prófétához van szerencsénk.
:-)
Igazad volt pár évvel ezelőtt. A jelenben az iPad a számítógép, illetve az Android táblák felzárkózóban vannak. A régi Pc a Windows-al még nincs kirakva a kuka mellé, néha még használják de 'örömet' már régóta nem okoz. A régi világ gépei közül egyedül a Macintosh tud még örömet okozni.

Sajnos olyan szempontból nem, hogy valamelyik *.blog.hu-s kommentben olvastam egy olyat, talán az iPad megjelenésével kapcsolatban, hogy "szar ez az iPad2, Flasht se játszik le, meg fos, blabla, el is adom és veszek egy laptopot megint".

Szóval van aki a tabletre, mint PC helyettesítőre gondol és nem PC kiegészítőre. Aztán csodálkozik, hogy nem tud mindent olyan kényelmesen, vagy egyáltalán megoldani rajta, mint PC-n.

"Azóta már az Adobe maga is temeti a flash-t"

Sajnálom is. Hiába pörgeti a processzot, hiába szar, hiába ezmegaz, azért frankó kis platform. Ha dobták volna mondjuk az AS2 támogatást a Playerből és csak az AS3 optimalizációra figyelnek, akkor lehet hogy kevésbé ette volna a processzort, szintúgy valami rendes profiler is kellett volna, plusz valami szigorúbb erőforrásmanagement.

Azért nem a platform a felelős, hogy valaki csak az Event.ENTER_FRAME-t ismeri és oda pakolgatja be a számításigényes dolgait a megfelelő EventListener használata helyett, ami a default 24 FPS-nél azért eléggé meg tudja zabálni a processzort.

Saját példa a hülyeségre: XML parseolásnál TextBoxba akartam iratni az eredményeket. Valamiért ezen baromira elhasalt az egész (gondolom sok mindent kellett frissítenie), így kifagyott állandóan timeouttal a cucc. Amint először String-be gyűjtöttem a találatokat, és csak a végén adtam át az egészet a TextBoxnak, száguldott az egész, mint a villám.

>Óóóó van elég dolog amit utálok...
>pl. Ubuntu a 11.04 óta
Ezzel egyetértek.
>Windows 8-on a Metro-s bénázás
Ezzel is.
>OS X-en az egyre durvább túlzott seggnyalása a rendszernek
Ez nem egy objektív kritika. Milyen seggnyalás???
Egyetlen problémám van a Lion-al: kimaradt belőle a Rosetta.
>Kunság Volán
Szerencsére nem ismerem. :-)

"Ez nem egy objektív kritika. Milyen seggnyalás???"
Az OS X alapvető hibája, hogy ugyan tele van kényelmes funkciókkal, de azokat open source szoftverekből hackelik össze úgy, hogy közben megpróbálják a technikai részleteket elrejteni a userek elől. Ez marha jó annak akinek csak otthonra kell, de munkahelyi környezetben közel használhatatlan. Nehéz sok Mac-et karbantartani.
Továbbá, a 10.4 (Tiger) óta lejtőn van az OS X. Persze terjed, de ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen javul is a minősége. (Segítek: A Windows is elterjedt, mégsem hibátlan.)
Csak hogy értsd mire gondolok: A Tiger-ben bemutatott Spotlight nélkül elképzelhetlen lenne az OS X. A Time Machine már közel sem olyan lényeges újítás. Ráadásul a Windows-os shadow copy 1000x hasznosabb feature.
Ráadásul az új iOS-ből átemelt dolgokat sem tartom pozitívnak.

Azert modositanek egy kicsit: az atlag embernek a PC a PC, vagy a windows PC, vagy a PC windows :) teljesen mindegy. Azonban volt mar par ismeros, akit "amulatba" ejtett, hogy az Android-os telefonjan "Linux" van: "ez nem windows?! hat minden gep/telefon az windows, nem?!". Meg ugye olyan is volt, amikor mutattak r=1 usernek Linux disztrokat, eloadva, hogy ez lesz a Win7 (akkor meg olyan nem volt), es tetszett nekik. Amikor a kontroll csoportnak azt mondtak, hogy ez Linux, akkor erdekes modon sokkal kevesbe tetszett. Szoval, szerintem a legtobb embernek tok mindegy, foleg a mai vilagban, ahol mindenhol kezd atalakulni a megszokott "kinezet" (lasd metro, unity, gnome shell, stb), ezek utan egyre jobban technikai kerdesse valik, hogy mi az OS neve, usert nem az fogja erdekelni. Az fogja erdekelni, mennyi app van ra, milyen keszuleken elerheto stb, es ez az app store fogalom kezd erezheto modon begyuruzni desktop-ra is lassan. Legtobb user boldog lenne egy "nem windows-zal is", ha a fogalomtaraba be tudja illeszteni, hogy "ez olyan windows szeruseg - azaz szamitogepszeru entitas".

Mivel GUI-t azért elismerem, hogy képes csinálni az M$, ez a Metro is úgy néz ki, hogy jó lesz, logikus lépés lenne portolni linuxra és kész is lenne a jövő oprendszere. Személy szerint mégcsak nem is könyvelném el az M$ vereségének.

Persze nem hiszem, hogy ez új gondolat.

Vicces, hogy folyamatosan magadból kiindulva próbálsz csípős megjegyzéseket tenni.
De az is jó poén, hogy áthúzva írod le a legnagyobb butaságaidat. :-) Szerinted vajon milyen operációs rendszert fog a tábláira tenni a Nokia? Symbian-t? Esetleg megpróbálkoznak az S40 tábla portjával?
:-D

Majd meglatjuk, hogy mi lesz a C#-al, nagyon balfek az MS strategiaja ezugyben (most kevernek itt a HTML5-JS-sel, ezzel egy csomo programozot haragithatnak, akik sokat invesztaltak a .Net frameworkbe es a nyelvbe (a C# nyelvi/fw szinten brillians, de strategiai szinten elcseszik)).

----------------------
while (!sleep) sheep++;

A Tizennek semmi koze a Nokiahoz, az a Samsung es az Intel mozgalma, csak leginkabb a Maemo/Meego-hoz lesz hasonlithato a rendszer, amit keszitenek.

MeeGo-nak meg jelenleg ket operacios rendszert is hivnak:
-Meego Harmattan: Debian alapu, Maemo folytatasa
-netbookos MeeGo, Chromium default bongeszovel, Moblin utodja, rpm-es Linux disztro tulajdonkeppen

Ez a ket projekt (Moblin es Maemo) vegul csak tervezett eggye valni, de tulajdonkeppen nem valt eggye, csak a nevuk lett azonos.

A Harmattanrol bizton allitom, hogy a Nokia rendesen karbantartja, az mar egy masik kerdes, hogy az N9 volt-e az utolso telefonjuk ezzel a rendszerrel, es nem hiszem, hiogy egy tabletjukre is ratennek, de maga az OS meg egyaltalan nem halott ettol.

Az N9 az egy egészen jól sikerült készülékük, érdekes, hogy nem nagyon reklámozzák sehol, csak a Lumiákat.

A Samsung mit akar vajon a Tizen-el a Bada-s platformjuk mellett?

Az Intel meg nem nagyon életképes még a mobilplatformon, egyrészt még nem kompetitívek az ARM-al, másrészt a mobilszolgáltatók sincsenek odáig értük a WiMAX miatt.

"A Samsung mit akar vajon a Tizen-el a Bada-s platformjuk mellett?"

Teljes GNU/Linux kompatibilitast, ami a Badaban nincs, csak a kernele Linux based, a Maemoban meg ez mindigis megvolt. Ezerszer korberagott tema. Es szerintem a Harmattan es a Maemo 5 eleve sikeresebb volt a Badanal (fixme), de ha nem is, alkalmazas biztos hogy tobben es jobbak vannak rajuk (legtobben az asztali Linuxokban megszokottak).

Ezenfelul a Samsung "tobb labon allas" strategiajaba boven belefer az Intel Atom x86 system-on-a-chip-ek tesztelese is, amikre a korabbi (akkor meg Nokia es Intel altal merge-elendo) MeeGo projekt keretein belul is utalt jel
forras:
http://www.gsmarena.com/meego_bug_report_reveals_a_juicy_nokia_device_p…
http://www.gsmarena.com/meego_tablet_and_smartphone_leak_on_pictures-ne…

Egy ARM es x86 kozotti cross platform GNU/Linuxra pedig szerintem van igeny, az Intel SoC-okat meg majd meglatjuk.

A tabletek mindegyike -- design szempontjából -- téglalap alakú, a kijelző körüli keret vékony, illetve érintőképernyővel rendelkezik, a készülék oldalán vagy alján helyezkednek el a csatlakozók, és van néhány nyomógomb is a készüléken. Ami eltérés lehet: szögletes vagy lekerekített sarkok és élek, valamint lapos vagy enyhén domború hátlap. De ezek az eltéréseknek csekély jelentőségük van. A lényegesebb az, hogy mit tudnak az adott eszközök, mennyire erős a hardware. De ez már nem design kategória.
Ötletek az eltérő megközelítéshez:
- ötszögletű (esetleg háromszögletű) vagy kerek kijelző;
- a hátlapon is kijelző van;
- csak egy darab hétszegmenses kijelző van rajta;
- szabályos gömb alakú készülék, ami lebegni is képes (mint a kino);
- tetszőleges méretre kihajtogatható kijelző (maximum 40"-ig);
- 5.1-es hangrendszer a beépített hangszórókkal;
- a kijelző alatt helyet kap egy kb. 80-90 nyomógombos billentyűzet, ami egy zsanérszerű szerkezettel kapcsolódik a géphez. A gépet a zsanér mentén össze lehet csukni. Hmmm. Ez valahonnan ismerős már. :-)

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Nagyjából.Összeálltak egy telefongyártóval, vettek Skype-ot, és a Facebookkal is elég szoros a kapcsolat. Nem mellékesen van egy ugyanolyan (elégé hasonló) webes infrastruktúrájuk, mint a Google-nek.
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Hány féle-cserben hagyott cuccot csinált eddig a Nokia ..., biztosan nem veszek több Nokia eszközt és nem a Symbian->Win váltás miatt, hanem a következetlenségük miatt?!

Persze ettől lehet majd jó a tabletjük :)

+1

Beleszerelmesedtem az N9-embe, ha ilyen tabletjük lenne, akkor biztos beruháznék rá.

Remélhetőleg meggondolják magukat, és Symbian fog futni rajta. :)

A valódi android, a régiek igazi androidja olyan titok volt, ami minden tekintet előtt elrejteztetett. (ALC)

:-)

A Symbian-t is elmeszelték, de legalábbis Nokia Belle-re nevezték és elkezdték fejleszteni a Meltemi feature phone operációs rendszert .

Tabletre a Windows 8, később esetleg a Tizen várható a Nokiánál.

A Nokia láthatóan a Windowsra (Windows 8, Windows Phone) és a Linuxra (Tizen) szándékozik alapozni a jövőjét.

"A Nokia láthatóan a Windowsra (Windows 8, Windows Phone) és a Linuxra (Tizen) szándékozik alapozni a jövőjét." Ha így is van, akkor a linux vonalat csak azért tartják tervben, mert félnek a win bukásától. (Szerintem ez lesz.)

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Mint mindig, most is az ár/érték arányt figyelem. Most még korai lenne minősiteni a dolgot.
A W8 nekem nagyon igénytelen érzetet adott, azokkal az egysikú szines óvodás csempéivel, amit ráadásul "kötelező" elviselnem. És nem tudjuk, h. milyen lenne a tablet felszereltsége, az hozzá tartozó árról nem is beszélve. Azt viszont merném saccolni, hogy ha a telefonok ár/érték arányát ültetik át a tabletbe, és W8-al, szerintem a playbook sorsa vár rá. De ez a magánvéleményem.
--

az ideje harmadát tölti ezzel, nem a felét

Szerintem meg Meltemi Linux-ra, nem Tizen-re.
Úgy tudom a Tizen a samsungé és az intelé

Sziasztok! Remélem, jól telt a húsvét.
Kiváló összeesküvés elméletem lett a M$-Nokia egyezségről, illetve arról, hogy miért kell(ett) a MeeGo-t kivégezni.
Az USA okostelefon piacának 97.6%-át amerikai rendszerek adják: Google, Apple, RIM, M$. (Na jó, a RIM kanadai, de már úgysem sokáig lesz tényező.) A Symbian 1.5%-on van, és erre a piacra akart volna betörni a MeeGo, ami egy európai rendszer lett volna.
A világ legnagyobb okostelefon piaca idéntől várhatóan nem az USA lesz, hanem Kína. A China Mobile - a világ legnagyobb mobil szolgáltató cége - a MeeGo fejlesztés stratégiai partnere (volt). Illetve Tomi Ahonen szerint, a Nokiának egyéb jó kapcsolatai és lehetőségei is voltak Kínában.
Mindebből az látszik, hogy a MeeGo-val a Nokia beszálhatott volna az amerikai nagyok közé a világpiacon. Illetve hogy egy kínai-európai együttműködés jöhetett volna létre, aminek folyományaként esetleg az Apple és a Google lemarad az európai és a kínai mobilpiacon. Ezt mindenképpen meg kellett akadályozni. Ezért jött Stephen Elop és a szerződés a M$-tal. Stephen Elopnak és a M$-nak nem az a célja, hogy a Windows Mobile végre lendületet vegyen, és elterjedjen, hanem hogy a Nokia egy (potenciális) rendszer szállítóból a hardvergyártók közé visszasüllyedjen. Hardver gyártásban a távol-keletiek jobbak, Amerika nem is kíván versenyezni velük. Amerika inkább azt csinálja, amihez ért, és amiben a pénz van: rendszereket ad el. Ilyen rendszer az iOS, az Android, vagy a WP7. Ilyen lenne a Bada is, de az kicsit bénácska, és ilyen lehetett volna a MeeGo is. A MeeGo nagyon jónak ígérkezett, és a Nokia kínai kapcsolatait kihasználva följöhetett volna a 2 nagy mellé harmadiknak. Amerikának úgy általában Európa IS és Kína IS vetélytársa. Egy európai-kínai szereplő a mobil rendszerek piacán számukra a legrosszabb kombináció lett volna.
Ehelyett most hagyják a Nokiát Kínában nyomulni, de már M$ rendszerben. A Nokia csak egy lesz a többi WP-s hardvergyártó között, akit lehet versenyeztetni, esetleg le lehet cserélni, ha a M$ úgy tartja jónak.

Kicsit túl sok tudatosságot feltételezel, de a végeredmény szempontjából igazad van. Én azóta használok N900-at, mióta kinn van, Androidot is vagy egy éve, és a Meego alapból jobb, mint az Android nekifutásból. Az N9 pedig egy álom. Az az egy komoly baj van, hogy míg az Androidot fel tudod tuningolni (bár az 50000000 szutyok alkalmazás közül _nagyon_ nehéz kiválasztani azt a 25 értelmeset, amit tényleg lehet használni), addig az N9 annyit tud, amennyit szállításkor (bár az egyébként teljesen elegendő akár egy szakinak is) és szinte semmi plusz progi nincs rá. Na jó, ez nem igaz. Van rá például mutt és mc, ami nagy királyság :D Kár érte. De hátha még valaki felkarolja... Nekem nem kellene más, csak remény, hogy évente kijön egy-egy újabb készülék, ha az előző elavul/megdöglik. Meglátjuk.