Lerohadt a Raspberry Pi és disztribútorainak weboldala

Címkék

A Raspberry Pi Foundation ma reggel 7-re ígérte nagy és pozitív bejelentését. Ahogy az várható volt, a dinamikus oldal a nagy érdeklődés miatt lerohadt. Helyette jelenleg egy statikus oldal próbálja felvenni a versenyt az érdeklődők rohamával. A bejelentés lényege, hogy ugyan az első adag lap még úton van Kínából a szigetországba, de már lehet rendelni a cuccokat. A terjesztést két disztribútor végzi az alapítvány nevében, az ő weblapukon lehet a rendeléseket leadni. Az egyik a Premier Farnell, a másik a RS Components. Természetesen mindegyik oldal elérhetetlen.

Részletek a weboldalon, illetve folyamatosan a Twitter-en.

Hozzászólások

Valakinek sikerult leadni rendelest?

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Nem teljesen értem, hogy ilyenkor miért nem tolnak be előre egy Amazon EC2 cloud clustert a weboldalaik _elé_, mint proxy-t... az igények szerint tudták volna automatikusan indítgatni-leállítani az instance-okat. A cloud erre való leginkább... akit a RPI érdekel, azt a cloud szolgálja ki, akit meg a többi cucc, azt a normál szerver. Amint lement a hype, le lehet kapcsolni a cloud-ot és az egész kerülne 10 cent / instance / óra költségbe.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Jogos, VAGY mivel twitteren olvastam, hogy sokan az F5-ön rezegtek, hogy mikor jön már be az oldal, a túlzott mennyiségű lekérés ellen be kellett volna tenni valamit (nginx például tudja, gondolom másra is létezik), ami letilt. Tehát ha rezegsz az F5-ön, fél órára a sarokba kerülsz mondjuk.

Nem kell trükközni, Amazon EC2, négy földrészen van adatközpontjuk, gyakorlatilag fillérekbe kerül, egy instance-t akár 100 példányba el lehet indítani egy gombnyomásra, adnak egy egyszerű disztributált adatbázist is, van egy könnyen használható API is... és csak akkor kell fizetni, ha mennek az instance-ok.

Tulajdonképpen a cloud jelenleg két dologra használható: hosszú ideig tartó nem időkritikus párhuzamosítható számolásra és az ilyen időszakos rohamszerű "támadások" kiszolgálására... eléggé amatőr dolog pont erre nem gondolni, amikor ekkora hype-ot költöttek a cucc köré.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Probaltam betelefonalni a szlovak partnerhez, allitolag ennyi volt, a keszletet kiarusitottak.

6:57-kor változott a http://www.raspberrypi.org/ oldal, aztán el is tűnt 1 perc múlva. Még sikerült regisztrálnom a hu.rs-online.com -om, de nem volt raspberry termék náluk. A hu.farnell.com -on viszont volt, de ár nem tartozott hozzá, ezért nem engedte a kosárba rakni. Így emlékszem, de kávét még nem ittam, ezért ha összekevertem a két oldalt, akkor elnézést kérek. :)

Hat ez elkurtak. Nem kicsit, nagyon. Ennyire tultolni egy marketingkampanyt aztan nem tudni kielegiteni az igenyeket mar-mar arra enged kovetkeztetni, hogy ezek tuti magyarok.

Elorendeleseket kellett volna felvenni, es a beerkezes sorrendjeben eloszor azokat teljesiteni. Ez igy lopikula.

http://gpsforum.hu - Navigációról szájkosár nélkül

Semmit nem kúrtak el.

Az elképesztően sikeres marketing meghozta a gyümölcsét, irtózatos érdeklődés van a kütyüre. Nem érted, még ez is növeli a marketing kampány sikerét, hogy arról szólnak a tudósítások, hogy elérhetetlenek a weblapok, disztributorok, annyian akarnak venni. Tisztára mint az iPhone őrület, mikor az utcán sorbaállnak az emberek egy éjszakán keresztül hogy egy nappal hamarabb megvehessék - én kinevetem őket, szerintem ez ősi román szokás.

Egy-két nap és mindenki leadhatja a megrendelését.

Azt nem értem, hogy miért kell mindenkinek rögtön a legelsőelső-körös board. Pláne mért kell rögtön a nulladik napon?! Ha nekem kellene egy ilyen, biztosan megvárnám az első felhasználói beszámolókat, értékeléseket. Simán lehetnek még apró tervezési hibák a boardon (firmware-ről nem beszélek, mert azt könnyű cserélni), melyek mondjuk a rev2 lapokon lesznek javítva egy-két hónap múlva.

nem érted a lényeget:) pont ez a marketingjük lényege, hogy akkora az érdeklődés amitől még a szerver is összeomlott. "vegyél gyorsan te is egyet!" amikor a SUN publikálta az OpenOffice forráskódját az ő szerverük is összeomlott a roham hatására, pedig na.. a SUN pont a nagy terelhetőségű szervereiről volt híres.
így most minden szaklap megírja, hogy "annyira nagy az érdeklődés a RPI iránt, hogy a szerverek sem bírták a rohamot". jó kis ingyenreklám ez.
a nagy rohamban vajon mennyien vetettek egy pillantást a specifikációkra?
mert az bizony még a nagyobb modell esetében is a mainstream Linux disztribek minimum értéke alatt van. legalább ramból 1Gb kellett volna bele. és akkor még nem szóltam az ARMv6ról, amit már több nagy disztribúció nem támogat.

+1

Én is legfőképpen az ARMv6 és a kevés rendszermemória miatt visszakoztam.

Inkább a Pandaboard ES-t fogom megvenni, felszereltebb (N-es WLAN, Bluetooth 2.1 + EDR), bővíthetőbb (kamerával, LCD-vel, giroszkóppal stb.) és a korszerűbb OMAP4-es platformra épít (1 GB memória, 1.2 Ghz kétmagos Cortex-A9 processzor, PowerVR SGX 540 videókártya).

Futtatható rajta Android, Chrome OS és az ARM-ot támogató Linux disztribúciók is.

Főként alkalmazásfejlesztésre fogom használni.

Ahogy elnézem, a model A-t még megspékelték 128MB RAM-al, így összesen 256 lesz abban is. Üdvözlöm az ötletet :)

En felhivtam a magyar rs-t. Azt mondtak hogy lesz naluk is, es kuldjek egy rendelest az emailcimukre. (Sajnos csak ceggel allnak szoba, tehat ceges megrendeles kell.)

Leadtam, varok visszajelzesre. (De igertek hogy kapnak ok is!)

Ugyanerre jutottam en is, sikerult egy cegen keresztul emailes rendelest kuldeni. Meglatjuk, hogy mi lesz belole. A kovetkezoket kell megadni: cegnev, adoszam, szamlazasi cim, szallitasi cim, Raspberry Pi Model B, mennyiseg (hany db), es gondolom azert egy telefonszam sem art.

Itthon talan ez a legjobb lehetoseg a rendelesre.

farnell.com -on most is lehet rendelni...

"Although we are still waiting for units to arrive from China, you can start buying the Raspberry Pi today. We have entered into licensed manufacture partnerships with two British companies, Premier Farnell and RS Components. They’ll be manufacturing and distributing the devices on behalf of the Raspberry Pi Foundation, and handling the distribution of our first batches as they arrive in the country."

Tehát csak preorder van. Vagy az első 10k-ból kapsz, ami a napokban érkezik, vagy a farnell által gyártottakból. 7 után közvetlenül is csak preorder volt. Én a magam részéről megrendeltem.

Viszont twitteren a rpi ismét kiírta, hogy a farnell kifogyott (fél8kor is kiírták)

nah igy lesz a 35$-os pi-bol mindjart 46$-os cucc, plusz a szallitas is duplajaba fog kerulni mint ha UK-bol jonne a cucc. nagyon kiraly!!!

A hu.farnell.com-on a olcsóbb, de van szállítási költség. Az fdh.hu-n nincs szállítási költség, de drágább. A végén fizetendő összegek között kb. 250 Ft különbség van. Ha vidéken lakik a megrendelő, akkor a farnell az olcsóbb. Szerintem.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Az FDH-sok ma küldtek körlevelet, hogy ők nem adhatnak el Magyarországon Raspberry PI-t a vezetőség döntése értelmében.
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 13.37 | 2.6.39.3-janos

"Today’s sales are limited to one per customer, so that as many of you as possible are able to get their hands on one. Starting in a month or so, you will be able to place batch orders with both Premier Farnell and RS Components for as many units as you want; you’ll also save some money on postage by doing this."

Az elso mondat hogyan ertendo? Az elso 10000-bol hogyan lehet hozzajutni egyhez (mar ha epp sikerul egcsipni egyet)? Az sajat webshop-jukon keresztul?

BTW, a Farnell-nel egy kicsit tularazottnak tunik... kozel 10eFt 1db, de meg 10db-nal is 8400, ami mostani arfolyamon ~39USD. Es persze ezek netto arak, igy nalunk tobb mint 12eFt/1db az ar (plusz szallitas 1500Ft + AFA). Ez igy 66USD...

Az angol rs-online-on legalabb a kitett ar a 35USD-t tukrozi.

/sza2

Ezek a gonosz angolok a szegény magyarokon akarnak meggazdagodni. :-)

Részlet a Farnell weblapjáról:
„Prices for Supplies are in £ sterling, exclusive of VAT, which will be added at the time of despatch.”
(http://uk.farnell.com/terms-and-conditions#3)
Részlet a RS weblapjáról:
„All prices exclude VAT, which RS will add at the rate applicable at the date of order despatch.”
(http://uk.rs-online.com/web/generalDisplay.html?id=aboutRS&file=conditi…)

Tehát a $35 (illetve az ennek megfelelő £) nem tartalmazza az ÁFA összegét. Ami nálunk 27% jelenleg.
Az adataid alapján: 7580*1.27->~9627. Ehhez ad hozzá a szállítási költséget is (szintén az ÁFA összegével növelve). Mármint a magyarországi raktárból a lakhelyedig.

Abban pedig semmi meglepő nincs, hogy egy főleg nagykereskedelemmel foglalkozó vállalat ÁFA nélküli árat közöl. Pláne akkor, ha nemzetközi cégről van szó, hiszen az egyes országokban az ÁFA (VAT) értéke eltérő.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Ezzel csak az az en "bajom", hogy a hype itt arrol ment, hogy 25 vagy 35 dolcsiert mennyire megeri. Az ara meg sajnos nem annyi (amiert megvehetjuk).
Szoval nekem meg mindig az jon le, hogy 12k+kiegeszitok (mert fapad a cucc) mar kb. annyi, mint egy mediabox/router/kisebb NAS, amiben lehet nem is gyengebb a SoC, van doboz/tap/tobb csatlakozo/stb. es OOB mukodik.

Kb. 25 éve vezették be az áfát Magyarországon. Ideje lenne megszokni.

Aki már vásárolt az EU-n belülről, az már tapasztalta ezt. Például a Canonical webshopjában 5 font egy 5-ös CD csomag. Addig, amíg be nem jelölöd az országot, utána 6 font lesz. (Vélhetőleg nem vették észre, hogy nálunk januártól 27% az áfa. :-) )

Másik példa: A Kindle esetében (ami azért ennél drágább) kiderült, hogy már kb. 1 éve nem vállalja át az áfát az Amazon, így ezt a vevőnek kell fizetnie.

Régebben én is meglepődtem ezen, amikor először szembesültem a ténnyel. De miután tudatosult bennem, hogy legtöbbször nem lehet megúszni az áfát, azóta számolok vele.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Van valami konkret eszkoz?

Az arnal a szallitasi koltseget celszeru levonni, mert az a tobbi dolognal is hozzaadodik. Ami a Raspberry PI-hoz mindenfelekeppen kell az a tap, adott esetben meg egy doboz. Szerintem 5kHUF + egy kis sajat munka nagyjabol eleg hozza.

Igy kb. 15eFt kornyeken keresunk olyan eszkozt, ami legalabb hasonlo parameterekkel rendelkezik (nekem pl. alapkovetelmeny az HDMI + valamilyen net).

Ha talalsz ilyet, dobhatnal linkeket rola.

/sza2

Ok, nem voltam eleg egyertelmu.

En evidensnek vettem, hogy olyan eszkozrol van szo, ami felett van kontrollod (ebbe mondjuk nekem belefer egy OpenWRT-s router, egy NAS amire fel tudsz tolni valami sajat rendszer, de azert egy teljesen zart MP4 lejatszo (egy ennyire cel-hardware cel-firmware-rel azert nem)).

Egyebkent, ha jol latom, halozatba nem valoszinu, hogy be lehet rakni, es szerintem a TV-kimenet is nagy valoszinuseggel analog.

Egyebkent ha a Raspberry PI-hoz hasonlo tudasu dolgot (akar meg egy kicsit dragabban is) talalnek, valoszinuleg megvennem (meg az sem lenne fontos, hogy ennyire kicsi legyen).

Szoval ha van meg otlet, szerintem linkelj, mert gondolom a tobbieket is erdekelne.

/sza2

> 35 U.S. dollars = 7 580.6801 Hungarian forints <> Végösszeg: 12,041.00 HUF

> Akarhogy is nezem majdnem a ketszerese.
De ebben benne van egy AFA es egy szallitasi koltseg. A netto ara a Farnell-nel 8081Ft.

> ez meg no comment
Viszont ez meg nem az, hanem a CuBox szerintem.

/sza2

Kapott már valaki visszaigazolást a farnelltől? estimated delivery-re kaptam egy W/C 26/03/2012-ot, miközben 7:05-kor leadtam a rendelést. Mókás :)

Csak egy tipp:
Az első szállítmány 10 000 darabos lesz, ráadásul két disztribútor között szétosztva. Ha te pl. 15473.-ként adtad le az előrendelést, és a két disztribútor fele-fele arányban osztozik a szállítmányon, akkor 10 000-es sorozatok mellett, a 4. szállításból fogsz kapni. Ha hetente egyszer van szállítás, akkor nagyjából stimmel a dátum.

(Felhívjuk a figyelmet, hogy a példában szereplő számok helyességét tudományos módszerekkel eddig még nem sikerült bizonyítani!)

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Ez a fele-fele dolog hol van? (nem akadtam ra, bar a twitter-t nem nezegetem.)

Viszot a Farnell-nel (vagy inkabb az fdh.hu-nal, mert a farnell.com tovabbra sem megy nekem) nincs darabszam megkotes. Igy mindenki 10-esevel rendel, hamar elkopik a keszlet.

Valaki el tudna mondani, hogyan mukodik ez?

/sza2

Szerk: ooops. a "Csak egy tipp:"-en atsiklottam.

Pontosan. Ideznek a weboldalukrol:

"The involvement of RS Components and Premier Farnell means that we can build volume much, much faster than would have been possible on our own. We are no longer limited to batches of only 10k Raspberry Pis; the Raspberry Pi will now be being built to match demand."

Tehat pont azert adtak licencet a ket gyartonak, hogy NE kelljen 10k-s sorozatokat csinalniuk, hanem a ket gyarto csinaljon belole annyit amennyire igeny van.

Pár nappal ezelőtt már április közepi szállítási határidőről írt valaki. Ez alapján vagy nem csinálnak túl nagy sorozatot, vagy százezres/milliós nagyságrendű a befutott megrendelések száma.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

hu.farnell.com

9-10 között regisztráció sikerült. Mire beírtam a címeket lehallt minden...
Azóta Internal Server Error.

MacBook 13.3" - 2.4 GHz - 4 GB - 120 GB SSD - Nvidia GeForce 9400M

Én is ma regisztráltam Farnell-hez (sikerült átrágnom magam rajt egy "jó pillanatban", aztán rendelés közben Internal Server Error-t dobott (a szállítási cím megadása előtt közvetlenül) - utána egy ideig nem volt elérhető -, aztán meg a főoldalra, de nem tudtam ezután elérni a rendszert egy darabig.

El kellett mennem, mobilnetről (mobilról) folytatva végül sikerült leadnom a rendelést, remélhetőleg jól adtam meg minden adatot...
Időnként meglódul a dolog és megy néhány percig az oldal, aztán megint lehal.

Viszont nekem sem vontak még le semmit, elvileg ~12k lesz postával...

lesz valami kinai klón ebből nem? én inkább arra várok

Az is a kínaiakhoz jut vissza illegálisan, egészségkárosodást okozva a falvak lakosainak és a hulladékhasznosítással foglalkozó szegény munkásoknak, beszennyezve a talajvizet, a földeket, a folyókat, tavakat és a levegőt.

Ezért kell olyan termékeket választani amiknek a gyártója odafigyel a környezetbarát újrahasznosításra.

A notebookgyártás területén ilyen a Dell (felárért még egy fát is ültetnek neked), és a legkevésbé nem ilyen a Lenovo.

http://www.electronicstakeback.com/home/
http://org2.democracyinaction.org/o/6882/p/dia/action/public/?action_KE…

tegnap meg ugy volt hogy mara lerohad az oldal, erre felébredek es mit latok ? lerohadt az oldal :)
stabil nap lesz a mai mar erzem !

hat eleg szanalmas, hogy 2012 -ben nem bereltek par amazon instancet es skalaztak be a cuccot.

Farnellnél most ezt írják:

"Following the successful launch of Raspberry Pi Board B this morning we've seen unpresidented levels of interest in this product. Stocks from Raspberry Pi of the initial production quanitiy are limited and these have already sold out. For those of you who have already pre-ordered, we will let you know in the next few days when you can expect your delivery. We're working very closely with Raspberry Pi to ensure we meet the demand as soon as possible. We will be one of the first to have Raspberry Pi's in stock and delivered to you, so if you haven't been able to pre-order, register your interest below so we can let you know as soon as you can order again and keep you updated with the latest on availability."

Valaki fel tudna világosítani, hogy a tápellátása hogyan működik? Hogy kell az áramforrásra csatlakoztatni?

Van valaki akinek nem kb. 1honap+ a szallitai ido?

Ez azt jelenti, hogy senkinek nem sikerult az elvileg legyartott 10000db-bol egyet sem megszereznie?

En az FDH-tol szoktam rendelni, ha a Farnell europai raktaraban van a cucc (nem tengeren tulrol kell hozni) akkor altalaban tartjak a masnapi kiszallitast. Szoval csodalkozom, hogy a nem elorendelesek eseten van, akinek kozel 2 honap (ha jol ertettem).

Van akinek rovidebb hataridot igazoltak vissza?

/sza2

Although we are still waiting for units to arrive from China, you can start buying the Raspberry Pi today. We have entered into licensed manufacture partnerships with two British companies, Premier Farnell and RS Components. They’ll be manufacturing and distributing the devices on behalf of the Raspberry Pi Foundation, and handling the distribution of our first batches as they arrive in the country.

Még ők sem kapták meg a cuccot Kínából...

Lehet, hogy rosszul emlekszem, de mintha multhet penteken mar arrol lett volna szo, hogy mar keszenv vannak, jonnek a cuccok, de hetfon mar biztos, az lesz az elso dolguk, stb.

Csak nekem sugallta ez azt, hogy a paneleket akar mar hetfon el lehet kezdeni szetosztani? Ehhez kepest az "as they arrive in the country" eleg rosszul hangzik.

Lehet hogy csak egy nagy mediahack az egesz es meg mindig tart, vagy egy globalis pszichologiai felmeres reszesei vagyunk? :-)

/sza2

Sziasztok,

ma reggel ezt kaptam:

K vašej objednávke už sú priradené zásoby

ami kb annyit tesz, hogy a rendelesemhez hozzarendeltek raktarkeszletet.
Azt ne kerdezzetek ezzel mit akartak, mert ebben a levelben egy szo sincs arrol, hogy mikor varhatom a kiszallitast.

Csaba

Update:
Már rendben működnek az oldalak! :)