... darab Raspberry Pi-t vennék.

Címkék

1
54% (312 szavazat)
2
25% (143 szavazat)
3
5% (28 szavazat)
4
2% (9 szavazat)
5
1% (6 szavazat)
6-10
1% (7 szavazat)
Több mint 10
2% (9 szavazat)
Egyéb, leírom a hozzászólásban
11% (62 szavazat)
Összes szavazat: 576

Hozzászólások

nem hiszem el, hogy "Egyéb, leírom a hozzászólásban" ala kell irnom a "nem vennek"-et... meg ha nem trey inditotta volna azt mondanam belefer

halkan kérdezem: 0 mint opció nem kellene?

Na, meséld el, hogy mit számít nekem, ha valaki az egyébre szavaz, ha netán úgy döntenék, hogy megoldom a gépek csoportos beszerzését. Látom ki szavazott arra, hogy kell neki. Megvan a lista, privátban fel tudom velük venni a kapcsolatot. Nyilván ilyenkor előre utalás játszik és baromira kiderül, hogy kellett-e neki vagy sem. Ráadásul ilyenkor bele szokták kalkulálni, hogy a biztosra mondók közül is lemorzsolódik 20-30%.

Faszt érdekel az eredmény torzulása, ha nekem csak egy névsorlista kell. Okoskodsz itt már megint.

--
trey @ gépház

Nem felesleges, kiderül, hogy kik a megbízható emberek és kik a linkelők. Nekem már van folyamatosan bővülő, megbízható HUP tagokat tartalmazó listám, akikkel szívesen üzletelek, vagy akár szívesen hívom őket munkaügyben, keresem őket megbízással, együtt dolgozás céljából. Hidd el, nekem ez megtérülő kapcsolati tőke.

--
trey @ gépház

Én néhány darabot biztos hozatok (vagyis megpróbálok hoztani) a céggel tesztelésre. Valamennyi lesz. Lehet, hogy csak 2, lehet hogy több. Ígérni nem ígérek semmit, hiszen még nincs is mire ígérni. Egyelőre nem érhető el a cucc. Az is kérdéses, hogy a cégünk akar-e ebből rendelni kereskedelmi forgalomba és ha igen, akkor milyen feltételekkel (nem jótékonysági szervezet, hanem for-profit vállalkozás). Lehet, hogy nem lesz értelme belevonni és én is magánemberként fogok rendelni. Hogy doboz lesz-e? Azt nem tudom. Ígértek, hogy lesz?

--
trey @ gépház

valoszinuleg.fix koltseg a minta eloallitasa es az anyag. ahogyan latom a tapot mindenki maganak kell megoldja en azon agyalok,hogy az en dobozomba egy laptop hd is bekeruljon es akkor itt kezdodnek a vegtelen egyedi igenyek :)

Közben nézegetem a fórumot ez is elgy lehetséges megoldás bár drágább mint a RPi és ronda.

http://www.watterott.com/de/Beagleboard-Gehaeuse

Műanyag és alumínium műszerdobozokat már 1000 forinttól lehet kapni. Esztétikus darabok is vannak. Sokat nem kerestem, de ezt dobta elsőre a Google. Talán egy (akár rossz) külső HDD házba is bele lehetne szerelni. Pár ezer forintért már szép alumíniumot is kapni. Főleg ha tápod is van jó hozzá, akár azt is felhasználhatod. :)

http://www.soselectronic.hu/?str=12&code=J102010

--
trey @ gépház

jonak tunik.
amit nem lattam, hogy van -e dobozos verzio?

Én 3-at vennék. 1 XBMC-nek, 1 hekkelni, 1 meg havernak. :D

Úgy látom 100 db fölött van már az érdeklődés :-)

Ez már alakul, IDE csatoló van rajta. Ilyet (majdnem)biztos vennék, van pár elfekvő ide merevlemezemés erre már lehet merevlemezt csatlakoztatni natívan. Otthoni mini szervernek majdnem tökéletes, egy satásat várok már nagyon. Bele egy dobozba egy kicsi táppal, előszobapolcra router mellé feltenni és elfelejteni. Mehet róla saját levelezés, weboldal, streaming, hejj, és 10 w-on belül fogyaszt. Évek óta erre várok.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Otthoni mini szervernek majdnem tökéletes, egy satásat várok már nagyon. Bele egy dobozba egy kicsi táppal, előszobapolcra router mellé feltenni és elfelejteni. Mehet róla saját levelezés, weboldal, streaming, hejj, és 10 w-on belül fogyaszt. Évek óta erre várok.

Nekem egy router a szerverem jelenleg. Nem nagy dolog, de bőven elég. SATA-s USB-s mobilrack, benne egy tetszőleges vinyó, mellette a router új firmware-rel. Eddíg csodásan bejött. Fut rajta egy transission, smb szerver, nfs szerver, és egy mjpeg-stream is. A webkamera nincs mindíg elindítva.
Egy Raspberry PI nyilván nagyobb vas és jobbak a periféria lehetőségei. :)
Kíváncsian várom...

Itthon is egy tp-link 1043ND futtat dd-wrt-t, de a rádugott merevlemez lassú, mert gyenge a CPU és vissza fogja az USB sebessége. Natív sata csatolós eszközre várok, usb-s lassú, kevés.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Hármat vennék (1 xbmc, 1 webrádió, 1 hekkelni), de valószínűleg első körben csak egyet lehet (forrás):
"How many can I buy in one go?
For the first batch we are limiting orders to one per person. This restriction will be relaxed as production gets in to full swing, and we can be sure of getting boards to all who want them. This should prevent (to some extent) Ebay scalping, and ensure as many different individuals as possible get their Raspberry Pi!"

Az is jó volna, ha mondjuk mindenki egyesével kifizeti náluk a rendelést és lehetőséget adnak a közös szállításra, aminek költsége külön intézendő a megbízott személlyel (mármint a szállítás országon belüli része).

Lehetne valami megoldást találni erre szerintem, hogy a cél is megmaradjon és az ár is meglegyen normális keretek között.
...vagy ez lenne a támogatásuk a helyi posta részére? :)

A tegnapi státusz szerint még kb 3 hét amíg megérkezik az első 10000 darab, és mindegyik B verziós lesz. Az olcsóbbik modell valamelyik következő szériában várható, az 1/koponya limitet pedig valamikor a nyár környékén tervezik megszüntetni.

http://www.raspberrypi.org/archives/574#comments

(Ne becsüld le az angolok türelmét, simán eltarthat néhány évig amíg rájönnek hogy kínában olcsóbb.)

Hmm... vennék, de így is túl sok a kütyü itthon. Szóval inkább nem... :-(
Majd számoljatok be róla... (Trey: cikk lesz róla saját tapasztalatokkal?)

Vennék kettőt is, ha lesz pénzem rá, helye már megvan.

Arra szavaztam, hogy veszek egyet, de hogy ténylegesen veszek-e ha lesz az attól függ, hogy lesz-e hozzá doboz és az árától.

10 ezer Ft felett doboz nélkül pl. nekem már nem érné meg, akkor nem Raspberry Pi-t veszek.

Ha használhatónak bizonyul, és szoftver is lesz rá akkor veszek többet is.

Ez mondjuk jó kérdés, nekem úgy tűnik, hogy úgy frissítik, hogy ha van valami változás, és eszükbe jut, hogy a faq-ban ez elavulttá tesz valamit, akkor frissítik, tehát vannak friss, és teljesen elavult dolgok is benne.
Viszont szerintem mindkét válasz, amit bemásoltam hiteles. 10k db-ból ilyen érdeklődés mellett nem adhatnak sokkal többet egynél, elvégre az a céljuk, hogy a community elkezdjen rá szoftvert írni, amit az segít, ha minél több emberhez eljut. A dobozolást meg elég sokan kérték a fórumokban, az ilyenekre azt írták, hogy legyen működő hardver, aztán majd foglalkozunk vele.

mondjuk lehet, hogy csak kb 1 év mulva...

Az nincs a kérdésbe, hogy az "A" vagy a "B" változatról van-e szó.
Nekem csak a "B" (ethernet csatolós 256MB RAM-os) változat jöhet szóba, ha kijön 10000 Ft-ból.
Elvileg a 35$ ma még 10 eFt alatt van. :-)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem akarok nagoyn beleszólni a dolgokba, se szerintem szét lehetne szadni hogy Model A-t vagy B-t vesz az ember fia. Bár a Model B (ethernet csatolós) jobb vételnek tűnik egyes feladatok ellátására bőven elég lehet a Model A. Én amúgy úgy teveztem, hogy media centernek szerzek be egy B darabot és ha később kedvem lesz GPIO-val játszani akkor egész okos távirányítós/önjáró autót építenék belőle.

--
Kodály Zoltán azt mondta: "Legyen a zene mindenkié". Én inkább neki hiszek mint az ASVA-nak.

Nono, én nem ígértem ilyet :) Mindössze kíváncsi voltam arra első körben, hogy mennyire állja meg a helyét a "ezert meg ki a banat ad penzt?". A limitáltakra semennyire ahogy láttuk, de úgy fest, hogy a nem limitáltakra is lesz igény. Vagyis jobban mondva, azokra lesz igazán.

--
trey @ gépház

1db B változat érdekelne.
Persze ennek függvénye az aktuális ár is.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

En vennek egyet, ha (es ez a kerdes):
- Flashbe agyazott videok lejatszasara van megoldas (pl magyar video megosztok). Ugyanis ha jol tudom ez armv6, amire nincs uj flash.
- VP8 dekodolast ki tudja izzadni legalabb 720p-ben. Ugyanis ha Youtube HTML5 alapon igy fogja szorni a videokat, akkor erdekes meglepetes erhet.

Tudtok ezekrol valamit?

Egyet mindenképpen be fogok szerezni, mivel sokoldalú kis cucc.
---
Where there is a shell, there is a way.

1-et, próbának. Szépnek látszik a leírásból, de jobb kézbe fogni az ilyet előbb. Meg nézni, mennyire tartós, stb. Szeritem kicsit óvatosnak lenni megéri.

0 azaz nulla. (ennyiert ott a wd live oszt van hozza taviranyito a lelkesedesbol meg kinottem)

"iPhone-ok és Android-ok világában"
Nekem egyik sincs, telefonom van. A telefonom nem taviranyito. Telefon.

Nem ez a szal ugyan, de a cucc olcso viszont abszolut fapad. Ha valamit kezdenel vele kolteni kell ra. Tap, haz, wifi-dongle (vagy wifi halozati eszkoz, ami megeszik megegyszer ugyanannyi aramot es legalabb ugyanannyiba is kerul :), ha routert csinalnal belole mondjuk usb halokartya, hattertar...

Nekem pl. nincs hdmi TV-m, tehat max microservernek vagy letoltogepnek tudnam hasznalni (erre mar kepes egy okosabb router xy-WRTvel), esetleg nasnak (amire nem valo, mert nincs rendes hattertar interface).
Akinek van ilyen TV-je, az hasznalhatja multimedia-doboznak, de se taviranyitoja, se tunere nincs.

Nagyon jo cucc tenyleg, de igy onmagaban total fapad. Amennyit pluszban ra kene kolteni, annyiert mar az ember kb. vesz egy celeszkozt az adott feladatra, ami szerencses esetben out-of-the-box mukodik is. Persze akkor nincs meg az "en csinaltam"-erzes...

Szerintem ez a cucc nem a mezei felhasznalok kozt arathatna nagy sikert, hanem az embedded cuccokat beepito cegek kapkodnanak utana (pl a reklamdobozokba a villamoson/zenegepbe... jo volna). De ehhez kore kell epiteni. Kicsit hobby-elektronika erzesem van. Csak itt nem kell a nyakra raforrasztgatni az ellenallasokat :D

szerk: ha lenne Pi mediabox edition vagy nas edition, stb. versenykepes arban, simab best-buy volna.

Engem nem kell győzködni, mert én is szeretem a gyári, kompakt megoldásokat. Viszont vannak olyan helyzetek, ahova az ember nem tesz drága cuccot, mert egyszerűen nem éri meg. Pl. a garázsomba zenét hallgatni nem veszek 100 ezer forintért egy érintőképernyős médialejátszót (amit egyébként a lakásba simán), de szívesen összeütnék egy Raspberry Pi-t, mert a célnak feltehetően megfelelne (nyilván előbb tesztelném és ha nem, akkor maradna más megoldás) és töredékébe kerülne.

Táp: tele van a fiókom standard USB táppal. A régi, már kidobott mobiltelefonokról maradt. Sőt, most nézem, hogy a notebook táskámban is van kettő. ez pl. ha jól emlékszem a Motorola RAZR-omből maradt meg:

http://flic.kr/p/bhgQKK

USB dongle is akad elfekvőben, de ha nem lenne, bruttó 3 ezer forintért van nálunk a boltban kitéve úgy, hogy van rajta már árrés. Van elképzelésem arról, hogy mennyiért vesszük. Szóval nem annyira rossz ez a helyzet.

--
trey @ gépház

Nem is akartalak gyozkodni, csak leirtam, ami az eszembe jutott.

"Pl. a garázsomba zenét hallgatni" meg egy akarmilyen empeharom-lejatszo is jo, bedugod, jatsza. ahhoz ez a lap is boven overkill. (tudom, taviranyithato es halozatrol managelheto, onnan is lejatsza stb...)

Nekem nincsenek ilyenek minden fiokban, ha ezeket mind be kell szerezni, siman duplazhatja a koltsegeket, es ott mar kb. az az arkategoria, ahol mar lehet vannak OOB cuccok is.

Miert duplazna? A standard USB adapterek ma mar fillerekert kaphatok, bemesz egy GSM boltba es veszel.
Mivel az USB-s telefonok ma mar tomegtermeknek szamitanak, ezert szinte biztos, hogy valami pitianer osszeg lesz.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

"Egy 25 dolláros (6 e forint) lófaszról beszélünk"

"USB dongle is akad elfekvőben, de ha nem lenne, bruttó 3 ezer forintért van nálunk a boltban"

Valamire kell a rendszert rakni, kicsioccso pendrajv legyen mondjuk 3k

Az mar duplaja az eredeti arnak, ebben nincs tap meg haz (doboz).

"meg egy akarmilyen empeharom-lejatszo is jo,"

Sőt, dudorászhatnék is, nem? Még olcsóbb lenne. Egy 25 dolláros (6 e forint) lófaszról beszélünk, nem 25000 dollárosról.

"Nekem nincsenek ilyenek minden fiokban, ha ezeket mind be kell szerezni, siman duplazhatja a koltsegeket, es ott mar kb. az az arkategoria, ahol mar lehet vannak OOB cuccok is."

Ez a te problémád. Én megértem, hogy neked ez gond, de én az én szemszögemből írtam le a dolgokat.

--
trey @ gépház

Jo, jo ertem, ezzel nem arra akartam kilyukadni, hogy jajj de draga.
"ahhoz ez a lap is boven overkill" < ertsd ugy, hogy egy fullHD mkv-t meg OpenGL-t, stb. tudo eszkozt hasznalsz mp3lejatszonak.

Persze akinek mindene megvan hozza, csak ra kell dugdosni a fiokbol a maradekot, berakni a dobozaba, annak tenyleg baromijo cucc.

Amíg a tinik új macbookot kapnak karácsonyra, és a legintezívebb dolog amire használják a facebook, addig ez sem overkill :)

Egyébként vannak dolgok, amiket megcsinálhatsz egy mp3 lejátszóval, és annyi. Ezzel meg sokmindent meg tudsz csinálni, lehet, hogy eszedbe se jut.

mp3 oké, de akkor már ogg, flac, de ennyit a fájlokról, mi van ha nem akarod külön helyre másolgatni a zenéket, mert van hálózaton megosztott zenetárad? Akár dlna, akár sima ftp. Ha már hálózat, esetleg egy kis (web)rádió? Grooveshark, lastfm, ilyesmik? Esetleg egy monitort rá, és lehet filmet is nézni közben. Neadjisten, ha a garázsban szerel az ember, akkor instant access to wikipedia, how to összeszerel leírások, stb. Mondjuk ehhez kell egy plusz monitor is. De az biztos, hogy hiába van meg a monitorod, ha az mp3 lejátszóra nem tudod rádugni :)

Izé, ebből azt hoztam ki, hogy van egy igény (zenehallgatás), és ha van hozzá eszköz, akkor el tud vadulni, és ki tud terjeszkedni (az igény mármint)

Hm. Mondjuk ha mar PC-t tesz a garazsba, akkor en mar nem is gondolkoznek: http://hup.hu/cikkek/20120102/regi_notebookbol_taviranyithato_wifi-s_ze…

Nem kell rajta sokat hekkelni, mindent tud, van monitor/bill/pointer eszkoz is es meg youtube-os osszeszerelesi utmutatot is megnezheti rajta :D

Nekem ilyenek nem jutottak eszembe, lehet az a baj, hogy nincs garazsom :D

ezt mar egy masik topicban kiveseztuk. Ez nem egy media lejatszo, hanem fokent beagyazott eszkozokhoz szant rendszer (ezert van rajta spi/gpio kivezetes). A HDMI csak egy bonusz extra, amit egyebkent lehetetlen lenne a laphoz illeszteni megfelelo csatolo hianyaban. A total fapad szimplan ennek koszonheto. En pl.: haz automatizalashoz fogok venni ketto darabot, ehhez mar tobb is mint kell, az ara viszont nagyon nagyon jo.

Enegm is kertek meg parszor, hogy kerjek innen-onnan ingyenmintakat ic-kbol es hasonlokbol. 1-2 alkalom elmegy, de harmadjara elkuldtem az illetot. Tobb vele a nyug, mint amit er (foleg, hogy nem nekem kellett), es utana felhivnak kulfoldrol a cegtol, hogy eladjanak nekem meg vagy 20 csipet...mivel ehhez a reszehez annyit ertek, hogy meg tudom kulonboztetni a kondenzatort a tekercstol es az ellenallastol, nem volt egy magasroptu targyalas :D

Első körben 1 mindenképp kellene.

Egyet vennék, de nem mostanában :)

Majd veszek hasznaltan, ugy meg olcsobb :)

Arra szavaztam, hogy egyéb, leírom.

A kérdésre a válasz: legalább 7-8-at vennék, ennyinek már tudom a helyét, és a szerepét. Persze első körben nem fogok ennyit venni, max 3-at, attól függ hogy lesz pénzem, és mennyi plusz költség lesz mire ideérkezik, ha egyénileg kell megrendelnem.

Szűkös anyagi helyzet miatt később (mondjuk március, április közös rendelésre feliratkozom 1 vagy 2-vel még nem tudom) Addigra hátha kibukik az összes bug, és kijön az 1.1 :).

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

2 dbra én is vevő vagyok. Vagyis lennék, ha lenne! PMR kapuállomásnak és otthoni torrentre.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Sajátot építek.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nekem a hawkboard tetszett meg. Sajna most stabilitási gondokkal küzd, de ígérik a javítást.
Jó dolog sajátot tervezni, de ahhoz még nagyon kezdő vagyok.

RaspberryPi is kelleni fog nekem, az egyik feladata tuti, hogy media lejátszó lesz, a másik pedig
a programozása tanulására (ARM procik megismerése stb. - amire a készítők is szánták elsősorban).
Az az érzésem viszont, hogy ha kijönnek a lapok, akkor elszabadul a "pokol" és még kávéfőzőt
is építenek vele. : )

Végre lesz egy ventilátor mentes "asztali" gépem. Már várom mikor rendelhetem.

egyelőre 1 db. Miután annyira nem értek hozzá, majd lesem itt a fórumot, hogy ki és mit tud vele/belőle csinálni.

Nem hiszem hogy veszek, érdekes, izgalmas, pár napig biztos pörögnék rajta, aztán a fiókban végezné. Jelenleg nem tudok olyan igényemről amit ez ki tudna elégíteni.

--
http://neurogadget.com/

Kiadhatnák már ezt...
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Az országon belüli csoportos rendeléssel és elosztással kapcsolatban felvette már valaki velük a kapcsolatot? Megoldható, vagy mindenki intézi magának?
Bár a FAQ-ban azt írják, hogy akivel folyik az egyeztetés, rendelkezik elosztó pontokkal mindenhol, de nem márciusban kéne megtudni, hogy kis hazánk kimarad a szórásból.

How much will it cost to ship to [country X]?
We don’t know yet; we’re still negotiating about logistics. The people we’re talking to have local distribution points all over the world, so you can have your Raspberry Pi shipped from somewhere closer than the UK.