Téli gumit már ideje

Fórumok

Mostanra talán szokásos őszi bejegyzés.

Aki szokott autózni, lassan felhívhatja a gumist gumicserére (vagy aki házilag oldja meg, készítheti a szerszámokat). Napközben 10-12 fok, éjjel, hajnalban már -2, +2 közti értékek vannak. Jobb idő úgyse lesz, viszont nem kell majd az első minusz, vagy első hó esetén döbbenten állni, hogy két hétre előre be vannak táblázva a gumisok, most mi legyen.

Én most telefonáltam, megyek pénteken és nyugodtan várom a hóesést :) Illetve csak félnyugodtan, mert úgyis lesz valaki, aki nyári gumival próbálkozik majd és nem lehet tőle haladni.

Hozzászólások

Ha nem mesz evente 10000 km-t, akkor eleve le se erdemes szedni a teli gumit nyarra. A teli gumi jo nyaron is, csak duplaolyan gyorsan kopik a hasznalattol, de 6-7 ev alatt meg el is oregedik a gumi, igy 60000 km utan igy is ugy is kuka, nyarinak meg szerintem az eletben nem hasznalod ki a 120000 km-et 6-7 ev alatt.

Van a családban 110ekm-t futott Michelin Energy. Ránézésre még úgy 30e biztos benne van.

Érdemes figyelni gumiabroncs vételekor az oldalfalára nyomtatott treadwear értéket, ami egy referencia kopási szinthez képest adja meg %-ban, hogy mennyivel hosszabb út alatt kopik el annyira a gumi. Az említett gumiabroncsnál ez 400 körüli érték, ami elég jónak számít. (Általában a lágyabb keverékűek vannak 300 alatt.)

:wq

Erdekes amit irsz. Az en automon valami Bridgestone van, eleg kopottak mar. 53 ezer km-t mutat a szamlalo, de ennek kb 25-30%-a teli gumival volt megteve.
Kivancsisagbol a neten is utananeztem. Eleg nagy a szoras. Van akinek meg 20 ezeret sem tart, masok 100 ezeres szamokrol beszelnek.

--
FeZo

Tavaly kidobtam egy szett 6 éves téli Vredestein szettet. 80.000-et ment kb ezidő alatt. Tökéletes volt a tapadása(jártam vele vezetés technikai tréningre, hóba driftelni, jégen is volt nyüstölve), több mint a fele megvolt az eredeti profilmélységnek és repedezett se volt. Viszont minden abroncs volt már javítva az évek során defekt miatt, úgyhogy inkább cseréltem. Az állapota ellenére semmi panaszom nem volt rá. Annyi, hogy 25 fok felett elkezdett tőle a kocsi 5.5 helyett 6.5 litert fogyasztani. A gumis háromszor rákérdezett, hogy de biztos ki akarom-e dobni. Volt egy olyan érzésem mikor eljöttem, hogy kiteszi a használtgumik közé eladni...

szerk.

Még annyit, hogy nyáron legalább 20%-al hosszabb volt a fékút, ha fenthagytam. Szvsz életveszély nyárra fenthagyni és reménykedni, hogy soha nem kell majd vészfékezni.

nyomtam 60-rol padlofeket teli gumival egyszer nyaron (Vredestein gumi), hogy az a fektav nem volt meg 30m az biztos. Zebra elott meg 30 eseten siman meg szoktam tudni allni, ha hosszabb lenne a fektavom (pl. telen meg igy is) akkor meg nyilvan annak megfeleloen vezetek (semmikeppen sem lesz nagyobb szenvedes, mint aki nyari gumival csuszkal telen)

Mint mondtam, nem midnenki autoversenyzesre hasznalja a gumijat, azt meg bele tudom kalkulalni a vezetesbe, hogy mikor tudok megallni.

Hozzateszem, hogy tenyleg aranylag keveset megyek, nem megyek annyit nyaron, hogy agyonkopjon a teli gumi, joval hamarabb fog eloregedni

De olyan nincs, hogy annak megfelelően vezetsz, hát hidd már el! Egy kutya/ gyalogos / kihajtó autós nem fogja szemmel lemérni, hogy te mennyivel jössz és milyen jól fékezel! Ha pedig ott a baj, elárulom, mit fogsz csinálni, mivel a legtöbb laikus két reakciót ismer, a satuféket, meg a fohászkodást. Párszor meg kell tapasztalni - biztonságos körülmények közt persze! - mit művel az autó szélsőséges helyzetben, máris nem úgy nézed magad, mint egy félistent, aki mindenre gondol. És nem csak az a fontos, hogy megállj, hanem hogy esetleg ki is tud kerülni a bajt ha kell! Pont az ilyen túlzott, téves biztonság érzetbe ringatástól fogsz lankadni, mert azt hiszed, te mindenre figyelsz, de ezt a másikról nem lehet mindig elmondani.

Igazából pont az a baj, hogy az átlag autós _nem_ ismeri a satuféket. Saját magam is sajnos ilyen vagyok, adott helyzetben nem nyomok elég határozott féket. Az ilyeneknek találták ki a BAS-t, vagy hogy hívják (Brake Assistant System). Mondjuk, ha ez a tesze-toszaság nyíl egyenes pályával párosul, akkor tényleg gáz van, én mondjuk szerencsére szoktam használni a kormányt is.

De egyébként igazad van, nem csak az egyenespályás fékezést kell vészhelyzetnél nézni, hanem a stabilitást is kanyarodás esetén, ahol a gumi, guminyomás, lengéscsillapítók, mittudoménmi minősége és állapota baromira nem mindegy.

Fentebb linkeltem is egyik blogbejegyzésemet, az "Őz, a varázslót". Na, ott pl. valszleg az idejében feltett téli gumi segített az 1 fokban és nem csúszott meg a kocsi kikerülésnél.

Kezdjuk ott, hogy az en ezereves solymomban meg ABS meg ASR sincs, nemhogy BAS ;) Mellesleg hatsokerekes autorol van szo. A satufek nalam ellenkormanyzassal is parosul :D Egyebkent volt mar, hogy satufek helyett inkabb szo szerint kikerultem kisebb fekkel a "bajt", persze halistennek reflexbol odafigyelve.

Egyebkent tenyleg vannak hulyek, meg odanemfigyelok, de azert a legtobben nem ongyilkosjeloltek, akik utcara mennek, meg a friss jogsisok sem (esetleg a telen nyarigumizok eros kivetelek).

Ez így van, sőt, aki soha nem érzett még ABS-t, annak az első reakciója abbahagyni a fékezést, mert nem érti, miért remeg a pedál? Ha kitör az autó segge, állnak a féken - út az árokba. Ha eltolja az orrát, állnak a féken - szintén árok. Ha megcsúszik, fék, pörög mint a búgócsiga. De ő állítólag ezeket mind "felkészülten" várja! Hóban kipörög a kerék, hát nyomja még jobban, hófúvást meglát, lassít, had akadjon el. Autópályán megy, fékeznek előtte, azt nézi, miért fékeznek! És ez komolyan így van! És mire észbe kap, már lehet késő. Lemegy a padkára, megijed, úgy tekeri a kormányt, mint olasz a spagettit, és belemegy a szemközti árokba. És hú mennyi ilyen eset van! És milyen hamar ott a baj...

Kepzeld el, meg fogok allni, mivel zebra elott lassitok, labam a feken.

Egy erdekes helyzetem volt, amikor egy zebrat eppen csak megkozelito, a szeles ut masik oldalan megpillantott gyalogos miatt elottem satufekezett egy uriember, de nem szalltam bele meg igy sem (teli gumival nyaron). Ja igen, kovetesi tavolsagot is szoktam tartani...

Egy masik esetben pedig szinten satufekezo sorban nekem jottek hatulrol. De akkor nyari gumival voltam, ugyhogy ebbol kiindulva jobb is nyaron teli gumival menni, mert a rafutasos balesetek valoszinusege csokkentheto ;-))

Tegyük fel hogy nem látod, hogy jön valaki, és épp a fékút határán lép eléd. Na és ne menj, csak 30-cal. Na ott téli gummával tuti bukta, főleg valami szép fényes, fehér aszfalton. Ha meg vizes is, akkor kapásból örömtáncot lejt a jármű, ha nem gyors a kezed, mint a villám.

"Azt a 20%-ot az amugyis szaraz idoben nem neveznem eletveszelynek utcai korulmenyek kozt.
Egyebkent +1 a Vredestein-re"

Utolsó 3 évben téli gumi van fent egész évben, mert nyáron alig megyek vele. :-) A Vredestein helyett Michelin Alpin 3 ment fel, bevallom nem érzek különbséget a Vredestein Snowtrac-hez képest.

Konkrétan melyik típus? Felötlött bennem, hogy a TC-n olvastam valamikor idén egy nyárigumi-tesztet, és valóban, itt van: http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/04/05/az_olcso_gumitol_felni_ke… . A "Michelin Energy Saver"-t megnézve, vizes úton (is) elég jól teljesített, bár nem a legjobban a vizsgáltak között. (Mindenesetre "ajánlott" az összesített besorolása.)

... Hopp, ez a kisebbik méret; nagyobb méretnél rosszabb a vizes mutatója.

Melyik nyari gumi megy 120 ezer km-t?

Az economy szarok.
Vannak, akik soha nem gyorsítanak, lassítanak, kanyarodnak akkorát, hogy igénybe vegyék a normál gumik tudásának 90%-át. Nekik elég az economy is, cserébe kétszer annyit lehet vele menni. Igaz, egy vészfékezésnél rábasznak, de ugye arra játszanak, hogy ilyen majd nem lesz.

Igen, valoban rosszabbul latni, de. Esos idoben tobben ulnek autoba, mert tomegkozlekedes helyett inkabb azzal mennek es sajnos sok bizonytalan vezeto ilyenkor ovatosabb. Ez viszont egy eleg szubjektiv kerdes, hogy meddig szamit valami realisan ovatosnak es mikortol idegesito a forgalom egeszere nezve. (Szerintem mindenki latott mar autost varoskozi autouton 30-al menni ovatossagbol/bizonytalansagbol.)

A béna-bizonytalan-stb. vezető inkább be se üljön az autóba kritikus helyzetben. Mondanám azt, hogy esős időben se, mert láthatóan nem bírják a kihívást (vagy tényleg szar gumikkal járnak).
Rendszeresen probléma, hogy ha az év első havas napján a hó reggelre leesik, akkor az ilyen emberek szerencsére nem indulnak el autóval, és egész jól lehet közlekedni, de ha nap közben esik le a hó, akkor délután/este gyakorlatilag megáll a forgalom, mert a szerencsétlenek próbálnának hazajutni gyökkettővel.

Az átlagos képességű autósok képezik a tömeget, és az a deviáns IQ betyár kisebbség aki gyorsabban, előzgetve, padlógáz-satufék kombinácóban szeret haladni, szokták őket "bénának" nevezi. Veszélyes vezetés, ha csak a 8-10% plusz tapadásra kalkulálsz. Egy tapasztalt jó vezető, egy jól karbantartott autóval nem a tűréshatáron autózik, és 2-3 szoros biztonsági tartalékkal számol, és nem pedig 10%-al. Szoktam vezetni tgk.-t is, és van némi tapasztalatom a tömeg (pl. 40t össztömeg) és a fékút viszonyáról is.

Amúgy rakjon mindenki téligumit fel, de attól még nem lesz gyorsabb az autó!

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Szerintem nem ugyanarról beszélünk.

A béna-stb. nálam azt a kategóriát tartalmazza, akiből hiányzik valamelyik tulajdonság a jó vezetőhöz, általában a következő problémák egyike áll fenn:

- nem figyeli a környezetét, nem foglalkozik a többi közlekedővel, pl. ha valaki nem adja meg az elsőbbséget, észre sem veszi, amíg fel nem ökleli őt; nem tesz semmit annak érdekében, hogy mások számára is legyen hely - pl. az autópálya felhajtón besorolni kívánó autónak, mert nem is észleli a dolgot (sehallselát dömötör)

- nem képes megfelelő rutinszinten az autóját kordában tartani, és a kívánsága szerint terelgetni (kezdő, nagyon tapasztalatlan, vagy már egészségügyileg korlátozott - sok ilyen 80 éves papát látni, akiből hiányzik az önkritika)

- nincs határozott elképzelése a közlekedésről (az előzőekben emlegetett "kívánság" hiányzik), nem tudja, hogy hogyan, merre, mennyivel szeretne haladni, össze-vissza bóklászik, esetleg ami még rosszabb: egy darabig rendben levőnek tűnik, majd hirtelen, váratlanul csinál valami abszolút baromságot (pl. megfordul az m0-án)

- nem tud figyelni a közlekedésre, mert mással van elfoglalva (telefonál, térképet böngész, csajt simogat, akármi)

- a többi közlekedőt szándékosan leszaró (nekem senki ne dumáljon, ott és úgy megyek, ahogy nekem tetszik, majd a többiek szétrebbennek, és utat csinálnak nekem úgyis, és különben is; indexelni meg minek)

- egyéb, mások közlekedését indokolatlanul és teljesen céltalanul akadályozó vagy zavaró tényező (pl. dugóban padlógázzal gyorsít, majd 10 méter múlva padlófékkel megáll; minden lámpától csikorgó kerekekkel gyorsít, hogy a következő lámpánál megint meg kelljen állnia, miközben kerek 50-nel pont lehetne menni a zöldhullámmal; elsőbbséget nem adja meg - mert kurvára siet, majd utána baszik nyomni a gázt, hiszen akkor már mégse kell sietnie sehova - csak addig sürgős a dolga, amíg elém nem pofátlankodik; 90 fokos parkolóba orral előre áll be, majd utána magát és mindenkit szopatva tolatva áll ki, mikor seggel is parkolhatott volna, és akkor láthatná is a forgalmat...)

Amúgy rakjon mindenki téligumit fel, de attól még nem lesz gyorsabb az autó!

Fordítva: a téligumi hiánya miatt lesz sokkal lassabb :)

Egyszer egy ismerős kocsiját vezettem esőben. Előtte dicsekedett vele, hogy 5000-ből megvolt a gumik darabja. Kiváncsiságból 40-nél padlóféket nyomtam. Az ötezer forintos csodamatador gumik szépen korcsolyáztak. Langyos tavaszi időben. De legalább olcsó volt. A tulajt nem lehetett meggyőzni, hogy a 3 millás Thalia-ra ne a gumin spóroljon. MNem, ő inkább majd lassan megy esőben. LOL?

Egyébként normál esetben az ablaktörő rendkívül tudja javítani a látást esőben. ;)

így igaz, melegben semmi oldaltartása nincs. Pár éve tavasszal még esett a hó így fent maradt a téli, de pár nap múlva nagyon jó idő lett, 15 fok felett - délben majdnem kicsúsztam egy körforgalomból, a gumi kinyúlt 888-s lett benne...
Téli gumit maximum kisteherautón tudom elképzelni (abból is a C-t, erősített oldalú), ha sokat megy földúton..

Téli gumi fém felnin, nyári gumi alu felnin - akkor te is meg tudod cserélni...

Aki nem megy évi 10e km-t, az inkább 4 évszakosat vegyen sztem, így talán hamarabb kopik el a gumi, mint elöregszik. Inkább 4 évszakos, mint elöregedett téligumi télen...
Mellesleg nem olyan rosszak a 4 évszakosak, én is a <10k kategóriába tartozom, az első hóesésnél ki szoktam menni este az üres Tesco parkolóba kicsit bohóckodni-gyakorolni, féktávot belőni. Pozitítívan csalódtam a 4 évszakosban.

Én is láttam-olvastam, csak sajnos azt a kategóriát nem tesztelték, amibe én is tartozom. Saját tesztjeim alapján egészen jó a 4 évszakos, megállni is jól tudok vele vizes úton meg havon is. Mint írtam feljebb, minden télen szakítok időt rá, hogy biztonságos körülmények között feszegessem az autó/gumik határait. Két kisgyerekem van, nem szeretném, ha bajuk esne.

én most veszek egy négyévszakost, mert a nyári életveszély. volt tél, mikor kihúztam a nyárival, de nem akarok rizikózni, különben is lassan a kopásjelzőknél tartok...
ha a nyárim nem lenne csereérett, most télit vennék. csak a kettő együtt nem férne bele, évi 10k futásteljesítményhez meg pazarlásnak is érzem. (másfél hónapja most vettem elő először a kocsit)

Én is egész évben a télivel járok, mivel már jó ideje 2500 km alatt marad a nyári futás. Viszont arra érdemes odafigyelni, hogy fémszelepet rakass a felnire, mert a gumiszelep néha már egy szezon után is elkezd a nyaknál töredezett lenni. 90 km/h-nál volt emiatt egyszer defektem, azt hittem véletlen, de következő héten kinyiffant a másik szelep is. Megnéztem a többit, már azok is málófélben voltak nyaknál. Most már ~5 éve fémszelep van rajta, azóta ilyen gond nincs. A fémszelep akkor 1250ft volt, ma lenne 1500. Viszont ha évenként cserélném, azóta elköltöttem volna gumiszelepekre ugyanennyit.

Tegnap 21 fok volt délután és ilyenkor előszeretettel fogy a téli gumi mintája. Mire jön a hó, pont vehetsz másikat. Téli gumit akkor kell feltenni, ha nap közben tartósan 5 fok vagy az alatti a hőmérséklet!

http://www.idokep.hu/elorejelzes

Nem 5 fok, hanem 7 és nem kopik annyira. Ellenben jövő hét már október közepe, aki itt még 20-25-30 fokokban gondolkozik, az valahol a Bahamákon élhet, nem Magyarországon. 7 és 14 fok közt nincs akkora különbség, mint amilyen "hirtelen" tud jönni az első fagy, le tud esni az első hó (mert a hajnali fagy októberben, vagy a havazás novemberben aztán tényleg meglepő)!

Más is figyeli az időjárás jelentést.

Én ma felhívtam a gumist, mondom mennék.

- Szia! Mennék cseréltetni.
- Oké, mikor?
- Mikor tudok?
- Ezen a héten, jövőhéten...
- Oké, ezen a héten mikor?
- Csütörtök, péntek?
- Péntek jó lesz.

Képzeljük el ezt a beszélgetést, ha nem a naptárat, hanem az időjárás jelentést nézem.

- Szia! Mennék cseréltetni.
- Oké, kb. 2 hét múlva tudlak fogadni.

A téligumi nem tükörjégre való, kb. oda semmi sem.

A téligumi más összetételű és _sokkal_ jobban tapad akármilyen útfelületen ha annak hőmérséklete 7C alá csökken. Amikor cserélek egyikről a másikra, mindig megyek egy kört, elhagyatottabb részeken, és kipróbálom a különbséget, még közepes fékezésnél is feltűnő, nemhogy egy balesetveszélyes, erős fékezésnél.

Másfelől, mélyebb a bordázata és a latyakos felületen jobban tapad, illetve több vizet tud kiszorítani a tapadófelület javára, így keményebb esőzés esetén is besegít.

A nyári az ahogy a nevében van, meleg, és általában száraz útra van. Az egy (szerencsés) dolog, hogy neked eddig nem volt bajod a nyári gumival, soha ne is legyen.

--
http://neurogadget.com/

Szerintem is. És ha túl hideg a jég ahhoz, hogy az autó kereke alatt fellépő nyomás megolvassza, akkor tapadni fog. Persze, lehet, hogy a merevebbé váló gumi problémákat okoz, vagy pl. vészfékezéskor átmenetileg még megolvadhat, de bizonyos határok között a nagyon hideg jégen állítólag igen jól lehet autózni. A Bajkál tavon (legalábbis régebben) telente ideiglenes autópályákat szoktak kialakítani sima hókotrással.

Egy 100 kilós ember egy korcsolyán század, vagy csak ezred celsius fokkal melegíti fel a jeget azzal a nyomással. A jég azért csűszik, mert a külseje még -100 celsiusnál is víz. Egyébként még állítólag nem döntötték el, hogy a súrlódás miatt (ami szerintem hülyeség), vagy eleve a miatt, hogy a jég felszínén a molekulák nem tudnak tovább minden irányban a többihez kapcsolódni.

De nagyon hidegben biztos tapad majd a gumid a jéghez :)

--
HUPbeszolas FF extension

Nem attól olvad meg a jég, hogy felmelegíti a nyomás, hanem magától a nyomástól. Erre egyébként van egy híres kísérlet is, amikor egy nagy tömeggel megterhelt húr lassan "átvágja" a jeget, de mivel a húr fölött újra összefagy, sértetlenül egyben marad. A jelenség tehát létezik, és nem azon alapul, hogy a jég felmelegedne a nyomástól.

Illetve úgy látom, lehet, hogy tényleg igazad van, de nem biztos: http://en.wikipedia.org/wiki/Ice#Slipperiness . Sőt, ez megmagyarázhatja még a húros kísérletet is, és akkor minden bukik. De azt is el tudom képzelni, hogy nem. Meg kéne nézni, hogy nemesgázos környezetben is csúszik-e a jég. Viszont az oroszok tényleg használták útnak a befagyott tavakat, és tényleg az volt a véleményük, hogy nagy hidegben jobban tapad, mint az aszfalt. Ezt is ki kellene próbálni, de ehhez nálunk nincs elég hideg.

Köszönjük, Emese. :D
(Mert mint tudjuk, a téli gumi nem csodafegyver. Aki pedig nem tud hóban elindulni bármilyen gumival, az inkább maradjon otthon, ne üljön kocsiba, mert sírás lesz a vége. :D)

Édes Istenem... Azért kíváncsi lennék az itt okosakat mondókra, hogy egy kiélezett helyzetet hogyan oldanak meg nyáron a téli gumival, illetve fordítva. Hozzáértés nulla.
Megjegyzem én 3 év alatt ettem meg egy garnitúra nyári gumit... És a téli sem fog sokkal tovább tartani max egy évvel. Ja! Az éves levezetett kilométer olyan 15000 km.

A tapadás pont hogy nem nő, hanem a felpuhult gumi morzsolódik le a kerékről és ezzel együtt nő a fékút is, ráadásul kanyarodni sem lehet úgy vele, az egész autó "mászik" az úton, instabil! Ha nőne a tapadás, hidd el, mi sem a nyári slick-el mentünk volna a versenyeken, hanem igazi téli Matadorral :)

Milyen ertelemben izgalmas? Kicsit hangos, ennyi.

Mar a masodik nyarat vezettem at teli gumival, espedig azert, hogy kopjon mar el, mert lassan 7 eves, es eloregszik. De nem akar kopni az istennek sem.
90%-ban autopalyan/orszaguton hasznalom, tul nagy kulonbseget en nem vettem eszre a nyari gumihoz kepest, igaz, nem rallizok, csak egyszeruen kozlekedem. Volt egy-ket veszfekezesem, eddig mindig sikerult megallnom.
Szerintem az atlagautosnak nagyjabol mindegy, milyen gumi van alatta, ha az eves futasteljesitmeny nem tul sok, es extrem idojarasi korulmenyek kozott nem kozlekedik. Varosban meg aztan hajde plane mindegy. Tukorjegen meg tokeletesen ;-)

Ha vegre sikerul elnyuni a mostani teligumikat, akkor veszek 4 evszakosat, ahogy nezem, alattam az is kibir 8-10 evet...

Kis Colt CZ3 volt, Michelin valamilyen gumival. Baratnom autoja, O vezette, szoval az O elbeszelese alapjan irtam amit irtam. Nem egy rally pilota, de nem is a jol megszokott vasarnapi vezeto. Egyenesben stabil volt, de iranyvaltoztatasnal erezni lehetett, hogy a felpuhult gumik miatt a tapadas nem a legjobb.

En akarhogy nezem, nem latok repedest a 7 eves teli gumin, de biztosan nem szoltak neki, hogy itt az ideje elkezdeni repedeznie. Pedig - ahogy irtam - kifejezetten a lecserelesre hajtok, de csak akkor, ha ertelmet latom (elkopik, vagy lathatoan/erezhetoen megvaltozik az auto viselkedese).

Elmondom neked, miért nem kopik: mert már annyira elégett a felső része a guminak, hogy egy tömbbe állt az egész. Elmelegedett, ahogy szokták mondani. Adj hálát az égnek, hogy nem történt még semmi, ez sokkal veszélyesebb, mert ez már semmilyen felületen sem tapad, te meg azért nem érzed, hogy mi változott, mert megszoktad, hogy nem jó. Tegyél fel újakat és egyből megérzed a különbséget!

Nem a versenyzésen van a hangsúly - pláne nem közúton - hanem a kocsi viselkedésén. Persze, szép és remek, hogy aki vezet az odafigyel és nem állatkodik. Egy így van rendjén. De arra is gondolni kéne, hogy ha te nem, akkor majd a melletted menő / szembejövő lehet a hülye. És úgyis felbukkan mindenhol egy vadbarom. Majd akkor korrigálj, fékezz, tartsd az úton a kocsit! Meglepődnél, ha tudnád, mekkora a különbség ilyen helyzetben a két gumi közt. Akár élet/halál is. És ha megvolt a baj, nem mondhatod a gyerekednek pl. hogy "Bocsi, apa kikerülte volna, de inkább spórolni akart, így sajnos nekiment".

Igen, teljes mertekben igazad van. A teli gumis eset nem direkt volt. Igy alakultak a dolgok sajnos. Egyebkent ez valamikor majusban tortent es utana rogton csereltuk is.
Es igen, sokszor nem rajtad mulik. Tavaly telen 3 autost mentettem. Egyet arokbol, kettot csak "felsegitettem" egy tisztesseges emelkedon, mert ugy gondoltak, hogy a nyari gumi december vegen tokeletes. Azt mondanom sem kell, hogy a vonoszemrol fogalmuk nem volt es amikor a kezikonyvet kertuk, akkor vallat megvonva kozoltek, hogy az otthon van. Vezetesi kultura. :)

http://www.youtube.com/watch?v=z5sAOp9jtT8&feature=related

Drága, de tényleg pillanatok alatt felszerelhető. Itthonra mondjuk általában felesleges. Környező országokba járóknak jó lehet. Pl síeléshez, ha nem pályaszállás van, hanem autózni kell pár km-t. Mondjuk ez a baj is vele. Drága, tehát nem szívesen hagyja fent az ember, inkább leszedi éjszakára, míg a sima hólánc maradhatna. Így minden reggel fel kell rakni (bár addig melegszik a kocsi), este meg le.

"hála égnek a téli gumi nyári hőmérsékleten sokkal lágyabb mint a nyári gumi, így gyakorlatilag nő a tapadás ami a fékút rövidülésének"

A tapadás növekedése a gumi kenődésében nyilvánul meg.
Próbálj ki hirtelen féketést téligumival egy kamion mögött! :P
Majd meglátod hogy tapad fel a kamion seggére az autót. :D

Eddig mindig sikerült. :)

Általában nem rajtam múlt, hanem a téligumis korszerű autó kollégákon. Sajna a téli gumi a sok hárombetűssel együtt télen még ad olyan +10-20% önbizalmat a sok bitagyúnak. Aztán ha meg csinálják a bajságot, akkor a többieknek kell megoldani. Nekem eddig sikerült. :) Olyan 6-7 évig jártam nyárival, utána elhasználtam két év alatt két téli szettet, és most megint nyárival vágok neki a télnek. Leszarom, régen sem volt téli gumma, mégis túléltem a kölyökkoromat. :D
Egyébként meg a 15k az már valami? Idén most cseréltetek másodszorra olajat... 10e-ként esedékes az öreg fosomban. :D

Elindulás a legkisebb probléma, a kanyarodás, megállás már inkább.

Egyébként tapasztalatból hívom fel az emberek figyelmét erre. MINDEN télen, MINDEN első hónál eljátssza valami balfasz, hogy csúszkál össze-vissza a nyári gumijával én meg nem tudok haladni, a 10-15 perces országutazásból lesz 45-60 perc. És akkor még a szembejövőkről nem is beszéltem, akik szintén szeretnek átcsúszkálni a sávomba.

Ez lesz a 6. tél amikor nyári gumival vezetek. Nincs azzal semmi gond, max lassabban megyek ilyenkor.
Most legalább megszívják akik jó időkben rakéta módjára előzgetnek, meg padlóféket kell nyomni miattuk, mert elszámolják magukat. Meg az idegesítő előre törni vágyókra, akik a hátad mögül ki-ki lesnek, hogy mikor tudnak már előzni, mert nekik az az 5 másodperc kiba fontos.
Na most ők szépen haladnak majd libasorban!

"Lassan jársz, tovább élsz!" - Ez a kulcs mondat télen!

Na, ez meg a másik véglet, gondolom csikorgó fogakkal bünteted azt, aki meg akar előzni, és szidsz mindenkit, aki nem te vagy. Közben ugyan olyan veszély vagy a másik számára, lassabban mész, mint aki rendesen tudna menni, mert te okos vagy. Hát én ki nem tolnálak egy árokból sem, mindenkinek jobb, ha télen nem az úton mész a nyári gumiddal.

Arra nem gondolsz, hogy a másik esetleg jobb gumival megy mint Te? Esetleg jobb az úttartása az autójának? Ne adj' Isten jobban kezeli a technikát mint Te? Én is megelőzök egy autót, ha már 5 km/h-val gyorsabban haladok, mert nem az Ő tempójában kívánok haladni, hanem a sajátomban. És mielőtt elkezdődne a fröcsögés, ez kb. 95-100 km/h. Amúgy szerintem télen az a kulcs mondat, hogy "Kerüld a balfékeket!"...

ha tudnám szerkeszteni.. .. de csak "válasz"+"permalink" másik bejegyzésnél ott a link hozzá..
..
összeraktam az edit linket:
http://hup.hu/comment/edit/1358881
erre:
Hozzáférés megtagadva
Nincs megfelelő jogosultság a lap megtekintéséhez.
--
Hirtelen felindulásból elkövetett beszólás volt.. megbántam.

Okoska, akkor gondold végig a következőt, ha valaki balfasz (R)(TM) akkor az akkor is bele fog csúszni bárkibe, ha éppen téli gumája van télen, pontosan azért mert balfasz.
Más halálát kívánni meg minimum tuskóság és akkor még finom voltam.
(És nem a téli gumin múlik az esetek 90%-a. A hülyeség ellen a téli gumi nem véd, a fizikát pedig nem lehet megbaszni, bármennyire is hiszi a sok marharépa, hogy a téli gumi a csodafegyver, az nem az... csak egy erős segítség, amiben ha túlságosan is bízol - pedig szoktak - akkor meg tudod csinálni a hülyeséget és meg is fogod.)

Konklúzió: annak ellenére, hogy igen tuskó a stílusod, neked is csak ennyi a lényeg: Köszönjük, Emese. :D

ez total invalid, hidd el van olyan utfelulet+emelkedo kombo ahol nem fogsz elindulni _bármivel_, barmennyire is (azt hiszed, hogy) jol vezetsz ;)

no offense

ps: Ha észreveszed a különbséget, akkor érted amit mondok, ha vitatkozol, akkor nem érted. :D Ez van, szerencsére nem vagyunk egyformák. :)

Annyi a különbség, hogy az az útfelület akár egy autópálya is lehet, ahol nem tudsz elindulni télen nyári gumival, viszont olyan útfelület már nem nagyon van, ahol el szeretnél indulni, de nem tudsz nyáron sem.

Tavaly tél elején történt meg velem az első havazások egyikénél, hogy az M3-mon gödöllő környékén, ahol van pár kissebb emelkedő, hihetetlen nagy dugó volt látszólag ok nélkül. Aztán kiderült, hogy az történt, hogy (gondolom) a nagy forgalom miatt valahol egy kicsit beállt a forgalom (biztos valaki nem tartotta be a követési távolságot, és vészfékezés miatt megállította az egész autópályát), viszont sok hátsókerék meghajtású autó, amelyikeken nyári gumi volt, nem tudott már elindulni, csak ott pörgött a kerekük, és mivel mindenki őket kerülgette, ezért elég nagy dugó alakult ki. Pedig amúgy nem volt egy nagy emelkedő...

Egy élmény ez a topic, a mai Tűzoltósági ellenőrzés után visszaadta a jókedvemet.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

Én azért nem szeretem a téligumit mert keskenyebb (ezért is jobban kopik) és hangosabb mint a nyári gumi. Kérek inkább november közepére időpontot.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

idokep.hu:

"A hét utolsó napjaiban többnyire napos, ám hideg időre van kilátás hajnalban többfelé fog fagyni, főként vasárnap reggel."

Szóval nem a napközbeni hőmérséklet az irányadó, hanem a hajnali, amkor az átlag Pistike nekiindul dolgozni.

Egyébként Bp-Debrecen megvolt egyszer téli gumival, nem volt túl élvezetes az autópályán 130-nál ordibálni, mert olyan hangos a gumi. De inkább ez, mint hogy a gumi miatt szenvedjek esetleg balesetet.

Ezt már olvastam több hozzászólásnál is és nem értem, hogy mi bajotok van a téli gumi hangjával. Más a hangja, mint a nyárinak, ezt nem vitatom. Igaz a téli gumim csak "T"-s így annyira nem szoktam tolni neki, de akkor is... azért közel se ennyire vészes, hogy 130-nál ordibálni kelljen!

Bírja az a fölött is, bár 100 felett elég ritkán autózom nyáron sem, mert minek. Aki gyorsabban menne nem állok útjába, aki lassabb, azt elhagyom. És kész. Autópályán meg nem járok. Viszont én kanyarba a lehető legnagyobb, az adott útszakasz korlátozásainak megfelelő, még biztonságos tempóval megyek be. Télen ez ugye a fentiekből kifolyólag kisebb sebességnek felel meg. :)

Valamit, valamiért - havon nem nagyon volt szerencsém próbálni, de hogy vizes, latyakos burkolaton príma, azt én is megerősítem. Jó, egy darab árából majdnem kijön egy garnitúra váltóméretes lecsógazdaságos papucs... Viszont egy készlet ára fölött van egy fényezett lökhárító cseréje, és ez csak a dolgok anyagi mérlegelése...

A másodmárka erről szól: a főmárkához képest 2-3 generációval korábbi összetétel/mintázat, úgyhogy nem csak hasonlít,hanem pont az..:

"Debica Frigo 2 - téligumi
Elsősorban kisebb teljesítményű autók számára tervezett forgásirányos mintázat. Kiegyensúlyozott teljesítmény téli útviszonyok mellett. A Goodyear csoport terméke, mintázata megegyezik a korábbi Goodyear Ultra Grip 5-ös mintázattal."

Most nézem ugyanott az UG-8 mintázatát. Eléggé durva... :-D

Engem hidegen hagy az időjárás. Téligumit csak akkor teszek fel ha Ausztriában már kötelező Nov. 1. - Ápr. 15. között. Mind a 2 féle gumival tudni kell vezetni minden körülmények között. Ez a téli-nyári gumi vita pont olyan mint a radiál és diagonál háború volt. A radiál gumi kanyarban "sodródik", a diagonál meg "megcsúszik". A téligumi méginkább "sodródik" mint a nyári, a nyári gumi meg inkább megcsúszik télen. A sodródó kormányzott kereket lehet korrigálni, a kormányzatlan hátsó kereket nem, ezért az autó megpördűl, ha rosszúl választod meg a sebességet és az ívet. Mi a jobb megpördűlni vagy megcsúszni? Egyik sem optimális, ezért vezetni kell tudni, nem a gumiban bízni. Fékezési teljesítményre mind a 2 guminak hoznia kell az előírt 5m/s2 lassúlást. Ha ez nem így lenne, akkor nem forgalmazhatnák a kereskedemben...

Véleményem szerint szerint kiemelkedő jelentőssége a téliguminak, főleg elindulásnál van (itt a legfontosabb a tapadás), de a rutinos vezetőnek nem okoz különösebb problémát "rosszabb" gumival sem elindulnia.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

+0.8

Sajnos a téligumi többlettapadása nem a nyári gumival szembeni többlet-biztonsággá, hanem tipikusan többlet-gyorshajtássá (relatívvá) alakul át a közlekedés során. Magyarul kb. egyazon sebességgel autóznak a népek hidegben mint nyáron. Ergo az egész téligumi kérdést (sajnos) kevésbé mint biztonsági, és inkább mint konzumcikk-témának kell tekinteni.

:wq

Eszetlenek télen meg nyáron is vannak, ez nem semmit nem von le a téli gumi előnyeiből. Az meg tény, hogy adott esetben a szar téli körülmények között gyorsabban lehet vele menni, kanyarodni, és megállni is, mint a nyári gumival.

Csak a példa kedvéét itt egy idei ADAC viceó.

http://www.youtube.com/watch?v=lt8T9YHxCvw&feature=player_detailpage#t=…

Fékteszt havas úton. A fehér audin téli gumi van, a piros audin meg 4 évszakos (mégcsak nem is nyári).

Azonos sebességről fékezve hatalmas a különbség. Ez egyben azt is jelenti, hogy ahol a nyári gumis csak 40-50-nel totyog, mert érzi, hogy nem biztonságos (nem stabil az autó, csúszkál, kanyarban megy le az ívről stb), ott a téli gumis mondjuk 70-80-nal is stabilan megy, és még előbb meg is áll, ha kell. Aztán persze a nyári gumis azt a következtetést vonja le, hogy a téligumis száguldozik, mert megelőzi 70-nel.

A veszélyt inkább az jelenti, hogy vannak télen nyárigumisok. Fenti videót képzeld el forgalomban úgy, hogy váratlan esemény, akadály miatt kell fékezni.

Persze vannak eszetlenül száguldozók, az más téma. Az is igaz, hogy óvatossággal, defenzív vezetéssel, előrelástással, rutinnal sokmindent lehet kompenzálni akkor is, ha nyári gumi van a kocsin. Csak van akinek _ezek mellett_ még a gumija is segít.

Idén fogok először szöges gumival vezetni :D Lesz ott para, a sok rally versenyző meg féljen :) Nyugi nyugi nem otthon...
Kicsit tartok tőle, de majd jól elmegyek egy "tecsó" parkolóba gyakorlatozni.

Attól mentsenek meg, hogy egy informatikus adjon tanácsot autóügyben :)

Téli gumi: 3 év után kuka. Kilómétertől függetlenül.
Nyáron nem közlekedünk téligumival, télen pedig nem nyárival.

Egyébként igen, itt az ideje a cserének sajnos, jön a hideg :(

Nem tudom mennyibe kerülhet most egy krokodil, de ha van, plusz mellé egy keresztkulcs, ne adj isten egy olcsóbb nyomatékkulcs hogy ne húzzuk meg mint az állat a csavarokat, akkor elég könnyen függetleníthetjük magunkat a gumisoktól és nem kell várni. Persze ehhez az is kell, hogy külön felnin legyenek a gumik.

Nincs valakinek 4 db eladó acélfelnije Budapest környékén?
4x100x54 5x13-as kellene, vagy esetleg 4.5 vagy 5.5 is jó talán.
--
HUPbeszolas FF extension

Nekem van ilyesmim, de nem tudom mekkora az ET-je, és egy festés is ráfér már. Ja és Pécs mellett is élek, úgyhogy valószínűleg nem én vagyok az embered. Amúgy nekem Lada típuson volt fent, télinek. kb 10 éve le lett festve, de a sólé, az sólé... :-/ Mire szeretnéd feltenni? Illetve milyen paraméterekkel rendelkezik a gumi?

Na emiatt sosem büntettek meg. Hozzá vannak szokva. Ja és ugye a Ladán 13-as kerék a gyári méret. De jövőre 175/60 lesz, azzal meg már végképp semmit nem tud kezdeni. :D
És akkor ugye nem is mondom, hogy mennyi 13-as, 14-es autó szaladgál 15-ös kerékkel, és hány 15-ös 16-17-es kerékméretekkel. Ha ésszel közlekedsz, akkor nem fog érte nyektetni.
Nekem bent van egy OMP kormány (műbizonylatról nem is hallott, mert a KERMI be sem vizsgálja, mert homológ, az FIA elfogadta, így ugye minek), és soha nem szóltak érte, ha megállítottak.
Azt azért elmondom, hogy a Ladát ki KELL emelni a forgalomból, mert LADA! Érdekes módon X5-ös BMW igazoltatást még nem láttam...

Öööö. Én 2,5k-ért csinálom havonta, úgy hogy a darabárban benne van egy gumma is :)
Mondjuk havonta járok, mert kell a sok bénarépa vakegér miatt. A 300 bar-os fékkör pedig nem hazudik, olyankor a gumi meg kockásra kopik. :)
... és évente átlagban 1-2*er kell a komplett féket is cserélnem... ennek nem szoktam örülni. :)

Én 7ért csináltam most.

Ha azt vesszük, hogy 1 km és nem 5-10, akkor teljesen korrekt. Az esetleges különbözetet elfüstölném benzinben. Nem mellesleg jó pár éve hozzá járok, így nyaralása alatt is kisegített telefonon keresztül, amikor szelep problémáim voltak, és nem csapta rám a telefont, ahogy esetleg más - aki nem ismer - cselekedett volna.

Hát félelmetes volt elolvasni a sok balfasz hozzászólását. Én erre csak annyit mondanék, hogy két téllel ezelőtt próbáltam először egy olyat, hogy elől téli, hátul nyári. Reggelre leesett 3 centi hó, vidékre kellett mennem. Elindultam, az első kereszteződésbe, ami szabályos + volt, nagy ívben balra kellett fordulnom. Én voltam az első a lámpánál, nem indultam gyorsan, nem is kanyarodtam gyorsan, az eleje befordult, a hátulja meg gyönyörűen elindult... Az volt a szerencse, hogy ahova befordultam buszmegálló volt, így kicsit szélesebb volt az út, így nem történt semmi baj, de sikerült keresztbe állni az úton. Ott volt az a pont, amikor félreálltam a buszmegállóban, és felhívtam a gumist, hogy akkor most mennék egy szett téliért, nem érdekel a sor. Vidékre menés elhalasztva.

Egyébként, ha rajtam múlna, ugyanúgy büntetném a nem megfelelő gumi használatát, mint mondjuk a gyorshajtást, vagy a biztonsági övet. Egy közúti ellenőrzésnél ugyanúgy, ahogy elkérik az okmányokat, esetleg megnézik az izzószettet, elsősegély csomagot, nyugodtan megnézhetnék a gumi típusát és állapotát is, és ha nem megfelelő (teljesen elkopott, vagy épp olyan huszár vezeti, aki télen is nyárival játszik), alsó hangon pénzbüntetés.

Tudjátok az a gond, hogy nem csak a saját életeddel játszol (azt leszarom, a te dolgod), de a másokéval is. El ne mondd nekem, hogy nyárival főúton ha mész mondjuk 90-nel, és megdob egy kátyú, egy felgyűrődés vagy bármi, és elkezd csúszni a kocsi, akkor meg tudod fogni... Vagy épp hirtelen meglátsz egy biciklist az út szélén, és gyorsan kerülni akarsz... Ha ez esetekben szembe jönnek, akkor ütközni fogsz (ha nem az árok fele mész, mert az engem nem érdekel).

De ha csak kicsiben gondolkodunk, többnyire ezek a nyári gumis nagyszájú harcosok azok, akik mondjuk hátulról belém csúsznak, mert mondjuk már fékezek a piros miatt, ő meg úgy gondolja, hogy nemcsak én, de még ő is átjön mögöttem, persze szorosan a seggembe tapadva. És az ehhez hasonló esetek...

Szóval összességében, ha nincs az adott időszakhoz megfelelő gumi a kocsin, az szerintem ugyanúgy a nem megfelelő műszaki állapot, mint ahogy nem működik rendesen a fék, a futómű, vagy szarrá rozsdásodott kaszni, mely esetekben egy műszaki vizsgán nem engedik át a kocsit. A sok hülye szabályozás (pl. sárgán áthajtás) helyett inkább büntessék ezeket a vezetőket.
--
Discover It - Have a lot of fun!

két téllel ezelőtt próbáltam először egy olyat, hogy elől téli, hátul nyári.

Nem tudom, hogy ki vagy mi sugallta ezt a felállást, de az eredmény szempontjából tökéletes lett: megtanított arra, hogy miért jó a téli gumi. Mondjuk arra, amire eredetileg próbáltad használni (= közlekedni), tökéletesen alkalmatlan ez az összeállítás :)))

Mert pánikból befékezted az elejét is. Nem láttam, de nagyon valószínű, hogy pánik nélkül kezelhető lett volna. Nem büntetni kéne, hanem előírni egy korcsolyapályát mindenkinek, anélkül a vizsga nélkül nincs decembertől vezetés. Sok jogosítvány vissza lenne vonva, hozzáteszem, hogy nagyon helyesen.

Baromság. Amit a korcsolyapályán (vezetéstechnikai pálya) találsz azt az életben soha nem fogod megkapni. Ergo feleslegesen rossz szokásokok fognak rögzűlni benned. Ki kell menni az útra amikor leesik az első hó, ott lehet megtapasztalni az autó viselkedését a valódi körülmények között.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Azért ezt így, ebben a formában... Való igaz, hogy nem a speckó tak0ny fog alattad csúszni, hanem a burkolaton lévő természetes trutyi+jég, nem a bólya/csík/lufi lesz az, ami előtt meg kell tudni állni/amit ki kell tudni kerülni, hanem egy azoknál nagyobb és masszívabb valami, mondjuk egy kamion, avagy egy házfal -- ellenben biztonságos körülmények között lehet akár n+1 alkalommal átélni azt, hogy milyen érzés, ha ki akar esni az ember alól az autó, és hogyan lehet/kell megfogni, hogy lehetőleg ne, vagy csak minimális mértékben tegye.

"biztonságos körülmények között lehet akár n+1 alkalommal átélni azt, hogy milyen érzés, ha ki akar esni az ember alól az autó, és hogyan lehet/kell megfogni"

Az egyetlen dolog amit tehetsz: biztonságos sebességet választani. Ha már metörtént a baj, akkor jobb ha nem teszel semmit, csak kinyomod a kuplungot, egyenesbe állítod a kormányt, és várod a fékút végét. Tudod: a magára hagyott tömeg, mozgásállapotát megtartja. Ha ellenkormányzol, motorfékezel, vagy fékezel, akkor a jármű biztosan megpördül vagy átkerül a szembejövők oldalára amikor egy kerék megtapad. Még mindíg jobb a seggében landolni egy kamionnak, mint frontálisan ütközni vagy az árokba fúródni.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Egyetértek veled abban, hogy biztonságos sebességet választasz. Ellenben mi a biztonságos? Elég "vicces" helyzeteket produkált az, amikor mondjuk havas 8-ason 70-nel ment a sor és egyszer csak felbukkant valaki a két sáv közt 25-tel. Nem kérdés, hogy ő így érezte magát biztonságban. Az egy másik, hogy hogy reagált a háta mögött felbukkanó 50km/h-s sebességkülönbséggel érkezőre és hogy ki mit művelt lassítás címén. Én a sornak kb 4-5ik autóját vezettem, de bevallom már azon gondolkoztam, mit is fogok tenni, ha baleset történik. Aztán az angyalok megint túlóráztak...

Az pedig szépen hangzik, hogy kinyomod a kuplungot és egyenesbe állítod a kormányt és vársz, de ez nem véd meg vészhelyzeti elkerülő manővernél.
Vagy egy bukkanó utáni kanyarban levő jégfolt esetében. S ezeken kívül van még eset, ahol a nem teszel semmit a legrosszabb választás. Lásd hátulról a kamionba esni, ha annak olyan túlnyúló kocsiszekrénye van, hogy először a szélvédő és az A oszlopok csattannak vele.

Annak idején, mikor megvettem a kocsit, egy elhagyott úton lemértem féktávját. Az új garnitúra gumival szintúgy.
A vezetéstechnikai tréning pedig hasznos, ha megfelelő helyre mész. Ha másért nem, azért, hogy tudd, ha megindul a kocsi hátulja a kanyarban, mi mást is tehetsz, azon kívül, hogy az egyenesbe állított kormánnyal, kinyomott kuplunggal, s gondolom fékezve nézed a közeledő szalagkorlátot. (Rossz esetben a szembejövő kamiont.)
Ezen kívül segít megismerni az autódat, hogy mik azok a jelek, amik a tapadás elvesztésére, vagy annak közeli állapotára utalnak.

A végére pedig két provokatív kérdés:
Hányan szokták gumicsere után leellenőrizni a légnyomást a gumikban? (Én rendszeresen, s cseréltem is gumist emiatt.)
Hányan tetetnek alufelnire téli gumit?
Hányan vannak akik nem vesznek még egy garnitúra felnit, hanem csak a gumikat cseréltetik?

Szerintem normális gumis nem is létezik, mind hülye (azért mégiscsak ide írom, hogy tisztelet a kivételnek, hátha van olyan).

Bárhova megyek az az első, hogy megkérem őket, hogy:

1) nem kell "kettőnyócra" fújni, mert 2.0 bar a gyári előírás (amúgy szeretik túlfújni, nem tudom miért, ez valami gumisbetegség)

2) bárhogy is sikerül a nyomás, de legalább egyforma legyen a kerekekben

De képtelenek rá. Idén a téli cserénél annyira nem sikerült egyformára fújni, hogy bejelzett a keréknyomás ellenőrző, hogy baj van (pedig nem egy érzékeny jószág, tizedekért nem szól, csak defekt gyanúnál, ha egy tengelyen az egyik kerék sokkal laposabb, mint a másik).

"Heavy loads or towing puts an extra strain on your tyres. So if your vehicle is fully loaded with passengers and luggage, the general rule is to add 28kpa (4PSI or 4lbs).
At high speed, (defined as driving at 120km/h for over one hour), your tyres will wear out twice as fast as when you drive at 70-80 km/h. If your tyres are under-inflated by twenty per cent tyre life can be reduced by thirty per cent. The rule here is to add 28Kpa (4PSI) from your Minimum Compliance Plate Pressure. Don't inflate your tyres above 40 psi or 280 kPa. When the tyres get hot from driving, the pressure will increase even more."

Tehat 40 psi = ~2.8 BAR egy teljesen jo ertek, bar ez tenyleg fugg a gumid meretetol, ezert en 2.8 al jarok a nyari gumival ami 235/35, a telivel pedig 2.6 on jarok 225/45 el. (1.8 tonna ontomeg)

Nekem a gyári ajánlás részterhelésen 2.0 bar (2 ember elöl, kevés csomag hátul).

Teljes terhelésen (5 ember, rogyásig pakolt csomagtartó) pedig elöl 2.3, hátul 2.8 bar. Gumik 205/55(télen is), önsúly 1300Kg körül.

http://img412.imageshack.us/img412/4323/nyomas.jpg

Majdnem megkérdeztem, hogy milyen kisautód van, amin 2.0 az alap, mert nálam bizony 2.3 a terheletlen, amikor rájöttem, hogy majdnem ugyanolyan autónk van... Azért az meglepő, hogy motortípusonként más guminyomást mond a gyártó (ill. az, hogy ekkora különbséggel mond mást).

http://img257.imageshack.us/img257/5805/79907230.jpg

Igen, elolvastam. Nekem a gyári ajánlás 2.0-2.1 körül van azt hiszem. Ami csak egy ajánlás, és a gumitól nagyban függ. Ha keveset fújsz bele, akkor a gumi idő előtt tönkremegy, illetve a fogyasztásod is megnő, ha meg túlfújod, akkor nem lesz sima a futófelület, így csökken a tapadás is, és szintén hamarabb tönkremegy a gumi. A gumitípustól függ, hogy mekkora nyomás kell bele, ez függ a márkától, a mérettől, a kocsi súlyától, és attól is, hogy téli vagy nyári. Ezt ők tudják pontosan, sok kocsival volt már dolguk.
Miért kell neked 2 bar minden áron?
A négy különböző nyomás tényleg gáz. Ahova én járok, ott mindig centírozzák, egyformára fújják, és elteszik a másik szettet. Soha nem szokott gondom lenni vele, megbízom bennük. Nem mondom, hogy olcsóak, de ennyit szerintem megér. Egyénként nincs szervó meg semmi három betűs a kocsiba, de ha egyenesbe elengedem a kormányt, addig megy úgy, amíg hozzá nem nyúlok, vagy egy kátyú kicsit el nem viszi.
--
Discover It - Have a lot of fun!

"Nekem a gyári ajánlás 2.0-2.1 körül van azt hiszem. Ami csak egy ajánlás,..."

A gyári ajánlásban pont az a lényeg, hogy az autó tömegéhez, gyári kerék/gumiméretéhez, gyári futóművéhez a gyár maga ajánl egy -valószínűleg ezekhez a paraméterekhez igazított- guminyomás táblázatot. Ez persze nem szentírás, de nem értem, hogy miért kéne ettől -pláne jelentősen- eltérni? Ha üres autóval közlekedek, akkor miért kéne még a teljes terhelésre javasoltnál is keményebbre fúlt gumikkal járnom?

"Ezt ők tudják pontosan, sok kocsival volt már dolguk."

A gumisnak addig van dolga a kocsikkal, amíg gumit cserél rajtuk, ettől még nem biztos, hogy tudja, hogy az adott típuson mi a jó, mi a komfortos, vagy hogy a kocsi tulaja hogy szereti.

Pontos értéket nem tud, laposan nem adhatja oda, a túlfújástól meg baja nem lesz -> tehát inkább túlfújja.

"Lásd hátulról a kamionba esni, ha annak olyan túlnyúló kocsiszekrénye van, hogy először a szélvédő és az A oszlopok csattannak vele."

A 3,5t megendett össztömegű gépjárműveket un. "aláfutásgátló" szerkezettel szerelik fel ha szükséges minden oldalról.

Ajánlom tanulmányozásra a következő irodalmakat:
- Dr. Ing. Kőfalvi Gyula: Tehergépkocsik aktív és passzív biztonsága 2000
- Dr. Jankó Domonkos: Közúti közlekedésbiztonság 1998

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Teljesen normális viselkedés, ha hátul nyári gumi van.
Ezt a felállást el kell felejteni, rohadtul nem biztonságos.
Ha a jobban tapadó gumi van hátul, akkor már jobb a dolog, viszont akkor meg esetleg hóban nem fog tudni elindulni. Mindenesetre nem állt volna keresztbe. 4 téli gumi kell.

Még szerencse, hogy koton nincs ilyen bontásban...
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Leesett a hó.

Van akit váratlanul ért ez így december közepén? Vagyis hány nyárigumis-elkaparós-csúszkálós van az utakon, mennyit láttatok?

Ma buszozni fogok, nem tudok saját tapasztalatot gyűjteni :(

Nem Hevi, nem ért váratlanul. Ma reggel a nyári gumimmal - ahogy az elmúlt 20 évben mindig (sose volt téli) - ma is vidáman autóztam a hóban és szentségeltem a téli gumis mazsolákon, hogy mi a vérnek mennek az útra autóval, ha tetves téli gumi sem segít rajtuk. Te egyébként jutalékban nyomod ezt a téli gumi reklámot? :)

PS: hóban tanultam vezetni, jégen (mert tél volt) csináltam a rutinvizsgát és megtanultam, hogy hóban 2-esben indulunk

--
trey @ gépház

Múlt évben amikor leesett egy durvább hó egy téligumis palánta a közelben lévő egyetlen aluljáróba ragadt be. Sem előre sem hátra nem tudodtt elmozdulni. A kuplungnak csak a két végállását ismerte. Szerencséjére jöttem utána, azt mondja hogy toljam meg. Szépen ráálltam a hátsó lökhárítójára a aztán feltoltam. Az ürge nézett hátra mint hal a szatyorban, hogy most mi a lófasz van!? Mondtam az asszonnynak ha már galytörőt szereltettem előre, nem gondolja ez a madár, hogy kézzel tologatom a plészekerét. Később láttam a tükörből, hogy nagyon nézegette a szuzuki hátulját, de "ajándék lónak ne nézze a fogát" avagy tanuljon meg elindulni...

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

+1

Egyesben elindulással sincs általában gond, kivéve, ha az ember a száraz úthoz való kuplungkezeléssel dolgzik. Főleg emelkedőn, mivel nem ismeri a kézifékes elidulást ("az a lányoknak való!"), ezért nagygáz, felrántott kuplung kombóval - hogy vissza ne guruljon - csodálkozik, hogy elkapar.

Én nem vagyok profi :) Csak találkoztam már egy-két dologgal errefele. És mivel nem vagyok profi, ezért jobban odafigyelek azokra a dolgokra, amikkel elkerülhetek egy balesetet. Defenzív vezetés, téli gumi, határon jóval alul autózás. Valszínüleg, ha profi lennék, akkor ugyanígy tennék, mert akkor már ténylegesen tudnám, hogy nem vigyáz rám senki, magamnak kell megteremtenem a túlélési esélyeimet.

Semmit. Húzzál téli gumit, ha neked az adja a biztonságot. Én még jártam autóval (LADA) olyan időkben, amikor az autókon nem volt téli gumi (azt sem tudták mi az), nem volt légzsák (azt sem tudták mi az), nem volt vezetéskorrigáló computer (azt sem tudták mi az) és sorolhatnám napestig. Ja, akkor kemény telek voltak, térdig érő havakkal a városban. Nem ilyen mediterrán éghajlat volt mint most, hogy évek óta alig nézünk 0 alá.

Ja, sose volt általam okozott balesetem. Nekem 2x is nekem jöttek. Mind a kétszer álló autóban ültem. Az egyik télen volt. Téli gumi volt a kocsiján.

--
trey @ gépház

Nem is észlelhető extra kiadás a téli gumi. A plusz egy garnitúra acélfelni ára messze nincs 100 rugó, egyébként meg a két garnitúra (téli + nyári) kb. pont annyit km-t fog tudni együtt, mint két garnitúra nyári egymás után. Az évenkénti kétszeri (ősszel-tavasszal), amúgy is szükséges centrírozással egybekötve a csere sem jelent extra költséget.

Azt is nezd meg, hogy mennyivel kozlekedtel olyankor ezekkel a technikai feltelekkel.
A 8-as fout kifejezetten kalandos volt akkortajt.
Buszok ultek az arokban ugy, hogy egyetlen kerek nem ert le, csak az alvaz fekudt fel imitt-amott.
Vagy amikor az IFA kilinccsel elore csuszott cirka 30-cal a szembejovo savban.

Mi meg cirka 40-45-tel "szaguldottunk", mint ahogy mindenki mas is az akkor epp megjeleno BMW-k kivetelevel.
Tavaly(?) pedig azert a havasabb szakaszokon is 60-70-es atlagot mehettel, ha nem teblabolt valaki elotted 30-cal.

De trey, ez így van! Ebben egyetértünk szerintem. Csak míg téli gumival elég mondjuk X követési távolságot tartani (ami biztonságos), addig nyárival 2-3X követési távolság lenne a biztonságos. Nem beszélve a váratlan eseményekről, kiugró gyalog, benézett STOP tábla. Nagyon nem mindegy, hogy 50 helyett 45-tel, vagy 50 helyett 15-tel csapódsz be.

Na és? Tán pénzedbe kerül a nagyobb követési távolság? Vagy elvisz a mumus? Éppen te regéltél a defenzív vezetésről. Annak a része a megfelelő követési távolság megválasztása.

"addig nyárival 2-3X követési távolság lenne a biztonságos."

Barokkos túlzásnak érzem ezt. :)

--
trey @ gépház

"Annak a része a megfelelő követési távolság megválasztása."
Anno BP-i lakosként egyszer kipróbáltam, hogy mi történik, ha követési távolságot hagyok. Aznap kb 80 autó vágott be elém és a vége mindig az lett, hogy valakinek a segge ott volt előttem. Van amikor a vezetési kultúrába(bár inkább annak hiányáról kéne beszélni), nem fér bele a normális közlekedés.

Nemhanem:

http://hup.hu/node/63598
http://hup.hu/node/80188

Mondjuk tény, hogy a Kis-Alföldön nem annyira gond a téli gumi hiánya, de a Dunántúl ezen részén elég sok az emelkedő, lejtő :) És minden évben van valaki, aki nyári gumival próbálkozik, ezért kénytelen vagyok én is lecövekelni, mert kikerülni nem lehet a szembejövők miatt.

Oké, ez kb. 3-4 nap az évben, mert utána vagy leteszi a nyári gumis, amíg le nem takarítják (/olvad) az utakat (itt nem sózzák a főutat, mert a Budai Tájvédelmi Körzeten megy keresztül), vagy valahonnan szerez téli gumit.

Mindenesetre én úgy tartom, hogy a téli gumi több hasznot hoz, mint amennyi veszteséggel jár. Főleg, ha arra gondolok, hogy egy vészfékezés hatására, ami errefelé megesik a vadak, vadbarmok (mindkettő állat, de az utóbbi vezet autót) miatt, esetleg a mögöttem jövő nem tud megállni.

Sokan gondolják azt, hogy "ááá, majd óvatosabban vezetek". Ja. Az eddigi seggbemászós üzemmódról átkapcsol arra a követési távolságra, amit nyáron normálisnak nevezünk.

Sokszor nem akkor van a baj, amikor menni kell, hanem amikor meg kell állni. Persze az se jobb, amikor még el tud indulni otthonról, de az országúton már elakad :) Na, szóval az ilyen tapasztalataim miatt forszírozom ezt a témát.

Értem én - vitatni se vitatom -, hogy a téli gumi valamivel jobb (bár a gumi az csak gumi - ha téli, ha nyári - a jégen, abból nagy csoda nem lesz, de egyesek úgy osztják, mintha az valami kib. nagy, mindent vivő találmány lenne. Aztán ebből szokott lenni nagy fejreállás, meg fára csavarodás. A nagy, téli gumi adta fals biztonságérzettől.

--
trey @ gépház

Ne keverjuk a dolgokat kerlek.
A teli gumi nem csodaszer, Te is latod, mi is latjuk, hogy vannak akik ugy vezetnek, mintha szimulatorban ulnenek es egy auto nem 1 tonna lenne alsohangon.
S minden reklam ellenere a teli gumi sem fogja megvedeni a hulyeket.

Ellenben a teli gumi messze jobban tapad 7 fok alatt es ez hatvanyozottan ervenyes nyirkos, nedves es jeghideg burkolat eseteben.
S nem az a kerdes, hogy megallsz-e vagy sem, vagy hogy melyik sebessegfokozatban indulsz el, hanem hany meterre nagyobb a fekut.

Tény :)

A téli gumi nem véd, csak segít :) A defenzív vezetést nem pótolja. Viszont ad annyi tartalékot, hogy ha gebasz van, akkor még tudj korrigálni. Gondolom ismerős az érzés, amikor taposod a féket, de a kocsi csak csúszik és csak csúszik előre. Ilyen van téli gumival is, de csak jóval rosszabb útviszonyok esetén.

Hát pont ez az. Nem értem, hogy mire ez a nagy fellángolás a téli gumi hívőktől.

Azt mondja az egyik kollégám, hogy olvasta, az ADAC tesztjén sikerült egy téli guminak azt az értékelést megkapnia, hogy

"hóban és vizes úton kifejezetten nem ajánlott"

Ehhez mit szólsz? :D

--
trey @ gépház

Végigolvastam, amiket feljebb írtál, és most a dupla facepalmból kimászva prezentálom a gondolataim:
Tök jó, hogy neked ekkora az önbizalmad. Végülis még alapja is van, hiszen én is tudok kismillió embert, aki minden vezetést segítő rendszerrel és eszközzel megspékelve is veszélyesebb nálam, mint mikor én egy 20 éves kockaladában ülök és nyári gumik vannak alattam. De ez még nem ok arra, hogy így is közlekedjek.
Nem feltétlenül én leszek a hibás, lehet valaki figyelmetlen és kiléphet elém, megcsúszhat a járdán és kieshet az útra, akármi történhet. Ettől függetlenül én úgy érzem, tartozok a többieknek annyival, hogy felteszem azt a rohadt téli gumit, és adott esetben 50 helyett csak 20-al lököm föl, illetve a rajta való 10-el árgurulás helyett meg tudok állni. Lehet, ezen fog múlni valakinek az élete. Ennyit megtehetnél te is.

Gergov, ne facepalmozzál, hanem vegyél nekem téli gumit és felteszem. Dramatizálhattad volna még azzal, hogy terhes nő tol át babakocsit a zebrán.

"Ettől függetlenül én úgy érzem, tartozok a többieknek annyival,"

Én nem érzem úgy, hogy bárkinek is tartoznék. A jelenleg hatályos szabályokat betartva közlekedek. A közlekedés veszélyes üzem - legyen szó gyalogosról, kerékpárosról vagy autósról. Aki utcára megy, az ezzel számoljon. Én pl. azzal teszek ez ellen, hogy nem lépek ki télen a hóban haladó autók elé. Autóval pedig azzal, hogy megfontoltan és az útviszonyoknak megfelelően vezetek. Tegyenek úgy a többiek is.

--
trey @ gépház

Ha dramatizálni szerettem volna, valószínű tényleg a terhes kismamát vagy a kisiskolást említettem volna...
Attól, hogy veszélyes üzem, és senki nem kötelez rá, hogy te próbáld csökkenteni a balesetveszélyt, még megtehetnéd. Azt sem írja elő törvény, hogy az autókat úgy kellene tervezni, hogy az egy gyalogos kilapításánál minél kisebb kárt okozzon benne, mégis léteznek ilyen rendszerek.
"Én pl. azzal teszek ez ellen, hogy nem lépek ki télen a hóban haladó autók elé. Tegyenek úgy a többiek is."
Az remélem megvan, hogy nem csak az autó csúszik ilyenkor, hanem a cipőd talpa is. Biztos, hogy szándékosan fog eléd kikerülni bárki is?

Én értem, hogy pénzbe kerül. Ha mondjuk ezért nem kapna a gyerek karácsonyi ajándékot / nem lenne mit reggelizni, talán meg is érteném az álláspontod. Így viszont nem.

Remélhetőleg egyszer itthon is bevezetik majd a kötelező használatot, akkor már nem lesz min vitatkozni.

Ez nálam nem pénzkérdés elsősorban . Ennél bonyolultabb. Vezessék be. Mivel nem akarok szabályt sérteni, nyilván venni fogok téli gumit abban az esetben. Egyébként, amióta van saját garázsom, meg elszaporodtak a "tárold itt, pár ezer csak" megoldások, elhárult a legfőbb érv - hol a faszomba' tároljam biztonságosan a 4 felnit gumistól -, így lehet, hogy valamikor veszek. Persze nem ez volt az egyetlen visszatartó erő. Ha annyira hinnék benne, akkor megoldottam volna. Egyszer lehet veszek. Ha el nem felejtem. Illetve ha a telek melegedése megáll, mert lassan lehet, hogy cabriolet-et kell venni, nem téli gumit.

--
trey @ gépház

rendszergarázda alapállás: nadrágszíj és hózentróger... egyetértünk?

nekem Ő volt a matektanárom : Láng Hugó

akkor az axiómák:
1./ tökéletes biztonság nincs
2./ tegyünk meg mindent tőlönk telhetőt a kockázatok csökkentésére

alkalmazzuk:
- a közlekedés szabadságfoka (2n+1): Te csak azt hiszed, hogy az történik, amit akarsz; NEM: tele van a tvhíradó ártatlan halotthegyekkel
- érdekelne, hogy rendszergazdaként milyen alapelvek szerint gondolkodsz, és ha közlekedőként másként gondolkodsz, akkor azt milyen magasabb rendű elvek alapján teszed, főleg hogy saját elmondásod szerint "Ez nálam nem pénzkérdés elsősorban"

"Én nem érzem úgy, hogy bárkinek is tartoznék. A jelenleg hatályos szabályokat betartva közlekedek. A közlekedés veszélyes üzem - legyen szó gyalogosról, kerékpárosról vagy autósról. Aki utcára megy, az ezzel számoljon. Én pl. azzal teszek ez ellen, hogy nem lépek ki télen a hóban haladó autók elé. Autóval pedig azzal, hogy megfontoltan és az útviszonyoknak megfelelően vezetek. Tegyenek úgy a többiek is."

Nem akarok belefolyni a flame-be, de ez kicsit olyan, mint koton nélkül kuplerájba menni :) Nem kötelező, de biztos ami biztos :) A téligumi is ilyen, magadért használd, ne másért. Dacból nem venni meg minimum érdekes.
Vezetni meg mindig az időjárási viszonyoknak megfelelően kell, ez az alap, téligumival is, csak akkor még annyival is előrébb vagy, ami pluszt a -jó- téli gumi ad.

Félreértetted. Szerintem _annyira nem jó_, hogy vegyek. Akkor veszek biztosan, ha kötelező lesz. Eljátszottam a gondolattal, hogy veszek, mert a feltételek már adottak - ráadásul rebesgették, hogy kötelező lesz -, de eddig mindig arra jutottam, nem veszek.

--
trey @ gépház

Ebben a elcseszett országban sok szarságot kötelezővé tettek már. Büntető adóval sújtanak élelmiszert, étrend kiegészítőt, arra hivatkozva, hogy egészségesebb legyen az ország lakossága. Betiltják a dohányzást zárt helyeken, kivéve az Országházban :) arra hivatkozva, hogy egészségesebb legyen az ország lakossága. De hogy, egy nyilvánvalóan életvédelmi eszközt nem tesznek kötelezővé, az a faszság csimborasszója. Hozzáteszem, hogy a környező országokban, már kötelező a téli gumi, nagyon helyesen.
A hozzáállásod pedig elkeserítő, mert magasról leszarom, hogy a saját életed hogyan kockáztatod, de sajnos beülsz a kocsidba és kimész a forgalomba, ahol már nem csak a saját életed kockáztatod, hanem másét is. Ez egyenértékű azzal, ha egy olyan aids-es közösül gumi nélkül, aki tudja magáról, hogy az.
Az _annyira nem jó, hogy vegyek_ kijelentésedet pedig szerintem gondold át, mert ez egy őrült nagy hülyeség, már megbocsáss.
http://www.vezess.hu/magazin/tenyleg_veszelyes_most_nyari/21935/
Ha nem akarod végigolvasni, akkor egy adat a teszből:
Féktávolság megállásig nyári abroncs, téli abroncs
Nedves úton, 80km/óráról 40 méter, 34 méter
Havon, 50 km/óráról 63 méter, 32 méter

"Ez egyenértékű azzal, ha egy olyan aids-es közösül gumi nélkül, aki tudja magáról, hogy az."

Ahahahhaha. Ez jó. A gyengébbek kedvéért elismétlem: én a hatályos jogszabályok szerint közlekedek. Nem hogy te, de még a rendőr sem róhat meg amiatt, hogy nincs téli gumim...

--
trey @ gépház

Attól, hogy a jogszabály szerint neked van igazad, attól még a fizika nem fog megváltozni, és a nyári gumi a szappanos angolna egy vödör takonyban játékot fogja játszani téli útviszonyok között. Az meg köztudottan ...vára csúszik. És ezzel két dolgot teszel: veszélyeztetsz másokat, illetve a tötyögéssel másokat arra késztetsz, hogy megelőzzenek.

ami helyett jobb, ha egy jó nyárit használok :D

Mit nevezünk "jó" nyárinak?

Abból indultál ki, hogy a "jó" nyári gumi téli használatban jobb, mint a kevésbé jó nyári gumi téli használatban. Ez amúgy hatalmas tévedés. Konkrétan a 25 évvel ezelőtti Ladádon használt, ál-nyári gumi 99%, hogy jobb téli használatban, mint a legtöbb ma kapható, csúcskategóriás nyári gumi (nem értetted, hogy miért nem volt anno téli gumi - na ezért, mert nem voltak igazi nyári gumik sem; akkortól kezdtek a téli gumik elterjedni, amikor annyira summer-only gumikat kezdtek széleskörben használni, hogy azok télen már kifejezetten nem voltak jók).

Sőt, szinte biztos, hogy minél jobb nyári használatban egy nyári gumi, annál rosszabb lesz téli használatban. Azok a nyári gumik lehetnek jók téli használatban, amik nem annyira jók nyáron (pl. négyévszakos), az igazán jó nyári tulajdonságokból fel kell adni valamennyit ehhez.

Tehát: a jó minőségű téli gumi téli használatban jobb, mint bármilyen nyári gumi, de van olyan szar téli gumi, aminél egyes nyári gumik jobbak - de ezek a nyári gumik jellemzően a nyári használatban nem annyira jó nyári gumik közül kerülnek ki.

Aki olyan gumit akar, mint 25 éve a Ladákon volt, vegyen négyévszakosat: pont azt tudja, mint 25 éve: nyáron szarabb, mint a "rendes" nyári, télen szarabb, mint a "rendes" téli, de télen is, nyáron megüti a használható szintet.

Nekem a svájci hozzáállás szimpatikus: "Svájcban azt írja elő a vonatkozó jogszabály, hogy mindenki az időjárásnak megfelelően készüljön fel az autózásra. Ha valaki téli gumi, illetve hólánc nélkül elakad, vagy balesetet okoz, azzal a keletkezett káron felül a mentés költségeit is megfizettetik."
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Csak érdekességként, Albertában ahol sokkal hosszabb és keményebb a tél mint itt az autósok többsége nyárigumival megy egész évben, esetleg 4 évszakossal. Hóláncot hordanak magukkal azért.
Bérelt autókon is nyári volt, de valami puhább anyagú gumi lehet arrafelé mert olyan helyeken is felmentem vele nagy hóban amiket itthon még télivel is meggondolok. Az elején féltem hogy árok lesz a vége ennek, de csúszkálás is alig volt, szerintem a más anyagú gumi a titka, meg ott lehet egyenletesen haladni.
Itthoni autón téli van, de érzésre jobban csúszik mint az ottani nyáriak.

Nnna, halljuk, idén ki mit tud még hozzátenni :)

"Most vettem a kocsira (1 hete) egy zsír új szett nyárit. "
Ühüm, akkor egy év alatt sem sikerült senkinek meggyőznie róla, hogy télen jobb a téligumi. Te tudod...

Motorra én jobb ötlet hiányában előre és hátulra is vettem nagyon puha gumikat. Azok a hidegben kikeményedve még épp jók. Ha meg jön a hó vagy a jég, úgyis le kell tenni.

"így közveszélyes állapotban tartja a járművet."

Azt itt feltehetőleg félreírtad. Azt szeretted volna, hogy a "hatályos jogszabályoknak és előírásoknak megfelelő állapotban", nem?

Helyes! Majd értesítsetek ha lesz valami.

Addig is javaslom a kerékpár téligumi és téligumitalpú cipők bevezettetését is! Baromi balesetveszélyesek a rossz cipőtalpak. Valaki megcsúszik és kirúgja a lábam, beverem a fejem, akár meg is halhatok!

--
trey @ gépház

Kedves Trey

Remélem majd akkor is kevésbé érzed létjogosultságát a téli gumiabroncsoknak a gépjárművedre, ha a szembejövő a kanyarban azért jön át a te sávodba, mert neki is hasonló véleménye volt a téli gumiabroncs használatról. és frontális ütközés következtében meghalsz/lenyomorodsz.

és az előző kommented szerint a gumitalpú cipőket is más összetételű gumikeverékből kéne készíteni.

Mindenkinek egyéni felfogása, és hitvallása, hogy mit hogyan csinál, de az hétszentség ha én és a 9 hónapos gyerekem és a párom utazunk, és egy ilyen nem törődöm pali miatt balesetet szenvedek/szenvedünk, és bárkinek baja esik rajta kívül akkor csak a jóisten* fogja megmenteni az életét, mert ott a helyszínen különleges bánásmódban részesítem...
*(és az én felfogásom szerint nincs "jóisten")

konklúzió: szóval csak a saját kocsid, és életed/egészséged érdekében nem ér meg minimum 3-4 szezonra legrosszabb esetben 80.000 forintot 4 darab téli gumiabroncs beszerzése?

bár inkább azt mondom , ha nem telik 4 téli gumira akkor ne vezess...

------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Kedves Balooo,

Szeretném felhívni a figyelmed arra, hogy a hatályos jogszabályok értelmében semmi kifogásod sem lehet arra a polgártársadra - akárkivel is utazol együtt (érzem, hogy dolgozott a drámaszakkör) - aki nem húz téli gumit. Meg arra is, hogy az önbíráskodásért úgy bevarrhatnak, mint a huzat.

Ha problémád van a jelenlegi szabályozással, akkor maradj távol a közlekedéstől.

--
trey @ gépház

"3. §3 (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles

c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon."

A nyári gumis télen a fenti tételen el is bukik :) Illetve :(

De ahogy látom trey direkt trollkodik. Nem is csinálja rosszul, én is alig vettem észre.

Ja. Ezen a tételen sok téli gumis szerencsét is elbukik, akinek szerelhetsz akármit a kocsijára, maga a kormány mögötti léte potenciális életveszély a többiekre nézve. Az utakon tötymörgő, tétovázó, szerencsétlen balfaszokról, akik nap mint nap akadályoznak - téli gumiban - ne is beszéljünk. Annyira gagyi már a közlekedés - minden kreténnek jogosítványt adnak - hogy motorra voltam kénytelen félig váltani, hogy az akadályozó gyökereket elkerüljem.

--
trey @ gépház

Egyébként ja. Most tömegközlekedem naponta, olcsóbb, mint az autó és nem sokkal tart tovább, de nagyon elgondolkodtam, hogy visszaváltok kocsira. Aztán rájöttem, hogy akkor nem az utasok, hanem a többi barom fog felbaszni, akik meg akarnak ölni, úgyhogy egyelőre maradok a buszon :) Ott legalább tudok olvasni, ha a sofőr és a piacozók is úgy akarják.

Az, hogy néhány balfasznak is adtak jogsit (igen, egyetértek abban, hogy a mostanában közlekedők legalább felétől el kellene venni) még nem ment fel téged az alól a kötelességed alól, hogy mindent megtegyél azért, hogy a lehető legbiztonságosabban közlekedj.
Az meg tény, hogy a sofőrtől függetlenül a téli gumi télen jelentősen rövidebb fékutat eredményez. Lehetsz te akármilyen jó sofőr, ha nem te követed el a hibát, lehet hogy az a pár méter fog pont hiányozni. Annyira farok meg gondolom nem vagy, hogy úgy gondold, aki egyszer hibázott, az dögöljön meg.

Tényleg érdekelne különben, hogy mi ez a nagy dac, ami miatt nem vagy hajlandó téli gurigákkal közlekedni, mert ugye feljebb írtad, hogy nem a pénz az oka...

"Az, hogy néhány balfasznak is adtak jogsit (igen, egyetértek abban, hogy a mostanában közlekedők legalább felétől el kellene venni) még nem ment fel téged az alól a kötelességed alól, "

Semmilyen téligumival összefüggő kötelezettségről nem tudok. Segíts ki. Milyen kötelezettségről papolsz?

--
trey @ gépház

Haggyad már! Idén mikor volt eddig indokolt a téli gumi? Meséljél már. Egyetlen egyszer volt egy lófasz kis hó néhány órára. A hőmérséklet meg olyan, hogy rendes kabátot még idén nem nagyon kellett húzni. Hova kell ide feltétlen téli gumi?

Én még ebben a hónapban is nyári gumival motoroztam egy 100 lóerős motorral probléma nélkül. Tudod melyik az. Amelyiknek két kereke van.

Nem vagyunk egyformák. A képességeink sem ugyanolyanok. Ha neked ez adja a biztonságérzetet, akkor rajta. Járj egész évben téli gumival.

De ez a fellengzős stílus nagyon szar. Fogalmad sincs az autózási szokásaimról, fogalmad sincs, hogy tipikusan milyen körülmények között használom az autót. Ebből kifolyólag azt sem tudod megítélni, hogy nekem feltétlen kell-e téli gumi.

Azt szajkózod, amit a marketing mond. Ha a naptár telet mutat, akkor téli gumi. Az se baj, ha éppen 20 fok van pluszban.

Olvassuk el a szabályozásokat országokra lebontva:

http://www.gumidirekt.hu/hir/0000000020/Hol-kotelezo-a-teligumi,-holanc…

Aztán nézzük meg, hogy itt egyesek mit prédikálnak. Nálunk keményebb időjárás/útviszonyokkal rendelkező országokban sem kötelező feltétlen a téligumi, illetve az lehet _indokolt_ időjárás és útviszonyokhoz kötött. Skandináv országok más tészta, de azért itt azt ne hasonlítsuk a saját viszonyainkhoz.

--
trey @ gépház

Eddig robogótól tizen-huszontonnákig (meg ennek megfelelően tizensok kerékig) volt alattam/mögöttem úgy, hogy a bal 1-ben ültem.
Téli gumi tekintetében tél az, amikor 6-7°C alatt van a hőmérséklet. A marketing szerint a napi átlag, szerintem meg amikor menni akarsz az autóval :)
Jellemzően éjszakás ügyeleti kocsira pl. illendő hamarabb téli papucsot húzni, mig a 9-17 dolgozó kijárós kolléga autójára csak jóval később.

Felétek kevés hó volt - ahol én épp voltam akkortájt, ott két nap múlva is bőven volt még nyoma - a sok nyomi nyárigumma-huszár meg csak forgott keresztbe/csúszkált a főúton addig, amíg el nem takarították - előbb őket, utána meg a havat.

A kötelező és az erősen ajánlott között különbséget amúgy érzed?

Érzem a különbséget. Pontosan ezért is nem teszek fel feleslegesen téli gumit.

Azt meséltem már, hogy tavaly mentünk valahova két kocsival, az enyémen nyári, a spanén téli. A havas lejtőn én feljutottam a célig, a span meg 100 méterrel lejjebb lezárta, mert nem tudott feljönni?

Sztorijaim nekem is vannak.

--
trey @ gépház

Ki mondta neked, hogy mondjuk nov. 15-től fel a téli gumit, aztán mindenki hülye, aki nem? Ez nyilván marhaság, téli gumi akkor kell, amikor az útviszonyok ezt indokolttá teszik. És a baj még ekkor sem elsőorban a hó, hanem a hideg.
Én például azon ütköztem meg, hogy te viszont külön büszke vagy arra, hogy egész télen, hóban és fagyban is nyári kerekekkel autózol. Megnézném, hogy ezt hogy oldanád meg pl. Nógrádban, ahol a hozzád hasonló madaraknak én szoktam segíteni felhordani az útra a karbantartók által a padkán előzékenyen elhelyezett kőzúzalékot, hogy tovább tudjanak menni. (Aztán meg röhögök, amikor látom a visszapillantóban, hogy tíz méterrel odébb megint elakadt.)

De amúgy tényleg befejeztem, ha te így érzed jól magad, felesleges pazarolnom a biteket.

Nem vagyok én büszke, csak a vértéligumisokat nem szeretem.

"Megnézném, hogy ezt hogy oldanád meg pl. Nógrádban,"

Ha Nógrádban élnék, akkor lehet, hogy más lenne a véleményem. De én a Kisalföldön élek. Innen pedig ugorhatsz is oda, ahol arról beszéltem, hogy a körülményekhez alkalmazkodok. Meg ahol te is arról beszélsz.

--
trey @ gépház

"Nálunk keményebb időjárás/útviszonyokkal rendelkező országokban sem kötelező feltétlen a téligumi, illetve az lehet _indokolt_ időjárás és útviszonyokhoz kötött."
Amellett, hogy téged is megértelek, azért az sem szabad elfelejteni, hogy hol milyen a közlekedési morál. Teljesen más. A németeknél pl. az autópályán nincs az autópályán sebesség limit (Már van? Nem tudom, múltkor egyszer hallottam, hogy be akarják vezetni...), még sincs annyi baleset mint nálunk. Pedig ott nem csak a felső kategóriás merciből meg bmwből van több, de porsche, ferrari, lamborgini meg egyéb gépekből. Mégis tudnak vele "ésszel" menni.
--
Discover It - Have a lot of fun!

előre szólok nem támadás, de Finnországban pl. kötelező a téli gumi, ajánlott a szöges, de az nem kötelező :) Viszont nem fix naptári napon kell felpakolni. Szólnak a TV-be mikor fel kell dobálni a gumit :)

Viszont teljesen jogos, amit a megítélésről írtál, pl. nekem sose volt jobb mint 4 évszakos gumim, cserébe télen nem mentem a kocsival :)

Kötelezettség != kötelesség. Utóbbi lehet jogszabályokban nem lefektetett is. Pl. a békávén átadod a helyed a terhes anyukának, az elkallódott kisgyereket leadod a rendőrségen, vagy - jelen esetben - nem veszélyeztetsz másokat teljesen feleslegesen.

Amúgy elfelejtettél válaszolni a kérdésemre.

"Pl. a békávén átadod a helyed a terhes anyukának,"

Ezt mifelénk úgy hívják, hogy jó modor. A kötelezettség valami egészen más.

"Amúgy elfelejtettél válaszolni a kérdésemre."

Talán kötelezettségem van arra nézve is, hogy válaszoljak minden kérdésedre? Semmi különös oka nincsen egyébként. Van rá pénz, akár időm is lenne. Egyszerűen nem pörgök ezen a témán úgy, mint egyesek.

--
trey @ gépház

Ez nem pörgés kérdése, de mindegy. Tény, hogy bizonyos hőmérséklet alatt (hó nélkül is) szar a nyári gumik tapadása. Én örülök neki, hogy neked van egy teherautónyi önbizalmad, de ez semmit nem változtat azon, hogy a te űberfasza nagyontapasztalt vezetési stílusod is még űberfaszább lesz, ha a fék esetlegesen szükséges megtaposásakor az ABS recsegése helyett megáll az autód.

A 10+ éves autók, tetszik, vagy sem egyre inkább bontószökevény kategóriába tartoznak - úgy környezetvédelmi, mint biztonsági oldalról. Kb. 8-10 éve vezették be a normális autógyártók azt az önkorlátozó intézkedést, hogy nem hoznak forgalomba ABS nélküli autókat. A "nem is hiányzik" meg a "tudni kell fékezni" dolgot javaslom egy erre alkalmas próbapályán tesztelni - azonos papucsok, azonos sebességről, egyik autóban ABS, másikban meg nem. De nézz utána, hogy hogyan működik, mit is csinál pontosan az ABS, mi az, amit lábbal (még 0-hoz közeli reakcióidővel sem) tudsz helyettesíteni.
Ismerős speciális vezetési tréningeket tartott, ő igazán tudja, hogy mitől (nem) döglik a gyalogos, meg nem törik az autó. De amikor kimásztak elé trutyis macskakövön, akkor csak a kerepelő ABS-nek köszönhette, hogy ki tudta kerülni a szabálytalanul elé vágó barmot. Ha másnak nem is, de neki elhiszem, hogy nulla esélye lett volna az ütközés elkerülésére a technika segítsége nélkül.

Kicsit nagyképű ez a hozzáállás. Nem mindenki teheti meg, hogy 7-8 éves korában már autót cserél. Soknak addigra a részlete is épphogy ki van fizetve, kb. ennyi a magyar autók átlagéletkora (és ez is az utóbbi években javult jelentősen, mert pl. az olcsó suzukikkal sok skodat, ladat és egyéb 20+ éves autót lecseréltek). Egyébként meg egy normális autót nem 7-8 évre terveznek, és nem is megy tönkre annyi idő alatt.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Nem mindenki teheti meg, hogy 7-8 éves korában már autót cserél.

Nekem az első (céges) autóm egy totál középkategóriás Ford Focus 1.6 kombi volt, 12 éve. ABS, légkondi, ezek voltak benne az "extrák". Ma abban az autóban lehet vagy 150-200ezer km, és nem ér 500-600k-nál többet. Aki még ennyi pénzt sem tud kifizetni egy autóért, az hogyan akarja üzemben tartani? Az éves benzinköltség + a biztosítás + az esedékes javítások simán nagyságrendileg összemérhetőek az autó árával.

"Nem mindenki teheti meg, hogy 7-8 éves korában már autót cserél."

Ezzel emberünk azt akarta kifejezni, hogy egyeseknek csak olyan (olcsó) autóra futja, mint egy átlagos 7-8 éves autó.

Én meg arra utaltam, hogy ez nem indok, hogy ABS nélküli autót vegyen/birtokoljon az illető, hiszen röhögve találni ABS-es autókat a használtautó piacon (és nem 2x annyiért), már 10-12 évvel ezelőtt elég sok ilyet gyártottak, pláne a 7-8 évesek között hegyekben vannak. Sőt, 7-8 éves autók között már szinte az a nehéz, ha az ember ABS nélkülit szeretne találni.
Pl. a Renault Megane II 2002-ben jelent meg, és Magyarországon minden felszereltségi szinten szériatartozék volt az ABS.

Igen, hét vagy inkább nyolc éve, hogy az autógyártók megállapodtak, hogy nem hoznak forgalomba ABS nélküli autókat. Ez persze a sóher és ebből (is) fakadóan igénytelen magyar piacon nem ment, ellenberger igen kevés kivétellel minden típust lehetett ABS-sel venni. Amit meg nem, az azóta tényleg kipusztult.

Az autóban nincs 65 ezer kilométer (első tulaja vagyok), csak szakszervizben szervizelt, minden szervize megvan, garázsban tartott és jobb műszaki állapotban van mint sok kétéves.

A vezetéstechnikai tippeket köszönöm, de azt hiszem, hogy 20 év napi szintű vezetéssel, 150+ ezer balesetmentes kilométerrel magam mögött én is tudom, hogy hogyan kell közlekedni.

--
trey @ gépház

Az utóbbi 2-3 évben (gazdasági válság, talán hallottál róla...) csak évi 16-18E km saját személyautóval, ami hét éves, ABS van benne, és téli időben természetesen téli papucsok kerülnek rá. Saját hülyeségem miatt mazsolaként sikerült egy olajtól tocsogó kereszteződésben picit besokallni, és némi padkaigazgatást véghez vinni, egyéb semmi.

Én a téligumi tekintetében a németországi illetve ausztriai szabályozást preferálom: nem kötelező, de teljes felelősséggel tartozik az autóvezető az általa okozott problémákért, tehát téli időszakban (akár elszenvedett) baleset esetén a mentés, forgalomelterelés és a többi költséget ráverik arra, aki nem téli gumival vett részt a balesetben. Nem beszélve arról, hogy sok esetben a biztosító se fizet, vagy kihozza 50-50 százalékra az esetet.

Meg arra is, hogy az önbíráskodásért úgy bevarrhatnak, mint a huzat.

Áh. Nem volt önbíráskodás... csak annyira siettél segíteni, hogy jeges-csúszós aszfalton több tucatszor elestél... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Én a téligumi tekintetében a németországi illetve ausztriai szabályozást preferálom: nem kötelező, de teljes felelősséggel tartozik az autóvezető az általa okozott problémákért"

Ezzel egyetértek.

"Áh. Nem volt önbíráskodás... csak annyira siettél segíteni, hogy jeges-csúszós aszfalton több tucatszor elestél... :)"

Jaja, tiszta sor, lehet így is. Ilyenkor arra kell vigyázni, hogy nehogy a másik legyen az erősebb, mert kellemetlen törött kézzel a véres orrunkat törölgetni :D

--
trey @ gépház

Mit szóljak hozzá? Hogy ha jégen hátsókerekes autóval akarok szlalomozni bóják között, akkor téli gumival jobban járok?

Ezek szintetikus tesztek. Fura lenne, ha az jönne ki belőle, hogy nem a téli gumi a jobb. Holnaptól senki sem venne a Tesco-ban 8700 forintért téli gumit.

Jobbat mondok. Szöges gumival még jobb lenne.

Éles helyzetben ember nem csinál így. Megcsúszott az autó, kajak blokkolóra fékezéssel. Legalább imitálni illett volna az ellenkormányozást. Persze úgy nem lett volna ilyen drámai a végeredmény.

--
trey @ gépház

Nem az a lényeg, hogy milyen nyomatékot kell átvinni gyorsítás közben a keréknek az útfelületre, hanem az, hogy fékezésnél az a négy aprócska felület hogyan viselkedik. Ekkor totálisan mindegy, hogy milyen motor gyorsította adott sebességre a járművet. Most totál olyan vagy, mint a 4x4-es baromarcúak, akik azért, mert gyorsításkor nem csúszkálnak (fele nyomaték megy egy kerékre bekapcsolt 4x4 esetén...), azt hiszik, hogy a fékezés is így működik. Aztán nyúlik az orcájuk, amikor nem...

Van több ilyen videó is... Nézd végig őket. Néha tényleg mintha senki nem tudja vezetni, 5 évesek dodzsemeznének, és szarnak bele az egészbe. :D
A kedvenc, amikor előrántja a 9mm-est, mert nem engeded besorolni. Már nem tudom melyikben láttam.... :)
--
Discover It - Have a lot of fun!

Én pont belecsúsztam okktóber 30.-án egy balesetbe. Éppen 0 celsius körűl volt a hőmérséklet, és még az amúgy kifogástalan Pirelli gumikat még nem cseréltettem le, mert nem kaptam időpontot a gumisnál. Teljesen száraz úton haladtam 50-el az Üllőin egy Ford Mondeoval, amikor a belső sávból bekanyarodott a Futó utcába elém egy BMW. Semmi tapadás, az összes elektronikai csoda ellenére elcsaptam a 7-es BMW-t, jelentős számú helybéli kissebbséggel benne. A BMW pörgött végül a Futó utcában keresztben állt meg, én meg az Üllöin haladási irányban. Az ütközés erejére jellemző, hogy még egy légzsák sem nyilt ki sehol, nálam a bal sárvédő, doblemez, összes lámpa, gépháztető, nyúlvány, díszrácsok, klímahűtő ment a levesbe, a BMW ajtai beragadtak, jobb hátulja gyűrődött. A tapadásra jellemző, hogy még gumi nyomot sem találtak a helyszínelők az aszfalton. Hasonló helyzetben nyárigumival nyáron, vagy téligumival télen simán meg tudok állni. Azóta ezt ki is próbáltam, ugyan ott téligumival annak ellenére hogy nem az én hibámból ütöttem el a BMW-t. Mindkét autóban 1mFt körüli kár. A hab a tortán, hogy a gipsy nem ismerte el felelősségét (az autóján szinte semmi nem volt rendben: nem volt biztosítás, átíratva, műszaki stb.), így megelőlegezhettem a javítást, rendőrségre járhatok, később bíróságra, és még egy 6 órát fagyoskodhattam a baleset helyszínén. Szóval gratulálok azoknak akik ezen spúroskodnak, és kamikáze mutatványokal szórakoztatják magukat télen-nyáron. Nem a gumin kell spórolni!

Nem tudom mennyire ismered a helyszínt, gondolom semennyire. A Nagyvárad tér irányóból elindulnak 3 sávban. Előtte van 2db lámpás kereszteződés is, ami megfogja a Népliget felöl jövő forgalmat szóval a Nyagvárad téren biztosna kell állni néhány 10sec-et. Utána elindul az esti csúcs (3 sáv tele autóval) a zöldre. Előtted bénáznak még páran, aztán meg a Ludovika előtt van egy sávelhúzás, ott belassúl a forgalom, aztán mire felpörgnek a motorok már a Klinikáknál vagy, itt is van 2 lámpás kereszteződés. Itt megint van egy 10-50sec-es álldogálás. Aztán amikor ezen is túljutsz (mert már egy éve pesten a nagykörút környékén nincs zöldhullám) meg is érkezel a Futó utcai lámpás kereszteződéshez! Nincs értelme még 50-el menni sem, mert a Futó utcánál úgyis meg kell állni. Tipikusan csordogálnak ezen a szakaszon. A Futó utca után startolva lehet elkapni József krt. -nál lévő zöldet, de azt is forgalom mentes időszakban, és azt sem 50-nél többel, mert ha többel mész akkor állhatsz a lámpánál míg a többiek beérnek. Tipikusan ezen a szakaszon nincs értelme a gázra állni. Mivel 25 éve járok ezen az úton, kipróbáltam már 60-al 70-el is, de csak álltam valamelyik lámpánál ugyan úgy mint ha 50-el mentem volna. Egy igazi csúcsidőszakban, még az 50-el is alig alig lehet menni, ezzel sincs mit vitatkozni. 21-én este 8-kor jöttem Bécstől Pandorfig az A4-esen a komputer szerint 35km/h-s átlagot.

Libling topik, aktuális újra átfutni :D

Téligumi szakértő:

Halálos baleset a pótkerék miatt?

"az Audi pedig három téli és egy nyári abronccsal közlekedett."

Ő már megkezdte a fokozatos az átállást szeptemberben!

Arra kérem a téli gumi fanokat, hogy a biztonságom érdekében legyenek kevesek akkor és úgy használni ezeket a gumikat, hogy az életemet ne veszélyeztessék.

Tehát nyáron lehetőleg ne, ha pedig téli gumival defektet kapnak, nyári pótkereket NE használjanak. Vagy vegyenek téli pótkereket is, vagy defekt esetén hívjanak segítséget!

--
trey @ gépház

Én speciel a tavalyi nyarat egy 5 éves téli gumi garnitúrával autóztam át, miután a gumissal megbeszéltem a dolgot. Azt mondta, hogy régi, meg van már keményedve, a következő télen már amúgy is kukás lenne. Nyári gumit akartam venni, de azt mondta, ezt nyugodtam lőjem ki nyárra, mert olyan lesz, mint egy baromi jó nyári gumi. És tényleg! Akkorát fogott, mint a zöld festék a fehér falon. :) Remekül fordult, még vízen is. Abszolút nem úszott fel, nem lett sem alul, sem túlkormányozott. Szóval van az a helyzet, hogy a téli gumi jó nyáron is, de nem ez a jellemző. ;)

Többéves hagyományomat megszakítva idén én is felpattintom a téli gumit!
Igazából csak azért, mert tavasszal új felnit és nyári gumit veszek, ez meg jó lesz téli szériának.

Átlagban a gumisok milyen árban pattintják le-fel a felniről a gimit?
A történet az lenne, hogy beviszem a gépet, nyári gumistól. Viszem 4 táli gumit, felni nélkül.
Na most ezt szerelje ott át nekem, pumpálja fel, tehát üzemkészen hozhassam el a sárkányt.
(Sosem voltam még gumisnál :D )

Attól függ. Nekem helyben vásárolt téli papucsokat 750Ft/darab áron rakták fel (kerék le, nyári papucs felniről le, új szelep, téli gumi felnire fel, centír, kerék visszaszerel), de mivel ott hagytam náluk a régi nyári gumikat, így azért darabonként 250Ft-ot fizettem pluszban, úgyhogy a négy darab 195/60R16 Nokian WR D3 papucs mindenestől 84760Ft-ba fájt. Miskolcon. (autogumibolt.hu)

Ha te viszed a gumit, akkor drágább. Ha Bp.-en csináltatod, akkor is.

off:
elolvasva a hozzászólások nagy részét, arra a konklúzióra jutottam, hogy az életben nem megyek többet az utcára. Ha a hupperek közt is vannak ilyen "kihaénnem" sofőrök akkor abba már bele se merek gondolni, hogy milyen lehet az átlag...
/off

on:
Ha felteszitek a télit ami lemez, a pót meg nyári alufelnin van, ne felejtsetek el bekészíteni egy csomag csavart és a lopásgátló csavar dugókulcsát!

Van egy garnitúra téli gumim, még bent vannak az eredeti csomagolásban.
Annyi csak, hogy már 10 éve a padláson vannak...
Mennyire gáz azokat még felpattintani?