HTC: nem fogjuk az eszközeink bootloader-ét lezárni

HTC bejelentés a telefonok bootloader-jéről

A HTC Facebook oldalán tegnap egy idézet jelent meg Peter Chou vezérigazgatótól, amelyben az olvasható, hogy az ügyfelektől rengeteg visszajelzés érkezett arról, hogy nyitott bootloader-t akarnak a HTC telefonjaikra. A HTC figyelt az ügyfelek igényére és jelezte, hogy a jövőben nem zárja le a készülékei bootloader-jét.

Well done, HTC!

Hozzászólások

Ez mit jelent a gyakorlatban? Könnyebb hekkelést?

Annyira könnyűt mint most.
Korábban felröppent a hír, hogy az új telefonok lockolva lesznek (mint egyes Motorola-k), ami lényegében lehetetlenné tette vola a custom rom-ok telepítését...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

A HTC ujabb telefonjaiban az sima NAND flash helyett EMMC chip kerult beepitesre. Ennek van egy olyan "ficsore", hogy egyes reszeit ideiglenesen (de akar veglegesen is) eszkozszinten irasvedette lehet tenni. A Bootloader egyes ujabb HTC keszulekeken kihasznalta ezt a lehetoseget arra, hogy a rendszer tartalmazo tarteruletet a boot folyamat elejen irasvedette tette, igy amig ezt nem sikerult hatastalanitani, hiaba szereztel root jogot, a rendszert nem lehetett modositani, a kovetkezo ujrainditasnal visszaallt minden a gyari allapotra.

Egy eleg bonyolult modszerrel sikerult (pl Desire Z es HD eseten) ezt hatastalanitani ( a GSM resz -radio- firmware-en keresztul egy gpio pin ki-be kapcsolasaval az EMMC tapellatasat megszakitottak majd visszakapcsoltak, mialtal a bekapcsolas utani /nem irasvedett/ allapotba kerult a tarolo), es az egyik addig irasvedett particion egy jelzobitet modositva a keszulek bootloadere mar nem tette irasvedette tobbe a rendszert (S-OFF). Persze a kovetkezo firmware update bezarta ezt a kiskaput, de sikerult talalni egy modszert, amivel megkerulheto az a vedelem ami regebbi verzioju firmware feltolteset akadalyozza meg, igy downgrade utan az S-OFF allapot ismet elerheto, majd a telefonra ujra fel lehet tolteni a frissebb firmware-t.

Eleg idegesito egy macska-eger jatek volt, tenyleg jo lenne ha vege szakadna.

http://gpsforum.hu - Navigációról szájkosár nélkül

Egyreszt nem HD-m van hanem Z-m, masreszt en a kibocsajtaskori firmware-rel csinaltam meg a radio S-OFF-ot, raktam fel engineering bootloadert, azota csak manualisan frissitettem rajta a radio es a PDA firmware-t, nem fteljes frissitocsomagot raktam fel. Nem tudom volt-e azota valami erdemi frissites. Az utolso infom az, hogy a Z-re kiadott elso frissites bezarta a S-OFF-hoz a kiskaput, downgrade-elni kellett hozza hogy meg lehessen csinalni. Akkor meg a firmware update nem csinalta vissza a radio S-OFF-ot, nem tudom hogy ha jott ki azota uj update, akkor az beken hagyja-e, mint ahogy azt sem, hogy befoltoztak-e a downgrade-et lehetove tevo kiskaput.

http://gpsforum.hu - Navigációról szájkosár nélkül

Szuper.

OFF: Trey, ez kép a Te fiókodban készült? :D

Még talán ennél is jobb hír, hogy a Motorola és a SonyEricsson sem fogja lezárni a bootloadereket. Ami azért is jó, mert a Motorola eddig úgy volt lezárva, hogy némelyiket nem is tudták felhackelni.

az xda-s srácok úgyis megoldják :)
mondjuk személy szerint nem is tartok rá igényt, mert grooveshark előfizető vagyok. persze idővel lehet váltanék, ha többet nyújt a google music. számomra jelen pillanatban érdektelen (persze nem csak én vagyok a földön, ezt értem :))

Miért, szerinted a rootolt telefon mi? Csak annyi, hogy van rajta su, meg egy superuser alkalmazás, amivel tudod menedzselni a hozzáférési jogokat.

Az, hogy a telepítéséhez custom kernel kell, vagy valami okoskodás csak egy dolog. Maga az, hogy root jogot szerezz a telefonon csak ennyi.

Szóval csak ezt tudja ellenőrizni a google is.
De elégséges is, hiszen ha megpróbálnád kikerülni azáltal, hogy a su alkalmazást eltűnteted / átnevezed, akkor a root jogot igénylő programok se fogják megtalálni. Te hogy próbálnál egy ilyen "szofisztikált" módszerre kerülőutat találni?

En nem egesz egy hete raktam S-OFF-ot, clockworkmod recovery-t es cyanogenmod 7.0.3-at a htc desire-mra. Nem volt egyszeru (mac alatt voltam, S-OFF alpharev-nek meg kellett linux, igy virtualbox-ra kenyszerultem), de teljesen zokkenomentesen zajlott. Ajanlott a frissites, a CM7 erzesre kb. 2x gyorsabb, mint a gyari htc firmware.

Akkuido total ugyanaz. Sebessegben jocskan jobb a CM7. Itt most az erzesre gondolok, mint pl. app installalas, nyitogatas, stb... minden jo.

Jobban engedi kihasznalni a hardvert. A kamera led-jet pl. engedi tulhajtani a zseblampa appja (atomvillanas, tenyleg), es a kamera resze is sokkal jobb (feheregyensuly vegre mukodik, az egesz felulet es az eredmeny is sokkal profibb). De minden teren kb. ez a helyzet.

Az akku-sporolason is lehet segiteni szerintem, de engem marhara nem erdekel, mert ugyis az agyam mellett van a tolton egesz ejjel.