Citizen 180D - IBM kompatibilis mátrix nyomtató

Fórumok

Citizen 180D - IBM kompatibilis mátrix nyomtató

Hozzászólások

Hi!

Egy Citizen 180D mátrix nyomtatóm van a /dev/lp0-ra kötve. SuSE-t használok, így korábban beállítottam YaST-tal. Egy ideig monden redben volt, de nemrég nyomtatni akartam és egyszerűen semmit nem csinált.
CUPS-ot használok. Hiába adok ki egy 'lpr -P nyomtato /home/zsolti/valami.txt' parancsot, az ég világon semmit nem csinál, de a YaST-ban sem működik a tesztnyomtatás. A párhozamos port ellenőrzésénél viszont hajlandó konyomtatni egy 'Hello World' szöveget, csak később nem csinál semmit.
Mi a fenét tudok ilyenkor csinálni? A driver listában nem volt ez a nyomtató, de korábban működött Generic IBM-compatible dot matrix printerként, most viszont semmit nem csinál és lpq-ra is azt mondja, hogy üres a lista.

Úgy gondoltam elég volt a YaST-ból, ezért 'lpadmin -p citizen180d -E -v parallel:/dev/lp0 -m epson9.ppd' parancs után '/usr/sbin/lpadmin -p citizen180d -u allow:lp,zsolti,@lp' beállítás következett. Megpróbáltam letesztelni 'lpr -P citizen180d lista1.txt'-vel, de 'lpr: unable to print file: client-error-not-possible' üzenettel leállt. Egyébként ha 'sudo cat lista1.txt > /dev/lp0' parancsot használok, akkor hajlandó kinyomtatni a plain text filet, de örülnék, ha a CUPS segítségével is rendesen működne. Korábban minden rendben volt, nem tudom miért szarakodott, amikor nem nyúltam semmihez. Az OpenOffice és a KWord dokumentumokat is rendesen kinyomtatta, most meg semmit nem csinál rendesen. :(
Egyébként a localhost:631/admin-ba sem akar beengedni, hiába adom meg a root jelszót.