Mem teszt helyes használta

Fórumok

Mem teszt helyes használta

Hozzászólások

Sziasztok

A régibi verziójú memtest86 programok esetén, ki lehet választani egy ALL TEST teszt tipus.
Az újabb verzióknál ez már nincs, ill a teszt tipusok 1-9 vannak számozva. De nem tudom mit jelentenek. Van opció hogy a memoria tulajondságait a BIOSból vegye. Ez mire jó?

Milyen beállításokkal érdemes használni ezt a programot? (Cél a minnél átfogóbb tesztelés.)

Nem vagyok egy nagy memtest guru, de a tapasztalatom az, hogy a rosz modul a 4. esetleg a 6. tesztben bukik ki altalaban. Ha azon atmegy akkor vagy a memtest nem az igazi vagy valami mas problema (is) van.
Amug a teszt adott szamu teszt futasa kozben ki van irva, hogy mit is csinal (pl cache nelkul irja az XXXXX patternt es azon vegez egy egyszeru muveletet es mit szeretne kapni kiolvasaskor)

A 0 és 1-es teszt lényegében a címzési hibákat hivatott kideríteni. Néha elkap bithibákat is, de nem ez az elsődleges célja. Címzési hiba például, ha különböző címek hibásan ugyanarra a helyre mutatnak, tehát két helyről látszik ugyanaz az adat. Ritka hibajelenség.

A 2. 3. 4. 6. 7. 8. egyre hosszabb ideig tartanak (nagyjából), és egyre jobb a hibafedésük. Ez azért jó, mert a hibák többsége már a legelején kijön, így ha csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy rossz-e a modul, akkor ha rossz, azt általában gyorsan megtudjuk. (Azt, hogy jó-e, nos abban meg sohasem lehetünk teljesen biztosak, akármennyit is teszteljük :) )

Az 5. teszt speciális (de fontos), ugyanis az azt csinálja, hogy beír egy 4 MB-os blokkot a memóriába és azt másolgatja körbe a címtartományban, majd a legvégén visszaolvassa. Ennek az eredménye, hogy a blokk felszedi a hibát, amikor a hibás rész fölé ér, és utána már hibásan másolódik tovább, de ez csak a végén derül ki, és nem lehet megállapítani, hogy pontosan hol volt a hiba, ráadásul minden hiba 32 példányban fog látszani. Viszont jó sokat utaztatja az adatokat a processzor és a memória között és ha valami átviteli bizonytalanság van (néha hibázik), akkor azt kibuktatja.

A 9. tesztnél meg hagyja 90 percig üresjáratban a gépet és utána visszaellenőrzi, hogy a memória hosszú időn át is megtartotta-e az adatokat. Vagyis, hogy jól működik-e a beépített refresh logika.

A legjellemzőbb fajta hibákat (csak) az 5. teszt fogja meg. Ezek nem fix memóriahibák, tehát a modul nem feltétlen rossz. Ilyen átviteli bizonytalanság adódik a hibás chipset, gyatra alaplap, túl nagyra állított memória órajel (overclock), túl rövidre állított időzítés (latency), stb miatt. Ez az amikor nincs reprodukálható hiba, a gép "csak úgy" instabil, időnként lefagy. Ezt a tesztet mindenképpen célszerű végigcsinálni, pláne, tuningolásnál. Elég érzékeny, már 200-300 hibát jelez, amikor még nem is venni észre instabilitást a gépen. Nagyjából 1000-es nagyságrendnél van, hogy időnként fagyogat, és 10000-es nagyságrend az, amikor még bootol, de az oprendszer már nem töltődik be. Úgy 30000-az, amikor "csoda, hogy a memtest egyáltalán elindult". Természetesen 1-2 hiba ebben a tesztben hiába nem okoz észrevehető galibát, azért elvárható, hogy 0 legyen, és akkor nyugodtak lehetünk benne, hogy a memória bizonytalansága miatt nem lesz fagyás.

A 3. 4. teszt kifogja a cellahibák többségét, de ha tutira mész, akkor 6. 7. 8. teszt kell, viszont az rettentő sokáig tart. Nem lehet azt mondani, hogy egy teszt önmagában elég lenne, talán esetleg a random sequence, ha sokáig hagyják menni.

A biosból átvett memóriakép pedig azért jó, mert a memória címtartományban nem csak a tényleges fizikai ram foglal helyet. Például a grafkártya, vagy néhány másik periféria vezérlő regiszterei is ide lehetnek leképezve. Ezek nem adattárolásra, hanem vezérlésre valók, legtöbbjük vagy nem írható vagy nem olvasható vissza. Tehát azon kívül, hogy meghülyülhet a periféria a tesztadattól (nem szokott előfordulni egyébként), a memtest is hibát jelez a nem r/w regisztereken, holott semmi sem hibás. A bios megmondja, hogy mely terület az igazi memória, így a memtest nem próbálja meg tesztelni azt, ami nem az.

Nekem egyszer hulyeskedet az alaplapom a RAM-al, ezert masfel hetig futtatam a Memtestet. Ez egy olyab gep volt amit nem surun hasznalok, szoval volt ideje. Amugy nem talallt semmi, full elenorzes volt..