Közel az alpha kiadáshoz a Cosmic desktop

Címkék

A Cosmic egy szoftverplatform, amit az ígéretek szerint a gyönyörű felhasználói élmény érdekében fejlesztenek. A platform része a Cosmic Desktop is:

COSMIC’s isolated applets and memory-safe Rust code provide extra layers of security and stability.

The COSMIC desktop environment is built for Pop!_OS, Linux distros, and other operating systems.

A Cosmic desktop közeledik az első alpha kiadásához. Az ezzel kapcsolatos friss hírek elolvashatók itt.

 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 07. 15., h – 13:09

Meg egy DE es alkalmazasbolt Linuxra? Ujje, ez nagy segitseg a Linux Desktop gyozelmenek eleresehez. 

Nekem teljesen mindegy, de ha az erofeszitesek egy projekt korul osszpontosulnanak, maris elorebb lenne a Linux Desktop. A GNU projektben sem irtak 3 kulonbozo diff vagy cp programot, nem tudom, miert kellene egy tucatnyi ablakkezelo, file manager, beallitasok alkalmazas. 

Ezek szerint lecseréli a System76 a Pop OS desktop környezetét?

"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

Nem akarom őket bántani, mert FOSS projekt, de komolytalannak tartom. Már fél meg egy éve is majdnem alpha volt, aztán mégse. Ez is olyan lesz, mint a GIMP 3, meg a Duke Nukem Forever, hogy kb. sose készül el.

Majd jövőre újra kommentelek ebbe a témába, mert akkor se lesz kész, de legalább az lesz, hogy nem megmondtam.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Az a baj, hogy a blogjuknak se hiszek, egyértelműen látom, hogy túl ambiciózusak, túlvállalták magukat, nagyon sokára jön ki még az alfa verzió is. Tőlem ráérnek, mert én X-es tiling WM felhasználóként nem várom, inkább csak komolytalanok lesznek ettől az állandó ígérgetéstől.

Nyilván mivel FOSS, ingyenes projekt, nem írhatjuk nekik elő, hogy mikor legyenek kész vele, de a felelőtlen ígérgetés helyett inkább lehetnének óvatosabbak, reálisabbak, bevallhatnák, hogy túl nagy nekik a projekt, lassabban halad, mint az előre kalkulálták, nem tudni még csak azt se, hogy mikor lehet majd kipróbálni.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Tisztazzuk, ez a project a system76 nevu ceg egyik dolgozojanak a szerelemprojektje, kb. 3-4 ember fejleszti igazabol (de inkabb csak 1), leirtak mit akarnak bele rakni, de nem hogy mikorra, illetve csak nagyjabol. Amugy a system76 termekei mennek barmilyen linux disztribucioval (leiras Ubuntu-hoz, Slackware-hez es Nix-hez van). Ez nem egy KDE, Mint, vagy Gnome ahol tobb szaz fejleszto dolgozik a DE-n. 

A felelotlen igergetesrol meg annyit, hogy amit liertak hogy benne lesz mert szeretnek azt bele is raktak (es meg rakjak). A mikor lehet kiprobalni is erdekes, mert slack-re van PKGBUILD es mukszik is. De nem nagy szam amit latsz, mint egy gnome es kesz. Ez egy DE, mire szamitasz? En a KDE-tol sem esem hanyatt csak azert mert hasznalom (es ez all kezre). :D

Tovabbra sem ertem mi a baj.

Az, hogy ígérgettek. Azt azt mondják, hogy kész lesz, amikor kész lesz, és előreláthatóan lassú lesz a fejlesztés az oké. De azt harangozták be, hogy kész lesz x időre és milyen világmegváltás lesz. Nem az a baj, hogy 1-4 emberes projekt, hanem hogy irreálisra felhájpoltatták, a linuxos közönséget túlzottan feltüzelték, mindenki várta, mint a messiást.

Tévedtem egyébként, mert valóban megjelent az alpha. A YouTube-on kint lévő review videókat nézve 99,9%-ban Gnome 46 koppintás, de van benne pár extra testreszabási feature (ami nem igényel külön Gnome Tweaks-hez meg gconf-hoz hasonló toolt), meg tiling. Egyetlen tényleg fasza funkció került bele, hogy több ablakot össze tudsz vonni egybe, fülekként (BeOS, Haiku, Fluxbox, i3wm, suckless tabbed tudja ezt). Semmi eget rengető, és az alpha kiadásnak megfelelően elég instabil, egyszerű dolgokra kattintástól összecsinálja magát.

Mindegy, a GIMP 3-nál viszont garantálom, hogy azzal kapcsolatban nem fogok tévedni. Már évek óta készül, meg majdnem kész, de sose fog elkészülni. Lassan már kár is megjelennie, mire kihoznák már a Gtk4 is leáldozóban lesz, és kezdhetnek dolgozni a Gtk5-ös verzión.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

hat nem tudom, engem nem tud feltuzelni egy linux DE bejelentes. :D

max az varta mint a messiast akit feltuzelt, mert ez csak egy ujabb DE es kesz :)

amugy sosem tagadtak, hogy a gnome-ot akarjak hasznalhatora megcsinalni (vegre). Es nem, nem csak egy-ket beallitasi lehetoseg van a gnome-hoz kepest, hanem kb. milliardnyi (persze elmarad a KDE-tol vagy akar meg egy fluxbox-etol is es hat valljuk be hogy a gnome-hoz kepest ha csak a minimumra szoritkoznak is mar tultejesitik a tervet :D)

a gimp-et is varjak tobben mint a messiast? :D

Akkor te a kivételek között voltál. Meg én is, mint írtam, engem standalone tiling WM userként nem tüzel fel egy DE.

Így bemutatók alapján egy előnyét látok a Cosmic-nak. Alapjáraton elég jó benne a tiling, amit már a Windows 11 is bedobott a mainstreambe, de így még több felhasználó megismeri, meglátja, hogy jó dolog, rászokik.

Félre ne értsd, eddig is volt tiling funkció a PopOS Gnome-jában, a PopOS Shellben, de most a Cosmicban még jobb lett.

A GIMP 3-at sokan várják, sok új funkció kerül bele. Már majdnem 2 éve megy arról is az ígérgetés, hogy majd elkészül. Itt a lényeg nem a váráson van, hanem azon, hogy ezt felelőtlen ígérgetéssel csikarták ki.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Alapvetoen egyetertek, de vedd figyelembe hogy a mai vilagban mar kb. mindent tegnapelottre kell leszallitani ami szoftver mer' csak. Ja es folyton frissiteni kell uj funkciokkal, mer' csak. Van amikor jo is az, de pl. az openbox 10+ eve elkeszult es mindent is tud amit tudnia kell. Es meg van par ilyen szoftver. Engem nem nagyon tolt el varakozassal semmilyen szoftvertermek, csak ennyi :D

Mondjuk az igaz, hogy egy DE-ben jo ha benne van a tiling, mert jo jo a talpas tiling wm, de mondjuk ha az ember mar oreg es kenyelmes, akkor hianyoznak a jol osszereszelt funkciok, hogy viszi a telefont (feldobja az sms ertesiteseket, felveheted a hivast benne) meg ilyenek. Persze mindent szet lehet pimpelni es 30 eve meg baszakodtam is volna vele, de ma mar csak hasznalni akarom a gepemet :D

De mondjuk ezert (is) jo a kde, mert ott ha akarod akkor a kwin helyett hasznalhatsz akar i3-at is vagy akar xfwm-et vagy fluxboxot is :D

Jó, én értem, túl szoros neki a határidő, épp ezért nem kéne vállalja. Már mindjárt előre szólhatnának, hogy 1-2 emberes projekt, ne is nagyon várja senki, mert embertelen hosszú idő lesz, még akár csak az is, hogy egy alfa kijöjjön belőle, hogy egyáltalán ha instabilan is, de ki lehessen próbálni.

Az ablakkezelő elvileg minden asztali környezet alatt cserélhető. Az asztali környezet lényegében sose semmi különleges, csak egy csomagválogatás, benne ablakkezelő, téma, panelek, indítómenü, tálcaappletek, vágólapkezelő, értesítéskezelő, default alkalmazások, sokszor még kompozitor is hozzá van adva, csak annyi a különlegességük, hogy látványilag egységesítve vannak, meg azonos toolkiten, de ez nem gátol meg senkit, hogy akármelyik elemet lecserélje. De általában nem szokták, mert a legtöbb ember azért használ DE-t, mert nincs türelme WM-et konfigurálgatni, meg reszelni, már pedig a DE-ben a WM-et cserélni ugyanakkora munka, mintha csak a WM-et konfigurálná be valaki, és akkor az egész DE-t dobhatja.

Egyébként fogalmilag elég keskeny a határ a WM/DE között. Sok klasszik WM, ami mindennel jön, mint a WindowMaker, IceWM, Fluxbox, azok inkább már DE-k, de még önálló csomagban vannak, panellal, indítómenüvel, csomó mindennel együtt jönnek. Az i3, Sway, Openbox is határeset, mert az már inkább hasonlít standalone WM-re, de van bennük vagy billentyűkezelő, vagy menü (Openbox). A ténylegesen csak WM úgy néz ki, mint a bspwm, hogy az semmit nem tud ablakkezelésen kívül. Se háttérkép, se panel, semmilyen menü, még a billentyűeseményeket se kezeli, ahhoz is kell egy külön program (sxhkd, vagy hasonló hotkey daemon). Még a TinyWM, meg a suckless-féle dwm is hiába nagyon minimalista, lekezel billentyűeseményeket. A X11-be épített twm-ben meg alkalmazásindító menü van.

Persze mindegy is, mert csak WM-et senki nem használ. Aki használ, az is körítéssel használja, valamivel együtt. Pl. a nálam a bspwm standalone WM, de polybar panellel, feh háttérkép-kezelővel, dmenu alkalmazásindítóval (amit saját fzf-scriptek is kiegészítenek), sxhkd billentyűzetkezelővel, xss-lock + alock képernyőzárolóval, saját témával van megspékelve, hogy használható egységet képezzen, ez az együttes meg így egyfajta asztali környezetet képez, persze dokk, grafikus menü, ikonkezelés, ablakdíszítés, értesítések továbbra sincs benne, még vágólapkezelőt se használok. Persze, messze nem olyan komplex, mint egy KDE, de annál sokkal kevesebb memóriát és CPU időt is eszik, gyorsabban tölt, áll le, stb..

Még vehetném minimalistábbra, pl. a panelt mellőzhetném, de nekem fontos, hogy lássam az órát, dátumot, hangerőt, aktív virtuális asztal számát. A háttérkép is elhagyható, bár az nem foglal sokat, az xwallpaper, xsetroot, feh, miután kitette a háttérképet, mintát vagy háttérszínt, kilép, nem foglalnak memóriát, csak a X root window bufferében hagyott kép foglal csak, ha ezeket el is hagyjuk, az X amúgy is kitesz épp úgy fekete képet, vagy valami szürke pöttymintát a képernyőre, és az is ugyanannyit foglal a memóriából. A dmenu-t meg ritkán használom, az alkalmazások 99,9%-át gyorsbillentyűre indítom nem menüből. Bár a dmenu is csak addig foglal memóriát, míg futtatva van, aztán kilépés után semmit, ugyanez igaz az alock-ról is.

Bár van fent rofi is, de azt nem használom. Az arra kell, hogy néha települ fel olyan bináris, aminek a neve nem egyezik a csomagnévvel, és ha nem emlékszem rá hogy hívják, nem tudom dmenu-ből sem indítani, vagy terminálban, shellben Tab-os kiegészítésre se találom meg. Pl. a Handbrake-nek az indítóját ghb-nek hívják, az AisleRiot játéknak meg sol a binárisa, na ilyennek a kiderítéséhez szökőévenként egyszer kell valami grafikus menü, erre van fent a rofi. Van fent vágólapkezelő is, de nem indul a rendszerrel, azt csak arra van, hogy ha mégis kéne a funkcionalitása, kézzel előtte elindítom. Értesítések szándékosan nincsenek, idegesítenének.

Ablakdíszítés se hiányzik. Egyszerűen a programok nem igénylik, amiket futtatok. Pl. GUI-s programban már csak a böngésző, Steam megy, de az is teljes méretben, teljes képernyőn. Ha mpv-ben videó vagy játék fut, az is teljes képernyőn megy úgyis. Ami meg nem teljes képernyős alkalmazás, az meg terminálos, és úgyis terminálban fut, a terminálhoz meg az ablakkeret megint nem ad hozzá, sőt, még zavaró, hogy feleslegesen elveszi a helyet. Még az sincs, hogy tiling módban kéne díszítés a csempék köré, hogy elkülönüljenek a terminálok, mert azt meg ablakok között hagyott közzel oldom meg. Arra sem kell ablakdíszítés, hogy ablakokat átméretezzek, és kellene valami, aminek a mentén megragadható lenne. Minden eleve automatán a megfelelő méretben indul, a többiről a tiling gondoskodik, hogy megfelelő legyen a mérete, mikor meg nagy ritkán mégis kell átrendezés, átméretezés, teljes képernyősítés, azt megint gyorsbillentyűvel érem el, nincs egerezés.

De pl. nincs nálam egy csomó más szokásos se, pl. nincs GRUB (helyette sokkal egyszerűbb systemd/gummi boot van), nincs login manager (helyette tty loginről kezeli a felületeket a bashrc, hívogatva az adott tty-számhoz és userhez igazított WM-nek az xinitrc-jét startx-szel), se automount (belső meghajtók partícióit felcsatolja az fstab bootkor), meg egyéb. Egyedül ntpd kell a pontos idő miatt, meg a dbus, mert anélkül böngészők, Steam, redshift nem indulnak el. Se homed, se netctl, se Network Manager (helyette wpa_supplicant + dhcp-vel oldom meg saját scriptből a netes kapcsolatot), se oomkiller, se flatpak, se snapd, se semmilyen szemét nem fut. Sajnos a böngészők cserében elindítják az at-spi-lófütyit, a Firefox az orca-reader szutykát is beerőltette, míg azt használtam, meg ugye az alap Pipewire, Wireplumber, systemd szemetet nem úszom meg. Bluetooth, külső meghajtók és teló MTP mountolása, nyomtatáshoz használt CUPS gyorsbillentyűre kötött scripten keresztül megy, addig, amíg használni kell őket, de aztán lelövi őket a script, nem indulnak a rendszerrel automatikusan. Így tehát ntpd, X.org server, xinit, bspwm, sxhkd, xss-lock, polybar-on kívül semmi nem fut automatice a fentebb sorolt kötelező körökön felül (dbus, systemd, Pipewire, Wireplumber), ezek közül is csak a X.org server, systemd, Pipewire, Wireplumber, polybar fogyasztanak komolyabb memóriát, a többi ilyen 2 MB RSS körül van csak, és abból is megosztják egymás libjeit.

Kompozitort futtattam sokáig, a vsync meg a terminálos átlátszóság miatt, de a vsync-et megoldom X.org configból tearfree opcióval, az átlátszóságot elengedtem, nem is az erőforrások miatt, hanem mert a terminál olvashatóságát, és színtémázását hátráltatta.

Lassan én már ott lennék, hogy ellennék tty-ban egy tmux-szal, az pótolná a WM-et, tilingot, de ami miatt ez nem megy, hogy tty alatt nincs GPU gyorsítás, vsync, fontsimítás, Unicode karakterek, 16 színnél több, meg ugye néha kell Firefox, játék, vagy ilyesmi, de azt indíthatnám közvetlenül startx-szel, mindenféle WM kihagyása nélkül is.

Meg pl. egy böngésző így is megy mindig, kell a X.org-nak futnia miatta, akkor meg már a tmux helyett WM foglalja el ugyanazt a memóriát, és akkor van minden grafikus kényelem is. Sőt, ezeknél a minimalista WM-eknél még sokszor az is játszik, hogy több különböző futhat belőle párhuzamosan, azonos X.org serverről, egy időben. Pl. a twm, dkwm, dwm, bspwm, WindowMaker fut egymás mellett, különböző tty-okból, de ilyenkor ügyelni kell, hogy eltérőek legyenek a gyorsbillentyűik. Ezeket azonban nem mind tudja, az IceWM, Openbox nem hajlandó így futni. A waylandes kompozitorok viszont megint tudják, hogy azokból futhat több egy időben. Sok gyakorlati haszna nincs, de királyság, hogy elvileg lehet nem csak virtuális asztalok, de egyenesen WM-ek között is váltogatni.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Beleolvastam a blogba, nekem idáig tetszik.

Nem attól lesz jó vagy rossz, hogy Rust-ban fejlesztik. De ha valóban figyelembe veszik a felhasználói visszajelzéseket, akkor a végén lehet egy jó asztalkörnyezet.

Ugyan nekem a Cinnamon is tetszik, szerintem a Linux Mint csapat jól összerakta. Attól függetlenül, hogy Gnome Shell az alapja.