Helyzetjelentést adott a Zed editor fejlesztője a várható Linux támogatásról

Címkék

Januárban nyílt forráskódúvá vált a Zed editor és akkor az volt az egyik fő kérdés a közösség részéről, hogy mikor várható a Linux támogatás. A Zed Industries most hosszas blogbejegyzésben válaszolt a kérdésre. Elolvasható itt. Roadmap itt.

tl;dr:

Alpha kiadás hamarosan:

[...]

At the end of January we open-sourced Zed and had zero Linux support. Now, three months later, you can compile & run Zed on Linux and actually use it. And I mean really use it — I've worked in Zed (on Zed!) the whole last week without any problems.

The words "alpha release" seem to appear at the end of the tunnel. We're getting closer.

Hozzászólások

meghallgattam a youtube videot(54 perc):

https://youtube.com/watch?v=O5XVVnA2LoY

Meg van egy 5 reszes foundation series ez alatt (majd 1 oras darabok).

 

Szoval a linux valtozat ala hianyzik a ablak atmeretezes wayland alatt (x11 slatt ez valahogy fel se merul), meg a screen sharing es audio.

Maga a kodeditor resze mar alig fagyogat:)

 

A foundation series is erdekes (bar meg csak a 3.-nal jarok), met azt feszegetik, hogy miert nem jok a mostani collaboration eszkozok (git pr, discord, zoom meetingek), es miert kell egy uj eszkoz erre, ami integralt.

Miert fontos a sebesseg. Hol volt az atom.io korlatja (ugye atom fejleszto volt a nagyresze).

Es miert nem C/C++, miert rust.

 

Szerintem egy nagyon jo editor lesz, es ha jol csinaljak atveszi a vscode szerepet.

 

Mondjuk corporate opensource (azaz a nyilt forraskod szukseges rossz es nem vegcel), az osszes alapito es core team mac only.

De meg igy is kivancsi vagyok.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Videókból és beszámolókból nekem is úgy tűnik, hogy fasza text editor / IDE lesz ez. Ráadásul csodálom, hogy nem electronos, aminek külön örülök, ezek szerint a webes soydevek fejlődnek, és tanultak az Atom hibáiból.

Mindenesetre akármilyen jó, én már szerintem végleg neovim-en vagy vim-en maradok. Nincs értelme máshová váltani, mert a nagyobb editorok nem nyújtanak többet, cserébe csak nagyobb kódbázisúak. Ha valahová váltok is, az maximum vanilla vi vagy nvi2 lesz a minimalizmus jegyében. Ennek ellenére örülök, hogy lesz ez a Zed Linuxra is, minél több az alternatíva, annál erősebb a platform. Emlékszek, 10 éve, mikor még én váltottam Linuxra, nem volt ekkora választék GUI-s editorokból, volt 1-2, de az mind le volt maradva a nagyokhoz képest Windowson (Visual Studio, Sublime), maximum a terminálosak voltak jók, de ahhoz akkor még normi voltam, meg azokból sem volt választék. Most már viszont eléggé utolérték magukat, GUI-ra lett a Visual Studio Code(ium), most lesz ez a Zed, lx-lite, notepadqq, plusz fejlődött a Kate az újabb verziókkal, terminálos fronton lett a neovim, helix, kakoune, micro, mindegyik elég jó, sőt, kiadásról kiadásra a nano is fejlődik szépen. Előtte a GUI-sakból maximum csak a Geany volt normális, electronosból csak az Atom volt elérhető, a kasszik unixos szerkesztőkből meg a csak a két ősi duó, vim/Emacs volt említésre méltó, a többi az eléggé háttérben kullogó, lemaradó alternatíva volt, vagy minimalista (Xed, Mousepad, Leafpad, stb.). Vagyis voltak még a nagy javás környezetek, Eclipse, Netbeans, stb., de az ugye nem az átlag user editorja, a legtöbb igényre erősen overkill. Illetve fizetősből voltak jók, Sublime, UltraEdit, de azokat egy nyíltságra, fenntarthatóságra törekvő FOSS user nem használja, taktikai okokból. Így a kínálat elég végletes és hézagos volt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

nem az a truvaj egy editoban hogy megnyitja a fajlt  meg szep szines lesz a kod, hanem az inteligens segito: rabokok egy fuggveny nevre, odaugrik az implementaciohoz, es ha kerem akkor megtalalja az osszes helyet ahol az a fuggvenyt hasznaljak. vagy ha valtoztatok a fuggveny parameterein, akkor azt modositja az osszes helyen (sorrend, uj hozzaadas, torles, stb). es meg egy csomo mas. debugger mutatja az eger alatti valtozo erteket, stb.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az intelligens segítés, meg a debug az már IDE funkció. A kódszínezés még belefér „normál” text editor területre. Nyilván kinek mire van igénye, aszerint választ magának konkrét szoftvert. El kell fogadnod, hogy a te igényeid nem általánosítható ki, vannak userek, mint pl. én, hogy nem kellenek nekik az extra feature-ök, de valahogy nem elég nekik a Windows Notepad szintje sem, a kettő között akarnak valami egyszerűbbet. Ezért jó, ha minél több alternatívával le van fedve mindenfajta felhasználási kör.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

nem az a truvaj egy editoban

 

Itt pedig nem az a truvaj, hogy kodot szerkeszt, hanem kivaltja a git pullt (kb. email) es a discordot meg a zoomot.

Azaz peer programming on the next level.

Kb. olyan mintha egy irodaban ulnel a masik emberrel, akivel kozosen fejlesztitek a kodot, de nem kell egyikotoknek se gep nelkul a masik monitorat bamulni, es a billentyuzetert harcolni, hanem mind a kettotok a sajat rendszere - billentyuzete van maga elott, viszont kozosen kommunikaltok real time egy kod folott, amiben mind a kettotok tud navigalni.

 

Erdekes koncepcio. Mindenkeppen az alapoknak helyen kell lennie, azaz egy bormalis kodszerkesztot/ide-t adnak.

A peer programming valamilyen vallalati szint folott lesz fizetos.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Itt az ideje a verziófixálásnak a refaktor-cunami előtt, ami után a csökkent teljesítményre csak a szokásos kifogás marad: Azért fogyaszt 2x-3x annyit, mert már Linuxon is működik.

Nyilván nem azért fog többet fogyasztani, már ha fog egyáltalán. Az teljesen pozitív minden esetre, hogy támogatni fogják a Linuxot, ez a windowsosoknak is érdeke, ha pl. Linuxon is akarják használni a Windowson megszokott kedvenc text editorjukat. Az azért nem olyan nagy hátrány.

Nem minden multiplatformos programnak nő a hardverigénye. Sokszor csak 1-2 extra opció a make file-ban, meg 1-2 extra modul, ami csak az adott platformon fordul le, a másikra fordítva a projektet kimarad. Majd meglátjuk, ahogy a vak asszony mondta. Még ha nő is az erőforrás-igénye, akkor is feltehetőleg kisebb lesz, mint az Electron/JS alapú VSCode-nak, Atom/Pulsar-nak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nyilván nem azért fog többet fogyasztani

Csak a szélsőségesen idealista, fősodratú mérnök úr szereti ezt megjelölni elsődlegesen kifogásként, miért kellett bloat kódot írni. Ahogy az is tény, hogy portoláskor bloated megoldásokat választanak.

már ha fog egyáltalán.

Fog.

Az teljesen pozitív minden esetre, hogy támogatni fogják a Linuxot, ez a windowsosoknak is érdeke, ha pl. Linuxon is akarják használni a Windowson megszokott kedvenc text editorjukat.

Egyetértünk, de pl. ha egy Notepad++ -t átírnának Qt-ba vagy GTK-bloat-ba, csak azért, hogy működjön Linuxon, azzal elvennék a Notepad++ legnagyobb hozzáadott értékét: az erőforráshatékonyságát. Bloat editorból bőven van választék.

Nem ismerem ezt a projectet, de van egy olyan erzesem, mint ha valaki most akarna megalkotni a vilag legkiralyabb gozmozdonyat. Viszont az aramvonalas karbon-kevlar kompozit boritas a nosztalgiafaktort oli meg, mozdonynak meg a gozmozdonyok hatasfoka keves a villanyhoz es dieselhez kepest. Szoval alkotnak valamit, ami mar eleve elavult.

Szovegszerkeszto/IDE eseten aki programozik, mar altalaban megtalalta a kedvencet. A (neo)VI(M) huszarokat nem fogod meggyozni, hogy a kedvencuk mar tulhaladott. Aki valtana - vagy eleve modernet hasznal - mar alapbol egy kisebb csoport. Ezek meg akkor dobnak ossze egy pair programmingra optimalizalt IDE-t, amikor a paros masik tagja - akit ellenorzol - egy LLM. Kevesbe osszekotott kozos munkara meg mar vannak eszkozok - ahol nem kotik meg a kezedet, olyan IDE-t hasznalsz, amit akarsz (akar a tobbieketol elterot). De majd kiderul.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?