Supermium - A legígéretesebb Chromium-alapú böngésző legacy Windows-okra

Címkék

A Supermiumról először a Friss böngészők Windows XP-re című topicban írtam még 2024. januárban, amikor mint ígéretes alternatíva hivatkoztam rá. Az első verzió január 27-én meg is jelent, immáron sokak álmát, köztük az enyémet is valóra váltva: Legyen naprakész Chromium-alapú browser Windows XP-re és úgy általában a legacy Windows-okra, az egyre gyorsabban és erőszakosabban elavultatott ökoszisztémákra, lehetőleg olyan, ami mentes a különféle Google anti-feature-öktől is, amik Chromium 49 óta nehezítik a tudatos/haladó felhasználók mindennapjait. Nos hát, lett... és nem is akármilyen híre ment az online médiában...

A Supermium a Legacy Software Corporation (LSC), azon belül Shane Fournier (win32ss) gondozása alatt álló, rendkívül ígéretes, nyílt forráskódú Chromium fork, aminek kimondott célja a legacy rendszerek támogatása, kompromisszumok nélkül, vagyis a legfrissebb elérhető Chromium backportolásával. További előnye, hogy abban a józan szellemiségben fejlesztik és céljaikat tekintve affelé halad, amitől a Google és más szoftvermultik az elmúlt években igyekeztek eltávolodni. Ilyenek pl. a GDI font rendering a szemkifolyató DirectWrite-tal szemben, a Manifest V2 kiegészítők örökös támogatása (a V3 mellett), a szkeumorfizmus a Material-idealizmussal szemben, de van még benne Google Sync, dark mode, 32-bites XP-re sok munkával backportolt, modern sandbox. Hosszútávú céljuk elérni a legacy kompatíbilitást Windows 2000 SP4-ig (!) és az UnGoogled Chromium feature-eit beolvasztani.

Az első verzió megjelenése óta eltelt már két hónap, és most látom csak, hogy meglepetésemre a Supermium-ra való rákereséskor már nem csak Githubos és MSFN-es fórumoldalak jönnek be (utóbbi a nemzetközi hardcore XP arcok egyik gyűjtőhelye), hanem olyan online portálok is megírták, mint a The Register, felkerült a Hacker News-ra, továbbá egy Youtube review videó is megjelent róla, ami jelenleg százezres nézettségnél tart. 

We tested Supermium on our Core 2 Duo XP64 laptop, and not only did it work well, it was also surprisingly fast. Sites such as Gmail and Facebook were perfectly usable.

- írja a The Register.

Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a Supermium, a Windows XP közösség létszámához képest nagyot ment az online térben.

Talán valami elindult. Talán az első szöget bevertük a 2010-es évek közepe óta folyamatosan elburjánzó szoftverfrissítés általi mesterséges elavultatás és kamuinnovációk koporsójába, legalább desktopon. Messze még a cél, de a koporsó sem végtelen nagy.

Hozzászólások

Jó, de hol fog ez 3 naponta 6 verziószámmal nagyobb számú új verziót kapni?

Hogy fog ez a googlenek kémkedni? 

először spermium-nak olvastam... 

A múltkori témában mikor feljött, utána kipróbáltam. Ez lenne a jó irány. Em az ahová mostanában a szoftverek/oprendszerek tartanak. Még a végén telepítek egy 64 bites XP-t.

Letöltöttem egy 64 bitest. Win11 alatt is tökéletesen működik. Azt nem tudom, hogy merjem-e a Google profilomat is szinkronizálni?

Egy virtuális win7-re húztam fel, nekem teccik!

Én azért nem ünnepelnék hajbikám. Arra számíts ám, hogy a legfrissebb Chromium-verziók (és egyben a web is) egyre bloatabbak, és eljön az a pont, hogy nem is az XP lesz a gond, hanem a hardver fog letérdelni, mert a 4 giga RAM-od fénysebességgel fogja megenni, meg a procit is felőrli.

Én már ezt régóta érzékelem, pedig az én gépem lényegesen combosabb, és ha pl. a YouTube meg van nyitva, és nem is megy épp videólejátszás, hanem mondjuk kommenteket olvasok, már akkor 65-67 fokra hevíti a procit a szutyok GyávaSzkriptes tákolmányuk. Pedig ez Firefox, ami soványabb, mint a Chrome, meg a Linux takarékosabban bánik az erőforrásokkal, mint egy XP és mégis.

Ez a Superium inkább azoknak lesz jó, akiknek azért némileg korszerűbb gépük van, de Win7-en ragadtak. Szerintem ez nem fog változtatni semmin, mesterséges elavultatás így is, úgy is lesz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én azért nem ünnepelnék hajbikám.

Nem ünnepeltem, Réjnikém.

Arra számíts ám, hogy a legfrissebb Chromium-verziók (és egyben a web is) egyre bloatabbak, és eljön az a pont, hogy nem is az XP lesz a gond, hanem a hardver fog letérdelni, mert a 4 giga RAM-od fénysebességgel fogja megenni, meg a procit is felőrli.

Számítok. A Supermium jelenlegi változata pl. bloat-abb, mint a legutolsó XP-re kiadott verzió, a Chromium 49. Szerencsére a Supermium fejlesztői azzal a céllal fejlesztik a forkot, hogy az legacy rendszereken is hatékonyan működjön. Ami nem érhető el a bloat részek kiherélése vagy újraírása nélkül. Olvasgasd egy kicsit a GitHub-on az issue trackerüket, mielőtt fogalmatlanul FUD-olsz. Tudtad, hogy pl. a Google által állandóan változtatgatott és hízlalt tab rajzoló és kezelő algoritmust újraírták és kevesebbet zabál, mint a Chromium sajátja? Számos ilyen dolog van még. Pl. újraengedélyezett GDI rajzolás miatt eleve gyorsabbak lesznek a grafikai műveletek is. Szóval én ezen egyelőre nem aggódnék.

Én már ezt régóta érzékelem, pedig az én gépem lényegesen combosabb, és ha pl. a YouTube meg van nyitva, és nem is megy épp videólejátszás, hanem mondjuk kommenteket olvasok, már akkor 65-67 fokra hevíti a procit a szutyok GyávaSzkriptes tákolmányuk.

Mert egyszerre nyomod fullba a frissítésmániád és a Stockholm-szindromád a bloat Linux desktopoddal.  A 65-67 fokot simán köszönheted a Google inkompetens babzsákfejlesztőinek, akik a mai napig (több, mint egy évtized alatt) képtelenek voltak megoldani a hardveres videodekódolást Linuxon, így a CPU-nak kell izzadnia vele. Ja hogy Firefoxot használsz. Sajnos a Mozilla babzsákfejlesztői is képtelenek voltak megoldani. Pedig Sandy Bridge óta (13 éve) hardveresen dekódolhatók a H.264 videók, a VP9-ek pedig Kaby Lake óta (8 éve). Konkrétan fogadok, hogy előbb lesz Windows XP-n hardvergyorsítás a Chrome-nak (Supermium-nak), mint Linuxon, ha a Google babzsákfejlesztőin múlik. Nem mellesleg, Chrome 109-től fölfele elkezdték letiltogatni a hardveres videodekódolást 2. és 3. generációs gépekre, Windows 10-en is, csak úgy, mindenféle bejelentés nélkül. Júzer meg annyit vesz észre, hogy 10x annyi CPU-t zabál az 1080p lejátszása és a 4K videók már nem mennek. Már amíg hozzá nem adják indításkor a --disable-gpu-driver-bug-workarounds command line switchet. Tehát, szokás szerint árnyaltabb a kép, mint aminek bemutatod: Igen, a Youtube JS szutyok is bloat, de a Chrome babzsákfejlesztői is mindent megtesznek, hogy még nagyobb bloat legyen a browserük. Azt meg ne felejtsük el, hogy a Google többször baszott már ki szándékosan a Firefox browserrel jövőkkel, több másodperces 100% CPU-s végtelen ciklusok futtatgatásával és hasonló, nemtriviális nehezítésekkel. Pont, mint egy igazi, arrogáns multi.

Egyébként meg használj Invidious-t, azzal legalább a JS-szutykot megúszod.

ami soványabb, mint a Chrome, meg a Linux takarékosabban bánik az erőforrásokkal

Ezen jót röhögtem.

Ez a Superium inkább azoknak lesz jó, akiknek azért némileg korszerűbb gépük van, de Win7-en ragadtak.

Te már csak tudod, kiknek lesz jó egy általad egyszer sem használt browser. Abban kiegyezhetünk, hogy mindenkinek jó lesz, aki szeretne a józan léptékű informatika világában maradni.

Szerintem ez nem fog változtatni semmin, mesterséges elavultatás így is, úgy is lesz.

Lesz, csak nem mindegy, hogy mekkora sikerrel és hány feleslegesen újravásárolt, működőképes állapotban kidobott géppel.

Tesztelni fogom az Invidious-t. Ami nekem így már előzetesen nem tetszik, hogy hogyan regisztrálja, hogy milyen videókat néztem meg? Mert én csak emiatt meg az oldalsávos videóajánlások miatt használok web-es YouTube-ot, egyébként tudnék speciális scriptes megoldással is a feliratkozott csatornáimról videókat nézni, amik mpv-ben (ami meg yt-dlp-t használ) nyílnának meg.

Közben egy másik kolléga segített kideríteni, hogy nálam a CPU-t izzasztó probléma az uBlock Origin miatt van. Ha viszont nem tiltom a sok szutykot, akkor meg azok eszik az erőforrásokat, így nincs jó megoldás. Ilyet lett a web, ezt kell megértsed, ez nem attól függ, hogy XP vagy Linux, Chrome, Firefox, vagy valami Chrome-fork, mint ez a Supermium.

Mint írtam, nem a videólejátszás a probléma, mert abban működik a hardveres GPU dekódolás (a GPU-m támogatja nem csak az x264-et, de x265-öt, VP9-et, AV1-et is), hiszen akkor is fennáll, ha nincs lejátszás alatt egy videó sem.

Na, mindegy, meglátjuk meddig megy neked ez az XP-s vitézkedés, azon a régi gépen. A mesterséges elavultatás manapság annyira erős és vad ütemű, hogy engem is kezdenek már több ponton elavultatni, pedig én modernebb ökoszisztémákat használok. Nem tudom meddig húzod még XP-n. Így is túlteljesíted az elképzeléseimet, már 5. éve rajta vagy a PosReady után is. Persze örökké nem fog menni. A Linuxot meg hiába utálod, eljön az a pont neked is majd, hogy nem lesz más, hacsak nem akarsz Win11 vagy addigra Win12-13-at használni (azok még a 11-esnél is rosszabbak lesznek, és visszasírod az Win7-10-it is addigra már, de késő lesz).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ami nekem így már előzetesen nem tetszik, hogy hogyan regisztrálja, hogy milyen videókat néztem meg?

Nem tudom, nem használom ezt a feature-t, viszont egy instance-ra való reg után tudsz subscribe-olni a kedvenc csatornáidra, így részben megkapod a nekedvaló tartalmakat. Oldalsávos ajánlás egyébként van, csak nem tudom, mennyire személyre szabott. Nyilván a Google-tól veszi le ezt a listát is.

Közben egy másik kolléga segített kideríteni, hogy nálam a CPU-t izzasztó probléma az uBlock Origin miatt van.

Az úgy vicces, mert a Turion64 izzik, ha nincs uBO, vele együtt viszont nem. Nem ilyen dorsyka- vagy muszashi-féle anti-adblock majommal beszéltél véletlenül?

így nincs jó megoldás

Megér egy próbát: https://chromewebstore.google.com/detail/ublock-origin-lite/ddkjiahejlh…

Default szintet állítsd Optimal-ra.

Ilyet lett a web, ezt kell megértsed, ez nem attól függ, hogy XP vagy Linux, Chrome, Firefox, vagy valami Chrome-fork, mint ez a Supermium.

^ Amikor hajbazernek magyarázzák, hogy a web bloat lett. :D Szerintem már előbb mondtam és előbb is értettem, hogy a web bloat lett, minthogy te egyáltalán ezen elgondolkodtál volna. Emellett sok minden függ a klienstől, amit használsz - te meg ezt kell, megértsed.

Mint írtam, nem a videólejátszás a probléma, mert abban működik a hardveres GPU dekódolás (a GPU-m támogatja nem csak az x264-et, de x265-öt, VP9-et, AV1-et is), hiszen akkor is fennáll, ha nincs lejátszás alatt egy videó sem.

Ezt meg is nézted, mondjuk egy intel_gpu_top-pal?

Na, mindegy, meglátjuk meddig megy neked ez az XP-s vitézkedés, azon a régi gépen.

Jóval tovább, mint neked a frissítésmániád újravásárlás nélkül. Vagy megtérsz és rájössz, hogy egy jól összelőtt legacy környezettel kevesebb a szívás, mint egy folyamatosan változó, stabilnak hazudott upstream-mel, amiből az advanced workflow-kat kinyíró UI-idealizmust és a hardvert elavultató összes szoftveres változtatást is megkapod.

Így is túlteljesíted az elképzeléseimet, már 5. éve rajta vagy a PosReady után is. Persze örökké nem fog menni.

Amíg a POSReady támogatott volt, is nyomtad a FUD-ot, hogy hú a POSReady frissítéseket így szar meg úgy szar felrakni, meg hogy utána már majd kénytelen™ leszek frissíteni. Lófaszt. Ráadásul abban az időszakban 64-bit-es XP-n voltam, amire nem is voltak POSReady frissítések, tehát mondjuk 2019-ben ugyanúgy 5 éve frissítetlen voltam, mint most 32-biten.

A Linuxot meg hiába utálod

Nem utálom a Linuxot. Te utálod az XP-t és isteníted a Linuxot. Utálni a Red Hatot utálom, minden alkalmazottjával együtt, akik részt vettek a Linux-világ felforgatásában. Utálom Lenart Pötteringet, utálom Matthias Clasent, utálom Peter Hutterert. Nem utálom Linus Torvaldsot. Nem utálom Richard Stallmant. Nem utálom Ian Murdockot, Patrick Volkerdinget, sem Gregory Kurtzert.

eljön az a pont neked is majd, hogy nem lesz más, hacsak nem akarsz Win11 vagy addigra Win12-13-at használni

Mikor is mondtad először, hogy eljön ez a pont? Úgy 7 éve. Azóta XP-n vagyok és ha minden törik-szakad, akkor is át tudok menni egy Windows 7-re vagy egy Windows 10 2019 LTSC-re, amire 2029-ig van hivatalos támogatás és a böngészőket is fogják rá patchelni. Ha a Windows 10 2019 LSTC is hasonló robusztus rendszerré stabilizálódik addig, mint az XP most, akkor 2036-ig is simán maradhatok rajta úgy, ahogy most XP-n. Windows 11-re én biztosan nem fogok átállni, sem Windows 12-re. Windows 10-re vagy Windows 7-re is csak akkor, ha bejönnek a FUD-jóslataid és nagyon muszáj. De egyelőre nem muszáj és mindent megteszek annak érdekében, hogy ne legyen muszáj. Eddig egész jól sikerült. Ha pedig lesz egyre több olyan stabil alternatíva, mint a Supermium, akkor ezután is sikerülni fog. A web bloat-ot egyébként content blocker mellett nem érzem annyira, mint te, de lehet, hogy fogom pár év múlva. Szóval opció még egy 4GB->8GB RAM bővítés és visszamenni XP64-re.

de késő lesz

Riogatsz ezzel valakit, aki egy 10 éve nem támogatott rendszert használ. :D Ez igazán komikus.