A TrueNAS CORE 13 jelenti a FreeBSD-alapú TrueNAS végét

Címkék

A The Register cikke szerint a TrueNAS CORE 13 lesz (a jelenlegi tervek szerint) az utolsó FreeBSD-alapú TrueNAS verzió. A 13.1-gyel a 13-as sorozatot még karbantartják, de abba már új funkciókat nem terveznek. FreeBSD 14 alapon pedig egyáltalán nem terveznek TrueNAS verziót kihozni. A jövő az iXsystems-nél a Debian Linux-alapú TrueNAS SCALE:

Figured I'd try to help clarify some things here.

Right now the plan for CORE is to release a 13.1 update in Q1 of 2024. This will be a maintenance-only type update which includes an update to the FreeBSD base, OpenZFS and Samba. No new features expected. We have no plans for a FreeBSD 14-based TrueNAS at this time, and the 13.1 release will be a longer-lived maintenance train for those who want to continue running on the BSD product before migrating to SCALE later at some later date. [...]

Részletek itt.

Hozzászólások

BSD is ...

(Egészítsd ki! játék)

trey @ gépház

Ez azért várható volt.

Én gondoltam, hogy az OpenZFS-es közös 2.0 kódbázist is azért fejlesztették ennyire, meg a SCALE-nél is az volt mindig az egyik fő mérce, hogy tudja.-e már a Core teljesítményét minden téren hozni. Ez mind afelé mutatott, hogy ha meglesz a Core szintje minden általuk elvárt téren, akkor elengedik a Core-t.

Nekem sok éve tűnik úgy, hogy a FreeBSD fejlődésének jelentős részét az iX adta hozzá, és a "lendületet" is az tartotta, hogy az iX és az ott dolgozó FreeBSD-elhivatottak teszik bele a sok munkát és ez mások kedvét is megtartja. Mondom mindezt felületes szemlélőként, nem követem jó ideje, ki mit tesz bele pontosan. Üzemeltetőként mi is váltottunk Ubuntu és Debian alapra kb. 7-8 éve a FreeBSD aránylag melós karban tartohatósága miatt.

Remek... Par hete migraltam at par NethServer-es gepet truenas core-ra (SMB share-t csinaltak)

 

Lehet tudni mikor lesz a core end of life?

Pár éve próbáltam ki Debian+ZFS+open-iscsi kombót, majd sürgősen visszatértem TrueNAS Core-ra. Van egy olyan érzésem, hogy fog indulni egy fork :)

Nem használtam, de én egy kicsit sajnálom. Jó reklám volt a FreeBSD-nek, meg legalább növelte a fontosságukat, felhasználói bázisukat. Persze megértem a döntést, gondolom megelégedtek a mainstreamebb Linux alappal, és arra koncentrálnak inkább.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Leginkább az állhatott a háttérben, hogy a ZFS on Linux elkezdett durván feljönni, és az iX-nél meglátták, hogy sokkal nagyobb fejlesztői potenciál és közönség van a Linux-alapú verzió mögött, mint a BSD alapú mögött valaha volt.

Ennek hatására indult el az OpenZFS 2.0-nak nevezett egyesített kódbázis gründolása (ami összehozta az Illumos, FreeBSD és Linux alapú ZFS kódokat), és amint ez "production-ready" lett, meg is jelent a Debian alapú SCALE.

Ráadásul sok olyan technológia, ami mára népszerű lett, egyszerűen elérhetetlen BSD alatt. Pl. nincs rendes hypervisor, nincs Docker, nincs Kubernetes, stb.

De az abszolut ok még inkább az lehet, hogy a FreeBSD működtetése sok éve nehézkes úgy emberi mint anyagi téren. Rendszeresen nincs jelentkező kulcspozíciókra, rendszeresen pénzgyűjtő akciókat kell szervezniük, hogy működőképesek maradjanak, stb. Erre azért nem atombiztos kereskedelmi terméket építeni hosszú távon.
Az lesz az érdekes, hogy ha kifut a CORE, és az iX visszavesz a FreeBSD támogatásból (mert idővel vissza fog, bármennyire is szívügyük régről, az üzlet az üzlet), akkor a projekt mögött ki marad... A Netgate a pfSense-el? Akkor vége... :-(

Szerintem a következő ilyen versenyző az OPNsense lesz néhány éven belül. Ha elkészülnek a middleware teljes leválasztással (elég jól áll már most is), akkor "nem lesz nehéz" OS-t cserélni alatta...

Netflix még életben tartja őket pár évig.

Amúgy én is sajnálnám ha beadnák a kulcsot. Üde színfolt volt az elmúlt 30 évben a n+200. linux disztribuciók tengerében. A gazdaságosságra reagálva meg: amíg minden jól ment, a mindenféle cégek boldogan (ki)használták az OSS előnyét. Amint meg megrezeg a léc, mindegyik fejvesztve rohan a következő free OSS testén csüngeni. Ahelyett h. bedobnák a közösbe azt a manit, amivel 1-1 évre akár a Foundation, akár az egyéni kulcsemberek fennmaradása biztosított lenne.

Ha meg már senki nem fog OSS-t fejleszteni a világon h. mások építhessék rá a pénzes szarjaikat, az egy sokkal sivárabb jövő lesz.

Szerkesztve: 2024. 03. 21., cs – 12:11

Egyelore nem vagyok elajulva a Scale-tol... Ujra raktam Core helyett (ugyis most lett az is telepitve, mindegy volt)

- Sztm lassabb mint a core

- AD csatlakozas utan hol eleri az AD-t hol nem... (Core-nal gond nelkul ment)

- Logokban itt error, ott error.. (kozvetlen tiszta telepites utan, amikor meg nem allitottam semmit!!) Coreban semmi hiba nem volt soha...

 

Nem tudom, prod ready-e ez igy....