Előrendelhető a Raspberry Pi 5

Címkék

Hívószavak: 3x gyorsabb, saját chip dizájn stb. Specifikáció:

 • 2.4GHz quad-core 64-bit Arm Cortex-A76 CPU 😎
 • VideoCore VII GPU, supporting OpenGL ES 3.1, Vulkan 1.2
 • Dual 4Kp60 HDMI® output (HDR + HEVC decoder)
 • LPDDR4X-4267 SDRAM (4GB and 8GB options)
 • Dual-band 802.11ac Wi-Fi® + Bluetooth 5.0 / BLE
 • microSD card slot (high-speed SDR104 mode)
 • PCIe 2.0 x1 interface for fast peripherals (requires adapter) 🤯
 • 4 × USB ports (2 x 3.0 @ 5Gbps & 2 x 2.0)
 • Gigabit Ethernet (PoE+ requires separate PoE+ HAT)
 • 2 × 4-lane MIPI camera/display ports 😲
 • 5V/5A DC power via USB-C, with Power Delivery support
 • Raspberry Pi standard 40-pin GPIO header
 • Real-time clock (RTC), powered from external battery

Október 23-tól. A részletek már elérhetők a disztribútoroknál, pl. itt.

Hozzászólások

+ power switch. vehetsz új házat, aktív hűtéssel, valószínűleg tápot is.

az ára... £49.42 a 4 GB verzió. Nem érzem az azonnal kell érzést

Miért, az nem olyan rossz. Ha tényleg 3× gyorsabb, mint a RPi4, akkor simán megér annyit. Akár sovány desktopnak is használható, és még laptoptáska se kell hozzá. Nekem nincs SBC-m, nincs rá szükségem, de ha ilyet vennék, akkor ebből a 8 gigás verziót, vagy Orange Pi-ból a legújabbat venném. Bár az x86-os SBC-k is nagyon királyak, de azok túl vannak árazva, akkor inkább egy használt laptop azok helyett.

Az RPi egyébként nem is hardverben, hanem főleg szoftveres támogatásban jár a többiek előtt. Nem véletlen veszik ezt a legtöbben.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Vegre!

Most akkor megvarjuk az A76-ra epulo Odroidot. Kisse lamradtak...

Na, ez már olyan teljesítmény, amin adott esetben érdemes elgondolkozni.

"Sose a gép a hülye."

Nem tudom ... amíg relatíve olcsó volt (35 EUR körül) és szinte alig kellett neki táp, addig tényleg érdekes volt.
Most már baromi drága, nagy táp kell alá ... lassan ITX alaplap jobban megéri. 

Szerkesztve: 2023. 09. 28., cs – 10:59

Első teszt róla: https://www.phoronix.com/review/raspberry-pi-5-benchmarks

tldr: vegyes a kép, ahol egyszálas terhelés van, ott kb egyszinten, néha kicsit előrébb van az RK3588-hoz képest. Ahol több szál is terhelve van, ott az RK3588 van kicsit előrébb. Az RK3588-ban papíron ugyanaz a 4x A76 mag van ugyanúgy 2.4GHz-en, de van mellé még 4xA55 little core is.

Gyors vélemények:

- Miért nem alulra tették a CPU-t, ha már megint hozzányúltak a layouthoz? Ezt más SBC vagy miniPC gyártók már régóta csinálják. Akkor  a hűtés nem lenne útban semminek, a ház maga lehetne egy hatalmas passzív hűtőborda (jelenleg pl a Flirc case ilyen, de értelmszerűen blokkolja a hat-eket.)

- Borzasztóan hízik a fogyasztása, most már 27W-os tápegységről beszélnek...

- Ha már fogyasztás, egyelőre annyit közöltek, hogy 5V 5A-es tápot kínálnak hozzá. Vajon ez azt jelenti, hogy továbbra is _csak_ 5V-ról megy? Mert 3rd party 5V 5A-es type-C tápegységet találni rendkívül nehéz feladat, a legtöbb nagyteljesítményű telefontöltő nagyobb feszültségen adja le a teljesítményt, ritka ami egyáltalán tud 5A-t (ezek kb notebook vagy dokkoló tápegységek), és 5V-on azok is jellemzően 3A alatti áramot tudnak.

- A GPU-ról jelenleg kb semmit nem tudni. A Pi4-nek a Videocore 5 volt szerintem a leginkább gyenge pontja. 1080p-ben böngészőben szöveget scrollozni 60fps-sel, is csak erős GPU overclockkal tudott.

- Ha már PCIe 2.0 x4 interfész van a CPU-tól a... mi is ez south-bridge? periféria hub? irányába, akkor miért csak PCIe 2.0 x1 van kivezetve? OK ott van 2x USB3 és gigabit ethernet, ami valamennyit elfogyaszt a sávszélességből (ha éppen használatban van), de ennyi erővel csinálhattak volna egy rendes PCIe switchet bele, és akkor lehetne 4x downstream port is, ami megosztva tudja használni az upstream sávszélességet. 40nm-es gyártástechnológiával ez nem lehetetlen, a 15 éves Core2 duo gépemben az ICH southbridge-ben is már így volt megoldva.

- Az audio jack eltűnt (követik a hülye telefonos divatot, hogy a 3.5mm-es jacket száműzni kell mindenhonnan?) Nyilván nem volt nagy szám hangminőségben az eddigi integrált dac, de sok használati esetre elég volt. Tekintve, hogy a hűtés miatt milyen nehéz lesz bármilyen hat-et rárakni...

- Van bekapcsoló gomb, such innovation. Nekem mondjuk mindig is fura volt a RPi kikapcsolása (vagy annak hiánya), kérdés, hogy ez hogyan fog működni gyakorlatban.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Direkt nem kompatibilisek a házak, bár lehet belső magasságok miatt is. De valsz főleg azért, hogy vegyél újat, azokból van főleg a pénz.

Én is épp a tápot néztem. A pd 3-ig 5V3A volt kb a max. A 90-100W -os töltőimnél van 5V3A, ami a pi5 korlátozott működési módjához elég, csak az usb portok 600mA limitjét láttam eddig úgy.
Az 5V5A az vagy out of spec, vagy a pd3.1 -es töltőknél jöhetett be (amik 48V 5A maxot tudnak). A normális töltők nagyobb feszel állítják elő a nagyobb wattokat.

A rockchip valsz jobb vagy ekvivalens hardveresen. A szoftveres támogatás, ami miatt a pi fog nyerni.

A pi4 gpu-n nem azért szaggatott a youtube, mert ne bírta volna a hardver, hanem nem volt szoftveresen rendesen megoldva a gyorsítás. A pi5 vagy cpu erőből épp elbírja vagy megcsinálták jobban a drivereket az új debianhoz, kernelhez. Esetleg ez segíthet a pi4-eken is, ha szofversen fejlődöt és nem csak nyers erőből megy. Legtöbb más boardon még rosszabb a helyzet, soknál csak android alatt van valamennyire működő gyorsítás.

A pcie sávoknál lehet az usb és lan cucc úl a másik lane-n. A pi4-en nem pcie -re kötött lan volt, hanem külön erre való porton volt a soc-ra kötve, de itt külön chipre van téve.

A gpio analóg hang gondolom elővarázsolható ha nagyon muszáj. Nem volt integrált dac, hanem gpio pwm és ahhoz egy kis elektronikai simítás.

Nem through hole forrasztott alkatrészek. Bár a lyuk megvan, de a gpio is 2x2-es felszíni forrasztású tüske blokokkból áll. Ezeket le fogják tépkedni a felhasználók így.

 

Hm külön memória chip és "jumper" adja, hogy melyik van rajta? Már várom, hogy hányan forrasztják át.

Hát igen, jó lenne tudni, hogy ez milyen konkrét USB PD speckót támogat (már ha támogat ilyet és nem valami szabványtalan hack megoldást csináltak, mint anno a Pi4 első szériáinál)

A GPU témát már anno vitáztuk eleget. Itt most direkt nem említettem semmi youtube-ot vagy bármit amihez komolyabb CPU erőforrás kellett volna. Egy sima javascript, közönséges, formázatlan szöveget scrolloz alulról fölfele a böngészőben, és méri másodpercenként hányszor sikerült frissíteni a képet. Ezt a Pi4 messze nem bírta 60 fps-sel, közben a CPU használat majdnem nulla. Ettől úgy általánosságban olyan akadozós, "lagolós" érzés volt használni. Nyilván lehet morfondírozni, hogy pontosan hol is van a baj, a vas gyenge, a driver rossz, a desktop kompozitolás nem optimális stb. a lényegen sajnos nem változtat. Akármi is legyen a helyzet a Pi5-nek valahol lényegesen javítania kellene a dolgon, mert nemhogy 4k-ban de még 1080p-n is rossz volt a user experience.

Gyakorlati tapasztalatom nincs a Rockchip cuccaival, de állítólag az ARM Mali GPU-k upstream támogatottsága már egészen jó. És ahol tesztet csináltak vele, legalábbis 3D gyorsításban köröket vert a videocore-ra (nem tettem el a linket, elő kéne vadásznom).

A PCIe-ről Jeff Gerling azt írja, hogy _szerinte_ valójában 5 PCIe lane van, ebből 4 megy a southbridge fele, egy van kivezetve. Ez utóbbit lehet felkapcsolni PCIe3.0 sebességre. Vagyis a southbridge-nek nincs downstream PCIe portja egyáltalán. Nyilván neki a kezében van az eszköz, esélyes, hogy tényleg így van megoldva.

Analóg hangnál tudom, hogy PWM alapú megoldás volt, de szigorúan véve a PWM+analóg aluláteresztő szűrő is egyfajta DAC, még ha viszonylag vacak tulajdonságú is. :)

A 2x2-es elemekből kirakott tüskesort én is észrevettem, furcsálltam is, hogy már nem gyártanak 40 pines tüskesort, hogy így kellett megoldaniuk?

További furcsaságok:

- Újdonság a 104MB/s-es SD kártya interfész. Ezt a Pi4 is tudta, csak a driverben mesterségesen le volt tiltva. Egy boolean flaget át kellett állítani és működött.

- Arról beszélnek, hogy kétszereződött a memóriasávszélesség. Konkrétan ezt írják: "32-bit LPDDR4X SDRAM subsystem, running at 4267MT/s, up from an effective 2000MT/s on Raspberry Pi 4". Nekem ez az egész gyanús volt, valahogy 3+ GT/s-re emlékeztem a Pi4 esetén és tényleg: https://www.raspberrypi.com/products/raspberry-pi-4-model-b/specifications/ "1GB, 2GB, 4GB or 8GB LPDDR4-3200 SDRAM (depending on model)" Most derült ki, hogy a Pi4-nél downclock-olva ment a memória?!

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Gpu kapcsán azért szoktam hangsúlyozni, hogy főleg a drivereken múlik, mert minden gyártó azzal dicsekszik, hogy hardveresen elvileg mit tud,
de aztán a gyakorlatban szoktak elvérezni úgy, ahogy te is írod :)

Közben átfutottam Jeff írott cikkét is, abban benne van igen, hogy 4 lane megy a chipsethet és 1 lane a csatlakozóhoz.
Egyébként nem lepne meg, ha minden stream 3asra váltana, csak az io chipset nem használja ki - de ez majd akkor derül ki, hogy számít-e ott, ha valaki telerakja az összes portot (2x usb3 + 2x usb2, + 2gbps lan full duplexnél + kamera és vagy kijelzők is a szalagkábeles porton együtt). Bár a paraméter neve alapján lehet tényleg külön állítja azt az 1 sávot.

GPIO, talán Jeff mondja a videójában, hogy így nem kell az a robotkaros gyártási lépés, ami dugdosta be a lyukakba az alkatrészeket. Szóval spórolnak vele némi időt és pénzt, hogy nem többféle robot kell a gyártósorra. 

Pi4 biztos, hogy tud uhs-i-t? Úgy emlékeztem, hogy a régi protokoll volt túlhajtva kezdettől fogva. A kártyák általában bírták.
De az uhs-i alacsonyabb io feszültséget használ a nagyobb sebesség mellett. Talán a power chip csere miatt tudták szabványosra csinálni, így 3.3 helyett 1.8V io-t tud a kártyaslot.

A ramnál sokat nem számít az elméleti szám. Nem tudom pontosan hogy jön ki az órajelekből a ram órajele. A gyakorlati sebesség számít.

A Pi4 UHS-I supportról annyira emlékszem, hogy évekkel ezelőtt keringett egy (kb egysoros) patch, ami duplázza az SD kártya sebességét. Próbáltam most rákeresni, de a triviális keresőkifejezésekre nem esett ki a találat. Igazából nem tudom mi lett a sorsa, arra emlékszem, hogy fórumokban morogtak miatta, hogy miért nem merge-elik ezt a kernelbe. Nem úgy rémlik, hogy overclock lett volna, inkább valami feature flag engedélyezés volt, ebből gondolom, hogy a hardver valójában tudta a nagyobb sebességet. De lehet, hogy volt vele valami olyan stikli amit írsz, hogy nem teljesen szabványosan tudta és talán azért nem merge-elték.

A Pi4-nél a ram órajele sajnos rejtett paraméter, nem tudod állítani és vcgencmd sem adja vissza. Akárhogy is nézzük, elég "fura" kommunikáció, hogy eddig mindenütt Lpddr4-3200 szerepelt a Pi4 adatlapján, aztán most hogy kijött a Pi5 a "2x gyorsabb LPDRR4-4266 memóriával", hirtelen kiderült, hogy a Pi4 eddig csak 2000 vagy 2133MT/s-en ment?! Egy dolgot viszont lehet, hogy ki fogok próbálni. Nem kizárt, hogy a gpu_clock-kal szinkronban változik a memória órajele (van olyan cikk, amiben erre utalnak). A gpu_clock default 500 MHz, akkor a memória ennek 4x-ese lenne?! Mindenesetre ha gpu_clock állítástól nő az ARM core-okból mérhető memóriasávszélesség, akkor ez volt a helyzet.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ez ilyen specsheet sunnyogás, h. nem lehet kideríteni hitelt érdemlően mit tud egy rpi4 cpu és dram órajel szempontjából? Vagy pdf-ben ugyan le van írva valami, csak a valóságban futó tényleges hardware nem árulja el magáról ezeket a diagnosztika lekérdező programoknak? Innentől meg lehet h. a pdf-ben írtakkal a valóság lehet h. köszönőviszonyban sincs?

A tippem az, hogy a spec sheetben azért szerepel LPDDR4-3200 mert ténylegesen legalább ilyen vagy jobb memóriachip kerül beforrasztásra. Fórumban megnéztem (nem akarom szétszedni a sajátot, mert akkor újra kell pasztáznom vagy thermal pad-et cserélni...): https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=277251

Például a 4GB-oson ezt a feliratot találták: 9FD77 D9WHV

Ez kikeresve ez a teljes típusszám: https://www.micron.com/products/dram/lpdram/part-catalog/mt53d1024m32d4dt-053-wt

Persze a Micron nem köti az orrodra, hogy hány MHz-es, végülis miért is érdekelne téged ilyen apróság...

A Mouser (alkatrészkereskedő) szerint viszont: https://eu.mouser.com/ProductDetail/Micron/MT53D1024M32D4DT-053-WTD?qs=rrS6PyfT74d8IiG4fL2YSw%3D%3D

1866MHz-es órajelet támogat. Ezt duplázni kell a data rate-hez: 3733 MT/s

Egy másik Micron datasheet szerint, ami nem konkrétan erre a típusra vonatkozik, hanem az egész típuscsaládra: https://media-www.micron.com/-/media/client/global/documents/products/data-sheet/dram/mobile-dram/low-power-dram/lpddr4/200b_z11m_sdp_ddp_qdp_auto_lpddr4_lpddr4x_mt53d.pdf?rev=f28fd074011145f2923eee9e6f90270e

A pdf megerősíti, hogy a -053 végződés (=530ps) 1866MHz órajelet és 3733MT/s bitsebességet jelöl.

Ettől függetlenül simán lehet, hogy a raspberry nem hajtja ki a névleges órajelen. Csak szerintem nem túl elegáns kommunikációs húzás, hogy ez egészen eddig nem volt a nagyérdemű tudtára hozva, de amint megjelent az új verzió, akkor rögtön kiderül, hogy régi nem is ment akkora órajelen, amin mehetett volna.

Egyébként a Pi4 jó hűtéssel nálam simán elment 840MHz-re húzott gpu_clock-al. Ami - ha igaz a leírás - húzza magával a memória órajelet is. Eszerint a memória nálam 3360MT/s-ig mehetett fel, és szerintem nem a memória miatt nem tudok feljebb menni, hanem a videocore bírja eddig. Amit majd meg akarok mérni, hogy a CPU-ból mért memóriasávszélesség hogy változik a gpu_clock hatására, ez valószínűleg elég jól meg tudja erősíteni vagy cáfolni a feltételezést.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

ez volt az?
https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=284261

Ez alapján viszont valsz mégis tud lassabb uhs módot a pi4 is. Akkor elavult az ismeretem és a pi3-ig volt igaz, hogy csak túlhajtották a class10-es módot.
Egyébként amennyire értem a videocore lelki világát, sokmindent attól függ, hogy milyen sebességeket bír a videocore, mert valójában sokmindent az emulál szabványos eszközként a kernel felé. Magát a pi4-et sosem használtam személyesen, csak követtem valamennyire, hogy mire képes, de amire nekem kellettek, arra a pi2 is megtette. Másra meg kevés volt és ezért inteles minipécét vettem oda.

Yep, szerintem ez volt az. De ez valóban nem a teljes 104MB/s-es UHS-I, hanem a DDR50-es mód (amit néha DDR52-nek hívnak, hogy ne legyen egyszerű). Viszont az egyik issue trackerben emlegetnek ilyet:

In the BCM2835 manual there is a table on page 82 which reads:

18:16 UHSMODE RW 0x0
Select the speed mode of the SD card:
000 = SDR12
001 = SDR25
010 = SDR50
011 = SDR104
100 = DDR50
other = reserved

Na most akkor találd ki, hogy mi az igaz...

Annyiban legalábbis megnyugodtam, hogy nem haluztam ezt a dolgot, hanem tényleg van olyan doksi, ami szerint a Pi4-es SoC-n támogatott a full 104MB/s-es üzemmód is.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

a kommented alapján keresve, ilyet találtam még

https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=282639

Lehet sd kártyáknál nem jellemző a ddr52 3V mód, hanem emmc chipre, ami adapterrel betehető sd kártya slotba is. Ez a pi1-2-3 esetén lehet hasznos infó, bár pont nem próbálta ki a kommentelő a pi3-jában az emmc kártyát. Meg nem tudom azóta esetleg bekerült-e a kernelbe.
https://www.wireless-bolt.hu/46724-hardkernel/697116-hardkernel-micro-s…

A ddr50 meg lehet az eredeti 1.8V -os mód. De a BCM2835 az még a régi pi volt, annál nem volt meg az 1.8V a boardon.
A pi4 a fórumban lévő kimásolt érték alapján már tényleg tud ddr50 1.8V-t. 

Klasszikus példa ez az ötös széria arra, hogyan kell egy eredetileg jó termék ötletet  elcseszni.

Viszont az alapítványosok megtartják a korábbi szériákból is a főbb változatokat. Megvan mindnél, hogy meddig vállalják a kaphatóságát (vagy legalább a rendelhetőségét).  A zero, zero2, "A" változatokból biztos marad piacon legalább elvileg kapható hobbi vonalon. A cm vonalat nem figyelem annyira, de elvileg azon is vannak vállalások. Eddig talán a pi1 B változat ami kb megszűnt, de A változat és zero maradt. A pi2B átváltott a 3B chipjére, lekonfigurálva annak a szintjére.

Inkább azon szoktam bosszankondi, hogy vannak termékeik, amik csak akkor kaphatóak ténylegesen, ha valami olcsó konkurencia fenyegeti őket.

Jól hangzik, de véleményem szerint már csak a neve adja el. Ár/érték arányban inkább Orange Pi 5, vagy egy ROCKPro64.

aha, van köztük pár normális is. Debian, manjaro, libreelec. A normál linuxoknál a szokásos kérdés, hogy kihasználja-e a hardver képességeit (3d, eszközfüggő io portok és hasonlók) vagy csak bebbotol és van lan meg gyorsítás nélküli 2d kép. Kernel relative naprakész vagy 5 éves verzió foltogatva.

A támogatásnak különböző szintjei vannak :) Attól hogy ad képet meg van hálózat még nem biztos, hogy hálózati szolgáltatáson kívül másra jó. Az ördög a részletekben rejlik.

Például a raspberry esetén is van már azt hiszem mainline kernel támogatás, de ha azt használod, akkor hiányoznak hardveres képességek. Így általában az alapítványos módosított kernelt szokták használni, ha teljesebb értékű funkcionalitást akarnak. 

Ilyen szinten nem ismerem a rockchipet, hogy mennyire van meg és ki által készített kernel kerül be, ezeket részleteiben nem tudom. Általában csak youtube review-kat néztem róluk és ott voltak gpio támogatásban is hézagok régebben.

Ahol gondolom megint csak kérdéses, h. éppenhogy elindult rajta a kernel, vagy minden csilivili ami a marketing pdf-ben szerepel az ténylegesen működik is, hw-gyorsított nempedig szoftveremulált-eszkábált, ja és stabil, nem fossa magát össze pár óra idle runtime után.

A kínaiak mindent lemásolnak, vagy készítenek nagyon hasonló alternatívát, a eredeti ár töredékéért. Igaz el kell viselni némi kompromisszumot, de ezek olykor tényleg jelentéktelenek.
Lásd pl. az Arduino microkontrollereket ahol az eredeti ár harmadáért vagy még kevesebbért is megkaphatod, cserébe az usb-chip-hez Windowson drivert kell telepíteni, de Linuxon még az sem kell.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Real-time clock (RTC), powered from external battery

Ezt már a legelső verzióba is bele kellett volna pakolni, sokáig tartott.

akkor már létező chipeket használtak és minden cent számított, az első széria úgy emlékszem először 20 ezer darabos mennyiségben készült, utána indult be a befolyt pénzzel az egyre nagyobb szériák gyártása. Most már egy ideje customizált, saját igényre szabott soc változatokat gyártatnak a broadcommal, mert milliós tételszámban rendelnek. Utólag lehetett rákötni modult.

Szerintem méretspórolás miatt nem tettek bele. Nem is a chip, hanem a gombelemnek nem akartak helyet szorítani. Plusz szerintem a mai modern rendszereknél nem olyan fontos az RTC, lekérik az időt NTP-vel és kész.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az RPi és hasonló SBC-ket sok olyan helyre is szánják, ahol nincs internet kapcsolat, de attól még jó lenne ha pontos időt naplózna, az alapján működne. Már a legelső RPi-hez volt RTC modul, mert nagy volt rá az igény.

Most is csak egy pici csatlakozó a legnagyobb változás, továbra sincs hely elemnek/akkunak. Azt nem tudom, hogy a régebbi generációk bármelyik hardver eleme egyébként tudta-e az RTC-t, vagy lehetett-e volna helyett RTC képes verziót használni.

Szerkesztve: 2023. 09. 30., szo – 10:09

Sajnos a H.264 HW gyorsítást (encode+decode) kihagyták belőle. Ez azt jelenti, hogy aki mediacenterként, vagy egyéb video screen-ként használja, kelleni fog az aktív hűtés, illetve a teljesítményfogyasztás is növekedhet, throttling, akadozás  előfordulhat. Ezt nagy visszalépésnek tartom, amit nem nagyon reklámoznak.

Ez tovabbra is egy 50usd-s jatekgep, oktatasi celokra. Vannak rendes stream/kodec megoldasok 200-500usd-ert, egyszeri dij, nem havi, szvsz nem sok.

Mindig lesz egy miertnincsrajta kerdes, mert valaki olyat akar, amit a gyartok nem. 

@BCsabaEngine

Úgy teszel, mintha a h264 hardveres encode/decode nem lenne sztenderd már minden 10 évvel ezelőtti soc-okban sem.

Ugyanezt az agyalágyult reakciót vélem felfedezni, mikor 2021-es dell (inspiron) laptopba is belecsempészi a tetű gyártó sunyiban a 10/100-as ethernetet, mikor szintén 10 éve sztenderd minden wired IC-ben a Gigabit. Nincs rá semmilyen értelmes indok, csakis a vevő szopatása, és erőszakkal drágább típus felé taszigálása.

Ugyanígy 2021-es géppel derült ki h. hdmi-ből is kamu-1.4-et rakott bele a Dell, hogy 2023-ban nehogy 1080p-nél nagyobb felbontás kijöjjön belőle. (1.4 használata, mikor a 2.0 is lassan már kb 8 éves spec volt 2021-ben) És mindenzt miért teszi meg a dell? Hát csak azért h. szopassa a vásárlót.

USB2 helyett USB1.1 mikor jön vissza 2023-ban ilyen elbaszott logika mentén?

Nekem az a kedvencem, mikor sok gyártó a 800-1000 dolláros laptopokba is csak 8 giga RAM-ot rak, azt is lehetőleg single channelben, mert annyi mindenkinek elég, mint anno a 640 KB is. Néha még azzal is súlyosbítják, hogy bővíteni sem lehet, mert oda van forrasztva. Win11-hez és legújabb játékokhoz lassan már a 16 giga RAM is kezd határon lenni, aki normális gépet akar, az minimum a 32 gigára megy rá, és a gyártók laptopnál nem veszik észre magukat. Sokáig a kijelzők felbontását is HD-n tartották, FullHD helyett, meg SSD-ket kispórolva ragaszkodtak a HDD-khez, de ezek kikopni látszanak azért.

Amúgy egyetértek, a HDMI 2.0-nak, gigabites Ethernetnek, USB 3.2-nek elég alapnak kéne már lennie. Igazából már így 2023-ban reálisan az USB4/Thunderbolt-ot és a HDMI 2.1-et is el lehetne várni, meg a Wi-Fi 6-ot, Bluetooth 5+-t is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Várjál, mert a hdmi 2.1-nél elkövették az IT-történelem eddigi legnagyobb faszságát. Mert attól kezdve már mindenre rá lehet írni a 2.1-et, ami nem teljesíti a szintet csak kis részben arra is. Keress rá, mekkora kavarás volt ebből vagy 2 éve. Azóta persze már nincs hírértéke, a szenzációhajhász média továbbállt más napi cirkuszra, a nép is lasan megfeledkezik erről, és lassan beleveszik a valóság a múltba. De attól még a károkozás permanensen megtörtént: ha valamire rá van írva h. hdmi 2.1, arról nem lehet kideríteni, mik a valódi spec-nek megfelelő képességei.

Sot, eleve 2 GiB oda van adva  a 8-bol a videokarinak mert az sokkal jobb ha a Windows 6GiB-bol gazdalkodik, es mikor visszaveszem a BIOS-ban 512MiB-re akkor jon a figyelmeztetes hogy a stabilitast veszelyeztetem. :D

Visszavettem a Videokartya memoriat es erzesre is sokkal jobb netezos gep lett.

A Pi4-nél is viszonylag korlátozottabb volt a h264 dekóder, talán 1080p60 volt a maximum és volt valami bitráta limit is. Ok, mondjuk szerintem 1080p az elvárható maximum, amire a Pi4 alkalmas (hacsaknem majdnem statikus képet kell kitenni 4k monitorra). De mindenesetre a h265 dekóder támogatott 4k60p-t is és (csak fullscreenben; böngésző, desktop compositing és hasonlók nélkül) képes is kitenni a monitorra.

Ami mondjuk jó lett volna, ha legalább van helyette valami újabb, mondjuk vp9 vagy (bilibe lóg a kezem) av1 dekóder. Az av1 azért tényleg eszi a CPU-t, szerintem még az A76-osnak is nagy falat.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

na csodálatos... a pi4-ből is kidobták némelyik codecet, mondván elbírja a cpu. Nesze neked fogyasztás. 
Ah látom: https://www.yodeck.com/news/raspberry-pi-5/

De ez egy dolog, mert oké, ne legyen benne az alapárban. Viszont ahogy a régi generációknál, a licenszelést megoldhatnák eszközönként is. Lehet nem olyan költséghatékony, mert bulk pár cent lenne, így meg pár dollár, de legalább a lehetőség meglenne. Ráadásul valsz benne van a képesség.

Éppen belebotlottam egy pénzgyűjtő kampányba, ahol egy eléggé elavult inteles alapú mini boardot reklámoznak 64 dolcsitól. És látom, hogy már 100-200 dolcsi szinten van kínából házzal együtt valami intel celeron variáció 2-4 maggal, ami valsz médialejátszásban és hasonlókban jobb. Valsz desktopnak is jobb a működő driverek miatt. Plusz elvileg bármi os felmegy rá, nem cégfüggő telepítő megoldás kell, hanem uefi. És akinek médiaszerver kell, annak lehet a transzkódolás is megy.

Szerkesztve: 2023. 09. 30., szo – 16:24

Hát ez tényleg nagyon mellé ment. Ez kb. a semmire sem jó kategória: IoT-hez túl drága már és túl sok áramot zabál, na meg aktív hűtés miatt eleve felejtős; desktop-ra meg még mindig túl kevés...

Már az RPi4 is necces volt, de ez annyira melegszik, hogy aktív hűtés nélkül már nem is ajánlják? Hát ezzel kinyirták a Raspberryt. Ennek a lapnak pont ott volt létjogosultsága, ahol a kissebb teljesítmény nem okozott gondot, viszont nagy előnyt jelentett az, hogy teljesen passzív, és egy aksiról is vígan elketyeg. Na ezt most bukták, és igen, ha már aktív cuccról van szó, akkor egy kockapécé sokkal jobb ár/érték arány, akárhogy is nézzük. A kikapcsológomb meg az RTC az tényleg nagyon kellett már, na de a többi, pl a PCIe tök felesleges bele, mert akinek erre igénye van, az úgyis vesz inkább egy kockapécét, ahogy eddig is. Emiatt nem fog senki váltani rá, az IoT-seket meg jól megszivatták.

Túl sokat akart a szarka tipikus esete: egyszerre akarnak IoT és desktop is lenni, és hát nem túl meglepő módon egy seggel nem lehet két lovat megülni. Az Rpi5 most egyikre se jó, de legalább drága, hát gratula!

PS.: Mondom mindezt úgy, hogy nagy RPi fan vagyok. Sajnos minden jel arra utal, pár éven belül ez is a Commodore sorsára fog jutni: hiába lenne jó a vas, a vezetők balf*szsága miatt előbb-utóbb bukta lesz, ami nagy kár.

Tisztázzunk valamit a TDP terén.

Specifikusan nem ismerem a Rp5-öt, de asztali procinál sem azt jelenti a 65 meg a 100W TDP, hogy annyi eszik a proci.

Azt jelenti, hogy ehet annnyit, ha kéred ÉS adottak hozzá a feltételek (bírja a hűtés, a VRM, stb.).

Rpi-nél is: ha nem használod ki a plusz teljesítményt, nem fog annyit felvenni. Ha beleütközik a hőmérsékleti plafonba, szintén nem fog annyit felvenni.

De ami valószínű:

- Rpi4-nek megfelelő táppal és hűtéssel is erősebb lesz, mint a Pi4,

- ha pedig jobb hűtést és több tápot kap, akkor pedig jóval nagyobb teljesítményt fog tudni.

PCIe pedig volt már a Pi4-en is, csak nem volt kivezetve. A compute module-on lehetett használni.

Pozitívuma a videónak, hogy itt egy pillanatra (8:32-nél) rendesen látszik a tápegység felirata:

5.1V 5A 25.5W
9V 3A 27.0W
12V 2.25A 27.0W
15V 1.8A 27.0W

ez alapján a táp legalább valamilyen szinten standard USB-PD-t implementál és telefon gyorstöltőnek használható lesz.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Rpi-nél is: ha nem használod ki a plusz teljesítményt, nem fog annyit felvenni.

Dehogynem. Nincs olyan, hogy kevesebbet vesz fel, ha nem használod mondjuk az USB-t, jó is lenne. De nem, az van, hogy asszerint állítja a sebességet és a fogyasztást beégetett profilok alapján, hogy melyik tápot dugod rá (azaz konfiguráció függő és nem terhelés függő). A lényeg az, hogy plusz költség, mert kell egy 15W-s meg egy 27W tápot is venni. Azt nem teheted meg, hogy mondjuk neked nem kell a PCIe vagy USB, akkor az arra szánt feszültséget adja a CPU-nak, ilyent nem tud. Alapjáraton fogyaszt benne minden cuccos, ha szükséged van rá, ha nincs.

Ha beleütközik a hőmérsékleti plafonba, szintén nem fog annyit felvenni.

Na hát pont ez az, ami aggasztó, a phoronix mérése szerint ez a plafon 89.75 Celsius, de átlagosan is 81 C, ha nincs rajta az aktív hűtés... https://www.phoronix.com/benchmark/result/raspberry-pi-5-cooling-benchm…

PCIe pedig volt már a Pi4-en is, csak nem volt kivezetve.

Tudom, qanyáztam is érte, mert berakták mögé az USB kontrollert. Így most már lehetetlen bare metalból egy billentyűleütést figyelni (ugyanis ahhoz kellene írnod egy PCIe drivert, egy XHCI drivert, egy USB hub drivert, egy USB HID drivert, egy USB keyboard drivert; na meg persze mivel a PCIe nagyon időzítésérzékeny, a pollozás felejtős, ezért kell még GIC driver, VBAR kiszolgálók és ARM Timer driver is... Mindez csak azért, hogy egy billentyűleütést lekérhess...)

inkább az, hogy a konkurenciához hozzáemelték a hardvers képességeket. Mert legtöbben azért veszik meg az újabbat, mert nagyobbak a számok, meg ugye félrevezető módon már dekstop képesnek szokták a mai sbc-ket mutatni. A lóvé abból van, hogy megveszik sokan és aztán megy a sarokba a többi kacat mellé. Csak közben a kínaiak az intel és amd soc-okkal elérték a szintjét (árban is nagyon közel) és egyre kevésbé érzem reálisnak bármiért a nagy pi-ket választani olyan célra, amihez nem mikrokontroller és pici fogyasztás kell.

Emellett meg ott van a mikrokontrolleres vonal és a régi változatokból is megmaradnak a kisebb méretűek.

egyre kevésbé érzem reálisnak bármiért a nagy pi-ket választani

Én is így érzem. Plusz most már jóval drágább is azoknál, 60 USD csak az alaplap, plusz cooler, plusz táp, plusz ház, plusz SD kártya, plusz ilyen olyan kábelek... (a teljes ár simán vetekszik egy kockapécéével, de a teljesítménye korántsem).
Két szék között a padlóra.

ha jól látom ő samba megosztáson át másol egyik ssd-ről a másikra a laptopján. A pi-n belül közvetlenül a két felcsatolt meghajtó közt kellett volna kipróbálnia.

A videón mutat rsync futást nagy fájllal is két lemez közt, az már érdekesebb, ott másfél gigabájt másolásánál 236MB/s -et ír. Azért a diszkek sem mindegy mit tudnak, képesek-e folyamatos írást 500 -as sebességgel vagy lelassulnak. Erről nem mond semmit közben. A weblapja szerint a végére 45 megára lassult le https://notenoughtech.com/raspberry-pi/raspberry-pi-5/