Elhunyt a Google veteránja, aki a modern adatközpont/cloud computing elképzelés atyja

Életének 59. évében elhunyt Luiz André Barroso, a Google veteránja, aki számos alapszabályt felrúgva, radikális ötleteit megvalósítva letette a modern adatközpont, cloud alapját.

Luiz André Barroso soha nem tervezett adatközpontot, mielőtt a Google felkérte volna rá a 2000-es évek elején. Mire az elsőt befejezte, a számítástechnikai ipar számos konvencióját megdöntötte, lefektetve a Szilícium-völgyben a felhőalapú számítástechnika fejlesztésének alapjait.

Barroso, a Google-nél 22 évet lehúzott veterán, aki szeptember 16-án, 59 évesen váratlanul elhunyt, drága speciális hardverek helyett olcsó alkatrészekkel építette adatközpontjait.

Részletek itt.

Hozzászólások

A sors iróniája , hogy utolsó tweet-je Gordon Moore temetéséről szólt ...

trey @ gépház

számos alapszabályt felrúgva, radikális ötleteit megvalósítva letette a modern adatközpont, cloud alapját.

Ja, annyira radikális meg forradalmi, hogy most pont ugyanott tartunk, mint a '60-as, '70-es években a mikroszámítógép forradalom előtt: sok kis semmit nem tudó kliens kapcsolódik egy nagy, mindent tároló kiszolgálóhoz... Ez ám a radikális változás! (szarkazmus)

Mondjuk amikor az emberek többségének még az sem tűnik fel, hogy a rengeteg erőforrással rendelkező asztali gépükön bőven elég nekik egyetlen böngésző alkalmazás a sok-sok honlaphoz, akkor hogy lehet, hogy pontosan ugyanazért a tartalomért az egyébként is limitált erőforrású mobiljaikra meg minden egyes nyamvadt honlaphoz külön-külön alkalmazást kell telepíteni... Ez ám a fejlődés! (szarkazmus)

Egyébként R.I.P.

Miért ellentmondás, ha pl a mobilos applikációnak esetleg kisebb a lábnyoma, mint a webes felületnek, valamint esetleg jobban bírja egy app a hálózat kiesését, mint egy weboldal (bár erősen oldal és fejlesztőfüggő, face böngészős üzengető is kiírja, hogy nincs kapcsolat), amúgy lassan tényleg jobb lenne, ha az egyszerűbb felhasználói appok már mind böngészőből futnának (akár offline) és nem kellene keresztplatformos fejlesztéssel bíbelődni, és akkor már tényleg mindegy lenne milyen eszköz és OS.