Végül feltörték a Windows XP aktiválási algoritmusát, a keygen most már Linuxon is működik

Egy blogpost azt állítja, hogy a Windows XP kiadása után 21 évvel végül teljes mértékben sikerült megtörni annak aktivációs algoritmusát, így már offline is lehet aktiválni a Windows XP telepítéseket, nem probléma, hogy a Microsoft lekapcsolta az aktivációs szervereket. Mi több, a keygen mostantól Linuxon is működik. Természetesen, ezeknek ma már leginkább csak sportértéke van, mintsem gyakorlati haszna ...

Hozzászólások

Csupan sportérték?! Hát, nem is tudom. Van itt valaki aki még használja ezt a jó kis telemetria (tm) es kémprogram (tm) valamint (bocs, nem jut eszembe) (tm) mentes operációs rendszert?

:-)

hajbi. Meg néhány retrós, retró gépen, valódi retózásra használva. Ők örülni fognak, hogy nem kell leállt aktivációs szerverek miatt szopni. Ma már nem okoznak vele senkinek kárt, az XP abandonware, lassan már a winworldpc.com-ra vagy archive.org-ra is ki lehetne tenni, mindenestől, keygenestől, akitvátorostól, összes update-tel (beleértve a POSReady változotot és frissítéseket is) egy megapakkban, stb.. Épp olyan lezárult történelmi darabka, mint a klasszik Unix, CP/M, DOS, stb..

Pedig nekem is van még XP-hez rendes, legális dobozos kulcsom 10+ évvel ezelőttről, de nem használtam már évek óta, nem volt fent virtuális gépben sem. Így nem is tudom, hogy az aktiváció menne-e jelenleg. Nagyon rég nem próbáltam.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Fel lehet tenni, majd 2096-ban, amikor lejár rá a szerzői jog... legalábbis a jelen törvények szerint, ha addig meg nem hosszabbítják.

Amúgy elég érdekes ez a szoftver szerzői jog kérdés, mert még gyakorlatilag semmire sem járt le, de utána elvileg már nem fogja védeni a forráskódot sem. De kötelezve meg gondolom senki sem lesz a forráskód megosztására. Nem mintha addigra releváns maradna bármilyen szinten.

Mert rájöttek, hogy nem kell nekik. Helyette minden film elejére berakják a karaktert az intro részeként, és mivel az is copyrighted, így ha valaki megpróbálná a karaktert felhasználni, akkor nem a most lejáró 100 éves copyright miatt mennének neki, hanem az éppen aktuálisan kiadott film intro-ja miatt :)

Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Trademark vs copyright nem keverendő. Előbbiből mintha lenne registered (R) és unregistered (TM). De ehhez nem értek. Miki annyira össze van kötve velük, hogy ő már trademark. Olyan mintha a coca-cola logót nyúlnád le, mondván hogy már több mint 100 éves.

Ugyanakkor a "Steamboat Willie" jövőre szabadon terjeszthetővé válik. Én nem fogok összetörni, hogy Mikit nem lehet szabadon felhasználni :)

VM-ben hasznalom. Mert 10 perc alatt felmegy es utana nem kell ujrainditgatni frissitesekert.

Legjobb Windows API kompatibilis VM guest OS, foleg retro jatekok azon reszehez, amihez a wine bajos (pl. macOS host eseten kapasbol).

Amikhez XP-nel ujabb Windows kell az vagy posztmodern AAA jatek, amihez amugy sincs hardverem, vagy van Mac-re/Linuxra, esetleg fut wine-nal.

Nincs itthon Windows-om 15 eve es amikor volt Win 10 VM-em, annak is mindig az lett a vege, hogy az XP-t inditottam el.

Security: shared folderbe ne tudjon irni, rakd fel a VMWare/VBox/Parallels frissiteseket oszt maris eleg jo az.

Mondjuk az egészségügyben is rengeteg ilyen gép van bizonyos helyeken. Ami csodálatos, mert friss böngésző nincs rá, de az ambuláns rendszer abból érhető el... :S Aról nem is beszélve, hogy indulásnál bedob egy "vigyázz a phisinggel, ransomware-rel, okosan netezz!" fakságot a full obsolete chrome/ff böngészőben... Nálunk mondjuk volt elképzelés egy netbootos gentoo indult opcionálisan ezeken a gépeken, de abból a nyomtatás volt szopacsek... Pedig nem lett volna rossz... De gondolom a felhasználóknál kiverte a biztit a "hol van a vindóz gomb" - "ez máshogy néz ki", így nem ment tovább.

Nagyon is sok gyakorlati haszna van, mert egy legális XP már nem tud aktiválni magától.

Persze aki ilyen megkérdőjelezhető legalitású megoldást használ, az már annyi erővel feltehet egy VLK változatot is.

Annál már akkor jobb az arpi_esp által linkelt megoldás, mert van rá egy cert fix.

Na de a lényeg: előveszel egy eredeti telepítőlemezt, feltelepíted, az OOB nem fog tudni aktiválni.

Ahol nekem kellett, ott volt még akkor egy "self service" aktiváció, gyakorlatilag a telefonos, csak egy másik gépen meg tudtad csinálni magad. Arra az is jó volt.

O, en telefonaltam, es a bebillentyuzott kodra kapott koddal rogton aktivalt. Semmi kulso segitsegre nem volt szukseg. Nekem az online aktivalas regen sem mukodott. Tok mind1 volt, hogy modemet, ISDN modemet vagy ethernetet akartam. Mindig telefonalni kellett, nem is jut eszembe megprobalni az onlinet.

Szerkesztve: 2023. 05. 27., szo – 20:35

amugy elolvasta valaki a 2 cikket? mert nem tortek meg fel semmit, az aktivalo toolt a microsoft adta ki 4 eve a githubon, ezt portoltak most linuxra is, de ez offline nem mukodik, kell hozza az MS szervere.

illetve a redditre felrakott valaki egy xp_activate32.exe programot ami megoldja ezt offline, de ezt meg nem sikerult visszafejteniuk, es vszinu ez is az ms-tol kerult ki valahogy...

szoval korai meg az orom szerintem

 

Four years ago, WindowsXPKg2 launched on Microsoft's GitHub platform. Based on the even earlier Inside Windows Product Activation: A Fully Licensed Paper3, it generates product keys but relies on an external, third-party server to return the Confirmation ID.

In a post last year on the Windows XP subreddit (Windows XP web activation is finally dead…), retroreviewyt shared xp_activate32.exe4, which calculates the Installation ID

fejlemeny:

valahonnan elokerult a forraskodja az exe-nek...

Jópofa ez a windowsxpkg, most próbáltam ki Linuxon. Egy hiányosságát látok, berakhattak volna egy olyan funkciót, ami megjegyezhető kulcsot generál, pl. valami szövegre hasonlítót. Bármit, amit könnyű megjegyezni, ahogy Win95a-nál az 111-1111111 kulcsot.

De jó látni, hogy Linuxra is kiadják ezeket. Keygent és KMS szervert is. Már úgyis van vízjel portolva. Esetleg valami telemetriaküldő linuxos kliens kéne, amivel lehetne a MS-felé mindenkinek dömpingszerően a fake telemetriaadatokat küldözgetni, mutasson jól az a statisztika.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Minek olvasnam el? Ha van egy jol bevalt velemenyem, senki ne gondolja, hogy olyan csacska dolgok miatt megvaltoztatom, mint a valosag.

Tapasztalatom szerint a valosag allandoan valtozik, szoval en nem fogok homokra varat epiteni. Inkabb megvarom, mig a velemenyemhez odaer a valosag, es nem erdekel, hogy ez mennyi idobe kerul. Legalabb megmondhatom, hogy latjatok, en mar reg megmondtam. Ehhez nem kell elolvasnom semmi cikket. :-)

az aktivalo toolt a microsoft adta ki 4 eve a githubon

Ez hülyeség. A cikk ugye azt írja, hogy "Four years ago, WindowsXPKg2 launched on Microsoft's GitHub platform", de ez nem azt jelenti, hogy a Microsoft adta volna ki, hanem azt, hogy a Microsoft tulajdonában lévő Githubon jelent meg. A Microsoft NEM adta ki az XP kulcsgeneráló algoritmusát.

2006-8 környékén láttam egy olyan toolt ami VLK kulcsokat generált, valószínű bruteforce megoldással; egy textboxba tett le kulcsokat, kb 4-5 key/perc sebességgel, és elég sok win változatot tudott.

Hú, ezt hasznos lett volna ismerni 2006 környékén. Én eleinte a híres FCKGW kezdetű kulccsal XP-ztem, de az SP2-vel a MS feketelistázta, aztán egy cég által vett XP-nek a termékkulcsát használtam onnan. Azt is csak néhány évig, mert az XP-korszak vége felé már szinte minden brand gép, laptop XP-s matricával jött, és elég volt az. Utána meg már főként linuxoztam, amelyik gépen használtam is Win7-et, azon már fel volt telepítve, aktiválva, vagy volt a gépen OEM matricás kulcs, meg ott volt sok embernek a rearm és a KMS-es aktivációs trükkök. Win10 korszakra meg már ott lettek az olcsón árusított, újraértékesített, vagy refurb licencek is, így már nem kellett termékkulccsal manőverezni többé, már OEM matricával sem, mert a modern Windowsok telepítője a BIOS-ból kiolvassa a kulcsot.

Gondolom az a tool mai hardveren már 400-4000 key/perc-et tudna, csak hát minek, mikor a fentebb írt windowsxpkg meg lemérve 17 200 ~ 17 600 ezret tud per perc (ezen nem tudok javítani már, se az gcc -O<akármi> -march=native, se a strip, se a ramdrive-on és a > /dev/null kimenetre írás, se dash a Bash helyett nem gyorsítja tovább egy Ryzen 6800H-n). Mikor már nincs rá szükség.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem, mert ez a 17 ezer is overkill elméleti szám. Persze az még elegánsabb lenne, ha valaki a kiszivárgott kód alapján az XP telepítőt hekkelné, hogy
1) elfogadjon bármilyen 5×5-ös kulcsot, teljesen kamu, költött kulcsokat, 0 bájtosakat is, vagy ne is kérjen termékkulcsot egyáltalán
2) default feltételezze, hogy aktiválva is van, és kihagyja teljesen a KMS aktivációt is.

Ez még kényelmesebb, mint 3rd party toollal termékkulcsokat generálni, meg a telepítőnek beadagolgatni, és az aktivációval cselezgetni. Ha már egyszer csinál valaki egy final XP lemezképet, amibe mindent frissítés integrálva van, egészen a legutolsó POSReady-ig, akkor megéri ezt is beállítani benne. Ha már lúd, akkor legyen kövér. Persze ez a keygen is maradhat, mert akinek van egy régi, legacy telepítése, ami egy ponton kitalálja, hogy aktiváld újra, akkor ez is rendelkezésre áll.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Licencsértő, de nem illegális. A szerzői jogi sértésnek user oldalon követelménye, hogy károkozás történjen anyagilag, de mivel a MS nem árusítja, támogatja többé az XP-t, azért abandonware, nem tud anyagi kárt bizonyítani. Így arra használod, amire akarod, ha kell, VL generált kulccsal, ha kell, kulcs nélkül, stb.. A MS-ot nem érdekli, tudják már ők is, hogy ezt kb. a kutya nem használja, néhány retrós és legacy céges emberkén kívül, mert annyira elavult cucc, hogy fő rendszernek már nem praktikus, nyerni már senki nem fog rajta, ha jól lewarez-eli. A Win2k, NT4, 95-98-cal egy kategória már, azok 10+ éve kint vannak archív oldalakon, archive.org, winworldpc.com, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, de most nem az, hogy ezt a MS-tól legálisan meg tudnád venni. Mert nem árusítják. Ha meg a használt piacon veszel mondjuk egy régi dobozos verziót, rendes matricával és fizikai licenccel, számlával, annak a legalitását is pl. az EU hiába ismeri el, a világ sok egyéb része és a MS ellenzi, ha őket kérdezed. Megfelelni úgyse tudsz senkinek.

Mondom, innentől fogva lehet úgy tekinteni, hogy a MS lemondott róla. Mármint nem csak tekintgetés kérdése, hanem ez a tényleges valóság. Sok régi szoftver meg játék van még hasonló sorson, már megvenni se tudod, sőt, sok esetben már az eredeti fejlesztőcég sincs meg mögötte, a jogokat az megszűnés után tipikusan továbbadja valakinek, de sokszor már azok is megszűntek, így nem csak hogy nem perel senki, hanem nincs is, aki perelhetne.

Az MS igenis foglalkozott az otthoni warez userekkel, mikor még az XP támogatott, árusított volt. Pl. rendszeresen tett fekete listára kulcsokat, meg hozott ki időről-időre eredetiséget vizsgáló update-eket. Jó, nyilván nem erőltették meg magukat, meg nem járkáltak bíróságra minden egyes userrel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem mondom hogy rossz pelda. Mert majdnem jo.

Amiert nem a legjobb: fizikai termek vs "eredeti a helyen marad" masolat. Raadasul a Win XP-t mar ezelott is sokan sokfelekeppen elloptak lemasoltak nem eppen gyarto altal beleegyezett modszerrel.

Amiert majdnem jo: majd ha sikeres lesz a masolo ceg, a Rolex a korabbi profitjabol elperelheti a jogtalan logohasznalatbol eredo profit jo reszet, esetleg a jogtalan design hasznalatbol eredo profit jo reszet. A kinai kisvallalkozo visszael kicsit azzal, hogy eleg kicsi ahhoz es eleg messze van az anyacegtol ahhoz, hogy ez ne erje meg.

A Rolex, mint márka egész más. De itt nem az XP újraírásáról és értékesítéséről van szó, hanem csak a használatáról. Ott meg a szerzői jogi jogsértésnek szinte mindenhol feltétele a károkozás, ha nem hiszed, csapd fel a Btk.-t akármelyik online oldalon. Az egész más lenne, ha valaki elkezdené a MS helyett megpróbálni újra árulni az XP-t, vagy supportot hozzá, de nem erről van szó.

Írom ezt úgy, hogy én XP-t se használok nagyon régóta, és jellemzően évek óta szinte csak Linux megy, csak FOSS szoftverrel. Játék azért akad elvétve abandonware, de az se valami sok, az is csak régebben, újabban meg annyi ingyenes és akciós játék gyűlt be az online játékárusítós oldalas profiljaimba, hogy egy élet kevés lenne, hogy végigjátsszam, így nem is lennék már rászorulva arra, hogy akármit warezoljak meg keygenezzek. De ez a retró közösségekben is rég bevett, nem csak játékoknál, egyéb retrónál is, pl. retró Unix, emulált VAX, emulált MT-32, klasszik Mac és Commodore, stb. ROM-ok, és még sorolhatnám. Ezen már senkinek nem fáj a feje, archív oldalakról letölthetők ezek mindenestől, mindenki használja őket közkincsként. Ebben meg az XP sem lesz kivételezett, mert ők nagyok, meg rózsaillatút fosnak. Elméletben a legrosszabb, ami ilyen abandonware műfajban történt jogilag, hogy néhány nagyobb konzolgyártó, Nintendo, Sony, Atari, stb. vetetett le a netről nagyobb abandonware gyűjteményeket szerzői jogi értesítővel. Bíróság elé senkit nem tudtak hurcolni, vagy bármit ráverni, csak az oldalt töröltették, tették elérhetetlenné a szolgáltatót fenyegetve, de az is csak pár esetben történt, nagyobb gyűjteményeknél, és ott is csak a közzétevőket érintette, az egyszeri user után, aki használta, letöltötte ezeket, szintén nem mentek utána.

A MS ennyit sem tesz meg. Ott van a saját githubos oldalukon ez a windowsxpkg keygen, linux-kms-server projektek, és semmit sem lépnek. Igazából ezzel ma már szívességet teszel a MS-nak, nem hívogatják gyökerek hülyeséggel az ügyfélszolgálatot, hogy már nem létező termékeket aktiválgassanak telefonon. Elvileg munkatársba nem kerül a MS-nak, mert hangfelismerő automata van, de azzal is foglalod a hívásokat a MS központjában, amit rá tudnának fordítani olyan ügyfélre, aki tényleg támogatott termék miatt hívná őket, és nem retrózó meg unatkozó hülye. Még azt sem tartom kizártnak, hogy ahogy az online aktivációs szervereket is lezárták pár éve, úgy akár pár éven belül a telefonos aktivációs lehetőség is megszűnik, akkor meg már a legális licenccel bíró emberkéknek sem lesz formailag legális újta az aktivációra.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Annak idején is voltak win7 kulcsok 1000-1500 forintért. ;) Ráadásul a win7-es kulcsokkal általában a win10 is működött. Vagy egy legális kulccsal rendelkező win7-re rá tudtad telepíteni a win10-et is. A win11 meg már ilyen régi vasakon amúgy sem menne  win10-ről (win7-ről?) upgrade-elve.