Samsung workaround a 8K TV-k európai kitiltásával szemben

Címkék

Március 1-én életbe lépett az az Európai Uniós direktíva, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a 8K-s TV-k behozatalát az unióba. Ennek az az oka, hogy ezek a készülékek túllépik az új, alacsonyabb Energy Efficiency Index (EEI) határértéket, amely az összes TV-készülék maximális energiafogyasztási szintjét 90 W-ban határozza meg, ami lényegesen alacsonyabb, mint az új 8K-s TV-k tipikus 190 W-os fogyasztása.

A tilalom kifejezetten az EEI energiafogyasztási értékeken alapul, tehát ha a gyártó tud olyan 8K-s tévét gyártani, amely 90 W-nál kevesebbet fogyaszt, akkor ő rendben van. E kiskapu miatt a Samsung úgy döntött, hogy alacsony fogyasztású alapértelmezett beállításokkal szállítja 8K-s tévéit. Az AV Magazine szerint az új Samsung 8K TV-k alapértelmezett fényerő-beállítása egy ún. "brightness-limiting eco mode". Ez lehetővé teszi, hogy a tévéik megfeleljenek az EEI-határértéknek 8K felbontás mellett.

Részletek itt.

Hozzászólások

Helyes. Személy szerint úgy gondolom, hogy 8k-s tartalomból nagyon sok nem lehet, tehát sokan státuszszimbólumként veszik. Akkor meg mindegy, hogy a kijelző nem tökéletes. Akit érint, majd átállítja az alapértelmezett beállítást (pont, ahogy ma is van aki kalibrálja), a töbség meg nézi gyári beállításokkal, és kicsit spórol.

Nem régen vettem TV-t. Pont Samsungot, mert korábban is az volt és elégedett voltam vele. 
Egy negyed pillanatig felmerült bennem, hogy nézzük már meg mivel jobb a 8K-s mint a 4K-s!
8K-s adást nem találtam, de 4K-s is elenyésző. Talán a streaming szolgáltatások között akad 4K-s.
Szóval 8K-s tartalmat beszerezni elég nehéz.
Az energia fogyasztás viszont iszonyatosan magas.
Végül ez lett: Q80B QLED 4K
A korábbi Samsung TV-m 3D-s. :D Megnéztem rajta a 3D demót egy kölcsön szemüveggel, aztán nem vettem szemüveget hozzá! :)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Igen. Bizonyos alkalmanként használt háztartási gépek esetében (pl porszívó) szerintem hülyeség az EU-s limit az energiafogyasztásra, ha egyszer egy porszívó többet fogyaszt, de emiatt nagyobb területet portalanít, akkor miért is lenne az pazarló.

De basszus, egy naponta akár több órán át háttérben működő tévé ne fogyasszon már 190 wattot. Plusz ugye nyáron pörgeti a légkondícionálót is, merthogy a hőnek mennie kell  valahová, ezt picit ellensúlyozza, hogy télen a fűtésbe is beszáll. 

Most már értem miért tűntek el a nagyképernyők a boltokból.

Ez ugyanaz a trükközés, mint a VW-nél annakidején. Utálom ezt az állandó kiskapuzást, csak úgy engedélyezném, ha minden maximumon van és ennek ellenére teljesíti a fogyasztási értéket.

"While the regulations require energy-saving presets to be in place out of the box, they do not prohibit switching to other modes."

A linkelt cikk utolso mondata, ugy latom tisztabann voltak vele, hogy a fogyasztas "novelheto".

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2023. 03. 12., v – 10:47

Egy atlag, korszeru oled teve fogyaszt ugy 150-200W korul, ugyhogy nem ertem az agoniat.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Egy IPS fogyasztása nem releváns OLED kapcsán.

Egy találomra kiválasztott 55"-os OLED adatlapja szerint SDR-ben 81W, HDR-ben 152W:

https://www.lg.com/hu/lgecs.downloadFile.ldwf?DOC_ID=20220104154965&ORI…

 

Tehát a felvetést jogosnak érzem, ha a 90W a vizválasztó, akkor miért érdekes, hogy 8K-e, ha 4K-s TV-k is átlépik. (de lehet itt is azt játszák, hogy tesztelni SDR-ben kell és kit érdekel HDR módban mennyit fogyaszt)

Számomra meglepő, hogy a TV-k esetében az OLED többet fogyaszt. Mobiltelefonoknál pont úgy tapasztaltam, hogy az OLED telefonok szokták hozni a hosszabb képernyőidőt. A legtöbb helyen azt olvastam, hogy az OLED és az IPS ugyanannyit fogyaszt, csak az OLED-en sokat lehet spórolni a sötét témával.

Nagy Péter

Ennek fényében még érdekesebb, hogy a kalkulátor szerint 32 col esetében még 28W az LCD, és 57W az OLED (több, mint a duplája), addig a 75 colos kijelzőnél már csak jelentéktelen eltérés van köztük (131W vs 134W).

Ez alapján különösen azt gondolnám, hogy az igazán kicsi (5-6 colos) mobiltelefon-kijelzők esetében legalább tripla fogyasztást kellene produkálnia az OLED-nek az LCD-vel szemben, de ezeknél a kis méreteknél valamiért más a tendencia.
Azt is látom, hogy az LCD-k esetében a kis méret idővel elkezd ártani a fogyasztásnak, gyakorlatilag 42 col alatt alig csökken a fogyasztás az LCD esetében, míg az OLED-ek esetében nagyjából arányosan követi a fogyasztás a kijelző méretét. 

Nagy Péter

Nem biztos, hogy a calculator jól számol. Az valószínűleg nagyon kevés adatpontból extrapolál. A "2021 update" részt néztem meg, egyrészt van felette egy grafikon, amin az OLED vonala 55"-től fölfele indul. Lejjebb van egy link a konkrét modelleket tartalmazó táblázatra (holy shit, vannak 400W felettiek is!)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ebben a táblázatban érdemes megnézni, hogy egy 2021-es Sony X91J 4K 85 colos TV 82W-os átlag fogyasztással, és 286W-os maximummal szerepel, addig egy szintén 2021-es TCL R745 QLED ugyanebben a méretben, ugyanúgy 4K mellett 115W átlagot, és 427W maximum fogyasztást produkált.
Úgy sejtem, hogy pár éven belül, amikor már lesz elérhető 8K tartalom is, addigra már a jobb márkák készülékei bele fognak férni az EU-s energiafogyasztási keretbe is.

Nagy Péter

Fogymeros konnektoraim vannak, azon, amire a teve van dugva, osztozik meg egy ht-erosito es egy ledsor is, ugyhogy az osszesitett adatokat latom. Az teny, hogy amikor feher kepernyo van, akkor a fogyasztas megduplazodik. Egy oled pedig boven 100W folott kormol..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

OLED TV esetén: a képen sok a fehér szín és nagy fényerő: nagy lesz a fogyasztás. Ha sötét(ebb) a kép, és inkább sötétebb színek szerepelnek, akkor fele harmada is lehet a fogyasztás. Szóval attól függ, milyen műsor megy éppen. Világos rajzfilmek esetén pl. nagyon magas a fogyasztás egy sötét helyen játszódó NCIS-hez képest.

Hulyek ezek a Samsungnal. Ugy kell hirdetni, hogy elektromos futotest, max 200Wh futo teljesitmennyel, 8k felbontasu OLED statuskijelzovel, plusz media lejatszasi kepessegekkel. Igy meg tamogatast is kaphatna... :-)

Gyerekkoromban én voltam a távirányító, mivel az akkori TV-nk nem ismerte ezt a csúcstechnológiát :-D

Volt rajta 4 csatorna (tök feleslegesen, mert csak egy csatornát tudtunk befogni), fényerő/kontraszt/hangerő potméter, és egy ki/be kapcsoló gomb. Kicsi lehjtható ajtó mögött volt a csatorna hangoló, amit egy pici műanyag rúddal lehetett tekergetni.

Erről az jut eszembe, amikor cukrászdában 5-6 lúdláb után a kávét pöty-pötyel isszák.

 

Egyrészt ez a max 90W-os szabály csökkentené az elektromos energia felhasználását.

Másrészt a fűtés és közlekedés "villanyosítása" meg nagyságrenddel jobban növeli az elektromos energia felhasználását.

 

Mind a csökkentés mind a növelés EU-s kívánalom.

Jó meglátás. Tehát az európai szabályozást úgy kell módosítani, hogy, ha annak a helyiségnek a hőmérséklete, amelyben a TV van, melegebb van 18 Cfoknál, akkor nem szabad bekapcsolni. Kellene egy ilyen automatika ezekbe a 8K-s monstrumokba és máris piacérett lenne a berendezés. Egy ilyen jogi szabályozás méltó lenne az európai döntéshozókhoz.

> Sol omnibus lucet.

Igaz is, meg nem is, amit mondasz. Nyilván lehet úgy nézni, hogy az abszurditást lássa meg az ember benne. Szerintem az EU kívánalma, hogy az energiafelhasználás általában csökkenjen. Az, hogy a közlekedésben ez történetesen a {benzin, gázolaj} -> elektromos váltással valósul meg, az azért van, mert eddig nem igazán sikerült jobbat kitalálni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nekem egy kb. 12 éves plazma TV-m van. (50 hüvelykes átlóval). Eddig úgy gondoltam, hogy a 200W-os fogyasztása az túl magas. Hát, akkor ezek szerint nem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A standby fogyasztása a régi tvknek meglepően magas volt. Pl. volt egy pici tv-m 15-20 éve a koleszban és albérletben. Az kb. ugyanannyit fogyasztott (talán valami 50W folyamatosan) ha be volt kapcsolva a gombjával, és készenlétben volt tehát képet nem adott, mint amikor ténylegesen képet is adott. Azt a tv-t érdemes volt a film után a fizikai kapcsolójával ténylegesen áramtalanítani, nem volt elég csak a tavirányítójával szoft-kikapcsolni. 

Nem véletlen h. a mai modern tv-k standby-ban max 1-2 W-ot fogyaszthatnak. Jobban belegondolva ezt volt értelme bevezetni 20 éve.

Ja, ezt már a csöves tv-knél elkezdték, hogy bekapcsoláskor gyorsabban megjöjjön a kép, a fűtőfeszültséget rajta hagyták az elektroncsöveken kikapcsolt állapotban is. Aztán persze 1-2 év után lehetett cserélni az egész csőkészletet emisszióvesztés miatt. Állítólag szokás volt amerikában, hogy a tv-szerelők ilyenkor "visszamoddolták", hogy főkapcsoló tényleg áramtalanítson, hogy növeljék az élettartamát.

De nem kell annyira visszamenni, Samsung LCD monitor 2006-ból, újonnan kb 160eFt volt. Pár éve javítottam. 65W-os táp, konkrétan nincs semmiféle standby ág rajta, egy darab 13V-os kimenetet produkál. Mindig. A soft power on lényegében csak a háttérvilágítást meg a power led-et kapcsolja ki-be. Mondjuk én már-már vallásosan hosszabbítóról áramtalanítom a gépet monitorral együtt, talán ezért is bírta annyi ideig nálam, de akkor is egy szar design.

Sőt még rosszabbat mondok. Nvidia G-sync-es monitorok, 2020-körüli évjáratban is. Mindbe - gyártótól függetlenül - kötelezően ugyanaz az "official" IC kerül a HDMI/DP bemenet kezelésére. Standby-ban 15-20W-ot eszik. Arra, hogy figyelje, hogy kap-e bemenetet vagy sem. Ugyanannak a monitornak a G-sync-nélküli változata <1W.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Csak egy jótudni, ha még nem hallottál róla:

a mostani OLED tv-k ha 4-5 órát mentek már, kikapcsolás után a háttérben csinálnak egy láthatatlan, pár percig tartó panelregenerálás ciklust. Amiről semmilyen látható módon nem tájékoztatják a felhasználót. Ezért ha a felhasználó kikapcsolás után automatikusan áramtalanítja a tv-t v. az elosztót, ez a regeneráló ciklus elmarad. Ami rendszeres esetben hosszú távon a panel leromlásához vezet. Ezért a tv leírása (már aki elolvasta persze) külön kitér rá, hogy kikapcsolás után a felhasználó NE áramtalanítsa azonnal a készüléket, várjon vele vagy 15-20 percet.

Gondolkodtam, hogy mi is az értelme ezeknek a tv-nek, de nem jutott racionális ok az eszembe.

> Sol omnibus lucet.

Valójában nem az a lényeg, hogy 8k-s tartalom kerül-e rá.

Hanem az, hogy ekkora képátlóknál egyszerűen kezdenek túl nagyon és már-már láthatóak lenni a pixelek, és emiatt kell a nagyobb felbontás. Aztán majd az elektronika felskálázza a tartalmat a képernyő felbontására. Úgy is jobban fog kinézni, mint bazi nagy pixelekkel.

Persze lehet mondani, hogy hátrébb kell ülni és mindjárt nem látszik a pixel, de pont az a lényeg a nagy TV-nél, hogy az ember látóterét jobban kitöltse a kép, így a hátrébb ülés nem opció.

 A probléma ott van, hogy a retina bár kb 100 megapixeles, a receptorok elhelyezkedése nem egyenletes. A vakfoltnál (látóideg kilépési pontja) konkrétan nulla, a sárgafoltnál maximális és a periféria felé egyre csökken. Tehát hiába ülsz közel a TVhez, nem fogod látni a teljes képernyőt azonos felbontásban (máris adtam egy találmányötletet a TV gyártóknak). A periférikus látás területére eső tartalmat egyébként az agy is szűri, úgyhogy, ha túl közel ülsz, hiába látod az egész képernyőt, nem fog tudatosulni, hogy ki az a kép szélén álló alak, aki lelőtte a középen álló áldozatot.

 

Szerintem TELJESEN értelmetlen a 8K, egyszerűen a halandó ember a mindennapokban  nem érzékeli a 4K és a 8K közti különbséget.

> Sol omnibus lucet.

Tehát hiába ülsz közel a TVhez, nem fogod látni a teljes képernyőt azonos felbontásban (máris adtam egy találmányötletet a TV gyártóknak). A periférikus látás területére eső tartalmat egyébként az agy is szűri, úgyhogy, ha túl közel ülsz, hiába látod az egész képernyőt, nem fog tudatosulni, hogy ki az a kép szélén álló alak, aki lelőtte a középen álló áldozatot.

Az egyik idős filmrendező ismerősöm mondta, hogy a mozifilmnél úgy lesz az a hatás, hogy benne van a néző a történésben, hogy a filmvászon szélét a perifériás látómező lássa (amihez a moziban pl. nem jó hátra ülni). Igen, ahogy mondod, nem látja az ember élesen, hogy mi van ott, de nem is az a szerepe. A kép középső részén kellene lennie a sztorinak és a széle az csak az immersion :-)

Feltételezem, hogy az ilyen elvek alapján rendezett mozifilmet TV-hez közel ülve hasonlóan működik.

A TV-re készített műsornál, aminek a szélén is fontos akció van, vagy (ha van ilyen) nem ezt a régi elvet követő mozifilmnél ez persze nem működik.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem, még véletlenül sem a TV-k négyévenkénti divat-újravásároltatása miatt tilt az EU, aminek még értelme is lenne.

Tőlem arra várhatnak, hogy én négyévenként új tévét vegyek. Vagy 11 éve nincs semmilyen tévém, és amennyire szükség volt rá, még jó pár évtizedig nem is lesz. Amit akarok, meg tudom nézni más kijelzőn. Nekem amúgy a 4K is overkill lenne, nem hogy a 8K. Már a 4K is pain in the ass, mire valódi 4K-s tartalmat beszerez hozzá az ember, vagy acélos GPU kell hozzá, ami 4K-s, játszható framerate-es tartalmat ki tud tolni rá. Nekem tökre elég a FullHD, csak a tartalom nézzen ki jól, ne legyen agyontömörítve.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, van, alacsony bitrátás, szarrá tömörítve, aminek a sávszélessége alig nagyobb, mint egy FullHD-ért, de lehet vele a parasztokat vakítani, hogy négyká. Játék az valóban tudja sok, de akkor meg rohadt acélos GPU kell hozzá.

A 8K az csak annyiból tutibb, hogy arra tartalom sincs. Persze, játékok tudnak 8K-n is renderelni, ha valami régebbi játék, akkor akár játszható is egy csúcs GPU-n, de az egész nem ér semmit, mert általában az ilyen játékokon látszik, hogy lowpoly modellek, lowres textúrát vannak benne, amik nem néznek ki jobban 8K-n, 8K-t rájuk erőltetve maximum csak úgy néznek ki, mint egy élsimító, élesítő postprocessing szűrő, de ezeket a FullHD-4K-s tartalomra is rá lehet adni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem tudom, nagyon ritkan veszek filmet bluray-en, de az mind 4k-s, de egyebkent manapsag mar egy koszvadt telefon is kepes 4k-ban rogziteni, standard ez a felbontas, nem vennek mar olyan tevet, ami nem kepes  ezt nativan megjeleniteni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hát, legalább azok, akik 4 évente hobbiból cserélik a TV-t, majd most kénytelenek lesznek alacsonyabb fogyasztású TV-t venni, mint amit korábban használtak.
Mondjuk nekem is 2018 óta ugyanaz a TV-m van, és amíg működik, nem is akarom lecserélni. Szüleimhez ennek a modernebb változata lett vásárolva, és abban tetszik, hogy a távirányító már nem infrás, hanem Bluetooth-os, de azért emiatt nem cserélném le.

Nagy Péter

Szerintem tiltsák be a sok rgb ledes perifériát is. Tök feleslegesen világítanak! :)

Óriási farokságnak tűnik. A 8K lényegében 4 darab 4K-s kijelzőnek felel meg, azok összességében fogyasztanának 4×90W-ot, de ugye el van várva, hogy a 8K-s se fogyasszon, pedig több pixelt kell égetni hozzá, több háttérvilágítás kell. Az egésszel nem érnek el semmit, csak a piacot hátráltatják.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én mondjuk alapvetően ellene vagyok az ilyen nanny-state dolgoknak.

Viszont itt arról van szó, hogy 8k-ra lényegében nincs elérhető tartalom. Persze van AI upscale - ami szintén zabálja az áramot és eléggé megkérdőjelezhető az eredménye. Lehet, hogy valaki azért veszi, hogy future-proof legyen, viszont tudtommal egyáltalán nem lefutott meccs, hogy 8k tartalmat milyen video codec-el fognak szolgáltatni. A h.266 még nagyon friss, csak a jövőbeli DVB-* szabvány revíziókba fog bekerülni. Streamelni sem nagyon lehet, a legtöbb TV-ben hardveres dekóder még nincs hozzá. AV1-et TV-ben nem szokás támogatni, mert "hová vezetne ez", még a végén displayport bemenet is kerülne a TV-re... :)

Szóval az emberek vagy megveszik az 1.0-s terméket most, aminek sok értelme most még nincs, azt leszámítva, hogy trendy és nyomják mindenhol, hogy musthave. Vagy várnak a 2.0-sra ami már talán kevesebbet fogyaszt és támogatni fogja mindazt amivel tényleges 8k tartalom elérhető lesz. Ha nem is szeretem ezt a szabályozós hozzáállást, de tkp van ráció benne, hogy az EU még nem szeretne early adopter lenni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Sokkal jobb lett volna egy olyan szabályozás ami a tévé méretével arányos fogyasztást ír elő.

Mert itt most ez a lényeg.

Az sokkal nagyobb baj, hogy nincs értelme a 8K-s tévének, és úgy cseszünk el egy csomó felesleges energiát, hogy státusz becsapjuk magunkat egy státusszimbólummal. 

Amit írsz amúgy nem teljesen pontos. Egy 8K-s tévé csak akkor fog 4x4K-s tévé felbontásával nagyjából azonos áramot fogyasztani, ha méretben is 4x akkora. 

Két ugyanakkora 4K-s és 8K-s tévé közt sokkal kisebb a különbség, hiszen hiába van több pixel, és hiába kell több áram a számításokhoz, és esetleg a komplexebb hardverhez, maga az önálló pixel kevesebb áramot fogyaszt, hiszen sokkal kevesebb fényt kell kibocsájtania a méretéből adódóan.