Éri bármilyen megkülönböztetés a hazai IT-s lányokat?

Címkék

A rövid beszélgetés részlet a HWSW free! meetup-sorozat 2022. november 16-i IT KARRIER tematikájú állomásán hangzott el.

A HWSW kerekasztal-beszélgetést szervezett a hazai informatikai munkaerőpiacról és a konkrét bérekről, melynek keretein belül szó esett - többek között - arról is, hogy hazai lányokat, hölgyeket éri e bármilyen megkülönböztetés a fizetések terén vagy bármilyen más területen.

Az alább megtekinthető beszélgetés résztvevői voltak (balról jobbra): Bőle György (HWSW), Batiz Péter (IT HR tanácsadó), Kovács Kriszti (HR igazgató, Chemaxon), Budai-Tüske Gábor (CIO, MaxWhere), és Góczán Péter (fejlesztő).

Hozzászólások

Nálunk biztos nincs. A HR szerint. Fizetésük párban a férfiakéval, többet vannak ilyen-olyan indokkal távol stb.

trey @ gépház

Mert a férfi

  • szereli a vízcsapot
  • főz (mert hiedelmekkel ellentétben jobban főznek, mint a nők)
  • ássa a kertet
  • intézi az autó olajcserét és ügyes-bajos. dolgait
  • fúrja be a tiplit
  • cipeli a nehezet fűt be
  • ...

Vagyis a klasszikus férfiszerepeket látja el. A heti 40-80 óra munka _mellett_.

trey @ gépház

+ tipikusan dragabb az ideje (inkabb tulorazik o, mindenki jobban jar vele)

Ahogy a CEO is fel tudja venni a telefont, de a titkarnoje pont arra van. Ha a no vegez ertekesebb munkat, vagy a ferfi van otthon amugy is HO-ban, akkor szerintem a ferjnek sem esik nehezere elvegezni ezeket.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Csak a no nem tud soha ertekesebb munkat vegezni, mert az o karrierjet felbetori a szules.

Akkor most az osszes no predesztinalva van a fakanal + pelus + egyszeru munkakra, amit 2x3 ev gyes utan kap? Azert az nem koser.

Igenis vedd eszre, hogy a no tobbet aldoz a csaladert az eletebol, mint te.

Az esetek túlnyomó többségében nem nyitom ki. De, mivel én mindig új autókat veszek, az első időszakban néha kénytelen vagyok. Aki vett már új belső égésű autót, az tudja, hogy kap mellé egy bontatlan doboz motorolajat. Azért, mert az első pár ezek kilométeren az autó több olajat fogyaszthat, így időnként ellenőrizni kell a szintet. Mivel én oldschool vagyok, a nívópálcát ki szoktam húzni. Egyébként a szerviz csinál mindent az autómon. Még ablakmosót szoktam néha beleönteni.

trey @ gépház

multkor egy 10+ fos meeting kozepen felalltam es elmentem a gyerekert az oviba (11:50-ig kell elhozni), igy nem tudtam delig ott lenni.

ha egesz ejjel hanyt-fosott, akkor nekem ertelemszeruen nem kell bemennem (nehogy becipeljek valamit), de mivel amugy sem lennek kepes hatekonyan dolgozni, igy jelzem a fonokomnek a helyzetet (vagy lehet, csak utolag, attol fugg, csak 1 nap-e), es nincs semmi.

teljesen altalanos a kollegak kozott is ez, maximum nem nalatok.

Csakhogy megváltozott a világ az elmúlt évszázadokhoz képest.

A nők nem szülnek 12-14 gyereket, hogy abból 3 érje meg a felnőttkort, nem kell folyamatosan gyerekgondozással telnie 20 évének. Emiatt nincs is állandóan otthon, dolgozik, és nem feltétlenül vezet teljes időben háztartást. Amikor még az volt a norma, hogy egy nő közel 20 évig folyamatosan otthon volt és háztartást vezetett, természetes volt, amit mondasz. De a világ megváltozott.

Lehet, hogy te jobban szeretnéd, ha a világban középkori rendszer uralkodna, de akkor nem lenne más munkád, mint egy földesúr földjén dolgozni.

A férfiaknak is sokkal könnyebb lett. Sokkal több a légkondis irodás meló, mint a fizikai munka (sőt, érdemes megnézni, egy légkondicionált Lambo traktor milyen munkakörülményeket ad). A fizikai munka nagy részét gép támogatja.  Eleve a gazdaság nagy részét a szolgáltatószektor adja, és nem a fizikai munka, ez még akár 150 évvel ezelőtt sem így volt. Teljesen megváltozott a világ a munka terén is, a férfiak számára is. Eleve, a mi szakmánk nincs 80 éves még.

De hogy ipari példát is mondjak: 100 évvel ezelőtt egy modern gyárban dolgozott mondjuk műszakonként 200 ember. Ma meg egy tényleg modern gyárban dolgozik 3-4. Van olyan partnercégünk, akinek szoftvert szállítunk, és a gyárában nem dolgoznak többen egy műszakban 3 embernél, ők is leginkább felügyelnek. Minden automatizált. Most is éppen dolgozunk olyan projekten, ahol a minél nagyobb fokú automatizáció legyen a lényeg, és még kevesebb élőerő kelljen a termelésbe.

De, hát a férfi dolgokhoz soroltam ...

Egyébként, nagyon sok házimunkát hajlandó vagyok elvégezni, de azt bárkivel is éltem együtt, kijelentettem: mosogatni és szaros pelenkát cserélni nem vagyok hajlandó. AZ NŐI Munka.

Helyette, lemegyek a pincébe, hasogatok fát. Mert az meg FÉRFI MUNKA.

:D

trey @ gépház

Több gyerekes kollégáknál simán előfordul, hogy apa jön-megy hozni-vinni a gyerekeket, vagy ha betegek, akkor ő viszi orvoshoz. Pláne home office óta, ha épp anyának van határidős feladata vagy ő nem tud otthon maradni. Nemtől függetlenül, ahol nem lehet home officeben mindkettejük, ott az vigyáz a gyerekre, aki otthon maradhat.

mielott barki beirna: van némi hangpara az elején, sorry. Elég nagy volt az interferencia, és a csiptetős mikik nem működtek jól, látszik is, hogy pont beszélgetés eme részlete alatt álltunk át hagyományos mikrofonra. Ettől függetlenül azért fogyasztható. :)

Mi WC szinten szeperáljuk őket, kb mint anno az USA-ban a feketéket. Külön WC-jük van.

Szerintem nem para egy otthoni piszoar, de en mindenkeppen szerelnek fole egy kis puha bor boritasu parnat, mint a nivosabb romkocsmakban, hogy amikor az ember bizonytalan ket labon, es mar a celzashoz is ket kez kell, akkor fejjel, homlokkal stabilizalhassa magat, ahogy azt kell. :-)

Szerkesztve: 2022. 12. 09., p – 20:51

Jol latom, hogy 4 pasas meg egy HR-es csaj diskural, hogy "Éri bármilyen megkülönböztetés a hazai IT-s lányokat?" ?

Oh, az ironia...

(disclaimer: nem neztem meg a videot, de ez a felvezetes utott)

Beszelgettem mar sok IT-s csajjal (ahol dolgoztam eddig, mindenhol volt par). Teljesen mas az o vilaguk, egyszeruen annyira maskent latjak ugyanazt, mint egy pasas, hogy az hihetetlen.

Nem, egy pasasnak fogalma sincs arrol, milyen erzes nokent tesztoszteron-bombak kozott dolgozni, ahol mindent a ferfiakhoz igazitanak es mernek.

Én hallottam ilyen nőtől, hogy nehezebben veszik komolyan, meg a tévedéseinél jobban az a követleztetés, hogy fogalma sincs az egészről és nem az, hogy tévedett épp.

De ugyanakkor meg szerintem férfi csapat örül egy nőnek, hangulatilag. Legalábbis én nem bánom, hogy nem egy full férfi közeg. Szóval eltudom képzelni, hogy felvételnél akár valami előny is lehet, de csak találgatok.

Tipikus, hogy egy ilyen beszélgetésre az egyetlen meghívott nő is HR-es és nem IT-s.....

Nálunk volt olyan meeting ami után a kolléganő kijelentette, hogy mintha az ügyfél képviselője (indiai) mintha kicsit ignorálta volna. Na utána ő vezette a megbeszéléseket, az ember kénytelen volt leszokni róla :D

Vicces, hogy egy nő nincs a résztvevők között.

Én azt vettem észre főleg amerikai multiknál, hogy már pozitív diszkrimináció megy. Előny ha egy nő van valamelyik csapatban, könnyebb az előremenetel és nagyobb biztonságban érezheti magát. Fizetésekre nem látok rá, nem gondolom, hogy ott lenne nagy eltérés, IT-ban a fizetésbeli eltérésekből akadó feszültség inkább az új vs régi kolléga témában szokott menni, mint a férfi vs nő. Most, ahogy látom majd átesünk a ló túloldalára de idővel beáll az egyensúly. Amúgy egyetértek vele, az IT teljesen nem semleges tehát el kell érni, hogy több lány/nő válassza ezt a területet.