[Fun] Hogyan válassz operációs rendszert

Hozzászólások

A yes-no ágon az a VirtualBox lenne? Mert ha igen akkor nem értem.

Erre gondoltam én is, de elég fura, hogy pont technofóbnak ajánlanak virtuális gépet, mert azok tényleg az a userkategória, aki nekiáll virtuális gépet telepíteni, meg lemezképezni, külön OS-t és drivereket telepíteni bele, megosztást, stb.. Plusz annyiból is trollkodás, hogy az apu gazdag-e nem releváns, lehet a user is gazdag, vagy akár szegény is, utóbbi esetben meg bármi játszik, warez, olcsón vett vagy refurb Windows termékkulcs, akármilyen Linux, stb.. Inkább múlik az élelmességen, mint a pénzen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ma már a legtöbb disztribúciót nem kell hekkelni, ugyanakkor bármelyiket lehet. Az Ubuntu mellé sok befért volna még úgy, hogy mellette van életed, de hobbyként az Ubuntut is lehet hekkelni akár.

Ettől eltekintve tetszik. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Want privacy ágon Ubuntu? Hát nem tudom mennyivel jobb a Windowsnál...

Az ábra el van baszva.

Az első kérdés úgy kéne hangozzon:

"Do you want to use a quality operating system instead of shitty ones?"

Ja, csak más lenne a válasz :D

A quality OS az a linux VOLT, ameddig a freedesktop nevű díszes társaság át nem vette a hatalmat. Akiknél a PC már nem a Personal Computer, és fontosabb mint a kódolni tudás. És akkortól elkezdték majmolni azt a szemetet, amit az apple OS-nek hív.

Kerdeses, hogy minek a minosegere gondolunk. Ha security, privacy, akkor a Qubes-OS IMHO magasan ver mindent, leven a Xen -re alapoz, ami eleg stabil, pl. amit Locsemege feszeget, a bugok szamaban is meggyozo. Emellett kenyelmes is tud maradni, ami nagy elony.

Viszont, ha valakinek Windows kell, vagy Alma, akkor neki nem lesz minosegi erzete Qubes-OS alatt.

Ha már operációs rendszer. Van egy (annyira azért nem) régi Fujitsu laptopom, amit jó ideje nem használtam már semmire, aztán a múltkor próbaképpen feltettem rá a Chrome Os Flexet. Minden működik rajta csont nélkül, a boot idő kb. 4-5 másodperc ssd-ről. Aki a gépét kizárólag netezés, youtube, facebook és tsai. miatt használja, annak bátran merném ajánlani.

Nem tudom, az általad említett CPU mit tud, mindenesetre én Intel N4200-val szerelt gépet használok többek között munkára és értelemszerűen böngészésre, zenehallgatásra, de a Teams is elmegy rajta. Fedora 36 fut a gépen, 8 GiB RAM-ja van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

i5-5200U van benne. Maga a gép egy Fujitsu LIFEBOOK A555/G. Ezen persze nem kín a böngészés, de nyilván egy őskövület gépen azért más lehet a helyzet. Mondjuk hardveres vp9 dekóder ebben pont nincs még, de helyette ott a h264ify extension a youtubehoz.