RAID1C boot támogatást kapott az OpenBSD -current ága

Címkék

Az OpenBSD -current ágában megjelent a támogatás a RAID1C (tükör + titkosítás) tömbökről való bootoláshoz amd64 platformon.

Hozzászólások

hajrá.
van arra valami mondás, hogy miért nincs BSD-n LVM? (oké a freebsd szögletre mentette jobbról előz zfssel)

nincs aláírásom

FreeBSD man (g)vinum.

Mondjuk:

- már a gvinum is deprecated, lehet a 14-esben ki is vezetik

- ráadásul ez (gvinum is a Logical Volume Manager control program) nem a HP-UX-ról lemásolt linuxos LVM-re, hanem a Digital/Compaq/Veritas -féle LSM izé VxVM-re próbált hajazni. De mivel a Veritas Volume Manager megértéséhez nem elég 1-bit (legalább 2 kell), ezért azt sokan nem szerették.

- elvben valami geom modul legalább olvasni tudja a linuxos LVM-et (bár most az istennek se találom - de meglett, geom_linux_lvm, de csak "linear stripe with segments on one or more physical disks")

Amúgy pedig igen, ZFS.

Gondolom linuxos módinak tekintik, a ZFS-t meg azért nem implementálják, mert nem minimalista. Sajnos ez az OpenBSD hibája. Hacsak nem nagyon ultraminimalista a felhasználásod, vagy nem pont úgy használod a rendszert (ugyanazokat a szoftverek, ugyanolyan thinkpadeken), ahogy a fejlesztők, akkor nagyon limitált rendszer, mármint azt nézve, hogy mi támogatott (szoftver és hardver szintjén). Kicsit olyan a fejlesztők saját maguknak fejlesztik szindrómában szenved, ami a fejlesztőknek nem kell, az nagyon rosszul áll, ritkán frissül, nem vagy nem nagyon támogatott, nehéz telepíteni, stb.. Persze védelmükre legyen mondva, hogy nem is mainstream OS-nek szánják. Ilyen tekintetben a FreeBSD sokkal jobban áll, bár még az sincs sehol a Linux szintjéhez képest, a Windowsról nem is beszélve.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)