Automatikusan tömörítő lemez-alapú gyorsítótárat jelentett be a Microsoft Edge csapat

A Microsoft Edge fejlesztőcsapata bejelentette, hogy Windows operációs rendszeren a 102-es verziótól az Edge webböngésző automatikusan tömöríti lemez-alapú gyorsítótárát, így az a feljebb tornászott teljesítmény mellett takarékosabban bánik a diszkterülettel:

One such example is the use of disk cache that is used by browsers to store resources fetched from the web so that they can be accessed quickly later if needed. The larger the size of the cache, the larger the likelihood that the resource being requested can be fetched from the disk which is often faster than fetching the same resource from the network.

On the other hand, we need to carefully manage the size of the cache especially on devices with low disk space, since an unbounded cache can lead to the system running out of disk space. To prevent the browser cache from consuming all available disk space, browsers already moderate disk cache use based on available space. This issue becomes critical especially on systems with low disk space.

One way we can maximize cache usage while minimizing disk usage is by leveraging compression to save disk space for the cached content. Since the contents in these cache(s) are often highly compressible, compression results in increasing the likelihood that the requested resource can be fetched from the disk.

Részletek itt.

Hozzászólások

Nalam ezt a filerendszer megcsinalja...

I hate myself, because I'm not open-source.

Ehelyett inkább megcsinálhatnák, hogy ha azt mondom, hogy x MB-ot foglalhat a tetves cache, akkor ne foglaljon ennél többet.

Az a beállítás egy hint, hogy mit óhajtasz. A browser pedig leszarja. Én felső korlátot szeretnék, ha azt mondom, hogy 1GB, akkor soha, semmilyen körülmények között ne mehessen ezen szint fölé a cache mérete. A jelenlegi működés a lófasz és estifény szintjén mozog: nem jó kb. semmire.

Nem tudom megnézni, hogy működik-e, mert nincs Edge-em. Chrome-on anno működött.

De windowson és linuxon is leginkább a "--disk-cache-dir=w:\" (természetesen nincs w meghajtóm) ill.  a --disk-cache-dir=/dev/null-t szoktam még használni (illetve ugyanezt a media cache-re: --media-cache-dir=), és ezekkel tutira nincs cache, illetve gondolom(sejtem), hogy RAM-ba cache-el. Most speciel a RAM-ból futó linuxomnál a Chromium cache könyvtára a /tmp-be van linkelve (ez ugye megint RAM), mert zavart a mérete a home-ban. Szóval van rá pár verzió, hogy ne legyen cache, vagy ne a lemezen legyen. De ezért mertem mondani a RAM drive-ot, mert ha az pl. 512MB, akkor tutira nem tud többet zabálni winen sem.

Egyébként Windowsnál az okozhat még gondot, hogy ugyan a parancsikonban korlátozható a méret, de ha rendszer linket nyit meg, akkor nincs korlát, mert nem a parancsikon indítja a böngészőt. Nyilván gondolom, a registryben kellene orvosolni ezt. Ezért linkeltem inkább a cache könyvtárát windowson RAM drive-ba. 

 

Szerk.: Ja, és nagyon fontos dolog, hogy a parancsikon szerkesztése előtt előbb illik a cache könyvtárat kiüríteni, mert egyébként a korábbi lemezcache megmarad. Szóval ha nem volt ürítve, akkor lehet, hogy még korábbi cache maradt benne, és azt látod. Így csak simán azt hiheted, hogy nem működik a korlát. (Vagy egyszerűen a böngésző bezárása után le kell törölni a cache könyvtárat.)

Chrome + Windows + több felhasználó/gép volt a jelenség felismerésének helyszíne (hatványozott probléma). Hidd el, nagyon sokat szoptunk vele, hogy kicsit is használható legyen. Most ki van kúrva a temp könyvtárba egy külön drive-ra a cache, és még így is szopás van vele. BTW, a beállításokat GPO-ból toljuk, így nincs probléma azzal, hogy honnan indult a program.

A korlát nem működik, sok bug report böngészése során rábukkantunk olyan beismerésekre, hogy ez a beállítás valójában csak egy hint. A leglátványosabb bizonyítása a dolognak, ha 1GB-ot foglaló cache mellett beindítod 500MB-ra állított limittel, aztán böngészgetsz, és nem történik semmi, csak nő tovább a cache mérete. Anno Netscape alatt ez pl. úgy ment, hogy a cache méretének átállítása után (ott ez preferencesből online tekerhető volt) elindult a takarítás, és könyörtelenül visszavágta a beállított méretre.

Hát, én egyfelhasználós winek vhd fájlját bootolom be RAM-ból, általában a szabad hely 100-400 MB a c:\-n, szóval baromira gyorsan észrevenném, ha zabálna. :D

Igazság szerint a legbiztosabb, ha nincs file cache lemezre, szerintem ~4GB RAM-nál így gyorsabb a böngésző. (De 2GB-nál nem ramból futtatva is. Legalábbis az én használati szokásaimnál pörgött. Kivéve a Mozilla alapúak, azok csigát játszottak. :))

Nem is lenne akkora baj, csak akkor már használjanak modernebb tömörítéseket, valamint ismerje fel/tippelje meg a tartalmat és alkalmazásmódot (pl írás/olvasás/módosítás gyakorisága) és ahhoz megfelelő módszert használjon, ne csak egyfélét az egész köteten.

 

Kérdés:

A közösbe is be fogják adni ezt a fejlesztést (Chromium)? 

btw a chrome ezt már tudja/alkalmazza ? Mert Edge -> Chrome. A chrome "cache" is tud érdekes méreteket produkálni, csak azzal valahogy senki se foglalkozik ....

ReadyBoost :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Hianyzott, mint sargalaz a lepratelepre.

Regen a Mac OS X gyors volt. Amig nem swappolt. Aztan lett compressed memory is. Addig optimalizalgattak ezt, hogy mostmar erezhetoen lassu a regi onmagahoz kepest azzal aranyosan lassabb.

Gondolom par ev mulva mar ezt se lehet majd kikapcsolni. Csak Linuxon lehet, igy lett a Linux a leggyorsabb.