"A svéd kormányzat nyílt forrásra és Nextcloud-ra vált"

Címkék

Frank Karlitschek, a Nextcloud alapítója tweetelt arról egy svéd nyelvű jelentésre hivatkozva, hogy a svéd kormányzat nyílt forrásra és Nextcloud-ra vált.

Részletek a Nextcloud weboldalán.

Hozzászólások

"láttunk már ilyet" / "majd visszaváltanak" :)

A németek linuxoztak. Ez csak nyílt forrásról ír, abból is egyes tevékenységekre, online kollaborációra korlátozva. Sehol nem ír olyan, hogy hirtelen Windowst meg miegymást kidobnak.

Egyébként egyre több ilyen lesz, mert már a cégek is unják, hogy minden újabb Windows és MS Office verzió egy újabb lehúzás, érdemi előnyök nélkül, egyre szarabb, telemetria, kényszerített update, kényszerített online fiók, egyre lebutítottabb felület, most Win11-nél irreálisra vett hardverigények. Kezdik látni, amit itt fórumokon már 20 éve látunk, hogy felesleges a végtelenségig fizetni a MS adót, és nem csak a fillérrágás miatt, hanem úgy elvi síkon se visz sehova, csak vendor lock-in-be. Főleg, mióta a legtöbb szoftver kezd webes szolgáltatás lenni, felhőben meg ha helyben is, akkor Electron appokként.

Ráadásul ne feledjük, hogy pont a közigazagtás meg állami szféra olyan, hogy nincsenek rászorulva Windows only cuccra, nem állítanak elő professzionális tartalmat Adobe szoftverekkel, nem játszanak a legújabb AAA játékcímekkel, semmi RGB & gaming egér varázslás, stb.. Inkább csak klasszik irodai feladatok, az meg a FOSS szoftvereknek nagyon fekszik, lehet rájuk sárt dobálni, hogy a laikusok így nem szeretik, úgy nem intuitív, de azt nem lehet ráfogni, hogy a feladatra ne lennének alkalmasak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kezdik látni, amit itt fórumokon már 20 éve látunk, hogy felesleges a végtelenségig fizetni a MS adót, és nem csak a fillérrágás miatt, hanem úgy elvi síkon se visz sehova, csak vendor lock-in-be

Elég harmatos az a vendor lock-in, amiből 20 év után csak úgy ki lehet szállni. :)

Nextclouddal amúgy van valakinek ilyen tapasztalata? Én házi használatra, fájlmegosztásra futtatom, de egy tetű. A többi funkciója mennyire használható?

Az Office365 web oldala elég ambivalens.

OneDrive/Sharepoint közelében nincs a GDrive-nak, NextCloud ebben állja a versenyt a Microsofttal. Nyilván nem sufni szerveren. 

Web Word, Excel stb használhatatlan kategória. Minden ismerősöm visszaváltott natív Office alkalmazásokra. Itt elég erős a Microsoft beágyazottsága, de ha nem lennének mellé az előfizetésben natív office programok probléma lenne.

Web Outlook elmegy, de a GDrive klasszisokkal jobb. NextCloud-ot itt sem érzem hátrányban O365-tel szemben. Szintén nem sufniszerveren használva. 

Teams az valóban jó. Webes is natív is. Egyedül a beszélő fókuszban funkció hiányzik videóhívásnál. 

A Teams-szel annyit szívtunk, hogy hamar lecseréltük egy saját céges Jitsy szerverre, jól megfér a szerverhotelben a nextCloud mellett. Az Excel az egyetlen, ami miatt szüttyögünk még Microsoftos szarokkal. Azt nem lehet kiváltani. Az összes többi Microsoft cucc nem kell már.

A web arra jó, hogy amikor a hallgató átküldi, hogy belenyúlt harmincötödször a szakdolgozatába, akkor csak kattintok egyet a Teams-ben, és látom, hogy még mindig ordas nagy fasság-e a gazdasági számítás, amit kitalált (megmagyarázatlan összegek, semmiből jövő számok, Elon Musk-ot megszégyenítő növekedés, jövőérték jelenértéken számolása, stb). De kommentálni már nem merek ott benne én sem :D

Viszont a desktop és a web kollaborációja is borzalmas az M365-nek :(

Egy ideig fekete listán voltunk bizonyos fejlesztőcégeknél, mert dizájnerként NYILVÁN macjeink vannak, és a 800 oldalas rendszertervet csak a sima webes kinyitás is a végletekig b.ssza szétfele, az on premise meg nem tölt be mac desktopon mert csak.

Viszont ebben a NextCloud se segít, pedig kéne egy olyan cucc, amihez nem kell 500 user (khm, Atlassian!), de lehet on-premise kollaboratívan szerkeszteni dokumentumokat, infós diploma nélkül is.

Egy ideig fekete listán voltunk bizonyos fejlesztőcégeknél, mert dizájnerként NYILVÁN macjeink vannak, és a 800 oldalas rendszertervet csak a sima webes kinyitás is a végletekig b.ssza szétfele

Félve kérdezem meg, hogy a 800 oldalas rendszertervet biztosan 1 db docx fájlban akartátok editálni? :)

kéne egy olyan cucc, amihez nem kell 500 user (khm, Atlassian!), de lehet on-premise kollaboratívan szerkeszteni dokumentumokat, infós diploma nélkül is

+1, különösen a végére

Hát ha a Overleaf túl bonyolult, akkor a Google Docs (office) egy igen jó megoldás a kollaboratív munkára. Pláne ha utána nem letöltött dokumentumokat küldözgetnek tovább fájlként, hanem magát a dokumentum linket, hozzáadva opcionálisan read-only jogokkal a címzetteket. Úgy nulla eséllyel fognak kompatibilitási-megjelenítési problémák előfordulni. 

Most tettem fel a 22-est. Nincsen szétoptimalizálva alatta semmi, de azt ne mondja nekem senki, hogy az normális, hogy egy sidebar.js, comments-app.js közel 1 percig tölt.

3 perc 12 alatt töltött be teljesen. A default appok egy részét már így is kiiktattam.

A desktop appal szerencsére nincsenek ilyen gondok, de ez a felület így katasztrófa. Eddig a 17-es vagy a 19-es volt fent, az se volt fürge, de ez borzasztó.

Írtam a konfigot, és hiába mondod, de a szerver a nagy throughputban fog segíteni, egy processz esetén nem ad előnyöket egy sima desktop konfighoz képest.

Viszont megkövetem magam, lehet megtaláltam a hiba okát: a brute force protectiont. Ezt kikapcsolva már egészen használható idő alatt betölt (persze azért most sem kapkodja el, de nem percek). Valószínűleg a reverse proxy okozta.

egyik cegnel kb 250 userrel napi szinten hasznaljak (az az elsodleges fileszerveruk), webdav-on fel van mappelve a gepukre, tavolrom meg weben (+onlyoffice) erik el. szejjel van optimalizalva minden leiras alapjan, plusz van alatta 32g ram meg vagy 16 cpu, de akkor se kapkodja el a dolgokat. igaz van vagy 3 millio file benne (8 eve termese, 5.x owncloud-rol indultunk)...

A kérdés inkább hogy miről vált, és hogy mit remél a váltástól.

Mert hát hallottam már olyan forgatókönyvről is, hogy akkor többet lehet "zsebre" tenni, ha a szoftverre nem kell költeni :D

Magyar kormányzatban is van nextcloud meg owncloud, mert meg lehet vele felelni az adatvédelmi követelményeknek (pl.: az adat ne Írországban legyen tárolva), anélkül, hogy olyan összegeket kéne rákölteni amire egy becsületesebb költségvetési ellenőrnek égnek áll a haja.

mondjuk azért állami projektmenedzsmentre nem merném elkezdeni a NextCloud tasks használatát, sírom vissza a Jira-t.

Szerkesztve: 2021. 12. 07., k – 19:47

A váltást tulajdonképpen az kényszerítette ki, hogy az MS Teams nem kompatibilis az EU-s adatvédelmi előírásokkal. Mivel a svédek ezt komolyan veszik, nekiláttak a keresésnek, hogy találjanak valamit a helyére. Visszaváltani meg nem fognak, mert ez egy jogi természetű probléma.

Érdemes megnézni az alábbi mellékletben, hogy mennyi szart összeszedtek, teszteltek az egyes Teams-funkciók kiváltására.

ezt pont az O365 biztositja, latjuk is az exchange logokban hogy EU-s szervereken at megy meg a mobilappjuk is.

(a "joceg" google ellenben szarik a gdpr-re, ezert a gapps hasznalok vannak bajban emiatt)

az mas kerdes, hogy az a legtutibb ha nalad vannak az adatok, es nem egy ki tudja epp hol levo EU-s szerveren.

Nem ismerek minden részletet, de úgy tűnik, hogy az EUB C-311/18. sz. ítélete (Schrems II) indította el a lavinát (l. még). Ez első körben GDPR elégtelenséget mond ki, de az ügynek kismillió egyéb szála is van, és előbb-utóbb a magyar hivatalok is kénytelenek lesznek lépni.

Az például semmin nem változtat, hogy az MS amerikai vagy írországi szervereken tárolja a kuncsaftok adatait, ugyanis amerikai többségű cégek kötelesek az amerikai titkosszolgálatok részére adatokat átadni, függetlenül az adatok tárolási helyétől.

Ilyen nevek vannak a listán: Google Analytics, Salesforce, AWS, Azure, MS Teams. És akkor még nem szóltunk a kínai szervereken tárolt ilyen-olyan adatokról.

Szerkesztve: 2021. 12. 08., sze – 12:20

Régóta gondolkodom én is a NextCloudon. Viszont nálunk elsősorban nem felhős tárhelyre van szükség (mert arra ott van a file server és olyan protokollon osztod amin tetszik) hanem valójában a skype for business-t kellene kiváltani. Adatvédelmi szempontból tökjó lenne. Kompatíbilitás szempontjából kicsit necces, bár úgy tudom, hogy szimpla XMPP-t használ, tehát akár integrálható is lehet egyéb rendszerekbe. A nagyobb baj leginkább a sávszélességigénye. Pl. 20 résztvevő esetén már 40 körüli stream csatorna van nyitva és ez a minimum, ennél csak többen szoktak lenni a reggeli megbeszéléseken. Állítólag van egy partnerük, a Struktur, aki megoldotta ezt a problémát az ún. Selective Forward Unit (SFU) segítségével. Erről egyelőre további infóm nincs. Gondolom jó drága. Mivel ismeretlen és feltehetőleg pénzbe is kerül, így kb. esélytelen keresztülvinni az agyhalott vezetőségen.

 

https://nextcloud.com/talk/

 

Update:

Ezt most találtam, de még nem tudom (nem olvastam el), hogy ez az-e amit keresek:

https://www.spreed.eu/contact-nextcloud-talk-high-performance-backend/

https://github.com/strukturag/nextcloud-spreed-signaling

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nekem a keresés az emailek között nem működött. Csak azon emailek között volt találat, amik be voltak töltve a böngészőbe.
Valamit elrontottam?

a zigen, ennyire jó már a nextcloud...

GPLv3-as hozzászólás.