Valid arm32 Raspberry Pi emulator

Címkék

Pár hobbi projektem cross-platform, azaz Linuxon, Windowson, macOS-en + Raspberry Pi-n is fut. Szerettem volna egy olyan virtuális gépet csinálni, ami (mondjuk Linuxon) emulál egy Raspberry Pi-t a maga Arm8/Arm32-es processzorával.

Sok helyen láttam, hogy van RaspbianOS telepítővel, ami elindul egy Ubuntu-n, a desktop Raspberry Pi-s lesz, de a CPU benne természetesen x86/x64, ha azon fut az Ubuntu.

Csináltam egy kis környezetet, ami egy Docker konténerben 1x fordít egy Aarch kernel+dtb+image kombót, ami egy qemu-aarch64 futtatni tud: https://github.com/BCsabaEngine/QemuRpiRunner

Az eredmény: parancssorban indítható és leállítható Raspberry Pi (sudo shutdown now), amibe be is lehet SSH-zni és az "uname -a" azt mondja, hogy "Linux raspberrypi 5.10.63-v8+ #1 SMP PREEMPT aarch64 GNU/Linux". Az apt dist-upgrade is szépen lefut, pont mint egy barebone RPi. Az ezen futtatott vagy build-elt alkalmazások másik RPI-n el fognak indulni.

PS: a téma csak azoknak szól, akik értik is ami fent le van írva. Aki Kodi-t tesz az Rpi4-re, annak ez a git repo nem kell! :)

Hozzászólások

Ez tök jó!

Engedelmeddel forkolom és írok hozzá egy Packer configot, hogy legyen belőle "dobozos" VirtualBox, VMware stb template build is.

A docker arra kell hogy egy teljes forditokornyezet miatt (amit 1x hasznalsz) ne legyen teleszemetelve a gep. Dockerben futast mar soknak tartanam, kiprobaltam, szerintem erezhetoen lassu. A jelzett megoldas ugyanakkor ugyanolyan jo, 6.1.x-es qemu kell a futashoz.

Van aki vim-et hasznal, van aki mcedit-et. 

@BCsabaEngine