"Crash a Ryzen system in single line of tweetable PowerShell"

Címkék

Alex Ionescu - ismert security szakértő - miközben első AMD Ryzen rendszerét tesztelgette, észrevette, hogy az "AMD PCI driver" nem egészen PCI driver:

 

Egyelőre nem jött rá, hogy az AMD miért fürkészi a futó processzeket és keres egyezést 19 hash-elt névvel (benchmarkok manipulálása?, anti-cheating megoldás? stb.), de arra rájött, hogy hogyan lehet emiatt egy Powershell sorral összeomlasztani a rendszert:

Hozzászólások

Lehet tippelni, hogy performancia tesztelő alkalmazásokra vár (Volkswagen style), vagy backdoor, esetleg supply chain attack eredménye.

Az összes GPU driver ezt csinálja. Nem csak benchmarkokra, hanem játékokra is. A magyarázat szerint ők csak kijavítják a szar kódokat a programokban. Ami a végfelhasználónak persze jó, feltéve, hogy azzal az x programmal játszanak-dolgoznak amivel foglalkoztak...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Windowson ezt hát. Az NVidia ezért se adja ki Linuxra nyílt forráskódúként a zárt driverét, mert ilyen „optimalizációs” trükköket őrizget bőszen, nehogy a konkurencia rátegye a kezét. Figyeli a driver, hogy milyen program, játék fut, és aszerint optimalizál, és ez nem is mai modern trükk, már a késő 90-es, kora 2000-es években is játszották a gyártók, hogy ha Háromdé Mariska vagy Half Life, Quake3, stb. futott, akkor lerontott minőségben csalt a driver, hogy több pontot, több fps-t kapjon a kártya. De nem csak a GPU driver csinálja, már a CPU-kat, SSD-ket is Windowsra, meg NTFS-re, stb.-re optimaliizálják. Persze ezt használnak a legtöbben, de aki nem?

Az is nagyon szomorú, hogy még 2021-ben is ott tartunk, hogy sok ember szerint IT = x86 = Windows = NTFS = Windows only szutykok minden szinten, hardverben, driverben, optimalizációban. Közöttük sok „szak”-ember is. Pedig azt hinné az ember, hogy a webalapúság, cloud, IoT, mobileszközök, alternatív platformok világában már tovább látnak ennél, de nem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 05. 16., v – 12:53

"factorio.exe
destiny2.exe
gameclient.exe
h1z1.exe
JWE.exe
rainbowsix.exe
fallout76.exe
league of legends.exe
bfv5.exe
warframe.x64.exe
r5apex.exe
doometernalx64vk.exe
modernwarfare.exe
overwatch.exe
anthem.exe"

https://twitter.com/aionescu/status/1393783410955485184

 

Végülis 'performancia' tesztelő alkalmazások...

Az amd is pont  ugyanakkora faszarcú köcsög amerikai multi, mint az intel. Azért mert 10 évig ők voltak a szopóágon, és ezért a nép mint a gyengébbik kistesóval automatikusan szimpatizált, attól még ez egy irracionális tévképzet.

Kijavította

 

Workaround.

 

Ha kijavitotta volna akkor nem kellene a jatek nevere ellenorizni.

De szep csusztatas volt, jar erte a piros pont:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A spagetti kod ilyesmi lehet. Egyik dolgot megjavitod, masik meg elromlik.

 

Mondjuk ez hardver bugnak nez ki...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A válaszokban azt írják, hogy nem tudták reprodukálni az összeomlást...

A fószer rátalált az AMD PCIe Resizable BAR funkcióra LOL

sudo mount -o ro /hup.hu

az egésznek olyan újságíró szaga van mintha az intel akarná elterelni a figyelmet a konkurenciára, ahogy szokás